Κατάλογος Παρουσιαστών του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παρουσιάστρια του 1979: Γιαρντένα Αράζι
Παρουσιαστής του 1994: Γκέρι Ράιαν
Παρουσιάστρια του 2006: Μαρία Μενούνος
Παρουσιαστές του 2007: Τζάανα Πέλκονεν και Μίκο Λεπιλάμπι
Παρουσιαστές του 2008: Γιοβάνα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
Παρουσιαστές του 2012: Λέιλα Αλιέβα, Έλνταρ Γκάσιμοβ και Ναργκίζ Μπίρκ-Πίτερσεν
Παρουσιαστές του 2014: Νικολάι Κόπελ, Λίζ Ρόν and Πιλού Άσμπαεκ

Αυτή η λίστα συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν παρουσιάσει τη Eurovision, από τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Από το 1988, έπρεπε να παρουσιάζουν δύο άτομα τον διαγωνισμό. Όλοι οι διαγωνισμοί πριν το 1978 είχαν έναν παρουσιαστή, και λίγα χρόνια πριν το 1988 είχαν μόνο έναν παρουσιαστή. Ο διαγωνισμός του 1999 ήταν ο πρώτος που τον παρουσίαζαν τρεις παρουσιαστές.

Παρουσιαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Παρουσιαστής
1956 Flag of Switzerland.svg Λόενγκριν Φιλιπέλλο
1957 Flag of Germany.svg Αναΐντ Ιπλικιάν
1958 Flag of the Netherlands.svg Χάνι Λιπς
1959 Flag of France.svg Ζακλίν Ζουμπέρ
1960 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλ
1961 Flag of France.svg Ζακλίν Ζουμπέρ
1962 Flag of Luxembourg.svg Μιρέιγ Ντελανουά
1963 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλ
1964 Flag of Denmark.svg Λόττε Βίβερ
1965 Flag of Italy.svg Ρενάτα Μάουρο
1966 Flag of Luxembourg.svg Ζοσιάν Σέν
1967 Flag of Austria.svg Έρικα Φάαλ
1968 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλ
1969 Flag of Spain.svg Λαουρίτα Βαλενθουέλα
1970 Flag of the Netherlands.svg Γουίλι Ντόμπε
1971 Flag of Ireland.svg Μπερναντέτ νι Γκαλτσόιρ
1972 Flag of the United Kingdom.svg Μόιρα Σέρερ
1973 Flag of Luxembourg.svg Χέλγκα Γουίτον
1974 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλε
1975 Flag of Sweden.svg Κάριν Φαλκ
1976 Flag of the Netherlands.svg Κόρι Μπρόκεν
1977 Flag of the United Kingdom.svg Άντζελα Ρίπον
1978 Flag of France.svg Ντενίς Φαμπρ και Λεόν Ζιτρόν
1979 Flag of Israel.svg Γιαρντένα Αράζι και Ντάνιελ Πέερ
1980 Flag of the Netherlands.svg Μαρλούς Φλουίτσμα
1981 Flag of Ireland.svg Ντιέριν Νι Βριένι
1982 Flag of the United Kingdom.svg Τζαν Λίμινγκ
1983 Flag of Germany.svg Μαρλέν Τσάρελ
1984 Flag of Luxembourg.svg Ντεζιρέ Νοσμπούχ
1985 Flag of Sweden.svg Λίλ Λίντφορς
1986 Flag of Norway.svg Όσε Κλέβελαντ
1987 Flag of Belgium.svg Βίκτορ Λάζλο
1988 Flag of Ireland.svg Μισέλ Ρόκα και Πατ Κένι
1989 Flag of Switzerland.svg Λολίτα Μορένα και Ζακ Ντεσενό
1990 Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Χέλγκα Βλάχοβιτς και Όλιβερ Μλακάρ
1991 Flag of Italy.svg Τζιλιόλα Τσινκουέτι και Τότο Κουτούνιο
1992 Flag of Sweden.svg Λύντια Καπολίκιο και Χάραλντ Τρόιτιγκερ
1993 Flag of Ireland.svg Φιονουάλα Σουένεϊ
1994 Flag of Ireland.svg Σύνθια νι Μούρτσου και Τζέρι Ράιαν
1995 Flag of Ireland.svg Μέρι Κέννεντυ
1996 Flag of Norway.svg Ίνγκφιλντ Μπριν και Μόρτεν Χάρκετ
1997 Flag of Ireland.svg Κάρι Κράουλι και Ρόναν Κίτινγκ
1998 Flag of the United Kingdom.svg Ουλρίκα Γιόνσον και Τέρι Γιόγκαν
1999 Flag of Israel.svg Ντάφνα Ντέκελ, Σιγκάλ Σαχαμόβ και Γιγκάλ Ραβίντ
2000 Flag of Sweden.svg Κάττις Άλστρεμ και Άντερς Λούντιν
2001 Flag of Denmark.svg Νατάσια Κρόν Μπάκ και Σόρεν Πίλμαρκ
2002 Flag of Estonia.svg Αννέλι Πίιμπο και Μάρκο Μάτβερε
2003 Flag of Latvia.svg Μαρίγια Ναούμοβα και Ρέναρς Κάουπερς
2004 Flag of Turkey.svg Μελτέμ Τζουμπούλ και Κορχάν Αμπάι
2005 Flag of Ukraine.svg Μαρία Εφροσίνινα και Παύλο Σύλκο
2006 Flag of Greece.svg Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς
2007 Flag of Finland.svg Γιάνα Πέλκονεν και Μίκο Λεπίλαμπι
2008 Flag of Serbia.svg Γιοβάννα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
2009
2010 Flag of Norway.svg Νάντια Χασνάουι , Χάντι Νίγιε και Έρικ Σόλμπακεν
2011 Flag of Germany.svg Άνκε Ένγκελκε, Γιούντιτ Ράκερς και Στέφαν Ράαμπ
2012 Flag of Azerbaijan.svg Λέιλα Αλίεβα, Ναργκίζ Μπιρκ-Πίτερσεν και Έλνταρ Γκάσιμοβ
2013 Flag of Sweden.svg Πέτρα Μέντε
2014 Flag of Denmark.svg Λίζε Ρον, Νικολάι Κόππελ και Πίλου Άσμπαεκ
2015 Flag of Austria.svg Μίριαμ Βάιχσελμπραουν, Άλις Τούμλερ και Αραμπέλλα Κισμπάουερ
2016 Flag of Sweden.svg Πέτρα Μέντε και Μόνς Ζέλμερλοβ
2017 Flag of Ukraine.svg Ολεξάντρ Σκίτσκο, Βολοντιμίρ Όσταπτσουκ και Τιμούρ Μιροσνιτσένκο
2018 Flag of Portugal.svg Καταρίνα Φουρτάντο, Ντανιέλα Ρουά και Σίλβια Αλμπέρτο
2019 Flag of Israel.svg Ερέζ Ταλ, Μπαρ Ρεφαέλι, Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ
2020 Flag of the Netherlands.svg

Παρουσιαστές Green room[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Παρουσιαστής
1976 Flag of the Netherlands.svg Χανς βαν Γουίλιγκενμπουργκ
1980 Flag of the Netherlands.svg Χανς βαν Γουίλιγκενμπουργκ
2002 Flag of Estonia.svg Τίνα Κίμελ και Κιρκ Ερτ
2003 Flag of Latvia.svg Ίλσε Ζόναλκσνε και Ντιβς Ρέιζνιεκς
2004 Flag of Turkey.svg Σερτάμπ Ερενέρ (τελικός)
2005 Flag of Ukraine.svg Ρουσλάνα Λυζίτσκο και Βλάντιμιρ Κλίτσκο (τελικός)
2007 Flag of Finland.svg Κρίσσε Σάλμινεν (τελικός)
2008 Flag of Serbia.svg Κριστίνα Ραντένκοβιτς και Μπρανισλάβ Κατίτς
2009 Flag of Russia.svg Ντμίτρι Σέπελεβ
2013 Flag of Sweden.svg Έρικ Σάαντε (τελικός)
2015 Flag of Austria.svg Κοντσίτα Βουρστ
2017 Flag of Ukraine.svg Τιμούρ Μιροσνιτσένκο
2018 Flag of Portugal.svg Φιλομένα Καουτέλα
2019 Flag of Israel.svg Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ

Songs of Europe[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Songs of Europe (Ελληνικά: Τραγούδια της Ευρώπης) ήταν ένα τηλεοπτικό σόου από το Μίσεν της Νορβηγίας, για την 25η επέτειο της Eurovision. Το σόου παρουσίασαν δύο δημοσιογράφοι του νορβηγικού τηλεοπτικού φορέα NRK:

Τοποθεσία Παρουσιαστές
Flag of Norway.svg Μίσεν, Νορβηγία Flag of Norway.svg Ρολφ Κιρκβάαγκ και Flag of Norway.svg Τίτεν Τέι

Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν ένα τηλεοπτικό σόου από την Κοπεγχάγη της Δανίας, για την 50η επέτειο της Eurovision. Το σόου παρουσίασαν δύο πρώην συμμετέχοντες του διαγωνισμού:

Τοποθεσία Παρουσιαστές
Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη, Δανία Flag of the United Kingdom.svg Κατρίνα Λέσκανιτς και Flag of Latvia.svg Ρέναρς Κάουπερς

Eurovision Song Contest's Greatest Hits[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Eurovision Song Contest's Greatest Hits (γνωστό και ως Eurovision's Greatest Hits) ήταν ένα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα, οργανωμένο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και παραγωγή του BBC για την 60η επέτειο του διαγωνισμού.

Τοποθεσία Παρουσιαστές
Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Flag of Sweden.svg Πέτρα Μέντε και Flag of the United Kingdom.svg Γκράχαμ Νόρτον

Kvalifikacija za Millstreet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kvalifikacija za Millstreet (Ελληνικά: Πρόκριση για το Μίλστριτ) ήταν ο προκριματικός γύρος για τον διαγωνισμό του 1993. Επτά χώρες πήραν μέρος: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τοποθεσία Παρουσιαστής
Flag of Slovenia.svg Λιουμπλιάνα, Σλοβενία Flag of Slovenia.svg Τάιντα Λέκσε

Παρουσιαστές που γεννήθηκαν έξω από την διοργανώτρια χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιαστές που συμμετείχαν στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης, οι Γιαρντένα Αράζι, Σάκης Ρουβάς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς συμμετείχαν πριν και μετά το ρόλο του παρουσιαστή.

Παρουσιαστές που παραιτήθηκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιαστές της κλήρωσης κατανομής στους ημιτελικούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Παρουσιαστής Χρονιά Παρουσιαστής
1994 Νίαμ Κάβανα και Φιονουάλα Σουίνεϊ[6] 2007 Γιάνα Πέλκονεν και Μίκο Λεπίλαμπι
1995 Άγνωστο 2008 Γιοβάννα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
1996 Κριστιάν Μπόρχ 2009 Γιάνα Τσουρίκοβα
1997 Μέρι Κέννεντυ και Ιμίαρ Χίνι[7] 2010 Πίτερ Σβάαρ
1998 Τέρι Γιόγκαν και Κατρίνα Λέσκανιτς[8][9] 2011 Γιούντιτ Ράκερς και Ζαμπίνε Χάινριχ
1999 Μένι Πέερ[10] 2012 Λέιλα Αλιέβα και Ναζίμ Χουσέινοφ
2000 'Αγνωστο 2013 Περνίλλα Μόνσσον Κόλτ και Γιόσεφον Σούντστρεμ
2001 2014 Τίνε Γκούτζχε και Ούλα Έσσεντροπ
2002 Τάνελ Πάνταρ και Ντέιβ Μπέντον[11] 2015 Κάτι Μπέλοβιτς και Άντι Κνολλ
2003 Μαρίγια Ναούμοβα και Ρέναρς Κάουπερς[12] 2016 Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και Γιόβαν Ραντομίρ
2004 Μελτέμ Τζουμπούλ και Κορχάν Αμπάι[13] 2017 Τιμούρ Μιροσνιτσένκο και Νίκα Κωνσταντίνοβα
2005 Παύλο Σύλκο και Βλάντιμιρ Κλίτσκο 2018 Σίλβια Αλμπέρτο και Φιλομένα Καουτέλα
2006 Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς 2019 Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. de:Helga Guitton
  2. «דניאל פאר - במקום טופול _ בין מנחי האירויויזיון». Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2017. 
  3. http://www.imdb.com/title/tt0313382/trivia
  4. Bakker, Sietse (4 Μαΐου 2005). «Ruslana resigns as host». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. 
  5. «Moscow Kicks Off Preparations for Eurovision». Archived from the original on 24 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
  6. «RTÉ Archives». stillslibrary.rte.ie. 5 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2019. 
  7. Foley, Michael (29 Νοεμβρίου 1996). «RTE warms up for next Eurovision». The Irish Times. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  8. «Background to the Eurovision Song Contest 1998». www.myledbury.co.uk. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  9. «Eurovision Song Contest winner Katrina and compere Terry Wogan,...». Getty Images. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  10. «Google Groups». groups.google.com. 2 Μαΐου 1999. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  11. «Eurovision The draw: watch the video !». ESCToday. 9 Νοεμβρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  12. Bakker, Sietse (28 Νοεμβρίου 2002). «Draw to be made public Friday 17:00 CET». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2013. 
  13. «Eurovision Draw for running order starts at 13:00 CET». ESCToday. 23 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2019. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Eurovision years