Πάρκο Χέιζελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάρκο Χέιζελ
Plateau du Heysel (Γαλλικά)
Heizel (Ολλανδικά)
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςarea of Brussels
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°53′50″N 4°20′21″E
Διοικητική υπαγωγήLaeken - Laken και Βρυξέλλες
ΤοποθεσίαΒρυξέλλες
ΧώραΒέλγιο
Commons page Πολυμέσα

Το Χέιζελ (Γαλλικά: Plateau du Heysel, Ολλανδικά: Heizel) είναι η περιοχή στα βόρεια των Βρυξελλών του Βελγίου, όπου διεξήχθη η Διεθνής Έκθεση των Βρυξελλών (1935) και η Expo '58 .

Το Atomium, που χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1958, είναι το πιο εντυπωσιακό μνημείο στο πάρκο Heysel. Το Centenary Palace (Γαλλικό: Palais du Centenaire, Ολλανδικό: Eeuwfeestpaleis) είναι ένα από τα υπόλοιπα κτίρια της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1935. Ήταν επίσης ο τόπος διεξαγωγής του 32ου Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision Grand Prix το 1987. Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για εμπορικές εκθέσεις.

Το πάρκο Heysel είναι επίσης η θέση του γηπέδου Heysel, που χτίστηκε το 1930. Μετά την καταστροφή του 1985 στο Heysel Stadium, η οποία διεκδίκησε τη ζωή 39 θεατών στο τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, ξαναχτίστηκε και μετονομάστηκε στο Στάδιο βασιλιά Baudouin. Είναι προγραμματισμένη να κατεδαφιστεί μέχρι το 2018, όταν πρόκειται να αναλάβει ένα νέο στάδιο που ονομάζεται Eurostadium (σε εξέλιξη). Θα χτιστεί σε άλλη τοποθεσία στο οροπέδιο Heysel.

Άλλα ενδιαφέροντα μέρη στο Heysel είναι ένα μεγάλο κινηματογραφικό θέατρο (Kinepolis), ένα πάρκο που φιλοξενεί μικροσκοπικά μοντέλα διάσημων ευρωπαϊκών κτιρίων (Mini-Europe), ένα υποτροπικό υδάτινο πάρκο (Océade) και ένα πλανητάριο. Το Palais 12 είναι μια μεγάλη εσωτερική αρένα που φιλοξενεί συναυλίες και γυαλιά για μέγιστη χωρητικότητα 15.000 ατόμων.

Πιθανή τοποθεσία για γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχέδιο Heysel είναι μια πιθανή εξέλιξη της «τρίμηνης» Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Heysel. Η περιοχή γύρω από το Ατόμιουμ μπορεί να γίνει μια θέση για ορισμένα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ένα σχέδιο έργου που ανέπτυξε η πόλη των Βρυξελλών. Η πόλη των Βρυξελλών αποφάσισε να κατανείμει την περιοχή αυτή σε «υποδομές αφιερωμένες στο διεθνή προσανατολισμό των Βρυξελλών» και σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα συνεδριακό κέντρο «διεθνών διαστάσεων» με χωρητικότητα 3.500 θέσεων και ένα «σημαντικό εμπορικό κέντρο». Τον Ιανουάριο του 2009, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Valerie Rampi επιβεβαίωσε ότι το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ εξέτασε αρκετές προτάσεις για μια νέα θέση, με περίπου 100.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων. Το προσχέδιο της 15ης Σεπτεμβρίου 2008 φέρει τον τίτλο «Αρχείο αιτήσεων για την πεδιάδα Heysel να φιλοξενήσει νέα ευρωπαϊκή συνοικία». Έως τις 15 Σεπτεμβρίου ελήφθησαν εννέα προτάσεις, ενώ το σχέδιο Heysel ήταν ένα από αυτά. Το σώμα των Επιτρόπων αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με τις προτάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Σύμφωνα με το σχέδιο, η περιοχή Heysel βρίσκεται σε μια γραμμή άμεσου μετρό που την συνδέει με την ευρωπαϊκή συνοικία και φιλοξενεί ένα νέο υποκατάστημα της Ευρωπαϊκό σχολείο, όπου εκπρόσωποι της ΕΕ εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στις μητρικές τους γλώσσες. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στάθμευσης, οι μεγαλύτερες στο Βέλγιο, παρουσιάστηκαν επίσης ως συνάλλαγμα, καθώς και η προγραμματισμένη νέα κατοικημένη περιοχή και η εγγύτητα των πάρκων και των εγκαταστάσεων αναψυχής. Η ευρωπαϊκή συνοικία θα παραμείνει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της επιτροπής, αλλά ο οργανισμός αναζητούσε επίσης «επιπλέον πόλους εκτός» αυτής της κεντρικής περιοχής, προκειμένου να ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τον Siim Kallas, Επίτροπο της ΕΕ για τις διοικητικές υποθέσεις .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Grieghallen
Μπέργκεν
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision
Χώρος διοργάνωσης

1987
Διάδοχος
RDS Simmonscourt Pavilion
Δουβλίνο