Ιμίαρ Χίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμίαρ Χίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Δεκεμβρίου 1972
Δουβλίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Ιρλανδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςMaynooth University
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1992
Οικογένεια
ΣύζυγοςNoel Curran
Ιστότοπος
www.eimearquinn.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιμίαρ Μέρι Ρόουζ Χίνι είναι Ιρλανδή τραγουδίστρια και συνθέτις. Είναι περισσότερο γνωστή για τη νίκη της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον 1996 με το τραγούδι The Voice. Από τότε έχει περιοδεύσει και έχει δώσει πολλές συναυλίες διεθνώς και έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ. Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι το Ériu, ηχογραφημένο με την ορχήστρα συναυλιών της ιρλανδικής ραδιοτηλεόρασης και κυκλοφόρησε το 2020.

Μουσική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Δουβλίνο. Η Χίνι εντάχθηκε σε χορωδία στην ηλικία των τεσσάρων ετών και στα δεκαπέντε της άρχισε επίσημη φωνητική εκπαίδευση υπό την επίβλεψη του Τζόντι Μπέγκαν. Αποφοίτησε με πτυχίο στη μουσική από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Μέινουθ. Ενώ σπούδαζε για το πτυχίο της ανέπτυξε ενδιαφέρον για την πρώιμη μουσική και ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Ζέφιρο.

Το 1995 εντάχθηκε στη χορωδία Anúna. Ηχογράφησε τα άλμπουμ Omnis (1996) και Deep Dead Blue (1996), όντας σολίστ σε μια σειρά από κομμάτια. Έχει επίσης περιοδεύσει διεθνώς με τη χορωδία να συμμετέχει σε συναυλίες στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την διάρκεια της συναυλίας στον καθεδρικό του Αγίου Πατρικίου του Δουβλίνου τα Χριστούγεννα του 1995 όπου την άκουσε ο τραγουδοποιός Μπρένταν Γκρέιαμ και την προσκάλεσε να τραγουδήσει το τραγούδι The Voice στον τελικό της Ιρλανδίας. Το τραγούδι της κέρδισε, και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Όσλο όπου νίκησε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον 1996. Η Χίνι άρχισε να περιοδεύει σόλο, παίζοντας στην Αυστραλία, την Αμερική και σε όλη την Ευρώπη σε χώρους όπως το Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ, το Κρατικό Θέατρο του Σίδνεϊ και το Εθνικό Δάσος στις Βρυξέλλες. Έκανε επίσης πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και παρουσίασε επίσης τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές των RTÉ και TV3.

Η Χίνι έχει συνεργαστεί με μια σειρά διεθνών συνθετών σε μια σειρά μουσικών και τηλεοπτικών έργων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την εκτέλεση και συγγραφή της μουσικής για την βελγική δραματική σειρά Stille Waters με τον Στιβ Βίλερτ. Εκτέλεσε το Voice of an Angel στο άλμπουμ Another World του Λίαμ Λότον.

Το 2006 η Χίνι κυκλοφόρησε το άλμπουμ Gatherings, μια συλλογή μουσικής που είχε ηχογραφήσει κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτός ήταν ο τρίτος σόλο δίσκος της Χίνι. Η Χίνι ερμήνευσε το "The Voice" αργότερα εκείνο το έτος, ενώ εμφανίστηκε στη συναυλία "Ireland's Finest in Concert", έναν εορτασμό της 25ης επετείου από τα εγκαίνια της Εθνικής Αίθουσας Συναυλιών. Αυτή η συναυλία μεταδόθηκε από την ιρλανδική τηλεόραση και κυκλοφόρησε σε δίσκο.

Το 2007, η Χίνι επελέγη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να προωθήσει τη μελέτη της μουσικής στο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Μέινουθ σε μια εθνική εκστρατεία. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον κινηματογραφιστή, Φίλιπ Κινγκ για να ολοκληρώσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη μουσική της και τη συνεργασία της με τον γεννημένο στο Μπέλφαστ συνθέτη, Νιλ Μάρτιν, για το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

Από τότε η Χίνι περιοδεύει, ερμηνεύει και συνθέτει. Το 2011 της ζητήθηκε να δώσει συναυλία για τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κατά την επίσκεψη της στη χώρα. Πραγματοποίησε ειδική συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα στο Εθνικό Μέγαρο Μουσικής του Δουβλίνου τον Οκτώβριο του 2012.

Έχει επίσης δώσει συναυλίες σε άλλες κρατικές εκδηλώσεις όπως η εκδήλωση στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ τον Απρίλιο του 2014 για να γιορτάσει την κρατική επίσκεψη του Ιρλανδού Προέδρου Μάικλ Χίγκινς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιρλανδία το 2019 και του πρίγκιπα Καρόλου της Βρετανίας για τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου στο Λονδίνο το 2019.

Επίσης, το 2019 ερμήνευσε το τραγούδι της 'The Voice' σε ένα ακροατήριο 10.000 ατόμων στο Ζιγκοντόουμ του Άμστερνταμ. Το 2020 εμφανίστηκε στο άλμπουμ "Natural High" της Σάρα Κλας και νωρίτερα φέτος εμφανίστηκε σε ένα αφιέρωμα στον Ιρλανδό καλλιτέχνη Χάρι Κλαρκ, που φιλοξενήθηκε από τον Ιρλανδό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χίνι είναι παντρεμένη με τον Νόελ Κούραν, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό παραγωγό, πρώην γενικό διευθυντή της ιρλανδικής ραδιοτηλεόρασης και νυν γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης. Έχουν δύο κόρες: την Ζολίν που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και τη Μαρλίν που γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2012. Διαχωρίζουν το χρόνο τους μεταξύ Ιρλανδίας και Ελβετίας.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σινγκλ και λοιπά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1996: "The Voice" (3ο στην Ιρλανδία, 40ό στη Βρετανία[1])
  • 1996: "Winter, Fire and Snow EP"
  • 1997: "Ave Maria"

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2001: Through the Lens of a Tear
  • 2006: Gatherings
  • 2007: Oh Holy Night
  • 2020: Ériu

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th έκδοση). London: Guinness World Records Limited. σελ. 446. ISBN 1-904994-10-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]