Μετάβαση στο περιεχόμενο

Nederlandse Omroep Stichting

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Nederlandse Omroep Stichting (συντομογραφία: NOS, Ολλανδικό Ίδρυμα Μεταδόσεων) είναι ένας από τους οργανισμούς μεταδόσεων που απαρτίζουν το σύστημα των Ολλανδικών Δημόσιων Μεταδόσεων. Ο οργανισμός παράγει ενημερωτικά και αθλητικά προγράμματα για τα τρία ολλανδικά δημόσια κανάλια και τις ολλανδικές δημόσιες ραδιοφωνικές υπηρεσίες.

Ο ρόλος του οργανισμού προέρχεται από τον Ολλανδικό Νόμο Μέσων Ενημέρωσης 2008, ο οποίος δηλώνει ότι ο NOS παράγει τακτικά και συχνά προγράμματα, όπως για παράδειγμα ειδήσεις, κάλυψη των βουλευτικών διαδικασιών, αναφορές για αθλητικά και άλλα εθνικά γεγονότα.

Ο NOS είναι ο τεχνικός συντονιστής του ολλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού συστήματος ως ένα σύνολο. Στην περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος ή/και ενός σημαντικού γεγονότος, ο φορέας μπορεί να καταλάβει τον έλεγχο των δημοσίων δικτύων για να παρέχει συγχρονισμένη κάλυψη των γεγονότων, ταυτοχρόνως σε όλα τα υπόλοιπα μέλη των συστημάτων.

Το NOS έχει ανταποκριτές σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων, το NOS κατέχει ένα μόνιμο γραφείο στην Ουάσινγκτον.

Ένα από τα γνωστότερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία του NOS είναι το NOS Journaal. Οι κοινοβουλευτικές ειδήσεις μεταδίδονται από ειδικό στούντιο στη Χάγη. Επίσης, ο NOS παράγει παιδικά προγράμματα (Jeugdjournaal), προγράμματα για εφήβους και νέους ενήλικες (NOS op 3), καθώς και αθλητικά προγράμματα (NOS Langs de Lijn, NOS Studio Sport). Τα προγράμματα του φορέα είναι διαθέσιμα στη τηλεόραση, το ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο. Ο NOS παρέχει υπηρεσίες τηλεκειμένου (τέλετεξτ) και κατέχει μια ιστοσελίδα.

Στις 18 Μαΐου 2019, μετά τη νίκη του Ντάνκαν Λόρενς στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον 2019 για την Ολλανδία, ανακοινώθηκε ότι ο NOS θα συμπαράξει τον διαγωνισμό του 2020 με τους φορείς AVROTROS και NPO.[1]

Ο NOS είναι υπεύθυνος παράγει ενημερωτικά, αθλητικά, πολιτικά και προγράμματα τρεχόντων γεγονότων για λογαριασμό των δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών της Ολλανδίας.

 • NOS Journaal – ένα από τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά προγράμματα στην Ολλναδία, μεταδίδεται σε όλα τα δημόσια κανάλια όποτε είναι δυνατό. Η σημαντικότερη έκδοση του δελτίου μεταδίδεται στις 8 το βράδυ στο NPO 1. Συχνά ονομάζεται achtuurjournaal (αχτούουργιουρναλ) και συμπληρώνεται από δύο συντομότερες εκδόσεις στις 6 μ.μ. και τα μεσάνυχτα. Ακόμη, συμπληρώνεται και από ωριαία δελτία όλη την ημέρα.
 • NOS Jeugdjournaal – Ειδησεογραφικό πρόγραμμα, στοχεύει τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Μεταδίδεται στο παιδικό κανάλι NPO Zapp. Το δελτίο μεταδίδεται στις 7 μ.μ. και διαρκεί 20 λεπτά, ενώ στις καθημερινές μεταδίδεται και μια έκδοση στις 8:45 π.μ. όταν αρχίζει το σχολείο.
 • NOS Studio Sport – Αθλητικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει τα δημοφιλέστερα αθλητικά γεγονότα. Έχει εξασφαλίσει δικαιώματα μετάδοσης για μεγάλες αθλητές εκδηλώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το NOS δεν μπορεί να μεταδώσει πλέον αγώνες της Ερεντιβίζιε, ωστόσο το Studio Sport Eredivisie παρέχει συνοψισμένες περιγραφές των αγώνων. Το πρόγραμμα καλύπτει αγώνες και πρωταθλήματα και για άλλα αθλήματα, όπως αντισφαίριση, χιονοδρομία, ποδηλασία και χόκεϊ επί εδάφους. Το συντακτικό προσωπικό είναι επίσης υπεύθυνο για το NOS Sportjournaal, ένα αθλητικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα.
 • NOS Journaal op 3 – ειδησεογραφικό δελτίο διάρκειας 60 δευτερολέπτων. Στοχεύει τους έφηβους και νέους ενήλικες. Μεταδίδεται στο NPO 3 και από το 2011 ονομάζεται NOS op 3.
 • NOS Den Haag Vandaag – μια καθημερινή σύνοψη των κοινοβουλευτικών και πολιτικών δραστηριοτήτων της ημέρας. Το πρόγραμμα παράγεται από μια σύμπραξη των NOS, NTR και BNNVARA.
 • NOS Events – Επίσης, το NOS είναι υπεύθυνο για την ζωντανή μετάδοση ειδικών γεγονότων, όπως έκτακτες ειδήσεις, γάμοι μελών της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας και Ολλανδικές εκλογές (Αυτό το τμήμα ονομαζόταν NOS Actueel, αλλά μετονομάστηκε στην τρέχουσα ονομασία του στις 1 Ιανουαρίου 2006 όταν η NOS RTV άλλαξε την εταιρική της ταυτότητα).
 • Nieuwsuur (Ώρα των ειδήσεων) – Συμπαραγωγή με το NTR. Το NOS παρέχει κάλυψη για ειδησεογραφικά και πολιτικά γεγονότα για το μονώορο νυχτερινό μαγκαζίνο του NPO 2.

Εκτός από τα τρία κύρια δημόσια κανάλια, το NOS είναι υπεύθυνο για τα δύο θεματικά κανάλια NPO Nieuws και NPO Politiek:

 • NPO Nieuws – Ένα εικοσιτετράωρο ειδησεογραφικό κανάλι. Μεταδίδει το πιο πρόσφατο NOS Journaal και ζωντανά γεγονότα. Επίσης μεταδίδει ειδησεογραφικές επικεφαλίδες για σύντομο χρονικό διάστημα.
 • NPO Politiek – Ένα ζωντανό κανάλι που μεταδίδει τις κοινοβουλευτικές εργασίες, ντιμπέιτ και αρχειακό υλικό. Το κανάλι εναλλάσσει την συχνότητά του με το NPO Sport, όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανάπαυλα.

Στο ραδιόφωνο, το NOS είναι υπεύθυνο για τα παρακάτω προγράμματα:

 • NOS Journaal, ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων. Μεταδίδεται κάθε ώρα στα ραδιοφωνικά κανάλια NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO Radio 4 και NPO Radio 5.
 • NOS Headlines, ραδιοφωνικό δελτίο που απευθύνεται σε κοινό νεότερων ηλικιών (σαν το Newsbeat του BBC Radio 1), το οποίο μεταδίδεται στο NPO 3FM και το NPO FunX. Από το 2011 ονομάζεται NOS op 3.
 • NOS Radio 1 Journaal, πρόγραμμα ειδήσεων και τρεχόντων γεγονότων. Μεταδίδεται το πρωί και το απόγευμα στο NPO Radio 1.
 • NOS Langs de lijn (Κατά μήκος της γραμμής), αθλητικό πρόγραμμα στο NPO Radio 1, το οποίο μεταδίδει αγώνες της Ερεντιβίζιε και άλλων αθλημάτων.
 • NOS Met het Oog op Morgen (Με άποψη προς το αύριο), νυχτερινό ειδησεογραφικό πρόγραμμα στο NPO Radio 1.

Το NOS είναι υπεύθυνο για την ειδησεογραφική και αθλητική ιστοσελίδα των ολλανδικών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Το συντακτικό προσωπικό των διαδικτυακών σελίδων είναι υπεύθυνο για τις σελίδες τηλεκειμένου στο NPO 1, NPO 2 και NPO 3.

 1. «Eurovision 2020 to be a co-production between Avrotros, NPO and NOS». EscXtra. 19 May 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-05-23. https://web.archive.org/web/20190523192811/https://escxtra.com/2019/05/19/avrotros-npo-nos/. Ανακτήθηκε στις 2019-08-05.