Κατάλογος χωρών της Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης των ντεμπούτων στο διαγωνισμό ανά δεκαετία:
  1950s
  1960s
  1970s
  1980s
  1990s
  2000s
  2010s
Το Κόσοβο συμμετείχε ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας από το 1961 ως το 1991 και σαν μέρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1992, σαν μέρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου ως το 2005 και σαν μέρος της Σερβίας το 2007
Γράφημα που δείχνει τον αριθμό των συμμετεχόντων χωρών στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 1956 έως το 2019
Ο Ντάν Άρ Μπράζ εκπροσωπόντας τη Γαλλία το 1996, τραγουδώντας στη Βρετονική γλώσσα
Η Λις Άσια, η πρώτη νικήτρια της Eurovision, ειδική καλεσμένη το 2008.

Πενήντα δύο χώρες έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από τότε που ξεκίνησε το 1956. Από αυτούς, είκοσι πέντε έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνικών Εκπομπών (EBU), διεξάγεται ετησίως μεταξύ των μελών της Ένωσης. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από διαφορετικές χώρες υποβάλλουν τραγούδια στην εκδήλωση και ψηφίζουν ψηφοφορίες για να καθορίσουν τα πιο δημοφιλή στο διαγωνισμό.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό απευθύνεται κυρίως σε όλους τους ενεργούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της EBU. Για να είναι ενεργό μέλος, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί πρέπει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών ή να είναι μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.[1] Η επιλεξιμότητα συμμετοχής δεν καθορίζεται από τη γεωγραφική ένταξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά το "Ευρώ" της "Eurovision" - ούτε έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές χώρες γεωγραφικά εκτός των συνόρων της Ευρώπης ανταγωνίζονται: το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αρμενία, στη Δυτική Ασία, από το 1973, το 1981 και το 2006 αντίστοιχα. Μαρόκο, στη Βόρεια Αφρική, μόνο στον διαγωνισμό του 1980. Και η Αυστραλία κάνει ένα ντεμπούτο στο διαγωνισμό του 2015. Επιπλέον, αρκετές διηπειρωτικές χώρες με μόνο ένα μέρος της επικράτειάς τους στην Ευρώπη ανταγωνίζονται: την Τουρκία, από το 1975, Ρωσία, από το 1994. Γεωργία, από το 2007. Και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην έκδοση του 2008. Δύο από τις χώρες που έχουν προηγουμένως επιδιώξει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ο Λίβανος και η Τυνησία, στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική αντίστοιχα, είναι επίσης εκτός Ευρώπης. Η κατάσταση του Κόλπου του Κατάρ, στη Δυτική Ασία, ανακοίνωσε το 2009 το ενδιαφέρον της για ένταξη στον διαγωνισμό εγκαίρως για την έκδοση του 2011. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε και δεν υπάρχουν γνωστά σχέδια για μια μελλοντική είσοδο του Κατάρ στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Αυστραλία, όπου ο διαγωνισμός έχει μεταδοθεί από τη δεκαετία του '70, έκανε το ντεμπούτο της ως συμμετέχων στην έκδοση του 2015, με συμμετοχές το 2016 και το 2017.

Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν κάθε χρόνο αυξήθηκε σταθερά, από επτά το 1956 σε πάνω από είκοσι στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ένα ρεκόρ 43 χωρών συμμετείχαν το 2008 και το 2011. Δεδομένου ότι ο αριθμός των διαγωνιζομένων αυξήθηκε, έχουν εισαχθεί προκαταρκτικοί διαγωνισμοί και υποβιβασμοί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι περισσότερες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν. Το 1993 διεξήχθη μια προκαταρκτική επίδειξη, Kvalifikacija za Millstreet, για την επιλογή τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για να συναγωνιστούν για πρώτη φορά στον κύριο Διαγωνισμό.[2] Μετά τον Διαγωνισμό του 1993, εισήχθη ένας κανόνας υποβιβασμού. Οι έξι χώρες με τις χαμηλότερες θέσεις στο διαγωνισμό δεν θα ανταγωνίζονταν τον επόμενο χρόνο. Το 1996 εισήχθη ένα νέο σύστημα. Οι ακουστικές ταινίες των είκοσι εννέα συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε εθνικές επιτροπές. Τα είκοσι δύο υψηλότερα τοποθετημένα τραγούδια μετά τις ψηφοφορίες των κριτικών φτάνουν στο διαγωνισμό. Η Νορβηγία, ως χώρα υποδοχής, έλαβε αντίρρηση στον τελικό. Από το 1997 έως το 2001 χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα με το οποίο υποχωρούν οι χώρες με τις χαμηλότερες μέσες βαθμολογίες κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι χώρες δεν μπορούσαν να υποβιβαστούν για περισσότερο από ένα χρόνο.[3]

Μεταξύ 2001 και 2003 χρησιμοποιήθηκε το σύστημα υποβιβασμού που χρησιμοποιήθηκε το 1994 και το 1995. Το 2004, εισήχθη ημιτελικός. Οι δέκα χώρες με την υψηλότερη θέση στο διαγωνισμό του προηγούμενου έτους προκρίθηκαν για τον τελικό, μαζί με τις "Big Four": οι μεγαλύτεροι οικονομικοί συνεισφέροντες στην EBU. Όλες οι άλλες χώρες μπήκαν στον ημιτελικό. Δέκα χώρες προκρίνονται από τον ημιτελικό, αφήνοντας ένα τελικό των είκοσι τεσσάρων.[4] Το 2008, πραγματοποιήθηκαν δύο ημιτελικοί με όλες τις χώρες, εκτός από τη χώρα υποδοχής και την Big Four, που συμμετείχαν σε έναν από τους ημιτελικούς [5].

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εισέλθει σε όλες εκτός από λίγες φορές. Το Μαρόκο, από την άλλη πλευρά, εισήλθε μόνο μία φορά. Δύο χώρες, η Τυνησία και ο Λίβανος, προσπάθησαν να εισέλθουν στο διαγωνισμό, αλλά αποσύρθηκαν προτού πραγματοποιήσουν ένα ντεμπούτο. Το Λιχτενστάιν, μια χώρα χωρίς κατάλληλη τηλεοπτική υπηρεσία, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισέλθει το 1976.

Συμμετέχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις χώρες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό τουλάχιστον μία φορά. Η σκίαση υποδεικνύει χώρες που έχουν αποσυρθεί από το διαγωνισμό.

Το Μαρόκο συμμετείχε στον διαγωνισμό μία φορά το 1980. Το Λουξεμβούργο, ένας από τους αρχικούς επτά συμμετέχοντες, δεν εμφανίστηκε στον διαγωνισμό από το 1993. Η Ιταλία αποσύρθηκε από το διαγωνισμό το 1997 και επέστρεψε το 2011. Η Σλοβακία παλαιότερα ανταγωνίστηκε τρεις φορές μεταξύ 1994 και 1998, παραλείποντας να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα, αλλά επέστρεψε το 2009.[6] Το Μονακό επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2004, μετά από δύο δεκαετίες από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η χώρα απέτυχε να προχωρήσει από τον ημιτελικό με κάθε μία από τις τρεις πρώτες συμμετοχές της μετά την επιστροφή και αποσύρθηκε μετά τον διαγωνισμό του 2006.[7]

Γιουγκοσλαβία και Σερβία και Μαυροβούνιο διαλύθηκαν και τα δύο, το 1991 και το 2006 αντίστοιχα. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο στην προσπάθειά της να καλύψουν τη Γιουγκοσλαβία, συμμετείχαν στο διαγωνισμό του 1992 υπό την επωνυμία της, αλλά εκπροσωπούσαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία αποτελούσε μόνο τις δύο δημοκρατίες. Τόσο το Μαυροβούνιο όσο και η Σερβία έχουν διαγωνιστεί ως ξεχωριστές χώρες από το 2007.[8]

Υπόμνημα
Ανενεργές Χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν, αλλά αποχώρησαν.
Πρώην Πρώην χώρες που έχουν διαλυθεί.
Χώρα Χρονιά ντεμπούτου Τελευταία συμμετοχή Συμμετοχές[α] Τελικοί[α] Τελευταίος τελικός[α] Νίκες Τηλεοπτ. φορείς[9]
Flag of Albania.svg Αλβανία 2004 2021 16 9 2019 0 RTSH
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 2004 2009 6 0 N/A 0 RTVA
Flag of Armenia.svg Αρμενία 2006 2019 13 10 2017 0 AMPTV
Flag of Australia.svg Αυστραλία 2015 2021 5 5 2019 0 SBS
Flag of Austria.svg Αυστρία 1957 2021 52 47 2018 2 ORF
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2008 2021 12 11 2019 1 İTV
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 2004 2019 16 6 2019 0 BTRC
Βέλγιο 1956 2021 61 51 2017 1 VRT (Ολλανδικό)
RTBF (Γαλλικό)[a]
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 1993 2016 19 18 2012 0 BHRT
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2005 2021 12 4 2018 0 BNT
Flag of Croatia.svg Κροατία 1993 2021 25 18 2017 0 HRT
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 1981 2021 36 30 2019 0 ΡΙΚ
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 2007 2021 8 3 2019 0 ČT
Flag of Denmark.svg Δανία 1957 2021 48[β] 44 2019 3 DR
Flag of Estonia.svg Εσθονία 1994 2021 25[γ] 16 2019 1 ERR
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1961 2021 53 45 2018 1 YLE
Flag of France.svg Γαλλία 1956 2021 62 62 2019 5 RTF (1956–1964)
ORTF (1965–1974)
TF1 (1975–1981)
France Télévisions (1983–)
Flag of Georgia.svg Γεωργία 2007 2021 12 7 2016 0 GPB
Flag of Germany.svg Γερμανία 1956 2021 63[β] 63 2019 2 HR (1956–1978) (ARD)
BR (1979–1991) (ARD)
MDR (1992–1995) (ARD)
NDR (1996–) (ARD)
Flag of Greece.svg Ελλάδα 1974 2021 40 38 2019 1 ΕΡΤ (1974–2013, 2016–)
NEΡΙΤ (2014–2015)
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 1994 2019 17[γ][β] 14 2018 0 MTVA
Flag of Iceland.svg Ισλανδία 1986 2021 32 25 2019 0 RÚV
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 1965 2021 53 45 2018 7 RTÉ
Flag of Israel.svg Ισραήλ 1973 2021 42[β] 36 2019 4 IBA (1973-2017)
KAN (2018-)
Flag of Italy.svg Ιταλία 1956 2021 45 45 2019 2 RAI
Flag of Latvia.svg Λετονία 2000 2021 20 10 2016 1 LTV
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 1994 2021 20 13 2018 0 LRT
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 1956 1993 37 37 1993 5 CLT
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία[δ] 1998 2021 19[β] 9 2019 0 MKRTV
Flag of Malta.svg Μάλτα 1971 2021 32 25 2019 0 PBS
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 2005 2021 15 10 2018 0 TRM
Flag of Monaco.svg Μονακό 1959 2006 24 21 1979 1 TMC
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 2007 2019 11 2 2015 0 RTCG
Flag of Morocco.svg Μαρόκο 1980 1980 1 1 1980 0 SNRT
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1956 2021 60 51 2019 5 NTS (1956–1969)
NOS (1970–2009)
TROS (2010–2013)
AVROTROS (2014–)
Flag of Norway.svg Νορβηγία 1960 2021 58 55 2019 3 NRK
Flag of Poland.svg Πολωνία 1994 2021 22 14 2017 0 TVP
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 1964 2021 51 42 2018 1 RTP
Flag of Romania.svg Ρουμανία 1994 2021 20[γ][β] 18 2017 0 TVR
Flag of Russia.svg Ρωσία 1994 2021 22[β] 21 2019 1 RTR (1994, 1996, 2008–)
C1R (1995–)[d]
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 2008 2021 10 2 2019 0 SMRTV
Flag of Serbia.svg Σερβία 2007 2021 12 9 2019 1 RTS
Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Σερβία και Μαυροβούνιο 2004 2005 2 2 2005 0 UJRT
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 1994 2012 7[γ] 3 1998 0 STV (1994–2010)
RTVS (2011–2012)
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1993 2021 25 15 2019 0 RTV SLO
Flag of Spain.svg Ισπανία 1961 2021 59 59 2019 2 TVE
Flag of Sweden.svg Σουηδία 1958 2021 59 58 2019 6 Sveriges Radiotjänst (1958)
SR (1959–1979)
SVT (1980–)
Ελβετία 1956 2021 60 49 2019 2 SRG SSR
Flag of Turkey.svg Τουρκία 1975 2012 34 33 2012 1 TRT
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2003 2021 15 15 2018 2 UA:PBC
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1957 2021 62 62 2019 5 BBC
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Γιουγκοσλαβία 1961 1992 27 27 1992 1 JRT

Συμμετοχή των χωρών ανά τις δεκαετίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας παραθέτει τις συμμετέχουσες χώρες σε κάθε δεκαετία από τότε που πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision το 1956.

Επτά χώρες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Έκτοτε, ο αριθμός των καταχωρήσεων αυξήθηκε σταθερά. Το 1970, ένα μποϋκοτάζ του διαγωνισμού με έδρα τη Σκανδιναβία μείωσε τον αριθμό των χωρών που εισήλθαν σε δώδεκα . Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80, πάνω από είκοσι χώρες είχαν γίνει στάνταρ.

Το 1993, η κατάρρευση της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη έδωσε πολλές νέες χώρες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν. Τρεις χώρες - η Κροατία, η Σλοβενία ​​και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όλες οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, κέρδισαν από έναν προκριματικό για να ανταγωνιστούν. Μετά το γεγονός του 1993, εισήχθη ένα σύστημα υποβιβασμού, το οποίο επέτρεψε σε ακόμη περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ανταγωνιστούν: επτά ακόμη έκαναν το ντεμπούτο τους το 1994.

Το 2003, τρεις χώρες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν το ντεμπούτο τους: Αλβανία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Επιπλέον, η Σερβία και Μαυροβούνιο, οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστεί από το 1992, υπέβαλαν αίτηση επιστροφής. Η EBU, έχοντας αρχικά αποδεχθεί τις αιτήσεις των τεσσάρων χωρών, απέρριψε αργότερα όλες εκτός από την Ουκρανία. Επιτρέποντας σε τέσσερις επιπλέον χώρες να ανταγωνιστούν θα σήμαινε την υποβάθμιση πάρα πολλών χωρών. Ο ημιτελικός εισήχθη το 2004 σε μια προσπάθεια πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων. Η Ένωση όρισε ένα όριο σαράντα χωρών, αλλά μέχρι το 2005 τριάντα εννέα ανταγωνιζόταν. Το 2007, η EBU αύξησε το όριο επιτρέποντας σε σαράντα δύο χώρες να ανταγωνιστούν. Δύο ημιτελικοί διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 2008.

Υπόμνημα
#
Νεοεισερχόμενη Η χώρα έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
1
Νικητής Η χώρα κέρδισε τη Eurovision εκείνη τη χρονιά.
2
Δεύτερη θέση Η χώρα ήρθε δεύτερη εκείνη τη χρονιά.
3
Τρίτη θέση Η χώρα ήρθε τρίτη εκείνη τη χρονιά.
X
Εναπομείναντες θέσεις Η χώρα τερμάτισε από τέταρτη έως προτελευταία θέση εκείνη τη χρονιά.
Τελευταία Η χώρα τερμάτισε τελευταία στον τελικό εκείνη τη χρονιά.
Δεν προκρίθηκε για τον τελικό Η χώρα δεν προκρίθηκε στον τελικό (2004–2019, 2021–).
Δεν προκρίθηκε για το διαγωνισμό Η χώρα δεν προκρίθηκε από τον προκριματικό γύρο (1993, 1996).
R
Υποβιβάστηκε Η χώρα υποβιβάστηκε από το διαγωνισμό λόγω κακών αποτελεσμάτων τις προηγούμενες χρονιές. (1994–1995, 1997–2003)
C
Ακυρώθηκε Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά το πέρας της προθεσμίας των τραγουδιών που υποβλήθηκαν (2020).
W
Αποκλείστηκε ή Αποχώρησε Η χώρα θα συμμετείχε στη Eurovision εκείνη τη χρονιά αλλά αποκλείστηκε ή αποχώρησε.
U
Αναποφάσιστη Η χώρα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της για τον επόμενο διαγωνισμό, αλλά ο διαγωνισμός δεν έχει γίνει ακόμα.
Δε συμμετείχε Η χώρα δε συμμετείχε στη Eurovision εκείνη τη χρονιά.

1950s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1960s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1970s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1990s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2000s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2020s[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Σωστό μέχρι το 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Δεν προκρίθηκε από τον μη τηλεοπτικό, μόνο μουσικό προκριματικό γύρο του 1996.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Δεν προκρίθηκε από τον προκριματικό γύρο του 1993.
  4. 4,0 4,1 Μέχρι το 2018 συμμετείχε ως ΠΓΔΜ.
  5. Ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Admission». EBU. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017. 
  2. ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. Retrieved on 2 February 2008.
  3. Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997. Retrieved on 2 February 2008.
  4. BBC News (12 May 2004). Eurovision finalists chosen. Retrieved on 2 February 2008.
  5. European Broadcasting Union (1 October 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. Retrieved on 2 February 2008.
  6. Victor Hondal (24 September 2008). Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. Retrieved on 24 September 2008.
  7. Gylleneskor.se (13 December 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest Αρχειοθετήθηκε 2016-03-08 στο Wayback Machine. (Σουηδικά). Retrieved on 9 February 2008.
  8. Ian Taylor (14 May 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. Retrieved on 9 February 2008.
  9. Eurovision.tv. History by country. Retrieved on 20 August 2014.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]