Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Eurovision 2013» ανακατευθύνει εδώ. Για τον παιδικό διαγωνισμό, δείτε: Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013.
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013
We Are One
Ημερομηνίες
1ος Ημιτελικός14 Μαΐου 2013 (2013-05-14)
2ος Ημιτελικός16 Μαΐου 2013 (2013-05-16)
Τελικός18 Μαΐου 2013 (2013-05-18)
Διοργάνωση
Χώρος διεξαγωγήςMalmö Arena, Μάλμε, Σουηδία
ΠαρουσιαστέςPetra Mede
ΣκηνοθέτηςDaniel Jelinek
Robin Hofwander
Sven Stojanovic
Εκτελεστικός επόπτηςJon Ola Sand
Εκτελεστικός παραγωγόςMartin Österdahl
ΔιοργανωτήςSveriges Television (SVT)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Έναρξη διαγωνισμού
  • 1ος Ημιτελικός: "Euphoria" από τη Loreen και παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από μαθητές τοπικών σχολείων
  • 2ος Ημιτελικός': "Urban Orchestra" (χορογραφία των Jennie Widegren και Fredrik Rydman, μουσική από τον Kleerup)
  • Τελικός: "We Write the Story" (μουσική από τους Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Avicii
Ενδιάμεση πράξη
  • 1ος Ημιτελικός: "Northern Lights" (χορογραφία των Jennie Widegren και Fredrik Rydman, μουσική από τον Kleerup)
  • 2ος Ημιτελικός: "Swedish Pop Voices", με τους Darin και Agnes Carlsson
  • Τελικός: "We Got the Power", "My Heart Is Refusing Me" & "Euphoria" από τη Loreen
    "Swedish Smörgåsbord" από την Petra Mede (μουσική από τον Jan Lundkvist, στίχοι από τους Matheson Bayley, Edward af Sillén και Daniel Réhn
    "The Winner Takes It All" από τη Sarah Dawn Finer
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών39
Πρώτη εμφάνισηΚαμία
Επιστρέφουν Αρμενία
Αποχωρούν
Ψηφοφορία
Σύστημα ψηφοφορίαςΚάθε χώρα απονέμει 12, 10, 8-1 βαθμούς στα 10 αγαπημένα της τραγούδια
Μηδέν βαθμοίΚανένας
Νικητής Δανία
"Only Teardrops"
← 2012Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision2014 →

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2013 ήταν η 58η έκδοση του ετήσιου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας μετά τη νίκη της Λορίν στο διαγωνισμό του 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το τραγούδι "Euphoria". Ήταν η πέμπτη φορά που η Σουηδία φιλοξένησε τον διαγωνισμό, την τελευταία φορά το 2000. Η Sveriges Television (SVT) επέλεξε το Malmö Arena ως τόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων μετά την εξέταση πολλών χώρων στη Σουηδία. Ο παρουσιαστής του διαγωνισμού ήταν η Πέτρα Μέντε. Συμμετείχαν τριάντα εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, η οποία εκπροσωπήθηκε τελευταία το 2011. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Τουρκία ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τον διαγωνισμό του 2013.

Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού χτίστηκε γύρω από το θέμα "We Are One" - τονίζοντας την ισότητα και την ενότητα όλων των συμμετεχουσών χωρών παράλληλα με την πολιτισμική πολυμορφία και την επιρροή κάθε συμμετέχοντος. Σε σύγκριση με πολλούς προηγούμενους διαγωνισμούς στην ιστορία της Eurovision, η Σουηδία επέλεξε να επικεντρώσει την προσοχή της στους καλλιτέχνες και τις αντίστοιχες χώρες τους αντί να εστιάσει στην προώθηση της δικής της χώρας. Οι κάρτες που παρουσιάστηκαν πριν από κάθε τραγούδι που συχνά χρησιμοποιήθηκε για να δείξουν τη φύση, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της χώρας που φιλοξενεί το διαγωνισμό, άλλαξαν για να δείξουν τη χαρακτηριστική καθημερινή ζωή του κάθε καλλιτέχνη στις χώρες καταγωγής του, διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη.

Ο νικητής για το 2013 ήταν η Δανία με το τραγούδι "Only Teardrops" από την Εμελί ντε Φόρεστ, η οποία σημείωσαν 281 βαθμούς, κερδίζοντας το Αζερμπαϊτζάν με ένα περιθώριο 47 πόντων. Αυτό καθιστά τη δεύτερη φορά που η Δανία κερδίζει τον διαγωνισμό. Η Ουκρανία τερμάτισε στην τρίτη θέση και η Νορβηγία στην τέταρτη, ενώ η Ρωσία τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Από τις χώρες με το καθεστώς των "Μεγάλων Πέντε", μόνο η Ιταλία κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη δεκάδα, τρίτη φορά στη σειρά από την επιστροφή της, τερματίζοντας έβδομη με 126 πόντους, ακριβώς διπλάσιο από το ποσό των άλλων Big Five. Η Ολλανδία έφτασαν στην ένατη θέση στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελικό από το 2004. 170 εκατομμύρια θεατές παρακολουθούσαν τους ημιτελικούς και τον τελικό της έκδοσης του 2013. Για πρώτη φορά από το 1985, καμία χώρα της πρώην γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας δεν συμμετείχε στον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη φορά που η ενήλικη Eurovision παρουσίασε την "Παρέλαση των Εθνών", η οποία υπήρχε ήδη στην Junior Eurovision από το 2004, μια ιδέα που εισήγαγε η Σουηδία για να γίνει μια νέα παράδοση της Eurovision. Η ιδέα θεωρεί ότι όλες οι χώρες που εκτελούν στον Μεγάλο Τελικό παρουσιάζονται με τις εθνικές τους σημαίες πριν αρχίσει ο διαγωνισμός. Φέτος, οι διαγωνιζόμενοι μπήκαν στο κύριο στάδιο περπατώντας σε μια γέφυρα πάνω από το κοινό. Η ιδέα συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από τη Δανία και την Αυστρία, τους οικοδεσπότες της Eurovision 2014 και 2015 αντίστοιχα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλμε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μάλμε
Πλατεία στο Μάλμε πριν τους τελικούς με χρονοδιάγραμμα που δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για την εκπομπή.

Στις 8 Ιουλίου 2012 η Σουηδική Τηλεόραση (SVT) ανακοίνωσε ότι το «Malmö Arena», στο Μάλμε του Βασιλείου της Σουηδίας, θα διοργανώσει τον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που το Βασίλειο της Σουηδίας διοργανώνει την, εν λόγω, διοργάνωση μετά το 1975, 1985,1992 και 2000. Ήταν η δεύτερη φορά μετά το 1992 που ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στην «Malmö Arena».[1]

Η SVT προέβη στην εκ των προτέρων απόφαση να διαθέσει τη Δανία σε έναν ημιτελικό και η Νορβηγία στην άλλη, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των οπαδών της Δανίας και της Νορβηγίας που ενδέχεται να έρθουν, ενώ η σκηνή είναι σχετικά μικρή και επομένως δεν είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει τους οπαδούς των δύο χωρών ένα ημιτελικό συμβάν. Η γέφυρα του Øresund τελικά χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο καλλιτεχνικό μέσο για το θέμα του διαγωνισμού, ως έκφραση δεσμευτικών πολιτισμών.

Το Μάλμε Σουηδικά: Malmö) είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στο Βασίλειο της Σουηδίας και βρίσκεται στη νοτιότερη επαρχία Σκάνια. Έχει 300.515 κατοίκους (περίπου 658.704 στη μητροπολιτική περιοχή). Το Μάλμε ήταν μία από τις πρώτες και πιο βιομηχανοποιημένες πόλεις της Σκανδιναβίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μεταβιομηχανική εποχή. Η πόλη έχει πολλά ιστορικά κτήρια και πάρκα και είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια λόγω των πολλών καταστημάτων της. Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρυθεί ένα πανεπιστημιακό κολέγιο (Malmö Högskola) και η πόλη προσπαθεί να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Η πόλη είναι γνωστή για τα εκτενή πάρκα, χώρους πρασίνου και θεωρείται ως ένα μοντέλο αειφόρου αστικής ανάπτυξης.

Φάση υποβολής προσφορών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2013

Τη νύχτα του τελικού για τον διαγωνισμό του 2012, ο διευθύνων σύμβουλος της SVT, Εύα Χάμιλτον, δήλωσε στα σουηδικά ΜΜΕ ότι διάφοροι χώροι στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμο εξετάστηκαν για τη διοργάνωση του διαγωνισμού του 2013.[2] Μια εναλλακτική λύση που προτάθηκε στην Expressen ήταν η διεξαγωγή του διαγωνισμού σε τρεις διαφορετικούς χώρους - τους ημιτελικούς στο Γκέτεμποργκ και το Μάλμο και τον τελικό στη Στοκχόλμη.[3] Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ως ανέφικτη από την SVT, η οποία δήλωσε ότι ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί σε μία μόνο πόλη.[4]

Στις 20 Ιουνίου 2012, αναγγέλθηκε ότι το Γκέτεμποργκ είχε αποσυρθεί από τη διαδικασία υποβολής προσφορών λόγω της πόλης που ήταν ο οικοδεσπότης του Horse Show του Γκέτεμποργκ στα τέλη Απριλίου 2013. Υπήρξαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δωματίων του ξενοδοχείου λόγω ποικίλων άλλων εκδηλώσεων πραγματοποιώντας το ίδιο χρονικό διάστημα με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.[5] Ο εκτελεστικός παραγωγός για τον διαγωνισμό 2013, Martin Österdahl, δήλωσε στον σουηδικό Τύπο ότι δεν του αρέσουν οι αποφάσεις των προηγούμενων οικοδεσποτών να διεξαγάγουν τον διαγωνισμό σε μεγαλύτερες αρένες, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και η SVT θέλησαν ο Διαγωνισμός 2013 να είναι "πιο στενός και προσωπικός".[6][7] Η SVT ισχυρίστηκε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ένωση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (EBU) επιθυμούσε το διαγωνισμό του 2013 να είναι "μικρότερο" λόγω του αυξανόμενου κόστους των προηγούμενων διαγωνισμών.[7]

Οι ακόλουθες υποψήφιες πόλεις διέθεταν προσωρινά χώρους και δωμάτια ξενοδοχείων, ως μέρος των προσφορών τους για να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό του 2013. [18] Στις 8 Ιουλίου 2012, το Malmö Arena επιβεβαιώθηκε ως ο χώρος υποδοχής του διαγωνισμού. Το Malmö Arena είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αίθουσα εσωτερικών χώρων της Σουηδίας, μετά από το Friends Arena, το Tele2 Arena και το Ericsson Globe, όλα που βρίσκονται στη Στοκχόλμη.

Χώρος διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψήφιοι έγιναν 4 χώροι σε 3 υποψήφιες πόλεις για την διεξαγωγή του 58ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, το Μάλμε, το Γκέτεμποργκ και η Στοκχόλμη. [6]

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους, αρχικά υποψήφιους, χώρους διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Κλειδί   dagger   Χώρος φιλοξενίας

Πόλη Μέρος Χωρητικότητα Σημειώσεις
Στοκχόλμη Friends Arena 67.500 Υπό κατασκευή την περίοδο εκείνη, φιλοξένησε τον τελικό του Melodifestivalen τον Μάρτιο του 2013, και επίσης τον τελικό του Κυπέλλου Βασιλείου της Σουηδίας 2013 πέντε ημέρες μετά τον τελικό του Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013.
Μάλμε Malmö Arena 15.500 Ο χώρος αυτός έχει επιλεχθεί για να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς του Melodifestivalen.
Γκέτεμποργκ Scandinavium 14.000 Σε αυτό το χώρο διοργανώθηκε Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1985.
Swedish Exhibition Hall Δεν είναι διαθέσιμη η χωρητικότητα.

Στις 8 Ιουλίου 2012 ανακοινώθηκε ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2013. Η Σουηδική τηλεόραση(SVT) εξέφρασε την ανάγκη διεξαγωγής του διαγωνισμού σε ένα συγκριτικά μικρό χώρο, αυτή άλλωστε ήταν και η κύρια αιτία που το «Malmö Arena» επελέγη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.[8] Η SVT επίσης ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ήθελε ο διαγωνισμός του 2013 να είναι "μικρότερος" λόγω του αυξανόμενου κόστους των προηγούμενων διαγωνισμών.

Κανόνες και μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνδυασμός της τηλεψηφοφορίας και των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών της κριτικής επιτροπής υποβλήθηκε σε αλλαγές που περιγράφονται λεπτομερώς στους επίσημους κανόνες του διαγωνισμού του 2013.[9][10] Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής της αντίστοιχης χώρας έπρεπε να ταξινομήσει κάθε τραγούδι εκτός από εκείνο της χώρας του. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών από κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής μιας χώρας συνδυάστηκαν για να προκύψει η συνολική κατάταξη από την πρώτη έως την τελευταία θέση. Ομοίως, τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας δημιούργησαν μια αυτοτελή κατάταξη, επίσης βαθμολογώντας το σύνολο των συμμετοχών και όχι μόνο την πρώτη δεκάδα. Ο συνδυασμός της συνολικής κατάταξης της κριτικής επιτροπής και της συνολικής κατάταξης της τηλεψηφοφορίας δημιούργησε μια αθροιστική κατάταξη όλων των συμμετοχών. Το τραγούδι που καταλάμβανε την πρώτη θέση σε αυτήν λάμβανε 12 πόντους, ενώ το δέκατο στη συνολική κατάταξη τραγούδι λάμβανε 1 πόντο. Πέραν της τηλεψηφοφορίας το κοινό μπορούσε να ψηφίσει με μήνυμα κινητού (SMS), αλλά και μέσω μιας νέας εφαρμογής κινητού (android και ios app) της Eurovision.[11]

Οι επίσημοι χορηγοί της εκπομπής ήταν η κύρια σουηδική-φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών TeliaSonera και η γερμανική εταιρία καλλυντικών Schwarzkopf.[12][13] Οι χορηγοί του διαγωνισμού ήταν η εταιρία καλλυντικών IsaDora, το σούπερ μάρκετ ICA και η Tetra Pak.[14][15]

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σάρα Ντών Φάινερ εμφανίστηκε στους δύο ημιτελικούς και στον τελικό στα σκίτσα ως ο κόμικ χαρακτήρας Lynda Woodruff.[16] Η "Lynda" είχε παρουσιάσει τις ψήφους για τη Σουηδία στον προηγούμενο διαγωνισμό στο Μπακού. Η Finer εμφανίστηκε επίσης στον τελικό, καθώς παρουσίασε το τραγούδι του ABBA "The Winner Takes It All" πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.[17] Ο ποδοσφαιριστής Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς αποκαλύφθηκε στις 28 Απριλίου πως θα συμμετείχε στο εισαγωγικό μέρος του τελικού της Eurovision, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα, όπου καλωσόριζε τους θεατές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μάλμε.[18] Ο Σουηδός εκπρόσωπος του 2011 Έρικ Σάαντε, ήταν ο οικοδεσπότης του πράσινου δωματίου κατά τη διάρκεια του τελικού.[19]

Κλήρωση κατανομής στους ημιτελικούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κλήρωση που καθορίζει την ημιτελική κατανομή πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013 στο Δημαρχείο του Μάλμε.[20] Μια κλήρωση στην έδρα της EBU διαπίστωσε ότι, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς τους με το Μάλμε, η Δανία θα έπαιζε στον πρώτο ημιτελικό, ενώ η Νορβηγία θα έπαιζε στον δεύτερο ημιτελικό. Αυτό παρέσχε τη μέγιστη διαθεσιμότητα εισιτηρίων για επισκέπτες από τις δύο χώρες.[21] Η EBU χορήγησε επίσης το Ισραήλ στον δεύτερο ημιτελικό μετά από αίτημα της αντιπροσωπείας προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές με την εθνική εορτή που συμπίπτει με την ημερομηνία του πρώτου ημιτελικού.[22] Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, με εξαίρεση τους αυτόματους φιναλίστ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), χωρίστηκαν σε πέντε δοχεία, με βάση τα πρότυπα ψηφοφορίας από τα προηγούμενα εννέα χρόνια. Από αυτά τα δοχεία, 15 (εκτός από τη Δανία) διατέθηκαν για να συναγωνιστούν στον πρώτο ημιτελικό στις 14 Μαΐου 2013 και 15 (επιπλέον της Νορβηγίας και του Ισραήλ) διατέθηκαν για να ανταγωνιστούν στο δεύτερο ημιτελικό στις 16 Μαΐου 2013.[23]

Τα δοχεία υπολογίστηκαν από τον τηλεμεταφορέα Digame και ήταν ως εξής:[22]

Δοχείο 1 Δοχείο 2 Δοχείο 3 Δοχείο 4 Δοχείο 5

Σειρά εμφάνισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η διαταγή εκτέλεσης δεν αποφασίστηκε με κλήρωση, αλλά με τους παραγωγούς, με σκοπό να καταστούν οι εμφανίσεις πιο συναρπαστικές και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν, εμποδίζοντας τις εισόδους που είναι πολύ παρόμοιες με ακυρώσεις η μία από την άλλη.[21] Η απόφαση προκάλεσε μικτές αντιδράσεις τόσο από τους οπαδούς του διαγωνισμού όσο και από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.[24][25][26][27]

Η σειρά εκτέλεσης των ημιτελικών κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου 2013.[28] Η σειρά εκτέλεσης του τελικού καθορίστηκε στις 17 Μαΐου 2013.[29][30] Μια πρόσθετη κλήρωση έλαβε χώρα για τον τελικό με κάθε τελικό έθνος να σχεδιάζει να εκτελέσει είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο μισό του τελικού. Η κλήρωση συμμετοχής για τις προκριματικές χώρες από τους ημιτελικούς προέκυψε κατά τη διάρκεια των ημιτελικών συνεντεύξεων Τύπου των νικητών μετά από κάθε ημιτελικό, ενώ η κλήρωση συμμετοχής για τις χώρες της Μεγάλης Πέντε (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) κατά τις πρώτες ατομικές συνεντεύξεις Τύπου τους στις 15 Μαΐου 2013.[29][31] Ως χώρα υποδοχής, η θέση για τη λειτουργία της Σουηδίας στον τελικό καθορίστηκε αποκλειστικά με ισοπαλία κατά τη διάρκεια των προεδρείων της συνεδρίασης της αντιπροσωπείας στις 18 Μαρτίου 2013. Η Σουηδία κλήθηκε να εκτελέσει στην 16η θέση στον τελικό.

Γραφικός σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως προαναφέρθηκε, η SVT ήθελε να κάνει καλή χρήση του χώρου του Malmo Arena για να επισημάνει τις παραστάσεις και να αυξήσει την ορατότητα του κοινού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η SVT δημιούργησε μια κύρια σκηνή και μια μικρότερη σκηνή με υψηλότερα χαμηλότερα μετατοπισμένα πατώματα, που συνδέονται με ένα μονοπάτι που περιβάλλεται στενά από ένα κοινό πλήθος από τις δύο πλευρές του και γύρω από τη μικρή σκηνή. Η κινητικότητα της κύριας σκηνής εκφράστηκε ως βασικό καλλιτεχνικό μέσο κατά την έναρξη του δεύτερου ημιτελικού και επισημαίνοντας την απόδοση της Μολδαβίας προς το τέλος της, ως κινητό μέρος κάτω από το φόρεμα του τραγουδιστή, κάνοντας την εμφάνισή της σταδιακά ψηλότερη. Η κινητικότητα μικρού σταδίου υπογράμμισε την απόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου προς το τέλος του, που σηκώθηκε πάνω από το στενό ακροατήριο.

Στις 17 Ιανουαρίου 2013, κατά την ημιτελική κλήρωση, η EBU αποκάλυψε το γραφικό σχέδιο που δημιουργήθηκε από το πρακτορείο επωνυμίας Happy F&B με έδρα το Γκέτεμποργκ για το διαγωνισμό του 2013, με πεταλούδα και σύνθημα "We Are One".[32] Η πεταλούδα περιείχε μια σειρά από χρώματα και υφές, αντιπροσώπευε επίσης κάτι μικρό που μπορεί να ξεκινήσει ισχυρές και μεγάλες κινήσεις, φαινόμενο γνωστό ως το φαινόμενο της πεταλούδας, που δείχνει ότι ένα πτερύγιο από μια πεταλούδα μπορεί να ξεκινήσει έναν τυφώνα.[33]

Η SVT επιβεβαίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 2013 ότι οι ταινίες με τις κάρτες, που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή κάθε τραγουδιού στο διαγωνισμό, θα περιελάμβαναν κάθε καλλιτέχνη στη χώρα του, για να δώσουν στον θεατή μια προσωπική εικόνα για κάθε ανταγωνιστή συμμετέχοντα. Αυτό έσπασε με την πρόσφατη παράδοση των καρτ-ποστάλ που συχνά περιείχαν μικρά τμήματα της ζωής είτε στην πόλη υποδοχής είτε στη χώρα του διαγωνισμού.[34] Κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία που ονομάζεται Camp David.[35] Τα γραφικά του αέρα δημιουργήθηκαν από την εταιρία παραγωγής Broken Doll. Η κινούμενη εικόνα των πολλών πεταλούδων έγινε από το στούντιο οπτικών εφέ Swiss International.[36] Για παράδειγμα, η κάρτα της Σουηδίας δείχνει τον Ρόμπιν και τους φίλους του σε ένα λούνα παρκ, περνώντας καλά και συναντώντας οπαδούς, ενώ η κάρτα της Ιρλανδίας δείχνει τον Ράιαν μαζί με την οικογένειά του. Εκτός από το γραφικό σχέδιο, υπήρχε μια θεματική μουσική για τον διαγωνισμό με τίτλο "Wolverine" που συνέθεσε ο Adam Kafe, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στις intros και μεταξύ των διαφημιστικών διαλειμμάτων.[37]

Εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας και παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουλίου 2012 ο παραγωγός του σόου Κρίστερ Μπιόρκμαν ενημέρωσε το κοινό να μην αγοράσει εισιτήρια για τον διαγωνισμό του 2013 που κυκλοφορούν σήμερα και να περιμένει να κυκλοφορήσει τα εισιτήρια μέσω επίσημων σταθμών. Ο Μπιόρκμαν δήλωσε ότι τα επίσημα εισιτήρια δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει, καθώς δεν είχαν ακόμη ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για το στάδιο και τα καθίσματα.[38] Ο Björkman έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι θα είναι διαθέσιμα τα καταλύματα, καθώς ενώ οι διοργανωτές είχαν κάνει κράτηση για μια μεγάλη ποσότητα ξενοδοχειακών δωματίων, ορισμένοι μπορεί να διατεθούν στο ευρύ κοινό. Στις 21 Νοεμβρίου 2012, η SVT ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της πώλησης των εισιτηρίων.[39]

Στις 17 Οκτωβρίου 2012 ο Martin Österdahl ανάφερε στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ότι η Σουηδική τηλεόραση (STV) ανακοίνωσε πως στο διαγωνισμό του 2013 θα υπάρχει μόνο μία παρουσιάστρια που θα παρουσιάσει και τις τρεις βραδιές, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν ακόμα και τρεις παρουσιαστές, κάτι που έχει να συμβεί από το 1995, όταν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας η Μέρι Κέννεντυ ήταν σόλο παρουσιάστρια. Η Πέτρα Μέντε ανακοινώθηκε πως θα παρουσιάσει τον διαγωνισμό στις 28 Ιανουαρίου 2013.[40][41]

Διαγωνιζόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Χώρες που έλαβαν μέρος στον 1ο ημιτελικό
  Χώρες που ψήφισαν στον 1ο ημιτελικό
  Χώρες που έλαβαν μέρος στον 2ο ημιτελικό
  Χώρες που ψήφισαν στον 2ο ημιτελικό

Στις 21 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι 39 χώρες θα διαγωνιστούν στο Διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2013. Η Αρμενία θα επιστρέψει στο διαγωνισμό, μετά την περσινή της αποχώρηση για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας.[42] Επειδή το Μάλμε είναι, γεωγραφικά, κοντά στη Δανία και τη Νορβηγία, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν σε διαφορετικούς ημιτελικούς για να μην υπάρξει έλλειψη εισιτηρίων σε κάποιον από αυτούς. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Πορτογαλία δεν έλαβαν μέρος για οικονομικούς λόγους.[43][44] Επίσης, δεν έλαβαν μέρος η Σλοβακία και η Τουρκία.[45][46]

Καλλιτέχνες που επανέρχονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλεντίνα Μονέττα εκπροσώπησε τον Άγιο Μαρίνο για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Η Ελίτσα Τοντορόβα και ο Στόγιαν Γιανκούλοφ που είχαν εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία το 2007 και κατάφεραν να πάρουν την καλύτερη θέση για τη χώρα μέχρι σήμερα, επέστρεψαν με το τραγούδι "Samo shampioni" (Μόνο πρωταθλητές). Η Νεβάνα Μπόζοβικ, μέλος τον Moje 3, είχε εκπροσωπήσει τη Δημοκρατία της Σερβίας στον Διαγωνισμός Παιδικού Τραγουδιού Eurovision και έγινε η πρώτη διαγωνιζόμενη που συμμετείχε και στους δύο διαγωνισμούς.[47] Ο Μπλένταρ Σέικο, ο οποίος εκπροσώπησε την Αλβανία, ήταν κιθαρίστας για τη χώρα το 2011. Ο Γκορ Σουτζιάν (Αρμενία) και η Αλιόνα Μουν (Μολδαβία) έκαναν φωνητικά για τη χώρα τους το 2010 και το 2012 αντίστοιχα. Επίσης ο Pasha Parfeny που εκπροσώπησε τη Μολδαβία το 2012, έγραψε το τραγούδι της χώρας. Ο Lauri Pihlap και ο Kaido Põldma, που έκαναν φωνητικά για την Εσθονία, ήταν μέλη του συγκροτήματος 2XL που νίκησε το 2001 μαζί με τον Ντέιβ Μπέντον και τον Τάνελ Πάνταρ.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό τον ημιτελικό ψηφίζουν η Ιταλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δέκα τραγούδια που έχουν σημειωθεί με πορτοκαλί προκρίνονται στον τελικό.

Σειρά Χώρα[48] Καλλιτέχνης[49] Τραγούδι Γλώσσα[50] Θέση Βαθμοί
01 Αυστρία Αυστρία Νατάλια Κέλι "Shine" Αγγλικά 14 27
02 Εσθονία Εσθονία Μπίργκιτ Έιγκεμιλ "Et uus saaks alguse" Εσθονικά 10 52
03 Σλοβενία Χάνα Μαντσίνι "Straight Into Love" Αγγλικά 16 8
04 Κροατία Κροατία Klapa s Mora "Mižerja" Κροατικά 13 38
05  Δανία Εμελί ντε Φόρεστ "Only Teardrops" Αγγλικά 1 167
06 Ρωσία Ντίνα Γκαρίποβα "What If" Αγγλικά 2 156
07  Ουκρανία Ζλάτα Όγκνιεβιτς "Gravity" Αγγλικά 3 140
08 Ολλανδία Ανούκ "Birds" Αγγλικά 6 75
09 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Who See "Igranka" (Игранка) Μαυροβουνιακά 12 41
10  Λιθουανία Άντριους Πογιάβις "Something" Αγγλικά 9 53
11 Λευκορωσία Λευκορωσία Αλιόνα Λανσκάγια "Solayoh" Αγγλικά 7 64
12  Μολδαβία Αλιόνα Μουν "Ο mie" Ρουμανικά 4 95
13  Ιρλανδία Ράιαν Ντόλαν "Only Love Survives" Αγγλικά 8 54
14  Κύπρος Δέσποινα Ολυμπίου "Αν με θυμάσαι" Ελληνικά 15 11
15 Βέλγιο Βέλγιο Ρομπέρτο Μπελαρόζα "Love Kills" Αγγλικά 5 75
16 Σερβία Moje 3 "Ljubav je svuda" (Љубав је свуда) Σερβικά 11 46

2ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό τον ημιτελικό ψηφίζουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Τα δέκα τραγούδια που έχουν σημειωθεί με πορτοκαλί προκρίνονται στον τελικό.

Σειρά Χώρα[48] Καλλιτέχνης[49] Τραγούδι Γλώσσα[50] Θέση Βαθμοί
01  Λετονία PeR "Here We Go" Αγγλικά 17 13
02 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Βαλεντίνα Μονέττα "Crisalide (Vola)" Ιταλικά 11 47
03 Βόρεια Μακεδονία Έσμα & Λοζάνο "Pred da se razdeni" (Пред да се раздени) Σλαβομακεδόνικα 16 28
04 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Φαρίντ Μαμάντοφ "Hold Me" Αγγλικά 1 139
05  Φινλανδία Κρίστα Ζίγκφριντς "Marry Me" Αγγλικά 9 64
06 Μάλτα Τζιανλούκα Μπετσίνα "Tomorrow" Αγγλικά 4 118
07 Βουλγαρία Βουλγαρία Ελίτσα & Στόγιαν "Samo shampioni" (Само шампиони) Βουλγαρικά 12 45
08 Ισραήλ Ισλανδία Εϊθόρ Ίνγκι "Ég á líf" Ισλανδικά 6 72
09 Ελλάδα Ελλάδα Koza Mostra ft. Αγάθωνας Ιακωβίδης "Alcohol Is Free" Ελληνικά 2 121
10 Ισραήλ Μοράν Μαζόρ "Rak bishvilo" (רק בשבילו) Εβραϊκά 14 40
11 Αρμενία Αρμενία Dorians "Lonely Planet" Αγγλικά 7 69
12  Ουγγαρία ByeAlex "Kedvesem" Ουγγρικά 8 66
13 Νορβηγία Νορβηγία Μάργκαρετ Μπέργκερ "I Feed You My Love" Αγγλικά 3 120
14 Αλβανία Αλβανία Αντριάν Λουλγκιουράι και Μπλένταρ Σέικο "Identitet" Αλβανικά 15 31
15  Γεωργία Νόντι και Σόφι "Waterfall" Αγγλικά 10 63
16 Ελβετία Ελβετία Takasa "You and Me" Αγγλικά 13 41
17  Ρουμανία Σίζαρ "It's My Life" Αγγλικά 5 83

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Θέση Βαθμοί
01 Γαλλία Αμαντίν Μπουρζουά "L'enfer et moi" Γαλλικά 23 14
02  Λιθουανία Άντριους Πογιάβις "Something" Αγγλικά 22 17
03  Μολδαβία Αλιόνα Μουν "Ο mie" Ρουμανικά 11 71
04  Φινλανδία Κρίστα Ζίγκφριντς "Marry Me" Αγγλικά 24 13
05  Ισπανία ESDM "Contigo hasta el final" Ισπανικά 25 8
06 Βέλγιο Βέλγιο Ρομπέρτο Μπελαρόζα "Love Kills" Αγγλικά 12 71
07 Εσθονία Εσθονία Μπίργκιτ Έιγκεμιλ "Et uus saaks alguse" Εσθονικά 20 19
08 Λευκορωσία Λευκορωσία Αλιόνα Λάνσκαγια "Solayoh" Αγγλικά 16 48
09 Μάλτα Τζιανλούκα Μπετσίνα "Tomorrow" Αγγλικά 8 120
10 Ρωσία Ντίνα Γκαρίποβα "What If" Αγγλικά 5 174
11  Γερμανία Cascada "Glorious" Αγγλικά 21 18
12 Αρμενία Αρμενία Dorians "Lonely Planet" Αγγλικά 18 41
13 Ολλανδία Ανούκ "Birds" Αγγλικά 9 114
14  Ρουμανία Σίζαρ "It's My Life" Αγγλικά 13 65
15 Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Μπόνι Τάιλερ "Believe in Me" Αγγλικά 19 23
16 Σουηδία Ρόμπιν Χουενμπέριε "You" Αγγλικά 14 62
17  Ουγγαρία ByeAlex "Kedvesem" Ουγγρικά 10 84
18  Δανία Εμελί ντε Φόρεστ "Only Teardrops" Αγγλικά 1 281
19 Ισραήλ Ισλανδία Εϊθόρ Ίνγκι "Eg a lif" Ισλανδικά 17 47
20 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Φαρίντ Μαμάντοφ "Hold Me" Αγγλικά 2 234
21 Ελλάδα Ελλάδα Koza Mostra ft. Αγάθων Ιακωβίδης "Alcohol Is Free" Ελληνικά 6 152
22  Ουκρανία Ζλάτα Όγκνιεβιτς "Gravity" Αγγλικά 3 214
23 Ιταλία Μάρκο Μενγκόνι "L' essenziale" Ιταλικά 7 126
24 Νορβηγία Νορβηγία Μάργκαρετ Μπέργκερ "I Feed You My Love" Αγγλικά 4 191
25  Γεωργία Σόφο Γκελοβάνι & Νοντίκο Τατισβίλι "Waterfall" Αγγλικά 15 50
26  Ιρλανδία Ράιαν Ντόλαν "Only Love Survives" Αγγλικά 26 5

Πίνακας βαθμολογιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Total Score Austria Estonia Slovenia Croatia Denmark Russia Ukraine Netherlands Montenegro Lithuania Belarus Moldova Ireland Cyprus Belgium Serbia Italy Sweden United Kingdom
Contestants Αυστρία 27 1 1 4 4 3 4 2 3 2 2 1
Εσθονία 52 3 1 5 1 4 4 5 5 8 1 5 6 4
Σλοβενία 8 5 3
Κροατία 38 5 2 4 6 3 5 1 1 1 10
Δανία 167 12 12 8 12 10 4 12 8 6 8 7 12 8 10 8 6 12 12
Ρωσία 156 10 10 10 8 12 7 7 7 10 10 8 10 10 7 6 4 10 10
Ουκρανία 140 2 6 12 7 8 7 8 12 12 12 12 2 12 8 5 12 1 2
Ολλανδία 75 8 7 3 10 3 2 7 5 12 1 1 8 8
Μαυροβούνιο 41 6 5 8 2 6 12 2
Λιθουανία 53 4 2 1 5 7 2 6 3 6 10 7
Λευκορωσία 64 4 2 12 2 6 8 10 3 6 4 7
Μολδαβία 95 7 3 7 1 6 12 10 6 4 3 6 5 5 7 8 5
Ιρλανδία 54 5 2 3 6 3 5 5 4 1 7 4 3 6
Κύπρος 11 1 2 2 3 3
Βέλγιο 75 4 8 6 3 7 8 10 1 2 3 4 7 7 5
Σερβία 46 6 5 10 2 1 10 1 4 3 4

12 βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Συμμετέχων Χώρα που ψηφίζει
7 Ουκρανία Λευκορωσία, Κύπρος, Ιταλία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία
Δανία Αυστρία, Κροατία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο
1 Λευκορωσία Ουκρανία
Μολδαβία Ρωσία
Μαυροβούνιο Σερβία
Ολλανδία Βέλγιο
Ρωσία Δανία

Δεύτερος ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Total Score Latvia San Marino Macedonia Azerbaijan Finland Malta Bulgaria Iceland Greece Israel Armenia Hungary Norway Albania Georgia Switzerland Romania France Germany Spain
Contestants Λετονία 13 2 3 7 1
Άγιος Μαρίνος 47 3 5 1 1 6 1 4 4 2 1 4 5 10
Π.Γ.Δ.Μ. 28 2 5 5 12 4
Αζερμπαϊτζάν 139 7 3 8 3 12 12 8 12 12 12 5 8 12 3 12 8 2
Φινλανδία 64 8 7 3 1 7 1 5 8 1 2 3 7 3 8
Μάλτα 118 6 10 12 12 5 6 5 2 7 8 12 6 6 7 7 2 5
Βουλγαρία 45 8 3 4 2 10 1 1 4 4 1 1 6
Ισλανδία 72 10 12 1 10 10 10 12 7
Ελλάδα 121 5 12 6 7 7 7 10 2 6 8 3 7 10 2 6 10 8 5
Ισραήλ 40 6 2 4 1 6 3 5 2 4 4 3
Αρμενία 69 1 8 8 7 8 4 10 5 12 6
Ουγγαρία 66 2 4 8 6 3 2 7 3 12 6 3 10
Νορβηγία 120 12 5 7 5 10 3 7 12 4 5 5 7 8 8 8 2 12
Αλβανία 31 6 10 2 8 5
Γεωργία 63 4 1 4 10 4 3 4 6 7 12 4 4
Ελβετία 41 6 2 1 5 3 2 6 3 2 10 1
Ρουμανία 83 1 8 4 10 2 10 10 10 3 6 5 6 7 1

12 βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Συμμετέχων Χώρα που ψηφίζει
7 Αζερμπαϊτζάν Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Μάλτα, Ρουμανία
3 Μάλτα Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Νορβηγία
Νορβηγία Ισλανδία, Λετονία, Ισπανία
2 Ισλανδία Φινλανδία, Γερμανία
1 Αρμενία Γαλλία
Γεωργία Αρμενία
Ελλάδα Άγιος Μαρίνος
Ουγγαρία Ελβετία
ΠΓΔΜ Αλβανία

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα ψηφοφορίας[51]
Total score San Marino Sweden Albania Netherlands Austria United Kingdom Israel Serbia Ukraine Hungary Romania Moldova Azerbaijan Norway Armenia Italy Finland Spain Belarus Latvia Bulgaria Belgium Russia Malta Estonia Germany Iceland France Greece Ireland Denmark Montenegro Slovenia Georgia Macedonia Cyprus Croatia Switzerland Lithuania
Contestants Γαλλία 14 8 2 2 1 1
Λιθουανία 17 1 3 6 5 1 1
Μολδαβία 71 2 1 6 8 12 1 4 2 4 3 3 6 4 3 5 7
Φινλανδία 13 3 4 1 3 2
Ισπανία 8 6 2
Βέλγιο 71 5 7 12 3 3 3 4 3 3 2 8 2 5 4 5 2
Εσθονία 19 6 10 3
Λευκορωσία 48 3 12 4 7 5 2 1 3 5 5 1
Μάλτα 120 10 8 7 2 8 5 8 10 6 10 1 7 5 5 5 5 2 3 4 3 3 3
Ρωσία 174 5 4 10 7 8 4 7 7 2 6 8 12 5 4 12 2 1 6 10 7 7 10 6 6 5 6 7
Γερμανία 18 3 6 5 3 1
Αρμενία 41 1 6 3 1 2 8 2 1 7 10
Ολλανδία 114 8 4 8 6 5 2 8 8 12 3 7 8 6 10 7 2 2 4 4
Ρουμανία 65 4 5 4 4 10 6 6 1 7 6 1 10 1
Ηνωμένο Βασίλειο 23 1 3 4 5 7 1 2
Σουηδία 62 3 1 5 12 4 4 4 1 1 3 4 5 8 6 1
Ουγγαρία 84 6 3 8 7 2 2 3 10 6 4 12 2 4 10 5
Δανία 281 10 1 10 5 12 8 12 5 10 6 6 5 7 4 12 7 8 1 6 2 10 4 6 8 10 12 12 7 12 10 12 7 12 7 10 3 2
Ισλανδία 47 6 2 6 4 5 6 8 1 4 5
Αζερμπαϊτζάν 234 2 7 2 12 12 5 10 12 10 8 7 10 3 12 5 12 12 4 7 8 12 2 12 3 12 8 7 6 12
Ελλάδα 152 12 10 1 7 8 2 1 7 4 5 8 7 1 6 1 7 2 10 4 6 6 8 4 12 5 8
Ουκρανία 214 5 1 5 10 10 7 4 12 12 1 12 5 10 12 7 10 8 1 10 10 3 8 8 3 8 10 12 10
Ιταλία 126 4 12 10 4 1 1 12 6 8 10 6 6 8 2 10 6 8 12
Νορβηγία 191 7 12 2 6 6 7 3 2 8 2 2 3 8 12 5 3 8 1 7 7 3 3 7 10 4 12 4 5 4 8 4 3 7 6
Γεωργία 50 7 3 10 10 5 5 2 8
Ιρλανδία 5 2 1 2
Κάθετα, ο πίνακας είναι ταξινομημένος ανά σειρά εμφάνισης. Οριζόντια είναι ταξινομημένος ανά σειρά ψηφοφορίας.

12 βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Παραλήπτης Βαθμών Χώρες που έδωσαν βαθμούς
10 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Αυστρία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ρωσία
8  Δανία Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο
5  Ουκρανία Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κροατία, Μολδαβία
3 Ιταλία Αλβανία, Ιταλία, Ελβετία
Νορβηγία Νορβηγία Δανία, Φινλανδία, Σουηδία
2 Ελλάδα Ελλάδα Κύπρος, Άγιος Μαρίνος
Ρωσία Εσθονία, Λετονία
1 Λευκορωσία Λευκορωσία Ουκρανία
Βέλγιο Βέλγιο Ολλανδία
 Ουγγαρία Γερμανία
 Μολδαβία Ρουμανία
Ολλανδία Βέλγιο
Σουηδία Νορβηγία

Άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανδόρρα Ανδόρρα - Σε συνάντηση μεταξύ της επικεφαλής της EBU, Ίνγκριντ Ντελτένρε και του πρωθυπουργού της Ανδόρας Αντονί Μαρτί ανακοινώθηκε ότι η Ανδόρα δεν θα επιστρέψει για το διαγωνισμό το 2013 για οικονομικούς λόγους.[52][53]
  • Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη - Η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (BHRT) ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό το 2013, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.[43] BHRT broadcast the 2013 Contest despite their withdrawal.[54]
  • Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν - ο επικεφαλής της Τηλεόρασης του Λίχτενσταϊν (1FLTV), Πέτερ Κέλμπελ, είχε δηλώσει ότι λόγω της έλλειψης των οικονομικών επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση του Λίχτενσταϊν, η συμμετοχή θα ήταν αδύνατη μέχρι το 2013.[55][56][57]
  •  Λουξεμβούργο - Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, η RTL Tele Lëtzebuerg ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων πόρων.[58]
  • Μονακό Μονακό - Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, η Télé Monte Carlo (TMC) επιβεβαίωσε ότι το Μονακό δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2013 για άγνωστους λόγους.[59]
  •  Μαρόκο - Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας (SNRT) επιβεβαίωσε ότι το Μαρόκο δεν θα επέστρεφε για το διαγωνισμό το 2013, αν και οι λόγοι για την απόφαση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκαν.[60]
  • Πολωνία - Τον Αύγουστο του 2012, η Telewizja Polska (TVP) ανακοίνωσε ότι η απόφαση σχετικά με την επιστροφή στο Διαγωνισμό 2013 θα λαμβανόταν τον Οκτώβριο του 2012.[61] Στις 22 Νοέμβρη 2012 η TVP ανακοίνωσε επίσημα ότι η χώρα δεν θα επέστρεφε το 2013.[62]
  • Πορτογαλία Πορτογαλία - Στις 22 Νοεμβρίου 2012, ο πορτογαλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Radio e Televisão de Portugal (RTP) επιβεβαίωσε ότι η Πορτογαλία δεν θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό του 2013 για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2014, δεδομένου ότι μετέδωσε το διαγωνισμό του 2013.[44] RTP broadcast the 2013 Contest despite their withdrawal.[54]
  •  Σλοβακία - Στις 4 Δεκεμβρίου 2012, η ​​σλοβακική ραδιοτηλεόραση Rozhlas ένα televízia Slovenska (RTVS) ανακοίνωσε ότι η Σλοβακία δεν θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό 2013.
  •  Τουρκία - Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ανακοίνωσε την απόσυρσή τους από το διαγωνισμό, επικαλούμενοι δυσαρέσκεια με την εισαγωγή ενός μικτού συστήματος ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής / τηλεψηφοφορίας και την τρέχουσα κατάσταση του "Big Five".
  •  Τσεχία - Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Česká televize (CT) ανακοίνωσε ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να συμμετέχουν στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή δεν είχαν αποκλείσει την επιστροφή τους το 2014 πράγμα το οποίο δεν έγινε και η Τσεχία δεν επέστρεψε ούτε το 2014.[63]

Περιστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαγορά ψήφων του Αζερμπαϊτζάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τους τελικούς, η Λιθουανική έδρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης 15 λεπτά κυκλοφόρησε ένα βίντεο που υποδηλώνει ότι οι εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν τους Λιθουανούς για ψήφο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών [80]. Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε την πρόσληψη ομάδων με 10 άτομα το καθένα και την παροχή κάρτας SIM ώστε να μπορούν να ψηφίζουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο tele / smsvoting. Προτάθηκε επίσης ότι παρόμοια δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 15 χώρες, όπως η Λετονία, η Εσθονία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Κροατία και η Ελβετία [81]. Σε απάντηση των ισχυρισμών, ο εκτελεστικός υπεύθυνος Jon Ola Sand επιβεβαίωσε τη δέσμευση του διαγωνισμού για ένα "δίκαιο και διαφανές αποτέλεσμα". Ο ίδιος δήλωσε ότι ενώ οι διοργανωτές της Eurovision έψαχναν για την υπόθεση, «υπογράμμισαν ότι η πρόθεση αυτών των ατόμων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και δεν έχει καθιερωθεί καμία σύνδεση μεταξύ των ατόμων του βίντεο και της αντιπροσωπείας των Αζέρων, ή το μέλος της Azeri EBU Ictimai TV. " Πρόσθεσε ότι, από το 1998, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό, "κάθε χρόνο υπάρχουν φήμες για παρατυπίες κατά την ψηφοφορία".[64]

Η EBU επιβεβαίωσε αργότερα μια προσπάθεια εξαπάτησης στον διαγωνισμό, ο οποίος ήταν ανεπιτυχής σύμφωνα με την EBU, καθώς το σύστημα της EBU αποτρέπει την απάτη. Σύμφωνα με την EBU, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει εμπλακεί σε εξαπάτηση. Οι κανόνες άλλαξαν το επόμενο έτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη της απάτης προς όφελός τους ή θα αντιμετωπίσουν τριετή αναστολή εάν αποκαλυφθεί απάτη.[65] Ωστόσο, τον Μάιο του 2015 ένα μέλος της Ομάδας Αναφοράς του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision επιβεβαίωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε εξαπατήσει και ότι ήταν οργανωμένο και πολύ ακριβό.[66]

Όταν το Αζερμπαϊτζάν δεν έδωσε επίσημα σημεία στη Δίνα Γκαρίποβα της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η Γκαριπόβα φέρεται να έρχεται δεύτερη στη δημοσκόπηση της χώρας, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιέφ διέταξε μια έρευνα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα ήταν ψευδές και δήλωσε ότι «αυτή η εξωφρενική ενέργεια δεν θα παραμείνει χωρίς απάντηση». Υποσχέθηκε μια συντονισμένη απάντηση με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμμαντιαρόφ. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η χώρα του που δεν έλαβε σημεία από τη Ρωσία έδειξε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να έχει παραποιηθεί.[67] Τον Ιούνιο του 2013, ο Βρετανός νεοσύλλεκτος Μπόνι Τάιλερ ισχυρίστηκε επίσης ότι άκουσε τους Ρώσους να διαμαρτύρονται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν μας «έδωσε τα δέκα σημεία που πληρώσαμε». Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης Sietse Bakker δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί διερευνούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης.[68]

Λογοτεχνικές καταγγελίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμμετοχή της Cascada για τη Γερμανία, "Glorious", αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από την NDR μετά από ισχυρισμούς ότι ήταν πολύ παρόμοια με τον νικητή του 2012, "Euphoria" του Loreen.[69] Ο εκπρόσωπος της NDR Iris Bents κατέγραψε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «Κάθε χρόνο υπάρχουν προσπάθειες δημιουργίας σκανδάλων γύρω από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και τους συμμετέχοντες».[70] Μετά από ανεξάρτητο έλεγχο, βρέθηκε ότι η "Glorious" δεν έχει καταγγείλει την "Euphoria".[71]

Οι ισχυρισμοί της λογοκριτικής κατά της νικηφόρας εισόδου της Δανίας εμφανίστηκαν μετά τον Eric van Tijn, ένας αξιοσημείωτος παραγωγός ολλανδικής μουσικής, που ανέφερε την ομοιότητα του ανοιχτού φλάουτου σόλο με το "I Surrender", ένα τραγούδι του 2002 από την ολλανδική μπάντα K-Otic. Ωστόσο, ο Eric van Tijn δήλωσε επίσης ότι το σόλο φλάουτο ήταν η μόνη ομοιότητα μεταξύ των δύο τραγουδιών, οπότε το αποκαλούσε «καταιγίδα σε φλυτζάνι».[72]

Το φιλί μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπρόσωπος της Φινλανδίας, Κρίστα Σίεγκφριντς, που φιλάει μία από τις τραγουδίστριες φωνητικών.

Η ερμηνεία της φινλανδικής συμμετοχής, "Marry Me", προκάλεσε διαμάχες σε ορισμένες πιο κοινωνικά συντηρητικές χώρες που μεταδίδουν τον διαγωνισμό. Η πράξη χαρακτήρισε τη γυναικεία τραγουδίστρια Krista Siegfrids και μια από τις χορεύτριες στο τέλος, ευρέως χαρακτηρισμένη στα μέσα ενημέρωσης ως το πρώτο «λεσβιακό φιλί» της Eurovision. Η Siegfrids δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η πράξη έγινε για να ενθαρρύνει τη Φινλανδία να νομιμοποιήσει το γάμο του ιδίου φύλου. Αναφέρθηκε ότι τα τουρκικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν αρνητικά στην πράξη της Siegfrids.[73] Σύμφωνα με την Gay Star News, ο τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT, ο οποίος είχε αποσυρθεί νωρίτερα από τον διαγωνισμό για το 2013, είχε αρχικά δηλώσει ότι θα εξακολουθούσε να μεταδίδει το διαγωνισμό, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει.[74] Ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης συνδέουν άμεσα αυτή την απόφαση με το φιλί της φινλανδικής ερμηνείας, αν και η TRT δήλωσε ότι οι λόγοι τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης του διαγωνισμού.[75][76] Στην Κίνα, απομακρύνθηκε εντελώς από την προκαταγεγραμμένη εκπομπή λόγω του κλάδου της τηλεοπτικής λογοκρισίας στην ηπειρωτική Κίνα.

Έρικ Σάαντε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικοδεσπότης του green room Έρικ Σάαντε αναφέρθηκε στην Πέτρα Μέντε ως "MILF" στον αέρα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ημίσεος της ψηφοφορίας, λέγοντας "Πίσω σε σένα, Πέτρα #MILF". Όταν ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας για το Ηνωμένο Βασίλειο, το BBC το έβαλε αυτό, ο ήχος χάθηκε. Παραμένει άγνωστο αν αυτό ήταν απλώς ένα ατύχημα ή αν το έκανε το BBC σκοπίμως.[77] Ενώ η δήλωση υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε και η SVT γνώριζε το σχέδιο του Saade, κάποιοι από τα κοινωνικά μέσα μπερδεύονταν και προσβάλλουν το σχόλιο.[78]

Άλλα βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Μαρσέλ Μπεζανσόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 απονεμήθηκαν τα βραβεία που καθιερώθηκαν στη μνήμη του Μαρσέλ Μπεζανσόν.[79] Τα βραβεία διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: Καλλιτεχνικό, Βραβείο Κοινού και Βραβείο Συνθέτη.[80]

Κατηγορία Χώρα Τραγούδι Ερμηνευτής/ές Συνθέτης/ες
Καλλιτεχνικό Βραβείο Αζερμπαϊτζάν "Hold Me" Φαρίντ Μαμάντοφ Τζον Μπάλαρντ, Ραλφ Τσάρλι
Βραβείο Συνθέτη Σουηδία "You" Ρόμπιν Στιέρνμπεργκ Ρόμπιν Στιέρνμπεργκ, Λίνεα Ντεμπ, Τζόι Ντεμπ, Τζόακιμ Χάρεσταντ Χάουκας
Βραβείο Τύπου Γεωργία "Waterfall" Νόντι Τατισβίλι και Σόφο Γκελοβάνι Thomas G:son

OGAE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βραβεία του Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision (κοινώς γνωστού ως OGAE) [81] απονεμήθηκαν από τα φαν κλαμπ στους:[82]

Χώρα Τραγούδι Ερμηνευτής/ές Συνθέτης/ες Αποτέλεσμα OGAE
Δανία "Only Teardrops" Εμελί ντε Φόρεστ Λίζε Κάμπλε, Τζούλια Φάμπριν Γιάκομπσεν, Tόμας Στένγκαρτ 374
Άγιος Μαρίνος "Crisalide (Vola)" Βαλεντίνα Μονέττα Μάουρο Μπαλέστρι, Ραλφ Σίγκελ 282
Νορβηγία "I Feed You My Love" Μάργκαρετ Μπέργκερ Καρίν Παρκ, MachoPsycho 269
Γερμανία "Glorious" Cascada Γιαν Πάιφερ, Μάνουελ Ρόιτερ, Άντρες Μπαλίνας, Τόνι Κορνέλισεν 195
Ιταλία "L'essenziale" Μάρκο Μενγκόνι Marco Mengoni, Ρομπέρτο Καζαλίνο, Φραντσέσκο ντε Μπενεντέτις 177

Βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιουμοριστικό βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ για το χειρότερο ντύσιμο κέρδισαν οι Moje 3.[83]

Θέση Χώρα[83] Καλλιτέχνης[83] Βαθμοί[83]
1 Σερβία Moje 3 967
2 Ρουμανία Cezar 544
3 Ισραήλ Moran Mazor 296
4 Αλβανία Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko 150
5 Μαυροβούνιο Who See 110

Ανακοίνωση βαθμών και σχολιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακοίνωση βαθμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνής αναμετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη συμμετέχουσες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αυστραλία – Τζούλια Ζεμίρο και Σαμ Πανγκ (SBS One, όλα τα σόου)[133]
  • Βοσνία και Ερζεγοβίνη – Ντέγιαν Κούκριτς (BHT 1 και BH Radio 1, όλα τα σόου)[134]
  •  ΗΠΑ - Χωρίς σχολιαστή (ζωντανή μετάδοση μόνο του τελικού σε HD από τη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, D.C.)
  • Καζακστάν - Ρόμαν Ράιφελντ (El Arna) και Καλντιμπέκ Ζαϊσανμπάι (El Arna) (όλα τα σόου)[135]
  • Κίνα Κίνα - Χωρίς σχολιαστές αλλά με πολλούς αφηγητές (όλα τα σόου) (CCTV-15, μετέδωσε τα 3 σόου στις 5–7 Οκτωβρίου 2013. Ο τελικός προβλήθηκε σε επανάληψη στις 19 Ιανουαρίου 2014)
  • Πορτογαλία Πορτογαλία – Σίλβια Αλμπέρτου (RTP1, ημιτελικοί (με καθυστέρηση) και τελικός)[136]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dahlander, Gustav (8 Ιουλίου 2012). «Eurovision Song Contest 2013 hålls i Malmö – Melodifestivalen» [Eurovision Song Contest 2013 will be held in Malmö, Sweden]. Sveriges Television (SVT) (στα Swedish). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. TT Spectra (27 Μαΐου 2012). «SVT redan förberedda på schlager-EM 2013» [SVT already prepared for Eurovision 2013]. Expressen (στα Swedish). Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Hulluna (5 Ιουνίου 2012). «Eurovision 2013: Split Over Three Cities?». eurovisiontimes. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2012. 
  4. Wilson, Ryan (18 Ιουνίου 2012). «General: Björkman ends speculation on three host cities for 2013». escXtra.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2012. 
  5. TT Spectra (20 Ιουνίου 2012). «Inget schlager-EM i Göteborg» [No Eurovision Song Contest in Gothenburg]. Sydsvenskan (στα Swedish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. 6,0 6,1 Dahlander, Gustav (8 Ιουλίου 2012). «Eurovision Song Contest 2013 hålls i Malmö – Melodifestivalen» [Eurovision Song Contest 2013 will be held in Malmö, Sweden]. Sveriges Television (SVT) (στα Σουηδικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012. 
  7. 7,0 7,1 Dahlander, Gustav (9 Ιουλίου 2012). «Därför fick Malmö Eurovision – Melodifestivalen» [Therefore Malmö received Eurovision Song Contest]. Sveriges Television (SVT) (στα Swedish). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. Wilson, Ryan (18 Ιουνίου 2012). «General: Björkman ends speculation on three host cities for 2013». escXtra.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2012. 
  9. «2013 Eurovision Song Contest rules» (PDF). European Broadcasting Union. European Broadcasting Union. 10 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2013. 
  10. Repo, Juha (10 Μαρτίου 2013). «Eurovision rules change: Juries are ranking all the songs». ESCtoday.com. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2013. 
  11. Granger, Anthony (25 Απριλίου 2013). «Malmo'13: New Voting Method». Eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2013. 
  12. Repo, Juha (21 Νοεμβρίου 2012). «TeliaSonera once again Eurovision presenting partner». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  13. Repo, Juha (22 Νοεμβρίου 2012). «Cosmetics giant again Eurovision Beauty Partner». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  14. «Eurovisions sponsorer!» [Eurovision Sponsors!]. esc.blogg.se (στα Swedish). 30 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  15. Thorell, Andreas Rågsjö (19 Μαρτίου 2013). «Ica går in som partner till Eurovision» [Ica becomes a partner of the Eurovision]. Resumé (στα Swedish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  16. Vivas, Gabriel (22 Μαρτίου 2013). «Eurovision 2013 :Lynda Wooddruff to showcase Sweden to the world». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2013. 
  17. Bokholm, Mirja (17 Μαΐου 2013). «Sarah Dawn Finer uppträder i finalen av Eurovision Song Contest 2013» [Sarah Dawn Finer appears in the final of the Eurovision Song Contest 2013] (στα Swedish). Sveriges Television. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  18. Roos, Malin. «SVT:s skräll: Zlatan öppnar Eurovision» [SVT bang: Zlatan opens Eurovision]. Expressen (στα Swedish). Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  19. Bokholm, Mirja (8 Μαΐου 2013). «Eric Saade blir greenroomvärd under Eurovisionfinalen» [Eric Saade gets green room host the Eurovision finals] (στα Swedish). Sveriges Television. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  20. Siim, Jarmo (3 Ιανουαρίου 2013). «Semi-final participants drawn on January 17». eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2013. 
  21. 21,0 21,1 Siim, Jarmo (7 Νοεμβρίου 2012). «Running order Malmö 2013 to be determined by producers». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2012. 
  22. 22,0 22,1 Siim, Jarmo (16 Ιανουαρίου 2013). «Tomorrow: Countries drawn into Semi-Finals in Malmö». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013. 
  23. Siim, Jarmo (17 Ιανουαρίου 2013). «Draw results: Who's in which Semi-Final?». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013. 
  24. Repo, Juha (8 Νοεμβρίου 2012). «Mixed feelings about Eurovision rule change». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  25. Jiandani, Sanjay (19 Νοεμβρίου 2012). «Ireland reacts to running order rule». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  26. Sanjay, Jiandani (16 Νοεμβρίου 2012). «San Marino reacts to running order rule». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  27. Jiandani, Sanjay (14 Νοεμβρίου 2012). «Moldova reacts to running order rule». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  28. Siim, Jarmo (28 Μαρτίου 2013). «Eurovision 2013: semi-final running order revealed». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013. 
  29. 29,0 29,1 Siim, Jarmo (18 Μαρτίου 2013). «Malmö: Updates about the contest». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2013. 
  30. Storvik-Green, Simon (17 Μαΐου 2013). «Running order for the Grand Final revealed». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. 
  31. «Rehearsal schedule of the Eurovision Song Contest 2013» (PDF). European Broadcasting Union. European Broadcasting Union. 25 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 12 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2013. 
  32. Siim, Jarmo (17 Ιανουαρίου 2013). «Malmö 2013: We are one». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013. 
  33. Repo, Juha (31 Οκτωβρίου 2012). «Happy F&B the agency to create the 2013 look». ESCToday.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2012. 
  34. Siim, Jarmo (19 Φεβρουαρίου 2013). «SVT to 'present artists' in postcards». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013. 
  35. Thambert, Fredrik (2013-02-19). «De får uppdrag för Eurovision» (στα Swedish). Resumé. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-22. https://web.archive.org/web/20130222025353/http://www.resume.se/nyheter/tv/2013/02/19/de-far-uppdrag-for-eurovision/. Ανακτήθηκε στις 2013-02-19. 
  36. «Swiss får vingarna att slå i Eurovision Song Contest» [Swiss gets wings beating in the Eurovision Song Contest] (στα Swedish). SVT. 19 Φεβρουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  37. Kafe, Adam (2013). Wolverine (Digital Download). Kafe, Adam. iTunes. 648537674. 
  38. Storvik-Green, Simon (11 Ιουλίου 2012). «Swedish hosts advise fans on tickets and accommodation for Malmö 2013». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2012. 
  39. Repo, Juha (21 Νοεμβρίου 2012). «First tickets released for sale on Monday 26 November». ESCToday.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2012. 
  40. Siim, Jarmo (28 Ιανουαρίου 2013). «Petra Mede to host Eurovision Song Contest 2013». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013. 
  41. Waddell, Nathan (28 Ιανουαρίου 2013). «Petra Mede (she is knew as the best host ever of the Eurovision Song Contest) will host the Eurovision Song Contest 2013». escXtra.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013. 
  42. Hondal, Victor (27 Μαΐου 2012). «Armenia set to return in 2013». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2012. 
  43. 43,0 43,1 Dž, A (14 Δεκεμβρίου 2012). «Bosna i Hercegovina odustala od učešća na Eurosongu u Švedskoj» [Bosnia and Herzegovina decided not to participate in the Eurovision Song Contest in Sweden] (στα Κροατικά). Klix.ba. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2012. 
  44. 44,0 44,1 Jiandani, Sanjay (22 Νοεμβρίου 2012). «Portugal will not participate in Eurovision 2013». ESCToday.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  45. Kubík, Zdeněk (4 Δεκεμβρίου 2012). «Víme první: Slovensko nebude na Eurovizi 2013!» [We know first: Slovakia will be at Eurovision 2013!] (στα Τσεχικά). EuroContest.cz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012. 
  46. Jiandani, Sanjay (14 Δεκεμβρίου 2012). «Turkey will not go to Eurovision in Malmö». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2012. 
  47. Waddell, Nathan (3 Μαρτίου 2013). «Moje 3 win the ticket to Malmö!». escXtra. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-02. Ανακτήθηκε στις 2013-04-27. 
  48. 48,0 48,1 Siim, Jarmo (16 Ιανουαρίου 2013). «39 countries to take part in Eurovision 2013». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. 
  49. 49,0 49,1 «Eurovision Song Contest Participants – Malmö 2013». European Broadcasting Union. 1 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2013. 
  50. 50,0 50,1 «Eurovision Song Contest 2013». The Diggiloo Thrush. 1 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2013. 
  51. «Eurovision Song Contest 2013 Grand Final». European Broadcasting Union. 18 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2013. 
  52. Granger, Anthony (6 Ιουνίου 2012). «Andorra: Will Not Be At The Contest In 2013». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2012. 
  53. Jiandani, Sanjay (24 Σεπτεμβρίου 2012). «Andorra will not take part in Eurovision 2013». ESCToday.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2012. 
  54. 54,0 54,1 Repo, Juha (10 Μαΐου 2013). «Eurovision Song Contest 2014: provisional dates 13, 15 and 17 May». ESCToday.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2013. 
  55. Eurovisiontimes (29 Νοεμβρίου 2011). «No Participation of Liechtenstein at Eurovision 2012». Eurovision Times. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  56. Granger, Anthony (29 Νοεμβρίου 2011). «Liechtenstein Will Not be in Eurovision Till 2013». Eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  57. Jiandani, Sanjay (17 Σεπτεμβρίου 2012). «Liechtenstein won't be in Malmö». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012. 
  58. Jiandani, Sanjay (13 Σεπτεμβρίου 2012). «Luxembourg won't be in Malmo». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. 
  59. Jiandani, Sanjay (24 Σεπτεμβρίου 2012). «Monaco will not be in Eurovision 2013!». EscToday.com. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. 
  60. Jiandani, Sanjay (20 Σεπτεμβρίου 2012). «Morocco will not be in Eurovision 2013!». EscToday.com. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. 
  61. Jiandani, Sanjay (22 Νοεμβρίου 2012). «No return: Poland will not be in Malmö». ESCToday.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. 
  62. Reilly, Gavan (25 Νοεμβρίου 2012). «Financial crisis means Poland and Portugal quit the Euro(vision)». TheJournal.ie. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. 
  63. Jiandani, Sanjay (18 Σεπτεμβρίου 2012). «Czech Republic won't be in Malmo». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012. 
  64. «Eurovision organisers respond to media reports on voting». eurovision.tv. 21 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  65. «Eurovision Song Contest to ban cheats from show». BBC. 7 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2015. 
  66. Färsjö, Therese (20 Μαΐου 2015). «Måns rädsla för fusket i årets "Eurovision" (Swedish article)». Expressen. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2015. 
  67. «Russia: Azerbaijan's Eurovision snub 'outrageous'». BBC News. 21 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013. 
  68. Glennie, Alasdair (13 Σεπτεμβρίου 2013). «Has Eurovision been fixed for years? TV bosses probe claims that Azerbaijan has been offering bribes in exchange for votes». Daily Mail. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2013. 
  69. Day, Matthew (19 Φεβρουαρίου 2013). «Germany 'copies' last year's Eurovision winner». Telegraph. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013. 
  70. «Plagiarism probe into Euphoria 'copy' - The Local». Thelocal.se. 19 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013. 
  71. Blackburn, Gavin (4 Μαρτίου 2013). «'Glorious' gets green light for Malmö». dw.de (Deutsche Welle). Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013. 
  72. «One in three watch Anouk but is the Eurovision winner a Dutch copy?». DutchNews.nl. 2013-05-19. http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/05/one_in_three_watch_anouk_but_i.php. Ανακτήθηκε στις 2013-05-22. 
  73. Wyatt, Daisy (2013-05-17). «Eurovision 2013 to feature first lesbian kiss in protest against lack of gay marriage legislation». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-07. https://web.archive.org/web/20130607172441/http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/eurovision-2013-to-feature-first-lesbian-kiss-in-protest-against-lack-of-gay-marriage-legislation-8621231.html. Ανακτήθηκε στις 2013-05-22. 
  74. Morgan, Joe· Littauer, Dan (16 Μαΐου 2013). «Turkey cancels Eurovision Song Contest over lesbian kiss». Gay Star News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. Turkey’s TRT, the official television channel, first said they will broadcast the Eurovision Song Contest despite the country not taking part this year. 
  75. Gripper, Ann (20 Μαΐου 2013). «Double denim, a lesbian kiss and Loreen's return: Eurovision 2013's best pictures». Daily Mirror. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  76. «Eurovision winner announced». NineMSN. 19 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  77. Venning, Harry (23 Μαΐου 2013). «TV review: Eurovision Song Contest – Grand Final; Case Histories». The Stage. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2013. 
  78. Gags, Edmond (2013-05-22). «Mooie jongen met vieze gedachten. Super toch!» (στα Dutch). De Redactie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-17. https://wayback.archive-it.org/all/20171017222728/http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/ODN_130522_MilfOpSongfestival. Ανακτήθηκε στις 2013-05-28. 
  79. «Marcel Bezençon Award – an introduction». Poplight.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2012. 
  80. Roxburgh, Gordon (19 Μαΐου 2013). «Winners of the Marcel Bezençon Awards 2013». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2013. 
  81. «Eurovision Fanclub Network». OGAE. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2012. 
  82. OGAE International (19 Απριλίου 2013). «OGAE 2013 Results». OGAE. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2013. 
  83. 83,0 83,1 83,2 83,3 Roxburgh, Gordon (8 Ιουνίου 2015). «Moje 3 wins the Barbara Dex Award». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2013. 
  84. «Եվրատեսիլ-2013. 2-րդ կիսաեզրափակիչ (16.05.2013)» (στα Αρμενικά). HayVay.am. 16 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. 
  85. «Natália Kelly eröffnet den "Eurovision Song Contest 2013"». kundendienst.orf.at (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2013. 
  86. «"Eurovision 2013" Mahnı Müsabiqəsinin birinci yarımfinalı (1-ci hissə)» (στα αζερικά). İctimai Television. 15 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  87. «Tom De Kock en André Vermeulen geven commentaar». Eurosong.be. 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2013. 
  88. SL (5 Απριλίου 2013). «Maureen Louys à l'Eurovision !». DH.be. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2013. 
  89. «Drugi program HTV». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2013. 
  90. «Drugi program - Raspored emitiranja». HRT. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  91. Grønbech, Jens (18 Μαρτίου 2013). «Kommentator forudser: Emmelie får kamp til stregen». DR (στα δανέζικα). Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  92. Dremljuga, Martin (23 Απριλίου 2013). «Eurovisiooniks valmis Birgit Õigemeele pildiga piimašokolaad». publik.delfi.ee (στα Εσθονικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2013. 
  93. Othman, Hanna (14 Φεβρουαρίου 2013). «Eva och Johan refererar ESC från Malmö». Yle Fem. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2013. 
  94. Barké, Sébastien (9 Απριλίου 2013). «Eurovision 2013 : Tous en piste sur France 3». Toutelatele (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2012. 
  95. Jiandani, Sanjay (7 Δεκεμβρίου 2012). «Special Committee to select French entry and representative». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2013. 
  96. «Temo Kvirkvelia to be presenter of 2013 ESC in Georgia». Georgian Public Broadcaster. 11 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  97. Sommer, Sascha (30 Ιανουαρίου 2013). «Peter Urban: Die Stimme». NDR (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  98. «Καπουτζίδης και Κοζάκου θα σχολιάσουν live τις βραδιές της φετινής Eurovision». eurovison.gr (στα Greek). 9 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  99. Charalampos (3 Απριλίου 2013). «ΕΛΛΑΔΑ: Η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης στην ελληνική αναμετάδοση!». OGAE Greece. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2013. 
  100. «Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Döntő - PORT.hu». port.hu (στα Ουγγρικά). 9 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2013. 
  101. «Felix tekur við af Hrafnhildi í Eurovision». RÚV.is. 20 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  102. «Marty's off to Malmo and he fancies our chances». independents.ie. 6 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2013. 
  103. «Eurovision on RTÉ Radio 1 tonight». independents.ie. 14 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2013. 
  104. «EurovIL :: אירוויל - רק בשבילכם: מורן מזור מציגה את הקליפ ל"רק בשבילו». Israel Broadcasting Authority (στα Εβραϊκά). 13 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  105. «88FMאירווזיון 2013 ב». Israel Broadcasting Authority (στα Εβραϊκά). 11 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  106. «ESC 2013: al timone Rai ancora Federica Gentile e Solibello-Ardemagni». eurofestival.ws (στα Ιταλικά). 29 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2013. 
  107. «Natascha Lusenti affiancherà Ardemagni-Solibello nel commento all'Eurovision 2013». eurofestival.ws (στα Italian). 5 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  108. «LTV atklāj, kas komentēs 'Eirovīzijas' tiešraides» (στα Latvian). Delfi.lv. 9 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  109. Navickaitė, Viktorija (26 Μαρτίου 2013). «„Eurovizijos" vilkai apie menką Andriaus Pojavio savireklamą konkurse: rezultatams tai įtakos nedaro, bet rėmėjams – rūpi» (στα Λιθουανικά). 15 min. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2013. 
  110. Calleja Bayliss, Marc (10 Μαΐου 2013). «Exclusive: Commentators for PBS Coverage Revealed». escflashmalta.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2013. 
  111. «Ο echipă Mesager va relata de la Malmö». TeleRadio-Moldova. 13 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  112. «Concursul de muzică "Eurovision 2013". Prima semifinală. Retransmisiune Moldova1». Privesc.Eu. 14 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  113. Vučinić, Nada (14 Μαΐου 2013). «Večernji program». RTCG. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  114. «Welkom op de site van Eurovision Artists». Eurovisionartists.nl. 29 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2013. 
  115. «P3morgens store Eurovision-fest». NRK. 13 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. 
  116. «Începe concursul Eurovision! Prima semifinală, în această seară». Romanian Television. 14 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  117. «Яна Чурикова: перед "Евровидением" Дина Гарипова похудела ровно вдвое!». bublik.delfi.ee. 30 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2013. 
  118. «SM Tv San Marino: confermati i conduttori per l’Eurovision 2013» (στα Italian). eurofestival.ws. 2013-03-28. http://www.eurofestival.ws/2013/03/27/sm-tv-san-marino-confermati-i-conduttori-per-leurovision-2013/. Ανακτήθηκε στις 2013-03-28. 
  119. «Песма Евровизије 2013 - прво полуфинале» (στα Σερβικά). Radio Television of Serbia. 10 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2013. 
  120. «Песма Евровизије 2013 - друго полуфинале, пренос» (στα Σερβικά). Radio Television of Serbia. 15 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  121. «Финале Песме Евровизије 2013» (στα σερβικάn). Radio Television of Serbia. 17 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  122. «Evrovizijsko obarvan program Televizije Slovenija» (στα Slovenian). rtvslo.si. 2013-04-24. http://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/evrovizijsko-obarvan-program-televizije-slovenija/307375. Ανακτήθηκε στις 27 -4-2013. 
  123. Manu Mahía (12013-04-03). «TVE vuelve a confiar en José María Iñigo para comentar Eurovisión 2013» (στα Spanish). eurovision-spain.com. http://www.eurovision-spain.com/iphp/noticia.php?numero=8690&idioma=. Ανακτήθηκε στις 14-4-2013. 
  124. Maria Rosén (22 Απριλίου 2013). «Josefine Sundström kommenterar Eurovision». SVT.se (στα Σουηδικά). Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2013. 
  125. = (10 Μαΐου 2013). «Häng med Norén och Ritterland hela vägen fram till finalen i ESC». sverigesradio.se (στα Σουηδικά). Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2013. 
  126. «Eurovision Song Contest 2013 - Internationales Finale aus Malmö/Schweden» (στα German). srf.ch. 12013-04-03. http://tvprogramm.srf.ch/details/56f1a884-f924-42b1-9107-f7b93dd838cf. Ανακτήθηκε στις 12013-04-03. 
  127. «Svizzera: il commento dell’ESC ad Alessandro Bertoglio (RSI). L’intervista.» (στα ιταλικά). Eurofestival News. 18-4-2013. http://www.eurofestival.ws/2013/04/18/svizzera-il-commento-dellesc-ad-alessandro-bertoglio-rsi-lintervista/. Ανακτήθηκε στις 2013-04-22. 
  128. «SRF TV-Programm, Eurosong 2013». srf.ch (στα Γερμανικά). 8 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2013. 
  129. Krohmal, Aleksandra (25 Απριλίου 2013). «ТИМУР МИРОШНИЧЕНКО: У ЗЛАТЫ ЕСТЬ ВСЕ, ЧТОБЫ ВЛЮБИТЬ В СЕБЯ ЗА ТРИ МИНУТЫ». Obozrevatel (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2013. 
  130. «Перший півфінал. Усі виступи». National Television Company of Ukraine (στα Ουκρανικά). 14 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  131. «Сітка мовлення - Канали :: Аудіо-архів». National Radio Company of Ukraine (στα Ουκρανικά). 13 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  132. Noone, Alex (7 Μαρτίου 2013). «United Kingdom: Ana Matronic to commentate». esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2013. 
  133. Webb, Glen (3 Ιανουαρίου 2013). «What lies in store for 2013?». European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2013. 
  134. «Malme: Takmičenje za Pjesmu Eurovizije 2013». BHRT. 12 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2013. 
  135. «Анонс прямой трансляции конкурса "Евровидения-2013" на телеканале "Ел арна"». YouTube. 11 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2013. 
  136. Ferreira, David (10 Μαΐου 2013). «Confirmado: RTP1 transmite todo o «Festival Eurovisão da Canção 2013»» (στα Πορτογαλικά). A Televisão. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]