Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πρόεδρος των
Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
President of the
United States of America
Seal of the President of the United States.svg
Σφραγίδα του προέδρου των ΗΠΑ
Flag of the President of the United States of America.svg
Σημαία του προέδρου των ΗΠΑ
Προσφώνηση κύριε Πρόεδρε
Κατοικία Λευκός Οίκος
Διάρκεια θητείας Τέσσερα έτη
Αρχικός κάτοχος Τζόρτζ Ουάσινγκτον
Δημιουργία 4 Μαρτίου 1789
Ιστοσελίδα whitehouse.gov

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (αγγλικά: President of the United States of America, POTUS) είναι ο αρχηγός του Κράτους των Η.Π.Α. Κατέχει την εκτελεστική εξουσία μέσω των υπουργών που ο ίδιος διορίζει καο απολύει. Επίσης κατέχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες. Ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από το λαό μέσω του Εκλογικού Σώματος με τετραετή θητεία και είναι ο ένας -εκ των δύο- δημοκρατικά εκλεγμένος ομοσπονδιακός ηγέτης· ο δεύτερος είναι ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την εικοστή δεύτερη τροποποίηση του συντάγματος, που εγκρίθηκε το 1951, απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο να εκλεγεί και τρίτη φορά. Εξάλλου ο μόνος πρόεδρος του εκλέχτηκε τέσσερις φορές είναι ο 32ος πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ. Την νομοθετική εξουσία κατέχει το Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) και όχι ο πρόεδρος.

Στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Λευκός Οίκος

Όρκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει τον ακόλουθο όρκο επικύρωσης:

(στα ελληνικά) «Ορκίζομαι με νηφαλιότητα ότι θα εκτελώ τα καθήκοντα του αξιώματος του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με πίστη και, με το μέγιστο των ικανοτήτων μου, θα διατηρώ, θα προστατεύω και θα υπερασπίζομαι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

(στα αγγλικά) "I swear to sobriety that will perform the duties of the office of President of the United States faithfully and to the best of my ability, maintain, protect and defend the Constitution of the United States."

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]