Συμμετοχή της Αυστραλίας στη Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυστραλία
Τηλεοπτ. φορέαςSBS
Εθνικοί τρόποι επιλογής
Γενική συμμετοχή
Συμμετοχές8 (7 τελικοί)
Πρώτη συμμετοχή2015
Καλύτερη θέση2η: 2016
Χειρότερη θέση14η ΗΤ: 2021
Επιπλέον σύνδεσμοι
Σελίδα του SBS
Σελίδα του Eurovision – Australia Decides
Η σελίδα της Αυστραλίας στο Eurovision.tv

Η Αυστραλία έχει συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 8 φορές από το ντεμπούτο της το 2015 και τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα πέντε φορές. Είναι η δεύτερη χώρα εκτός της περιοχής της Ευρασίας που συμμετέχει, μετά το Μαρόκο το 1980. Το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας είναι μια δεύτερη θέση για τη Ντάμι Ίμ το 2016. Η Αυστραλία τερμάτισε, επίσης, στην πρώτη δεκάδα άλλες τρεις φορές, με τον Γκάι Σεμπάστιαν που τερμάτισε πέμπτος το 2015, τους Αϊζάια Φάιερμπρεϊς και Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι που τερμάτισαν ένατοι το 2017 και το 2019, αντίστοιχα, και το συγκρότημα με βάση το Περθ, Voyager, που τερμάτισαν ένατοι το 2023.

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αυστραλίας ορίστηκε να είναι μόνο μία (εάν κέρδιζε το διαγωνισμό θα μπορούσε να συμμετέχει και δεύτερη χρονιά), το Νοέμβριο του 2015, η SVT ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2016.[1] Η συμμετοχή της Αυστραλίας στο διαγωνισμό επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και το SBS μέχρι το 2023.[2]

Ο διαγωνισμός προσελκύει σημαντικά υψηλή τηλεθέαση για το SBS και έχει μια ευρεία και ενεργή εθνική βάση θαυμαστών. Λόγω διαφορών ώρας με τις ευρωπαϊκές πόλεις υποδοχής, η εκδήλωση μεταδίδεται συνήθως στις 05:00 Ανατολική Αυστραλιανή Τυπική Ώρα (AEST). Ο διαγωνισμός λαμβάνει ευρεία κάλυψη από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα και επίσης απολαμβάνει λατρείας μεταξύ των αφοσιωμένων θαυμαστών κάθε χρόνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1983–2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυστραλιανός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Special Broadcasting Service (SBS) μετέδωσε για πρώτη φορά το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1983 και συνέχισε να το κάνει κάθε χρόνο από τότε. Ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει ακροαματικότητα στην Αυστραλία, κυρίως λόγω των πολιτικών και πολιτιστικών δεσμών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2001, η Ελληνο-Αυστραλέζα ηθοποιός και κωμικός Μαίρη Κούστας ήταν η σχολιάστρια του διαγωνισμού, που τον σχολίαζε με τον κωμικό χαρακτήρα της, την Έφη. Μεταξύ του 2002 και του 2003, ο παρουσιαστής Des Mangan ήταν ο σχολιαστής για το αυστραλιανό κοινό. Από το 2009, η Julia Zemiro και ο Sam Pang έχουν εκχωρηθεί ως σχολιαστές για τον διαγωνισμό. Εκτός από την τηλεοπτική μετάδοση του διαγωνισμού, το SBS έχει μεταδώσει, επίσης, τα προγράμματα της 50ης και της 60ης επετείου του διαγωνισμού.

Από το 2010 έως το 2014, το SBS επέτρεψε στους θεατές της Αυστραλίας να συμμετάσχουν στη δική τους τηλεψηφοφορία για τους Μεγάλο Τελικό. Ωστόσο, αυτές οι ψήφοι δεν μετρήθηκαν στο πραγματικό διαγωνισμό και δεν επηρέασαν το συνολικό αποτέλεσμα. Στην ομάδα σχολιασμού του SBS και στην Αυστραλιανή αποστολή απονεμήθηκε για τους ίδιους ένας θάλαμος σχολιασμού στο διαγωνισμό του 2012 στο Μπακού. Απο τότε και μέχρι σήμερα, διαθέτουν κάθε χρόνο έναν θάλαμο σχολιασμού.

Τυχαίες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που δεν συμμετέχουν ενεργά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision πριν από την ημιτελική παρουσίαση το 2013, η Αυστραλία έχει εμφανιστεί στο διαγωνισμό τυχαία με τους εξής τρόπους τρόπους:

  • Ο Peter Doyle και η Marty Kristian, και οι δύο Αυστραλοί, εκπροσώπησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος του συγκροτήματος The New Seekers, όπου εκτέλεσαν το "Beg, Steal or Borrow" στο διαγωνισμό του 1972 στο Εδιμβούργο. Το τραγούδι, γράφτηκε κατά το ήμισυ από τον Αυστραλό Tony Cole, τερματίζοντας 2ο με 114 βαθμούς.
  • Η Αυστραλέζα Olivia Newton-John, γεννημένη στην Αγγλία, εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 στο Μπράιτον με το τραγούδι "Long Live Love", τερματίζοντας στην 4η θέση με 14 βαθμούς.
  • Ο John Farrar, ο οποίος γεννήθηκε στη Μελβούρνη, ως μέλος του συγκροτήματος The Shadows εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στο διαγωνισμό του 1975.
  • Ο Martin Lee, τραγουδιστής στο συγκρότημα Brotherhood of Man, το οποίο κέρδισε το διαγωνισμό του 1976, πέρασε αρκετά χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Αυστραλία.
  • Η Αυστρία απέτισε φόρο τιμής στην Αυστραλία το 1977 στο Λονδίνο με το τραγούδι "Boom Boom Boomerang" από τους Schmetterlinge. Το τραγούδι θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο κατά τη στιγμή λόγω του ότι είναι το πρώτο τραγούδι που κοροϊδεύει ανοιχτά το ίδιο το διαγωνισμό.
  • Ο Τζόνι Λόγκαν, νικητής του διαγωνισμού το 1980 και το 1987 για την Ιρλανδία (και συγγραφέας του νικητήριου τραγουδιού της Ιρλανδίας στο διαγωνισμό του 1992), γεννήθηκε στο Frankston της Βικτώρια το 1954, αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του πίσω στην Ιρλανδία το 1957, σε ηλικία τριών ετών.
  • Το 1996 στο Όσλο της Νορβηγίας, η Αυστραλέζα τραγουδίστρια Gina G εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο με το τραγούδι "Ooh Aah... Just a Little Bit".
  • Η Jane Comerford, η οποία γεννήθηκε στο Newcastle της Νέας Νότιας Ουαλίας, συμμετείχε στο διαγωνισμό του 2006 στην Αθήνα της Ελλάδας για τη Γερμανία ως μέρος του συγκροτήματος Texas Lightning με το τραγούδι "No No Never", όπου έλαβε την 14η θέση και 36 βαθμούς.
  • Οι Αυστραλοί Craig Porteils και Cameron Giles-Webb έγραψαν κατά το ήμισυ το τραγούδι "This Is Our Night", το οποίο εκτελέστηκε από τον Σάκη Ρουβά για την Ελλάδα στο διαγωνισμό του 2009 στη Μόσχα.
  • Η Katrina Noorbergen, Αυστραλέζα που ζει στο Βερολίνο, έγραψε κατά το ήμισυ το τραγούδι "A Million Voices", το οποίο εκτελέστηκε από την Polina Gagarina για τη Ρωσία το 2015. Επίσης ήταν μία από τραγουδιστές υποστήριξης της Gagarina στο διαγωνισμό.
  • Ο Tonino Speciale, ο οποίος μεγάλωσε στο Δυτικό Σίδνεϊ, έγραψε κατά το ήμισυ το τραγούδι "Black Smoke", το οποίο εκτελέστηκε από την Ann Sophie για τη Γερμανία το 2015.
  • Η Mary-Jean O'Doherty είναι μισή Αυστραλέζα, γεννημένη στην Αμερική και τραγουδίστρια της όπερας, συμμετείχε ως μέρος του συγκροτήματος Genealogy για την Αρμενία το 2015.
  • Η Άνια Νίσεν, η οποία είναι από τα Blue Mountains της Νέας Νότιας Ουαλίας αλλά είναι παιδί Δανέζων γονέων, εκπροσώπησε τη Δανία στο διαγωνισμό του 2017 στο Κίεβο, καταλήγοντας στην 20η θέση με 77 βαθμούς. Το τραγούδι "Where I Am", συντάχθηκε από τους Αυστραλούς τραγουδιστές Angel Tupai και Michael D'Arcy.[3][4]
  • Ο Αυστραλός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και διαγωνιζόμενος του Eurovision – Australia Decides 2019 Άλφι Αρκούρι συνέγραψε τη συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό του 2020, το "Running", τον οποίο επρόκειτο να ερμηνεύσει ο Sandro Nicolas. Ο διαγωνισμός αργότερα ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.
  • Ο Μάριους Μπερ, που είναι μισός Αυστραλός, έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στην Αυστραλία και είναι κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου, εκπροσώπησε την Ελβετία στο διαγωνισμό του 2022 στο Τορίνο, τερματίζοντας στη 17η θέση με 78 βαθμούς.[5]
  • Ο Άντριου Λάμπρου, εκπροσωπώντας την Κύπρο στον διαγωνισμό του 2023 στο Λίβερπουλ, είναι Αυστραλός πολίτης, γιος Κύπριων γονέων. Τερμάτισε στην 12η θέση με 126 βαθμούς.

Προ-ηχογραφημένη παρουσίαση του 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση της Αυστραλίας στη διεθνή μετάδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision συνέβη στις 14 Μαΐου του 2013 να κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού στο Μάλμε της Σουηδίας. Ένα σύντομο προ-ηχογραφημένο βίντεο με τίτλο Χαιρετίσματα από την Αυστραλία (που αναφέρεται επίσης ως Γιατί η Αυστραλία αγαπάει τη Eurovision), υποβλήθηκε από το SBS και παρουσιάστηκε από την Julia Zemiro, μεταδόθηκε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του διαγωνιστικού μέρους και της ψηφοφορίας. Η παρουσίαση αυτή σηματοδότησε την τριαντάχρονη μετάδοση του διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από την Αυστραλία, και προηγήθηκε της εβδομάδας που οδηγεί στο διαγωνισμό με ένα τοπικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάστηκε επίσης από τη Julia Zemiro, να περιγράφει λεπτομερώς την αγάπη της για τους ABBA, με τίτλο ΄΄Ο δρόμος προς την Eurovision.

Συμμετοχή κατά τη διάρκεια του σόου το 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Μαρτίου του 2014, ο δανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας DR, έδωσε την άδεια στο SBS να συμμετέχει ως μια παρουσίαση μετά το διαγωνιστικό μέρος και πριν τη ψηφοφορία, στο δεύτερο ημιτελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2014. Μία ημέρα αργότερα, στις 25 Μαρτίου, η Jessica Mauboy είχε επιλαγεί εσωτερικά για να τραγουδήσει στην Κοπεγχάγη. Στις 8 Μαΐου του 2014, η Mauboy τραγούδησε το τραγούδι της, το "Sea of Flags" στο δεύτερο ημιτελικό.

Το ντεμπούτο του 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το SBS έκανε το ντεμπούτο της χώρας στο διαγωνισμό του 2015 με το τραγούδι "Tonight Again", ένα τραγούδι που γράφτηκε και παρουσιάστηκε από τον Γκάι Σεμπάστιαν. Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία βρίσκεται εκτός της Περιοχής Ευρωπαϊκών Εκπομπών, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και η αυστριακή ραδιοτηλεόραση ORF που φιλοξενούσε το διαγωνισμό, αποφάσισαν να επιτρέψουν την αυστραλιανή συμμετοχή για τον εορτασμό της 60ής επετείου του Διαγωνισμού. Οι ειδικές περιστάσεις που περιβάλλουν την συμμετοχή της Αυστραλίας για «να μην μειώσει τις πιθανότητες της πρόκρισης» των χωρών στους ημιτελικούς, οδήγησε τους διοργανωτές να επιτρέψουν την Αυστραλία για να διαγωνιστεί κατευθείαν στο μεγάλο τελικό χωρίς να συμμετέχει στον ημιτελικό. Το 2015, η αυστραλιανή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Amanda Pelman (πρόεδρος), Richard Wilkins, Danielle Spencer και Jake Stone.

Επιστροφή του 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αυστραλίας ορίστηκε να είναι μόνο μία, στις 17 Νοεμβρίου του 2015 επιβεβαιώθηκε ότι η Αυστραλία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2016. Σε αντίθεση με το 2015, η Αυστραλία θα έπρεπε να περάσει από τον ημιτελικό, για να πάρει την πρόκριση για το μεγάλο τελικό. Στις 7 Οκτωβρίου του 2015, ανακοινώθηκε ότι η Αυστραλία θα κάνει το ντεμπούτο της και στον Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2015 αφού το SBS προκλήθηκε να διαγωνιστεί στο διαγωνισμό. Το 2016, η αυστραλιανή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Monica Trapaga (πρόεδρος), Shannon Noll, Myf Warhurst, James Mathison και Craig Porteils.

2017–σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυστραλία συνέχισε τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό του 2017 μετά την επιτυχία της το προηγούμενο έτος. Με δεδομένη την επιλογή των καλλιτεχνών κατά τα τρία προηγούμενα έτη (Mauboy, Sebastian και Im), σημαντική υπήρξε η υπόδειξη ότι το SBS, θα επέλεγε έναν καλλιτέχνη ασιατικής καταγωγής που κέρδισε την καριέρα τους σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού. Τελικά επιλέχθηκε ο Αϊζάια Φάιερμπρεϊς με το τραγούδι "Don't Come Easy", το οποίο προκρίθηκε στον τελικό, όπου ήρθε στην 9η θέση με 173 βαθμούς.

Η Αυστραλία συμμετείχε ξανά το 2018 επιλέγοντας την Τζέσικα Μάουμποϊ να εκπροσωπήσει τη χώρα.[6][7] Η Αυστραλιανή κριτική επιτροπή του 2018 περιελάμβανε τους Ρίτσαρντ Γουίλκινς (πρόεδρος), Ζάν Ρόουε, Τζόρνταν Ρασκόπουλος, L-FRESH the Lion και Μίλι Μίλγκειτ.[8] Αν και αυτό συνέχισε την επιτυχημένη συμμετοχή της Αυστραλίας στον τελικό (ένα ρεκόρ που τώρα μοιράζεται μόνο με την Ουκρανία), ήταν η πρώτη φορά που δεν τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα, καταλήγοντας στην εικοστή θέση με 99 βαθμούς από την τηλεψηφοφορία (η πρώτη φορά που η Αυστραλία τερμάτισε τελευταία στην τηλεψηφοφορία).

Ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά , το 2019 η κρατική τηλεόραση της Αυστραλίας θα παρέχει στους Αυστραλούς τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τον εκπρόσωπο τους στη Eurovision. Το Eurovision - Australia Decides , ο αυστραλιανός εθνικός τελικός , διεξήχθη στις 9 Φεβρουαρίου 2019, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται 50% από τη ψήφο του κοινού και 50% να κρίνεται από τις ψήφους της κριτικής επιτροπής για να βγάλουν τον τελικό εκπρόσωπο της χώρας στο Τελ Αβίβ. Το Eurovision: Australia Decides έλαβε χώρα στην Χρυσή Ακτή του Κουίνσλαντ και παρουσιάστηκε από τους Μιφ Γουόρχερστ και Τζόελ Κρίζι.[9] Το τραγούδι της Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό , με τίτλο "Zero Gravity" προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό και κατέλαβε την 9η θέση.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αυστραλίας, SBS, προχώρησε για άλλη μία φορά στην διεξαγωγή του εθνικού τελικού Eurovision - Australia Decides για την αναζήτηση του εκπροσώπου της. Στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στην Χρυσή Ακτή του Κουίνσλαντ, νικήτρια αναδείχθηκε η Montaigne με το τραγούδι "Don't Break Me"[10][11]. Ωστόσο, ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Την 1η Απριλίου 2020, η τηλεόραση της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως η Montaigne θα εκπροσωπήσει την χώρα το 2021 μέσω εσωτερικής επιλογής και ύστερα από την ακύρωση του διαγωνισμού, ματαιώνοντας για αυτή την φορά το Eurovision - Australia Decides.[12] Για πρώτη φορά μετά το ντεμπούτο της το 2015, η Αυστραλία αποτυγχάνει να προκριθεί στον τελικό, τερματίζοντας 14η στον πρώτο ημιτελικό με 28 βαθμούς.[13]

Το Eurovision – Australia Decides θα επιστρέψει για να επιλέξει την Αυστραλιανή συμμετοχή για το διαγωνισμό του 2022.[14] Η συμμετοχή της Αυστραλίας στο διαγωνισμό επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και το SBS μέχρι το 2023.[2] Το σόου διεξήχθη στις 26 Φεβρουαρίου και κερδήθηκε από τον Σέλντον Ράιλι με το τραγούδι "Not the Same". Στο διαγωνισμό στο Τορίνο, η Αυστραλία τερμάτισε στη 15η θέση του τελικού με 125 βαθμούς, αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση του δεύτερου ημιτελικού με 243 βαθμούς.[15]

Για τον διαγωνισμό του 2023, το SBS επέλεξε εσωτερικά τους Voyager, οι οποίοι είχαν τερματίσει δεύτεροι στο Eurovision – Australia Decides την προηγούμενη χρονιά, για να εκπροσωπήσουν τη χώρα με το τραγούδι "Promise".[16] Προκρίθηκαν στον τελικό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου, και τερμάτισαν στην 9η γενική θέση με 151 βαθμούς.[17]

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόμνημα
1
Νικητής
2
Δεύτερη θέση
3
Τρίτη θέση
Τελευταία θέση
X
Αποχώρηση
Ανερχόμενος
Χρονιά Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Τελικός Βαθμοί Ημιτελικός Βαθμοί
2015 Γκάι Σεμπάστιαν "Tonight Again" Αγγλικά 5 196 Αυτόματα στον τελικό[α]
2016 Ντάμι Ίμ "Sound of Silence" Αγγλικά 2 511 1 330
2017 Αϊζάια "Don't Come Easy" Αγγλικά 9 173 6 160
2018 Τζέσικα Μάουμποϊ "We Got Love" Αγγλικά 20 99 4 212
2019 Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι "Zero Gravity" Αγγλικά 9 284 1 261
2020 Montaigne "Don't Break Me" Αγγλικά Ακυρώθηκε[β] X
2021 Montaigne[γ] "Technicolour" Αγγλικά Δεν προκρίθηκε 14 28
2022 Σέλντον Ράιλι "Not the Same" Αγγλικά 15 125 2 243
2023 Voyager "Promise" Αγγλικά
9
151
1
149
2024 Electric Fields "One Milkali (One Blood)" Αγγλικά, Γιανκουνιτιατιάρα Ανερχόμενος

Ιστορικό ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανεπίσημη βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2010 μέχρι το 2014, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αυστραλίας (SBS) είχε συγκεντρώσει κάποια αποτελέσματα από την Αυστραλιανή ψηφοφορία, που βέβαια δεν επηρεάζουν την πραγματικότητα γιατί η χώρα δεν είχε ψηφίσει ποτέ, καθώς επίσης δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχει. Έχουν ως εξής:[20][21][22][23][24]

Βαθμοί που έδωσε στους τελικούς
Θέση Χώρα Βαθμοί
1 Ελλάδα 33
2 Ιρλανδία 26
Σουηδία
3 Δανία 21
4 Σερβία 15

Επίσημη βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2015 ως το 2023, το ιστορικό ψηφοφορίας της Αυστραλίας έχει ως εξής.[25][26]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Μαρσέλ Μπεζανσόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω πληροφορίες: Βραβεία Marcel Bezençon
Χρονιά Βραβείο Τραγούδι Συνθέτης
Στίχοι (l) / Μουσική (m)
Ερμηνευτής Τελικός Βαθμοί Διοργανώτρια πόλη Ref.
2016 Composer Award "Sound of Silence" Anthony Egizii, David Musumeci Ντάμι Ίμ 511 Στοκχόλμη [27]
2019 Artistic Award "Zero Gravity" Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι, Κέιρ Νούταλλ, Τζιλυλιαν Χάμιλτον Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι 285 Τελ Αβίβ [28]

Οι μεγάλες βαθμολογίες που έδωσε η Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους τελικούς:

Κ.Ε. Κριτική Επιτροπή
T. Τηλεψηφοφορία

Χρονιά 12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί
2015 Σουηδία Ρωσία Ιταλία
2016 Βέλγιο Κ.Ε.
Βέλγιο T.
Ισραήλ Κ.Ε.
Βουλγαρία T.
Βουλγαρία Κ.Ε.
Ουκρανία T.
2017 Ηνωμένο Βασίλειο Κ.Ε.
Μολδαβία T.
Μολδαβία Κ.Ε.
Ρουμανία T.
Βουλγαρία Κ.Ε.
Δανία T.
2018 Σουηδία Κ.Ε.
Ισραήλ T.
Γερμανία Κ.Ε.
Δανία T.
Εσθονία Κ.Ε.
Ιρλανδία T.
2019 Σουηδία Κ.Ε.
Νορβηγία T.
Γαλλία Κ.Ε.
Ισλανδία T.
Ισλανδία Κ.Ε.
Σουηδία T.
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός
2021 Μάλτα Κ.Ε.
Ισλανδία T.
Ελβετία Κ.Ε.
Ουκρανία T.
Ισλανδία Κ.Ε.
Μάλτα T.
2022 Ισπανία Κ.Ε.
Ουκρανία T.
Σουηδία Κ.Ε.
Νορβηγία T.
Σερβία Κ.Ε.
Σερβία T.
2023 Βέλγιο Κ.Ε.
Φινλανδία T.
Λιθουανία Κ.Ε.
Σουηδία T.
Εσθονία Κ.Ε.
Κύπρος T.

Στους ημιτελικούς:

Κ.Ε. Κριτική Επιτροπή
T. Τηλεψηφοφορία

Χρονιά 12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί
2015 Σερβία/ Σουηδία Ρωσία/ Λετονία Βέλγιο/ Νορβηγία
2016 Βέλγιο Κ.Ε.
Βέλγιο T.
Ισραήλ Κ.Ε.
Βουλγαρία T.
Βουλγαρία Κ.Ε.
Λιθουανία T.
2017 Πολωνία Κ.Ε.
Μολδαβία T.
Μολδαβία Κ.Ε.
Πορτογαλία T.
Σουηδία Κ.Ε.
Σουηδία T.
2018 Σουηδία Κ.Ε.
Δανία T.
Μολδαβία Κ.Ε.
Μολδαβία T.
Νορβηγία Κ.Ε.
Σουηδία T.
2019 Τσεχία Κ.Ε.
Ισλανδία T.
Ισλανδία Κ.Ε.
Τσεχία T.
Πολωνία Κ.Ε.
Ελλάδα T.
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός
2021 Μάλτα Κ.Ε.
Ουκρανία T.
Κύπρος Κ.Ε.
Μάλτα T.
Ισραήλ Κ.Ε.
Λιθουανία T.
2022 Σουηδία Κ.Ε.
Σερβία T.
Ισραήλ Κ.Ε.
Σουηδία T.
Βέλγιο Κ.Ε.
Ιρλανδία T.
2023 Αυστρία Κύπρος Σλοβενία

Σχετική συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγοί αποστολών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Αρχηγός αποστολής Ref.
20152019 Πωλ Κλαρκ
20202021 Τζος Μάρτιν
2022 Έμιλι Γκριγκς

Σχολιαστές και εκπρόσωποι βαθμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σχολιαστής Εκπρόσωπος βαθμών Ref.
Δεν εκπέμπει από το 1956 ώς το 1982 Δεν επιτρεπόταν να συμμετέχει
Όχι σχολιασμός ή σχολιασμός μέσω BBC από το 1983 ώς το 2000
2001 Effie (Μαίρη Κούστας) [31]
2002 Τέρι Ουόγκαν[δ]
2003 Ντες Μάνγκαν [31][32]
2004
2005 Τέρι Ουόγκαν[δ] [33]
2006
2007
2008
2009 Τζούλια Ζεμίρο και Σαμ Πανγκ [34]
2010 [34]
2011 [34]
2012 [34]
2013 [34]
2014 [34]
2015 Λι Λιν Τσιν [34][35]
2016 [34][36]
2017 Μιφ Γουόρχερστ (Myf Warhurst) και Τζόελ Κρίζι (Joel Creasey) [37]
2018 Ρικάρντο Γκονσάλβες [38]
2019 Electric Fields [39]
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός
2021 Μιφ Γουόρχερστ και Τζόελ Κρίζι Τζόελ Κρίζι [40]
2022 Courtney Act [41]
2023 Κάθριν Μάρτιν [en] [42][43]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σαν επίσημη καλεσμένη, η Αυστραλία προκρίθηκε απευθείας στον μεγάλο τελικό για να "μην μειώσει τις ευκαιρίες" για τους ημι-φιναλίστ.
  2. Ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
  3. 3,0 3,1 Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα, η Montaigne διαγωνίστηκε χρησιμοποιώντας την ηχογραφημένη 'live-on-tape' ερμηνεία της, που γυρίστηκε στα Στούντιο του SBS στο Σίδνεϊ, αντί να ταξιδέψει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας που διεξαγόταν ο διαγωνισμός.[18][19]
  4. 4,0 4,1 Μετάδοση μέσω BBC.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Australien är klar för Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm». Sveriges Television. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 «Australia secures a spot in Eurovision until 2023». Aussievision | Eurovision from Down Under (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. AAP (12 Μαΐου 2017). «Eurovision 2017: Anja Nissen second Australian into final». The Australian. http://www.theaustralian.com.au/arts/music/eurovision-2017-anja-nissen-second-australian-into-final/news-story/1c57aec06a13d4f8caf527f89206a50b. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2017. 
  4. Granger, Anthony (25 Φεβρουαρίου 2017). «DENMARK: SELECTS ANJA NISSEN FOR THE EUROVISION SONG CONTEST 2017». eurovoix.com. Eurovoix. 
  5. Roberts, Dale (4 May 2022). «Eurovision 2022: Marius Bear reveals more on his Australian connections». Aussievision. https://www.aussievision.net/post/eurovision-2022-marius-bear-reveals-more-on-his-australian-connections. Ανακτήθηκε στις 15 May 2022. 
  6. Knox, David (24 Αυγούστου 2017). «Australia confirmed for Eurovision 2018!». TV Tonight. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2017. 
  7. «SBS confirms Jessica Mauboy will represent Australia at Eurovision 2018 with her song “We got Love”» (στα αγγλικά). wiwibloggs. 2017-12-11. http://wiwibloggs.com/2017/12/11/jessica-mauboy-australia-eurovision-2018/203845/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-11. 
  8. «Meet Australia's 2018 Eurovision jury and Australian spokesperson». SBS News. 30 Απριλίου 2018. https://www.sbs.com.au/programs/eurovision/article/2018/04/30/meet-australias-2018-eurovision-jury-and-australian-spokesperson. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2018. 
  9. «We're opening our song submission for Eurovision 2019!». SBS. 14 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2018. 
  10. Australia: Eurovision - Australia Decides to Return in 2020
  11. Australia Decided! It’s Montaigne to Rotterdam
  12. Australia: SBS confirms Montaigne has been internally selected for Eurovision 2021
  13. «Australia fails to qualify for the final of Eurovision for first time». Eurovisionworld. 18 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2021. 
  14. Granger, Anthony (15 Σεπτεμβρίου 2020). «Australia: Eurovision - Australia Decides Will Return in 2022». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. 
  15. «Australia Decides: it's Sheldon Riley to Eurovision! 🇦🇺». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2022. 
  16. «Voyager will journey to Liverpool for Australia». eurovision.tv (στα Αγγλικά). 21 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023. 
  17. «Australia's Voyager rock through to Eurovision final in a car called 'Promise'». The Guardian. 11 May 2023. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2023/may/12/australias-voyager-rock-through-to-eurovision-finals-in-a-car-called-promise. 
  18. «Australia to compete from home using 'live-on-tape' performance». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). 19 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  19. «Semi-final 1: Second rehearsals». Eurovisionworld. 12 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021. 
  20. «Australian televoters choose their winner». Eurovision. 31 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
  21. «Australia has voted, and the winner is...». Eurovision. 16 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
  22. «Australian televoters agree with 2012 result». Eurovision. 20 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
  23. Mulhall, Garrett (21 Μαΐου 2013). «Australia voted on Eurovision 2013». Eurovision Ireland. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
  24. Granger, Anthony (11 Μαΐου 2014). «Australia: Austria Wins The SBS Vote». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
  25. «Welcome to the Eurovision Song Contest database». eschome.net. ESC Database. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2015. 
  26. «History». Eurovision Song Contest. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  27. «Winners of the Marcel Bezençon Awards 2016». Eurovision TV. 15 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  28. «Here are the winners of the 2019 Marcel Bezençcon Awards». Eurovision TV. 18 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2019. 
  29. 29,0 29,1 Granger, Anthony (20 Φεβρουαρίου 2020). «Australia: Josh Martin Named New Head of Delegation For Eurovision». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020. 
  30. «Interview: Details on Australia's Eurovision staging and future at the Contest». aussievision (στα Αγγλικά). 13 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  31. 31,0 31,1 Wright, Sharleen (26 Ιανουαρίου 2011). «The special relationship: Australia and its love of Eurovision». escinsight.com. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. 
  32. «Eurovision scandal - SBS dumps Wogan! - inthemix Forums». inthemix.com.au. 
  33. «Eurovision Australian Eurovision Song Contest coverage confirmed - ESCToday.com». 21 Απριλίου 2005. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2020. 
  34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 34,5 34,6 34,7 Knox, David (17 Νοεμβρίου 2015). «SBS Upfronts: 2016: Eurovision, drama, comedy & docos». TV Tonight. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015. 
  35. «Honestly, did you really think anybody else would be up to the task? #TheFeedSBS #SBSEurovision». Twitter. The Feed SBS. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015. 
  36. «Stockholm Calling! How To Be A Memorable Eurovision Voting Correspondent». SBS. 29 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2019. 
  37. «SBS’s new Eurovision hosts are…» (στα αγγλικά). Guide. http://www.sbs.com.au/guide/article/2017/03/24/sbss-new-eurovision-hosts-are. Ανακτήθηκε στις 2017-03-24. 
  38. «Australia: Ricardo Goncalves Replaces Lee Lin Chin as Spokesperson». Eurovoix. 30 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2018. 
  39. «Australia: Electric Fields announced as latest spokespersons for Eurovision 2019». Wiwibloggs. 30 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2019. 
  40. «'Far away, close to all our hearts': the latest on Australia's entry at Eurovision Song Contest». SBS (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  41. «Australia, get behind Sheldon Riley at this year's Eurovision Song Contest». SBS (στα Αγγλικά). 13 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2022. 
  42. Hong, Zhi (10 Μαΐου 2023). «Eurovision 2023: Catherine Martin announced as Australian spokesperson». Aussievision (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2023. 
  43. Webster, Liv (14 Νοεμβρίου 2022). «Australia opts for internal selection for Eurovision 2023». Aussievision (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 

Επιπλέον ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]