Κατάλογος νικητών της Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αριστερά: Λις Άσια, η πρώτη νικήτρια της Eurovision (1956), και ο Ντίμα Μπιλάν, νικητής του 2008. Κέντρο: Τζόνι Λόγκαν, νικητής των 1980, 1987 και νικητής σαν στιχουργός του τραγουδιού του 1992. Δεξιά: Οι Έλλ & Νίκκι γιορτάζουν τη νίκη τους στη Eurovision 2011 στο Ντίσελντορφ.

Εξήντα επτά τραγούδια κέρδισαν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργάνωσαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει μεταδοθεί κάθε χρόνο από το ντεμπούτο του το 1956, είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο. Χρησιμοποιήθηκαν πολλοί τρόποι ανάδειξης του νικητή όλα αυτά τα χρόνια. Ο κορμός σε αυτούς ήταν η νικήτρια σε χώρες από τις επιτροπές ή τις ψήφους του κοινού. Η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους είναι η νικήτρια χώρα.[1] Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν κερδήθηκε από βαθμολογία, αλλά με ψηφοφορίες (δύο ανά χώρα) και ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής.[2]

Έχουν διεξαχθεί 64 διαγωνισμοί, με έναν νικητή κάθε χρόνο, εκτός από τον δεμένο 1969 διαγωνισμό, ο οποίος είχε τέσσερις. Είκοσι έξι διαφορετικές χώρες έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό. Η Ελβετία κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νικών είναι η Ιρλανδία, με επτά. Το μόνο άτομο που κέρδισε πολλές φορές ως ερμηνευτής είναι ο Johnny Logan εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, ο οποίος ερμήνευσε το "What's Another Year" το 1980 και το "Hold Me Now" το 1987. Ο Logan είναι επίσης ένας από τους πέντε συνθέτες που έχουν γράψει περισσότερες από μία συμμετοχές ("Hold Me Now" 1987 και "Why Me?" 1992, που εκτελείται από τη Linda Martin).[3] Αυτή η μοναδική διάκριση καθιστά τον Logan το μόνο άτομο που έχει τρεις νίκες της Eurovision, είτε ως τραγουδιστής, τραγουδοποιός ή και τα δύο. Οι άλλοι τέσσερις τραγουδοποιοί με περισσότερες από μία επιτυχημένες συμμετοχές είναι Willy van Hemert (Ολλανδία, 1957 και 1959), Yves Dessca (Μονακό, 1971 και Λουξεμβούργο, 1972), Rolf Løvland (Νορβηγία, 1985 και 1995) και Brendan Graham (Ιρλανδία, 1994 και 1996).

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης ή και των πρώτων θέσεων του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες να επωφεληθούν από την επιτυχία τους και τη δημοσιότητα, ξεκινώντας ή προωθώντας τη διεθνή τους καριέρα. Ωστόσο, σε όλη την ιστορία του διαγωνισμού, σχετικά λίγοι από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν γίνει τεράστια διεθνή αστέρια. Οι πιο αξιοσημείωτοι νικητές των καλλιτεχνών της Eurovision, των οποίων η καριέρα ξεκίνησε άμεσα μετά τη νίκη τους, ήταν τα μέλη των ABBA, οι οποίοι κέρδισαν το διαγωνισμό για τη Σουηδία το 1974 με το τραγούδι τους "Waterloo".[4] Οι ABBA συνέχισαν να είναι από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της εποχής της. Μία άλλη αξιοσημείωτη νικήτρια που στη συνέχεια πέτυχε διεθνή φήμη και επιτυχία ήταν η Céline Dion, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελβετία το 1988 με το τραγούδι "Ne partez pas sans moi".

Από το 2008, ο νικητής κερδίζει ένα επίσημο τρόπαιο του νικητή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Το τρόπαιο είναι ένα χειροποίητο κομμάτι γυαλιού με αμμοβολή, σε σχήμα μικροφώνου της δεκαετίας του 1950.[5] Οι τραγουδοποιοί του νικητήριου τραγουδιού λαμβάνουν μικρότερες εκδοχές του κύριου τροπαίου. Ο αρχικός σχεδιασμός δημιουργήθηκε από τον Κιέλλ Ένγκμαν της Kosta Boda, που ειδικεύεται στην τέχνη του γυαλιού.[6]

Λίστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ημ/νία Πόλη Νικήτρια χώρα Ερμηνευτής Τραγούδι Γλώσσα Βαθμοί Διαφορά Δεύτερη θέση
1956 24 Μαΐου Flag of Switzerland.svg Λουγκάνο Ελβετία Λις Άσια "Refrain" Γαλλικά
Δεν ανακοινώθηκαν ποτέ
1957[7] 3 Μαρτίου Flag of Germany.svg Φρανκφούρτη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Κόρι Μπρόκεν "Net als toen" Ολλανδικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000014.00000014 Flag of France.svg Γαλλία
1958 12 Μαρτίου Flag of the Netherlands.svg Χίλφερσουμ Flag of France.svg Γαλλία Αντρέ Κλαβό "Dors, mon amour" Γαλλικά &0000000000000027.00000027 &0000000000000003.0000003 Ελβετία
1959 11 Μαρτίου Flag of France.svg Κάννες Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Τέντι Σόλτεν "Een beetje" Ολλανδικά &0000000000000021.00000021 &0000000000000005.0000005 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1960[8] 29 Μαρτίου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of France.svg Γαλλία Ζακλίν Μπουαγιέ "Tom Pillibi" Γαλλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000007.0000007
1961 18 Μαρτίου Flag of France.svg Κάννες Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ζαν Κλοντ Πασκάλ "Nous les amoureux" Γαλλικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000007.0000007
1962 18 Μαρτίου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of France.svg Γαλλία Ιζαμπέλ Ομπρέ "Un premier amour" Γαλλικά &0000000000000026.00000026 &0000000000000013.00000013 Flag of Monaco.svg Μονακό
1963[9] 23 Μαρτίου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of Denmark.svg Δανία Γκρέτε και Γιούργκεν Ίνγκμαν "Dansevise" Δανικά &0000000000000042.00000042 &0000000000000002.0000002 Ελβετία
1964 21 Μαρτίου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Italy.svg Ιταλία Τζιλιόλα Τσινκουέτι "Non ho l'età" Ιταλικά &0000000000000049.00000049 &0000000000000032.00000032 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1965 20 Μαρτίου Flag of Italy.svg Νάπολη Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Φρανς Γκαλ "Poupée de cire, poupée de son" Γαλλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006
1966 5 Μαρτίου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Austria.svg Αυστρία Ούντο Γιούργκενς "Merci, Chérie" Γερμανικά &0000000000000031.00000031 &0000000000000015.00000015 Flag of Sweden.svg Σουηδία
1967 8 Απριλίου Flag of Austria.svg Βιέννη Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Σάντι Σο "Puppet on a String" Αγγλικά &0000000000000047.00000047 &0000000000000025.00000025 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1968 6 Απριλίου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Ισπανία Μασσιέλ "La, la, la" Ισπανικά &0000000000000029.00000029 &0000000000000001.0000001 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1969[10] 29 Μαρτίου Flag of Spain (1945–1977).svg Μαδρίτη Σαλομέ "Vivo cantando" Ισπανικά &0000000000000018.00000018
Όχι δεύτερη θέση
Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λουλού "Boom Bang-a-Bang" Αγγλικά
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Λένι Κουρ "De troubadour" Ολλανδικά
Flag of France.svg Γαλλία Φρίντα Μποκαρά "Un jour, un enfant" Γαλλικά
1970[11] 21 Μαρτίου Flag of the Netherlands.svg Άμστερνταμ Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ντάνα "All Kinds of Everything" Αγγλικά &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1971 3 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of Monaco.svg Μονακό Σεβερίν "Un banc, un arbre, une rue" Γαλλικά &0000000000000128.000000128 &0000000000000012.00000012 Ισπανία
1972[12] 25 Μαρτίου Flag of the United Kingdom.svg Εδιμβούργο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Βίκυ Λέανδρος "Après toi" Γαλλικά &0000000000000128.000000128 &0000000000000014.00000014 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1973 7 Απριλίου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Αν Μαρί Νταβίντ "Tu te reconnaîtras" Γαλλικά &0000000000000129.000000129 &0000000000000004.0000004 Ισπανία
1974[13] 6 Απριλίου Flag of the United Kingdom.svg Μπράιτον Flag of Sweden.svg Σουηδία ABBA "Waterloo" Αγγλικά &0000000000000024.00000024 &0000000000000006.0000006 Flag of Italy.svg Ιταλία
1975 22 Μαρτίου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Teach-In "Ding-a-dong" Αγγλικά &0000000000000152.000000152 &0000000000000014.00000014 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1976 3 Απριλίου Flag of the Netherlands.svg Χάγη Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Brotherhood of Man "Save Your Kisses for Me" Αγγλικά &0000000000000164.000000164 &0000000000000017.00000017 Flag of France.svg Γαλλία
1977 7 Μαΐου Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο Flag of France.svg Γαλλία Μαρί Μυριάμ "L'oiseau et l'enfant" Γαλλικά &0000000000000136.000000136 &0000000000000015.00000015 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1978 22 Απριλίου Flag of France.svg Παρίσι Flag of Israel.svg Ισραήλ Ιζχάρ Κοέν και οι Alphabeta "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) Εβραϊκά &0000000000000157.000000157 &0000000000000032.00000032 Βέλγιο
1979 31 Μαρτίου Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ Γκάλι Ατάρι και Milk and Honey "Hallelujah" (הללויה) Εβραϊκά &0000000000000125.000000125 &0000000000000009.0000009 Ισπανία
1980[14] 19 Απριλίου Flag of the Netherlands.svg Χάγη Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Τζόνι Λόγκαν "What's Another Year" Αγγλικά &0000000000000143.000000143 &0000000000000015.00000015 Flag of Germany.svg Γερμανία
1981 4 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Bucks Fizz "Making Your Mind Up" Αγγλικά &0000000000000136.000000136 &0000000000000004.0000004
1982 24 Απριλίου Flag of the United Kingdom.svg Χάρογκειτ Flag of Germany.svg Γερμανία Νικόλ "Ein bißchen Frieden" Γερμανικά &0000000000000161.000000161 &0000000000000061.00000061 Flag of Israel.svg Ισραήλ
1983 23 Απριλίου Flag of Germany.svg Μόναχο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Κορίν Ερμές "Si la vie est cadeau" Γαλλικά &0000000000000142.000000142 &0000000000000006.0000006
1984 5 Μαΐου Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Sweden.svg Σουηδία Herreys "Diggi-Loo Diggi-Ley" Σουηδικά &0000000000000145.000000145 &0000000000000008.0000008 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1985 4 Μαΐου Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of Norway.svg Νορβηγία Bobbysocks! "La det swinge" Νορβηγικά &0000000000000123.000000123 &0000000000000018.00000018 Flag of Germany.svg Γερμανία
1986 3 Μαΐου Flag of Norway.svg Μπέργκεν Βέλγιο Σάντρα Κιμ "J'aime la vie" Γαλλικά &0000000000000176.000000176 &0000000000000036.00000036 Ελβετία
1987 9 Μαΐου Flag of Belgium.svg Βρυξέλλες Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Τζόνι Λόγκαν "Hold Me Now" Αγγλικά &0000000000000172.000000172 &0000000000000031.00000031 Flag of Germany.svg Γερμανία
1988 30 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουλβίνο Ελβετία Σελίν Ντιόν "Ne partez pas sans moi" Γαλλικά &0000000000000137.000000137 &0000000000000001.0000001 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1989 6 Μαΐου Flag of Switzerland.svg Λωζάνη Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Riva "Rock Me" Κροατικά &0000000000000137.000000137 &0000000000000007.0000007
1990[15] 5 Μαΐου Flag of SFR Yugoslavia.svg Ζάγκρεμπ Flag of Italy.svg Ιταλία Τότο Κουτούνιο "Insieme: 1992" Ιταλικά &0000000000000149.000000149 &0000000000000017.00000017 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
Flag of France.svg Γαλλία
1991 4 Μαΐου Flag of Italy.svg Ρώμη Flag of Sweden.svg Σουηδία Καρόλα "Fångad av en stormvind" Σουηδικά &0000000000000146.000000146 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 Flag of France.svg Γαλλία
1992 9 Μαΐου Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Λίντα Μάρτιν "Why Me" Αγγλικά &0000000000000155.000000155 &0000000000000016.00000016 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1993[16] 15 Μαΐου Flag of Ireland.svg Μίλστριτ Νίαμ Κάβανα "In Your Eyes" Αγγλικά &0000000000000187.000000187 &0000000000000023.00000023
1994 30 Απριλίου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Πώλ Χάρρινγκτον και Τσάρλι ΜακΓκέττιγκαν "Rock 'n' Roll Kids" Αγγλικά &0000000000000226.000000226 &0000000000000060.00000060 Flag of Poland.svg Πολωνία
1995 13 Μαΐου Flag of Norway.svg Νορβηγία Secret Garden "Nocturne" Νορβηγικά &0000000000000148.000000148 &0000000000000029.00000029 Flag of Spain.svg Ισπανία
1996[17] 18 Μαΐου Flag of Norway.svg Όσλο Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ιμίαρ Χίνι "The Voice" Αγγλικά &0000000000000162.000000162 &0000000000000048.00000048 Flag of Norway.svg Νορβηγία
1997 3 Μαΐου Flag of Ireland.svg Δουβλίνο Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Katrina and the Waves "Love Shine a Light" Αγγλικά &0000000000000227.000000227 &0000000000000070.00000070 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία
1998 9 Μαΐου Flag of the United Kingdom.svg Μπέρμιγχαμ Flag of Israel.svg Ισραήλ Ντάνα Ιντερνάσιοναλ "Diva" (דיווה) Εβραϊκά &0000000000000172.000000172 &0000000000000006.0000006 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
1999 29 Μαΐου Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ Flag of Sweden.svg Σουηδία Σαρλότ Νίλσον "Take Me to Your Heaven" Αγγλικά &0000000000000163.000000163 &0000000000000017.00000017 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
2000[18] 13 Μαΐου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of Denmark.svg Δανία Αδελφοί Όλσεν "Fly on the Wings of Love" Αγγλικά &0000000000000195.000000195 &0000000000000040.00000040 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
2001 12 Μαΐου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Estonia.svg Εσθονία Τάνελ Πάνταρ, Ντέιβ Μπέντον και 2XL "Everybody" Αγγλικά &0000000000000198.000000198 &0000000000000021.00000021 Flag of Denmark.svg Δανία
2002 25 Μαΐου Flag of Estonia.svg Τάλιν Flag of Latvia.svg Λετονία Marie N "I Wanna" Αγγλικά &0000000000000176.000000176 &0000000000000012.00000012 Flag of Malta.svg Μάλτα
2003 24 Μαΐου Flag of Latvia.svg Ρίγα Flag of Turkey.svg Τουρκία Σερτάμπ Ερενέρ "Everyway That I Can" Αγγλικά &0000000000000167.000000167 &0000000000000002.0000002 Βέλγιο
2004[19] 15 Μαΐου Flag of Turkey.svg Κωνσταντινούπολη Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Ρουσλάνα "Wild Dances" Αγγλικά[20] &0000000000000280.000000280 &0000000000000017.00000017 Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο
2005 21 Μαΐου Flag of Ukraine.svg Κίεβο Flag of Greece.svg Ελλάδα Έλενα Παπαρίζου "My Number One" Αγγλικά &0000000000000230.000000230 &0000000000000038.00000038 Flag of Malta.svg Μάλτα
2006 20 Μαΐου Flag of Greece.svg Αθήνα Flag of Finland.svg Φινλανδία Lordi "Hard Rock Hallelujah" Αγγλικά &0000000000000292.000000292 &0000000000000044.00000044 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
2007 12 Μαΐου Flag of Finland.svg Ελσίνκι Σερβία Μαρίγια Σερίφοβιτς "Molitva" (Молитва) Σερβικά &0000000000000268.000000268 &0000000000000033.00000033 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2008[21] 24 Μαΐου Flag of Serbia (2004–2010).svg Βελιγράδι Flag of Russian Federation.svg Ρωσία Ντίμα Μπιλάν "Believe" Αγγλικά &0000000000000272.000000272 &0000000000000042.00000042
2009 16 Μαΐου Flag of Russia.svg Μόσχα Flag of Norway.svg Νορβηγία Αλεξάντερ Ρίμπακ "Fairytale" Αγγλικά &0000000000000387.000000387 &0000000000000169.000000169 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
2010 29 Μαΐου Flag of Norway.svg Όσλο Flag of Germany.svg Γερμανία Λένα "Satellite" Αγγλικά &0000000000000246.000000246 &0000000000000076.00000076 Flag of Turkey.svg Τουρκία
2011 14 Μαΐου Flag of Germany.svg Ντίσελντορφ Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Έλλ & Νίκκι "Running Scared" Αγγλικά &0000000000000221.000000221 &0000000000000032.00000032 Flag of Italy.svg Ιταλία
2012 26 Μαΐου Flag of Azerbaijan.svg Μπακού Flag of Sweden.svg Σουηδία Λορίν "Euphoria" Αγγλικά &0000000000000372.000000372 &0000000000000113.000000113 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
2013 18 Μαΐου Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Denmark.svg Δανία Εμελί ντε Φόρεστ "Only Teardrops" Αγγλικά &0000000000000281.000000281 &0000000000000047.00000047 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2014 10 Μαΐου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Austria.svg Αυστρία Κοντσίτα Βουρστ "Rise Like a Phoenix" Αγγλικά &0000000000000290.000000290 &0000000000000052.00000052 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
2015 23 Μαΐου Flag of Austria.svg Βιέννη Flag of Sweden.svg Σουηδία Μονς Σέλμερλεβ "Heroes" Αγγλικά &0000000000000365.000000365 &0000000000000062.00000062 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
2016 14 Μαΐου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Τζαμάλα "1944" Κριμαϊκά Ταταρικά[22] &0000000000000534.000000534 &0000000000000023.00000023 Flag of Australia.svg Αυστραλία
2017 13 Μαΐου Flag of Ukraine.svg Κίεβο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Σαλβαντόρ Σομπράλ "Amar pelos dois" Πορτογαλικά &0000000000000758.000000758 &0000000000000143.000000143 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
2018 12 Μαΐου Flag of Portugal.svg Λισαβόνα Flag of Israel.svg Ισραήλ Νέτα Μπαρζιλάι "Toy" Αγγλικά[23] 529 93 Flag of Cyprus.svg Κύπρος
2019 18 Μαΐου Flag of Israel.svg Τελ Αβίβ Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ντάνκαν Λόρενς "Arcade" Αγγλικά 492 27 Flag of Italy.svg Ιταλία
2020[24] Θα πραγματοποιούνταν στο Ρότερνταμ, στις 16 Μαΐου. Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και αντικαταστάθηκε από την ειδική εκπομπή Eurovision: Europe Shine A Light
2021 22 Μαΐου Flag of the Netherlands.svg Ρότερνταμ Flag of Italy.svg Ιταλία Måneskin "Zitti e buoni" Ιταλικά 524 25 Flag of France.svg Γαλλία
2022 14 Μαΐου Flag of Italy.svg Τορίνο Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Kalush Orchestra "Stefania" Ουκρανικά 631 165 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
2023[25] Flag of the United Kingdom.svg


Νικητές ημιτελικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Ημ/νία Πόλη Νίκη Τραγούδι Ερμηνευτής Γλώσσα Βαθμοί Δεύτερη θέση
2004 14 Μαΐου Flag of Turkey.svg Κωνσταντινούπολη Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο "Lane moje" (Лане моје) Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς Σερβικά &0000000000000263.000000263 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2005 19 Μαΐου Flag of Ukraine.svg Κίεβο Flag of Romania.svg Ρουμανία "Let Me Try" Λουμινίτσα Άνγχελ & Sistem Αγγλικά &0000000000000235.000000235 Flag of Moldova.svg Μολδαβία
2006 18 Μαΐου Flag of Greece.svg Αθήνα Flag of Finland.svg Φινλανδία "Hard Rock Hallelujah" Lordi Αγγλικά &0000000000000292.000000292 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη
2007 10 Μαΐου Flag of Finland.svg Ελσίνκι Σερβία "Molitva" (Молитва) Μαρίγια Σερίφοβιτς Σερβικά &0000000000000298.000000298 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
2008 20 Μαΐου Flag of Serbia (2004–2010).svg Βελιγράδι Flag of Greece.svg Ελλάδα "Secret Combination" Καλομοίρα Αγγλικά &0000000000000156.000000156 Flag of Armenia.svg Αρμενία
22 Μαΐου Flag of Ukraine.svg Ουκρανία "Shady Lady" Άνι Λόρακ Αγγλικά &0000000000000152.000000152 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
2009 12 Μαΐου Flag of Russia.svg Μόσχα Flag of Iceland.svg Ισλανδία "Is It True?" Γιόχαννα Αγγλικά &0000000000000174.000000174 Flag of Turkey.svg Τουρκία
14 Μαΐου Flag of Norway.svg Νορβηγία "Fairytale" Αλεξάντερ Ρίμπακ Αγγλικά &0000000000000201.000000201 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2010 25 Μαΐου Flag of Norway.svg Όσλο Βέλγιο "Me and My Guitar" Τόμ Ντίς Αγγλικά &0000000000000167.000000167 Flag of Greece.svg Ελλάδα
27 Μαΐου Flag of Turkey.svg Τουρκία "We Could Be the Same" maNga Αγγλικά &0000000000000118.000000118 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
2011 10 Μαΐου Flag of Germany.svg Ντίσελντορφ Flag of Greece.svg Ελλάδα "Watch My Dance" Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike Αγγλικά, Ελληνικά &0000000000000133.000000133 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
12 Μαΐου Flag of Sweden.svg Σουηδία "Popular" Έρικ Σάαντε Αγγλικά &0000000000000155.000000155 Flag of Denmark.svg Δανία
2012 22 Μαΐου Flag of Azerbaijan.svg Μπακού Flag of Russian Federation.svg Ρωσία "Party for Everybody" Γιαγιάδες του Μπουράνοβο Ουντμούρτικα, Αγγλικά &0000000000000152.000000152 Flag of Albania.svg Αλβανία
24 Μαΐου Flag of Sweden.svg Σουηδία "Euphoria" Λορίν Αγγλικά &0000000000000181.000000181 Flag of Serbia.svg Σερβία
2013 14 Μαΐου Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Denmark.svg Δανία "Only Teardrops" Εμελί ντε Φόρεστ Αγγλικά &0000000000000167.000000167 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία
16 Μαΐου Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν "Hold Me" Φαρίντ Μάμμαντοβ Αγγλικά &0000000000000139.000000139 Flag of Greece.svg Ελλάδα
2014 6 Μαΐου Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Calm After The Storm" The Common Linnets Αγγλικά &0000000000000150.000000150 Flag of Sweden.svg Σουηδία
8 Μαΐου Flag of Austria.svg Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Κοντσίτα Βουρστ Αγγλικά &0000000000000169.000000169 Flag of Romania.svg Ρουμανία
2015 19 Μαΐου Flag of Austria.svg Βιέννη Flag of Russian Federation.svg Ρωσία "A Million Voices" Πωλίνα Γκαγκάρινα Αγγλικά &0000000000000182.000000182 Βέλγιο
21 Μαΐου Flag of Sweden.svg Σουηδία "Heroes" Μονς Σέλμερλεβ Αγγλικά &0000000000000217.000000217 Flag of Latvia.svg Λετονία
2016 10 Μαΐου Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of Russian Federation.svg Ρωσία "You Are the Only One" Σεργκέι Λάζαρεφ Αγγλικά &0000000000000342.000000342 Flag of Armenia.svg Αρμενία
12 Μαΐου Flag of Australia.svg Αυστραλία "Sound of silence" Ντάμι Ίμ Αγγλικά &0000000000000330.000000330 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2017 9 Μαΐου Flag of Ukraine.svg Κίεβο Flag of Portugal.svg Πορτογαλία "Amar pelos dois" Σαλβαντόρ Σομπράλ Πορτογαλικά &0000000000000370.000000370 Flag of Moldova.svg Μολδαβία
11 Μαΐου Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία "Beautiful Mess" Κριστιάν Κόστοβ Αγγλικά &0000000000000403.000000403 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
2018 8 Μαΐου Flag of Portugal.svg Λισαβόνα Flag of Israel.svg Ισραήλ "Toy" Νέτα Μπαρζιλάι Αγγλικά[26] &0000000000000283.000000283 Flag of Cyprus.svg Κύπρος
10 Μαΐου Flag of Norway.svg Νορβηγία "That's How You Write a Song" Αλεξάντερ Ρίμπακ Αγγλικά &0000000000000266.000000266 Flag of Sweden.svg Σουηδία
2019 14 Μαΐου Flag of Israel.svg Τελ Αβίβ Flag of Australia.svg Αυστραλία "Zero Gravity" Κέιτ Μίλλερ-Χάιντκι Αγγλικά 261 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία
16 Μαΐου Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία "Arcade" Ντάνκαν Λόρενς Αγγλικά 280 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία
2020 12 Μαΐου Flag of the Netherlands.svg Ρότερνταμ Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
14 Μαΐου Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
2021 18 Μαΐου Flag of the Netherlands.svg Ρότερνταμ Flag of Malta.svg Μάλτα "Je me casse" Destiny Αγγλικά 325 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
20 Μαΐου Ελβετία "Tout l'univers" Gjon's Tears Γαλλικά 291 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
2022 10 Μαΐου Flag of Italy.svg Τορίνο Ukraine
12 Μαΐου ΤBA

Για πληροφορίες σχετικά με τους νικητές τραγουδοποιών κάθε έτους, δείτε τον κατάλογο των τραγουδοποιών που έχουν κερδίσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Παρατηρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έντεκα νικητές της Eurovision (μαζί με τρεις μη νικητές) εμφανίστηκαν στη συναυλία Congratulations το 2005, όπου το "Waterloo" των ABBA ψηφίστηκε το πιο δημοφιλές τραγούδι των πρώτων πενήντα ετών του διαγωνισμού.[27]

Η Ιρλανδία έχει τερματίσει πρώτη επτά φορές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και κέρδισε επίσης τον διαγωνισμό για τρία συνεχόμενα έτη (1992, 1993, 1994), περισσότερα διαδοχικά έτη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τρεις χώρες κέρδισαν δύο φορές στη σειρά: η Ισπανία (1968 και 1969), το Λουξεμβούργο (1972 και 1973) και το Ισραήλ (1978 και 1979). Μαζί με τη νίκη της Ελβετίας στον πρώτο διαγωνισμό, η Σερβία είναι η μόνη άλλη χώρα που κέρδισε με την πρώτη συμμετοχή της στο ντεμπούτο (το 2007), αν και η Σερβία είχε διαγωνιστεί εκ των προτέρων ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβία και Μαυροβούνιο. Επίσης η μοναδική χώρα που κέρδισε τον διαγωνισμό και δε διοργάνωσε την επόμενη διοργάνωση είναι το Μονακό, με τη μοναδική του νίκη στο διαγωνισμό του 1971. Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1975 και 2015, ο νικητής του διαγωνισμού αποφασίστηκε από την τελευταία χώρα που ψήφιζε έντεκα φορές.[N 1]

Οι αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής αύξησης του αριθμού των χωρών που συμμετέχουν/ψηφίζουν, σημαίνει ότι οι πόντοι που κερδίζονται δεν είναι συγκρίσιμοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Ο Σαλβαντόρ Σομπράλ της Πορτογαλίας κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού βαθμών στην ιστορία του διαγωνισμού, κερδίζοντας 758 με το τραγούδι "Amar pelos dois". Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ της Νορβηγίας κατέχει το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης σε βαθμούς, με μια διαφορά 169 βαθμών έναντι της δεύτερης θέσης το 2009. Η Τζιλιόλα Τσινκουέτι της Ιταλίας κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη νίκη κατά ποσοστό, σημειώνοντας σχεδόν τριπλάσιους βαθμούς από τη δεύτερη θέση (49 βαθμούς έλαβε σε σύγκριση με τους 17 από τον δεύτερο) στον διαγωνισμό του 1964. Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2015, το χαμηλότερο νικηφόρο αποτέλεσμα ήταν οι Bobbysocks της Νορβηγίας. Κατά τη νίκη τους στη Eurovision του 1985 κέρδισαν 123 βαθμούς (από τους συνολικά 1044 διαθέσιμους από τις 18 άλλες χώρες), ενώ το χαμηλότερο νικητήριο σύνολο ήταν οι 18 βαθμοί (από τους 160 συνολικούς βαθμούς από 16 χώρες) που σημείωσε η κάθε μία από τις τέσσερις χώρες που κέρδισαν το 1969.

Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 2015, στο οποίο κάθε χώρα δίνει τους μέγιστους βαθμούς στην πρώτη της θέση, η Σουηδέζα ερμηνεύτρια Λορίν κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 2012 με τους περισσότερους ψήφους πρώτης θέσης που συγκεντρώθηκαν, λαμβάνοντας ψήφους πρώτης θέσης από 18 από 41 χώρες (εξαιρουμένων των ίδιων). Οι υποψήφιοι του Ηνωμένου Βασιλείου το 1976, Brotherhood of Man με το τραγούδι "Save Your Kisses For Me" κατέχουν το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης βαθμολογίας ανά συμμετέχουσα χώρα, με μέσο όρο 9,65 πόντους ανά χώρα. Οι νικητές του 2011, οι Αζέροι Έλλ & Νίκκι, κατέχουν τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία για ένα τραγούδι που κερδίζει βάσει αυτού του συστήματος, λαμβάνοντας 5,14 πόντους ανά χώρα.

Το 2016, το "1944" της Τζαμάλα έγινε η πρώτη νικηφόρα συμμετοχή από τότε που η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής εισήχθη παράλληλα με την τηλεψηφοφορία από το 2009 για να τερματίσει πρώτη σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, τερματίζοντας δεύτερη στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής πίσω από την Αυστραλία και δεύτερη στην τηλεψηφοφορία μετά τη Ρωσία. Το "Arcade" του Ντάνκαν Λόρενς έγινε ο δεύτερος νικητής αυτής της ιδιαιτερότητας στο διαγωνισμό του 2019, έχοντας τερματίσει τρίτος πίσω από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σουηδία στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής και δεύτερος πίσω από τη Νορβηγία στην τηλεψηφοφορία.

Περίπου τα δύο τρίτα των νικηφόρων τραγουδιών ερμηνεύτηκαν στο δεύτερο μισό του γκαλά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, μέχρι το 2019, μόνο το 34,3% των νικηφόρων τραγουδιών ερμηνεύτηκαν στο πρώτο μισό, συμπεριλαμβανομένων των 3 από τους 4 νικητές το 1969. Το μόνο τραγούδι που κέρδισε χωρίς να είναι σαφώς στο ένα ή στο άλλο μισό ήταν η συμμετοχή του Ισραήλ, το "Hallelujah" το 1979, το οποίο κληρώθηκε 10ο από 19 τραγούδια. Μεταξύ του 2005 και του 2013, όλα τα νικητήρια τραγούδια ερμηνεύτηκαν στο δεύτερο μισό της σειράς του Μεγάλου Τελικού.[28]

Το Ηνωμένο Βασίλειο τερμάτισε στη δεύτερη θέση δεκαπέντε φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα το 1998), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Γαλλία τερμάτισε τρίτη και τέταρτη επτά φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα αντίστοιχα το 1981 και το 2001) και η Σουηδία τερμάτισε πέμπτη εννέα φορές στη Eurovision (πιο πρόσφατα το 2019). Η χώρα με τα περισσότερα φινιρίσματα στις τρεις πρώτες θέσεις που δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό είναι η Μάλτα, έχοντας τερματίσει δεύτερη το 2002 και το 2005 και τρίτη το 1992 και το 1998. Ένα άλλο νησιωτικό έθνος, η Ισλανδία, έχει επίσης τερματίσει δεύτερη δύο φορές, το 1999 και το 2009. Με την Πορτογαλία να επιτυγχάνει την πρώτη της νίκη το 2017, η Μάλτα κατέχει επίσης το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αναμονή για μια πρώτη νίκη, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 1971 (αν και η Κύπρος έχει περισσότερες εμφανίσεις χωρίς νίκη, με 36 από το ντεμπούτο της το 1981, λόγω της διακοπής της Μάλτας από το 1976 έως το 1990). Η Ισπανία κατέχει το τρέχον ρεκόρ με τη μεγαλύτερη απόσταση χρόνου από την τελευταία της νίκη, με συνολικά 50 χρόνια δίχως νίκη, με την τελευταία της νίκη να είναι το 1969. Ακολουθούν η Γαλλία (1977) και το Βέλγιο (1986).

Δεν υπάρχει επίσημη δεύτερη θέση για δύο από τους διαγωνισμούς – 1956 και 1969. Το 1956 ανακοινώθηκε μόνο ο νικητής, η Ελβετία, ενώ υπήρξαν κερδοσκοπικές αναφορές ότι η Γερμανία κατέληξε στη δεύτερη θέση με το "Im Wartesaal zum großen Glück" από τον Βάλτερ Αντρέας Σβαρτ, επειδή η Γερμανία επελέγη για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό του 1957. Το 1969 τέσσερα τραγούδια μοιράστηκαν την πρώτη θέση επιτυγχάνοντας τον ίδιο αριθμό βαθμών, και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε από την Ελβετία, η οποία δεν θεωρείται επίσημος επιλαχών, λόγω της ισοπαλίας για την πρώτη θέση.

Ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης που δείχνει τη νίκη της κάθε χώρας στη Eurovision μέχρι το 2021.
Υπόμνημα
Ανενεργές Χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν αλλά δε συμμετείχαν στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό ή δε θα συμμετάσχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό.
Πρώην Πρώην χώρες που έχουν διαλυθεί.

Τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες Χώρα Χρονιά
7 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
6 Flag of Sweden.svg Σουηδία 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
5 Flag of France.svg Γαλλία 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1957, 1959, 1969, 1975, 2019
4 Flag of Israel.svg Ισραήλ 1978, 1979, 1998, 2018
3 Flag of Denmark.svg Δανία 1963, 2000, 2013
Flag of Norway.svg Νορβηγία 1985, 1995, 2009
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2004, 2016, 2022
Flag of Italy.svg Ιταλία 1964, 1990, 2021
2 Ελβετία 1956, 1988
Flag of Austria.svg Αυστρία 1966, 2014
Flag of Spain.svg Ισπανία 1968, 1969
Flag of Germany.svg Γερμανία[29] 1982, 2010
1 Flag of Monaco.svg Μονακό 1971
Βέλγιο 1986
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία 1989
Flag of Estonia.svg Εσθονία 2001
Flag of Latvia.svg Λετονία 2002
Flag of Turkey.svg Τουρκία 2003
Flag of Greece.svg Ελλάδα 2005
Flag of Finland.svg Φινλανδία 2006
Flag of Serbia.svg Σερβία 2007
Flag of Russian Federation.svg Ρωσία 2008
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2011
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 2017

Η χρονιά 1969 είναι σε πλάγια γράμματα για να δείξει τη νίκη τεσσάρων χωρών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται, στον πίνακα η χρονιά 2020, λόγω του ότι δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός λόγω COVID-19.

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιτυχία πρόκρισης κάθε χώρας στον τελικό από το 2004 έως σήμερα (με εξαίρεση το 2020).
Νίκες Χώρα Χρονιά
3 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία 2012, 2015, 2016
Flag of Sweden.svg Σουηδία 2011, 2012, 2015
2 Flag of Greece.svg Ελλάδα 2008, 2011
Flag of Norway.svg Νορβηγία 2009, 2018
Flag of Australia.svg Αυστραλία 2016, 2019
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 2014, 2019
1 Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο 2004
Flag of Romania.svg Ρουμανία 2005
Flag of Finland.svg Φινλανδία 2006
Flag of Serbia.svg Σερβία 2007
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2008
Flag of Iceland.svg Ισλανδία 2009
Βέλγιο 2010
Flag of Turkey.svg Τουρκία 2010
Flag of Denmark.svg Δανία 2013
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2013
Flag of Austria.svg Αυστρία 2014
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 2017
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2017
Flag of Israel.svg Ισραήλ 2018
Flag of Malta.svg Μάλτα 2021
Ελβετία 2021

Προκριματικοί γύροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες Χώρα Χρονιά
1 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1993
Flag of Sweden.svg Σουηδία 1996

Κατάταξη (Πρώτες 3 θέσεις)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα Πρώτη θέση Δεύτερη θέση Τρίτη θέση Καλύτερη θέση
1 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 7 4 1
2 Flag of Sweden.svg Σουηδία 6 1 6
3 Flag of United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 5 16 3
4 Flag of France.svg Γαλλία 5 7 7
5 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 5 3 1
6 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 5 2 2
7 Flag of Israel.svg Ισραήλ 4 2 1
8 Flag of Denmark.svg Δανία 3 1 3
9 Flag of Norway.svg Νορβηγία 3 1 1
10 Flag of Italy.svg Ιταλία 3 5 5
12 Flag of Germany.svg Γερμανία 2 6 5
13 Ελβετία 2 4 4
14 Flag of Spain.svg Ισπανία 2 4 2
11 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 3 2 1
15 Flag of Russian Federation.svg Ρωσία 1 4 4
16 Βέλγιο 1 4 0
17 Flag of Monaco.svg Μονακό 1 1 3
18 Flag of Turkey.svg Τουρκία 1 1 1
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 1 1 1
20 Flag of Greece.svg Ελλάδα 1 0 3
21 Flag of Estonia.svg Εσθονία 1 0 1
Flag of Latvia.svg Λετονία 1 0 1
Flag of Serbia.svg Σερβία 1 0 1
24 Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία 1 0 0
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1 0 0
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 1 0 0
27 Flag of Malta.svg Μάλτα 0 2 2
28 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 0 2 0
29 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 0 1 0
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0 1 0
Flag of Australia.svg Αυστραλία 0 1 0
Flag of Poland.svg Πολωνία 0 1 0
Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο 0 1 0
34 Flag of Romania.svg Ρουμανία 0 0 2
35 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 0 0 1
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 0 0 1
37 Flag of Croatia.svg Κροατία 0 0 0 4 (1996, 1999)
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 0 0 0 4 (1994)
Flag of Armenia.svg Αρμενία 0 0 0 4 (2008, 2014)
40 Flag of Albania.svg Αλβανία 0 0 0 5 (2012)
41 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 0 0 0 6 (2006)
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 0 0 0 6 (2007)
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 0 0 0 6 (2018)
44 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 0 0 0 7 (1995, 2001)
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 0 0 0 7 (2019)
46 Flag of Georgia.svg Γεωργία 0 0 0 9 (2010, 2011)
47 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 0 0 0 13 (2015)
48 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 0 0 0 18 (1996)
Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0 0 0 18 (1980)
50 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 0 0 0 19 (2019)
51 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 0 0 0 12 (2007)

(ημιτελικός)

Ανά γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Αγγλικά (46.42%)
  Γαλλικά (20.32%)
  Εβραϊκά (4.32%)
  Ολλανδικά (4.32%)
  Ιταλικά (4.32%)
  Νορβηγικά (2.92%)
  Σουηδικά (2.92%)
  Γερμανικά (2.92%)
  Ισπανικά (2.92%)
  Δανικά (1.42%)
  Ουκρανικά (1.42%)
  Κροατικά (1.42%)
  Σερβικά (1.42%)
  Κριμαϊκά Ταταρικά (1.42%)
  Πορτογαλικά (1.42%)

Ανάμεσα στα χρόνια 1966 και 1973, και πάλι ανάμεσα στα 1977 και 1998, οι χώρες επιτρεπόταν να τραγουδήσουν στη γλώσσα τους; δείτε το άρθρο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision.

Νίκες Γλώσσα Χρονιές Χώρες
31 Αγγλικά 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016,[30] 2018, 2019 Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Τουρκία, Ουκρανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Ισραήλ, Ολλανδία
14 Γαλλικά 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1966, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Βέλγιο
3 Ολλανδικά 1957, 1959, 1969 Ολλανδία
Εβραϊκά 1978, 1979, 1998 Ισραήλ
Ιταλικά 1964, 1990, 2021 Ιταλία
2 Γερμανικά 1966, 1982 Αυστρία, Γερμανία
Ισπανικά 1968, 1969 Ισπανία
Σουηδικά 1984, 1991 Σουηδία
Νορβηγικά 1985, 1995 Νορβηγία
1 Δανικά 1963 Δανία
Κροατικά 1989 Γιουγκοσλαβία
Ουκρανικά 2004[31], 2022 Ουκρανία
Σερβικά[32] 2007 Σερβία
Κριμαϊκά Ταταρικά 2016 Ουκρανία[33]
Πορτογαλικά 2017 Πορτογαλία

Φωτογραφίες Νικητών Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest» (PDF). Eurovision.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007. 
  2. «Eurovision 1956». Eurovision.tv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2008. 
  3. O'Connor, John Kennedy (2007). The Eurovision Song Contest – The Official History. Carlton Books, UK. ISBN 978-1-84442-994-3. 
  4. «ABBA's Bjorn says no to reunion». BBC News. 6 December 2005. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4502670.stm. Ανακτήθηκε στις 15 March 2008. 
  5. «Eurovision Crystal Trophy». Kosta Boda (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  6. «Trophy». Eurovision Song Contest (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  7. Μετά τους δύο πρώτους διαγωνισμούς που φιλοξενήθηκαν από την Ελβετία και τη Γερμανία, αποφασίστηκε ότι η νικήτρια χώρα θα διοργανώνει τον διαγωνισμό το επόμενο έτος. Ο νικητής του διαγωνισμού του 1957 ήταν η Ολλανδία, και η ολλανδική τηλεόραση αρχικά αρνήθηκε να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Η ευθύνη της φιλοξενίας τελικά έγινε αποδεκτή, από την Ολλανδία το 1958. Σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια που ακολούθησαν ο κανόνας αυτός είναι σε ισχύ, δηλαδή η νικήτρια χώρα της εκάστοτε χρονιάς, θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το επόμενο έτος, με ειδικές εξαιρέσεις μόνο το 1960, το 1963, το 1972, το 1974, το 1980 και το 2023.
  8. Φιλοξενείται από το BBC στο Λονδίνο, όταν η Ολλανδία αν και νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς, παραχώρησε τη διοργάνωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά.
  9. Φιλοξενείται από το BBC στο Λονδίνο, όταν η Γαλλία αν και νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, λόγω δαπανών. Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε μόνο την τέταρτη θέση την προηγούμενη χρονιά, το Μονακό και το Λουξεμβούργο (που πήραν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα) είχαν αποποιηθεί.
  10. Τέσσερις χώρες (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία) κέρδισαν τον διαγωνισμό, την πρώτη φορά που σημειώθηκε μια κατάσταση ισοπαλίας. Ωστόσο, δεν υπήρχε τότε κανένας κανόνας για την κάλυψη μιας τέτοιας πιθανότητας, και οι τέσσερις χώρες ανακηρύχθηκαν κοινές νικήτριες.
  11. Λόγω του ότι υπήρχαν τέσσερις νικητές στον προηγούμενο διαγωνισμό, τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το ποιο έθνος θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό του 1970. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να φιλοξενεί το 1968 και την Ισπανία το 1969, μόνο η Γαλλία και η Ολλανδία ήταν υπό εξέταση. Η ρίψη ενός νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα η διοργανώτρια χώρα να αποφασιστεί η Ολλανδία. Δώδεκα μόνο, χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Ήταν ο χαμηλότερος αριθμός συμμετεχόντων από την έκδοση του 1959. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία δεν συμμετείχαν το 1970 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τετράδρομο αποτέλεσμα ισοπαλίας του 1969.
  12. Φιλοξενείται από το BBC στο Εδιμβούργο, όταν το Μονακό αν και νικητής της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό. Παραμένει η μοναδική χώρα που κέρδισε το διαγωνισμό αλλά δεν φιλοξένησε ποτέ την Eurovision.
  13. Φιλοξενείται από το BBC στο Μπράιτον, όταν το Λουξεμβούργο αν και νικητής της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, λόγω δαπανών. Εάν κάθε νικήτρια χώρα, αρνούνταν να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, το BBC θα αναλάμβανε τη φιλοξενία του και έχει αναγνωριστεί ως ο επίσημος φιλοξενούμενος από προεπιλογή.
  14. Φιλοξενείται από την NOS (Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα της Ολλανδίας) στη Χάγη, όταν το Ισραήλ αν και νικητής της προηγούμενης χρονιάς, αρνήθηκε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, λόγω δαπανών. Υπήρχε και άλλη αιτία τότε, αφού στις 19 Απριλίου που διεξήχθη ο διαγωνισμός, παράλληλα ήταν η Ημέρα Μνήμης των Ισραηλινών Πεσόντων Στρατιωτών και των Θυμάτων της Τρομοκρατίας. Εκείνη τη χρονιά, οι Ολλανδοί προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό μετά από αρκετούς άλλους τηλεοπτικούς φορείς (συμπεριλαμβανομένου και του BBC) οι οποίοι αρνήθηκαν. Η απροθυμία αυτών των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων για να οργανώσουν το διαγωνισμό οφείλονταν στο ότι έχουν ήδη φιλοξενήσει το διαγωνισμό τα προηγούμενα δύο έτη αλλά και λόγω δαπανών.
  15. Η άλλοτε Ενιαία Γιουγκοσλαβία κέρδισε μονάχα, μια φορά τον διαγωνισμό του 1989 και φιλοξένησε κατά παράδοση, τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1990, στο Ζάγκρεμπ (σήμερα είναι η πρωτεύουσα της σημερινής Κροατίας). Η Γιουγκοσλαβία, έμεινε στην ιστορία του διαγωνισμού, ως η μόνη χώρα του τότε Ανατολικού Μπλοκ, που συμμετείχε στην Eurovision, μέχρι την τελευταία και καθοριστική εμφάνισή της το 1992. Έκτοτε, από αυτό το έτος η Γιουγκοσλαβία έπαψε να υφίσταται και τυπικά ως χώρα και δημιουργήθηκαν στα εδάφη της οι εξής πέντε χώρες (Σλοβενία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Νέα Γιουγκοσλαβία), οι οποίες αργότερα έστειλαν συμμετοχές στον διαγωνισμό ξεχωριστά. Η Νέα Γιουγκοσλαβία (η οποία αργότερα το 2003 μετονομάστηκε σε Σερβία & Μαυροβούνιο), διαλύθηκε επίσης το 2006, μετά από δημοψήφισμα, στις σημερινές Μαυροβούνιο και Σερβία, πράττοντας το ίδιο με τις υπόλοιπες πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες.
  16. Κατά την προετοιμασία αυτού του διαγωνισμού, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση τελικά άρχισε να παλεύει με την έκρηξη του αριθμού των πιθανών συμμετεχουσών χωρών, που προκλήθηκε από τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ, καθώς και από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία παραδοσιακά ήταν η μόνη κομμουνιστική χώρα που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε ένας προκριματικός γύρος, αλλά μόνο για χώρες που είτε δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ στο διαγωνισμό, είτε στην περίπτωση των πρώην δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, δεν είχαν προηγουμένως αγωνιστεί ως ανεξάρτητα έθνη. Ωστόσο, αυτό ήταν απλώς ένα μέτρο εκείνης της στιγμής, κάτι που δεν ήταν προφανώς μια βιώσιμη λύση για τα μελλοντικά χρόνια, καθώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου δίκαιη. Εν τω μεταξύ, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Εσθονία έμειναν για να την πολεμήσουν σε έναν ειδικό διαγωνισμό που ονομάζεται Kvalifikacija za Millstreet στη Λιουμπλιάνα στις 3 Απριλίου για τις τρεις μόνο θέσεις που διατίθενται στον μεγάλο τελικό του Μίλστριτ. Μετά από μια εξαιρετικά αυστηρή ψηφοφορία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία ​​πέρασαν.
  17. Λόγω του ενδιαφέροντος, να συμμετάσχουν πολλές πρώην κομμουνιστικές καθώς και νέες χώρες της Ευρώπης, στον διαγωνισμό, διοργανώθηκε για εκείνη μόνο την χρονιά, ένας μη-τηλεοπτικός μόνο ηχητικός προκριματικός γύρος, από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), προκειμένου να καταχωριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών που θα συμμετάσχουν στον τηλεοπτικό μεγάλο τελικό από είκοσι εννέα, σε έναν πιο εύχρηστο αριθμό των είκοσι τριών χωρών.
  18. Καθιερώθηκε ο όρος του Big Five, με τον οποίο είναι ευρέως γνωστό και ως επίσημο όνομα στις πέντε χώρες που συμβάλλουν περισσότερο από τις υπόλοιπες οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία). Αυτές οι πέντε χώρες, λοιπόν, αποκτούν άμεση πρόσβαση στον τελικό του Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision κάθε χρόνο. Μεταξύ 2000 και 2010, η Ιταλία δεν συμμετείχε στον Διαγωνισμό, οπότε για τους σκοπούς του διαγωνισμού ονομαζόταν Big Four. Η Ιταλία επέστρεψε στο φεστιβάλ στην έκδοση του 2011, οπότε ο όρος Big Five επεκτάθηκε για όλες τις προθέσεις και σκοπούς.
  19. Από το 2004, ο διαγωνισμός περιέχει και έναν τηλεοπτικό ημιτελικό::— Το 2004 διεξήχθη την Τετάρτη πριν τον τελικό:— Από το 2005 ως το 2007 διεξήχθη την Πέμπτη της "Εβδομάδας της Eurovision"
  20. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα ουκρανικά.
  21. Από το 2008 ο διαγωνισμός περιέχει δύο ημιτελικούς, όπου διεξάγονται την Τρίτη και την Πέμπτη πριν τον τελικό, το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα.
  22. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα αγγλικά.
  23. Το τραγούδι περιείχε και μερικές φράσεις και στα εβραϊκά.
  24. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού και έπειτα από 65 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο 65ος διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω του COVID-19 και πραγματοποιήθηκε το 2021.
  25. H Ουκρανία, παρότι κέρδισε δεν μπορεί να φιλοξενήσει, λόγω της Ρωσικής εισβολής στα εδάφη της, επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, ενώ αντίστοιχα πήρε την δεύτερη θέση στον προηγούμενο διαγωνισμό.
  26. Το τραγούδι περιείχε και μερικές φράσεις και στα εβραϊκά.
  27. «ABBA win 'Eurovision 50th' vote». BBC News. 23 Οκτωβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007. 
  28. «The winner always comes from the second half?». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). 17 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2021. 
  29. Η Γερμανία έχει κερδίσει πριν και μετά την ενοποίηση
  30. Το τραγούδι τραγουδήθηκε κατά το ήμισυ στα Κριμαϊκά Ταταρικά
  31. Το τραγούδι του 2004 τραγουδήθηκε μερικώς και στα ουκρανικά.
  32. Croatian (the language of the 1989 winning song) and Serbian (the language of the 2007 winning song) are fully mutually intelligible and often considered varieties of a single language, Serbo-Croatian. However, they are listed separately in Eurovision statistics.
  33. Το τραγούδι τραγουδήθηκε μερικώς και στα ταταρικά της Κριμαίας
  1. Αυτές οι φορές ήταν τις χρονιές 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 και 2003.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]