Ισάιας Αφεγουέρκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρόμπερτ Αμεεράλι
Isaias Afwerki in 2002.jpg
Πρόεδρος της Ερυθραίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
27 Απριλίου 1991
Προκάτοχος θέση που καθιερώνεται
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 2 Φεβρουαρίου 1946
Υπηκοότητα Ερυθραία
Θρήσκευμα Χριστιανός ορθόδοξος

Ο Ισάιας Αφεγουέρκι (Isaias Afewerki, 2 Φεβρουαρίου 1946) είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ερυθραίας.

Πρώτα χρόνια και αντάρτικη δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1946 και ανήκει σε οικογένεια Χριστιανών και Ιουδαίων, η οποία επί Αιθιοπικής Αυτοκρατορίας ήταν από τις πλουσιότερες στην περιοχή. Είναι μηχανικός. Το 1966 έγινε μέλος του Μετώπου Απελευθέρωσης της Ερυθραίας (ELF) και τον επόμενο χρόνο έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στην Κίνα .[1] Τέσσερα χρόνια μετά διορίστηκε διοικητής αλλά εν τέλει αποχώρησε από το Μέτωπο και μαζί με άλλους ίδρυσε το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού της Ερυθραίας (EPLF). Εισήλθε στην τάξη των PLF2, μιας μικρής ομάδας μαχητών. Το 1977 μετονόμασε την ομάδα του σε EPLF. Ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ερυθραίας.

Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987 έγινε ΓΓ του EPLF και τάχθηκε στον αγώνα για ανεξαρτησία από την Αιθιοπία. Το τελευταίο έγινε πραγματικότητα το 1993 και ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους. Το κόμμα του μετονομάστηκε σε Κίνημα του Λαού για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Το 1998 η Ερυθραία ενεπλάκη σε πόλεμο με την Αιθιοπία, ο οποίος στοίχισε πάνω από 70.000 ανθρώπινες ζωές και από τις δύο πλευρές και τερματίστηκε με την υπογραφή συμφωνίας στο Αλγέρι, στις 12 Δεκεμβρίου 2000.Το 1995 διεξήχθησαν εθνικές εκλογές με υποψηφίους του PFDJ και ανεξάρτητους, ενώ κάθε 5 χρόνια διεξάγονται περιφερειακές εκλογές, με τελευταία φορά το 2004. Η κυβέρνησή του προέβη σε διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και μελών της Αντιπολίτευσης με φυλακίσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eritrean President revisits his military alma mater in east China». Ανακτήθηκε στις 30-08-2007.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)