Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση
European Broadcasting Union
Union européenne de radio-télévision
European Broadcasting Union logo.svg
Το λογότυπο της EBU (2012-σήμερα)
EBU Member Elliptic.svg
Οι χώρες με ένα ή περισσότερα μέλη απεικονίζονται με σκούρο μπλε χρώμα, ενώ τα συνεργαζόμενα μέλη με γαλάζιο.
Συντομογραφία EBU
Ίδρυση 12 Φεβρουαρίου 1950
Είδος Ένωση από ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς
Έδρα Γενεύη, Ελβετία
Υπηρεσίες Ραδιοτηλεοπτικοί φορείς
Μέλη 73 ενεργά μέλη σε 56 χώρες
Επίσημη γλώσσα
Αγγλικά, Γαλλικά
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα

Η EBU ή EBU-UER (αγγλικά: European Broadcasting Union, γαλλικά: Union Εuropéenne de Radio-télévision, ελληνικά: Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ραδιοτηλεοπτική ένωση και τα μέλη της δεν περιορίζονται μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ έχει και συνδεδεμένα μέλη με χώρες της Αμερικής και της Ωκεανίας.

Τα μέλη της είναι και ενεργά, δηλαδή συμμετέχουν στα διάφορα εγχειρήματα της EBU και βρίσκονται μέσα στον Ευρωπαϊκό Ραδιοτηλεοπτικό Χώρο και τα συνεργαζόμενα, δηλαδή αυτά που μεταφέρουν το σήμα της EBU σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η EBU δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΡΤ είναι μέλος της EBU. Η Γιουγκοσλαβία που πια δεν υπάρχει ήταν παρελθοντικό μέλος της EBU. Η EBU φημίζεται για διάφορους διαγωνισμούς που έχει δημιουργήσει με τον κυριότερο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision.

Στις 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ έκλεισε και έτσι η Ελλάδα έχασε αυτόματα το δικαίωμα να είναι μέλος της EBU. Στις 4 Δεκεμβρίου 2014 ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας, η ΝΕΡΙΤ έγινε νέο πλήρες μέλος της EBU.[1] Ωστόσο, στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου του 2015, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο του φορέα. Συγκεκριμένα η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. έκλεισε και επαναλειτούργησε η ΕΡΤ Α.Ε. με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της (με 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, δύο παγκόσμιας εμβέλειας και πέντε πανελλαδικής εμβέλειας) και τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια.

Γενική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της EBU είναι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κρατικοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ή ιδιόκτητοι και ιδιωτικοί φορείς με αποστολές δημόσιας υπηρεσίας. Ενεργά μέλη προέρχονται από το Βορρά (όπως η Ισλανδία) από το Νότο (όπως η Αίγυπτος) από τη Δύση (όπως η Ιρλανδία) και από την Ανατολή (όπως το Αζερμπαϊτζάν) σχεδόν σε κάθε έθνος από τη γεωγραφική Ευρώπη στο μεταξύ.

Συνεργαζόμενα μέλη προέρχονται από χώρες και εδάφη πέρα από την Ευρώπη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ινδία και το Χονγκ Κονγκ.

Τα συνεργαζόμενα μέλη της EBU με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι το NBC από το 1953, το CBS από το 1956, το ABC από το 1959, το NPR από το 1971, το WFMT από το 1980, η American Public Media από το 2004 και η New York Public Radio από το 2012.

Ενεργά θεωρούνται τα μέλη που χρηματοδοτούν και πληρώνουν άλλα μέλη της EBU και τα οποία πληρούν όλα τα τεχνικά κριτήρια για την πλήρη ένταξή τους, των οποίων τα κράτη είτε είναι εντός της περιοχής Ευρωπαϊκών εκπομπών (EBA) είτε είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.[2]

Για παράδειγμα, ο Αραβικός και Συριακός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (SyriaTel/ORTAS) με έδρα τη Συρία που βρίσκεται εντός της περιοχής Ευρωπαϊκών εκπομπών δεν πληροί όλα τα τεχνικά κριτήρια για την πλήρη ένταξή του, και από το 1978 μέχρι και σήμερα είναι συνεργαζόμενο μέλος της ένωσης.

Η EBU είναι η παραγωγός του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision ο οποίος οργανώνεται από την ομώνυμη θυγατρική εταιρεία Eurovision και η οποία οργανώνει το Διαγωνισμό Χορού Eurovision, το Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού Eurovision, το Διαγωνισμό Νέων Χορευτών Eurovision και άλλους διαγωνισμούς για νέους μουσικούς και σεναριογράφους, οι οποίοι ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση. Οι χώρες που εκπροσωπούνται στην EBU συνεργάζονται επίσης για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και παιδικών προγραμμάτων.

Στις ραδιοφωνικές συνεργασίες περιλαμβάνεται και το Euroclassic Notturno που είναι μια ολονύκτια ζωντανή μετάδοση κλασικής μουσικής, παραγωγής του BBC Radio 3 και μεταδίδεται από το Ηνωμένο Βασίλειο με τον τίτλο "Through the Night" ("μέσω της νύχτας") και επίσης διάφορα ειδικά προγράμματα, όπως η ετήσια Χριστουγεννιάτικη μουσική γιορτή από όλη την Ευρώπη.[3]

Οι περισσότεροι φορείς-μέλη της EBU έχουν κάνει συμφωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες[4] και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (ειδικότερα, τα παιχνίδια και οι αγώνες των χωρών τους και ο τελικός). Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο γεγονός, το οποίο μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη μέσω της EBU είναι η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης.

Το Πρελούδιο στη Δοξολογία (Te Deum) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του γάλλου συνθέτη Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ, κυρίως μετά την εδραίωσή του ως μουσικό σήμα του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision. Είναι γνωστό στους Ευρωπαίους καθώς αυτό παίζεται πριν και μετά το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και άλλα σημαντικά γεγονότα και προγράμματα παραγωγής της EBU.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1950 από 23 ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο Θάλασσα σε μια διάσκεψη στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Torquay, στην κομητεία του Ντέβον, στην Αγγλία.

Το 1993, ο Διεθνής Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός (OIRT) που ήταν ισοδύναμη οργάνωση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, συγχωνεύτηκε με την EBU.

Η πρώτη συμπαραγωγή ήταν η σειρά κινουμένων σχεδίων Τα ζώα του δάσους του Φάρδινγκ (The Animals of Farthing Wood) από το 1993 μέχρι το 1995 και η οποία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Colin Dann. Επίσης, η δεύτερη συμπαραγωγή κινουμένων σχεδίων ήταν Το νησί του Νώε (Noah's Island) από το 1997 μέχρι το 1999. Η τρίτη και τελευταία συμπαραγωγή κινουμένων σχεδίων ήταν η σειρά Pitt & Kantrop από το 2002 μέχρι το 2006.

Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα της EBU ήταν τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα.

Τεχνικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στόχος των τεχνικών δραστηριοτήτων της EBU είναι απλά να βοηθήσει τα μέλη της ένωσης σε αυτή την περίοδο των πρωτοφανών τεχνολογικών μεταβολών και αλλαγών. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή τεχνικών πληροφοριών στα μέλη μέσω συνεδριών και ημερίδων, καθώς και σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή (όπως η Τεχνική Επιθεώρηση της EBU και το περιοδικό tech-i).

Η EBU επίσης ενθαρρύνει την ενεργό συνεργασία μεταξύ των μελών της, με βάση το ότι μπορούν να μοιραστούν ελεύθερα τη γνώση και την εμπειρία τους, επιτυγχάνοντας έτσι πολύ περισσότερα από τα μεμονωμένα μέλη που θα μπορούσαν να πετύχουν από μόνα τους.

Μεγάλο μέρος αυτής της συνεργασίας επιτυγχάνεται μέσω των Εργατικών Ομάδων (Project Groups) που μελετούν ειδικά τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος: για παράδειγμα, τα μέλη της EBU έχουν εδώ και καιρό την προετοιμασία για την αναθεώρηση του σχεδίου της Στοκχόλμης το 1961.

Η EBU δίνει μεγάλη έμφαση στη χρήση ανοικτών προτύπων. Η εκτεταμένη χρήση τους (όπως MPEG-2, DAB, DVB κ.λπ.) διασφαλίζει και εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ προϊόντων από διάφορους προμηθευτές, καθώς και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού προγραμμάτων μεταξύ των μελών της ένωσης και την προώθηση ενός ευρούς βιομηχανικού φάσματος των "οριζόντιων αγορών" προς όφελος όλων των καταναλωτών.

Τα μέλη και το τεχνικό τμήμα της EBU έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και εκπομπές, όπως:

  • Ψηφιακή ηχητική διασύνδεση AES/EBU, επισήμως γνωστό ως AES3.
  • Σειριακές και παράλληλες διασυνδέσεις για το ψηφιακό βίντεο (Συστάσεις του ITU-R 601 και 656).
  • RDS (Radio Data System): Ραδιοφωνικό Σύστημα Δεδομένων που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση στα FM.
  • Σύσταση R128 και μέτρα λειτουργίας (EBU Tech 3341).

Η EBU έχει ενθαρρύνει ενεργά την ανάπτυξη, υλοποίηση και εφαρμογή των:

  • Digital Audio Broadcasting (DAB: Ψηφιακές ηχητικές εκπομπές) μέσω Eureka Project 147 και WorldDAB Forum.
  • Digital Video Broadcasting (DVB) μέσω DVB Project και DigiTAG.
  • του ψηφιακού ραδιοφώνου στις ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη μετάδοση στα AM μέσω της DRM.
  • της τυποποίησης των ψηφιακών συστημάτων εγγραφής βίντεο μέσω του TV-Anytime Forum.
  • της ανάπτυξης των άλλων δικτύων διανομής περιεχομένου στο διαδίκτυο μέσω P2PTV; EBU Project Group D/P2P, από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Απρίλιο του 2008, με μια δοκιμή επιλεγμένων κρατικών καναλιών-μελών, χάρη στην πλατφόρμα διανομής της Octoshape.[5]

Η EBU επίσης μέρος του Ευρωπαϊκού Project P2P-Next.

Διαμάχη με την Ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση το 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013 σε σύντομη προθεσμία και επικαλούμενη ανησυχίες και προβλήματα των κρατικών και δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με την Κρίση της Ευρωζώνης.[6] Σε απάντηση, η EBU δημιούργησε και ίδρυσε ένα αυτοσχέδιο στούντιο την ίδια μέρα, κοντά στα πρώην γραφεία της ΕΡΤ στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει στα μέλη της EBU με συλλογή πολλών ειδήσεων και υπηρεσίες αναμετάδοσης εκπομπής που είχαν προηγουμένως παρασχεθεί και χορηγηθεί από την ΕΡΤ.[7]

Η EBU έβγαλε ανακοίνωση εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το κλείσιμο της ΕΡΤ και κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του για να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση αυτή και πρόσφερε συμβουλές, βοήθεια, ενίσχυση κι εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την ΕΡΤ να διατηρηθεί.[8] Στις 4 Μαΐου 2014, η ΝΕΡΙΤ που είναι ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ξεκίνησε την πανεθνική και πανελλαδική μετάδοσή του και στις 4 Δεκεμβρίου 2014 έγινε νέο πλήρες μέλος της ένωσης. Ωστόσο, στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το κλείσιμό της. Συγκεκριμένα η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. έκλεισε και επαναλειτούργησε η ΕΡΤ Α.Ε. με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της (με 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, 2 παγκόσμιας εμβέλειας και 5 πανελλαδικής εμβέλειας) και 4 τηλεοπτικά κανάλια, τα: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και ΕΡΤ HD και με το επίσημο site της ert.gr.

Ενεργά Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης των χωρών ως ενεργά μέλη της EBU με πράσινο χρώμα σε χρονική σειρά από το 1950.

Η λίστα των ενεργών μελών από το Μάιο του 2014 μέχρι και σήμερα, περιλαμβάνει τις ακόλουθες 73 ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις από 56 χώρες.[9]

Χώρα - Μέλος της Ευρωπαικής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Συντομογραφία Ονόματος Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού Έτος Ένταξης Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού Επίσημη Ιστοσελίδα Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού Λογότυπο Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Radio and Television of the Republic of San Marino (Radiotelevisione della Repubblica di San Marino) SMRTV 1995 SMTVSanMarino.sm
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Public Television and Radio Broadcasting Company (İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti) ICTI / ITV 2007 ITV.az İTV Logo.svg
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Egyptian Radio and Television Union (اتحاد الاذاعة و التليفزيون المصري) ERTU 1985 ERTU.org ERTU Logo.png
Flag of Albania.svg Αλβανία Albanian Radio and Television (Radio Televizioni Shqiptar) RTSH 1999 RTSH.al Radio Televizioni Shqiptar.svg
Flag of Algeria.svg Αλγερία National Sound Broadcasting Company (Établissement Public de Radiodiffusion Sonore) EPRS 1970 RadioAlgerie.dz
National / Algerian Television Company (Établissement Public de Télévision Algérienne) EPTV 1970 ENTV.dz
Television Broadcasting of Algeria (Télédiffusion d’Algérie) TDA 1970 TDA.dz
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Radio and Television of Andorra (Ràdio i Televisió d'Andorra) RTVA 1999 AndorraDifusio.ad Rtva.jpg
Flag of Armenia.svg Αρμενία Public Radio of Armenia (Հայաստանի Հանրային Ռադիո)
Public Television of Armenia (Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն)
AMPTV 2005 ARMradio.am
1tv.am
Public Radio of Armenia - Logo.png
Amptv.png
Flag of Austria.svg Αυστρία Austrian Broadcasting Corporation (Österreichischer Rundfunk) ORF 1953 ORF.at ORF logo.svg
Flag of the Vatican City.svg Βατικανό Vatican Radio (Radio Vaticana) RV 1950 RadioVaticana.va
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Belgian Radio Television of the French Community (Radio et Télévision Belge de la Communauté Française) RTBF 1950 RTBF.be Radio-télévision-belge-de-la-Communauté-française-Logo.svg
Flemish Public Broadcasting (Vlaamse Radio- en Televisieomroep) VRT 1950 VRT.be VRT logo(2).png
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Public Broadcasting Service of Bosnia and Herzegovina (Javna Radio Televizijska servis Bosnie i Hercegovine) BHRT 1993 BHRT.ba Logo of BHRT (1998-).png
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Bulgarian National Radio (Bâlgarsko Nacionalno Radio / Българско национално радио) BNR 1993 BNR.bg
Bulgarian National Television (Bâlgarska Nacionalna Televiizija / Българска национална телевизия) BNT 1993 BNT.bg BNT.png
Flag of France.svg Γαλλία Groupement des Radiodiffuseurs français de l’UER
France Médias Monde (RFI, France 24, MCD)
TF1 (Télévision Française 1)
Canal+ et Radio France
France Télévisions
GRF 1950 FranceMediasMonde.com
TF1.fr
CanalPlus.fr
RadioFrance.fr
FranceTV.fr
Logo FMM RVB nowhite.svg
TF1 logo 2013.png
Canal+.svg
Radio France logo.png
France télévisions 2012 logo.svg
Europe 1 E1 1978 Europe1.fr Europe 1 logo (2010).svg
Flag of Germany.svg Γερμανία ARD (Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland) ARD 1952 ARD.de ARD logo.svg
ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) ZDF 1963 ZDF.de ZDF.svg
Flag of Georgia.svg Γεωργία Georgian Public Broadcasting (საქართველოს საზოგადოებრივი მაუწყებელი) GPB 2005 GPB.ge
Flag of Denmark.svg Δανία Danish Radio (Danmarks Radio) DR 1950 DR.dk DR logo.svg
TV2/Danmark DK/TV2 1989 TV2.dk
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Swiss Broadcasting Corporation (Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft / Société Suisse de Radiodiffusion et Télévision / Società Svizzera di Radiotelevisione / Societad Svizra da Radio e Televisiun) SRG SSR 1950 SRG-SSR.ch SRG SSR 2011 logo.svg
Schweizer Radio und Fernsehen.png
Radio Télévision Suisse.svg
Flag of Greece.svg Ελλάδα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ 1950-2013, 2015-σήμερα ERT.gr EPT logo.svg
Flag of Estonia.svg Εσθονία Estonian Public Broadcasting (Eesti Rahvusringhääling) ERR 1993 ERR.ee
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο British Broadcasting Corporation BBC 1950 BBC.com BBC.svg
United Kingdom Independent Broadcasting with
Channel Four Television Corporation (C4)
Independent Television (ITV)
Channel Four Wales (S4C)
Scottish Television (STV)
Ulster Television (UTV)
UKIB 1960 Channel4.com
ITV.com
S4C.cymru
STV.tv
U.tv
Channel 4 logo 2015.svg
ITV logo 2013.svg
S4C logo 2014.svg
Flag of Jordan.svg Ιορδανία Jordan Radio and Television Corporation (التلفزيون الأردني) JRTV 1970 JRTV.gov.jo
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ireland's National Television and Radio Broadcaster (Radio Telefís Éireann) RTÉ 1950 RTE.ie RTÉ logo.svg
TG4: Irish Television (Teilifís na Gaeilge) TG4 2007 TG4.ie
Flag of Iceland.svg Ισλανδία Icelandic National Broadcasting Service (Ríkisútvarpid / Ríkisútvarpið) RÚV 1956 RUV.is RÚV Iceland.svg
Flag of Spain.svg Ισπανία RTVE (Radiotelevisión Española: RNE & TVE) RTVE 1955 RTVE.es Logo RTVE.svg
Cadena SER (Sociedad Española de Radiodifusión) SER 1982 CadenaSER.com Cadena Ser logo.svg
Radio Popular S.A. COPE (Cadena de Ondas Populares de España) COPE 1998 COPE.es Cope - 2.png
Flag of Israel.svg Ισραήλ Israel Broadcasting Authority (רָשׁוּת השׁידוּר) IBA 1957 IBA.org.il
Flag of Italy.svg Ιταλία Italian Radiotelevision (Radiotelevisione Italiana) RAI 1950 RAI.it RAI — Radiotelevisione italiana (logo).svg
Flag of Croatia.svg Κροατία Croatian Radiotelevision (Hrvatska radiotelevizija) HRT 1993 HRT.hr
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (Cyprus Broadcasting Corporation) CYBC/ΡΙΚ 1969 RIKnews.com.cy ΡΙΚ (νέο λογότυπο 2015).png
Flag of Latvia.svg Λετονία Latvian Public Media Group (Latvijas Sabiedriskie Mediji) with Latvian Radio (Latvijas Radio) & Latvian Television (Latvijas Televīzija) LR/LTV 1993 LSM.lv Latvijas Radio logo.svg
LTV Logo.png
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία National State Television and Radio Company of the Republic of Belarus (Belaruskaja Tele-Radio Campanija / Нацыянальная дзяржаўная тэлерадыёкампанія Рэспублікі Беларусь) BTRC 1993 TVR.by
Flag of Lebanon.svg Λίβανος Télé-Liban TL 1980 TeleLiban.com.lb
Flag of Libya.svg Λιβύη Libya National Channel LNC 1974 LibyasChannel.com
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Lithuanian Radio and Television (Lietuvos Radijas ir Televizija) LRT 1993 LRT.lt LRT logotipas2012.png
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο CLT Multi Media CLT 1950 RTL.lu RTL Group.svg
Établissement de Radiodiffusion Socioculturelle du Grand-Duché de Luxembourg (100.7 FM) ERSL 1950 100komma7.lu Radio 100,7 Logo.svg
Flag of Malta.svg Μάλτα Public Broadcasting Services Limited PBS 1970 TVM.com.mt PBS Malta.svg
Flag of Morocco.svg Μαρόκο National Radio Television Society (Société Nationale de Radio Télévision) SNRT 1950 SNRT.ma
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο Radio Television of Montenegro (Radiotelevizija Crne Gore / Радио Телевизија Црне Горе) RTCG 2006 RTCG.me
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Teleradio-Moldova TRM 1993 TRM.md Trmlogo1.PNG
Flag of Monaco.svg Μονακό Monaco Broadcasting Group (Groupement de Radiodiffusion monégasque)
Radio Monte-Carlo (BFMtv) and Télé Monte-Carlo (TF1)
Monte-Carlo Radiodiffusion
GRMC 1950 BFMtv.com
TF1.fr
MCR.mc
Logo RMC 2002.png
Flag of Norway.svg Νορβηγία Norwegian Broadcasting Corporation (Norsk rikskringkasting) NRK 1950 NRK.no Norsk-rikskringkasting-Logo.svg
TV2 AS NO/TV2 1993 TV2.no
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Netherlands Public Broadcasting (Nederlandse Publieke Omroep) with Catholic and Orthodox Christian Broadcasting (KRO-NCRV)
General Media & Broadcasting Association (AVROTROS)
Liberal Protestant Broadcasting Corporation (VPRO)
Working Radio Amateurs Association (VARA)
Dutch Broadcasting Foundation (NOS)
Dutch Programme Foundation (NTR)
Bart's Neverending Network (BNN)
MAX Broadcasting (Omroep MAX)
Evangelical Broadcasting (EO)
NPO 1950 NPO.nl
KRO-NCRV.nl
AVROtros.nl
VPRO.nl
VARA.nl
NOS.nl
NTR.nl
BNN.nl
OmroepMAX.nl
EO.nl
Npologo.svg
KRO.svg
NCRV logo.svg
AVROTROS Logo.png
VPRO.svg
Vara logo.gif
NOS logo.svg
NTR Logo.svg
BNN logo.svg
Omroep MAX logo.svg
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Hungarian Media & Broadcasting Group (Magyar Médiacsoport) comprising Media Support and Asset Management Fund (MTVA: Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) comprising
Hungarian Television (MTV: Magyar Televízió)
Hungarian Radio (MR: Magyar Rádió)
Duna Television (Duna Televízió)
HMG 2014 MTVA.hu MTVA logo 2012.png
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία National Radio Company of Ukraine (Natsionalna Radiokompanya Ukraïny / Національна радіокомпанія України) NRU 1993 NRCU.gov.ua Radio Ukraine.png
National TV Company of Ukraine (Natsionalna Telekompanya Ukraïny / Національна Телекомпанія України) NTU 1993 1tv.com.ua Firstukraine.png
Flag of Poland.svg Πολωνία Polish Radio/Television (Polskie Radio i Telewizja)
Polish Television (TVP S.A.: Telewizja Polska)
Polish Radio (PR S.A.: Polskie Radio)
PRT 1993 PolskieRadio.pl
TVP.pl
Polskie radio logo.png
TVP logo.svg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Radio and Television of Portugal (Rádio e Televisão de Portugal) RTP 1950 RTP.pt RTP (Langform).svg
Flag of Macedonia.svg Π.Γ.Δ.Μ. Macedonian Radio-Television (Македонска Радио Телевизија) MKRTV 1993 MRT.com.mk Macedonian Television, 2012 logo.svg
Flag of Romania.svg Ρουμανία Romanian Radio Broadcasting Company (Societatea Română de Radiodifuziune) ROR 1993 SRR.ro
Romanian Television Broadcasting Company (Societatea Română de Televiziune) RO/TVR 1993 TVR.ro
Flag of Russia.svg Ρωσία Rossijskoe Teleradio (Российское Телерадио) RTR 1993 VGTRK.com VGTRK.png
Channel One Russia (Pervyy Kanal Rossii / Первый канал России) C1R 1996 1tv.ru 1канал-5.svg
Radio House Ostankino (Radio Dom Ostankino / Радиодом Останкино) with Radio Mayak (Радио Маяк - MK) & Radio Orpheus (Radio Orfey / Радио Орфей - OP) RDO 1996 RadioMayak.ru
MuzCentrum.ru
Flag of Serbia.svg Σερβία Radio Television of Serbia (Radiotelevizija Srbije / Радио-телевизија Србије) RTS 2006 RTS.rs Radio-Televizija-Srbije-Logo.svg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Radio and Television Slovakia (Rozhlas a Televízia Slovenska) RTVS 1993 RTVS.sk
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Radio-Television Slovenia (Radiotelevizija Slovenija) RTVSLO 1993 RTVslo.si
Flag of Sweden.svg Σουηδία Sveriges Television & Radio Group (Sveriges Television och Radio Grupp) Sveriges Radio AB (SR) and Sveriges Television AB (SVT)
Swedish Educational Broadcasting Company (UR)
STR 1950 SverigesRadio.se
SVT.se
UR.se
Sveriges-Radio-Logo.svg
TV4 SE/TV4 2004 TV4.se TV4sweden logo.svg
Flag of Turkey.svg Τουρκία Turkish Radio and Television Corporation (Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu) TRT 1950 TRT.net.tr Turkish Radio and Television logo.svg
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Czech Radio (Český rozhlas) ČR 1994 Rozhlas.cz Logo ČRo.png
Czech Television (Česká televize) ČT 1994 CeskaTelevize.cz Česká televize 2012.svg
Flag of Tunisia.svg Τυνησία Tunisian Radio (Radio Tunisienne)
Tunisian Television (Télévision Tunisienne)
RTTT 1950 RadioTunisienne.tn
Watania1.tn
Flag of Finland.svg Φινλανδία Finnish Broadcasting Company (Oy Yleisradio Ab) YLE 1950 YLE.fi Ylen logo.svg
MTV Corporation (MTV Oy) FI/MTV 1993 MTV.fi Mtv3 new logo.svg

Να σημειωθεί ότι έχουν προστεθεί και μερικά παλαιότερα (όχι τωρινά) λογότυπα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων που είναι ενεργά μέλη της EBU.

Παλαιότερα ενεργά μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Συντ. Έτος ένταξης Λογότυπο
Flag of the Vatican City.svg Βατικανό Vatican Television Center CTV 1950–2012[10]
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Yugoslav Radio Television JRT 1950–1992
Flag of Greece.svg Ελλάδα Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση ΝΕΡΙΤ 2014–2015 ΝΕΡΙΤ logo.png
Flag of Spain.svg Ισπανία Antena 3 de Radio, S.A. A3R 1986–1993
Flag of Italy.svg Ιταλία και Flag of Monaco.svg Μονακό Télé Monte Carlo TMC 1981–2001 Tmc.svg
Flag of Libya.svg Λιβύη Libyan Jamahiriya Broadcasting Corporation (الجماهيرية اللّيبيّة) LJBC 1974–2011
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Hungarian Radio (MR: Magyar Rádió) MR 1993–2014 Magyar Rádió Logo.png
Hungarian Television (MTV: Magyar Televízió) HU/MTV 1993–2014 Magyar Televizio.png
Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο Association of Public Radio and Television (Udruženje javnih radija i televizija) UJRT 2001–2006
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Slovak Radio (Slovenský rozhlas) SRo 1993–2011
Slovak Television (Slovenská televízia) STV 1993–2011
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία Czechoslovak Television (Československá televize) CST 1991–1992 Czechoslovak Television Logo.svg

Συνεργαζόμενα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Συντ. Έτος Ένταξης Λογότυπο
Flag of Australia.svg Αυστραλία Australian Broadcasting Corporation ABC 1950
Free TV Australia FREE 1962
Special Broadcasting Service Corporation SBS 1979 SBS 2015.png
Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα Radio Caracas Televisión RCTV RCTV logo 2 000.png
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Rádio Cultura RC 2012 Cultura logo 2013.svg
Flag of Georgia.svg Γεωργία Rustavi 2 Broadcasting Company RB 2003 Rustavi 2 logo.png
Teleimedi TEME 2004
Flag of The Gambia.svg Γκάμπια Gambia Radio & Television Service GRTS
Flag of Greenland.svg Γροιλανδία Kalaallit Nunaata Radioa KNR KNR logo2009 380x160-001.jpg
Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε Zimbabwe Broadcasting Corporation ZBC
Flag of the United States (Pantone).svg Η.Π.Α. National Broadcasting Company Inc. NBC 1953 NBC 2014 Ident.svg
Columbia Broadcasting System / CBS Corporation CBS 1956 CBS logo.svg
Capital Cities / American Broadcasting Companies Inc. ABC 1959 American Broadcasting Company Logo.svg
National Public Radio NPR 1971 National Public Radio logo.svg
WFMT Radio Network WFMT 1980
American Public Media APM 2004
New York Public Radio NYPR 2012
Flag of Japan.svg Ιαπωνία Nippon Hoso Kyokai NHK 1951 NHK logo.svg
Japan Commercial Broadcasters Association JBA 1962
Fuji Television Network Incorporated FTN 1969
Tokyo FM Broadcasting Company TFM 1986
Tokyo Broadcasting System / TBS Television Inc. TBS 2000 TBS logo.svg
Flag of India.svg Ινδία All India Radio AIR 1979
Flag of Iran.svg Ιράν Islamic Republic of Iran Broadcasting IRIB 1969
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Khabar Agency ΚΑ 2016
Flag of Canada.svg Καναδάς Canadian Broadcasting Corporation (Societé Radio Canada) CBC/SRC 1950 CBC Radio-Canada logo.svg
Flag of Qatar.svg Κατάρ JeemTV (Al Jazeera Children's Channel) JCC JeemTV logo.png
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα China Central Television CCTV 2010 CCTVNewLogo.png
Shanghai Media Group SMG 2016
Flag of Cuba.svg Κούβα Instituto Cubano de Radio y Televisión ICRT 1992 ICRT.svg
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Radio Television Malaysia RTM 1970
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Mauritius Broadcasting Corporation MBC 1980 Mauritius Broadcasting Corporation.svg
Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία Télévision de Mauritanie TVM 2003
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές National Broadcasting Authority of Bangladesh NBAB 1974
Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Television New Zealand Limited TVNZ 1950 TVNZ.svg
Radio New Zealand RNZ 1950
Flag of Nepal.svg Νεπάλ Nepal Television NTVC
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική South African Broadcasting Corporation SABC 1951
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Korean Broadcasting System KBS 1974
Flag of Oman.svg Ομάν Public Authority for Radio and Television PART 1976
Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Pakistan Television Corporation PK/PTV PTV Network Logo.png
Flag of Syria.svg Συρία Organisme de la Radio-Télévision Arabe Syrienne ORTAS 1978
Flag of Chile.svg Χιλή Corporación de Televisión de la Universidad Católica de Chile (Canal 13) UCCTV 1971 Canal13Chile Vectorial.svg
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ Radio Television Hong Kong RTHK 1983 Radio Television Hong Kong Logo.svg

Πιθανά μελλοντικά μέλη της EBU[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EBU.png European Broadcasting Union logo.svg
1950-1980 1980-1993 1993-2012 2012-σήμερα

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]