Κατάλογος νικητών της Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστερά: Λις Άσια, η πρώτη νικήτρια της Eurovision (1956), και ο Ντίμα Μπιλάν, νικητής του 2008. Κέντρο: Τζόνι Λόγκαν, νικητής των 1980, 1987 και νικητής σαν στιχουργός του τραγουδιού του 1992. Δεξιά: Οι Έλλ & Νίκκι γιορτάζουν τη νίκη τους στη Eurovision 2011 στο Ντίσελντορφ.
Αριστερά: Ραλφ Σίγκε, ο νικητής τραγουδοποιός το 1982 για τη Γερμανία και συνθέτης άλλων εικοσι τριών συμμετοχών ανάμεσα στα χρόνια 1974 και 2017. Κέντρο: Ρολφ Λόβλαντ, ο νικητής τραγουδοποιός το 1985 και το 1995 για τη Νορβηγία, με τη Φιονουάλα Σέρι, νικήτρια το 1995. Δεξιά: Λουίζα Σομπράλ, νικήτρια τραγουδοποιός το 2017 για την Πορτογαλία.

69 τραγούδια που γράφτηκαν από 139 τραγουδοποιούς κέρδισαν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης. Ο διαγωνισμός, ο οποίος μεταδίδεται κάθε χρόνο από το ντεμπούτο του το 1956 (με εξαίρεση το 2020), είναι ένα από τα μακροβιότερα τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Ο νικητής του διαγωνισμού έχει καθοριστεί χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές ψηφοφορίας σε όλη την ιστορία του. Επίκεντρο αυτών ήταν η απονομή βαθμών σε χώρες από κριτική επιτροπή ή τηλεψηφοφόρους. Η χώρα με τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται νικήτρια.[1] Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν κερδήθηκε με πόντους, αλλά με ψήφους (δύο ανά χώρα) και ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής.[2]

Έχουν γίνει 66 διαγωνισμοί, με έναν νικητή κάθε χρόνο εκτός από τον ισόπαλο διαγωνισμό του 1969, ο οποίος είχε τέσσερις. Είκοσι επτά χώρες έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Η Ελβετία κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νικών είναι η Ιρλανδία, με επτά. Ο μόνος που έχει κερδίσει περισσότερες από μία φορές ως ερμηνευτής είναι ο Ιρλανδός Τζόνι Λόγκαν, ο οποίος ερμήνευσε το "What's Another Year" το 1980 και το "Hold Me Now" το 1987. Ο Λόγκαν είναι επίσης ένας από τους πέντε τραγουδοποιούς που έχουν γράψει περισσότερες από μία νικηφόρες συμμετοχές ("Hold Me Now" το 1987 και "Why Me?" το 1992, σε ερμηνεία της Λίντα Μάρτιν).[3] Αυτό κάνει τον Λόγκαν το μόνο άτομο που έχει στο ενεργητικό του τρεις νίκες στη Eurovision, είτε ως τραγουδιστής, είτε ως τραγουδοποιός ή και τα δύο. Οι άλλοι τέσσερις τραγουδοποιοί με περισσότερες από μία νικηφόρες συμμετοχές στο ενεργητικό τους είναι ο Γουίλι βαν Χέμερτ (Ολλανδία, 1957 και 1959), ο Υβ Ντεσκά (Μονακό, 1971 και Λουξεμβούργο, 1972), ο Ρολφ Λόβλαντ (Νορβηγία, 1985 και 1995) και ο Μπρένταν Γκράχαμ (Ιρλανδία, 1994 και 1996).

Σχετικά λίγοι νικητές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μουσική βιομηχανία. Οι πιο αξιόλογοι νικητές που έγιναν διεθνείς αστέρες είναι οι ABBA, οι οποίοι κέρδισαν τον διαγωνισμό για τη Σουηδία το 1974 με το τραγούδι τους "Waterloo",[4] και η Σελίν Ντιόν, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελβετία το 1988 με το τραγούδι "Ne partez pas sans moi".[5] Πιο πρόσφατα, ο Ντάνκαν Λόρενς, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό του 2019 για την Ολλανδία με το "Arcade", γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ροής με το τραγούδι ως επιτυχία κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021,[6] ενώ οι Måneskin, νικητές του διαγωνισμού του 2021 για την Ιταλία με το "Zitti e buoni", πέτυχαν στη συνέχεια παγκόσμια δημοτικότητα τους μήνες που ακολούθησαν τη νίκη τους.[7]

Από το 2008, ο νικητής απονέμεται επίσημο τρόπαιο νικητή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Το τρόπαιο είναι ένα χειροποίητο κομμάτι γυαλιού αμμοβολής σε σχήμα μικροφώνου της δεκαετίας του 1950.[8] Οι τραγουδοποιοί και οι συνθέτες της νικήτριας συμμετοχής λαμβάνουν μικρότερες εκδόσεις του τροπαίου. Το αρχικό σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Κιέλλ Ένγκμαν της Kosta Boda, ο οποίος ειδικεύεται στην τέχνη του γυαλιού.[9]

Λίστα νικητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νικητές τελικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ημ/νία Πόλη Νικήτρια χώρα Ερμηνευτής Τραγούδι Γλώσσα Βαθμοί Διαφορά Δεύτερη θέση Ref
1956 24 Μαΐου Ελβετία Λουγκάνο Ελβετία Λις Άσια "Refrain" Γαλλικά
Δεν ανακοινώθηκαν ποτέ
[10]
1957[α] 3 Μαρτίου Γερμανία Φρανκφούρτη Ολλανδία Κόρι Μπρόκεν "Net als toen" Ολλανδικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000014.00000014 Γαλλία [11]
1958 12 Μαρτίου Ολλανδία Χίλφερσουμ Γαλλία Αντρέ Κλαβό "Dors, mon amour" Γαλλικά &0000000000000027.00000027 &0000000000000003.0000003 Ελβετία [12]
1959 11 Μαρτίου Γαλλία Κάννες Ολλανδία Τέντι Σόλτεν "Een beetje" Ολλανδικά &0000000000000021.00000021 &0000000000000005.0000005 Ηνωμένο Βασίλειο [13]
1960[β] 29 Μαρτίου Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Γαλλία Ζακλίν Μπουαγιέ "Tom Pillibi" Γαλλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000007.0000007 [14]
1961 18 Μαρτίου Γαλλία Κάννες Λουξεμβούργο Ζαν Κλοντ Πασκάλ "Nous les amoureux" Γαλλικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000007.0000007 [15]
1962 18 Μαρτίου Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Γαλλία Ιζαμπέλ Ομπρέ "Un premier amour" Γαλλικά &0000000000000026.00000026 &0000000000000013.00000013 Μονακό [16]
1963[γ] 23 Μαρτίου Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Δανία Γκρέτε και Γιούργκεν Ίνγκμαν "Dansevise" Δανικά &0000000000000042.00000042 &0000000000000002.0000002 Ελβετία [17]
1964 21 Μαρτίου Δανία Κοπεγχάγη Ιταλία Τζιλιόλα Τσινκουέτι "Non ho l'età" Ιταλικά &0000000000000049.00000049 &0000000000000032.00000032 Ηνωμένο Βασίλειο [18]
1965 20 Μαρτίου Ιταλία Νάπολη Λουξεμβούργο Φρανς Γκαλ "Poupée de cire, poupée de son" Γαλλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006 [19]
1966 5 Μαρτίου Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Αυστρία Ούντο Γιούργκενς "Merci, Chérie" Γερμανικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000015.00000015 Σουηδία [20]
1967 8 Απριλίου Αυστρία Βιέννη Ηνωμένο Βασίλειο Σάντι Σο "Puppet on a String" Αγγλικά &0000000000000047.00000047 &0000000000000025.00000025 Ιρλανδία [21]
1968 6 Απριλίου Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Ισπανία Μασσιέλ "La, la, la" Ισπανικά &0000000000000029.00000029 &0000000000000001.0000001 Ηνωμένο Βασίλειο [22]
1969[δ] 29 Μαρτίου Flag of Spain (1945–1977).svg Μαδρίτη Σαλομέ "Vivo cantando" Ισπανικά &0000000000000018.00000018
Όχι δεύτερη θέση
[23]
Ηνωμένο Βασίλειο Λουλού "Boom Bang-a-Bang" Αγγλικά [24]
Ολλανδία Λένι Κουρ "De troubadour" Ολλανδικά [25]
Γαλλία Φρίντα Μποκαρά "Un jour, un enfant" Γαλλικά [26]
1970[ε] 21 Μαρτίου Ολλανδία Άμστερνταμ Ιρλανδία Ντάνα "All Kinds of Everything" Αγγλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006 Ηνωμένο Βασίλειο [27]
1971 3 Απριλίου Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο Μονακό Σεβερίν "Un banc, un arbre, une rue" Γαλλικά &0000000000000128.000000128 &0000000000000012.00000012 Ισπανία [28]
1972[ζ] 25 Μαρτίου Ηνωμένο Βασίλειο Εδιμβούργο Λουξεμβούργο Βίκυ Λέανδρος "Après toi" Γαλλικά &0000000000000128.000000128 &0000000000000014.00000014 Ηνωμένο Βασίλειο [29]
1973 7 Απριλίου Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Αν Μαρί Νταβίντ "Tu te reconnaîtras" Γαλλικά &0000000000000129.000000129 &0000000000000004.0000004 Ισπανία [30]
1974[η] 6 Απριλίου Ηνωμένο Βασίλειο Μπράιτον Σουηδία ABBA "Waterloo" Αγγλικά &0000000000000024.00000024 &0000000000000006.0000006 Ιταλία [31]
1975 22 Μαρτίου Σουηδία Στοκχόλμη Ολλανδία Teach-In "Ding-a-dong" Αγγλικά &0000000000000152.000000152 &0000000000000014.00000014 Ηνωμένο Βασίλειο [32]
1976 3 Απριλίου Ολλανδία Χάγη Ηνωμένο Βασίλειο Brotherhood of Man "Save Your Kisses for Me" Αγγλικά &0000000000000164.000000164 &0000000000000017.00000017 Γαλλία [33]
1977 7 Μαΐου Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Γαλλία Μαρί Μυριάμ "L'oiseau et l'enfant" Γαλλικά &0000000000000136.000000136 &0000000000000015.00000015 Ηνωμένο Βασίλειο [34]
1978 22 Απριλίου Γαλλία Παρίσι Ισραήλ Ιζχάρ Κοέν και οι Alphabeta "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) Εβραϊκά &0000000000000157.000000157 &0000000000000032.00000032 Βέλγιο [35]
1979 31 Μαρτίου Ισραήλ Ιερουσαλήμ Γκάλι Ατάρι και Milk and Honey "Hallelujah" (הללויה) Εβραϊκά &0000000000000125.000000125 &0000000000000009.0000009 Ισπανία [36]
1980[θ] 19 Απριλίου Ολλανδία Χάγη Ιρλανδία Τζόνι Λόγκαν "What's Another Year" Αγγλικά &0000000000000143.000000143 &0000000000000015.00000015 Γερμανία [37]
1981 4 Απριλίου Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο Ηνωμένο Βασίλειο Bucks Fizz "Making Your Mind Up" Αγγλικά &0000000000000136.000000136 &0000000000000004.0000004 [38]
1982 24 Απριλίου Ηνωμένο Βασίλειο Χαρογκέιτ Γερμανία Νικόλ "Ein bißchen Frieden" Γερμανικά &0000000000000161.000000161 &0000000000000061.00000061 Ισραήλ [39]
1983 23 Απριλίου Γερμανία Μόναχο Λουξεμβούργο Κορίν Ερμές "Si la vie est cadeau" Γαλλικά &0000000000000142.000000142 &0000000000000006.0000006 [40]
1984 5 Μαΐου Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Σουηδία Herreys "Diggi-Loo Diggi-Ley" Σουηδικά &0000000000000145.000000145 &0000000000000008.0000008 Ιρλανδία [41]
1985 4 Μαΐου Σουηδία Γκέτεμποργκ Νορβηγία Bobbysocks! "La det swinge" Νορβηγικά &0000000000000123.000000123 &0000000000000018.00000018 Γερμανία [42]
1986 3 Μαΐου Νορβηγία Μπέργκεν Βέλγιο Σάντρα Κιμ "J'aime la vie" Γαλλικά &0000000000000176.000000176 &0000000000000036.00000036 Ελβετία [43]
1987 9 Μαΐου Βέλγιο Βρυξέλλες Ιρλανδία Τζόνι Λόγκαν "Hold Me Now" Αγγλικά &0000000000000172.000000172 &0000000000000031.00000031 Γερμανία [44]
1988 30 Απριλίου Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουλβίνο Ελβετία Σελίν Ντιόν "Ne partez pas sans moi" Γαλλικά &0000000000000137.000000137 &0000000000000001.0000001 Ηνωμένο Βασίλειο [45]
1989 6 Μαΐου Ελβετία Λωζάνη Γιουγκοσλαβία Riva "Rock Me" Κροατικά &0000000000000137.000000137 &0000000000000007.0000007 [46]
1990[ι] 5 Μαΐου Γιουγκοσλαβία Ζάγκρεμπ Ιταλία Τότο Κουτούνιο "Insieme: 1992" Ιταλικά &0000000000000149.000000149 &0000000000000017.00000017 Ιρλανδία
Γαλλία
[47]
1991 4 Μαΐου Ιταλία Ρώμη Σουηδία Καρόλα "Fångad av en stormvind" Σουηδικά &0000000000000146.000000146 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 Γαλλία [48]
1992 9 Μαΐου Σουηδία Μάλμε Ιρλανδία Λίντα Μάρτιν "Why Me" Αγγλικά &0000000000000155.000000155 &0000000000000016.00000016 Ηνωμένο Βασίλειο [49]
1993[κ] 15 Μαΐου Δημοκρατία της Ιρλανδίας Μίλστριτ Νίαμ Κάβανα "In Your Eyes" Αγγλικά &0000000000000187.000000187 &0000000000000023.00000023 [50]
1994 30 Απριλίου Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο Πώλ Χάρρινγκτον και Τσάρλι ΜακΓκέττιγκαν "Rock 'n' Roll Kids" Αγγλικά &0000000000000226.000000226 &0000000000000060.00000060 Πολωνία [51]
1995 13 Μαΐου Νορβηγία Secret Garden "Nocturne" Νορβηγικά &0000000000000148.000000148 &0000000000000029.00000029 Ισπανία [52]
1996[λ] 18 Μαΐου Νορβηγία Όσλο Ιρλανδία Ιμίαρ Χίνι "The Voice" Αγγλικά &0000000000000162.000000162 &0000000000000048.00000048 Νορβηγία [53]
1997 3 Μαΐου Δημοκρατία της Ιρλανδίας Δουβλίνο Ηνωμένο Βασίλειο Katrina and the Waves "Love Shine a Light" Αγγλικά &0000000000000227.000000227 &0000000000000070.00000070 Ιρλανδία [54]
1998 9 Μαΐου Ηνωμένο Βασίλειο Μπέρμιγχαμ Ισραήλ Ντάνα Ιντερνάσιοναλ "Diva" (דיווה) Εβραϊκά &0000000000000172.000000172 &0000000000000006.0000006 Ηνωμένο Βασίλειο [55]
1999 29 Μαΐου Ισραήλ Ιερουσαλήμ Σουηδία Σαρλότ Νίλσον "Take Me to Your Heaven" Αγγλικά &0000000000000163.000000163 &0000000000000017.00000017 Ισλανδία [56]
2000[μ] 13 Μαΐου Σουηδία Στοκχόλμη Δανία Αδελφοί Όλσεν "Fly on the Wings of Love" Αγγλικά &0000000000000195.000000195 &0000000000000040.00000040 Ρωσία [57]
2001 12 Μαΐου Δανία Κοπεγχάγη Εσθονία Τάνελ Πάνταρ, Ντέιβ Μπέντον και 2XL "Everybody" Αγγλικά &0000000000000198.000000198 &0000000000000021.00000021 Δανία [58]
2002 25 Μαΐου Εσθονία Τάλιν Λετονία Marie N "I Wanna" Αγγλικά &0000000000000176.000000176 &0000000000000012.00000012 Μάλτα [59]
2003 24 Μαΐου Λετονία Ρίγα Τουρκία Σερτάμπ Ερενέρ "Everyway That I Can" Αγγλικά &0000000000000167.000000167 &0000000000000002.0000002 Βέλγιο [60]
2004[ν] 15 Μαΐου Τουρκία Κωνσταντινούπολη Ουκρανία Ρουσλάνα "Wild Dances" Αγγλικά[ξ] &0000000000000280.000000280 &0000000000000017.00000017 Σερβία και Μαυροβούνιο [61]
2005 21 Μαΐου Ουκρανία Κίεβο Ελλάδα Έλενα Παπαρίζου "My Number One" Αγγλικά &0000000000000230.000000230 &0000000000000038.00000038 Μάλτα [62]
2006 20 Μαΐου Ελλάδα Αθήνα Φινλανδία Lordi "Hard Rock Hallelujah" Αγγλικά &0000000000000292.000000292 &0000000000000044.00000044 Ρωσία [63]
2007 12 Μαΐου Φινλανδία Ελσίνκι Σερβία Μαρίγια Σερίφοβιτς "Molitva" (Молитва) Σερβικά &0000000000000268.000000268 &0000000000000033.00000033 Ουκρανία [64]
2008[ο] 24 Μαΐου Flag of Serbia (2004–2010).svg Βελιγράδι Ρωσία Ντίμα Μπιλάν "Believe" Αγγλικά &0000000000000272.000000272 &0000000000000042.00000042 [65]
2009 16 Μαΐου Ρωσία Μόσχα Νορβηγία Αλεξάντερ Ρίμπακ "Fairytale" Αγγλικά &0000000000000387.000000387 &0000000000000169.000000169 Ισλανδία [66]
2010 29 Μαΐου Νορβηγία Όσλο Γερμανία Λένα "Satellite" Αγγλικά &0000000000000246.000000246 &0000000000000076.00000076 Τουρκία [67]
2011 14 Μαΐου Γερμανία Ντίσελντορφ Αζερμπαϊτζάν Έλλ & Νίκκι "Running Scared" Αγγλικά &0000000000000221.000000221 &0000000000000032.00000032 Ιταλία [68]
2012 26 Μαΐου Αζερμπαϊτζάν Μπακού Σουηδία Λορίν "Euphoria" Αγγλικά &0000000000000372.000000372 &0000000000000113.000000113 Ρωσία [69]
2013 18 Μαΐου Σουηδία Μάλμε Δανία Εμελί ντε Φόρεστ "Only Teardrops" Αγγλικά &0000000000000281.000000281 &0000000000000047.00000047 Αζερμπαϊτζάν [70]
2014 10 Μαΐου Δανία Κοπεγχάγη Αυστρία Κοντσίτα Βουρστ "Rise Like a Phoenix" Αγγλικά &0000000000000290.000000290 &0000000000000052.00000052 Ολλανδία [71]
2015 23 Μαΐου Αυστρία Βιέννη Σουηδία Μονς Σέλμερλεβ "Heroes" Αγγλικά &0000000000000365.000000365 &0000000000000062.00000062 Ρωσία [72]
2016 14 Μαΐου Σουηδία Στοκχόλμη Ουκρανία Τζαμάλα "1944" Κριμαϊκά Ταταρικά[π] &0000000000000534.000000534 &0000000000000023.00000023 Αυστραλία [73]
2017 13 Μαΐου Ουκρανία Κίεβο Πορτογαλία Σαλβαντόρ Σομπράλ "Amar pelos dois" Πορτογαλικά &0000000000000758.000000758 &0000000000000143.000000143 Βουλγαρία [74]
2018 12 Μαΐου Πορτογαλία Λισαβόνα Ισραήλ Νέτα Μπαρζιλάι "Toy" Αγγλικά[75] 529 93 Κύπρος [76]
2019 18 Μαΐου Ισραήλ Τελ Αβίβ Ολλανδία Ντάνκαν Λόρενς "Arcade" Αγγλικά 492 27 Ιταλία [77]
2020[ρ] Θα πραγματοποιούνταν στο Ρότερνταμ, στις 16 Μαΐου. Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και αντικαταστάθηκε από την ειδική εκπομπή Eurovision: Europe Shine A Light [78]
2021 22 Μαΐου Ολλανδία Ρότερνταμ Ιταλία Måneskin "Zitti e buoni" Ιταλικά 524 25 Γαλλία [79]
2022 14 Μαΐου Ιταλία Τορίνο Ουκρανία Ουκρανία Kalush Orchestra "Stefania" (Стефанія) Ουκρανικά 631 165 Ηνωμένο Βασίλειο [80]
2023[σ] 13 Μαΐου Ηνωμένο Βασίλειο Λίβερπουλ TBA

Νικητές ημιτελικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Ημ/νία Πόλη Νίκη Τραγούδι Ερμηνευτής Γλώσσα Βαθμοί Δεύτερη θέση Ref
2004 14 Μαΐου Τουρκία Κωνσταντινούπολη Σερβία και Μαυροβούνιο "Lane moje" (Лане моје) Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς Σερβικά &0000000000000263.000000263 Ουκρανία [81]
2005 19 Μαΐου Ουκρανία Κίεβο Ρουμανία "Let Me Try" Λουμινίτσα Άνγχελ & Sistem Αγγλικά &0000000000000235.000000235 Μολδαβία [82]
2006 18 Μαΐου Ελλάδα Αθήνα Φινλανδία "Hard Rock Hallelujah" Lordi Αγγλικά &0000000000000292.000000292 Βοσνία και Ερζεγοβίνη [63]
2007 10 Μαΐου Φινλανδία Ελσίνκι Σερβία "Molitva" (Молитва) Μαρίγια Σερίφοβιτς Σερβικά &0000000000000298.000000298 Ουγγαρία [64]
2008 20 Μαΐου Flag of Serbia (2004–2010).svg Βελιγράδι Ελλάδα "Secret Combination" Καλομοίρα Αγγλικά &0000000000000156.000000156 Αρμενία [83]
22 Μαΐου Ουκρανία "Shady Lady" Άνι Λόρακ Αγγλικά &0000000000000152.000000152 Πορτογαλία [84]
2009 12 Μαΐου Ρωσία Μόσχα Ισλανδία "Is It True?" Γιόχαννα Αγγλικά &0000000000000174.000000174 Τουρκία [85]
14 Μαΐου Νορβηγία "Fairytale" Αλεξάντερ Ρίμπακ Αγγλικά &0000000000000201.000000201 Αζερμπαϊτζάν [66]
2010 25 Μαΐου Νορβηγία Όσλο Βέλγιο "Me and My Guitar" Τόμ Ντίς Αγγλικά &0000000000000167.000000167 Ελλάδα [86]
27 Μαΐου Τουρκία "We Could Be the Same" maNga Αγγλικά &0000000000000118.000000118 Αζερμπαϊτζάν [87]
2011 10 Μαΐου Γερμανία Ντίσελντορφ Ελλάδα "Watch My Dance" Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike Αγγλικά, Ελληνικά &0000000000000133.000000133 Αζερμπαϊτζάν [88]
12 Μαΐου Σουηδία "Popular" Έρικ Σάαντε Αγγλικά &0000000000000155.000000155 Δανία [89]
2012 22 Μαΐου Αζερμπαϊτζάν Μπακού Ρωσία "Party for Everybody" Γιαγιάδες του Μπουράνοβο Ουντμούρτικα, Αγγλικά &0000000000000152.000000152 Αλβανία [90]
24 Μαΐου Σουηδία "Euphoria" Λορίν Αγγλικά &0000000000000181.000000181 Σερβία [69]
2013 14 Μαΐου Σουηδία Μάλμε Δανία "Only Teardrops" Εμελί ντε Φόρεστ Αγγλικά &0000000000000167.000000167 Ρωσία [70]
16 Μαΐου Αζερμπαϊτζάν "Hold Me" Φαρίντ Μαμάντοφ Αγγλικά &0000000000000139.000000139 Ελλάδα [91]
2014 6 Μαΐου Δανία Κοπεγχάγη Ολλανδία "Calm After The Storm" The Common Linnets Αγγλικά &0000000000000150.000000150 Σουηδία [92]
8 Μαΐου Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Κοντσίτα Βουρστ Αγγλικά &0000000000000169.000000169 Ρουμανία [71]
2015 19 Μαΐου Αυστρία Βιέννη Ρωσία "A Million Voices" Πωλίνα Γκαγκάρινα Αγγλικά &0000000000000182.000000182 Βέλγιο [93]
21 Μαΐου Σουηδία "Heroes" Μονς Σέλμερλεβ Αγγλικά &0000000000000217.000000217 Λετονία [72]
2016 10 Μαΐου Σουηδία Στοκχόλμη Ρωσία "You Are the Only One" Σεργκέι Λάζαρεφ Αγγλικά &0000000000000342.000000342 Αρμενία [94]
12 Μαΐου Αυστραλία "Sound of Silence" Ντάμι Ίμ Αγγλικά &0000000000000330.000000330 Ουκρανία [95]
2017 9 Μαΐου Ουκρανία Κίεβο Πορτογαλία "Amar pelos dois" Σαλβαντόρ Σομπράλ Πορτογαλικά &0000000000000370.000000370 Μολδαβία [74]
11 Μαΐου Βουλγαρία "Beautiful Mess" Κριστιάν Κόστοβ Αγγλικά &0000000000000403.000000403 Ουγγαρία [96]
2018 8 Μαΐου Πορτογαλία Λισαβόνα Ισραήλ "Toy" Νέτα Μπαρζιλάι Αγγλικά[τ] &0000000000000283.000000283 Κύπρος [76]
10 Μαΐου Νορβηγία "That's How You Write a Song" Αλεξάντερ Ρίμπακ Αγγλικά &0000000000000266.000000266 Σουηδία [97]
2019 14 Μαΐου Ισραήλ Τελ Αβίβ Αυστραλία "Zero Gravity" Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι Αγγλικά 261 Τσεχία [98]
16 Μαΐου Ολλανδία "Arcade" Ντάνκαν Λόρενς Αγγλικά 280 Βόρεια Μακεδονία [77]
2020 12 Μαΐου Ολλανδία Ρότερνταμ Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού [78]
14 Μαΐου Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
2021 18 Μαΐου Ολλανδία Ρότερνταμ Μάλτα "Je me casse" Destiny Αγγλικά 325 Ουκρανία [99]
20 Μαΐου Ελβετία "Tout l'univers" Gjon's Tears Γαλλικά 291 Ισλανδία [100]
2022 10 Μαΐου Ιταλία Τορίνο Ουκρανία "Stefania" (Стефанія) Kalush Orchestra Ουκρανικά 337 Ολλανδία [80]
12 Μαΐου Σουηδία "Hold Me Closer" Κορνέλια Γιάκομπς Αγγλικά 396 Αυστραλία [101]
2023 9 Μαΐου Ηνωμένο Βασίλειο Λίβερπουλ TBA
11 Μαΐου TBA

Νικητές τραγουδοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Χώρα Τραγούδι Καλλιτέχνης Τραγουδοποιός(οι) Ref.
1956 Ελβετία "Refrain" Άσια, ΛιςΛις Άσια
  • Τζέο Βουμάρ
  • Εμίλε Γκαρντάζ
[10]
1957 Ολλανδία "Net als toen" Μπρόκεν, ΚόριΚόρι Μπρόκεν
  • Γκους Γιάνσεν
  • Γουίλι βαν Χέμερτ
[11]
1958 Γαλλία "Dors, mon amour" Κλαβό, ΑντρέΑντρέ Κλαβό
  • Ουμπέρ Ζιρό
  • Πιερ Ντελανοϊ
[12]
1959 Ολλανδία "Een beetje" Σόλτεν, ΤέντιΤέντι Σόλτεν
  • Ντικ Σάλις
  • Γουίλι βαν Χέμερτ
[13]
1960 Γαλλία "Tom Pillibi" Μπουαγιέ, ΖακλίνΖακλίν Μπουαγιέ
  • Αντρέ Ποπ
  • Πιερ Κουρ
[14]
1961 Λουξεμβούργο "Nous les amoureux" Πασκάλ, Ζαν ΚλοντΖαν Κλοντ Πασκάλ
  • Ζακ Ντατίν
  • Μορίς Βινταλίν
[15]
1962 Γαλλία "Un premier amour" Ομπρέ, ΙζαμπέλΙζαμπέλ Ομπρέ
  • Κλοντ Ενρί Βικ
  • Ρολάν Βαλάντ
[16]
1963 Δανία "Dansevise" Γκρέτε και Γιούργκεν Ίνγκμαν
  • Ότο Φράνκερ
  • Σέιρ Βόλμερ-Σόρενσεν
[17]
1964 Ιταλία "Non ho l'età" Τσινκουέτι, ΤζιλιόλαΤζιλιόλα Τσινκουέτι
  • Νικολά Σαλέρνο
  • Μάριο Πανζέρι
[18]
1965 Λουξεμβούργο "Poupée de cire, poupée de son" Γκαλ, ΦρανςΦρανς Γκαλ Σερζ Γκενσμπούρ [19]
1966 Αυστρία "Merci, Chérie" Γιούργκενς, ΟύντοΟύντο Γιούργκενς
  • Ούντο Γιούργκενς
  • Τόμας Χέρμπιγκερ
[20]
1967 Ηνωμένο Βασίλειο "Puppet on a String" Σο, ΣάντιΣάντι Σο
  • Μπιλ Μάρτιν
  • Φιλ Κούλτερ
[21]
1968 Ισπανία "La, la, la" Μασσιέλ
  • Μανουέλ ντε λα Κάλβα
  • Ραμόν Αρκούσα (Dúo Dinámico)
[22]
1969 "Vivo cantando" Σαλομέ
  • Μαρία Χοσέ ντε Θεράτο
  • Ανιάνο Αλκάλντε
[23]
Ηνωμένο Βασίλειο "Boom Bang-a-Bang" Λουλού
  • Άλαν Μούρχαουζ
  • Πίτερ Βάρνε
[24]
Ολλανδία "De troubadour" Κουρ, ΛένιΛένι Κουρ
  • Ντέιβιντ Χαρτσέμα
  • Λένι Κουρ
[25]
Γαλλία "Un jour, un enfant" Μποκαρά, ΦρίνταΦρίντα Μποκαρά
  • Εμίλ Στερν
  • Έντι Μάρνεϊ
[26]
1970 Ιρλανδία "All Kinds of Everything" Ντάνα
  • Ντέρι Λίντσαϊ
  • Τζάκι Σμιθ
[27]
1971 Μονακό "Un banc, un arbre, une rue" Σεβερίν
  • Ζαν Πιερ Μπουρταϊ
  • Υβ Ντεσκά
[28]
1972 Λουξεμβούργο "Après toi" Λέανδρος, ΒίκυΒίκυ Λέανδρος
[29]
1973 "Tu te reconnaîtras" Νταβίντ, Αν ΜαρίΑν Μαρί Νταβίντ
  • Κλοντ Μόργκαν
  • Βλιν Μπάγκι
[30]
1974 Σουηδία "Waterloo" ABBA [31]
1975 Ολλανδία "Ding-a-dong" Teach-In
  • Ντικ Μπάκερ
  • Γουίλ Λουϊκίνγκα
  • Έντι Όουβενς
[32]
1976 Ηνωμένο Βασίλειο "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man
[33]
1977 Γαλλία "L'oiseau et l'enfant" Μυριάμ, ΜαρίΜαρί Μυριάμ
  • Ζαν Πολ Καρά
  • Τζο Γκρασί
[34]
1978 Ισραήλ "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) Κοέν, ΙζχάρΙζχάρ Κοέν και οι Alphabeta
  • Νουρίτ Χιρς
  • Εούντ Μανόρ
[35]
1979 "Hallelujah" (הללויה) Milk and Honey
  • Κόμπι Οσράτ
  • Σιμρίτ Ορ
[36]
1980 Ιρλανδία "What's Another Year" Λόγκαν, ΤζόνιΤζόνι Λόγκαν Σάϊ Χίλι [37]
1981 Ηνωμένο Βασίλειο "Making Your Mind Up" Bucks Fizz
  • Άντι Χιλ
  • Τζον Ντάντερ
[38]
1982 Γερμανία "Ein bißchen Frieden" Νικόλ [39]
1983 Λουξεμβούργο "Si la vie est cadeau" Ερμές, ΚορίνΚορίν Ερμές
  • Ζαν Πιερ Μιλνέ
  • Αλέν Γκαρσία
[40]
1984 Σουηδία "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys
  • Τόρνι Σέντερμπεργκ
  • Μπριτ Λίντεμποργκ
[41]
1985 Νορβηγία "La det swinge" Bobbysocks! Ρολφ Λόβλαντ [42]
1986 Βέλγιο "J'aime la vie" Κιμ, ΣάντραΣάντρα Κιμ
  • Ζαν Πολ Φουρνέμον
  • Άντζελο Κρισί
  • Ροσάριο Μαρίνο Ατρία
[43]
1987 Ιρλανδία "Hold Me Now" Τζόνι Λόγκαν Τζόνι Λόγκαν [44]
1988 Ελβετία "Ne partez pas sans moi" Ντιόν, ΣελίνΣελίν Ντιόν
  • Νέλα Μαρτινέτι
  • Ατίλα Τσερεφτούγ
[45]
1989 Γιουγκοσλαβία "Rock Me" Riva
  • Ράικο Ντούσμιτς
  • Στέβο Τσβικίτς
[46]
1990 Ιταλία "Insieme: 1992" Κουτούνιο, ΤότοΤότο Κουτούνιο Τότο Κουτούνιο [47]
1991 Σουηδία "Fångad av en stormvind" Καρόλα Στέφαν Μπεργκ [48]
1992 Ιρλανδία "Why Me?" Μάρτιν, ΛίνταΛίντα Μάρτιν Τζόνι Λόγκαν [49]
1993 "In Your Eyes" Κάβανα, ΝίαμΝίαμ Κάβανα Τζίμι Ουόλς [50]
1994 "Rock 'n' Roll Kids" Πωλ Χάρρινγκτον και Τσάρλι ΜακΓκέττιγκαν Μπρένταν Γκράχαμ [51]
1995 Νορβηγία "Nocturne" Secret Garden
  • Ρολφ Λόβλαντ
  • Πέτερ Σκαβλάν
[52]
1996 Ιρλανδία "The Voice" Χίνι, ΙμίαρΙμίαρ Χίνι Μπρένταν Γκράχαμ [53]
1997 Ηνωμένο Βασίλειο "Love Shine a Light" Katrina and the Waves Κίμπερλι Ρου [54]
1998 Ισραήλ "Diva" (דיווה) Ντάνα Ιντερνάσιοναλ
  • Σβίκα Πικ
  • Γιοάβ Χινάι
[55]
1999 Σουηδία "Take Me to Your Heaven" Νίλσον, ΣαρλότΣαρλότ Νίλσον
  • Λαρς Ντίντρικσον
  • Μάρκος Ουμπέδα
[56]
2000 Δανία "Fly on the Wings of Love" Αδελφοί Όλσεν Γιούργκεν Όλσεν [57]
2001 Εσθονία "Everybody" Πάνταρ, ΤάνελΤάνελ Πάνταρ, Ντέιβ Μπέντον και 2XL
  • Ιβάρ Μαστ
  • Μάιαν Άννα Κέρμας
[58]
2002 Λετονία "I Wanna" N, MarieMarie N
  • Μαρίγια Ναούμοβα
  • Μάρατς Σαμαούσκις
[59]
2003 Τουρκία "Everyway That I Can" Ερενέρ, ΣερτάμπΣερτάμπ Ερενέρ
[60]
2004 Ουκρανία "Wild Dances" Ρουσλάνα
[61]
2005 Ελλάδα "My Number One" Παπαρίζου, ΈλεναΈλενα Παπαρίζου [62]
2006 Φινλανδία "Hard Rock Hallelujah" Lordi Mr Lordi [63]
2007 Σερβία "Molitva" (Молитва) Σερίφοβιτς, ΜαρίγιαΜαρίγια Σερίφοβιτς
  • Βλαντιμίρ Γκραϊτς
  • Σάσα Μιλόσεβιτς Μάρε
[64]
2008 Ρωσία "Believe" Μπιλάν, ΝτίμαΝτίμα Μπιλάν
  • Ντίμα Μπιλάν
  • Τζιμ Μπινζ
[65]
2009 Νορβηγία "Fairytale" Ρίμπακ, ΑλεξάντερΑλεξάντερ Ρίμπακ Αλεξάντερ Ρίμπακ [66]
2010 Γερμανία "Satellite" Λένα
  • Τζούλι Φροστ
  • Τζον Γκόρντον
[67]
2011 Αζερμπαϊτζάν "Running Scared" Έλλ & Νίκκι
  • Στέραν Ερν
  • Σάντρα Μπιούρμαν
  • Ίεν Τζέιμς Φάρκουαρσον
[68]
2012 Σουηδία "Euphoria" Λορίν [69]
2013 Δανία "Only Teardrops" ντε Φόρεστ, ΕμελίΕμελί ντε Φόρεστ
  • Λίσε Κάμπλε
  • Τζούλια Φάμπριν Γιακομπσεν
  • Τόμας Στένγκαρντ
[70]
2014 Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Βουρστ, ΚοντσίταΚοντσίτα Βουρστ
  • Τσάρλι Μέισον
  • Τζόι Πατλούκα
  • Αλί Ζουκόβσκι
  • Τζούλιεν Μάας
[71]
2015 Σουηδία "Heroes" Σέλμερλεβ, ΜονςΜονς Σέλμερλεβ
  • Άντον Χορντ αφ Σέγκερσταντ
  • Τζόι Ντεμπ
  • Λίνεα Ντεμπ
[72]
2016 Ουκρανία "1944" Τζαμάλα Τζαμάλα [73]
2017 Πορτογαλία "Amar pelos dois" Σομπράλ, ΣαλβαντόρΣαλβαντόρ Σομπράλ Λουίζα Σομπράλ [74]
2018 Ισραήλ "Toy" Νέτα
  • Ντόρον Μενταλί
  • Σταβ Μπέγκερ
[76]
2019 Ολλανδία "Arcade" Λόρενς, ΝτάνκανΝτάνκαν Λόρενς
  • Ντάνκαν ντε Μόορ
  • Γιόελ Χουέ
  • Βάουτερ Χάρντι
  • Βιλ Νοξ
[77]
2020 Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού [78]
2021 Ιταλία "Zitti e buoni" Måneskin [79]
2022 Ουκρανία "Stefania" (Стефанія) Kalush Orchestra
  • Ιχόρ Ντιντεντσούκ
  • Ιβάν Κλιμένκο
  • Όλεχ Πσιούκ
  • Τίμοφι Μουζουτσούκ
  • Βιτάλι Ντουζούκ
[80]

Παρατηρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έντεκα νικητές της Eurovision (μαζί με τρεις μη νικητές) εμφανίστηκαν στη συναυλία Congratulations το 2005, όπου το "Waterloo" των ABBA ψηφίστηκε το πιο δημοφιλές τραγούδι των πρώτων πενήντα ετών του διαγωνισμού.[102]

Η Ιρλανδία έχει τερματίσει πρώτη επτά φορές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και κέρδισε επίσης τον διαγωνισμό για τρία συνεχόμενα έτη (1992, 1993, 1994), περισσότερα διαδοχικά έτη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τρεις χώρες κέρδισαν δύο φορές στη σειρά: η Ισπανία (1968 και 1969), το Λουξεμβούργο (1972 και 1973) και το Ισραήλ (1978 και 1979). Μαζί με τη νίκη της Ελβετίας στον πρώτο διαγωνισμό, η Σερβία είναι η μόνη άλλη χώρα που κέρδισε με την πρώτη συμμετοχή της στο ντεμπούτο (το 2007), αν και η Σερβία είχε διαγωνιστεί εκ των προτέρων ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβία και Μαυροβούνιο. Επίσης η μοναδική χώρα που κέρδισε τον διαγωνισμό και δε διοργάνωσε την επόμενη διοργάνωση είναι το Μονακό, με τη μοναδική του νίκη στο διαγωνισμό του 1971. Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1975 και 2015, ο νικητής του διαγωνισμού αποφασίστηκε από την τελευταία χώρα που ψήφιζε έντεκα φορές.[υ]

Οι αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής αύξησης του αριθμού των χωρών που συμμετέχουν/ψηφίζουν, σημαίνει ότι οι πόντοι που κερδίζονται δεν είναι συγκρίσιμοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ο Σαλβαντόρ Σομπράλ της Πορτογαλίας κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού βαθμών στην ιστορία του διαγωνισμού, κερδίζοντας 758 με το τραγούδι "Amar pelos dois". Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ της Νορβηγίας κατέχει το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης σε βαθμούς, με μια διαφορά 169 βαθμών έναντι της δεύτερης θέσης το 2009. Η Τζιλιόλα Τσινκουέτι της Ιταλίας κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη νίκη κατά ποσοστό, σημειώνοντας σχεδόν τριπλάσιους βαθμούς από τη δεύτερη θέση (49 βαθμούς έλαβε σε σύγκριση με τους 17 από τον δεύτερο) στον διαγωνισμό του 1964. Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2015, το χαμηλότερο νικηφόρο αποτέλεσμα ήταν οι Bobbysocks της Νορβηγίας. Κατά τη νίκη τους στη Eurovision του 1985 κέρδισαν 123 βαθμούς (από τους συνολικά 1044 διαθέσιμους από τις 18 άλλες χώρες), ενώ το χαμηλότερο νικητήριο σύνολο ήταν οι 18 βαθμοί (από τους 160 συνολικούς βαθμούς από 16 χώρες) που σημείωσε η κάθε μία από τις τέσσερις χώρες που κέρδισαν το 1969.

Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2015, στο οποίο κάθε χώρα δίνει τους μέγιστους βαθμούς στην πρώτη της θέση, η Σουηδέζα ερμηνεύτρια Λορίν κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 2012 με τους περισσότερους ψήφους πρώτης θέσης που συγκεντρώθηκαν, λαμβάνοντας ψήφους πρώτης θέσης από 18 από 41 χώρες (εξαιρουμένων των ίδιων). Οι υποψήφιοι του Ηνωμένου Βασιλείου το 1976, Brotherhood of Man με το τραγούδι "Save Your Kisses For Me" κατέχουν το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης βαθμολογίας ανά συμμετέχουσα χώρα, με μέσο όρο 9,65 πόντους ανά χώρα. Οι νικητές του 2011, οι Αζέροι Έλλ & Νίκκι, κατέχουν τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία για ένα τραγούδι που κερδίζει βάσει αυτού του συστήματος, λαμβάνοντας 5,14 πόντους ανά χώρα.

Το 2016, το "1944" της Τζαμάλα έγινε η πρώτη νικηφόρα συμμετοχή από τότε που η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής εισήχθη παράλληλα με την τηλεψηφοφορία από το 2009 για να τερματίσει πρώτη σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, τερματίζοντας δεύτερη στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής πίσω από την Αυστραλία και δεύτερη στην τηλεψηφοφορία μετά τη Ρωσία. Το "Arcade" του Ντάνκαν Λόρενς έγινε ο δεύτερος νικητής αυτής της ιδιαιτερότητας στο διαγωνισμό του 2019, έχοντας τερματίσει τρίτος πίσω από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σουηδία στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής και δεύτερος πίσω από τη Νορβηγία στην τηλεψηφοφορία.

Νικητήριες συμμετοχές με θέσεις σε επιτροπή και κοινό
Χρονιά Χώρα Θέση στις επιτροπές Θέση στο κοινό Ref.
2009 Νορβηγία [103]
2010 Γερμανία [104]
2011 Αζερμπαϊτζάν [105]
2012 Σουηδία [106]
2013 Δανία [107]
2014 Αυστρία [108]
2015 Σουηδία [109]
2016 Ουκρανία [110]
2017 Πορτογαλία [111]
2018 Ισραήλ [112]
2019 Ολλανδία [113]
2021 Ιταλία [114]
2022 Ουκρανία [115]

Περίπου τα δύο τρίτα των νικηφόρων τραγουδιών ερμηνεύτηκαν στο δεύτερο μισό του γκαλά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, μέχρι το 2019, μόνο το 34,3% των νικηφόρων τραγουδιών ερμηνεύτηκαν στο πρώτο μισό, συμπεριλαμβανομένων των 3 από τους 4 νικητές το 1969. Το μόνο τραγούδι που κέρδισε χωρίς να είναι σαφώς στο ένα ή στο άλλο μισό ήταν η συμμετοχή του Ισραήλ, το "Hallelujah" το 1979, το οποίο κληρώθηκε 10ο από 19 τραγούδια. Μεταξύ του 2005 και του 2013, όλα τα νικητήρια τραγούδια ερμηνεύτηκαν στο δεύτερο μισό της σειράς του Μεγάλου Τελικού.[116]

Το Ηνωμένο Βασίλειο τερμάτισε στη δεύτερη θέση δεκαέξι φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα το 2022), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Γαλλία τερμάτισε τρίτη και τέταρτη επτά φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα αντίστοιχα το 1981 και το 2001) και η Σουηδία τερμάτισε πέμπτη εννέα φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα το 2019). Η χώρα με τα περισσότερα φινιρίσματα στις τρεις πρώτες θέσεις που δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό είναι η Μάλτα, έχοντας τερματίσει δεύτερη το 2002 και το 2005 και τρίτη το 1992 και το 1998. Ένα άλλο νησιωτικό έθνος, η Ισλανδία, έχει επίσης τερματίσει δεύτερη δύο φορές, το 1999 και το 2009. Με την Πορτογαλία να επιτυγχάνει την πρώτη της νίκη το 2017, η Μάλτα κατέχει επίσης το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αναμονή για μια πρώτη νίκη, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 1971 (αν και η Κύπρος έχει περισσότερες εμφανίσεις χωρίς νίκη, με 36 από το ντεμπούτο της το 1981, λόγω της διακοπής της Μάλτας από το 1976 έως το 1990). Η Ισπανία κατέχει το τρέχον ρεκόρ με τη μεγαλύτερη απόσταση χρόνου από την τελευταία της νίκη, με συνολικά 50 χρόνια δίχως νίκη, με την τελευταία της νίκη να είναι το 1969. Ακολουθούν η Γαλλία (1977) και το Βέλγιο (1986).

Δεν υπάρχει επίσημη δεύτερη θέση για δύο από τους διαγωνισμούς – 1956 και 1969. Το 1956 ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής, η Ελβετία, ενώ υπήρξαν κερδοσκοπικές αναφορές ότι η Γερμανία κατέληξε στη δεύτερη θέση με το "Im Wartesaal zum großen Glück" από τον Βάλτερ Αντρέας Σβαρτ, επειδή η Γερμανία επελέγη για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό του 1957. Το 1969 τέσσερα τραγούδια μοιράστηκαν την πρώτη θέση επιτυγχάνοντας τον ίδιο αριθμό βαθμών, και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε από την Ελβετία, η οποία δεν θεωρείται επίσημος επιλαχών, λόγω της ισοπαλίας για την πρώτη θέση.

Ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω πληροφορίες: Κατάλογος χωρών της Eurovision
Χάρτης που δείχνει τη νίκη της κάθε χώρας στη Eurovision μέχρι το 2022.

Ο πρώτος επαναληπτικός νικητής ήταν η Ολλανδία, που ολοκληρώθηκε το 1959. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που κέρδισε τρεις φορές (ολοκληρώθηκε το 1962), τέσσερις φορές (ολοκληρώθηκε το 1969) και πέντε φορές (ολοκληρώθηκε το 1977). Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που κέρδισε έξι φορές (ολοκληρώθηκε το 1994) και επτά φορές (ολοκληρώθηκε το 1996). Η πρώτη χώρα που κέρδισε δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς ήταν η Ισπανία, από το 1968 έως το 1969. Η πρώτη χώρα που κέρδισε τρεις διαδοχικούς διαγωνισμούς ήταν η Ιρλανδία, από το 1992 έως το 1994.

Υπόμνημα
Ανενεργές – Χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν αλλά δε συμμετείχαν στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό ή δε θα συμμετάσχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό.[φ]
Μη επιλέξιμες – Χώρες των οποίων οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς δεν ανήκουν πλέον στην EBU και επομένως δεν είναι επιλέξιμες να συμμετάσχουν.[χ]
Πρώην – Χώρες που συμμετείχαν προηγουμένως αλλά δεν υπάρχουν πλέον.[ψ]

Τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες Χώρα Χρονιά Ref.
7 Ιρλανδία 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996 [117]
6 Σουηδία 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015 [118]
5 Γαλλία 1958, 1960, 1962, 1969, 1977 [119]
Λουξεμβούργο 1961, 1965, 1972, 1973, 1983 [120]
Ηνωμένο Βασίλειο 1967, 1969, 1976, 1981, 1997 [121]
Ολλανδία 1957, 1959, 1969, 1975, 2019 [122]
4 Ισραήλ 1978, 1979, 1998, 2018 [123]
3 Δανία 1963, 2000, 2013 [124]
Νορβηγία 1985, 1995, 2009 [125]
Ουκρανία 2004, 2016, 2022 [126]
Ιταλία 1964, 1990, 2021 [127]
2 Ελβετία 1956, 1988 [128]
Αυστρία 1966, 2014 [129]
Ισπανία 1968, 1969 [130]
Γερμανία[ω] 1982, 2010 [131]
1 Μονακό 1971 [132]
Βέλγιο 1986 [133]
Γιουγκοσλαβία 1989 [134]
Εσθονία 2001 [135]
Λετονία 2002 [136]
Τουρκία 2003 [137]
Ελλάδα 2005 [138]
Φινλανδία 2006 [139]
Σερβία 2007 [140]
Ρωσία 2008 [141]
Αζερμπαϊτζάν 2011 [142]
Πορτογαλία 2017 [143]

Η χρονιά 1969 είναι σε πλάγια γράμματα για να δείξει τη νίκη τεσσάρων χωρών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται, στον πίνακα η χρονιά 2020, λόγω του ότι δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός λόγω COVID-19.

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιτυχία πρόκρισης κάθε χώρας στον τελικό από το 2004 έως σήμερα (με εξαίρεση το 2020).
Νίκες Χώρα Χρονιά Ref.
4 Σουηδία 2011, 2012, 2015, 2022 [118]
3 Ρωσία 2012, 2015, 2016 [141]
2 Ελλάδα 2008, 2011 [138]
Νορβηγία 2009, 2018 [125]
Αυστραλία 2016, 2019 [144]
Ολλανδία 2014, 2019 [122]
Ουκρανία 2008, 2022 [126]
1 Σερβία και Μαυροβούνιο 2004 [145]
Ρουμανία 2005 [146]
Φινλανδία 2006 [139]
Σερβία 2007 [140]
Ισλανδία 2009 [147]
Βέλγιο 2010 [133]
Τουρκία 2010 [137]
Δανία 2013 [124]
Αζερμπαϊτζάν 2013 [142]
Αυστρία 2014 [129]
Πορτογαλία 2017 [143]
Βουλγαρία 2017 [148]
Ισραήλ 2018 [123]
Μάλτα 2021 [149]
Ελβετία 2021 [128]

Προκριματικοί γύροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες Χώρα Χρονιά Ref.
1 Σλοβενία 1993 [150]
Σουηδία 1996 [151]

Κατάταξη (Πρώτες 3 θέσεις)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα Πρώτη θέση Δεύτερη θέση Τρίτη θέση Καλύτερη θέση
1 Ιρλανδία 7 4 1
2 Σουηδία 6 1 6
3 Ηνωμένο Βασίλειο 5 16 3
4 Γαλλία 5 7 7
5 Ολλανδία 5 3 1
6 Λουξεμβούργο 5 2 2
7 Ισραήλ 4 2 1
8 Δανία 3 1 3
9 Νορβηγία 3 1 1
10 Ιταλία 3 5 5
11 Ουκρανία 3 2 1
12 Γερμανία 2 6 5
13 Ελβετία 2 4 4
14 Ισπανία 2 4 2
15 Ρωσία 1 4 4
16 Βέλγιο 1 4 0
17 Μονακό Μονακό 1 1 3
18 Τουρκία 1 1 1
Αζερμπαϊτζάν 1 1 1
20 Ελλάδα 1 0 3
21 Εσθονία 1 0 1
Λετονία 1 0 1
Σερβία 1 0 1
24 Γιουγκοσλαβία 1 0 0
Φινλανδία 1 0 0
Πορτογαλία 1 0 0
27 Μάλτα 0 2 2
28 Ισλανδία 0 2 0
29 Βουλγαρία 0 1 0
Κύπρος 0 1 0
Αυστραλία 0 1 0
Πολωνία 0 1 0
Σερβία και Μαυροβούνιο 0 1 0
34 Ρουμανία 0 0 2
35 Βοσνία και Ερζεγοβίνη 0 0 1
Μολδαβία 0 0 1
37 Κροατία 0 0 0 4 (1996, 1999)
Ουγγαρία 0 0 0 4 (1994)
Αρμενία 0 0 0 4 (2008, 2014)
40 Αλβανία 0 0 0 5 (2012)
41 Λιθουανία 0 0 0 6 (2006)
Λευκορωσία 0 0 0 6 (2007)
Τσεχία 0 0 0 6 (2018)
44 Σλοβενία 0 0 0 7 (1995, 2001)
Βόρεια Μακεδονία 0 0 0 7 (2019)
46 Γεωργία 0 0 0 9 (2010, 2011)
47 Μαυροβούνιο 0 0 0 13 (2015)
48 Σλοβακία 0 0 0 18 (1996)
Μαρόκο Μαρόκο 0 0 0 18 (1980)
50 Άγιος Μαρίνος 0 0 0 19 (2019)
51 Ανδόρρα 0 0 0 12 (2007)

(ημιτελικός)

Ανά γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στα χρόνια 1966 και 1973, και πάλι ανάμεσα στα 1977 και 1998, οι χώρες έπρεπε να τραγουδήσουν στη μητρική τους γλώσσα τους. Για περισσότερα, δείτε το άρθρο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision.

  Αγγλικά (46.58%)
  Γαλλικά (20.55%)
  Ολλανδικά (4.11%)
  Ιταλικά (4.11%)
  Εβραϊκά (4.11%)
  Γερμανικά (2.74%)
  Ισπανικά (2.74%)
  Σουηδικά (2.74%)
  Νορβηγικά (2.74%)
  Ουκρανικά (2.74%)
  Δανικά (1.37%)
  Σερβο-Κροάτικα (1.37%)
  Σερβικά (1.37%)
  Κριμαϊκά Ταταρικά (1.37%)
  Πορτογαλικά (1.37%)
Νίκες Γλώσσα Χρονιές Χώρες
34 Αγγλικά 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019 Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Τουρκία, Ουκρανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Ισραήλ
15 Γαλλικά 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1966, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Βέλγιο
3 Ολλανδικά 1957, 1959, 1969 Ολλανδία
Εβραϊκά 1978, 1979, 1998 Ισραήλ
Ιταλικά 1964, 1990, 2021 Ιταλία
2 Γερμανικά 1966, 1982 Αυστρία, Γερμανία
Ισπανικά 1968, 1969 Ισπανία
Σουηδικά 1984, 1991 Σουηδία
Νορβηγικά 1985, 1995 Νορβηγία
Ουκρανικά 2004, 2022 Ουκρανία
1 Δανικά 1963 Δανία
Σερβοκροάτικα 1989 Γιουγκοσλαβία
Σερβικά 2007 Σερβία
Κριμαϊκά Ταταρικά 2016 Ουκρανία
Πορτογαλικά 2017 Πορτογαλία

Φωτογραφίες Νικητών Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μετά τους δύο πρώτους διαγωνισμούς που φιλοξενήθηκαν από την Ελβετία και τη Γερμανία, αποφασίστηκε ότι η νικήτρια χώρα θα διοργανώνει τον διαγωνισμό το επόμενο έτος. Ο νικητής του διαγωνισμού του 1957 ήταν η Ολλανδία, και η ολλανδική τηλεόραση αρχικά αρνήθηκε να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Η ευθύνη της φιλοξενίας τελικά έγινε αποδεκτή, από την Ολλανδία το 1958. Σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια που ακολούθησαν ο κανόνας αυτός είναι σε ισχύ, δηλαδή η νικήτρια χώρα της εκάστοτε χρονιάς, θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το επόμενο έτος, με ειδικές εξαιρέσεις μόνο το 1960, το 1963, το 1972, το 1974, το 1980 και το 2023.
  2. Φιλοξενείται από το BBC στο Λονδίνο, όταν η Ολλανδία αν και νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς, παραχώρησε τη διοργάνωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά.
  3. Φιλοξενείται από το BBC στο Λονδίνο, όταν η Γαλλία αν και νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, λόγω δαπανών. Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε μόνο την τέταρτη θέση την προηγούμενη χρονιά, το Μονακό και το Λουξεμβούργο (που πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα) είχαν αποποιηθεί.
  4. Τέσσερις χώρες (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία) κέρδισαν τον διαγωνισμό, την πρώτη φορά που σημειώθηκε μια κατάσταση ισοπαλίας. Ωστόσο, δεν υπήρχε τότε κανένας κανόνας για την κάλυψη μιας τέτοιας πιθανότητας, και οι τέσσερις χώρες ανακηρύχθηκαν κοινές νικήτριες.
  5. Λόγω του ότι υπήρχαν τέσσερις νικητές στον προηγούμενο διαγωνισμό, τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το ποιο έθνος θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό του 1970. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να φιλοξενεί το 1968 και την Ισπανία το 1969, μόνο η Γαλλία και η Ολλανδία ήταν υπό εξέταση. Η ρίψη ενός νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα η διοργανώτρια χώρα να αποφασιστεί η Ολλανδία. Δώδεκα μόνο, χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Ήταν ο χαμηλότερος αριθμός συμμετεχόντων από την έκδοση του 1959. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία δεν συμμετείχαν το 1970 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τετράδρομο αποτέλεσμα ισοπαλίας του 1969.
  6. Φιλοξενείται από το BBC στο Εδιμβούργο, όταν το Μονακό αν και νικητής της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό. Παραμένει η μοναδική χώρα που κέρδισε το διαγωνισμό αλλά δεν φιλοξένησε ποτέ την Eurovision.
  7. Φιλοξενείται από το BBC στο Μπράιτον, όταν το Λουξεμβούργο αν και νικητής της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, λόγω δαπανών. Εάν κάθε νικήτρια χώρα, αρνούνταν να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, το BBC θα αναλάμβανε τη φιλοξενία του και έχει αναγνωριστεί ως ο επίσημος φιλοξενούμενος από προεπιλογή.
  8. Φιλοξενείται από την NOS (Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα της Ολλανδίας) στη Χάγη, όταν το Ισραήλ αν και νικητής της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, λόγω δαπανών. Υπήρχε και άλλη αιτία τότε, αφού στις 19 Απριλίου που διεξήχθη ο διαγωνισμός, παράλληλα ήταν η Ημέρα Μνήμης των Ισραηλινών Πεσόντων Στρατιωτών και των Θυμάτων της Τρομοκρατίας. Εκείνη τη χρονιά, οι Ολλανδοί προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό μετά από αρκετούς άλλους τηλεοπτικούς φορείς (συμπεριλαμβανομένου και του BBC) οι οποίοι αρνήθηκαν. Η απροθυμία αυτών των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων για να οργανώσουν το διαγωνισμό οφείλονταν στο ότι έχουν ήδη φιλοξενήσει το διαγωνισμό τα προηγούμενα δύο έτη αλλά και λόγω δαπανών.
  9. Η άλλοτε Ενιαία Γιουγκοσλαβία κέρδισε μονάχα, μια φορά τον διαγωνισμό του 1989 και φιλοξένησε κατά παράδοση, τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1990, στο Ζάγκρεμπ (σήμερα είναι η πρωτεύουσα της σημερινής Κροατίας). Η Γιουγκοσλαβία, έμεινε στην ιστορία του διαγωνισμού, ως η μόνη χώρα του τότε Ανατολικού Μπλοκ, που συμμετείχε στην Eurovision, μέχρι την τελευταία και καθοριστική εμφάνισή της το 1992. Έκτοτε, από αυτό το έτος η Γιουγκοσλαβία έπαψε να υφίσταται και τυπικά ως χώρα και δημιουργήθηκαν στα εδάφη της οι εξής πέντε χώρες (Σλοβενία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Νέα Γιουγκοσλαβία), οι οποίες αργότερα έστειλαν συμμετοχές στον διαγωνισμό ξεχωριστά. Η Νέα Γιουγκοσλαβία (η οποία αργότερα το 2003 μετονομάστηκε σε Σερβία & Μαυροβούνιο), διαλύθηκε επίσης το 2006, μετά από δημοψήφισμα, στις σημερινές Μαυροβούνιο και Σερβία, πράττοντας το ίδιο με τις υπόλοιπες πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες.
  10. Κατά την προετοιμασία αυτού του διαγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση τελικά άρχισε να παλεύει με την έκρηξη του αριθμού των πιθανών συμμετεχουσών χωρών, που προκλήθηκε από τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ, καθώς και από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία παραδοσιακά ήταν η μόνη κομμουνιστική χώρα που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε ένας προκριματικός γύρος, αλλά μόνο για χώρες που είτε δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ στο διαγωνισμό, είτε στην περίπτωση των πρώην δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, δεν είχαν προηγουμένως αγωνιστεί ως ανεξάρτητα έθνη. Ωστόσο, αυτό ήταν απλώς ένα μέτρο εκείνης της στιγμής, κάτι που δεν ήταν προφανώς μια βιώσιμη λύση για τα μελλοντικά χρόνια, καθώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου δίκαιη. Εν τω μεταξύ, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Εσθονία έμειναν για να την πολεμήσουν σε έναν ειδικό διαγωνισμό που ονομάζεται Kvalifikacija za Millstreet στη Λιουμπλιάνα στις 3 Απριλίου για τις τρεις μόνο θέσεις που διατίθενται στον μεγάλο τελικό του Μίλστριτ. Μετά από μια εξαιρετικά αυστηρή ψηφοφορία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία ​​πέρασαν.
  11. Λόγω του ενδιαφέροντος, να συμμετάσχουν πολλές πρώην κομμουνιστικές καθώς και νέες χώρες της Ευρώπης, στον διαγωνισμό, διοργανώθηκε για εκείνη μόνο την χρονιά, ένας μη-τηλεοπτικός μόνο ηχητικός προκριματικός γύρος, από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), προκειμένου να καταχωριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών που θα συμμετάσχουν στον τηλεοπτικό μεγάλο τελικό από είκοσι εννέα, σε έναν πιο εύχρηστο αριθμό των είκοσι τριών χωρών.
  12. Καθιερώθηκε ο όρος του Big Five, με τον οποίο είναι ευρέως γνωστό και ως επίσημο όνομα στις πέντε χώρες που συμβάλλουν περισσότερο από τις υπόλοιπες οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία). Αυτές οι πέντε χώρες, λοιπόν, αποκτούν άμεση πρόσβαση στον τελικό του Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision κάθε χρόνο. Μεταξύ 2000 και 2010, η Ιταλία δεν συμμετείχε στον Διαγωνισμό, οπότε για τους σκοπούς του διαγωνισμού ονομαζόταν Big Four. Η Ιταλία επέστρεψε στο φεστιβάλ στην έκδοση του 2011, οπότε ο όρος Big Five επεκτάθηκε για όλες τις προθέσεις και σκοπούς.
  13. Από το 2004, ο διαγωνισμός περιέχει και έναν τηλεοπτικό ημιτελικό. Το 2004 διεξήχθη την Τετάρτη πριν τον τελικό. Από το 2005 ως το 2007 διεξήχθη την Πέμπτη της "Εβδομάδας της Eurovision".
  14. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα ουκρανικά.
  15. Από το 2008 ο διαγωνισμός περιέχει δύο ημιτελικούς, όπου διεξάγονται την Τρίτη και την Πέμπτη πριν τον τελικό, το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα.
  16. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα αγγλικά.
  17. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού και έπειτα από 65 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο 65ος διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω του COVID-19 και πραγματοποιήθηκε το 2021.
  18. H Ουκρανία, παρότι κέρδισε δεν μπορεί να φιλοξενήσει, λόγω της Ρωσικής εισβολής στα εδάφη της, επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, ενώ αντίστοιχα πήρε την δεύτερη θέση στον προηγούμενο διαγωνισμό.
  19. Το τραγούδι περιείχε και μερικές φράσεις και στα εβραϊκά.
  20. Αυτές οι φορές ήταν τις χρονιές 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 και 2003.
  21. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν συμμετέχουν καθόλου στην Eurovision το Λουξεμβούργο, το Μονακό, η Ανδόρρα, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Τουρκία. Οι χώρες αυτές δεν συμμετέχουν για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και λόγω της αδιαφορίας τους στον διαγωνισμό. Εξαίρεση αποτελεί το Μαρόκο, το οποίο συμμετείχε μονάχα το 1980.
  22. Τέτοια περίπτωση αποτελούν η Ρωσία και η Λευκορωσία, οι οποίες δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις να ξανασυμμετάσχουν στον διαγωνισμό, λόγω έλλειψης Δημοκρατίας και λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι δύο αυτές χώρες αποβλήθηκαν επ αόριστον από την EBU.
  23. Δύο από αυτές τις χώρες, η Γιουγκοσλαβία και η Σερβία και Μαυροβούνιο, συμμετείχαν στο παρελθόν αλλά δεν υπάρχουν πια.
  24. Η Γερμανία έχει κερδίσει πριν και μετά την ενοποίηση

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eurovision Song Contest: Rules». ebu.ch. European Broadcasting Union. 12 Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Eurovision 1956». Eurovision.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2008. 
  3. O'Connor, John Kennedy (2007). The Eurovision Song Contest – The Official History. Carlton Books, UK. ISBN 978-1-84442-994-3. 
  4. «ABBA's Bjorn says no to reunion». BBC News. 6 December 2005. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4502670.stm. Ανακτήθηκε στις 15 March 2008. 
  5. Dillon, Brian (11 Μαΐου 2022). «The moment a young Celine Dion was launched from Dublin stage to global stardom». DublinLive (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2022. 
  6. «Duncan Laurence Has 'No Idea' How His Breakthrough Single 'Arcade' Keeps Going Viral» (στα αγγλικά). Billboard. 10 June 2021. https://www.billboard.com/articles/columns/pop/9585063/duncan-laurence-arcade-hot-100-eurovision-interview. Ανακτήθηκε στις 2021-06-11. 
  7. Shaw, Lucas. «Maneskin Is Italy's First Rock Band to Rule the Charts» (στα αγγλικά). Bloomberg News. https://www.bloomberg.com/graphics/pop-star-ranking/2021-september/maneskin-is-italy-s-first-rock-band-to-rule-the-charts.html. Ανακτήθηκε στις 2021-09-14. 
  8. «Eurovision Crystal Trophy». Kosta Boda (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  9. «Trophy». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). EBU. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  10. 10,0 10,1 «Lugano 1956 / Participants – Lys Assia – Refrain» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  11. 11,0 11,1 «Frankfurt 1957 / Participants – Corry Brokken – Net Als Toen» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  12. 12,0 12,1 «Hilversum 1958 / Participants – André Claveau – Dors Mon Amour» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  13. 13,0 13,1 «Cannes 1959 / Participants – Teddy Scholten – Een Beetje» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  14. 14,0 14,1 «London 1960 / Participants – Jacqueline Boyer – Tom Pillibi» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  15. 15,0 15,1 «Cannes 1961 / Participants – Jean-Claude Pascal – Nous Les Amoureux» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  16. 16,0 16,1 «Luxembourg 1962 / Participants – Isabelle Aubret – Un Premier Amour» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  17. 17,0 17,1 «London 1963 / Participants – Grethe and Jørgen Ingmann – Dansevise» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  18. 18,0 18,1 «Copenhagen 1964 / Participants – Gigliola Cinquetti – Non Ho L'étà» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  19. 19,0 19,1 «Naples 1965 / Participants – France Gall – Poupée De Cire, Poupée De Son» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  20. 20,0 20,1 «Luxembourg 1966 / Participants – Udo Jürgens – Merci Chérie» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  21. 21,0 21,1 «Vienna 1967 / Participants – Sandie Shaw – Puppet On A String» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  22. 22,0 22,1 «London 1968 / Participants – Massiel – La, La, La...» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  23. 23,0 23,1 «Madrid 1969 / Participants – Salomé – Vivo Cantando» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  24. 24,0 24,1 «Madrid 1969 / Participants – Lulu – Boom Bang-a-bang» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  25. 25,0 25,1 «Madrid 1969 / Participants – Lenny Kuhr – De Troubadour» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  26. 26,0 26,1 «Madrid 1969 / Participants – Frida Boccara – Un Jour, Un Enfant» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  27. 27,0 27,1 «Amsterdam 1970 / Participants – Dana – All Kinds Of Everything» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  28. 28,0 28,1 «Dublin 1971 / Participants – Séverine – Un Banc, Un Arbre, Une Rue» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  29. 29,0 29,1 «Edinburgh 1972 / Participants – Vicky Leandros – Après Toi» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  30. 30,0 30,1 «Luxembourg 1973 / Participants – Anne-Marie David – Tu Te Reconnaîtras» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  31. 31,0 31,1 «Brighton 1974 / Participants – ABBA – Waterloo» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  32. 32,0 32,1 «Stockholm 1975 / Participants – Teach-In – Ding-A-Dong» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  33. 33,0 33,1 «The Hague 1976 / Participants – Brotherhood of Man – Save Your Kisses For Me» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  34. 34,0 34,1 «London 1977 / Participants – Marie Myriam – L'oiseau Et L'enfant» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  35. 35,0 35,1 «Paris 1978 / Participants – Izhar Cohen and the Alphabeta – Abanibi» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  36. 36,0 36,1 «Jerusalem 1979 / Participants – Milk and Honey – Hallelujah» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  37. 37,0 37,1 «The Hague 1980 / Participants – Johnny Logan – What's Another Year» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  38. 38,0 38,1 «Dublin 1981 / Participants – Bucks Fizz – Making Your Mind Up» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  39. 39,0 39,1 «Harrogate 1982 / Participants – Nicole – Ein Bißchen Frieden» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  40. 40,0 40,1 «Munich 1983 / Participants – Corinne Hermès – Si La Vie Est Cadeau» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  41. 41,0 41,1 «Luxembourg 1984 / Participants – Herrey's – Diggi-loo Diggy-ley» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  42. 42,0 42,1 «Gothenburg 1985 / Participants – Bobbysocks – La Det Swinge» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  43. 43,0 43,1 «Bergen 1986 / Participants – Sandra Kim – J'aime La Vie» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  44. 44,0 44,1 «Brussels 1987 / Participants – Johnny Logan – Hold Me Now» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  45. 45,0 45,1 «Dublin 1988 / Participants – Céline Dion – Ne Partez Pas Sans Moi» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  46. 46,0 46,1 «Lausanne 1989 / Participants – Riva – Rock Me» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  47. 47,0 47,1 «Zagreb 1990 / Participants – Toto Cutugno – Insieme: 1992» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  48. 48,0 48,1 «Rome 1991 / Participants – Carola – Fångad Av En Stormvind» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  49. 49,0 49,1 «Malmö 1992 / Participants – Linda Martin – Why Me» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  50. 50,0 50,1 «Millstreet 1993 / Participants – Niamh Kavanagh – In Your Eyes» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  51. 51,0 51,1 «Dublin 1994 / Participants – Paul Harrington and Charlie McGettigan – Rock 'n' Roll Kids» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  52. 52,0 52,1 «Dublin 1995 / Participants – Secret Garden – Nocturne» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  53. 53,0 53,1 «Oslo 1996 / Participants – Eimear Quinn – The Voice» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  54. 54,0 54,1 «Dublin 1997 / Participants – Katrina and The Waves – Love Shine A Light» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  55. 55,0 55,1 «Birmingham 1998 / Participants – Dana International – Diva» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  56. 56,0 56,1 «Jerusalem 1999 / Participants – Charlotte Nilsson – Take Me To Your Heaven» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  57. 57,0 57,1 «Stockholm 2000 / Participants – Olsen brothers – Fly On The Wings Of Love» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  58. 58,0 58,1 «Copenhagen 2001 / Participants – Tanel Padar, Dave Benton & 2XL – Everybody» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  59. 59,0 59,1 «Tallinn 2002 / Participants – Marie N – I Wanna» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  60. 60,0 60,1 «Riga 2003 / Participants – Sertab Erener – Everyway That I Can» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  61. 61,0 61,1 «Istanbul 2004 / Participants – Ruslana – Wild Dances» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  62. 62,0 62,1 «Kyiv 2005 / Participants – Helena Paparizou – My Number One» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  63. 63,0 63,1 63,2 «Athens 2006 / Participants – Lordi – Hard Rock Hallelujah» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  64. 64,0 64,1 64,2 «Helsinki 2007 / Participants – Marija Šerifović – Molitva» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  65. 65,0 65,1 «Belgrade 2008 / Participants – Dima Bilan – Believe» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  66. 66,0 66,1 66,2 «Moscow 2009 / Participants – Alexander Rybak – Fairytale» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  67. 67,0 67,1 «Oslo 2010 / Participants – Lena – Satellite» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  68. 68,0 68,1 «Düsseldorf 2011 / Participants – Ell/Nikki – Running Scared» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  69. 69,0 69,1 69,2 «Baku 2012 / Participants – Loreen – Euphoria» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  70. 70,0 70,1 70,2 «Malmö 2013 / Participants – Emmelie de Forest – Only Teardrops» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  71. 71,0 71,1 71,2 «Copenhagen 2014 / Participants – Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  72. 72,0 72,1 72,2 «Vienna 2015 / Participants – Måns Zelmerlöw – Heroes» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  73. 73,0 73,1 «Stockholm 2016 / Participants – Jamala – 1944» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  74. 74,0 74,1 74,2 «Kyiv 2017 / Participants – Salvador Sobral – Amar Pelos Dois» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  75. Το τραγούδι περιείχε και μερικές φράσεις και στα εβραϊκά.
  76. 76,0 76,1 76,2 «Lisbon 2018 / Participants – Netta – TOY» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  77. 77,0 77,1 77,2 «Tel Aviv 2019 / Participants – Duncan Laurence – Arcade» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  78. 78,0 78,1 78,2 «Rotterdam 2020» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  79. 79,0 79,1 «Rotterdam 2021 / Participants – Måneskin – Zitti E Buoni» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  80. 80,0 80,1 80,2 «Turin 2022 / Participants – Kalush Orchestra – Stefania» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022. 
  81. «Istanbul 2004 / Participants – Željko Joksimović – Lane Moje» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  82. «Kyiv 2005 / Participants – Luminita Anghel & Sistem – Let Me Try» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  83. «Belgrade 2008 / Participants – Kalomira – Secret Combination» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  84. «Belgrade 2008 / Participants – Ani Lorak – Shady Lady» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  85. «Moscow 2009 / Participants – Yohanna – Is It True?» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  86. «Oslo 2010 / Participants – Tom Dice – Me And My Guitar» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  87. «Oslo 2010 / Participants – maNga – We Could Be the Same» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  88. «Düsseldorf 2011 / Participants – Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike – Watch My Dance» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  89. «Düsseldorf 2011 / Participants – Eric Saade – Popular» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  90. «Baku 2012 / Participants – Buranovskiye Babushki – Party For Everybody» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  91. «Malmö 2013 / Participants – Farid Mammadov – Hold Me» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  92. «Copenhagen 2014 / Participants – The Common Linnets – Calm After The Storm» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  93. «Vienna 2015 / Participants – Polina Gagarina – A Million Voices» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  94. «Stockholm 2016 / Participants – Sergey Lazarev – You Are The Only One» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  95. «Stockholm 2016 / Participants – Dami Im – Sound Of Silence» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  96. «Kyiv 2017 / Participants – Kristian Kostov – Beautiful Mess» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  97. «Lisbon 2018 / Participants – Alexander Rybak – That's How You Write A Song» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  98. «Tel Aviv 2019 / Participants – Kate Miller-Heidke – Zero Gravity» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  99. «Rotterdam 2021 / Participants – Destiny – Je Me Casse» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  100. «Rotterdam 2021 / Participants – Gjon's Tears – Tout l'Univers» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  101. «Turin 2022 / Participants – Cornelia Jakobs – Hold Me Closer» (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  102. «ABBA win 'Eurovision 50th' vote». BBC News. 23 Οκτωβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007. 
  103. «Eurovision 2009: Complete Results Released». wiwibloggs (στα Αγγλικά). 6 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  104. «EBU reveals split voting outcome, surprising results». eurovision.tv (στα Αγγλικά). 28 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  105. Shegrikyan, Zaven (26 Μαΐου 2011). «Eurovision Televoting and jury results revealed - ESCToday.com». Eurovision News, Polls and Information by ESCToday (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  106. Hondal, Victor (18 Ιουνίου 2012). «Eurovision Split jury and televoting results announced - ESCToday.com». Eurovision News, Polls and Information by ESCToday (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  107. «Split results of Eurovision 2013 revealed». eurovision.tv (στα Αγγλικά). 29 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  108. Granger, Anthony (11 Μαΐου 2014). «ESC'14: Split Final Results». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  109. DJ (12 Αυγούστου 2021). «2015: Split Eurovision Results All In One Place!». ESC Essence (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  110. «Eurovision 2016 Results: Voting & Points». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  111. «Eurovision 2017 Results: Voting & Points». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  112. «Eurovision 2018 Results: Voting & Points». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  113. «Eurovision 2019 Results: Voting & Points». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  114. «Eurovision 2021 Results: Voting & Points». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  115. «Eurovision 2022 Results: Voting & Points». Eurovisionworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022. 
  116. «The winner always comes from the second half?». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). 17 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2021. 
  117. «Countries – Ireland». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  118. 118,0 118,1 «Countries – Sweden». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  119. «Countries – France». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  120. «Countries – Luxembourg». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  121. «Countries – United Kingdom». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  122. 122,0 122,1 «Countries – Netherlands». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  123. 123,0 123,1 «Countries – Israel». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  124. 124,0 124,1 «Countries – Denmark». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  125. 125,0 125,1 «Countries – Norway». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  126. 126,0 126,1 «Countries – Ukraine». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  127. «Countries – Italy». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  128. 128,0 128,1 «Countries – Switzerland». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  129. 129,0 129,1 «Countries – Austria». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  130. «Countries – Spain». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  131. «Countries – Germany». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  132. «Countries – Monaco». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  133. 133,0 133,1 «Countries – Belgium». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  134. «Countries – Yugoslavia». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  135. «Countries – Estonia». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  136. «Countries – Latvia». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  137. 137,0 137,1 «Countries – Türkiye». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  138. 138,0 138,1 «Countries – Greece». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  139. 139,0 139,1 «Countries – Finland». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  140. 140,0 140,1 «Countries – Serbia». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  141. 141,0 141,1 «Countries – Russia». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  142. 142,0 142,1 «Countries – Azerbaijan». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  143. 143,0 143,1 «Countries – Portugal». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  144. «Countries – Australia». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  145. «Countries – Serbia & Montenegro». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  146. «Countries – Romania». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2022. 
  147. «Countries – Iceland». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  148. «Countries – Bulgaria». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  149. «Countries – Malta». European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. 
  150. Roberts, Dale (6 Αυγούστου 2020). «1993: An iconic Eurovision year». Aussievision. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2021. 
  151. «Eurovision 1996 pre-qualification results». esc-history.com. ESC History. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2014. 


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]