Συμμετοχή του Αγίου Μαρίνου στη Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Μαρίνος
Τηλεοπτ. φορέαςSMRTV
Εθνικοί τρόποι επιλογής
Γενική συμμετοχή
Συμμετοχές13 (3 τελικοί)
Πρώτη συμμετοχή2008
Καλύτερη θέση19η: 2019
Χειρότερη θέσηΤελευταία: 2008 ΗΤ, 2017 ΗΤ, 2023 ΗΤ
Μηδέν βαθμοί2023 ΗΤ
Επιπλέον σύνδεσμοι
Η σελίδα του Αγίου Μαρίνου στο Eurovision.tv

Ο Άγιος Μαρίνος έχει συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 13 φορές κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στο διαγωνισμό του 2008, ακολουθούμενη από τη συμμετοχή του 2011 και μετέπειτα. Το έθνος δεν συμμετείχε το 2009 και το 2010, αναφέροντας οικονομικές δυσκολίες. Αφού απέτυχε να προκριθεί στις τέσσερις πρώτες προσπάθειές του, ο Άγιος Μαρίνος προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision για πρώτη φορά το 2014. Η Βαλεντίνα Μονέττα εκπροσώπησε τον Άγιο Μαρίνο το 2012, το 2013 και το 2014, κάνοντας την, την πρώτη τραγουδίστρια που έλαβε μέρος σε τρεις συνεχόμενους διαγωνισμούς, μετά τον Ούντο Γιούργκενς, ο οποίος διαγωνίστηκε για την Αυστρία το 1964, το 1965 και το 1966. Το 2019, ο Σερχάτ έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού τον Άγιο Μαρίνο σε τελικό, καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση που έχει λάβει μέχρι σήμερα, την δέκατη ένατη. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, η υποψήφια του 2020, η Σένχιτ, επιλέχθηκε και πάλι για να εκπροσωπήσει τον Άγιο Μαρίνο στον επόμενο διαγωνισμό και είναι ο πιο πρόσφατος επιλεγμένος συμμετέχων της χώρας μέχρι το 2021. Προκρίθηκε στον τελικό, καθιστώντας το την πρώτη φορά που ο Άγιος Μαρίνος έφτασε στον τελικό μέσα σε δύο συνεχόμενα χρόνια.

Η Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV), ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Αγίου Μαρίνου, έχει επιλέξει σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες του εσωτερικά, αν και σε δύο περιπτώσεις χρησιμοποίησε εθνικούς τελικούς: το 1in360 για το 2018, το Digital Battle για το 2020 και το Una voce per San Marino για το 2022. Σε αντίθεση με άλλες συμμετέχουσες χώρες, ο Άγιος Μαρίνος δεν οργανώνει τηλεψηφοφορία λόγω της χρήσης του τηλεφωνικού συστήματος της Ιταλίας και επειδή ο μικρός αριθμός πιθανών τηλεψηφοφόρων δεν θα πληρούσε το ελάχιστο όριο ψήφου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Η ψηφοφορία του Αγίου Μαρίνου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision γίνεται από την εθνική τους κριτική επιτροπή και μια προσομοιωμένη τηλεψηφοφορία, κάτι το οποίο ήταν ανησυχητικό για τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, αν και ο κανόνας παρέμεινε αμετάβλητος παρά την προσπάθειά τους να παράσχουν μια εναλλακτική λύση.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2007, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Αγίου Μαρίνου (Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV)), επέδειξε ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό στο εγγύς μέλλον, ανάλογα με τα συμφέροντα των μετόχων, ιδιαίτερα του ιταλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RAI, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τον διαγωνισμό του 1997. Πέντε μήνες αργότερα, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2008 στο Βελιγράδι.[1]

Η πρώτη συμμετοχή του Αγίου Μαρίνου στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ήταν με το συγκρότημα Miodio, με ιταλική γλώσσα και το τραγούδι "Complice". Ο Άγιος Μαρίνος κατέχει την τιμή να είναι η 50η χώρα που έλαβε μέρος στην Eurovision, που συμμετείχαν στην 5η θέση του πρώτου ημιτελικού στο διαγωνισμό. Ωστόσο, το συγκρότημα Miodio απέτυχε να προκριθεί στον τελικό, λαμβάνοντας μόλις 5 πόντους συνολικά και τερμάτισαν τελευταίοι. Παρά το γεγονός αυτό, ο νικητής του διαγωνισμού του 2008, Ντίμα Μπιλάν, ολοκλήρωσε την "Περιοδεία του Νικητή" στον Άγιο Μαρίνο. Το τηλεοπτικό κανάλι SMRTV μετέδωσε όλη την εκδήλωση.

Αποχώρηση για το 2009 και για το 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο SMRTV είχε αρχικά προγραμματίσει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό του 2009 στη Μόσχα της Ρωσίας. Η υπουργός Πολιτισμού του Αγίου Μαρίνου ανακοίνωσε λίγο μετά το διαγωνισμό του 2008 ότι "έχουν πολλές ελπίδες να επιστρέψουν". [2][3] Ωστόσο, το κανάλι SMRTV ανακοίνωσε τελικά την αποχώρησή του κρατιδίου από το διαγωνισμό του 2009, όταν είχε ήδη επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τους. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός επέμεινε ότι αιτία για την αποχώρηση δεν ήταν τα κακά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

Ο Άγιος Μαρίνος δεν επέστρεψε για το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2010, επικαλούμενος και πάλι οικονομικούς λόγους.[4] Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι ελπίζει να επιστρέψει στο διαγωνισμό στο μέλλον και συζήτησαν την πιθανή συμμετοχή στο Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού της Eurovision.

Επιστροφή στο διαγωνισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο SMRTV έκανε αίτηση για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2011, η οποία επιβεβαιώθηκε αργότερα. Ήταν η δεύτερη συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τον Άγιο Μαρίνο.[5] Η Senit είχε ανακοινωθεί ως η καλλιτέχνιδα που θα εκπροσωπούσε το κρατίδιο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2011, που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Τραγούδησε το "Stand By", που είχε αγγλικό στίχο. Όπως και το 2008, ο σταθμός SMRTV μετέδωσε όλη την εκδήλωση. Για δεύτερη φορά, ο Άγιος Μαρίνος δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ο οποίος τερμάτισε στη 16η θέση μεταξύ 19 χωρών, με 34 βαθμούς.[6]

2012 και μετέπειτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε από την EBU ότι ο Άγιος Μαρίνος θα πάρει μέρος στο διαγωνισμό του 2012. Ο SMRTV επιβεβαίωσε στις 14 Μαρτίου ότι η Βαλεντίνα Μονέττα θα εκπροσωπήσει τον Άγιο Μαρίνο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2012 τον Μάιο. Είχε επιλεγεί από απευθείας ανάθεση του SMRTV. Το "Facebook Uh, Oh, Oh" παρουσιάστηκε ως το τραγούδι της συμμετοχής του κρατιδίου. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι τα λόγια του τραγουδιού παραβίαζαν τον κανόνα 1.2.2.g του διαγωνισμού (που απαγορεύει "εμπορικά μηνύματα κάθε είδους"), γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό των στίχων. [7]Οι στίχοι και ο τίτλος του τραγουδιού άλλαξαν λίγο αργότερα με το νέο τίτλο "The Social Network Song (Oh Oh - Uh - Oh Oh)". Η Μονέττα εκτέλεσε το τραγούδι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει στον τελικό. Μαζί με το Μαυροβούνιο, το τραγούδι αναμενόταν να τερματίσει στην τελευταία ή στην προτελευταία θέση, αλλά μετά τα πλήρη αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά τον τελικό στις 26 Μαΐου, αποκαλύφθηκε ότι το τραγούδι τερμάτισε στην 14η θέση με 31 βαθμούς, κάνοντας την συμμετοχή του Αγίου Μαρίνου την καλύτερη θέση στη Eurovision σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Άγιος Μαρίνος επιβεβαίωσε το Νοέμβριο του 2012 ότι θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2013. Η Λις Άσια φερόταν να εκπροσωπεί τη χώρα με το τραγούδι "All in your head" που απέτυχε να προκριθεί από τον εθνικό τελικό της Ελβετίας, αλλά αυτό ανατράπηκε αργότερα. Αντί αυτής, σε συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο του 2013, η Βαλεντίνα Μονέττα αποκαλύφθηκε ως η επιλογή να εκπροσωπήσει τον Άγιο Μαρίνο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2013. Παρουσίασε το τραγούδι "Crisalide (Vola)" στο δεύτερο ημιτελικό στις 16 Μαΐου στο Μάλμε. Για τέταρτη φορά, ο Άγιος Μαρίνος απέτυχε να προκριθεί στον τελικό, παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, οι φίλοι του διαγωνισμού της έδωσαν καλή θέση στο OGAE (2η θέση για OGAE). Ωστόσο, η Μονέτα σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Άγιο Μαρίνο (11η θέση στον ημιτελικό με 47 βαθμούς).[8]

Η πολυαγαπημένη Valentina Monetta σε μια απο τις τρείς εμφανίσεις της στον διαγωνισμό στο Μάλμο

Στις 19 Ιουνίου 2013, ο SMRTV επιβεβαίωσε ότι είχε υπογράψει προσύμφωνο με την Βαλεντίνα Μονέττα να εκπροσωπήσει τον Άγιο Μαρίνο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2014 για τρίτη φορά. [9] Αυτό έκανε την Μονέτα τη τέταρτη τραγουδίστρια που θα εκπροσωπούσε τη χώρα της σε τρεις συνεχόμενες Eurovision μετά τη Λις Άσια για την Ελβετία και την Corry Brokken για την Ολλανδία, τα έτη 1956, 1957 και 1958 και τον Ούντο Γιούργκενς για την Αυστρία το 1964, το 1965 και το 1966. Προκρίθηκε από τον πρώτο ημιτελικό με το τραγούδι Maybe (Forse), παίρνοντας την 10η θέση με 40 βαθμούς, μόνο ένα βαθμό μπροστά από την Πορτογαλία. Στον τελικό, η Βαλεντίνα Μονέτα παρουσίασε το τραγούδι στην 25η θέση και τερμάτισε στην 24η θέση με 14 βαθμούς.

Στις 11 Οκτωβρίου 2014, το SMRTV αποκάλυψε ο Άγιος Μαρίνος θα συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2015. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου του 2014, όπου η συμμετοχή του Αγίου Μαρίνου θα επιλεγεί μέσω μιας εσωτερικής επιλογής. Στις 27 Νοεμβρίου 2014, το SMRTV αποκάλυψε ότι οι Μικέλε Περνιόλα και Ανίτα Σιμοντσίνι θα συμμετέχουν για τον Άγιο Μαρίνο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2015, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ερμήευσαν το τραγούδι "Chain of Lights" τρίτο στο δεύτερο ημιτελικό, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Στις 12 Ιανουαρίου 2016, το SMRTV ανακοίνωσε ότι ο Σερχάτ θα συμμετάσχει με τον Άγιο Μαρίνο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2016 με το τραγούδι "I Didn't Know". Ο Άγιος Μαρίνος συμμετείχε στην 8η θέση του πρώτου ημιτελικού στις 10 Μαΐου. Ο Σερχάτ δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, τερματίζοντας στη 12η θέση από τις 18 χώρες συλλέγοντας 68 βαθμούς (36 βαθμούς λιγότερο από την 11η θέση).

Η Βαλεντίνα Μονέττα (σε ντουέτο με τον Τζίμι Γουίλσον) εκπροσώπησε ξανά τη χώρα στο διαγωνισμό του 2017, με το τραγούδι "Spirit of the Night". Δεν προχώρησαν στον τελικό παίρνοντας την 18η θέση και 1 βαθμό στον 2ο ημιτελικό.

Στις 17 Οκτωβρίου 2017 το SMRTV επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τους στην έκδοση του 2018 μέσω συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη της Ιταλίας. Το SMRTV αποκάλυψε ότι θα συνεργαστούν με την εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο "1in360" για να επιλέξει τη συμμετοχή της χώρας. Η Τζέσικα Μουσκάτ κέρδισε με το τραγούδι της "Who We Are", με την εμφάνιση της Τζένιφερ Μπρένινγκ. Το τραγούδι εκτελέσθηκε 4ο σε σειρά εμφάνισης στο δεύτερο ημιτελικό του 2018 και απέτυχε να προκριθεί στον τελικό.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019 έγινε γνωστό πως θα συμμετάσχει ο Σερχάτ που πήρε μέρος και το 2016 με το τραγούδι I Didn't Know. Ο Άγιος Μαρίνος πέρασε από τον πρώτο ημιτελικό στις 14 Μαΐου 2019 με το τραγούδι "Say Na Na Na" του Σερχάτ, περνώντας για πρώτη φορά στο τελικό από το 2014. Στον τελικό, κατέλαβε την 19η θέση (καλύτερη στην μέχρι σήμερα ιστορία του στο διαγωνισμό) ανάμεσα σε 26 χώρες.

Η χώρα ήταν να λάβει μέρος στο διαγωνισμό του 2020 με την Σένχιτ και το τραγούδι "Freaky!", ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε στις 18 Μαρτίου του 2020.[6][10] Η EBU ανακοίνωσε σύντομα ότι οι συμμετοχές που επιλέχθηκαν για το 2020 δε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν για τον επόμενο χρόνο, αλλά οι τηλεοπτικοί φορείς θα μπορούσαν να στείλουν ή τον ίδιο εκπρόσωπο ή να επιλέξουν έναν καινούριο.[11] Η Σένχιτ αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα επέστρεφε για να εκπροσωπήσει τον Άγιο Μαρίνο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2021.[12] Η συμμετοχή της, το τραγούδι "Adrenalina" μαζί με τον Flo Rida κατάφερε να κάνει το έθνος να προκριθεί στον μεγάλο τελικό για τρίτη φορά στην ιστορία του, τερματίζοντας στην 22η θέση με 50 βαθμούς.[6] Για την εμφάνιση του έθνους το 2022, ο Ιταλός τραγουδιστής Ατσίλε Λάουρο επιλέχθηκε με το τραγούδι "Stripper", ωστόσο, το έθνος δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, τερματίζοντας στη 14η θέση στον ημιτελικό.[6][13] Το 2023, το ιταλικό συγκρότημα Piqued Jacks επιλέχθηκε με το τραγούδι "Like an Animal", όπου τερμάτισαν στην τελευταία θέση με 0 βαθμούς, κάνοντάς το την πρώτη συμμετοχή από τον Άγιο Μαρίνο που τερμάτισε με μηδέν βαθμούς.[14]

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το διαγωνισμό του 2018, το SMRTV είχε επιλέξει τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision εσωτερικά για όλες τις εμφανίσεις τους στο διαγωνισμό. Η πρώτη τους εμπειρία με μια εθνική διαδικασία τελικού τύπου ήρθε το 2018, όπου το SMRTV επέλεξε να οργανώσει την ηλεκτρονική εκπομπή ταλέντων 1in360 για να επιλέξει την είσοδο.[15] Μετά από μια σύντομη επιστροφή σε μια εσωτερική επιλογή για το 2019,[16] ο διαγωνισμός του 2020 επέλεξε την είσοδο του έθνους μέσω του Digital Battle. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η νεοεισερχόμενη Σένχιτ επιλέχθηκε εσωτερικά, ενώ το τραγούδι της επιλέχθηκε μέσω διαδικτυακής δημοσκόπησης.[17] Για το 2021, το SMRTV συνέχισε τη συνεργασία τους με την Σένχιτ, επιστρέφοντας σε μια εσωτερική επιλογή για τον διαγωνισμό της χρονιάς. Για το 2022, το SMRTV ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου 2021 ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει έναν διαγωνισμό τραγουδιού με τίτλο Una voce per San Marino για να επιλέξει την είσοδό του, επιστρέφοντας σε μια δημόσια διαδικασία για τρίτη φορά.[18]

Ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ψηφοφορία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αποτελείται συνήθως από 50 τοις εκατό δημόσια τηλεψηφοφορία και 50 τοις εκατό από κριτική επιτροπή. Από το διαγωνισμό του 2009 έως το διαγωνισμό του 2015, η κριτική επιτροπή και οι δημόσιες ψήφοι συνδυάστηκαν και παρουσιάστηκαν ως μία.[19] Ωστόσο, ο Άγιος Μαρίνος δεν οργανώνει τηλεψηφοφορία, λόγω της χρήσης του τηλεφωνικού συστήματος της Ιταλίας και επειδή ο μικρός αριθμός πιθανών τηλεψηφοφόρων δεν θα πληρούσε το ελάχιστο όριο ψήφου που έθεσε η EBU.[20] Ως εκ τούτου, η ψήφος του Αγίου Μαρίνου βασίστηκε αποκλειστικά στην κριτική επιτροπή τους κατά τη διάρκεια αυτών των διαγωνισμών.[19][21] Για το διαγωνισμό του 2016, η EBU εισήγαγε ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας όπου οι βαθμοί κριτικής επιτροπής και τηλεψηφοφορίας θα παρουσιάζονταν ξεχωριστά. Εάν δεν υπήρχε τηλεψηφοφορία, θα αντλούσαν αντ' αυτού προσομοίωση μιας σύνθετης βαθμολογίας χρησιμοποιώντας τα μέσα αποτελέσματα τηλεψηφοφορίας από μια επιλεγμένη ομάδα χωρών.[22] Το SMRTV αντιτάχθηκε σε αυτήν τη μορφή, ειδικά επειδή η EBU δεν θα αποκάλυπτε ποιες χώρες θα χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα και επειδή οι μισοί βαθμοί του Αγίου Μαρίνου θα καθορίζονταν από άλλους.[21][23] Για το διαγωνισμό του 2017, το SMRTV πρότεινε να επιτρέψει την τηλεψηφοφορία από τους πολίτες του Αγίου Μαρίνου μέσω της χρήσης μιας στατιστικά αντιπροσωπευτικής ομάδας θεατών, παρόμοια με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε τότε στο Μουσικό Φεστιβάλ του Σανρέμο της Ιταλίας. Η επιτροπή θα παρακολουθούσε τις εκπομπές του διαγωνισμού ζωντανά και θα ψηφίσει κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου της τηλεψηφοφορίας Στη συνέχεια, η ψήφος τους θα χρησιμοποιηθεί ως η τηλεψηφοφορία της χώρας. Εάν προκύψουν προβλήματα, η παλιά μορφή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντίγραφο ασφαλείας.[24][25] Ωστόσο, η EBU απέρριψε αυτό το αίτημα τον Μάρτιο του 2017 και από τον διαγωνισμό του 2019, οι κανόνες παρέμειναν αμετάβλητοι ως προς αυτό.[26][27]

Στο διαγωνισμό του 2022, η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής του Αγίου Μαρίνου διαπιστώθηκε ότι είχε ακανόνιστα μοτίβα ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού, μαζί με άλλα πέντε έθνη. Συνεπώς, σε αυτές τις χώρες δόθηκαν υποκατάστατες συγκεντρωτικές βαθμολογίες κριτικής επιτροπής τόσο για τον δεύτερο ημιτελικό όσο και για τον τελικό, υπολογιζόμενοι από τις αντίστοιχες βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής χωρών με ιστορικά παρόμοια ψηφοφορία, όπως καθορίστηκαν από τα δοχεία για την κλήρωση κατανομής των ημιτελικών για αυτόν τον διαγωνισμό.[28][29] Οι βαθμολογίες τους στην τηλεψηφοφορία δεν επηρεάστηκαν. Ο Φλαμανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας VRT ανέφερε αργότερα ότι οι κριτές που συμμετείχαν είχαν κάνει συμφωνίες να ψηφίσουν ο ένας για τις συμμετοχές του άλλου για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον τελικό.[30]

Για τον διαγωνισμό του 2023, το σύστημα ψηφοφορίας υπέστη αρκετές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής πλήρους τηλεψηφοφορίας για τον καθορισμό των φιναλίστ από τους ημιτελικούς.[31] Σε περίπτωση που μια χώρα δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα τηλεψηφοφορίας, θα χρησιμοποιηθεί ένα εφεδρικό αποτέλεσμα κριτικής επιτροπής.[32] Αυτή η αλλαγή θα επέτρεπε στην ψηφοφορία των Σαμαρινών να βασίζεται αποκλειστικά στην κριτική επιτροπή τους για πρώτη φορά από το 2015, ωστόσο, η διαδικασία χρήσης των υπολογισμένων βαθμολογιών θα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η κριτική επιτροπή της Σαμαρίνας αποκλειστεί.[33][34]

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόμνημα
1
Νικητής
2
Δεύτερη θέση
3
Τρίτη θέση
Τελευταία θέση
X
Αποχώρηση
Ανερχόμενος
Χρονιά Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Τελικός Βαθμοί Ημιτελικός Βαθμοί
2008 Miodio "Complice" Ιταλικά Δεν προκρίθηκε 19 ◁ 5
Δε συμμετείχε από το 2009 έως το 2010
2011 Σένχιτ "Stand By" Αγγλικά Δεν προκρίθηκε 16 34
2012 Βαλεντίνα Μονέττα "The Social Network Song (Oh Oh-Uh-Oh Oh)" Αγγλικά 14 31
2013 "Crisalide (Vola)" Ιταλικά 11 47
2014 "Maybe (Forse)" Αγγλικά 24 14 10 40
2015 Μικέλε Περνιόλα και Ανίτα Σιμοντσίνι "Chain of Lights" Αγγλικά Δεν προκρίθηκε 16 11
2016 Σερχάτ "I Didn't Know" Αγγλικά 12 68
2017 Βαλεντίνα Μονέττα & Τζίμι Γουίλσον "Spirit of the Night" Αγγλικά 18 ◁ 1
2018 Τζέσικα feat. Τζένιφερ Μπρένινγκ "Who We Are" Αγγλικά 17 28
2019 Σερχάτ "Say Na Na Na" Αγγλικά[α] 19 77 8 150
2020 Σένχιτ "Freaky!" Αγγλικά Ακυρώθηκε[β] X
2021 Σένχιτ[γ] "Adrenalina" Αγγλικά[δ] 22 50 9 118
2022 Ατσίλε Λάουρο "Stripper" Ιταλικά, Αγγλικά Δεν προκρίθηκε 14 50
2023 Piqued Jacks "Like an Animal" Αγγλικά 16 ◁ 0[ε]
2014 Megara "11:11" Ισπανικά, Ιταλικά Ανερχόμενος

Ιστορικό ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2023, το ιστορικό ψηφοφορίας του Αγίου Μαρίνου έχει ως εξής:

Οι μεγάλες βαθμολογίες που έδωσε ο Άγιος Μαρίνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους τελικούς:

Κ.Ε. Κριτική Επιτροπή
T. Τηλεψηφοφορία

Χρονιά 12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί
2008 Ελλάδα Ισραήλ Αρμενία
20092010 Δε συμμετείχε
2011 Ιταλία Αζερμπαϊτζάν Ελλάδα
2012 Αλβανία Ρωσία Μολδαβία
2013 Ελλάδα Μάλτα Γαλλία
2014 Αζερμπαϊτζάν Σουηδία Ισλανδία
2015 Λετονία Ιταλία Αυστραλία
2016 Ουκρανία Κ.Ε.
Ουκρανία T.
Ιταλία Κ.Ε.
Ρωσία T.
Ηνωμένο Βασίλειο Κ.Ε.
Λιθουανία T.
2017 Πορτογαλία Κ.Ε.
Βουλγαρία T.
Νορβηγία Κ.Ε.
Ιταλία T.
Βέλγιο Κ.Ε.
Μολδαβία T.
2018 Ισραήλ Κ.Ε.
Ισραήλ T.
Γερμανία Κ.Ε.
Τσεχία T.
Σουηδία Κ.Ε.
Ιταλία T.
2019 Ιταλία Κ.Ε.
Ρωσία T.
Ρωσία Κ.Ε.
Ελλάδα T.
Ελλάδα Κ.Ε.
Ιταλία T.
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός
2021 Γαλλία Κ.Ε.
Ιταλία T.
Ιταλία Κ.Ε.
Γαλλία T.
Ελλάδα Κ.Ε.
Κύπρος T.
2022 Ισπανία Κ.Ε.
Ουκρανία T.
Ελλάδα Κ.Ε.
Ισπανία T.
Ηνωμένο Βασίλειο Κ.Ε.
Σερβία T.
2023 Ιταλία Κ.Ε.
Φινλανδία T.
Εσθονία Κ.Ε.
Ισραήλ T.
Λιθουανία Κ.Ε.
Σουηδία T.

Στους ημιτελικούς:

Κ.Ε. Κριτική Επιτροπή
T. Τηλεψηφοφορία

Χρονιά 12 βαθμοί 10 βαθμοί 8 βαθμοί
2008 Ελλάδα Πολωνία Αρμενία
20092010 Δε συμμετείχε
2011 Μάλτα Τουρκία Αλβανία
2012 Ιρλανδία Αλβανία Μαυροβούνιο
2013 Ελλάδα Μάλτα Βουλγαρία
2014 Ολλανδία Αρμενία Ουγγαρία
2015 Σουηδία Λετονία Νορβηγία
2016 Ολλανδία Κ.Ε.
Ρωσία T.
Μαυροβούνιο Κ.Ε.
Αζερμπαϊτζάν T.
Κύπρος Κ.Ε.
Αρμενία T.
2017 Ολλανδία Κ.Ε.
Βουλγαρία T.
Νορβηγία Κ.Ε.
Ουγγαρία T.
Βουλγαρία Κ.Ε.
Ρουμανία T.
2018 Σουηδία Κ.Ε.
Δανία T.
Μολδαβία Κ.Ε.
Ουκρανία T.
Μάλτα Κ.Ε.
Ουγγαρία T.
2019 Ελλάδα Κ.Ε.
Ελλάδα T.
Μαυροβούνιο Κ.Ε.
Κύπρος T.
Κύπρος Κ.Ε.
Εσθονία T.
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός
2021 Πολωνία Κ.Ε.
Μολδαβία T.
Ελλάδα Κ.Ε.
Φινλανδία T.
Μολδαβία Κ.Ε.
Ισλανδία T.
2022 Σουηδία Κ.Ε.
Σερβία T.
Αυστραλία Κ.Ε.
Σουηδία T.
Πολωνία Κ.Ε.
Ρουμανία T.
2023 Λιθουανία Εσθονία Αυστρία

Σχετική συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγοί αποστολών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Αρχηγός αποστολής Ref.
2008–σήμερα Αλεσσάνδρο Καπιτσιόνι

Σχολιαστές και παρουσιαστές βαθμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Σχολιαστής Παρουσιαστής βαθμών Ref.
2008 Λία Φιόριο και Τζιτζί Ρεστίβο Ρομπέρτο Μορέττι [42][43]
20092010 Δε μεταδόθηκε Δε συμμετείχε
2011 Λία Φιόριο και Τζτζί Ρεστίβο Νικολά Ντελα Βάλλε [42][44]
2012 Μόνικα Φάμπρι [42][45]
2013 Τζον Κένεντι Ο'Κόνορ [46][47][48]
2014 Λία Φιόριο και Τζιτζί Ρεστίβο, Τζον Κένεντι Ο'Κόνορ & Γιαμαρι Μίλκοβιτς (Jamarie Milkovic) Μικέλε Περνιόλα [49]
2015 Λία Φιόριο και Τζιτζί Ρεστίβο & Τζον Κένεντι Ο'Κόνορ Βαλεντίνα Μονέττα [50]
2016 Irol MC [51]
2017 Λία Φιόριο και Τζιτζί Ρεστίβο [52]
2018 Λία Φιόριο και Τζιτζί Ρεστίβο Τζον Κένεντι Ο'Κόνορ [53]
2019 Μόνικα Φάμπρι [54]
2020 Ακυρωμένος διαγωνισμός
2021 Λία Φιόριο και Τζιτζί Ρεστίβο Μόνικα Φάμπρι [55]
2022 Labiuse [56][57]
2023 Τζον Κένεντι Ο'Κόνορ [58][59]

Χορογράφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Χορογράφος Ref.
2019 Νίκος Μαριάνος

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Περιέχει φράσεις στα Τουρκικά
  2. Ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
  3. Το τραγούδι περιλαμβάνει φωνητικά από τον Flo Rida.
  4. Περιλαμβάνει μια επαναλαμβανόμενη λέξη στα ιταλικά.
  5. Ενώ η Ρουμανία και ο Άγιος Μαρίνος τερμάτισαν και οι δύο χωρίς βαθμούς, η Ρουμανία τερμάτισε μπροστά από τον Άγιο Μαρίνο λόγω του κανόνα τάι μπρέικ που ευνοεί το τραγούδι που εκτελείται νωρίτερα στη σειρά εμφάνισης. Ως εκ τούτου, ο Άγιος Μαρίνος τερμάτισε στην 16η (τελευταία) θέση, με τη Ρουμανία στην 15η.[35]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hondal, Víctor (21 Νοεμβρίου 2007). «Exclusive: San Marino in Belgrade confirmed». ESCToday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2007. 
  2. Floras, Stella (10 Ιουνίου 2008). «San Marino: "We have good hopes to return"». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2008. 
  3. «San Marino: State television hopes to participate in 2009 as well». Oikotimes. 10 Ιουνίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2008. 
  4. Floras, Stella (15 Δεκεμβρίου 2009). «No San Marino either for Eurovision 2010». ESCToday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2010. 
  5. Hondal, Victor (22 Δεκεμβρίου 2010). «San Marino will participate in Düsseldorf 2011». EscToday.com. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «San Marino - Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union (EBU). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. «2013 Eurovision Song Contest Rules» (PDF). European Broadcasting Union. σελ. 3. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2013. 
  8. Eurovision Song Contest 2012 Semi-Final
  9. Valentina Monetta to represent San Marino in 2014. eurovision.tv/
  10. «Eurovision 2020 in Rotterdam is cancelled». European Broadcasting Union (EBU). 18 March 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 March 2020. https://web.archive.org/web/20200318140901/https://eurovision.tv/story/eurovision-2020-in-rotterdam-is-cancelled. Ανακτήθηκε στις 18 March 2020. 
  11. «Intention to honour Eurovision 2020 songs and artists». European Broadcasting Union (EBU). 20 March 2020. https://eurovision.tv/story/intention-to-honour-eurovision-2020-songs-artists. Ανακτήθηκε στις 9 February 2021. 
  12. Nava, Pablo (16 Μαΐου 2020). «'See you next year!' – Senhit announces she will represent San Marino at Eurovision 2021». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021. 
  13. Carter, William (19 Φεβρουαρίου 2022). «'Sanremo' Superstar Achille Lauro Selected for San Marino, Singer will Perform "Stripper" in Turin». ESCUnited (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2022. 
  14. «Piqued Jacks to Eurovision 2023 for San Marino». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2023. 
  15. Weaver, Jessica (17 Οκτωβρίου 2017). «San Marino: Introducing the new selection concept with 1 in 360». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021. 
  16. «Serhat is back for San Marino!». Eurovision Broadcasting Union (EBU). 21 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021. 
  17. «Senhit to represent San Marino again!». Eurovision Broadcasting Union (EBU). 6 Μαρτίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021. 
  18. «Turismo: presentato il calendario eventi 2021» (στα Ιταλικά). San Marino RTV (SMRTV). 2 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2021. 
  19. 19,0 19,1 Bakker, Sietse (1 Μαΐου 2015). «Exclusive: Here are this year's national juries!». European Broadcasting Union (EBU). Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015. 
  20. Egan, John (13 Μαΐου 2014). «Split Views Between The Jury And The Public Votes At Eurovision 2014». ESC Insight. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015. 
  21. 21,0 21,1 Robyn, Gallagher (23 Φεβρουαρίου 2016). «San Marino: SMRTV claims new voting system is 'unacceptable'». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2021. 
  22. Jensen, Charlotte (25 Μαΐου 2016). «How did EBU make up the San Marino televote points?». Eurovisionary. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021. 
  23. «EBU, nuove regole e vecchi comportamenti inaccettabili. Carlo Romeo, Smrtv» (στα Ιταλικά). Libertas. 23 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021. 
  24. «Eurovision: televoto a San Marino, la proposta di RTV». San Marino RTV (SMRTV). 16 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021.  Unknown parameter |lang= ignored (|language= suggested) (βοήθεια)
  25. Ko, Anthony (18 Νοεμβρίου 2016). «Power to the people! SMRTV proposes web televote for Eurovision 2017». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021. 
  26. «RTV: EBU risponde su televoto sammarinese all'Eurovision». San Marino RTV (SMRTV). 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021.  Unknown parameter |lang= ignored (|language= suggested) (βοήθεια)
  27. Chalkley, Ellie (28 Μαΐου 2019). «The Continuing Mystery Of San Marino's Complicated Televote». ESC Insight. 
  28. «EBU statement regarding voting patterns during 2022 shows» (press release). European Broadcasting Union (EBU). 14 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2022. 
  29. Cobb, Ryan (15 Μαΐου 2022). «EBU reveals six national juries were removed from Eurovision 2022». ESCXtra (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2022. 
  30. Bruggeman, Floor· Grommen, Stefan· Arnoudt, Rik (15 Μαΐου 2022). «Verdachte jurystemmen in 6 landen op Songfestival: organisator EBU moest uitslag laten herberekenen» (στα Ολλανδικά). VRT. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2022. 
  31. «Voting changes announced for Eurovision Song Contest 2023» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union (EBU). 22 Νοεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022. 
  32. «Voting changes (2023) FAQ» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union (EBU). 22 Νοεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022. 
  33. Lombardini, Emanuele (22 Νοεμβρίου 2022). «Eurovision 2023, San Marino: "Fate votare anche noi online"». Eurofestival News (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022. 
  34. Manfrin, Edoardo (25 Φεβρουαρίου 2023). «Una Voce per San Marino: dove seguire la finalissima che porta all'Eurovision 2023». Eurofestival News (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2023. 
  35. «Rules for the Eurovision Song Contest 2009» (PDF). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2009. 
  36. Osborn, Michael (19 Μαΐου 2008). «San Marino's big musical moment». bbc.co.uk. BBC News. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020. 
  37. «San Marino: Spotlights on for Senit!». eurovision.tv. 2 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020. 
  38. Granger, Anthony (13 Οκτωβρίου 2014). «San Marino: The Peppermints Presented to Public». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020. 
  39. Granger, Anthony (26 Μαΐου 2016). «San Marino: Does Not Know Which Countries Decided Their Televote». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019. 
  40. Granger, Anthony (11 Νοεμβρίου 2017). «San Marino:Over 600 Applications, But None from San Marino». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020. 
  41. «San Marino: International Artist to Represent San Marino at Eurovision 2019». eurovoix.com. 30 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020. 
  42. 42,0 42,1 42,2 «SM TV San Marino: confermati i conduttori per l’Eurovision 2013» (στα it). eurofestivalnews.com. 28 March 2013. https://www.eurofestivalnews.com/2013/03/27/sm-tv-san-marino-confermati-i-conduttori-per-leurovision-2013/. Ανακτήθηκε στις 17 March 2020. 
  43. Eurovision Song Contest 2008. Belgrade, Serbia. 24 Μαΐου 2008. 
  44. Eurovision Song Contest 2011. Düsseldorf, Germany. 14 Μαΐου 2011. 
  45. Eurovision Song Contest 2012. Baku, Azerbaijan. 26 Μαΐου 2012. 
  46. Lombardini, Emanuele (19 May 2013). «Ecco la giuria di SMtv San Marino per l'Eurovision 2013» (στα it). Eurofestival News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 February 2021. https://web.archive.org/web/20210205151509/https://www.eurofestivalnews.com/2013/05/19/ecco-la-giuria-di-smtv-san-marino-per-leurovision-2013/. Ανακτήθηκε στις 17 March 2020. 
  47. Roxburgh, Gordon (18 Μαΐου 2013). «"Good evening Malmö" - Jury order revealed». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2013. 
  48. Eurovision Song Contest 2013. Malmö, Sweden. 18 Μαΐου 2013. 
  49. Eurovision Song Contest 2014. Copenhagen, Denmark. 10 Μαΐου 2014. 
  50. Eurovision Song Contest 2015. Vienna, Austria. 23 Μαΐου 2015. 
  51. Eurovision Song Contest 2016. Stockholm, Sweden. 14 Μαΐου 2016. 
  52. Eurovision Song Contest 2017. Kiev, Ukraine. 13 Μαΐου 2017. 
  53. Eurovision Song Contest 2018. Lisbon, Portugal. 12 Μαΐου 2018. 
  54. Eurovision Song Contest 2019. Tel Aviv, Israel. 18 Μαΐου 2019. 
  55. «Eurovision 2021: scarica la Guida completa all'evento (anche in versione eBook!)». Eurofestivalnews (στα Ιταλικά). 10 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2021. 
  56. Pigliavento, Alessandro (29 Οκτωβρίου 2021). «San Marino RTV: da oggi diffusione nazionale sul canale 831 del Digitale Terrestre (e trasmetterà anche l'Eurovision)». Eurofestival News (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021. 
  57. Lombardini, Emanuele (25 Απριλίου 2022). «Eurovision 2022, Emma Muscat: "Vi farò cantare tutti. Mahmood e Blanco emozionano"». Eurofestival News (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2022. 
  58. «Eurovision 2023: John Kennnedy O'Connor spokesperson per San Marino» (στα Ιταλικά). San Marino RTV (SMRTV). 27 Απριλίου 2023. 
  59. «Dove vedere l'Eurovision Song Contest 2023». Eurofestival News (στα Ιταλικά). 2023. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2023. 
  60. Jiandani, Sanjay (Sergio) (20 Μαρτίου 2021). «Greece: Four dancers to accompany Stefania in Rotterdam». EscToday. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2021.