Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόσοβο
Τηλεοπτ. φορέαςRTK
Εθνικοί τρόποι επιλογήςAkordet e Kosoves
Γενική συμμετοχή
ΣυμμετοχέςΚαμία

To Κοσσυφοπέδιο δεν συμμετέχει ακόμη στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision, επειδή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένο κράτος και εξακολουθεί να θεωρείται από τη Σερβία μέρος της επικράτειάς της.

Αιτία μη συμμετοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοσσυφοπέδιο είναι αμφισβητούμενη περιοχή και μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Την 17η Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσόβου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ. Έκτοτε το ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των τριών μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη. Πολλά κράτη κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, με τα περισσότερα να είναι ακόμα και διχασμένα στην αναγνώριση, ή ακόμα και να έχουν αποσύρει την αναγνώριση της Ανεξαρτησίας του.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Κοσσυφοπεδίου RTK, είχε υποβάλει το 2009, αίτηση για ένταξη στην EBU αλλά απορρίφθηκε κάθετα, καθώς το Κόσοβο είναι το αντικείμενο εδαφικής διαφοράς μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Παρότι η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία συνεχίζει να το διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από 98 χώρες στις 193 που είναι κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης ορισμένα μέλη της EBU, εκτός της Σερβίας, που συμμετέχουν στην Eurovision (Ισπανία - ένα από τα μέλη των Big 5, Κύπρος, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδα), χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν στην Eurovision (Σλοβακία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαρόκο, αλλά και Λευκορωσία και Ρωσία, οι οποίες παραβιάζουν από το 2022, το καταστατικό της EBU, και δεν είναι πλέον μέλη της), αλλά και χώρες που δεν συμμετείχαν ποτέ στην Eurovision (Συρία, Τυνησία, Αλγερία και Λίβανος), δεν αναγνωρίζουν ή δεν αναγνώρισαν ποτέ κυρίαρχο κράτος το Κοσσυφοπέδιο, ένα θέμα που μπλοκάρει τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision. Επίσης πολλές άλλες χώρες που συμμετέχουν στην Eurovision όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα το Βέλγιο και το Ισραήλ, είναι παντελώς ουδέτερες και αδιάφορες στο θέμα της αναγνώρισης της κυριαρχίας ή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, με πολλές από αυτές τις χώρες ακόμα και να μην έχουν δώσει ποτέ βαθμούς στα τραγούδια τόσο της Σερβίας, αλλά και της Αλβανίας.

Παράλληλα, προϋπόθεση για ένταξη στην EBU και επομένως συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αποτελεί ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας να είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) κάτι το οποίο το RTK πληρεί. Ωστόσο, η RTK (Ραδιοφωνία- Τηλεόραση του Κοσόβου), μπορεί να πληροί πλήρως, τα κριτήρια ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), το Κόσοβο, όμως δεν είναι κυρίαρχο κράτος, με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ μέλος της, ενώ αντίστοιχα η Σερβία, αδυνατεί κάθετα να δώσει ανεξαρτησία στο ίδιο το Κόσοβο, το οποίο είναι εις βάρος της, ενώ η αρνητική πολιτική στάση της Σερβίας έχει προκαλέσει ένα σημαντικό πρόβλημα στην EBU, λόγω του ότι η Σερβία δεν δίνει την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο το Κόσοβο, στον διαγωνισμό.

Ιστορία και ενδιαφέρον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας (RTK) έκανε αίτηση για να γίνει μέλος της EBU το 2009 έτσι ώστε να συμμετάσχει στη Eurovision 2009. Το Κοσσυφοπέδιο θα έκανε το ντεμπούτο του εάν θα μπορούσε να ενταχθεί στην EBU, που τελικά δεν έγινε. [1][2] Το Κοσσυφοπέδιο έχει περιορισμένη αναγνώριση, δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και για να γίνει μέλος της EBU πρέπει να συμμετάσχει πρώτα στον ΟΗΕ. Υπάρχει ήδη μια συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της EBU και του RTK που να υποστηρίζει την ένταξή του σ' αυτήν. Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να μην έχει συμμετάσχει ακόμη στην Eurovision αλλά έχει συμμετάσχει στην Eurovision Νέων Χορευτών, επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών ήταν περιορισμένος. [3][4]

Σύμφωνα με ένα περιοδικό στο Κοσσυφοπέδιο, μια ενδεχόμενη είσοδος στην Eurovision θα πρέπει να επιλεχθεί μέσω ενός εθνικού τελικού που θα ονομάζεται "Akordet e Kosoves". [5][6][7] Το 2014 το Κοσσυφοπέδιο έκανε άλλη μία απόπειρα να συμμετάσχει στην Eurovision στην Κοπεγχάγη αλλά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών και του ΟΗΕ όπου είναι προϋπόθεση για μια συμμετοχή. [8] Άλλη μία προσπάθεια για να συμμετάσχει πραγματοποιήθηκε για τον διαγωνισμό του 2016 και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών του Κοσόβου, Πετρίτ Σελίμι, ανακοίνωσε σε ένα λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα θα συμμετείχε το 2016 κανονικά, πράγμα το οποίο ήταν αδύνατο από τη στιγμή που η χώρα δεν ήταν μέλος της EBU. Στις 3 Ιουνίου 2015, ανακοινώθηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο, δεν θα πάρει μέρος το 2016.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της EBU, η συμμετοχή του Κοσσυφοπέδιου θα ήταν δυνατή το 2018, καθώς η Πορτογαλία αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος. Τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε ψηφοφορία στην EBU για την ένταξη της χώρας σε αυτή, κάνοντας πιθανό το ντεμπούτο το 2019. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε. Στον αντίποδα ορισμένοι Κοσοβάροι καλλιτέχνες, έχουν εκπροσωπήσει κατά καιρούς την Αλβανία στον διαγωνισμό, αλλά και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα την Ελβετία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kosovo: RTK wants to enter Eurovision in 2009». oikotimes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2008. 
  2. "NDR on the Kosovo potential participation in Eurovision" Αρχειοθετήθηκε 2012-03-29 στο Wayback Machine. oikotimes.com 22 May 2008 Link accessed 27/05/08
  3. Albavision (7 Απριλίου 2011). «Kosovo new steps in ebu agreement». albavision.tk. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  4. «Participant Profile - Kosovo». European Broadcasting Union. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  5. Eurosong (19 Απριλίου 2008). «Kosovo wil snel deelnemen aan het Songfestival» (στα Dutch). eurosong.be. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. setimes (8 Απριλίου 2010). «EBU membership key to Kosovo's Eurovision future». Setimes.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  7. Eurovisionary (2 Ιουνίου 2011). «Kosovo a possible candidate for Eurovision?». eurovisionary.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  8. «RTK δεσμεύεται να υιοθετήσει βασικές δημόσιες αξίες υπηρεσίας». Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. 8 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2013.