Κατάλογος χωρών της Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης των ντεμπούτων στο διαγωνισμό ανά δεκαετία:
  1950s
  1960s
  1970s
  1980s
  1990s
  2000s
  2010s
Το Κόσοβο συμμετείχε ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας από το 1961 ως το 1991 και σαν μέρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1992, σαν μέρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου ως το 2005 και σαν μέρος της Σερβίας το 2007
Γράφημα που δείχνει τον αριθμό των συμμετεχόντων χωρών στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 1956 έως το 2019
Ο Ντάν Άρ Μπράζ εκπροσωπόντας τη Γαλλία το 1996, τραγουδώντας στη Βρετονική γλώσσα
Η Λις Άσια, η πρώτη νικήτρια της Eurovision, ειδική καλεσμένη το 2008.

Πενήντα δύο χώρες έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από τότε που ξεκίνησε το 1956. Από αυτές, οι είκοσι επτά έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), διεξάγεται ετησίως μεταξύ των μελών της Ένωσης. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από διαφορετικές χώρες υποβάλλουν τραγούδια στην εκδήλωση και ψηφίζουν για να καθορίσουν τα πιο δημοφιλή στο διαγωνισμό.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό απευθύνεται κυρίως σε όλους τους ενεργούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της EBU. Για να γίνει ενεργό μέλος της EBU, ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πρέπει να είναι από μία χώρα που καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή ή η χώρα να είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.[1] Η επιλεξιμότητα συμμετοχής δεν καθορίζεται από τη γεωγραφική ένταξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά το "Euro"/"Ευρώ" της "Eurovision" - ούτε έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές χώρες γεωγραφικά εκτός των συνόρων της Ευρώπης διαγωνίζονται: το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αρμενία από τη Δυτική Ασία, από το 1973, το 1981 και το 2006 αντίστοιχα, το Μαρόκο από τη Βόρεια Αφρική, μόνο στον διαγωνισμό του 1980 και η Αυστραλία που έκανε ντεμπούτο στο διαγωνισμό του 2015. Επιπλέον, αρκετές διηπειρωτικές χώρες με μόνο ένα μέρος της επικράτειάς τους στην Ευρώπη, διαγωνίζονται: η Τουρκία, από το 1975, η Ρωσία, από το 1994, η Γεωργία, από το 2007 και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην έκδοση του 2008. Δύο από τις χώρες που έχουν προηγουμένως επιδιώξει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ο Λίβανος και η Τυνησία, στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική αντίστοιχα, είναι επίσης εκτός Ευρώπης. Το κρατίδιο του Περσικού Κόλπου, το Κατάρ, στη Δυτική Ασία, ανακοίνωσε το 2009 το ενδιαφέρον της για ένταξη στον διαγωνισμό εγκαίρως για την έκδοση του 2011. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε και δεν υπάρχουν γνωστά σχέδια για μια μελλοντική είσοδο του Κατάρ στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Αυστραλία, όπου ο διαγωνισμός έχει μεταδοθεί από τη δεκαετία του '70, έκανε το ντεμπούτο της ως συμμετέχων στην έκδοση του 2015, με συμμετοχές κάθε χρόνο από τότε.

Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν κάθε χρόνο αυξήθηκε σταθερά, από επτά το 1956 σε πάνω από είκοσι στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ένα ρεκόρ 43 χωρών συμμετείχαν το 2008, το 2011 και το 2018. Δεδομένου ότι ο αριθμός των διαγωνιζομένων αυξήθηκε, έχουν εισαχθεί προκριματικοί διαγωνισμοί και υποβιβασμοί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι περισσότερες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν. Το 1993, διεξήχθη μια προκαταρκτική επίδειξη, το Kvalifikacija za Millstreet, για την επιλογή τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που θα διαγωνιστούν για πρώτη φορά στον κύριο Διαγωνισμό.[2] Μετά τον Διαγωνισμό του 1993, εισήχθη ένας κανόνας υποβιβασμού. Οι έξι χώρες με τις χαμηλότερες θέσεις στο διαγωνισμό δεν θα διαγωνίζονταν τον επόμενο χρόνο. Το 1996 εισήχθη ένα νέο σύστημα. Οι ακουστικές κασέτες των είκοσι εννέα συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε εθνικές επιτροπές. Τα είκοσι δύο υψηλότερα τοποθετημένα τραγούδια μετά τις ψηφοφορίες των κριτικών φτάνουν στο διαγωνισμό. Η Νορβηγία, ως χώρα υποδοχής, έλαβε αυτόματη πρόκριση στον τελικό. Από το 1997 έως το 2001 χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα με το οποίο υποχωρούν οι χώρες με τις χαμηλότερες μέσες βαθμολογίες κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι χώρες δεν μπορούσαν να υποβιβαστούν για περισσότερο από ένα χρόνο.[3]

Μεταξύ 2001 και 2003 χρησιμοποιήθηκε το σύστημα υποβιβασμού που χρησιμοποιήθηκε το 1994 και το 1995. Το 2004, εισήχθη ημιτελικός. Οι δέκα χώρες με την υψηλότερη θέση στο διαγωνισμό του προηγούμενου έτους προκρίθηκαν για τον τελικό, μαζί με τις "Μεγάλες Τέσσερις": οι μεγαλύτεροι οικονομικοί συνεισφέροντες στην EBU. Όλες οι άλλες χώρες μπήκαν στον ημιτελικό. Δέκα χώρες προκρίνονται από τον ημιτελικό, αφήνοντας ένα τελικό των είκοσι τεσσάρων.[4] Το 2008, πραγματοποιήθηκαν δύο ημιτελικοί με όλες τις χώρες, εκτός από τη χώρα υποδοχής και τις "Μεγάλες Τέσσερις", που συμμετείχαν σε έναν από τους ημιτελικούς [5].

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εισέλθει σε όλες τις εκδόσεις του διαγωνισμού, εκτός από λίγες φορές. Το Μαρόκο, από την άλλη πλευρά, εισήλθε μόνο μία φορά. Δύο χώρες, η Τυνησία και ο Λίβανος, προσπάθησαν να εισέλθουν στο διαγωνισμό, αλλά αποσύρθηκαν προτού πραγματοποιήσουν ένα ντεμπούτο. Το Λιχτενστάιν, μια χώρα χωρίς κατάλληλη τηλεοπτική υπηρεσία, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισέλθει το 1976.

Συμμετέχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις χώρες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό τουλάχιστον μία φορά. Η σκίαση υποδεικνύει χώρες που έχουν αποσυρθεί από το διαγωνισμό.

Το Μαρόκο συμμετείχε στον διαγωνισμό μία φορά το 1980. Το Λουξεμβούργο, ένας από τους αρχικούς επτά συμμετέχοντες, δεν εμφανίστηκε στον διαγωνισμό από το 1993. Η Ιταλία αποσύρθηκε από το διαγωνισμό το 1997 και επέστρεψε το 2011. Η Σλοβακία παλαιότερα ανταγωνίστηκε τρεις φορές μεταξύ 1994 και 1998, παραλείποντας να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα, αλλά επέστρεψε το 2009.[6] Το Μονακό επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2004, μετά από δύο δεκαετίες από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η χώρα απέτυχε να προχωρήσει από τον ημιτελικό με κάθε μία από τις τρεις πρώτες συμμετοχές της μετά την επιστροφή και αποσύρθηκε μετά τον διαγωνισμό του 2006.[7]

Γιουγκοσλαβία και Σερβία και Μαυροβούνιο διαλύθηκαν και οι δύο, το 1991 και το 2006 αντίστοιχα. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο στην προσπάθειά της να καλύψουν τη Γιουγκοσλαβία, συμμετείχαν στο διαγωνισμό του 1992 υπό την επωνυμία της, αλλά εκπροσωπούσαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία αποτελούσε μόνο τις δύο δημοκρατίες. Τόσο το Μαυροβούνιο όσο και η Σερβία έχουν διαγωνιστεί ως ξεχωριστές χώρες από το 2007.[8]

Υπόμνημα
Ανενεργές Χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν, αλλά αποχώρησαν.
Πρώην Πρώην χώρες που έχουν διαλυθεί.
Χώρα Χρονιά ντεμπούτου Τελευταία συμμετοχή Συμμετοχές[α] Τελικοί[α] Τελευταίος τελικός[α] Νίκες Τηλεοπτ. φορείς[9]
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 2008 2021 11 3 2021 0 SMRTV
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2008 2021 13 12 2021 1 İTV
Flag of Albania.svg Αλβανία 2004 2021 17 10 2021 0 RTSH
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 2004 2009 6 0 N/A 0 RTVA
Flag of Armenia.svg Αρμενία 2006 2019 13 10 2017 0 AMPTV
Flag of Australia.svg Αυστραλία 2015 2021 6 5 2019 0 SBS
Flag of Austria.svg Αυστρία 1957 2021 53 47 2018 2 ORF
Βέλγιο 1956 2021 62 52 2021 1 VRT (Ολλανδικό)
RTBF (Γαλλικό)[β]
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία[γ] 1998 2021 20[δ] 9 2019 0 MKRTV
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 1993 2016 19 18 2012 0 BHRT
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2005 2021 13 5 2021 0 BNT
Flag of France.svg Γαλλία 1956 2021 63 63 2021 5 RTF (1956–1964)
ORTF (1965–1974)
TF1 (1975–1981)
France Télévisions (1983–)
Flag of Germany.svg Γερμανία 1956 2021 64[δ] 64 2021 2 HR (1956–1978) (ARD)
BR (1979–1991) (ARD)
MDR (1992–1995) (ARD)
NDR (1996–) (ARD)
Flag of Georgia.svg Γεωργία 2007 2021 13 7 2016 0 GPB
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία 1961 1992 27 27 1992 1 JRT
Flag of Denmark.svg Δανία 1957 2021 49[δ] 44 2019 3 DR
Ελβετία 1956 2021 61 50 2021 2 SRG SSR
Flag of Greece.svg Ελλάδα 1974 2021 41 39 2021 1 ΕΡΤ (1974–2013, 2016–)
NEΡΙΤ (2014–2015)
Flag of Estonia.svg Εσθονία 1994 2021 26[ε] 16 2019 1 ERR
Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1957 2021 63 63 2021 5 BBC
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 1965 2021 54 45 2018 7 RTÉ
Flag of Iceland.svg Ισλανδία 1986 2021 33 26 2021 0 RÚV
Flag of Spain.svg Ισπανία 1961 2021 60 60 2021 2 TVE
Flag of Israel.svg Ισραήλ 1973 2021 43[δ] 37 2021 4 IBA (1973-2017)
Kan (2018–σήμερα)[10]
Flag of Italy.svg Ιταλία 1956 2021 46 46 2021 3 RAI
Flag of Croatia.svg Κροατία 1993 2021 26 18 2017 0 HRT
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 1981 2021 37 31 2021 0 ΡΙΚ
Flag of Latvia.svg Λετονία 2000 2021 21 10 2016 1 LTV
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 2004 2019 16 6 2019 0 BTRC
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 1994 2021 21 14 2021 0 LRT
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 1956 1993 37 37 1993 5 CLT
Flag of Malta.svg Μάλτα 1971 2021 33 26 2021 0 PBS
Flag of Morocco.svg Μαρόκο 1980 1980 1 1 1980 0 SNRT
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 2007 2019 11 2 2015 0 RTCG
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 2005 2021 16 11 2021 0 TRM
Flag of Monaco.svg Μονακό 1959 2006 24 21 1979 1 TMC
Flag of Norway.svg Νορβηγία 1960 2021 59 56 2021 3 NRK
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1956 2021 61 52 2021 5 NTS (1956–1969)
NOS (1970–2009)
TROS (2010–2013)
AVROTROS (2014–)
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 1994 2019 17[ε][δ] 14 2018 0 MTVA
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2003 2021 16 16 2021 2 UA:PBC
Flag of Poland.svg Πολωνία 1994 2021 23 14 2017 0 TVP
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 1964 2021 52 43 2021 1 RTP
Flag of Romania.svg Ρουμανία 1994 2021 21[ε][δ] 18 2017 0 TVR
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία 1994 2021 23[δ] 22 2021 1 RTR (1994, 1996, 2008–)
C1R (1995–)[ζ]
Flag of Serbia.svg Σερβία 2007 2021 13 10 2021 1 RTS
Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο 2004 2005 2 2 2005 0 UJRT
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 1994 2012 7[ε] 3 1998 0 STV (1994–2010)
RTVS (2011–2012)
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1993 2021 26 15 2019 0 RTV SLO
Flag of Sweden.svg Σουηδία 1958 2021 60 59 2021 6 SR (1958–1979)
SVT (1980–)
Flag of Turkey.svg Τουρκία 1975 2012 34 33 2012 1 TRT
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 2007 2021 9 3 2019 0 ČT
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1961 2021 54 46 2021 1 YLE

Συμμετοχή των χωρών ανά τις δεκαετίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας παραθέτει τις συμμετέχουσες χώρες σε κάθε δεκαετία από τότε που πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision το 1956.

Επτά χώρες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Έκτοτε, ο αριθμός των καταχωρήσεων αυξήθηκε σταθερά. Το 1970, ένα μποϋκοτάζ του διαγωνισμού με έδρα τη Σκανδιναβία μείωσε τον αριθμό των χωρών που εισήλθαν σε δώδεκα . Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80, πάνω από είκοσι χώρες είχαν γίνει στάνταρ.

Το 1993, η κατάρρευση της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη έδωσε πολλές νέες χώρες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν. Τρεις χώρες - η Κροατία, η Σλοβενία ​​και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όλες οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, κέρδισαν από έναν προκριματικό για να ανταγωνιστούν. Μετά το γεγονός του 1993, εισήχθη ένα σύστημα υποβιβασμού, το οποίο επέτρεψε σε ακόμη περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ανταγωνιστούν: επτά ακόμη έκαναν το ντεμπούτο τους το 1994.

Το 2003, τρεις χώρες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν το ντεμπούτο τους: Αλβανία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Επιπλέον, η Σερβία και Μαυροβούνιο, οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστεί από το 1992, υπέβαλαν αίτηση επιστροφής. Η EBU, έχοντας αρχικά αποδεχθεί τις αιτήσεις των τεσσάρων χωρών, απέρριψε αργότερα όλες εκτός από την Ουκρανία. Επιτρέποντας σε τέσσερις επιπλέον χώρες να ανταγωνιστούν θα σήμαινε την υποβάθμιση πάρα πολλών χωρών. Ο ημιτελικός εισήχθη το 2004 σε μια προσπάθεια πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων. Η Ένωση όρισε ένα όριο σαράντα χωρών, αλλά μέχρι το 2005 τριάντα εννέα ανταγωνιζόταν. Το 2007, η EBU αύξησε το όριο επιτρέποντας σε σαράντα δύο χώρες να ανταγωνιστούν. Δύο ημιτελικοί διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 2008.

Υπόμνημα
#
Νεοεισερχόμενη Η χώρα έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
1
Νικητής Η χώρα κέρδισε τη Eurovision εκείνη τη χρονιά.
2
Δεύτερη θέση Η χώρα ήρθε δεύτερη εκείνη τη χρονιά.
3
Τρίτη θέση Η χώρα ήρθε τρίτη εκείνη τη χρονιά.
X
Εναπομείναντες θέσεις Η χώρα τερμάτισε από τέταρτη έως προτελευταία θέση εκείνη τη χρονιά.
Τελευταία Η χώρα τερμάτισε τελευταία στον τελικό εκείνη τη χρονιά.
Δεν προκρίθηκε για τον τελικό Η χώρα δεν προκρίθηκε στον τελικό (2004–2019, 2021–).
Δεν προκρίθηκε για το διαγωνισμό Η χώρα δεν προκρίθηκε από τον προκριματικό γύρο (1993, 1996).
R
Υποβιβάστηκε Η χώρα υποβιβάστηκε από το διαγωνισμό λόγω κακών αποτελεσμάτων τις προηγούμενες χρονιές. (1994–1995, 1997–2003)
C
Ακυρώθηκε Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά το πέρας της προθεσμίας των τραγουδιών που υποβλήθηκαν (2020).
W
Αποκλείστηκε ή Αποχώρησε Η χώρα θα συμμετείχε στη Eurovision εκείνη τη χρονιά αλλά αποκλείστηκε ή αποχώρησε.
U
Αναποφάσιστη Η χώρα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της για τον επόμενο διαγωνισμό, αλλά ο διαγωνισμός δεν έχει γίνει ακόμα.
Δε συμμετείχε Η χώρα δε συμμετείχε στη Eurovision εκείνη τη χρονιά.

1950s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1960s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1970s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1990s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2000s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2020s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Σωστό μέχρι το 2021. Οι συμμετοχές του ακυρωμένου διαγωνισμού του 2020, δεν προσμετρούνται.
  2. Το VRT και το RTBF εναλλάσσουν τις ευθύνες για το διαγωνισμό.
  3. 3,0 3,1 Μέχρι το 2018 συμμετείχε ως ΠΓΔΜ.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Δεν προκρίθηκε από τον μη τηλεοπτικό, μόνο μουσικό προκριματικό γύρο του 1996.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Δεν προκρίθηκε από τον προκριματικό γύρο του 1993.
  6. Το RTR και το C1R εναλλάσσουν ευθύνες για το διαγωνισμό από το 2008.
  7. Ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Admission». EBU. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017. 
  2. ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. Retrieved on 2 February 2008.
  3. Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997. Retrieved on 2 February 2008.
  4. BBC News (12 May 2004). Eurovision finalists chosen. Retrieved on 2 February 2008.
  5. European Broadcasting Union (1 October 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. Retrieved on 2 February 2008.
  6. Victor Hondal (24 September 2008). Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. Retrieved on 24 September 2008.
  7. Gylleneskor.se (13 December 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest Αρχειοθετήθηκε 2016-03-08 στο Wayback Machine. (Σουηδικά). Retrieved on 9 February 2008.
  8. Ian Taylor (14 May 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. Retrieved on 9 February 2008.
  9. «History by country». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
  10. (EBU), European Broadcasting Union. «EBU – Members». www.ebu.ch (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2018. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]