Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Νίκος Γκάλης του ΟΑΚΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κλειστό Γήπεδο ΟΑΚΑ)
Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Γκάλης
Κλειστό Νίκος Γκάλης
Πλήρες όνομαΟλυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών Νίκος Γκάλης
Ιδιοκτήτης Κ.Α.Ε Παναθηναϊκός
ΔιαχειριστήςΚ.Α.Ε Παναθηναϊκός
Είδοςαρένα
ΧωρητικότηταΓυμναστική: 17.600
Καλαθοσφαίριση:
18.000 (θέσεις φιλάθλων)
18.500(με τις θέσεις για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ)
19.250 με τις θέσεις για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους VIPs)
21.098 (συμπεριλαμβανομένων των θέσεων όρθιων) θεατές
ΕπιφάνειαΠαρκέ
Κατασκευή
Εγκαίνια1995
Ανακαίνιση2002–2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες)
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΜαρούσι, Ελλάδα
Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης»
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Εθνική Ελλάδος Καλαθοσφαίρισης
Παναθηναϊκός
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το στάδιο

Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκος Γκάλης» από το 2016[1]) ανήκει στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (O.A.K.A.) που βρίσκεται στο Μαρούσι. Κατασκευάστηκε το 1995 και έχει χωρητικότητα 18.500 θέσεων (2.000 πτυσσόμενες), και 300 θέσεων για δημοσιογράφους και 450 θέσεις VIP.[2] Διεξάγονται κυρίως αγώνες καλαθοσφαίρισης και άλλων ομαδικών και ολυμπιακών αθλημάτων. Αποτελεί έδρα του Παναθηναϊκού στον οποίο έχει παραχωρηθεί και της Εθνικής Ελλάδος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση που χρησιμοποιήθηκε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ επίσης θεωρείται ως ένα από τα πιο σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια στην Ευρώπη. Έχει φιλοξενήσει σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις και πολιτισμικές εκδηλώσεις αφού είναι το καλύτερο κλειστό γυμναστήριο της χώρας.

Τμήματα του γηπέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλειστό γήπεδο είναι κατασκευασμένο σε 6 επίπεδα και έχει τη δυνατότητα να εκκενωθεί μέσα σε 10 λεπτά.[2] Οι διαστάσεις της κεντρικής σάλας είναι 40 μ. x 70 μ. και το παρκέ του αγωνιστικού χώρου έχει διαστάσεις 28,2 μ. x 15 μ. Το στάδιο έχει 18,500 θέσεις για θεατές (2.000 πτυσσόμενες), 300 για δημοσιογράφους και 450 θέσεις VIP. Το γήπεδο έχει 54 θύρες για φιλάθλους, 2 για ομάδες, 1 για επίσημους και 1 για δημοσιογράφους. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν προσβασιμότητα σε όλες τις θύρες του μεσαίου διαζώματος.

Είναι αξιοσημείωτο πως η διακριτική οροφή σε σχήμα «Α» στηρίζεται σε τέσσερις τεράστιους πυλώνες. Ο καθένας έχει ύψος 35 μέτρα, και απέχουν μεταξύ τους 108 μέτρα. Σύμφωνα με την Υφυπουργείο Αθλητισμού είναι το μεγαλύτερο κλειστό γυμναστήριο αυτού του τύπου στον κόσμο. Το γυμναστήριο είναι επίσης κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε άφθονο φυσικό φως να εισέρχεται στο εσωτερικό του, κατά τη διάρκεια της μέρας.[3]

Εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο διαθέτει 4 ηλεκτρονικούς πίνακες εκ των οποίων οι 2 είναι πίνακες αποτελεσμάτων, 1 στατιστικών και 1 παραγωγής εικόνας βίντεο. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης 2 κλειστά γυμναστήρια διαστάσεων 19 μ. x 9 μ. Στο χώρο του γηπέδου λειτουργεί ιατρείο κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ υπάρχει και αίθουσα για έλεγχο αναβολικών σε αθλητές. Το γήπεδο διαθέτει επίσης 12 συγκροτήματα αποδυτηρίων με ντους, τουαλέτα, χώρο για μασάζ και 2 σάουνες. Οι δημοσιογράφοι καλύπτουν τις δραστηριότητες από κέντρο τύπου 500 τμ, την αίθουσα συνεντεύξεων 100 τμ. και 2 γραφεία τύπου. Επίσης λειτουργούν 20 κυλικεία, ηλεκτρονικό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και 6 σκοτεινοί θάλαμοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο αποτελεί έδρα για την Εθνική Ελλάδος και την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Το 2004 το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ φιλοξένησε τα αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής, του τραμπολίνο και της καλαθοσφαίρισης που διεξήχθησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων το ΟΑΚΑ φιλοξένησε το Ευρωμπάσκετ 1995 στο οποίο η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε την 4η θέση. Το 1998 το ΟΑΚΑ φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης στο οποίο η Εθνική Ελλάδος αναδείχθηκε . Το 2007 στο Ο.Α.Κ.Α. διεξήχθη το προολυμπιακό τουρνουά καλαθοσφαίρισης και η Εθνική Ελλάδος κέρδισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Το 2007, επίσης, διεξήχθη στο ΟΑΚΑ το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Τροπαιούχος αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός που ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο. Την ίδια χρονιά η ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε μέσα στο ΟΑΚΑ και τους 2 εγχώριους τίτλους και είχε την ευκαιρία να πανηγυρίσει εντός έδρας το τριπλ κράουν.

Στις 14 Ιουνίου του 2016 ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν 29 έτη από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 από την εθνική Ελλάδος το ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε κλειστό γυμναστήριο "Νίκος Γκάλης".[4] .

Στις 22 Μαΐου 2022 ανακοινώθηκε η παραχώρηση της χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων από την Ελληνική κυβέρνηση στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για 49 χρόνια. Μέρος της συμφωνίας είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του από την ιστορική ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Κοινή απόφαση όλων των εμπλεκόμενων της συμφωνίας ήταν πως το κλειστό γυμναστήριο του Ο.Α.Κ.Α. θα χρησιμοποιείται και από την Εθνική Ελλάδος μπάσκετ όποτε εκείνη επιθυμεί.

Νίκος Γκάλης και ΟΑΚΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 14 Ιουνίου του 2016 το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε κλειστό γυμναστήριο "Νίκος Γκάλης".[5]. Στο γήπεδο αυτό δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στην καριέρα του συμμετείχε όμως τιμώμενος σε σημαντικές διοργανώσεις. Ο Νίκος Γκάλης είχε τιμηθεί νωρίτερα στο ΟΑΚΑ στις 21 Οκτωβρίου 1999 όταν οι σχέσεις των αδελφών Γιαννακόπουλων και του Γκάλη αποκαταστάθηκαν και επίσημα καθώς βραβεύτηκε από τον Παναθηναϊκό στο ημίχρονο αγώνα της Ευρωλίγκα απέναντι στη Ρεάλ.[6] Το 2004 μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος μέσα στο χώρο του ΟΑΚΑ (στο Ολυμπιακό Στάδιο) για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Στις 6 Μαΐου του 2007 τιμήθηκε από την Ευρωλίγκα στον τελικό του ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ) παρουσία 20.000 φιλάθλων, σε ένα από τα μεγαλύτερα standing ovation στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.[7]

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά καιρούς φιλοξενούνται συναυλίες καλλιτεχνών και άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision το 2006. Επίσης έχουν δώσει συναυλίες μέσα στο κλειστό οι: Τζένιφερ Λόπεζ, Μπιόρκ, Μπιγιονσέ, Ρότζερ Γουώτερς, Tokio Hotel, Σάκης Ρουβάς, Δέσποινα Βανδή και άλλοι πολλοί.

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδιάγραμμα των θυρών

Εξυπηρετείται από τους σταθμούς Νερατζιώτισσας της γραμμής 1 του Μετρό και του Προαστιακού και Ειρήνης του Μετρό (Γραμμή 1) καθώς και από αρκετές γραμμές λεωφορείων. Μελλοντικά θα εξυπηρετείται και από την Γραμμή 4 του μετρό με τον σταθμό Ολυμπιακό Στάδιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 38°02′16″N 23°47′05″E / 38.0378°N 23.7846°E / 38.0378; 23.7846