Κατάλογος χωρών της Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης των ντεμπούτων στο διαγωνισμό ανά δεκαετία:
  1950s
  1960s
  1970s
  1980s
  1990s
  2000s
  2010s
Το Κόσοβο συμμετείχε ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας από το 1961 ως το 1991 και σαν μέρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1992, σαν μέρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου ως το 2005 και σαν μέρος της Σερβίας το 2007
Γράφημα που δείχνει τον αριθμό των συμμετεχόντων χωρών στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 1956 έως το 2017

Πενήντα δύο χώρες έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από τότε που ξεκίνησε το 1956. Από αυτούς, είκοσι πέντε έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνικών Εκπομπών (EBU), διεξάγεται ετησίως μεταξύ των μελών της Ένωσης. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από διαφορετικές χώρες υποβάλλουν τραγούδια στην εκδήλωση και ψηφίζουν ψηφοφορίες για να καθορίσουν τα πιο δημοφιλή στο διαγωνισμό.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό απευθύνεται κυρίως σε όλους τους ενεργούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της EBU. Για να είναι ενεργό μέλος, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί πρέπει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών ή να είναι μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.[1] Η επιλεξιμότητα συμμετοχής δεν καθορίζεται από τη γεωγραφική ένταξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά το "Ευρώ" της "Eurovision" - ούτε έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές χώρες γεωγραφικά εκτός των συνόρων της Ευρώπης ανταγωνίζονται: το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αρμενία, στη Δυτική Ασία, από το 1973, το 1981 και το 2006 αντίστοιχα. Μαρόκο, στη Βόρεια Αφρική, μόνο στον διαγωνισμό του 1980. Και η Αυστραλία κάνει ένα ντεμπούτο στο διαγωνισμό του 2015. Επιπλέον, αρκετές διηπειρωτικές χώρες με μόνο ένα μέρος της επικράτειάς τους στην Ευρώπη ανταγωνίζονται: την Τουρκία, από το 1975, Ρωσία, από το 1994. Γεωργία, από το 2007. Και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην έκδοση του 2008. Δύο από τις χώρες που έχουν προηγουμένως επιδιώξει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ο Λίβανος και η Τυνησία, στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική αντίστοιχα, είναι επίσης εκτός Ευρώπης. Η κατάσταση του Κόλπου του Κατάρ, στη Δυτική Ασία, ανακοίνωσε το 2009 το ενδιαφέρον της για ένταξη στον διαγωνισμό εγκαίρως για την έκδοση του 2011. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε και δεν υπάρχουν γνωστά σχέδια για μια μελλοντική είσοδο του Qatari στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Αυστραλία, όπου ο διαγωνισμός έχει μεταδοθεί από τη δεκαετία του '70, έκανε το ντεμπούτο της ως συμμετέχων στην έκδοση του 2015, με συμμετοχές το 2016 και το 2017.

Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν κάθε χρόνο αυξήθηκε σταθερά, από επτά το 1956 σε πάνω από είκοσι στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ένα ρεκόρ 43 χωρών συμμετείχαν το 2008 και το 2011. Δεδομένου ότι ο αριθμός των διαγωνιζομένων αυξήθηκε, έχουν εισαχθεί προκαταρκτικοί διαγωνισμοί και υποβιβασμοί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι περισσότερες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν. Το 1993 διεξήχθη μια προκαταρκτική επίδειξη, Kvalifikacija za Millstreet, για την επιλογή τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για να συναγωνιστούν για πρώτη φορά στον κύριο Διαγωνισμό.[2] Μετά τον Διαγωνισμό του 1993, εισήχθη ένας κανόνας υποβιβασμού. Οι έξι χώρες με τις χαμηλότερες θέσεις στο διαγωνισμό δεν θα ανταγωνίζονταν τον επόμενο χρόνο. Το 1996 εισήχθη ένα νέο σύστημα. Οι ακουστικές ταινίες των είκοσι εννέα συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε εθνικές επιτροπές. Τα είκοσι δύο υψηλότερα τοποθετημένα τραγούδια μετά τις ψηφοφορίες των κριτικών φτάνουν στο διαγωνισμό. Η Νορβηγία, ως χώρα υποδοχής, έλαβε αντίρρηση στον τελικό. Από το 1997 έως το 2001 χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα με το οποίο υποχωρούν οι χώρες με τις χαμηλότερες μέσες βαθμολογίες κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι χώρες δεν μπορούσαν να υποβιβαστούν για περισσότερο από ένα χρόνο.[3]

Μεταξύ 2001 και 2003 χρησιμοποιήθηκε το σύστημα υποβιβασμού που χρησιμοποιήθηκε το 1994 και το 1995. Το 2004, εισήχθη ημιτελικός. Οι δέκα χώρες με την υψηλότερη θέση στο διαγωνισμό του προηγούμενου έτους προκρίθηκαν για τον τελικό, μαζί με τις "Big Four": οι μεγαλύτεροι οικονομικοί συνεισφέροντες στην EBU. Όλες οι άλλες χώρες μπήκαν στον ημιτελικό. Δέκα χώρες προκρίνονται από τον ημιτελικό, αφήνοντας ένα τελικό των είκοσι τεσσάρων.[4] Το 2008, πραγματοποιήθηκαν δύο ημιτελικοί με όλες τις χώρες, εκτός από τη χώρα υποδοχής και την Big Four, που συμμετείχαν σε έναν από τους ημιτελικούς [5].

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εισέλθει σε όλες εκτός από λίγες φορές. Το Μαρόκο, από την άλλη πλευρά, εισήλθε μόνο μία φορά. Δύο χώρες, η Τυνησία και ο Λίβανος, προσπάθησαν να εισέλθουν στο διαγωνισμό, αλλά αποσύρθηκαν προτού πραγματοποιήσουν ένα ντεμπούτο. Το Λιχτενστάιν, μια χώρα χωρίς κατάλληλη τηλεοπτική υπηρεσία, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισέλθει το 1976.

Συμμετέχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάν Άρ Μπράζ εκπροσωπόντας τη Γαλλία το 1996, τραγουδώντας στη Βρετονική γλώσσα
Ο Jari Sillanpää εκπροσώπησε τη Φιλανδία στον πολύ πρώτο ημιτελικό της Eurovision το 2004, όπου απέτυχε να προκριθεί.
Η Magdi Rúzsa, εκπροσώπησε την Ουγγαρία το 2007.[6]
Η Λίζ Άσια, η πρώτη νικήτρια της Eurovision, ειδική καλεσμένη το 2008.

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις χώρες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό τουλάχιστον μία φορά. Η σκίαση υποδεικνύει χώρες που έχουν αποσυρθεί από το διαγωνισμό.

Το Μαρόκο συμμετείχε στον διαγωνισμό μία φορά το 1980. Το Λουξεμβούργο, ένας από τους αρχικούς επτά συμμετέχοντες, δεν εμφανίστηκε στον διαγωνισμό από το 1993. Η Ιταλία αποσύρθηκε από το διαγωνισμό το 1997 και επέστρεψε το 2011. Η Σλοβακία παλαιότερα ανταγωνίστηκε τρεις φορές μεταξύ 1994 και 1998, παραλείποντας να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα, αλλά επέστρεψε το 2009.[7] Το Μονακό επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2004, μετά από πάνω από δύο δεκαετίες από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η χώρα απέτυχε να προχωρήσει από το ημιτελικό με κάθε μία από τις τρεις πρώτες συμμετοχές της μετά την επιστροφή και αποσύρθηκε μετά τον διαγωνισμό του 2006.[8]

Γιουγκοσλαβία και Σερβία και Μαυροβούνιο διαλύθηκαν και τα δύο, το 1991 και το 2006 αντίστοιχα. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο στην προσπάθειά της να καλύψουν τη Γιουγκοσλαβία, συμμετείχαν στο διαγωνισμό του 1992 υπό την επωνυμία της, αλλά εκπροσωπούσαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία αποτελούσε μόνο τις δύο δημοκρατίες. Τόσο το Μαυροβούνιο όσο και η Σερβία έχουν διαγωνιστεί ως ξεχωριστές χώρες από το 2007.[9]

Υπόμνημα
     Αποχώρησε – Χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν, αλλά αποχώρησαν.
     Πρώην – Πρώην χώρες που έχουν διαλυθεί.
Χώρα Χρονιά ντεμπούτου Τελευταία συμμετοχή Συμμετοχές Νίκες Τηλεοπτ. φορείς[10]
Flag of Albania.svg Αλβανία
2004
2017
13
0
RTSH
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα
2004
2009
6
0
RTVA
Flag of Armenia.svg Αρμενία
2006
2017
10
0
AMPTV
Flag of Australia.svg Αυστραλία
2015
2017
3
0
SBS
Flag of Austria.svg Αυστρία
1957
2017
49
2
ORF
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2008
2017
9
1
İTV
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
2004
2017
13
0
BTRC
Flag of Belgium.svg Βέλγιο
1956
2017
59
1
VRT (Ολλανδικό)
RTBF (Γαλλικό)[a]
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία & Ερζεγοβίνη
1993
2016
19
0
BHRT
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
2005
2017
11
0
BNT
Flag of Croatia.svg Κροατία
1993
2017
23
0
HRT
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
1981
2017
34
0
ΡΙΚ
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία
2007
2017
6
0
ČT
Flag of Denmark.svg Δανία
1957
2017
46
3
DR
Flag of Estonia.svg Εσθονία
1994
2017
23
1
ERR
Flag of Finland.svg Φινλανδία
1961
2017
51
1
YLE
Flag of France.svg Γαλλία
1956
2017
60
5
RTF (1956–1964)
ORTF (1965–1974)
TF1 (1975–1981)
France Télévisions (1983–)
Flag of Georgia.svg Γεωργία
2007
2017
10
0
GPB
Flag of Germany.svg Γερμανία
1956
2017
61
2
HR (1956–1978) (ARD)
BR (1979–1991) (ARD)
MDR (1992–1995) (ARD)
NDR (1996–) (ARD)
Flag of Greece.svg Ελλάδα
1974
2017
38
1
ΕΡΤ (1974–2013, 2016–)
NEΡΙΤ (2014–2015)
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
1994
2017
15
0
MTVA
Flag of Iceland.svg Ισλανδία
1986
2017
30
0
RÚV
Ιρλανδία Ιρλανδία
1965
2017
51
7
RTÉ
Flag of Israel.svg Ισραήλ
1973
2017
40
3
IBA
Flag of Italy.svg Ιταλία
1956
2017
43
2
RAI
Flag of Latvia.svg Λετονία
2000
2017
18
1
LTV
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία
1994
2017
18
0
LRT
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο
1956
1993
37
5
CLT
Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ
1998
2017
17
0
MKRTV
Flag of Malta.svg Μάλτα
1971
2017
30
0
PBS
Flag of Moldova.svg Μολδαβία
2005
2017
13
0
TRM
Flag of Monaco.svg Μονακό
1959
2006
24
1
TMC
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο
2007
2017
9
0
RTCG
Flag of Morocco.svg Μαρόκο
1980
1980
1
0
SNRT
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1956
2017
58
4
NTS (1956–1969)
NOS (1970–2009)
TROS (2010–2013)
AVROTROS (2014–)
Flag of Norway.svg Νορβηγία
1960
2017
56
3
NRK
Flag of Poland.svg Πολωνία
1994
2017
20
0
TVP
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1964
2017
49
1
RTP
Flag of Romania.svg Ρουμανία
1994
2017
18
0
TVR
Flag of Russia.svg Ρωσία
1994
2016
20
1
RTR (1994, 1996, 2008–)
C1R (1995–)[d]
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος
2008
2017
8
0
SMRTV
Flag of Serbia.svg Σερβία
2007
2017
10
1
RTS
Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο
2004
2005
2
0
UJRT
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία
1994
2012
7
0
STV (1994–2010)
RTVS (2011–2012)
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία
1993
2017
23
0
RTV SLO
Flag of Spain.svg Ισπανία
1961
2017
57
2
TVE
Flag of Sweden.svg Σουηδία
1958
2017
57
6
Sveriges Radiotjänst (1958)
SR (1959–1979)
SVT (1980–)
Flag of Switzerland.svg Ελβετία
1956
2017
58
2
SRG SSR
Flag of Turkey.svg Τουρκία
1975
2012
34
1
TRT
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2003
2017
13
2
UA:PBC
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1957
2017
60
5
BBC
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία[b]
1961
1992
27
1
JRT

Συμμετοχή των χωρών ανά τις δεκαετίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας παραθέτει τις συμμετέχουσες χώρες σε κάθε δεκαετία από τότε που πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision το 1956.

Επτά χώρες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Έκτοτε, ο αριθμός των καταχωρήσεων αυξήθηκε σταθερά. Το 1970, ένα μποϋκοτάζ του διαγωνισμού με έδρα τη Σκανδιναβία μείωσε τον αριθμό των χωρών που εισήλθαν σε δώδεκα . Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80, πάνω από είκοσι χώρες είχαν γίνει στάνταρ.

Το 1993, η κατάρρευση της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη έδωσε πολλές νέες χώρες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν. Τρεις χώρες - η Κροατία, η Σλοβενία ​​και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όλες οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, κέρδισαν από έναν προκριματιστή για να ανταγωνιστούν. Μετά το γεγονός του 1993, εισήχθη ένα σύστημα υποβιβασμού, το οποίο επέτρεψε σε ακόμη περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ανταγωνιστούν: επτά ακόμη έκαναν το ντεμπούτο τους το 1994.

Το 2003, τρεις χώρες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν το ντεμπούτο τους: Αλβανία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Επιπλέον, η Σερβία και Μαυροβούνιο, οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστεί από το 1992, υπέβαλαν αίτηση επιστροφής. Η EBU, έχοντας αρχικά αποδεχθεί τις αιτήσεις των τεσσάρων χωρών, απέρριψε αργότερα όλοι εκτός από την Ουκρανία. Επιτρέποντας σε τέσσερις επιπλέον χώρες να ανταγωνιστούν θα σήμαινε την υποβάθμιση πάρα πολλών χωρών. Ο ημιτελικός εισήχθη το 2004 σε μια προσπάθεια πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων. Η Ένωση όρισε ένα όριο σαράντα χωρών, αλλά μέχρι το 2005 τριάντα εννέα ανταγωνιζόταν. Το 2007, η EBU αύξησε το όριο επιτρέποντας σε σαράντα δύο χώρες να ανταγωνιστούν. Δύο ημιτελικοί διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 2008.

Υπόμνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

     Νικητής – Η χώρα κέρδισε τη Eurovision εκείνη τη χρονιά.
     Δεύτερη θέση – Η χώρα ήρθε δεύτερη εκείνη τη χρονιά.
     Τρίτη θέση – Η χώρα ήρθε τρίτη εκείνη τη χρονιά.
     Εναπομείναντες θέσεις – Η χώρα τερμάτισε από τέταρτη έως προτελευταία θέση εκείνη τη χρονιά.
     Τελευταία – Η χώρα τερμάτισε τελευταία εκείνη τη χρονιά.
     Δεν προκρίθηκε – Η χώρα δεν προκρίθηκε στον τελικό (2004–).
     Δεν προκρίθηκε για το διαγωνισμό – Η χώρα δεν προκρίθηκε από τον προκριματικό γύρο (1993, 1996)
     Αναποφάσιστη – Η χώρα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της για την επόμενη Eurovision, αλλά ο διαγωνισμός δε έχει γίνει ακόμα.
     Νεοεισερχόμενη – Η χώρα έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
     Δε συμμετείχε – Η χώρα δε συμμετείχε στη Eurovision εκείνη τη χρονιά.
     Αποκλείστηκε ή Αποχώρησε – Η χώρα θα συμμετείχε στη Eurovision εκείνη τη χρονιά αλλά αποκλείστηκε ή αποχώρησε.
Το σημάδι (X) σημαίνει ότι η χώρα συμμετείχε στο διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά.

1950s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1960s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1970s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1990s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2000s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Admission». EBU. European Broadcasting Union. https://www.ebu.ch/about/members/admission. 
  2. ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. Retrieved on 2 February 2008.
  3. Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997. Retrieved on 2 February 2008.
  4. BBC News (12 May 2004). Eurovision finalists chosen. Retrieved on 2 February 2008.
  5. European Broadcasting Union (1 October 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. Retrieved on 2 February 2008.
  6. ESCtoday.com (26 February 2007). Rúsza wins by just 18 votes. Retrieved on 9 February 2008.
  7. Victor Hondal (24 September 2008). Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. Retrieved on 24 September 2008.
  8. Gylleneskor.se (13 December 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest (Σουηδικά). Retrieved on 9 February 2008.
  9. Ian Taylor (14 May 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. Retrieved on 9 February 2008.
  10. Eurovision.tv. History by country. Retrieved on 20 August 2014.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]