Συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ισπανία
Flag of Spain.svg
Τηλεοπτ. φορέαςRTVE
Εθνικοί τρόποι επιλογής
Γενική συμμετοχή
Πρώτη συμμετοχή1961
Καλύτερη θέση1η: 1968, 1969
Χειρότερη θέσηΤελευταία: 1962, 1965, 1983, 1999, 2017
Μηδέν βαθμοί1962, 1965, 1983
Επιπλέον σύνδεσμοι
TVE page
Η σελίδα της Ισπανίας στο Eurovision.tv

Η Ισπανία συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από τότε που έκανε το ντεμπούτο της το 1961, όπου έφτασε την ένατη θέση. Από το 1999, η Ισπανία είναι μία από τις "Μεγάλες Πέντε", μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μπορούν αυτομάτως να συμμετάσχουν στον τελικό, επειδή είναι οι πέντε μεγαλύτεροι οικονομικοί συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Η Ισπανία διαγωνίζεται συνεχώς στο διαγωνισμό από το ντεμπούτο της χώρας το 1961. Η μόνη χώρα με μακρύτερη πορεία απρόσκοπτης εμφάνισης της Eurovision είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι παρών από το 1959 και συμμετέχει ασταμάτητα από τότε.

Η Ισπανία κέρδισε το διαγωνισμό δύο φορές, πρώτα το 1968 με το τραγούδι "La, la, la" που τραγούδησε η Μασσιέλ και πάλι το 1969, όταν το "Vivo cantando" της Σαλομέ κέρδισε σε ισοβαθμία με άλλα 3 τραγούδια, το "Boom Bang-a-Bang" της Λουλού, που εκπροσωπούσε το Ηνωμένο Βασίλειο, το "Un jour, un enfant" της Φρίντα Μποκαρά, που εκπροσωπούσε τη Γαλλία, και το "De troubadour" της Λένι Κουρ, το οποίο εκπροσωπούσε την Ολλανδία. Ο διαγωνισμός στη Μαδρίτη το 1969 είναι η μοναδική φορά που η Ισπανία φιλοξένησε την εκδήλωση. Μετά την τετραμερή ισοπαλία του 1969, πολλές χώρες αποχώρησαν και τον διαγωνισμό το 1970 τον φιλοξένησε η Ολλανδία. Η Ισπανία τερμάτισε επίσης δεύτερη στο διαγωνισμό τέσσερις φορές, με την Καρίνα το 1971, τους Mocedades το 1973, τη Μπέτι Μισιέγο το 1979 και την Άναμπελ Κόντε το 1995 και τερμάτισε τρίτη το 1984 με το γκρούπ Bravo. Η χώρα τερμάτισε με "μηδέν βαθμούς" τρεις φορές: το 1962, το 1965 και το 1983, και τελείωσε τελευταία το 1999 και το 2017.

Η Ισπανία είχε λιγότερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, αποτυγχάνοντας να φτάσει τις 10 πρώτες θέσεις στους 11 από τους τελευταίους 13 διαγωνισμούς (2005-2017). Οι εξαιρέσεις είναι η 10η θέση για την Παστόρα Σολέρ το 2012 και για τη Ρουτ Λορένθο το 2014.[1] Ως το 2019, η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα με την μεγαλύτερη απόσταση χρόνου από την τελευταία της νίκη, με συνολικά 50 χρόνια δίχως νίκη.

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισπανία έχει τροποποιήσει τακτικά τη διαδικασία επιλογής που χρησιμοποιήθηκε για να βρει τη συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό, είτε εθνικός τελικός είτε εσωτερική επιλογή (μερικές φορές συνδυασμός και των δύο μορφών) έχει τηρηθεί από τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό μέχρι στιγμής. Μεταξύ 1977 και 1999, οι συμμετοχές της Ισπανίας επελέγησαν εσωτερικά από την TVE. Πριν από αυτό, οι εσωτερικές επιλογές και οι εθνικοί διαγωνισμοί, όπως το Pasaporte a Dublín το 1971, εναλλασσόταν.[2]

Από το 2000, η ​​Ισπανία χρησιμοποίησε διάφορες μορφές επιλογής με διαφορετικά αποτελέσματα. Το 2000 και το 2001, η TVE διοργάνωσε ένα εθνικό τελικό που ονομάζεται Eurocanción, όπου ο Ισπανός εκπρόσωπος επιλέχθηκε για το διαγωνισμό.[3] Από το 2002 έως το 2004, χρησιμοποιήθηκε το reality show Operación Triunfo (η ισπανική έκδοση του Star Academy) για να επιλέξει την συμμετοχή, μια μορφή που ανανέωσε το ενδιαφέρον του ισπανικού κοινού για το διαγωνισμό[1] και έφερε τρία συνεχόμενα αποτελέσματα στην πρώτη δεκάδα, μέχρι τη στιγμή που το TVE αποφάσισε να μην φιλοξενήσει άλλες εκδόσεις του σόου. Το 2005, διοργανώθηκε ο εθνικός τελικός Eurovisión 2005: Elige nuestra canción (Eurovision 2005: Επιλέξτε το τραγούδι μας), όπου το κοινό επέλεξε το αγαπημένο του τραγούδι ανάμεσα σε μια προεπιλογή που έκανε η TVE, άγνωστων καλλιτεχνών, που τους υπέβαλαν δισκογραφικές εταιρίες. Το αποτέλεσμα στον τελικό της Eurovision δεν ήταν καλό και για το 2006, η επιλογή έγινε εσωτερικά για πρώτη φορά από το 1999, με παρόμοιο αποτέλεσμα. Το 2007, η συμμετοχή της Ισπανίας αποφασίστηκε μέσω της εκπομπής Misión Eurovisión 2007, με ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για άλλη μια φορά.

Από το 2008 έως το 2010, το Διαδίκτυο αποτέλεσε το βασικό στοιχείο των διαγωνισμών που χρησιμοποίησε η TVE για την επιλογή της ισπανικής συμμετοχής. Το 2008, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης MySpace αναμείχθηκε στον εθνικό τελικό Salvemos Eurovisión (Ας σώσουμε τη Eurovision). Δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος που επέτρεψε σε οποιονδήποτε να φορτώσει ένα τραγούδι και να προχωρήσει σε ένα τηλεοπτικό τελικό, αν επιλεγεί από τους ψηφοφόρους σε απευθείας σύνδεση ή από κριτική επιτροπή. Το αποτέλεσμα βελτιώθηκε λίγο, αλλά όχι πολύ. Παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον του ισπανικού κοινού αναζωπυρώθηκε ξανά.[1] Για το 2009, το MySpace εξακολουθούσε να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής Eurovisión 2009: El retorno (Eurovision 2009: Η Επιστροφή), παρόλο που ορισμένες αλλαγές εισήχθησαν στη μορφή.[4] Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στη δεκαετία του 2000 (24η θέση). Το 2010, μια παρόμοια μορφή, Eurovisión: Destino Oslo, επέλεξε την ισπανική συμμετοχή, με το καλύτερο αποτέλεσμα από το 2004 (15η).[5]

Το 2011, η ψηφοφορία στο Internet απορρίφθηκε από τη νέα μέθοδο επιλογής Destino Eurovisión. Μετά από ένα ακόμα απογοητευτικό αποτέλεσμα (23η), για το 2012, η ​​TVE αποφάσισε να προσεγγίσει μια καταξιωμένη καλλιτέχνη, την Παστόρα Σολέρ, και να οργανώσει έναν τελικό για να επιλέξει το τραγούδι της.[6] Για πρώτη φορά από το 2004, η χώρα τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε το 2013, με τους καταξιωμένους El Sueño de Morfeo, απ' των οποίων το τελικό αποτέλεσμα κατέληξε ένα από τα πιο απογοητευτικά (25η από τις 26 συμμετοχές) στην μακρόχρονη ιστορία της Ισπανίας στη Eurovision. Μερικοί κριτικοί, ωστόσο, κατηγόρησαν μια λιγότερο από αστρική απόδοση ενός κατά τα άλλα συμπαγούς τραγουδιού.[7] Το 2014, η TVE αποφάσισε να επιστρέψει σε μια εθνική τελική διαδικασία πολλαπλών καλλιτεχνών, που ονομάζεται Mira quién va a Eurovisión. Πέντε καλλιτέχνες κλήθηκαν να συμμετάσχουν από την TVE. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, η χώρα τερμάτισε ξανά στην πρώτη δεκάδα.

Το 2015, για πρώτη φορά από το 2006, τόσο ο καλλιτέχνης, η Εδούρνε, όσο και το τραγούδι επιλέχθηκαν εσωτερικά από την TVE. Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, η TVE ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει έναν εθνικό τελικό με το όνομα Objetivo Eurovisión, για να επιλέξει την ισπανική συμμετοχή για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2016. Έξι συμμετοχές διαγωνίστηκαν σε εθνικό τελικό και η Μπάρεϊ κέρδισε τη διαδικασία επιλογής. Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιήθηκε και το 2017, με τον Manel Navarro να κερδίζει τον εθνικό τελικό, όπου έμελλε να είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της Ισπανίας από το 1999, αφού τερμάτισε τελευταία.

Το 2017, η TVE ανέθεσε μια νέα σεζόν του Operación Triunfo, η οποία επέστρεψε στο TVE μετά από 13 χρόνια και η σειρά χρησίμευσε για τέταρτη φορά (μετά το 2002, 2003 και 2004) ως πλατφόρμα για την επιλογή της ισπανικής συμμετοχής για το διαγωνισμό του 2018.[8][9] Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό (23η από τις 26 συμμετοχές), αλλά ο τελικός της Eurovision για το 2018 ήταν ο πιο δημοφιλής στην Ισπανία από το 2008.[10] Μια ακόμη σεζόν της εκπομπής ταλέντων επέλεξε την ισπανική συμμετοχή για το 2019, με ένα άλλο απογοητευτικό αποτέλεσμα (22η από τις 26 συμμετοχές).[11]

Για το διαγωνισμό του 2020, η TVE επέλεξε την ισπανική συμμετοχή εσωτερικά, με τον Μπλας Καντό να είναι ο εκπρόσωπος με το τραγούδι "Universo".[12] Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊου, το TVE ήταν ένα από τους τέσσερις ραδιοτηλεοπτικούς φορείς (οι υπόλοιποι ήταν η ΕΡΤ της Ελλάδας, το AVROTROS της Ολλανδίας και το UA:PBC της Ουκρανίας) που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στον επόμενο διαγωνισμό, με τον ίδιο καλλιτέχνη που θα συμμετείχε για το 2020, στην προκειμένη περίπτωση ο Μπλάς Καντό.[13]

Η Ισπανία και οι "Big Five" ("Μεγάλες Πέντε")[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1999, τέσσερις συγκεκριμένες χώρες προκρίνονται αυτόματα για τον τελικό της Eurovision, ανεξάρτητα από τις θέσεις τους στον πίνακα αποτελεσμάτων σε προηγούμενους διαγωνισμούς.[14] Αποκόμισαν αυτό το ειδικό καθεστώς με το να είναι οι τέσσερις μεγαλύτεροι οικονομικοί συνεισφέροντες στην EBU. Αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Λόγω της ανυπόστατης κατάστασής τους στον Διαγωνισμό, αυτές οι χώρες έγιναν γνωστές ως "Big Four" (οι "Μεγάλες Τέσσερις"). Η Ιταλία επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2011 και έγινε μέρος αυτής της ομάδας, γνωστή πλέον ως "Big Five" ("Μεγάλες Πέντε").[15] Παρ' όλα αυτά, η Ισπανία με τη συνολική επιτυχία της είναι ο ασθενέστερος συμμετέχων των "Μεγάλων Πέντε".

Διακοπείσες παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόνο τρεις φορές στην ιστορία του διαγωνισμού επιτράπηκε να ερμηνευτεί ξανά μια μη κερδοφόρα συμμετοχή και δύο από αυτές τις περιπτώσεις ήταν από Ισπανούς εκπρόσωπους (η άλλη ήταν η ιταλική συμμετοχή του 1958, "Nel blu dipinto di blu" από τον Ντομένικο Μοντούνιο). Η πρώτη φορά που συνέβη σε Ισπανό εκπρόσωπο ήταν στο διαγωνισμό του 1990 στο Ζάγκρεμπ, όταν οι Azúcar Moreno άνοιξαν το διαγωνισμό με το τραγούδι "Bandido". Η ορχήστρα και η ηχογραφημένη αναπαραγωγή ξεκίνησαν το τραγούδι εκτός συγχρονισμού, γεγονός που έκανε τις δύο τραγουδίστριες να χάσουν την εισαγωγή στο τραγούδι. Οι τραγουδίστριες έφυγαν από τη σκηνή μετά από μερικά δευτερόλεπτα και δεν δόθηκε καμία εξήγηση εκείνη τη στιγμή. Μετά από μερικές άβολες στιγμές, η μουσική άρχισε σωστά και το τραγούδι εκτελέστηκε πλήρως. Οι Azúcar Moreno και το "Bandido" πήραν την πέμπτη θέση στην τελική ψηφοφορία, αν και οι κριτικές επιτροπές εκείνη την εποχή ψήφιζαν μετά από τις κύριες πρόβες (dress rehearsals), οπότε η επανεκτέλεση δεν επηρέασε ούτε θετικά ούτε αρνητικά το συνολικό αποτέλεσμα της Ισπανίας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, στο διαγωνισμό του 2010 στο Όσλο, η Ισπανία κλήθηκε να ερμηνεύσει δεύτερη ανά σειρά εμφάνισης και η ερμηνεία του τραγουδιστή Ντάνιελ Ντίχες με το "Algo pequeñito" διαταράχθηκε από τον περιβόητο γηπεδούχο Jimmy Jump. Ωστόσο, ο Ντίχες εκτέλεσε το τραγούδι ξανά, αμέσως μετά την ερμηνεία όλων των τραγουδιών, παρά την εισβολή του γηπεδούχου και την επακόλουθη απομάκρυνσή του από το σκηνικό από το προσωπικό ασφαλείας, που δέχτηκε ζεστό χειροκρότημα για να συνεχίσει από τους θεατές στην Telenor Arena. Μετά την συμμετοχή της Σερβίας, η παρουσιάστρια Νάντια Χασνούι ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τους κανόνες, ο Ντίχες θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία να ερμηνεύσει το τραγούδι του, όταν θα έχουν ερμηνεύσει τις συμμετοχές τους όλες οι υπόλοιπες χώρες. Εντούτοις, οι κριτικές επιτροπές κατέταξαν την απόδοση της πρόβας τζενεράλε του "Algo pequeñito" 20η στους 25 με 43 βαθμούς, ενώ τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας κατέταξαν την Ισπανία 12η, με 106 βαθμούς. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων επιτροπών και κοινού, έδωσε στην Ισπανία την 15η θέση.

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόμνημα
Νικητής
Δεύτερη θέση
Τρίτη θέση
Θέση στην πεντάδα
Τελευταία θέση
X
Αποχώρηση
Χρονιά Καλλιτέχνης Γλώσσα Τίτλος Τελικός Βαθμοί Ημιτελικός Βαθμοί
1961 Κοντσίτα Μπαουτίστα Ισπανικά "Estando contigo" 9 8 Όχι ημιτελικοί
1962 Βίκτορ Μπαλαγκέρ Ισπανικά "Llámame" 13 0
1963 Χοσέ Γκουαρδιόλα Ισπανικά "Algo prodigioso" 12 2
1964 Los TNT Ισπανικά "Caracola" 12 1
1965 Κοντσίτα Μπαουτίστα Ισπανικά "Qué bueno, qué bueno" 15 0
1966 Ραφαέλ Ισπανικά "Yo soy aquél" 7 9
1967 Ισπανικά "Hablemos del amor" 6 9
1968 Μασσιέλ Ισπανικά "La, la, la" 1 29
1969 Σαλομέ Ισπανικά "Vivo cantando" 1 18
1970 Χούλιο Ιγλέσιας Ισπανικά "Gwendolyne" 4 8
1971 Καρίνα Ισπανικά "En un mundo nuevo" 2 116
1972 Χάιμε Μορέι Ισπανικά "Amanece" 10 83
1973 Mocedades [16] Ισπανικά "Eres tú" 2 125
1974 Peret Ισπανικά "Canta y sé feliz" 9 10
1975 Sergio y Estíbaliz Ισπανικά "Tú volverás" 10 53
1976 Μπράουλιο Ισπανικά "Sobran las palabras" 16 11
1977 Μίκι Ισπανικά "Enséñame a cantar" 9 52
1978 Χοσέ Βέλεθ Ισπανικά, Γαλλικά "Bailemos un vals" 9 65
1979 Μπέτι Μισιέγο Ισπανικά "Su canción" 2 116
1980 Τρίγο Λίμπιο Ισπανικά "Quédate esta noche" 12 38
1981 Bacchelli Ισπανικά "Y sólo tú" 14 38
1982 Λουθία Ισπανικά "Él" 10 52
1983 Ρεμέδιος Αμάγια Ισπανικά "¿Quién maneja mi barca?" 19 0
1984 Bravo Ισπανικά "Lady, Lady" 3 106
1985 Παλόμα Σαν Μπασίλιο [17] Ισπανικά "La fiesta terminó" 14 36
1986 Cadillac Ισπανικά "Valentino" 10 51
1987 Πατρίθια Κράους Ισπανικά "No estás solo" 19 10
1988 La Década Prodigiosa Ισπανικά, Αγγλικά "La chica que yo quiero" 11 58
1989 Nina Ισπανικά "Nacida para amar" 6 88
1990 Azúcar Moreno Ισπανικά "Bandido" 5 96
1991 Σέρχιο Ντάλμα Ισπανικά "Bailar pegados" 4 119
1992 Σεραφίν Θουμπίρι Ισπανικά "Todo esto es la música" 14 37
1993 Εύα Σανταμαρία Ισπανικά "Hombres" 11 58
1994 Αλεχάντρο Αμπάδ Ισπανικά "Ella no es ella" 18 17
1995 Άναμπελ Κόντε Ισπανικά "Vuelve conmigo" 2 119
1996 Αντόνιο Καρμπονέλ Ισπανικά "¡Ay, qué deseo!" 20 17 14 43
1997 Μάρκος Γιούνας Ισπανικά "Sin rencor" 6 96 Όχι ημιτελικοί
1998 Μίκελ Χέρτσογκ Ισπανικά "¿Qué voy a hacer sin ti?" 16 21
1999 Λίδια Ισπανικά "No quiero escuchar" 23 1
2000 Σεραφίν Θουμπίρι Ισπανικά "Colgado de un sueño" 18 18
2001 Νταβίδ Θιβέρα Ισπανικά "Dile que la quiero" 6 76
2002 Ρόσα Λόπεθ [18] Ισπανικά, Αγγλικά "Europe's Living a Celebration" 7 81
2003 Μπετ Ισπανικά "Dime" 8 81
2004 Ραμόν Ισπανικά "Para llenarme de ti" 10 87 Μέλος των "Big 4"
2005 Son de Sol Ισπανικά "Brujería" 21 28
2006 Las Ketchup Ισπανικά "Un Blodymary" 21 18
2007 D'NASH Ισπανικά, Αγγλικά "I Love You Mi Vida" 20 43
2008 Ροδόλφο Τσικιλικουάτρε Ισπανικά, Αγγλικά "Baila el Chiki-Chiki" 16 55
2009 Σοράγια Αρνέλας [19] Ισπανικά, Αγγλικά "La noche es para mí" 23 23
2010 Ντανιέλ Ντίχες Ισπανικά "Algo pequeñito" 15 68
2011 Λουθία Πέρεθ Ισπανικά "Que me quiten lo bailao" 23 50 Μέλος των "Big 5"
2012 Παστόρα Σολέρ [20] Ισπανικά "Quédate conmigo" 10 97
2013 El Sueño de Morfeo Ισπανικά "Contigo hasta el final" 25 8
2014 Ρουτ Λορένθο Ισπανικά, Αγγλικά "Dancing in the Rain" 10 74
2015 Εδούρνε Ισπανικά "Amanecer" 21 15
2016 Μπάρεϊ Αγγλικά "Say Yay!" 22 77
2017 Μάνελ Ναβάρρο Ισπανικά, Αγγλικά "Do It for Your Lover" 26 5
2018 Άλφρεντ & Αμάγια Ισπανικά "Tu canción" 23 61
2019 Μίκι Ισπανικά "La venda" 22 54
2020 Μπλάς Καντό Ισπανικά "Universo" Ακυρώθηκε[α] X
2021 Μπλάς Καντό Ισπανικά "Voy a quedarme" 24 6
2022 Σανέλ Τερέρο[21] Ισπανικά "SloMo " 3 459 Μέλος των "Big 5"

Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισπανία εκπροσωπήθηκε στον 50ο επετειακό διαγωνισμό της Eurovision, το Congratulations, από την συμμετοχή τους του 1973 από τους Mocedades, με το τραγούδι "Eres tú". Το γκρουπ κατάφερε να προκριθεί στους κορυφαίους 14 για το ειδικό γεγονός αφού μετά την επιλογή τους στην πανευρωπαϊκή διαδικτυακή ψηφοφορία.

Χρονιά Καλλιτέχνης Γλώσσα Τίτλος 2ος γύρος Βαθμοί 1ος γύρος Βαθμοί Θέση (το 1973) Βαθμοί (το 1973)
1973 Mocedades Ισπανικά "Eres tú" Δεν προκρίθηκε 11 90 2 125

Ιστορικό ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2021, το ιστορικό ψηφοφορίας της Ισπανίας έχει ως εξής:

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βασιλικό Θέατρο στη Μαδρίτη.

Η TVE επέλεξε το Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης ως τον τόπο διεξαγωγής του 14ου διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision. Λόγω του μικρού μεγέθους του χώρου, δημιουργήθηκε ένα δωμάτιο δίπλα στο θέατρο, με μια τεράστια οθόνη, για να στεγάσει τους πολλούς διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Ο Σαλβαδόρ Νταλί ανέθεσε να φτιάξει την διαφημιστική αφίσα του Φεστιβάλ. Η σκηνοθεσία ήταν του Αρτούρο Καπς και η εκτέλεση ήταν του Ραμόν Ντίεθ.

Ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα φεστιβάλ όλων των εποχών. Το TVE έπρεπε να καταβάλει σημαντική τεχνική και οικονομική προσπάθεια για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Επιπλέον, έπρεπε να έχει χρώμα, κάτι εντελώς νέο για την Ισπανία. Στο τέλος της ψηφοφορίας υπήρξε κάτι που δεν είχε ακούσει μέχρι στιγμής: μια τετραπλή ισοπαλία για την πρώτη θέση μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας και Ισπανίας.

Χρονιά Πόλη Τοποθεσία Παρουσιαστές
1969 Bandera de la ciudad de Madrid.svg Μαδρίτη Βασιλικό Θέατρο Λαουρίτα Βαλενθουέλα

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Μαρσέλ Μπεζανσόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω πληροφορίες: Βραβεία Marcel Bezençon
Χρονιά Κατηγορία Ερμηνευτής Τραγούδι Θέση Βαθμοί Διοργανώτρια πόλη Ref.
2003 Fan Award Μπετ "Dime" 8 81 Flag of Latvia.svg Ρίγα

Βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω πληροφορίες: Βραβείο Barbara Dex
Χρονιά Ερμηνευτής Διοργανώτρια πόλη Ref.
1999 Λίδια Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ

Οι μεγάλες βαθμολογίες που έδωσε η Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους τελικούς:

Κ.Ε. Κριτική Επιτροπή
T. Τηλεψηφοφορία

Χρονιά Flag of Spain.svg 12 βαθμοί Flag of Spain.svg 10 βαθμοί Flag of Spain.svg 8 βαθμοί
19611974 Άλλο σύστημα ψηφοφορίας
1975 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of France.svg Γαλλία
1976 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of France.svg Γαλλία Flag of Austria.svg Αυστρία
1977 Flag of Greece.svg Ελλάδα Flag of France.svg Γαλλία Flag of Monaco.svg Μονακό
1978 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Italy.svg Ιταλία
1979 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Israel.svg Ισραήλ Flag of Italy.svg Ιταλία
1980 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1981 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Greece.svg Ελλάδα Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1982 Flag of Germany.svg Γερμανία Βέλγιο Flag of Austria.svg Αυστρία
1983 Flag of Greece.svg Ελλάδα Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Βέλγιο
1984 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1985 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Israel.svg Ισραήλ
1986 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Βέλγιο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1987 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1988 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ελβετία
1989 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1990 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of Germany.svg Γερμανία
1991 Flag of Israel.svg Ισραήλ Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Flag of France.svg Γαλλία
1992 Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of Israel.svg Ισραήλ Flag of Iceland.svg Ισλανδία
1993 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of Greece.svg Ελλάδα
1994 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of Germany.svg Γερμανία
1995 Flag of Croatia.svg Κροατία Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of Greece.svg Ελλάδα
1996 Βέλγιο Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of Turkey.svg Τουρκία
1997 Flag of Turkey.svg Τουρκία Flag of Cyprus.svg Κύπρος Flag of Italy.svg Ιταλία
1998 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Israel.svg Ισραήλ Flag of Norway.svg Νορβηγία
1999 Flag of Croatia.svg Κροατία Flag of Iceland.svg Ισλανδία Flag of Israel.svg Ισραήλ
2000 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Denmark.svg Δανία Flag of Austria.svg Αυστρία
2001 Flag of Greece.svg Ελλάδα Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Estonia.svg Εσθονία
2002 Flag of Latvia.svg Λετονία Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of France.svg Γαλλία
2003 Βέλγιο Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Austria.svg Αυστρία
2004 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2005 Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Denmark.svg Δανία Flag of Greece.svg Ελλάδα
2006 Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Armenia.svg Αρμενία
2007 Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Flag of Armenia.svg Αρμενία
2008 Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Armenia.svg Αρμενία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2009 Flag of Norway.svg Νορβηγία Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2010 Flag of Germany.svg Γερμανία Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Armenia.svg Αρμενία
2011 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of France.svg Γαλλία Flag of Romania.svg Ρουμανία
2012 Flag of Sweden.svg Σουηδία Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
2013 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Flag of Denmark.svg Δανία
2014 Flag of Austria.svg Αυστρία Flag of Sweden.svg Σουηδία Flag of Romania.svg Ρουμανία
2015 Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Russian Federation.svg Ρωσία Flag of Sweden.svg Σουηδία
2016 Flag of Armenia.svg Αρμενία Κ.Ε.
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία T.
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Κ.Ε.
Flag of France.svg Γαλλία T.
Flag of Australia.svg Αυστραλία Κ.Ε.
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία T.
2017 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Κ.Ε.
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία T.
Flag of Italy.svg Ιταλία Κ.Ε.
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία T.
Flag of Australia.svg Αυστραλία Κ.Ε.
Flag of Italy.svg Ιταλία T.
2018 Flag of Cyprus.svg Κύπρος Κ.Ε.
Flag of Israel.svg Ισραήλ T.
Flag of Israel.svg Ισραήλ Κ.Ε.
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία T.
Flag of Austria.svg Αυστρία Κ.Ε.
Flag of Cyprus.svg Κύπρος T.
2019 Flag of Sweden.svg Σουηδία Κ.Ε.
Flag of Italy.svg Ιταλία T.
Flag of Australia.svg Αυστραλία Κ.Ε.
Ελβετία T.
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Κ.Ε.
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία T.
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός[α]
2021 Flag of France.svg Γαλλία Κ.Ε.
Flag of France.svg Γαλλία T.
Ελβετία Κ.Ε.
Flag of Italy.svg Ιταλία T.
Flag of Malta.svg Μάλτα Κ.Ε.
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία T.

Στους ημιτελικούς:

Κ.Ε. Κριτική Επιτροπή
T. Τηλεψηφοφορία

Χρονιά Flag of Spain.svg 12 βαθμοί Flag of Spain.svg 10 βαθμοί Flag of Spain.svg 8 βαθμοί
19611995 Όχι ημιτελικοί
1996 Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of Turkey.svg Τουρκία Βέλγιο
19972003 Όχι ημιτελικοί
2004 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο
2005 Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Flag of Denmark.svg Δανία
2006 Flag of Armenia.svg Αρμενία Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Andorra.svg Ανδόρρα
2007 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2008 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Flag of Armenia.svg Αρμενία Flag of Romania.svg Ρουμανία
2009 Flag of Norway.svg Νορβηγία Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Flag of Moldova.svg Μολδαβία
2010 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Flag of Greece.svg Ελλάδα Βέλγιο
2011 Flag of Iceland.svg Ισλανδία Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2012 Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Moldova.svg Μολδαβία Flag of Cyprus.svg Κύπρος
2013 Flag of Norway.svg Νορβηγία Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Flag of Finland.svg Φινλανδία
2014 Flag of Sweden.svg Σουηδία Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2015 Flag of Estonia.svg Εσθονία Βέλγιο Flag of Romania.svg Ρουμανία
2016 Flag of Armenia.svg Αρμενία Κ.Ε.
Flag of Austria.svg Αυστρία T.
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Κ.Ε.
Flag of Armenia.svg Αρμενία T.
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία Κ.Ε.
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία T.
2017 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Κ.Ε.
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία T.
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Κ.Ε.
Flag of Moldova.svg Μολδαβία T.
Flag of Austria.svg Αυστρία Κ.Ε.
Βέλγιο T.
2018 Flag of Israel.svg Ισραήλ Κ.Ε.
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία T.
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Κ.Ε.
Flag of Cyprus.svg Κύπρος T.
Flag of Austria.svg Αυστρία Κ.Ε.
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία T.
2019 Flag of Australia.svg Αυστραλία Κ.Ε.
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία T.
Flag of Greece.svg Ελλάδα Κ.Ε.
Flag of Iceland.svg Ισλανδία T.
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Κ.Ε.
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος T.
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός[α]
2021 Ελβετία Κ.Ε.
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία T.
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Κ.Ε.
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία T.
Flag of Iceland.svg Ισλανδία Κ.Ε.
Flag of Iceland.svg Ισλανδία T.

Σχετιζόμενη ενασχόληση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολιαστές και εκπρόσωποι βαθμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σχολιαστής Εκπρόσωπος βαθμών Ref.
1961 Φεντερίκο Γκάγιο Ντιέγο Ραμίρεθ Παστόρ
1962
1963 Χούλιο Ρίκο
1964
1965 Πέπε Παλάου
1966 Μπλάνκα Άλβαρεθ
1967
1968 Χοακίν Πρατ
1969 Χοσέ Λουίς Ουριμπάρι
1970
1971 Χοακίν Πρατ Όχι εκπρόσωπος βαθμών
1972 Χούλιο Ρίκο
1973
1974 Χοσέ Λουίς Ουριμπάρι Αντολίν Γκαρθία
1975 Χοσέ Μαρία Ίνιγο
1976
1977 Μιγκέλ ντε λος Σάντος Ισαμπέλ Τενάιγιε
1978 Ματίας Πρατς Λούκε
1979 Μανουέλ Αλμέντρος
1980 Αλφόνσο Λαπένια
1981 Ισαμπέλ Τενάιγιε
1982 Μαρίσα Ναράνχο
1983 Χοσέ-Μιγκέλ Ουγιάν Ρόσα Καμπάνο
1984 Ματίλντε Χαρίν
1985 Αντόνιο Γκόμεθ
1986
1987 Μπεατρίθ Πέκερ
1988
1989 Τομάς Φερνάντο Φλόρες
1990 Λουίς Κόμπος
1991 Τομάς Φερνάντο Φλόρες Μαρία Άνχελες Μπαλανιάκ
1992 Χοσέ Λουίς Ουριμπάρι
1993
1994
1995 Μπελέν Φερνάντεθ ντε Ενεστρόσα
1996
1997
1998
1999 Ούγο ντε Κάμπος
2000
2001 Τζένιφερ Ρόουπ
2002 Άνε Ιγαρτιμπούρου
2003
2004 Μπεατρίθ Πέκερ
2005 Αϊνιόα Αρμπιθού
2006 Σόνια Φερέρ
2007 Αϊνιόα Αρμπιθού
2008 Χοσέ Λουίς Ουριμπάρι
2009 Χοακίν Γκουθμάν Ινιάκι ντελ Μοράλ
2010 Χοσέ Λουίς Ουριμπάρι Αϊνιόα Αρμπιθού
2011 Χοσέ Μαρία Ίνιγο Έλενα Σ. Σάντσεθ
2012
2013 Ινές Παθ
2014 Καρολίνα Κασάδο
2015 Χοσέ Μαρία Ίνιγο και Χούλια Βαρέλα Λάρα Σισκάρ
2016 Χότα Αμπρίλ
2017 Νιέβες Άλβαρεθ
2018 Τόνι Αγκιλάρ και Χούλια Βαρέλα
2019

Ποσοστά τηλεθέασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 Ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
 2. Όλοι οι μαέστροι είναι Ισπανοί εκτός αν έχουν σημαία
 3. Ο μουσικός διευθυντής της διοργανώτριας χώρας.
 4. Ο Αλγκερό ήταν επίσης μαέστρος για τη συμμετοχή του Λουξεμβούργου.
 5. Ο μοναδικός λατινοαμερικάνος μαέστρος στην ιστορία του διαγωνισμού.
 6. Αρχικά μαέστρος θα ήταν ο Χουάν Κάρλος Καλδερόν, ο οποίος λίγο πριν τον διαγωνισμό αρρωσταίνει και τον αντικατέστησε ο Ιμπάρμπια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 «Eurovisión pierde más de 4 millones de espectadores» (στα Ισπανικά). FormulaTV.com. 18 Μαΐου 2009.  Σφάλμα αναφοράς: Invalid <ref> tag; name "FormulaTV.com" defined multiple times with different content
 2. del Amor Caballero, Reyes (4 Μαΐου 2004). «Preselecciones españolas para Eurovisión, primera parte». eurovision-spain.com (στα Spanish). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 3. del Amor Caballero, Reyes (20 Μαΐου 2004). «Segunda parte de las preselecciones españolas, 1970–2004». eurovision-spain.com (στα Spanish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2008. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 4. «TVE comienza este lunes la selección para Eurovisión». vertele.com (στα Spanish). 20 Νοεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 5. M. Escudero, Victor (27 Νοεμβρίου 2009). «Spain: TVE calls for entries for Oslo». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2010. 
 6. «Pastora Soler representará a España en Eurovisión 2012 en Bakú». RTVE.es (στα Spanish). RTVE. 21 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 7. «Las claves de la derrota de España en Eurovisión». EuropaPress. 20 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2013. 
 8. 'Operación Triunfo' vuelve a La 1, 16 años después de su estreno en TVE
 9. «La representación de España en Eurovisión 2018 saldrá de 'Operación Triunfo'». RTVE.es. 5 December 2017. http://www.rtve.es/television/20171205/representacion-espana-eurovision-2018-saldra-operacion-triunfo/1642540.shtml. Ανακτήθηκε στις 5 December 2017. 
 10. «Alfred & Amaia admit "the final result is shite"…as Spain achieves highest Eurovision ratings since 2008». wiwibloggs.com. 15 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 
 11. «Spain: TVE confirms participation in Eurovision 2019». esctoday.com. 14 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018. 
 12. «Spain: TVE confirms participation in Eurovision 2020». Sanjay (Sergio) Jiandani. esctoday.com. 18 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. 
 13. Jiandani, Sanjay (Sergio) (18 Μαρτίου 2020). «Spain: RTVE confirms Blas Cantó as Eurovision 2021 Spanish act». EscToday. 
 14. O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. London: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X. 
 15. Fulton, Rick (14 May 2007). «The East V West Song Contest». Daily Record. http://www.dailyrecord.co.uk/news/editors-choice/2007/05/14/the-east-v-west-song-contest-86908-19098830/. Ανακτήθηκε στις 24 May 2009. 
 16. Συγκρότημα της φολκ ποπ, συσταθέν το 1969. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 25 άτομα μέλη του συγκροτήματος. Στη Γιουροβίζιον του 1973 έλαβαν μέρος τα αδέρφια Ουράνγκα: η Αμάγια (Amaya Uranga, γ. 18 Φεβρ. 1947), η Ιθάσκουν (Izaskun Uranga, γ. 17 Απρ. 1950), ο Ρομπέρτο (Roberto Uranga) και τους Χαβιέρ Γκαράι (Javier Garay), Χοσέ Ιπίνια (José Ipiña) και Κάρλος Θουμπιάγα (Carlos Zubiaga).
 17. (Paloma Cecilia San Basilio Martínez , γ. 22 Νοεμ. 1950)
 18. (Rosa López, γ. 14 Ιαν. 1981)
 19. (γ. 13 Σεπτ. 1982)
 20. Ψευδώνυμο της Pilar Sánchez Luque (γ. 28 Σεπτ. 1978).
 21. «Chanel - Spain - Turin 2022». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. 
 22. «Marcel Bezençon Awards». eurovision.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2019. 
 23. Adams, William Lee (9 Ιουλίου 2015). «Poll: Who was the worst dressed Barbara Dex Award winner?». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2019. 
 24. García Hernández, José (25 February 2017). «Federico Llano no estará en Kiev como jefe de la delegación española» (στα es-ES). http://www.eurovision-spain.com/iphp/noticia.php?numero=25-02-17_federico-llano-no-estara-en-kiev-como-jefe-de-la-delegacion-espanola. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 25. «Ana María Bordas, jefa de la delegación para Eurovisión, nueva vicepresidenta del Comité de TV de la UER» (στα es-ES). eldiario.es. 29 May 2019. http://vertele.eldiario.es/noticias/Maria-Bordas-Comite-TV-UER_0_2126187391.html. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 26. Jiandani, Sanjay (Sergio) (29 May 2019). «EBU: New TV Committee elected at TV Assembly in Porto». esctoday.com. http://esctoday.com/176052/ebu-new-tv-committee-elected-at-tv-assembly-in-porto/. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 27. García Hernández, José (20 Φεβρουαρίου 2010). «El diseñador italiano Carlo Pignatelli vestirá a Daniel Diges». eurovision-spain.com (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010. 
 28. «Dos jóvenes diseñadoras gallegas vestirán a Lucía Pérez para el Festival de Eurovisión». La Voz de Galicia (στα Ισπανικά). 6 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 
 29. Gomez, Cayetano (27 Μαρτίου 2015). «EL VESTIDO DE PASTORA SOLER EN EUROVISIÓN». Cayecruz (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2012. 
 30. «Eurovisión 2014: El enfado de la diseñadora del vestido de Ruth Lorenzo». La Voz de Galicia (στα Ισπανικά). 13 Μαΐου 2014. 
 31. García Hernández, José (27 Μαρτίου 2015). «Jose Fuentes, diseñador de Edurne para Eurovisión: "Europa se va a quedar alucinada"». eurovision-spain.com (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2015. 
 32. Cooper, Eleanor (30 Απριλίου 2016). «Spain: Barei speaks about her outfit plans for Stockholm». EscToday (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2016. 
 33. Megía, Carlos (13 Μαΐου 2018). «Todo sobre el 'look' de Amaia y Alfred en Eurovisión». S Moda, el Pais (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2018. 
 34. 34,00 34,01 34,02 34,03 34,04 34,05 34,06 34,07 34,08 34,09 34,10 34,11 34,12 34,13 34,14 34,15 34,16 34,17 34,18 34,19 34,20 34,21 34,22 34,23 34,24 34,25 34,26 34,27 34,28 34,29 34,30 34,31 34,32 34,33 34,34 34,35 34,36 34,37 34,38 34,39 HerGar, Paula (27 March 2018). «Todos los comentaristas de la historia de España en Eurovisión (y una única mujer en solitario)» (στα Spanish). Los 40. https://los40.com/los40/2018/03/27/album/1522166894_094380.html#foto_gal_1. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 35. 35,00 35,01 35,02 35,03 35,04 35,05 35,06 35,07 35,08 35,09 35,10 35,11 35,12 35,13 35,14 35,15 35,16 35,17 35,18 35,19 35,20 35,21 35,22 35,23 35,24 35,25 35,26 35,27 35,28 35,29 35,30 35,31 35,32 35,33 35,34 35,35 35,36 Jiménez, Roberto (23 May 2015). «¿Quiénes han dado mayor número de veces los puntos de España?» (στα Spanish). ElTelevisero.com. http://www.eltelevisero.com/2015/05/quienes-han-dado-mayor-numero-de-veces/. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 36. 36,00 36,01 36,02 36,03 36,04 36,05 36,06 36,07 36,08 36,09 36,10 36,11 36,12 36,13 36,14 36,15 36,16 García Hernández, José; Mahía, Manu (23 July 2011). «Fallece Uribarri, se apaga la voz de Eurovisión en España» (στα Spanish). Eurovision-Spain.com. http://eurovision-spain.com/iphp/noticia.php?numero=8147. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 37. 37,0 37,1 37,2 37,3 «José María Íñigo será el comentarista de Eurovisión 2014 por cuarto año consecutivo» (στα Spanish). FormulaTV. 25 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 38. 38,0 38,1 «José María Íñigo comentará Eurovisión por segundo año consecutivo» (στα Spanish). eldiario.es. 30 April 2012. http://vertele.eldiario.es/verteletv/actualidad/Jose-Maria-Inigo-Eurovision-consecutivo_0_1350764926.html. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 39. Álvarez, José (7 May 2013). «Inés Paz ('La mañana de La 1') dará los votos de España en Eurovisión» (στα Spanish). Formula TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 August 2018. https://web.archive.org/web/20180822113842/https://www.formulatv.com/noticias/30935/ines-paz-la-manana-de-la-1-dara-votos-espana-eurovision/. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 40. «Eurovision Song Contest 2014: ecco l'elenco degli spokesperson» (στα Italian). Eurofestival News. 8 May 2014. http://eurofestivalnews.com/2014/05/08/eurovision-song-contest-2014-lelenco-degli-spokeperson/. Ανακτήθηκε στις 16 December 2019. 
 41. 41,0 41,1 41,2 41,3 «Tony Aguilar comentará junto a Julia Varela Eurovisión 2018» (στα Spanish). RTVE. 14 Μαρτίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 42. «Xuso Jones, Salvador Beltrán, Electric Nana, Maverick y Coral Segovia, jurado profesional de TVE para Eurovisión». rtve.es. RTVE (in Spanish). 29 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019. 
 43. «Tony Aguilar y Julia Varela comentarán Eurovisión 2019 y Nieves Álvarez será la portavoz del jurado español» (στα Spanish). RTVE. 25 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 44. Roxburgh, Gordon (2012). Songs for Europe: The United Kingdom at the Eurovision Song Contest. Volume One: The 1950s and 1960s. Prestatyn: Telos Publishing. σελίδες 93–101. ISBN 978-1-84583-065-6. 
 45. 45,0 45,1 45,2 45,3 «And the conductor is...». 
 46. Roxburgh, Gordon (2014). Songs for Europe: The United Kingdom at the Eurovision Song Contest. Volume Two: The 1970s. Prestatyn: Telos Publishing. σελίδες 142–168. ISBN 978-1-84583-093-9. 
 47. Roxburgh, Gordon (2016). Songs for Europe: The United Kingdom at the Eurovision Song Contest. Volume Three: The 1980s. Prestatyn: Telos Publishing. ISBN 978-1-84583-118-9. 
 48. «Tinet Rubira liderará la puesta en escena de Edurne en el Festival de Eurovisión». www.rtve.es. El Periódico de Catalunya. 10 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020. 
 49. «Niccolò Piccardi nos explica cómo se ideó la puesta en escena de "Say yay!" de Barei». rtve.es (στα Spanish). RTVE. 9 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 50. «El belga Hans Pannecoucke es el director artístico de la puesta en escena de Manel Navarro» [The Belgian Hans Pannecoucke is the artistic director of Manel Navarro's stage performance]. rtve.es (στα Spanish). RTVE. 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 51. Macías, Fernando (7 Μαρτίου 2018). «Alfred y Amaia: "La puesta en escena de "Tu canción" habla sobre un amor universal"». www.rtve.es. RTVE. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020. 
 52. Jiandani, Sanjay (Sergio) (16 Φεβρουαρίου 2019). «Spain: Fokas Evangelinos will be responsible for Miki's staging in Tel Aviv». esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2019. 
 53. «Marvin Dietmann dirigirá la puesta en escena de Blas Cantó en Eurovisión 2021». rtve.es (στα Ισπανικά). RTVE. 4 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2021. 
 54. http://www.formulatv.com/noticias/19676/espana-pincha-lucia-perez-pero-la1-barre-eurovision-2011/.  Unknown parameter |título= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια)
 55. http://www.formulatv.com/noticias/25175/audiencias-eurovision-2012-mas-visto-desde-2008/.  Unknown parameter |título= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια)
 56. http://www.formulatv.com/noticias/31120/audiencias-espectadores-eurovision-2013/.  Unknown parameter |título= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια)
 57. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020.  Unknown parameter |título= ignored (|title= suggested) (βοήθεια)
 58. http://www.formulatv.com/noticias/46446/festival-de-eurovision-2015-anota-/ Audiencia Festival de Eurovisión 2015]
 59. http://www.formulatv.com/noticias/55969/audiencia-festival-eurovision-2016/ Audiencia Festival de Eurovisión 2016]
 60. http://www.formulatv.com/noticias/67789/audiencias-13-mayo-eurovision-2017-sabado-deluxe-resiste-aceptable/ Eurovisión 2017 firma un 27,2% y 'Sábado Deluxe' resiste con un aceptable 13,3%]
 61. Eurovisión 2018: La final con Alfred y Amaia arrasa con un 43,5% y más de 7 millones de espectadores
 62. La final de Eurovisión atrae a un 36,7% mientras 'Sábado Deluxe' baja hasta el 12,9%
 63. 63,0 63,1 «Official EBU statement & FAQ on Eurovision 2020 cancellation». Eurovision.tv. 18 Μαρτίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020. 
 64. http://www.formulatv.com/noticias/134/los-serrano-ganan-en-el-prime-time-y-telecinco-se-hace-practicamente-con-todas-las-franjas-horarias/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 65. http://www.formulatv.com/noticias/2204/audiencias-aqui-no-hay-quien-viva-lidera-la-noche-con-5-millones-de-seguidores/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 66. http://www.formulatv.com/noticias/4440/audiencias-la-semifinal-de-eurovision-consigue-un-69-en-la-noche-de-la-2/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 67. http://www.formulatv.com/noticias/7627/audiencias-la-semifinal-de-eurovision-y-el-amistoso-del-r-madrid-mejoran-las-noches-de-la-2-y-lasexta/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 68. http://www.formulatv.com/noticias/11343/audiencias-el-internado-baja-pero-lidera-con-claridad-la-noche-del-martes/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 69. http://www.formulatv.com/noticias/11371/audiencias-el-capitulo-de-estreno-de-el-mentalista-gana-al-de-sin-rastro/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 70. 70,0 70,1 70,2 70,3 70,4 70,5 http://www.formulatv.com/noticias/55991/audiencias-primera-semifinal-eurovision-supera-3-por-ciento-la2/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 71. http://www.formulatv.com/noticias/19636/audiencias-resistire-vale-estrena-temporada-cerca-33-tras-gala-supervivientes/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 72. http://www.formulatv.com/noticias/31095/audiencias-distancia-pesadilla-en-la-cocina-cine-cuatro-supera-7-puntos/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 73. http://www.formulatv.com/noticias/46412/audiencias-21-mayo-cuentame-sube-final-temporada-magnifico-18/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 74. http://www.formulatv.com/noticias/56074/audiencias-12-mayo-cuentame-como-paso-registra-segundo-mejor-dato/].  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 75. http://www.formulatv.com/noticias/67592/audiencias-9-mayo-la-casa-de-papel-desploma-supervivientes-recupera/ 'La Casa de Papel' cae al 18,4%, mientras que 'Supervivientes' (22,6%) recupera el liderazgo]
 76. http://www.formulatv.com/noticias/67683/audiencias-11-mayo-supervivientes-imbatible-dentro-de-baja-aceptable/ 'Supervivientes' sigue imbatible con un 23,6%, mientras que 'Dentro de' baja a un aceptable 6,1%]
 77. http://www.formulatv.com/noticias/79562/audiencias-martes-8-mayo-supervivientes-tierra-de-nadie-cuerpo-de-elite-/ 'Supervivientes: Tierra de nadie' crece hasta un 25% y 'Cuerpo de élite' despide temporada con un 12,3%]
 78. http://www.formulatv.com/noticias/79695/audiencias-10-mayo-supervivientes-formidable-enviado-especial-maximo/ 'Supervivientes' sube a un formidable 29,2% y 'Enviado especial' marca máximo con un gran 8,1%]
 79. https://www.formulatv.com/noticias/audiencias-14-mayo-estreno-es-por-tu-bien-155-telecinco-tierra-de-nadie-92131/]
 80. https://www.formulatv.com/noticias/audiencias-16-mayo-supervivientes-arrasa-cuentame-mejor-dato-temporada-92192/.  Missing or empty |title= (βοήθεια)

Επιπλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]