Πρόεδρος του Ισημερινού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ισημερινού
Presidente de la República del Ecuador
Προεδρική σημαία
Κάτοχος
Ντανιέλ Νομπόα

από 23 Νοεμβρίου 2023
ΠροσφώνησηΚύριε Πρόεδρε ή Εξοχότατε
ΚατοικίαΜέγαρο Καροντελέτ
Διορισμός απόΆμεση λαϊκή ψήφος
Διάρκεια θητείας4 χρόνια, άπαξ ανανεώσιμη
Αρχικός κάτοχοςΧουάν Χοσέ Φλόρες
Δημιουργία22 Σεπτεμβρίου 1830
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος του Ισημερινού
Μισθός6.261 δολάρια ΗΠΑ το μήνα[1]
Ιστοσελίδαwww.presidencia.gob.ec

Ο πρόεδρος του Ισημερινού ( ισπανικά: Presidente del Ecuador‎‎ ), που ονομάζεται επίσημα Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ισημερινού ( ισπανικά: Presidente de la República del Ecuador‎‎ ), υπηρετεί ταυτόχρονα ως αρχηγός κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισημερινού. Είναι το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στη χώρα ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, ο Πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει δύο τετραετείς θητείες. Πριν από αυτό, ο πρόεδρος μπορούσε να υπηρετήσει μόνο μια τετραετή θητεία.

Ο σημερινός Πρόεδρος του Ισημερινού είναι ο Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γκιγέρμο Λάσο και εξελέγη σε πρόωρες εκλογές το 2023.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προεδρία του Ισημερινού έχει χαρακτηριστεί από περιόδους αστάθειας, με αποτέλεσμα το αξίωμα να αλλάζει προέδρους συχνά σε όλη την ιστορία της χώρας. Τουλάχιστον πέντε φορές, τα καθήκοντα του προέδρου έχουν ανατεθεί σε προσωρινή κυβέρνηση ή στρατιωτική χούντα. Συχνά, το αξίωμα έχει αφεθεί σε έναν μεταβατικό ή εν ενεργεία πρόεδρο, πολλοί από τους οποίους θα συνέχιζαν να γίνονται πρόεδροι. Ο πρόεδρος που υπηρέτησε τις περισσότερες θητείες είναι ο Χοσέ Μαρία Βελάσκο Ιμπάρρα, ο οποίος υπηρέτησε πέντε. Πριν από τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορρέα, ο τελευταίος πρόεδρος που υπηρέτησε την πλήρη θητεία του ήταν ο Σίξτο Ντουράν Μπαγιέν, ο οποίος υπηρέτησε από το 1992 έως το 1996.

Κατάλογος προέδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταίες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Shocking Gap Between Latin America's Presidential Salaries And Workers Minimum Wage». Latin Post. 
  2. «LATEST: Ecuador's pro-market candidate Guillermo Lasso wins the presidential runoff». Bloomberg Quicktake. 11 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2021.