Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013
"We Are One" "Είμαστε Ένα"
Eurovision Song Contest 2013 logo.png
Ημερομηνίες
1ος Ημιτελικός 14 Μαΐου 2013
2ος Ημιτελικός 16 Μαΐου 2013
Τελικός 18 Μαΐου 2013
Διοργάνωση
Χώρος Διεξαγωγής Malmö Arena
Μάλμε, Σουηδία[1]
Παρουσιαστές Petra Mede
Eric Saade (στο green room, μόνο στον τελικό)
Εκτελεστικός επόπτης Jon Ola Sand
Διοργανωτής Sveriges Television (SVT)
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών 39
Πρώτη εμφάνιση Κανένας
Επιστρέφουν Αρμενία Αρμενία
Αποχωρούν Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
Σλοβακία Σλοβακία
Flag of Turkey.svg Τουρκία
Ψηφοφορία
Μηδέν βαθμοί Κανένας
Νικητής Βασίλειο της Δανίας
"Only Teardrops"
← 2012Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision2014 →

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013 έλαβε χώρα στο Μάλμε του Βασιλείου της Σουηδίας, μετά την νίκη της χώρας στον Διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2012 με το τραγούδι Euphoria, της ερμηνεύτριας Loreen.

Ήταν ο 58ος Διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Ο πρώτος ημιτελικός διεξήχθη στις 14 Μαΐου 2013, ο δεύτερος ημιτελικός στις 16 Μαΐου 2013 και ο τελικός στις 18 Μαΐου 2013.Ο νικητής ήταν το Βασίλειο της Δανίας με το τραγούδι Only Teardrops της ερμηνεύτριας Emmelie de Forest με 281 βαθμούς.Η Δημοκρατία του Αζερμπαιτζάν ήρθε στη 2η θέση με 234 βαθμούς,στη 3η η Δημοκρατία της Ουκρανίας με 214,στη 4η το Βασίλειο της Νορβηγίας με 191,στη 5η η Ρωσική Ομοσπονδία με 174 ενώ η Ελληνική Δημοκρατία κατάφερε να ξαναμπεί στη πρώτη δεκάδα μετά απο τη περσινη τής θέση και να πάρει τη 6η θέση με 152 βαθμούς.Επίσης το Βασίλειο της Ολλανδίας κατάφερε να περάσει στο τελικό μετά απο 8 χρόνια και να πάρει τη 9η θέση με 114 βαθμούς.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλμε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Ιουλίου 2012 η Σουηδική Τηλεόραση (SVT) ανακοίνωσε ότι το «Malmö Arena», στο Μάλμε του Βασιλείου της Σουηδίας, θα διοργανώσει τον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που το Βασίλειο της Σουηδίας διοργανώνει την, εν λόγω, διοργάνωση μετά το 1975, 1985,1992 και 2000. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά μετά το 1992 όπου ο διαγωνισμός θα διοργανωθεί στην «Malmö Arena».

Ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2013

Το Μάλμε (Σουηδικά: Malmö) είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στο Βασίλειο της Σουηδίας και βρίσκεται στη νοτιότερη επαρχία Σκάνια. Έχει 300.515 κατοίκους (περίπου 658.704 στην μητροπολιτική περιοχή). Το Μάλμε ήταν μία από τις πρώτες και πιο βιομηχανοποιημένες πόλεις της Σκανδιναβίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μεταβιομηχανική εποχή. Η πόλη έχει πολλά ιστορικά κτήρια και πάρκα και είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια λόγω των πολλών καταστημάτων της. Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρυθεί ένα πανεπιστημιακό κολέγιο (Malmö Högskola) και η πόλη προσπαθεί να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Η πόλη είναι γνωστή για τα εκτενή πάρκα, χώρους πρασίνου και θεωρείται ως ένα μοντέλο αειφόρου αστικής ανάπτυξης.

Χώρος διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά συμφωνήθηκε ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013 να διεξαχθεί σε τρεις πόλεις, οι ημιτελικοί στο Μάλμε και το Γκέτεμποργκ και ο τελικός στη Στοκχόλμη , η ιδέα όμως αυτή απορρίφθηκε καθώς οι κανόνες του διαγωνισμού δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή του σε πάνω από μία πόλη.Έτσι υποψήφιοι έγιναν 4 χώροι σε 3 υποψήφιες πόλεις για την διεξαγωγή του 58ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ,το Μάλμε , το Γκέτεμποργκ και η Στοκχόλμη .

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους ,αρχικά υποψήφιους ,χώρους διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Πόλη Μέρος Χωρητικότητα Σημειώσεις
Στοκχόλμη Friends Arena 67.500 Υπό κατασκευή πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Melodifestivalen τον Μάρτιο του 2013, και επίσης τον τελικό του Κυπέλλου Βασιλείου της Σουηδίας 2013 πέντε ημέρες μετά τον τελικό του Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013.
Μάλμε Malmö Arena 15.500 Ο χώρος αυτός έχει επιλεχθεί για να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς του Melodifestivalen.
Γκέτεμποργκ Scandinavium 14.000 Σε αυτό το χώρο διωργανώθηκε Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1985.
Swedish Exhibition Hall Δεν είναι διαθέσιμη η χωρητικότητα.

Στις 8 Ιουλίου 2012 ανακοινώθηκε ότι ο χώρος διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2013 .Η Σουηδική τηλεόραση(SVT) εξέφρασε την ανάγκη διεξαγωγής του διαγωνισμού σε ένα συγκριτικά μικρό χώρο, αυτή άλλωστε ήταν και η κύρια αιτία που το «Malmö Arena» επελέγη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Η SVT επίσης ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ήθελε ο διαγωνισμός του 2013 να είναι "μικρότερος" λόγω του αυξανόμενου κόστους των προηγούμενων διαγωνισμών.

Κανόνες και μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή τη χρονιά υπήρξαν μερικές αλλαγές στην διαδικασία επιλογής του τελικού αποτελέσματος. Κάθε εγχώρια κριτική επιτροπή θα κατατάσσει τα τραγούδια ανάλογα με τις επιλογές της, εκτός φυσικά από το τραγούδι της χώρας της. Σε συνδυασμό με την κατάταξη από την τηλεψηφοφορία θα βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Οκτωβρίου 2012 ο Martin Österdahl ανάφερε ,σε μία Σουηδική εφημερίδα, ότι η Σουηδική τηλεόραση(STV)ανακοίνωσε πως στο διαγωνισμό του 2013 θα υπάρχει μόνο μία παρουσιάστρια που θα παρουσιάσει και τις τρεις βραδιές, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν ακόμα και τρεις παρουσιαστές,κάτι που έχει να συμβεί από το 1995.Η Petra Mede ανακοινώθηκε πως θα παρουσιάσει τον διαγωνισμό στις 28 Ιανουαρίου 2013.

Γραφικός σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιανουαρίου 2013 ,κατά τη διάρκεια της επιλογής των ημι-φιναλίστ η EBU έδωσε στη δημοσιότητα τον γραφικό σχεδιασμό για τον διαγωνισμό,σχεδιασμένο από την Happy F&B,δείχνει μία πεταλούδα με το σλόγκαν "We Are One" (δηλ. "Εμείς Είμαστε Ένα" ή "Είμαστε Ένα"). Η πεταλούδα προβάλλει ένα στόλισμα χρωμάτων και υφών, επίσης αντιπροσωπεύει κάτι μικρό το οποίο μπορεί να ξεκινήσει κάτι δυνατό και μεγάλες κινητοποιήσεις.

  Χώρες που συμμέτειχαν στον 1ο ημιτελικό
  Χώρες που ψήφισαν στον 1ο ημιτελικό
  Χώρες που συμμέτειχαν στον 2ο ημιτελικό
  Χώρες που ψήφισαν στον 2ο ημιτελικό

Διαγωνιζόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι 39 χώρες θα διαγωνιστούν στο Διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2013. Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα επιστρέψει στο διαγωνισμό, μετά την περσινή της αποχώρηση για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας. Επειδή το Μάλμε είναι, γεωγραφικά, κοντά στο Βασίλειο της Δανίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας, αποφασίστηκε να συμμετέχουν σε διαφορετικούς ημιτελικούς για να μην υπάρξει έλλειψη εισιτηρίων σε κάποιον από αυτούς.

Καλλιτέχνες που επανέρχονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Valentina Monetta εκπροσώπησε την Δημοκρατία του Άγιου Μαρίνου για δεύτερη συνεχόμενη φορα. Η Ελίτσα Τοντορόβα και ο Στόγιαν Γιανκούλοφ που ειχαν εκπροσωπήσει την Δημοκρατία της Βουλγαρίας το 2007 και κατάφεραν να πάρουν την καλύτερη θέση για την χώρα μέχρι σήμερα, επέστρεψαν με το τραγούδι "Samo shampioni" (Μόνο πρωταθλητές). Η Νεβάνα Μποζοβικ, μελος τον Moje 3, είχε εκπροσωπήσει την Δημοκρατία της Σερβίας στον Διαγωνισμός Παιδικού Τραγουδιού Eurovision και έγινε η πρώτη διαγωνιζόμενη που συμμέτειχε και στους δύο διαγωνισμούς. O Μπλένταρ Σέικο, ο οποίος εκπροσώπησε την Δημοκρατία της Αλβανίας, ήταν κιθαρίστας για την χώρα το 2011. O Gor Sujyan (Δημοκρατία της Αρμενίας) και η Aliona Moon (Δημοκρατία του Μολδοβά) εκανα backing vocals για την χωρα τους το 2010 και το 2012 αντίστοιχα. Επίσης ο Pasha Parfeny που εκπροσώπησε την Δημοκρατία του Μολδοβά το 2012, έγραψε το τραγούδι της χωρας. O Lauri Pihlap και ο Kaido Põldma, που έκαναν backing vocals για την Δημοκρατία της Εσθονίας, ήταν μέλη του γκρούπ 2XL που νίκησε το 2001 μαζί με τον Dave Benton και τον Tanel Padar.

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό τον ημιτελικό ψηφίζουν η Ιταλία , η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο .

Σειρά Χώρα Γλώσσα Καλλιτέχνης Τραγούδι Θέση Βαθμοί
01 Flag of Austria.svg Αυστρία αγγλικά Natália Kelly "Shine" 14 27
02 Εσθονία Εσθονία εσθονικά Μπίργκιτ Έιγκεμιλ "Et uus saaks alguse" 10 52
03 Σλοβενία Σλοβενία αγγλικά Hannah Mancini "Straight Into Love" 16 8
04 Κροατία Κροατία κροατικά Klapa s Mora "Mižerja" 13 38
05 Flag of Denmark.svg Δανία αγγλικά Εμελί Ντε Φόρεστ "Only Teardrops" 1 167
06 Ρωσία Ρωσία αγγλικά Dina Garipova "What If" 2 156
07 Ουκρανία Ουκρανία αγγλικά Ζλάτα Όγκνιεβιτς "Gravity" 3 140
08 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία αγγλικά Anouk "Birds" 6 75
09 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο μαυροβουνιακά Who See "Igranka" (Игранка) 12 41
10 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία αγγλικά Άντριους Πογιάβις "Something" 9 53
11 Λευκορωσία Λευκορωσία αγγλικά Alyona Lanskaya "Solayoh" 7 64
12 Μολδαβία Μολδαβία ρουμανικά Aliona Moon "O mie" 4 95
13 Ιρλανδία Ιρλανδία αγγλικά Ryan Dolan "Only Love Survives" 8 54
14 Κύπρος Κύπρος ελληνικά Δέσποινα Ολυμπίου "Αν με θυμάσαι" 15 11
15 Βέλγιο Βέλγιο αγγλικά Roberto Belarosa "Love Kills" 5 75
16 Σερβία Σερβία σερβικά Moje 3 "Ljubav je svuda" (Љубав је свуда) 11 46

2ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό τον ημιτελικό ψηφίζουν η Γερμανία , η Γαλλία και η Ισπανία .

Σειρά Χώρα Γλώσσα Καλλιτέχνης Τραγούδι Θέση Βαθμοί
01 Flag of Latvia.svg Λετονία αγγλικά PeR Here We Go 17 13
02 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος ιταλικά Valentina Monetta "Crisalide (Vola)" 11 47
03 Flag of Macedonia.svg πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Σλάβικα Βλάτκο Λοζανόσκι και Έσμα Ρετζέποβα "Pred da se razdeni (Пред да се раздени)" 16 28
04 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν αγγλικά Φαρίντ Μαμμάντοφ "Hold Me" 1 139
05 Φινλανδία Φινλανδία αγγλικά Krista Siegfrids "Marry Me" 9 64
06 Μάλτα Μάλτα αγγλικά Gianluca Bezzina "Tomorrow" 4 118
07 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία βουλγαρικά Ελίτσα Τοντορόβα & Στόγιαν Γιανκούλοφ "Samo shampioni" (Само шампиони) 12 45
08 Ισραήλ Ισλανδία ισλανδικά Eyþór Ingi Gunnlaugsson "Ég á líf" 6 72
09 Flag of Greece.svg Ελλάδα ελληνικά Koza Mostra f.t Αγάθωνας Ιακωβίδης Alcohol Is Free 2 121
10 Ισραήλ Ισραήλ εβραϊκά Moran Mazor "Rak bishvilo" (רק בשבילו) 14 40
11 Αρμενία Αρμενία αγγλικά Dorians "Lonely Planet" 7 69
12 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία ουγγρικά ByeAlex "Kedvesem" 8 66
13 Νορβηγία Νορβηγία αγγλικά Μάργκαρετ Μπέργκερ "I Feed You My Love" 3 120
14 Αλβανία Αλβανία αλβανικά Αντριάν Λουλγκιουράι και Μπλένταρ Σέικο "Identitet" 15 31
15 Γεωργία Γεωργία αγγλικά Νοντικο Τατισβιλι και Σοφία Γκελοβανι "Waterfall" 10 63
16 Ελβετία Ελβετία αγγλικά Takasa "You and Me" 13 41
17 Ρουμανία Ρουμανία αγγλικά Cezar "It's My Life" 5 83

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Χώρα Γλώσσα Καλλιτέχνης Τραγούδι Θέση Βαθμοί
01 Flag of France.svg Γαλλία γαλλικά Amandine Bourgeois "L'enfer et moi" 23 14
02 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία αγγλικά Άντριους Πογιάβις "Something" 22 17
03 Μολδαβία Μολδαβία ρουμανικά Aliona Moon "O mie" 11 71
04 Φινλανδία Φινλανδία αγγλικά Krista Siegfrids "Marry Me" 24 13
05 Flag of Spain.svg Ισπανία ισπανικά ESDM - El Sueno de Morfeo "Contigo hasta el final" 25 8
06 Βέλγιο Βέλγιο αγγλικά Ρομπέρτο Μπελαρόζα "Love Kills" 12 71
07 Εσθονία Εσθονία εσθονικά Μπίργκιτ Έιγκεμιλ "Et uus saaks alguse" 20 19
08 Λευκορωσία Λευκορωσία αγγλικά Αλιόνα Λάνσκαϊα "Solayoh" 16 48
09 Μάλτα Μάλτα αγγλικά Gianluca Bezzina "Tomorrow" 8 120
10 Ρωσία Ρωσία αγγλικά Dina Garipova "What If" 5 174
11 Γερμανία Γερμανία αγγλικά Cascada "Glorious" 21 18
12 Αρμενία Αρμενία αγγλικά Dorians "Lonely Planet" 18 41
13 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία αγγλικά Anouk "Birds" 9 114
14 Ρουμανία Ρουμανία αγγλικά Cezar "It's My Life" 13 65
15 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο αγγλικά Bonnie Tyler "Believe in Me" 19 23
16 Σουηδία Σουηδία αγγλικά Robin Stjernberg "You" 14 62
17 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Ουγγρικά ByeAlex "Kedvesem" 10 84
18 Flag of Denmark.svg Δανία αγγλικά Εμελί Ντε Φόρεστ "Only Teardrops" 1 281
19 Ισραήλ Ισλανδία ισλανδικά Ey?or Ingi Gunnlaugsson "Eg a lif" 17 47
20 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν αγγλικά Φαρίντ Μαμμάντοφ "Hold Me" 2 234
21 Flag of Greece.svg Ελλάδα ελληνικά Koza Mostra f.t Αγάθων Ιακωβίδης "Alcohol Is Free" 6 152
22 Ουκρανία Ουκρανία αγγλικά Ζλάτα Όγκνιεβιτς "Gravity" 3 214
23 Flag of Italy.svg Ιταλία ιταλικά Marco Mengoni "L' essenziale" 7 126
24 Νορβηγία Νορβηγία αγγλικά Μάργκαρετ Μπέργκερ "I Feed You My Love" 4 191
25 Γεωργία Γεωργία αγγλικά Σόφο Γκελοβάνι και Νοντίκο Τατισβίλι "Waterfall" 15 50
26 Ιρλανδία Ιρλανδία αγγλικά Ράιαν Ντόλαν (Ryan Dolan) "Only Love Survives" 26 5

Πίνακας βαθμολογιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Voting results
Flag of Austria.svg Flag of Estonia.svg Flag of Slovenia.svg Flag of Croatia.svg Flag of Denmark.svg Flag of Russia.svg Flag of Ukraine.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Montenegro.svg Flag of Lithuania.svg Flag of Belarus.svg Flag of Moldova.svg Ιρλανδία Flag of Cyprus.svg Flag of Belgium.svg Flag of Serbia.svg Flag of Italy.svg Flag of Sweden.svg Flag of the United Kingdom.svg
Αυστρία 27 1 1 4 4 3 4 2 3 2 2 1
Εσθονία 52 3 1 5 1 4 4 5 5 8 1 5 6 4
Σλοβενία 8 5 3
Κροατία 38 5 2 4 6 3 5 1 1 1 10
Δανία 167 12 12 8 12 10 4 12 8 6 8 7 12 8 10 8 6 12 12
Ρωσία 156 10 10 10 8 12 7 7 7 10 10 8 10 10 7 6 4 10 10
Ουκρανία 140 2 6 12 7 8 7 8 12 12 12 12 2 12 8 5 12 1 2
Ολλανδία 75 8 7 3 10 3 2 7 5 12 1 1 8 8
Μαυροβούνιο 41 6 5 8 2 6 12 2
Λιθουανία 53 4 2 1 5 7 2 6 3 6 10 7
Λευκορωσία 64 4 2 12 2 6 8 10 3 6 4 7
Μολδαβία 95 7 3 7 1 6 12 10 6 4 3 6 5 5 7 8 5
Ιρλανδία 54 5 2 3 6 3 5 5 4 1 7 4 3 6
Κύπρος 11 1 2 2 3 3
Βέλγιο 75 4 8 6 3 7 8 10 1 2 3 4 7 7 5
Σερβία 46 6 5 10 2 1 10 1 4 3 4

Δεύτερος ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Voting results
Flag of Latvia.svg Flag of San Marino.svg Flag of Macedonia.svg Flag of Azerbaijan.svg Flag of Finland.svg Flag of Malta.svg Flag of Bulgaria.svg Flag of Iceland.svg Flag of Greece.svg Flag of Israel.svg Flag of Armenia.svg Flag of Hungary.svg Flag of Norway.svg Flag of Albania.svg Flag of Georgia.svg Flag of Switzerland.svg Flag of Romania.svg Flag of France.svg Flag of Germany.svg Flag of Spain.svg
Λεττονία 13 2 3 7 1
Αγίος Μαρίνος 47 3 5 1 1 6 1 4 4 2 1 4 5 10
Π.Γ.Δ.Μ. 28 2 5 5 12 4
Αζερμπαϊτζάν 139 7 3 8 3 12 12 8 12 12 12 5 8 12 3 12 8 2
Φινλανδία 64 8 7 3 1 7 1 5 8 1 2 3 7 3 8
Μάλτα 118 6 10 12 12 5 6 5 2 7 8 12 6 6 7 7 2 5
Βουλγαρία 45 8 3 4 2 10 1 1 4 4 1 1 6
Ισλανδία 72 10 12 1 10 10 10 12 7
Ελλάδα 121 5 12 6 7 7 7 10 2 6 8 3 7 10 2 6 10 8 5
Ισραήλ 40 6 2 4 1 6 3 5 2 4 4 3
Αρμενία 69 1 8 8 7 8 4 10 5 12 6
Ουγγαρία 66 2 4 8 6 3 2 7 3 12 6 3 10
Νορβηγία 120 12 5 7 5 10 3 7 12 4 5 5 7 8 8 8 2 12
Αλβανία 31 6 10 2 8 5
Γεωργία 63 4 1 4 10 4 3 4 6 7 12 4 4
Ελβετία 41 6 2 1 5 3 2 6 3 2 10 1
Ρουμανία 83 1 8 4 10 2 10 10 10 3 6 5 6 7 1

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Voting results[2]
Flag of France.svg Flag of Lithuania.svg Flag of Moldova.svg Flag of Finland.svg Flag of Spain.svg Flag of Belgium.svg Flag of Estonia.svg Flag of Belarus.svg Flag of Malta.svg Flag of Russia.svg Flag of Germany.svg Flag of Armenia.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Romania.svg Flag of the United Kingdom.svg Flag of Sweden.svg Flag of Hungary.svg Flag of Denmark.svg Flag of Iceland.svg Flag of Azerbaijan.svg Flag of Greece.svg Flag of Ukraine.svg Flag of Italy.svg Flag of Norway.svg Flag of Georgia.svg Ιρλανδία Flag of Austria.svg Flag of Slovenia.svg Flag of Croatia.svg Flag of Montenegro.svg Flag of Cyprus.svg Flag of Serbia.svg Flag of Latvia.svg Flag of San Marino.svg Flag of Macedonia.svg Flag of Bulgaria.svg Flag of Israel.svg Flag of Albania.svg Flag of Switzerland.svg
Γαλλία 14 2 2 1 8 1
Λιθουανία 17 5 3 1 6 1 1
Μολδαβία 71 4 2 3 4 6 12 1 8 4 3 2 5 6 7 3 1
Φινλανδία 13 3 1 2 3 4
Ισπανία 8 2 6
Βέλγιο 71 5 3 2 8 12 3 7 4 5 3 4 3 2 3 2 5
Εσθονία 19 3 6 10
Λευκορωσία 48 1 4 2 5 7 1 12 5 3 5 3
Μάλτα 120 2 1 5 7 5 6 8 5 7 8 4 5 8 3 2 10 10 3 3 5 10 3
Ρωσία 174 6 7 7 2 6 4 12 8 2 7 4 10 5 7 1 4 6 10 10 6 7 5 8 12 6 5 7
Γερμανία 18 3 6 5 3 1
Αρμενία 41 7 1 2 1 2 3 6 10 1 8
Ολλανδία 114 4 8 12 7 3 2 6 8 5 10 8 8 6 8 7 2 2 4 4
Ρουμανία 65 1 10 7 4 4 6 6 10 1 6 4 1 5
Ηνωμένο Βασιλειο 23 4 5 3 1 7 1 2
Σουηδία 62 5 4 1 1 3 3 8 4 12 5 6 1 1 4 4
Ουγγαρία 84 5 10 4 12 7 3 2 3 2 4 2 6 6 8 10
Δανία 281 12 2 6 7 8 10 8 1 6 4 10 4 10 6 12 10 10 12 5 7 5 12 7 7 12 5 12 10 10 7 12 6 12 2 8 1 3
Ισλανδία 47 5 6 8 2 6 6 1 4 4 5
Αζερμπαϊτζάν 234 8 12 8 7 5 10 12 12 4 2 10 12 7 12 10 12 2 12 3 7 12 8 5 3 2 12 12 7 6
Ελλάδα 152 1 2 6 4 10 6 8 1 7 8 1 6 4 7 5 7 5 8 12 1 12 4 7 2 10 8
Ουκρανία 214 10 12 10 8 10 12 10 1 12 5 4 5 7 3 3 12 8 5 1 8 8 1 12 10 10 7 10 10
Ιταλία 126 10 12 6 8 1 1 6 2 10 8 8 6 6 4 4 10 12 12
Νορβηγία 191 6 2 12 5 7 3 3 3 7 7 3 6 8 12 2 12 10 2 4 3 8 4 5 3 4 4 7 8 7 8 1 6 2 7
Γεωργία 50 8 3 5 10 10 5 7 2
Ιρλανδία 5 1 2 2
The table is ordered by appearance in the final, then by appearance in the semi-finals.

12 Βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Παραλήπτης Βαθμών Χώρες που εδωσαν βαθμους
10 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Flag of Austria.svg Αυστρία , Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία , Γεωργία Γεωργία , Flag of Greece.svg Ελλάδα, Flag of Hungary.svg Ουγγαρία , Ισραήλ Ισραήλ , Flag of Lithuania.svg Λιθουανία , Μάλτα Μάλτα , Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο, Ρωσία Ρωσία
8 Flag of Denmark.svg Δανία Flag of France.svg Γαλλία , Flag of Iceland.svgΙσλανδία, Ιρλανδία Ιρλανδία , Flag of Italy.svg Ιταλία , Flag of Macedonia.svg πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,Σλοβενία Σλοβενία ,Σερβία Σερβία, Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
5 Ουκρανία Ουκρανία Flag of Armenia.svgΑρμενία, Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν , Λευκορωσία Λευκορωσία , Κροατία Κροατία, Μολδαβία Μολδαβία
3 Flag of Italy.svg Ιταλία Αλβανία Αλβανία , Flag of Spain.svg Ισπανία , Ελβετία Ελβετία
Νορβηγία Νορβηγία Flag of Denmark.svg Δανία , Φινλανδία Φινλανδία , Σουηδία Σουηδία
2 Flag of Greece.svg Ελλάδα Κύπρος Κύπρος , Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Ρωσία Ρωσία Εσθονία Εσθονία , Flag of Latvia.svg Λετονία
1 Λευκορωσία Λευκορωσία Ουκρανία Ουκρανία
Βέλγιο Βέλγιο Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Γερμανία Γερμανία
Μολδαβία Μολδαβία Ρουμανία Ρουμανία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Βέλγιο Βέλγιο
Σουηδία Σουηδία Νορβηγία Νορβηγία

Σειρά ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνής αναμετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ανδόρρα Ανδόρρα (Πριγκηπάτο της Ανδόρρας) - Σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της EBU, Ingrid Deltenre, της Ανδόρας πρωθυπουργός Antoni Martí είπε ότι η Ανδόρα δεν θα επιστρέψει για το διαγωνισμό το 2013 λόγω των περικοπών των επενδύσεων.
 • Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβινής) - H Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (BHRT) ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό το 2013, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.
 • Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν (Πριγκηπάτο του Λίχτενσταϊν) - ο επικεφαλής της 1 Fürstentum Λίχτενσταϊν Τηλεόραση (1FLTV), Peter Kölbel, είχε πει ότι λόγω της έλλειψης των οικονομικών επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση του Λίχτενσταϊν, η συμμετοχή θα ήταν αδύνατη μέχρι το 2013 στο earliest.1FLTV έχουν προσπαθήσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) από το 2010, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει χορηγήσει μόνο το κανάλι του έθνους οι απαραίτητες επιδοτήσεις. Kölbel δήλωσε ότι η χώρα είχε μια καλή ευκαιρία για να ενταχθεί στο διαγωνισμό το 2013, εάν η χρηματοδότηση εγκρίθηκε, αλλά αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχουν.
 • Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο (Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου) - Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, RTL Tele Lëtzebuerg ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Malmö, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων πόρων.
 • Μονακό Μονακό (Πριγκηπατό του Μονακό) - Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, Télé Monte Carlo (TMC) επιβεβαίωσε ότι το Μονακό δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2013 για άγνωστους λόγους.
 • Μαρόκο Μαρόκο (Βασίλειο του Μαρόκου) - Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, Société Nationale de ραδιοφωνική μετάδοση et de τηλεόραση (SNRT) επιβεβαίωσε το Μαρόκο δεν θα επιστρέψει για το διαγωνισμό το 2013, αν και δεν έχουν λόγους για την απόφαση αυτή έχουν δημοσιευθεί.
 • Flag of Poland.svg Πολωνία (Δημοκρατία της Πολωνίας) - Τον Αύγουστο του 2012, Telewizja Polska (TVP) ανακοίνωσε ότι η απόφαση σχετικά με την επιστροφή στο Διαγωνισμό 2013 θα γίνει τον Οκτώβριο του 2012. Πολωνία απέσυρε το 2012 οφείλεται σε πρωτογενή οικονομικό επίκεντρο του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού είναι στο 2012 UEFA European Football Championship (που η Πολωνία συνδιοργάνωσε με την Ουκρανία), μαζί με το καλοκαίρι του 2012 Olympics.Στις 22 Νοέμβρη, 2012, TVP ανακοίνωσε επίσημα η χώρα δεν θα επιστρέψει στην 2013.
 • Flag of Portugal.svg Πορτογαλία (Πορτογαλική Δημοκρατία) - Στις 22 Νοεμβρίου 2012, το πορτογαλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ραδιόφωνο e Televisão de Portugal (RTP) επιβεβαίωσε ότι η Πορτογαλία δεν θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2013 για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι θα επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2014, δεδομένου ότι εκπέμπει το 2013 διαγωνισμό.
 • Σλοβακία Σλοβακία (Δημοκρατία της Σλοβακίας) - Στις 4 Δεκεμβρίου 2012, η ​​σλοβακική ραδιοτηλεοπτική Rozhlas ένα televízia Slovenska (RTVS) ανακοίνωσε ότι η Σλοβακία δεν θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό 2013.
 • Flag of Turkey.svg Τουρκία (Δημοκρατία της Τουρκίας) - Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ανακοίνωσε την απόσυρσή τους από το διαγωνισμό, επικαλούμενη δυσαρέσκεια με την εισαγωγή ενός μικτού συστήματος ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής / televote και την τρέχουσα κατάσταση του "Big Five".
 • Τσεχία Τσεχία (Τσεχική Δημοκρατία) - Η Τσεχική ραδιοτηλεοπτικός Česká televize (CT) ανακοίνωσε ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να συμμετέχουν στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013. Ωστόσο, εκείνη την στιγμή δεν είχαν αποκλείσει την επιστροφή του το 2014 πράγμα το οποίο δεν έγινε και η Τσεχία δεν επέστρεψε ούτε το 2014.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Siim, Jarno (8 July 2012). «Malmö to host Eurovision Song Contest 2013» (στα English). European Broadcasting Union. http://www.eurovision.tv/page/news?id=malmoe_to_host_eurovision_2013. Ανακτήθηκε στις 8 July 2012. 
 2. «Eurovision Song Contest 2013 Grand Final». European Broadcasting Union. 18 May 2013. http://www.eurovision.tv/page/history/by-year/contest?event=1773. Ανακτήθηκε στις 18 May 2013. 
 3. «Eurovision 2013 - 2nd Semi, The Qualifiers!». YouTube. 16 May 2013. http://www.youtube.com/watch?v=r_10-ecfcHY. Ανακτήθηκε στις 17 May 2013. 
 4. «RTSH Dixhital - Nesër në mbrëmje, nata e parë... | Facebook». Facebook. 13 May 2013. https://www.facebook.com/RtshDigital/posts/437469649685362. Ανακτήθηκε στις 17 May 2013. 
 5. «Եվրատեսիլ-2013. 2-րդ կիսաեզրափակիչ (16.05.2013)» (στα Armenian). HayVay.am. 16 May 2013. http://www.hayvay.am/arm/music/concerts/1930/12392. Ανακτήθηκε στις 17 May 2013. 
 6. Webb, Glen (3 January 2013). «What lies in store for 2013?». European Broadcasting Union. http://www.eurovision.tv/page/news?id=71103&_t=australia_2012_coverage_a_big_success. Ανακτήθηκε στις 7 March 2013. 
 7. «Natália Kelly eröffnet den "Eurovision Song Contest 2013"» (στα German). kundendienst.orf.at. http://kundendienst.orf.at/programm/fernsehen/orf1/sc.html. 
 8. «"Eurovision 2013" Mahnı Müsabiqəsinin birinci yarımfinalı (1-ci hissə)» (στα Azerbaijani). İctimai Television. 15 May 2013. http://az.itv.az/eurovision2011/video/40327.html. Ανακτήθηκε στις 17 May 2013. 
 9. «Белорусская делегация отправится на конкурс песни "Евровидение-2013" 4 мая» (στα Russian). National State Television and Radio Company of the Republic of Belarus. 3 May 2013. http://www.tvr.by/rus/eurovision2013.asp?pr=allrel&st=news&id=1983. Ανακτήθηκε στις 7 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 10. «Tom De Kock en André Vermeulen geven commentaar». Eurosong.be. 24 April 2013. http://www.eurosong.be/51818/tom-de-kock-en-andre-vermeulen-geven-commentaar. Ανακτήθηκε στις 24 April 2013. 
 11. SL (5 April 2013). «Maureen Louys à l'Eurovision !». DH.be. http://www.dhnet.be/cine-tele/television/article/430666/maureen-louys-a-l-eurovision.html. Ανακτήθηκε στις 5 April 2013. 
 12. «Malme: Takmičenje za Pjesmu Eurovizije 2013». BHRT. 12 May 2013. http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=35&n=10473. Ανακτήθηκε στις 12 May 2013. 
 13. Drugi program HTV
 14. «HRT: Eurosong 2013.». HRT. http://www.hrt.hr/index.php?id=eurosong2013&tx_ttnews%5btt_news%5d=209139&tx_ttnews%5bbackPid%5d=966&cHash=1ed803c996. Ανακτήθηκε στις 8 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 15. «Drugi program - Raspored emitiranja». HRT. http://radio.hrt.hr/drugi-program/raspored/2013/5/14/. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. 
 16. «58ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision - Πρώτος Ημιτελικός» (στα Greek). Cyprus Broadcasting Corporation. 9 May 2013. http://www.cybc.com.cy/index.php/rik-announcements/257-2013-9-5-1. Ανακτήθηκε στις 10 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 17. Grønbech, Jens (18 March 2013). «Kommentator forudser: Emmelie får kamp til stregen» (στα Danish). DR. http://www.dr.dk/melodigrandprix/Artikler/2013/0318162457.htm. Ανακτήθηκε στις 21 March 2013. 
 18. Dremljuga, Martin (23 April 2013). «Eurovisiooniks valmis Birgit Õigemeele pildiga piimašokolaad» (στα Estonian). publik.delfi.ee. http://publik.delfi.ee/news/eurovisioon2013/eurovisiooniks-valmis-birgit-oigemeele-pildiga-piimasokolaad.d?id=66014900. Ανακτήθηκε στις 26 April 2013. 
 19. Kaldoja, Kerttu (13 May 2013). «Eurovisiooni saab vaadata nii ETV kui ka R2 kommentaaridega». Eesti Rahvusringhääling. http://menu.err.ee/eurovisioon/ef858c29-9cf7-4ab6-8c6d-6ca353fdde5d. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 20. YLE Euroviisut. «ESC 2013 Ylen kanavilla». YLE. http://yle.fi/musiikki/euroviisut. Ανακτήθηκε στις 13 April 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 21. Othman, Hanna (14 February 2013). «Eva och Johan refererar ESC från Malmö». Yle Fem. http://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/12/eva-och-johan-kommenterar-esc-fran-malmo. Ανακτήθηκε στις 14 February 2013. 
 22. Barké, Sébastien (9 April 2013). «Eurovision 2013 : Tous en piste sur France 3» (στα French). Toutelatele. http://www.toutelatele.com/eurovision-2013-tous-en-piste-sur-france-3-48488. Ανακτήθηκε στις 11 April 2012. 
 23. Jiandani, Sanjay (7 December 2012). «Special Committee to select French entry and representative». ESCToday.com. http://www.esctoday.com/39579/special-selection-committee-to-select-french-entry-and-representative/. Ανακτήθηκε στις 1 March 2013. 
 24. «Temo Kvirkvelia to be presenter of 2013 ESC in Georgia». Georgian Public Broadcaster. 11 March 2013. http://eurovision-georgia.ge/news-view/802/en. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. 
 25. Sommer, Sascha (30 January 2013). «Peter Urban: Die Stimme» (στα German). NDR. http://www.eurovision.de/peterurban117.html. Ανακτήθηκε στις 21 March 2013. 
 26. «Καπουτζίδης και Κοζάκου θα σχολιάσουν live τις βραδιές της φετινής Eurovision» (στα Greek). eurovison.gr. 9 April 2013. http://www.eurovision.gr/kapoutzidis-kozakou-eurovision-2013/. Ανακτήθηκε στις 9 April 2013. 
 27. Charalampos (3 April 2013). «ΕΛΛΑΔΑ: Η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης στην ελληνική αναμετάδοση!» (στα Greek). OGAE Greece. http://ogaegreece.com/greece2013hosts/. Ανακτήθηκε στις 3 April 2013. 
 28. «Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Döntő - PORT.hu» (στα Hungarian). port.hu. 9 May 2013. http://port.hu/eurovizios_dalfesztival_2013/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=21287255&i_topic_id=1. Ανακτήθηκε στις 9 May 2013. 
 29. «Felix tekur við af Hrafnhildi í Eurovision». RÚV.is. 20 March 2013. http://www.ruv.is/frett/felix-tekur-vid-af-hrafnhildi-i-eurovision. Ανακτήθηκε στις 21 March 2013. 
 30. «Marty's off to Malmo and he fancies our chances». independents.ie. 6 April 2013. http://www.independent.ie/lifestyle/martys-off-to-malmo-and-he-fancies-our-chances-29177727.html. Ανακτήθηκε στις 11 April 2013. 
 31. «Eurovision on RTÉ Radio 1 tonight». independents.ie. 14 May 2013. http://www.rte.ie/ten/news/2013/0514/445301-eurovision1/. Ανακτήθηκε στις 16 May 2013. 
 32. «EurovIL :: אירוויל - רק בשבילכם: מורן מזור מציגה את הקליפ ל"רק בשבילו» (στα Hebrew). Israel Broadcasting Authority. 13 May 2013. http://www.iba.org.il/eurovil/eurovil.aspx?page=139&type=1&entity=929664. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. 
 33. «88FMאירווזיון 2013 ב» (στα Hebrew). Israel Broadcasting Authority. 11 May 2013. http://www.iba.org.il/88fm/88fm.aspx?entity=929010&type=1&page=61. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. 
 34. «ESC 2013: al timone Rai ancora Federica Gentile e Solibello-Ardemagni» (στα Italian). eurofestival.ws. 29 March 2013. http://www.eurofestival.ws/2013/03/29/esc-2013-al-timone-rai-ancora-federica-gentile-e-solibello-ardemagni/. Ανακτήθηκε στις 29 March 2013. 
 35. «Natascha Lusenti affiancherà Ardemagni-Solibello nel commento all’Eurovision 2013» (στα Italian). eurofestival.ws. 5 April 2013. http://www.eurofestival.ws/2013/04/05/natascha-lusenti-affianchera-ardemagni-solibello-nel-commento-alleurovision-2013/. Ανακτήθηκε στις 6 April 2013. 
 36. «Анонс прямой трансляции конкурса "Евровидения-2013" на телеканале "Ел арна"». YouTube. 11 May 2013. http://www.youtube.com/watch?v=8JihhjPpee0. Ανακτήθηκε στις 12 May 2013. 
 37. «Конкурс песни "Евровидение - 2013"» (στα Russian). El Arna. 13 May 2013. http://www.elarna.kz/ru/programms/ProgrammView?sefname=evrovid. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 38. «LTV atklāj, kas komentēs 'Eirovīzijas' tiešraides» (στα Latvian). Delfi.lv. May 9, 2013. http://www.delfi.lv/izklaide/popmuzika/melomanija/ltv-atklaj-kas-komentes-eirovizijas-tiesraides.d?id=43296943. Ανακτήθηκε στις May 9, 2013. 
 39. Navickaitė, Viktorija (26 March 2013). «„Eurovizijos“ vilkai apie menką Andriaus Pojavio savireklamą konkurse: rezultatams tai įtakos nedaro, bet rėmėjams – rūpi» (στα Lithuanian). 15 min. http://www.15min.lt/naujiena/eurovizija/lietuviai-eurovizijoje/eurovizijos-vilkai-apie-menka-andriaus-pojavio-savireklama-konkurse-rezultatams-tai-itakos-nedaro-bet-remejams-rupi-124-319730. Ανακτήθηκε στις 10 May 2013. 
 40. Aleksoska-Nedelkovska, Sonja (9 May 2013). «МТВ ќе емитува секојдневна доза евровизиски содржини» (στα Macedonian). Dnevnik. http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=BAD1D6294E65F5488601CE3279A1ECDA. Ανακτήθηκε στις 10 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 41. Calleja Bayliss, Marc (10 May 2013). «Exclusive: Commentators for PBS Coverage Revealed». escflashmalta.com. http://escflashmalta.com/index.php/music-news/local-music-scene-news/item/2922-exclusive-commentators-for-pbs-coverage-revealed. Ανακτήθηκε στις 11 May 2013. 
 42. «O echipă Mesager va relata de la Malmö». TeleRadio-Moldova. 13 May 2013. http://trm.md/ro/cultura/o-echipa-mesager-va-relata-de-la-malmo/. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. 
 43. «Concursul de muzică "Eurovision 2013". Prima semifinală. Retransmisiune Moldova1». Privesc.Eu. 14 May 2013. http://www.privesc.eu/Arhiva/16626/Concursul-de-muzica--Eurovision-2013---Prima-semifinala--Retransmisiune-Moldova1. Ανακτήθηκε στις 15 May 2013. 
 44. Vučinić, Nada (14 May 2013). «Večernji program». RTCG. http://rtcg.me/radio/RCG/muzicki/1802/vecernji-program.html. Ανακτήθηκε στις 15 May 2013. 
 45. «Welkom op de site van Eurovision Artists». Eurovisionartists.nl. 29 March 2013. http://www.eurovisionartists.nl/index.htm?content/esf480.asp. Ανακτήθηκε στις 29 March 2013. 
 46. Opdahl, Katrine (5 May 2013). «Eurovision Song Contest 2013 - finale 18.05.2013». NRK. http://tv.nrk.no/serie/eurovision-song-contest/muhu13006313/18-05-2013. Ανακτήθηκε στις 5 May 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
 47. «P3morgens store Eurovision-fest». NRK. 13 May 2013. http://p3.no/p3morgen-mgp/. Ανακτήθηκε στις 17 May 2013. 
 48. Ferreira, David (10 May 2013). «Confirmado: RTP1 transmite todo o «Festival Eurovisão da Canção 2013»» (στα Portuguese). A Televisão. http://www.atelevisao.com/rtp/rtp1-transmite-todo-o-festival-eurovisao-da-canc/. Ανακτήθηκε στις 12 May 2013. 
 49. «Începe concursul Eurovision! Prima semifinală, în această seară». Romanian Television. 14 May 2013. http://www.tvr.ro/incepe-concursul-eurovision-prima-semifinala-in-aceasta-seara_4051.html. Ανακτήθηκε στις 15 May 2013. 
 50. «Яна Чурикова: перед "Евровидением" Дина Гарипова похудела ровно вдвое!». bublik.delfi.ee. 30 April 2013. http://bublik.delfi.ee/news/glamour/yana-churikova-pered-evrovideniem-dina-garipova-pohudela-rovno-vdvoe.d?id=66052008. Ανακτήθηκε στις 7 May 2013. 
 51. «SM Tv San Marino: confermati i conduttori per l’Eurovision 2013» (στα Italian). eurofestival.ws. 28 March 2013. http://www.eurofestival.ws/2013/03/27/sm-tv-san-marino-confermati-i-conduttori-per-leurovision-2013/. Ανακτήθηκε στις 28 March 2013. 
 52. «Песма Евровизије 2013 - прво полуфинале» (στα Serbian). Radio Television of Serbia. 10 May 2013. http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1321318/%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B5+2013+-+%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5.html. Ανακτήθηκε στις 10 May 2013. 
 53. «Песма Евровизије 2013 - друго полуфинале, пренос» (στα Serbian). Radio Television of Serbia. 15 May 2013. http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1324362/%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B5+2013+-+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81.html. Ανακτήθηκε στις 15 May 2013. 
 54. «Финале Песме Евровизије 2013» (στα Serbian). Radio Television of Serbia. 17 May 2013. http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1325794/%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5+%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B5+2013..html. Ανακτήθηκε στις 17 May 2013. 
 55. «Evrovizijsko obarvan program Televizije Slovenija» (στα Slovenian). rtvslo.si. 24 April 2013. http://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/evrovizijsko-obarvan-program-televizije-slovenija/307375. Ανακτήθηκε στις 27 April 2013. 
 56. Manu Mahía (13 April 2013). «TVE vuelve a confiar en José María Iñigo para comentar Eurovisión 2013» (στα Spanish). eurovision-spain.com. http://www.eurovision-spain.com/iphp/noticia.php?numero=8690&idioma=. Ανακτήθηκε στις 14 April 2013. 
 57. Maria Rosén (22 April 2013). «Josefine Sundström kommenterar Eurovision» (στα Swedish). SVT.se. http://www.svt.se/melodifestivalen/josefine-sundstrom-blir-kommentator-under-eurovision-song-contest-2013-i-malmo-1. Ανακτήθηκε στις 22 April 2013. 
 58. = (10 May 2013). «Häng med Norén och Ritterland hela vägen fram till finalen i ESC» (στα Swedish). sverigesradio.se. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2023&grupp=19035&artikel=5530839. Ανακτήθηκε στις 11 May 2013. 
 59. «Eurovision Song Contest 2013 - Internationales Finale aus Malmö/Schweden» (στα German). srf.ch. 13 April 2013. http://tvprogramm.srf.ch/details/56f1a884-f924-42b1-9107-f7b93dd838cf. Ανακτήθηκε στις 13 April 2013. 
 60. «Svizzera: il commento dell’ESC ad Alessandro Bertoglio (RSI). L’intervista.» (στα Italian). Eurofestival News. 18 April 2013. http://www.eurofestival.ws/2013/04/18/svizzera-il-commento-dellesc-ad-alessandro-bertoglio-rsi-lintervista/. Ανακτήθηκε στις 22 April 2013. 
 61. «SRF TV-Programm, Eurosong 2013» (στα German). srf.ch. 8 May 2013. http://tvprogramm.srf.ch/details/767840584. Ανακτήθηκε στις 8 May 2013. 
 62. Krohmal, Aleksandra (25 April 2013). «ТИМУР МИРОШНИЧЕНКО: У ЗЛАТЫ ЕСТЬ ВСЕ, ЧТОБЫ ВЛЮБИТЬ В СЕБЯ ЗА ТРИ МИНУТЫ» (στα Russian). Obozrevatel. http://show.obozrevatel.com/news/31698-timur-miroshnichenko-u-zlatyi-est-vse-chtobyi-vlyubit-v-sebya.htm. Ανακτήθηκε στις 10 May 2013. 
 63. «Перший півфінал. Усі виступи» (στα Ukrainian). National Television Company of Ukraine. 14 May 2013. http://1tv.com.ua/uk/video/eurovision/song/2013/05/15/6451. Ανακτήθηκε στις 15 May 2013. 
 64. «Сітка мовлення - Канали :: Аудіо-архів» (στα Ukrainian). National Radio Company of Ukraine. 13 May 2013. http://schedule.nrcu.gov.ua/grid/channel/period/items/list.html?periodID=336&channelID=1. Ανακτήθηκε στις 13 May 2013. 
 65. Noone, Alex (7 March 2013). «United Kingdom: Ana Matronic to commentate». esctoday.com. http://www.esctoday.com/47670/united-kingdom-ana-matronic-to-commentate/. Ανακτήθηκε στις 7 March 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα