Λουμινίτσα Ανγκέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουμινίτσα Άνγκελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Luminița Anghel (Ρουμανικά)
Γέννηση7  Οκτωβρίου 1968[1]
Βουκουρέστι
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡουμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
πολιτικός
Περίοδος ακμής1976
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ρουμανίας
Ιστότοπος
www.luminitaanghel.ro

Η Λουμινίτσα Άνγκελ (ρουμανικά: Luminița Anghel) (γενν. 7 Οκτωβρίου 1968, Βουκουρέστι) είναι Ρουμάνα τραγουδίστρια, τηλεοπτική προσωπικότητα και πολιτικός. Είναι διεθνώς γνωστή για τη συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον 2005 για τη Ρουμανία μαζί με το συγκρότημα Sistem. Το τραγούδι τους, «Let Me Try», έφτασε στην τρίτη θέση στον τελικό μετά την πρώτη θέση του στους ημιτελικούς. Είναι η καλύτερη εμφάνιση της χώρας στην κατάταξη, μαζί με τη δεύτερη τρίτη θέση το 2010 από την Πόλα Σέλινγκ και τον Οβίντιου Τσερναουτεάνου με το Playing with Fire.

Η Άνγκελ γνώρισε ιδιαίτερα επιτυχία στην πατρίδα της με νέες ηχογραφήσεις, με αποτέλεσμα να λάβει μια προσφορά από την Ντίσνεϊ για να υποδυθεί την Γκόθελ στη ρουμανική μεταγλώττιση της ταινίας Μαλλιά Κουβάρια το 2010.[2] Κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων από Βουλγαρία και Μάλτα.

Πρόωρη ζωή και πρόωρη σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνγκελ γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1968 στο Βουκουρέστι από Ρουμάνους γονείς. Είναι απόφοιτος της Σχολής Λαϊκής Τέχνης, όπου παρακολούθησε το τμήμα φωνητικής-ελαφριάς μουσικής και τη σχολή κοινωνιολογίας και ψυχολογίας εντός του Πανεπιστημίου Σπίρου Χαρέτς.[3] Αγαπούσε τη μουσική από τη παιδική ηλικία της και είχε κάνει την πρώτη της συναυλία στα 8 έτη. Από τότε, η καλλιτεχνική της καριέρα έχει περάσει από δύναμη σε δύναμη. Σήμερα η Άνγκελ είναι πολύ δημοφιλής και εκτιμημένη καλλιτέχνιδα και έχει παραλάβει πολλά βραβεία, τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού. Ως έφηβη, άρχισε να εργάζεται με το σύνολο «Doina». Μαζί με αυτό το σύνολο συμμετείχε σε μια σειρά διαγωνισμών στην πατρίδα της και στο εξωτερικό.

Η Άνγκελ έγινε γνωστή στη Ρουμανία το 1993, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο και το τρόπαιο στο Φεστιβάλ Μουσικής της Μαμάια, και το 1995 κέρδισε το τρίτο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό. Επίσης, το 1995, πρωταγωνίστησε στην ταινία Κάπτεν Κόναν, σε σκηνοθεσία Μπερτράρντ Ταβερνιέ. Το 2001, κέρδισε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη απόδοση, και το βραβείο δημοτικότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ Το Χρυσό Ελάφι σε Ρουμανία. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε πρώτη στο μαλτέζικο φεστιβάλ «Τραγούδι για την Ευρώπη». Η Άνγκελ τιμήθηκε εκεί με το πρώτο βραβείο και το τρόπαιο για την καλύτερη διεθνή φωνή. Κέρδισε επίσης βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ Ντισκάβερι στη Βουλγαρία και στο Ουνιβέρσταλεντ λίγους μήνες αργότερα. Το 2003, κέρδισε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη διεθνή εκτέλεση στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωνή της Ασίας, το δεύτερο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργίας στο Κάιρο 2003, με το τραγούδι I Ask You Why. Έχει παρουσιάσει προγράμματα για τα κανάλια TVR1, TVR2, TVRi και Antena 1.

Από το 2002 έως το 2009, ήταν ιδιωτική σχεδιάστρια πάρτι για την εταιρεία Entertainment Intl S.R.L. ενώ το 2008, επελέγη για τις διαφημίσεις της Γκαρνιέ στη Ρουμανία.[4][5]

Το σινγκλ της "Love Will Come" έφτασε στο νούμερο 5 στη Ρουμανία.[6]

Ιδιωτική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνγκελ παντρεύτηκε τον σύντροφό της, Σιλβίου Ντουμιτριάντε, σε ιδιωτική αστική τελετή, στο Μανγκάλια της Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2011. Το ζευγάρι ξαναπαντρεύτηκε ο ένας τον άλλον, αυτή τη φορά σε μια Χριστιανική Ορθόδοξη θρησκευτική τελετή στην Ισπανία στις 20 Μαρτίου 2012.

Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνγκελ, μαζί με τους Τόνι Τόμας και Αντριάν Πίπερ συμμετείχαν στο Selecția Națională 2010 στις 6 Μαρτίου 2010. Παρουσίασαν το τραγούδι τους «Save Their Lives» σε μια προσπάθεια να εκπροσωπήσουν τη Ρουμανία στο διαγωνισμό τραγουδιού Γιουροβίζιον 2010. Το 2013, η Άνγκελ προσπάθησε να εκπροσωπήσει τη Ρουμανία με το τραγούδι «Unique». Το τραγούδι τερμάτισε τρίτο συνολικά.[7]

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές του 2008 ήταν υποψήφια των σοσιαλδημοκρατών[8] για μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Βουκουρεστίου, όπου έχασε από την Έλενα Ουντρέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Discogs. 4503406. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Luminița Anghel dublează "O poveste încâlcită" (in Romanian)
  3. Ce studii au vedetele noastre? (in Romanian)
  4. Luminița Anghel at the Internet Movie Database
  5. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2015. 
  6. https://web.archive.org/web/20060702043748/http://www.rt100.ro/
  7. «Cezar takes it home for Romania | News | Eurovision Song Contest - Copenhagen 2014». Eurovision.tv. 9 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014. 
  8. «Luminita Anghel - "Let me try"... to be a politician | Eurovision Song Contest 2013 in Malmö». EuroVisionary. 14 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014.