Κατάλογος πόλεων που φιλοξένησαν τη Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διοργανώτριες χώρες και πόλεις του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
  Ένας διαγωνισμός
  Πολλοί διαγωνισμοί

Αυτή η σελίδα είναι μια λίστα πόλεων και χώρων, οι οποίες φιλοξένησαν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, μία ή περισσότερες φορές. Οι μελλοντικοί χώροι εμφανίζονται με πλάγιους χαρακτήρες. Από το 1958, η πόλη υποδοχής ήταν συνήθως στη χώρα, που κέρδισε το προηγούμενο έτος. Υπήρξαν εξαιρέσεις ωστόσο, όταν ορισμένα ζητήματα εμπόδισαν τον νικητή να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Στη συνέχεια, η χώρα υποδοχής πέρασε στη δεύτερη χώρα ή σε μια χώρα που συμφώνησε. Τέτοια γεγονότα συνέβησαν το 1960, το 1963, το 1972, το 1974 και το 1980.[1]

Με 6 διαγωνισμούς, το Δουβλίνο είναι η πόλη, που έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους διαγωνισμούς. Ακολουθούν το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο (4 διαγωνισμούς το καθένα), και η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη (3 διαγωνισμοί το καθένα).[2] Η Ελλάδα έχει επίσης φιλοξενήσει το Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision μία φορά.

Τα φίλμ στούντιο στο Cinecittà στη Ρώμη φιλοξένησε το διαγωνισμό του 1991.
Το Oslo Spektrum το στάδιο του 1996.
Η Helsinki Arena φιλοξένησε το διαγωνισμό του 2007.
Η Kombank Arena φιλοξένησε το διαγωνισμό του 2008.
Το Wiener Stadthalle, το στάδιο του 2015.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαγωνισμοί Χώρα Πόλη Τοποθεσία Χρονιά Ref.
8 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Royal Festival Hall 1960 [3]
Κέντρο Τηλεόρασης του BBC 1963 [4]
Royal Albert Hall 1968 [5]
Συνεδριακό Κέντρο Γουέμπλεϊ 1977 [6]
Εδιμβούργο Usher Hall 1972 [7]
Μπράιτον Brighton Dome 1974 [8]
Χάρογκειτ Διεθνές Κέντρο του Χάρογκειτ 1982 [9]
Μπέρμιγχαμ National Indoor Arena 1998 [10]
7 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Δουβλίνο Gaiety Theatre 1971 [11]
RDS Simmonscourt Pavilion 1981, 1988 [12][13]
Θέατρο Πόιντ 1994, 1995, 1997 [14][15][16]
Μίλστριτ Green Glens Arena 1993 [17]
6 Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη Stockholm International Fairs 1975 [18]
Ericsson Globe 2000, 2016 [19][20]
Γκέτεμποργκ Scandinavium 1985 [21]
Μάλμε Malmö Isstadion 1992 [22][23]
Malmö Arena 2013 [24]
5 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Χίλφερσουμ Στούντιο AVRO 1958 [25]
Άμστερνταμ RAI Congrescentrum 1970 [26]
Χάγη Nederlands Congresgebouw 1976, 1980 [27][28]
Ρότερνταμ Rotterdam Ahoy 2020[α], 2021 [29][30]
4 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Villa Louvigny 1962, 1966 [31][32]
Μεγάλο Θέατρο του Λουξεμβούργου 1973, 1984 [33][34]
3 Flag of France.svg Γαλλία Κάννες Παλάτι των Φεστιβάλ 1959, 1961 [35][36]
Παρίσι Παλάτι των Συνεδριών 1978 [37]
Flag of Germany.svg Γερμανία Φρανκφούρτη Großer Sendesaal 1957 [38]
Μόναχο Rudi-Sedlmayer-Halle 1983 [39]
Ντίσελντορφ Esprit Arena 2011 [40]
Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη Μέγαρο Μουσικής Τίβολι 1964 [41]
Στάδιο Πάρκεν 2001 [42]
B&W Hallerne 2014 [43]
Flag of Israel.svg Ισραήλ Ιερουσαλήμ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο 1979, 1999 [44][45]
Τελ Αβίβ Expo Tel Aviv 2019 [46]
Flag of Norway.svg Νορβηγία Μπέργκεν Grieghallen 1986 [47]
Όσλο Oslo Spektrum 1996 [48]
Telenor Arena 2010 [49]
Flag of Italy.svg Ιταλία Νάπολη Σάλα Συναυλιών του RAI 1965 [50]
Ρώμη Στούντιο 15 της Cinecittà 1991 [51]
TBD TBD 2022 [52]
2 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Λουγκάνο Teatro Kursaal 1956 [53]
Λωζάνη Palais de Beaulieu 1989 [54]
Flag of Austria.svg Αυστρία Βιέννη Αυτοκρατορικό Παλάτι Hofburg 1967 [55]
Wiener Stadthalle 2015 [56]
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Κίεβο Palace of Sports 2005 [57]
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο 2017 [58]
1 Flag of Spain.svg Ισπανία Μαδρίτη Βασιλικό Θέατρο 1969 [59]
Βέλγιο Βρυξέλλες Παλάτι Εκατονταετηρίδας 1987 [60]
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Ζάγκρεμπ Μέγαρο Μουσικής Vatroslav Lisinski 1990 [61]
Flag of Estonia.svg Εσθονία Τάλιν Saku Suurhall 2002 [62]
Flag of Latvia.svg Λετονία Ρίγα Skonto Hall 2003 [63]
Flag of Turkey.svg Τουρκία Κωνσταντινούπολη Abdi İpekçi Arena 2004 [64]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Αθήνα Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Νίκος Γκάλης 2006 [65]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ελσίνκι Hartwall Arena 2007 [66]
Flag of Serbia.svg Σερβία Βελιγράδι Kombank Arena 2008 [67]
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία Μόσχα SC Olimpiyskiy 2009 [68]
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Μπακού Baku Crystal Hall 2012 [69]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα Altice Arena 2018 [70]

Επετειακοί διαγωνισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιορτή Χώρα Πόλη Τοποθεσία Διαγωνισμός Χρονιά
25ος Flag of Norway.svg Νορβηγία Μίσεν Momarken Songs of Europe 1981
50ος Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη Forum Copenhagen Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2005
60ος Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Eventim Apollo Eurovision Song Contest's Greatest Hits 2015

Εμβλήματα της Διοργανώτριας Πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Εμβλήματα της Διοργανώτριας Πόλης στο Rathaus στη Βιέννη της Αυστρίας, το Μάιο του 2015.

Τα Εμβλήματα της Οικοδέσποινας Πόλης είναι ένα περιστρεφόμενο τρόπαιο που απονέμεται στις πόλεις που φιλοξενούν το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το σύμβολο είναι ένας μεγάλος δακτύλιος κλειδιού στον οποίο οι πόλεις του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision μπορούν να επισυνάψουν το κλειδί της πόλης ή άλλο σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πόλη. Επιπλέον, υπάρχει ένα fob με μια εικόνα της Πλατείας Γερουσίας του Ελσίνκι που είναι συνδεδεμένη με το δαχτυλίδι. Η ιδέα του περιστροφικού τροπαίου προτάθηκε από κοινού από την πόλη του Ελσίνκι, τη φινλανδική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών YLE και την EBU σε σχέση με το διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2007. Χέρι-χαραγμένο στο δαχτυλίδι είναι τα ακόλουθα κείμενα: "Eurovision Song Contest Host City", όλες οι πόλεις υποδοχής μέχρι το 2006 και μια σφραγίδα: το Ελσίνκι 2007 με τα αρχικά των σχεδιαστών βραβείων. Η ιδέα και το fob σχεδιάστηκαν από την ομάδα ANTEEKSI και το δαχτυλίδι από τον σχεδιαστή κοσμημάτων Taru Tonder.[71]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The history of the Eurovision Song Contest - By year Official Eurovision Website History. Accessed May 2012
  2. «København bliver vært for internationalt Melodi Grand Prix» (στα da). DR. https://www.dr.dk/event/melodigrandprix/koebenhavn-bliver-vaert-internationalt-melodi-grand-prix. Ανακτήθηκε στις 2017-05-08. 
  3. «London 1960». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  4. «London 1963». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  5. «London 1968». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  6. «London 1977». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  7. «Edinburgh 1972». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  8. «Brighton 1974». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  9. «Harrogate 1982». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  10. «Birmingham 1998». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  11. «Dublin 1971». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  12. «Dublin 1981». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  13. «Dublin 1988». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  14. «Dublin 1994». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  15. «Dublin 1995». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  16. «Dublin 1997». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  17. «Millstreet 1993». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  18. «Stockholm 1975». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  19. «Stockholm 2000». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  20. «Stockholm 2016». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  21. «Gothenburg 1985». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  22. «Melodifestivalen 1992». Sveriges Televisionaccess-date=24 November 2007. https://www.svt.se/melodifestivalen/melodifestivalen-1992/. 
  23. «Malmo 1992». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  24. «Malmo 2013». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  25. «Hilversum 1958». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  26. «Amsterdam 1970». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  27. «The Hague 1976». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  28. «The Hague 1980». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  29. «Rotterdam 2020». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  30. «Rotterdam returns as Eurovision Song Contest Host City in 2021». EBU. 16 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2020. 
  31. «Luxembourg 1962». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  32. «Luxembourg 1966». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  33. «Luxembourg 1973». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  34. «Luxembourg 1984». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  35. «Cannes 1959». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  36. «Cannes 1961». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  37. «Paris 1978». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  38. «Frankfurt 1957». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  39. «Munich 1983». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  40. «Dusseldorf 2011». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  41. «Copenhagen 1964». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  42. «Copenhagen 2001». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  43. «Copenhagen 2014». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  44. «Jerusalem 1979». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  45. «Jerusalem 1999». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  46. «Teln Aviv 2019». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  47. «Bergen 1986». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  48. «Oslo 1996». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  49. «Oslo 2010». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  50. «Naples 1965». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  51. «Rome 1991». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  52. «Italian cities express their wish to host Eurovision 2022». wiwibloggs (στα Αγγλικά). 24 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2021. 
  53. «Lugano 1956». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  54. «Lausanne 1989». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  55. «Vienna 1967». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  56. «Vienna 2015». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  57. «Kyiv 2005». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  58. «Kyiv 2017». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  59. «Madrid 1969». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  60. «Brussels 1987». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  61. «Zagreb 1990». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  62. «Tallinn 2002». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  63. «Riga 2003». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  64. «Istanbul 2004». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  65. «Athens 2006». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  66. «Helsinki 2007». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  67. «Belgrade 2008». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  68. «Moscow 2009». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  69. «Baku 2012». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  70. «Lisbon 2018». EBU. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  71. Badzic, Milenko (26 Ιανουαρίου 2015). «Host City Insignia Exchange & Semi-Final Allocation Draw». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2017. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]