Κατάλογος πόλεων που φιλοξένησαν τη Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διοργανώτριες χώρες και πόλεις του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
  Ένας διαγωνισμός
  Πολλοί διαγωνισμοί

Αυτή η σελίδα είναι μια λίστα πόλεων και χώρων που φιλοξένησαν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, μία ή περισσότερες φορές. Οι μελλοντικοί χώροι εμφανίζονται με πλάγιους χαρακτήρες. Από το 1958, η πόλη υποδοχής ήταν συνήθως στη χώρα που κέρδισε το προηγούμενο έτος. Υπήρξαν εξαιρέσεις, ωστόσο, όταν ορισμένα ζητήματα εμπόδισαν τον νικητή να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Στη συνέχεια, η χώρα υποδοχής πέρασε στη δεύτερη χώρα ή σε μια χώρα που συμφώνησε. Τέτοια γεγονότα συνέβησαν το 1960, το 1963, το 1972, το 1974 και το 1980.[1]

Με 6 διαγωνισμούς, το Δουβλίνο είναι η πόλη που έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους διαγωνισμούς. Ακολουθούν το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο (4 διαγωνισμούς το καθένα), και η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη (3 διαγωνισμοί το καθένα).[2]

Τα φίλμ στούντιο στο Cinecittà στη Ρώμη φιλοξένησε το διαγωνισμό του 1991.
Το Oslo Spektrum το στάδιο του 1996.
Η Helsinki Arena φιλοξένησε το διαγωνισμό του 2007.
Η Kombank Arena φιλοξένησε το διαγωνισμό του 2008.
Το Wiener Stadthalle, το στάδιο του 2015.

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαγωνισμοί Χώρα Πόλη Τοποθεσία Χρονιά
8 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Royal Festival Hall 1960
Κέντρο Τηλεόρασης του BBC 1963
Royal Albert Hall 1968
Συνεδριακό Κέντρο Γουέμπλεϊ 1977
Εδιμβούργο Usher Hall 1972
Μπράιτον Brighton Dome 1974
Χάρογκειτ Harrogate International Centre 1982
Μπέρμιγχαμ National Indoor Arena 1998
7 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Δουβλίνο Gaiety Theatre 1971
RDS Simmonscourt Pavilion 1981, 1988
Point Theatre 1994, 1995, 1997
Μίλστριτ Green Glens Arena 1993
6 Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη Stockholm International Fairs 1975
Ericsson Globe 2000, 2016
Γκέτεμποργκ Scandinavium 1985
Μάλμε Malmö Isstadion 1992
Malmö Arena 2013
4 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Χίλβερσουμ Στούντιο AVRO 1958
Άμστερνταμ RAI Congrescentrum 1970
Χάγη Nederlands Congresgebouw 1976, 1980
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Πόλη του Λουξεμβούργου Villa Louvigny 1962, 1966
Μεγάλο Θέατρο του Λουξεμβούργου 1973, 1984
3 Flag of France.svg Γαλλία Κάννες Παλάτι των Φεστιβάλ 1959, 1961
Παρίσι Παλάτι των Συνεδριών 1978
Flag of Norway.svg Νορβηγία Μπέργκεν Grieghallen 1986
Όσλο Oslo Spektrum 1996
Telenor Arena 2010
Flag of Germany.svg Γερμανία Φρανκφούρτη Großer Sendesaal 1957
Μόναχο Rudi-Sedlmayer-Halle 1983
Ντίσελντορφ Esprit Arena 2011
Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη Μέγαρο Μουσικής Τίβολι 1964
Στάδιο Parken 2001
B&W Hallerne 2014
Flag of Israel.svg Ισραήλ Ιερουσαλήμ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο 1979, 1999
Τελ Αβίβ Συνεδριακό Κέντρο Τελ Αβίβ 2019
2 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Λουγκάνο Teatro Kursaal 1956
Λωζάνη Palais de Beaulieu 1989
Flag of Italy.svg Ιταλία Νάπολη Σάλα Συναυλιών του RAI 1965
Ρώμη Στούντιο 15 της Cinecittà 1991
Flag of Austria.svg Αυστρία Βιέννη Αυτοκρατορικό Παλάτι Hofburg 1967
Wiener Stadthalle 2015
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Κίεβο Palace of Sports 2005
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο 2017
1 Flag of Spain.svg Ισπανία Μαδρίτη Τεάτρο Ρεάλ 1969
Βέλγιο Βρυξέλλες Παλάτι Εκατονταετηρίδας 1987
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία Ζάγκρεμπ Μέγαρο Μουσικής Vatroslav Lisinski 1990
Flag of Estonia.svg Εσθονία Ταλίν Saku Suurhall 2002
Flag of Latvia.svg Λετονία Ρίγα Skonto Hall 2003
Flag of Turkey.svg Τουρκία Κωνσταντινούπολη Abdi İpekçi Arena 2004
Flag of Greece.svg Ελλάδα Αθήνα Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Νίκος Γκάλης 2006
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ελσίνκι Hartwall Arena 2007
Flag of Serbia.svg Σερβία Βελιγράδι Kombank Arena 2008
Flag of Russia.svg Ρωσία Μόσχα SC Olimpiyskiy 2009
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Μπακού Baku Crystal Hall 2012
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα Altice Arena 2018

Επετειακοί διαγωνισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιορτή Χώρα Πόλη Τοποθεσία Διαγωνισμός Χρονιά
25ος Flag of Norway.svg Νορβηγία Μίσεν Momarken Songs of Europe 1981
50ος Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη Forum Copenhagen Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2005
60ος Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Eventim Apollo Eurovision Song Contest's Greatest Hits 2015

Εμβλήματα της Διοργανώτριας Πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Εμβλήματα της Διοργανώτριας Πόλης στο Rathaus στη Βιέννη της Αυστρίας, το Μάιο του 2015.

Τα Εμβλήματα της Οικοδέσποινας Πόλης είναι ένα περιστρεφόμενο τρόπαιο που απονέμεται στις πόλεις που φιλοξενούν το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το σύμβολο είναι ένας μεγάλος δακτύλιος κλειδιού στον οποίο οι πόλεις του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision μπορούν να επισυνάψουν το κλειδί της πόλης ή άλλο σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πόλη. Επιπλέον, υπάρχει ένα fob με μια εικόνα της Πλατείας Γερουσίας του Ελσίνκι που είναι συνδεδεμένη με το δαχτυλίδι. Η ιδέα του περιστροφικού τροπαίου προτάθηκε από κοινού από την πόλη του Ελσίνκι, τη φινλανδική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών YLE και την EBU σε σχέση με το διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2007. Χέρι-χαραγμένο στο δαχτυλίδι είναι τα ακόλουθα κείμενα: "Eurovision Song Contest Host City", όλες οι πόλεις υποδοχής μέχρι το 2006 και μια σφραγίδα: το Ελσίνκι 2007 με τα αρχικά των σχεδιαστών βραβείων. Η ιδέα και το fob σχεδιάστηκαν από την ομάδα ANTEEKSI και το δαχτυλίδι από τον σχεδιαστή κοσμημάτων Taru Tonder.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The history of the Eurovision Song Contest - By year Official Eurovision Website History. Accessed May 2012
  2. «København bliver vært for internationalt Melodi Grand Prix» (στα da). DR. https://www.dr.dk/event/melodigrandprix/koebenhavn-bliver-vaert-internationalt-melodi-grand-prix. Ανακτήθηκε στις 2017-05-08. 
  3. Badzic, Milenko (26 January 2015). «Host City Insignia Exchange & Semi-Final Allocation Draw». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 26 March 2017. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]