Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Eίδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Προκάτοχος ΕΙΡΤ (1970–1975)
ΝΕΡΙΤ (2013–2015)
Ίδρυση 1975
Έδρα Ραδιομέγαρο, Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
Διοίκηση Διονύσης Τσακνής
(Πρόεδρος Δ.Σ.)
Λάμπης Ταγματάρχης
(Διευθύνων Σύμβουλος)
Κλάδος Μέσα ενημέρωσης
Υπηρεσίες Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
Βασικά στελέχη Πάνος Χαρίτος
Νίκος Αγγελίδης
Βασιλική Χαϊνά
Μαριλένα Κατσίμη
Αντώνης Αλαφογιώργος
Αντριάνα Παρασκευοπούλου
Γιάννης Δάρρας
Φάνης Παπαθανασίου
Μάριον Μιχελιδάκη
Ελένη Χρονά
Ανδρέας Ροδίτης
Σταυρούλα Χριστοφιλέα
Υπάλληλοι 2.265[1]
Θυγατρικές ΕΡΤ3
ΕΡΑ
ΕΡΤnet Α.Ε.
Σλόγκαν Από την αρχή μαζί![2]
Ιστότοπος ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας. Είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό δημόσιο. Λειτουργεί μια σειρά από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστότοπους και μουσικά σύνολα. Συγκεκριμένα εκπέμπει μέχρι σήμερα, 5 τηλεοπτικά κανάλια και 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής, περιφερειακής και παγκόσμιας εμβέλειας, έναν ιστότοπο και 3 ορχήστρες.

Συστάθηκε σαν ανώνυμη εταιρεία και η οποία ανήκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο από το 1975. Η ΕΡΤ έκλεισε στις 11 Ιουνίου 2013 με μια αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.[3] Άνοιξε ξανά στις 11 Ιουνίου 2015 με την μετονομασία και την αλλαγή του τότε ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΝΕΡΙΤ.[4]

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετίες 1970 και 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ιδρύθηκε με το νόμο 230/1975 ως ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Ήταν διάδοχος οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ), νωρίτερα Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1938 και διαχειριζόταν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Η έκθεση που συνένταξε το 1975 ο επί πολλά χρόνια διοικητής του BBC, Χιου Γκριν (Hugh Greene), έκανε προτάσεις αναδιοργάνωσης, όπως μετατροπή του φορέα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και συγχώνευσή της με την ΕΡΤ, ενώ ζητούσε αλλαγή νοοτροπίας και καλύτερη χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές για διάφορους λόγους δεν ελήφθησαν όλες υπόψη κατά τη σύνταξη του νόμου.[5]

Παράλληλα, το Σύνταγμα του 1975 καθιέρωνε την κρατική εποπτεία της λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρεται ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και έχουν σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης».

Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, και ενώ είχε ήδη εμφανιστεί έντονο το φαινόμενο των ραδιοπειρατών, στη μεταπολίτευση έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση του ραδιοφωνικού προγράμματος. Μια ιδιαίτερη προσπάθεια για ένα διαφορετικό μοντέλο ραδιοφώνου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Μάνο Χατζιδάκι όταν του ανατέθηκε η διεύθυνση της ραδιοφωνίας και αργότερα του Τρίτου Προγράμματος. Ο σταθμός απέκτησε ευρύτερη πολιτιστική διάσταση παράγοντας ποιοτικό πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ωστόσο οι συγκρούσεις του Χατζηδάκη με την γραφειοκρατία του ΕΙΡΤ οδήγησαν το εγχείρημα σε σύντομο τέλος το 1980.[6]

Ο τηλεοπτικός σταθμός μέσα στη δεκαετία επικεντρώθηκε στην παραγωγή σίριαλ, ενημερωτικών εκπομπών και ποιοτικού ψυχαγωγικού προγράμματος.[7] Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες έγχρωμες μεταδόσεις με το γαλλικό σύστημα SECAM.[8]

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς και τη λειτουργία της ΕΡΤ έγιναν την επόμενη δεκαετία, η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται, όμως, από έντονη παρεμβατικότητα στη λειτουργία και συχνές αλλαγές διευθυντών στην τηλεόραση.[9] Στα τέλη του 1982 η ΕΡΤ πήρε υπό τον έλεγχό της την ΥΕΝΕΔ, την οποία μέχρι τότε διαχειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια νέα νομοθετική παρέμβαση στα τέλη του 1987, με το νόμο 1730, η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ ΑΕ με 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 2 τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2, όπως μετονομάστηκαν εκ νέου.

Η ΕΡΤ απέναντι στον ιδιωτικό ανταγωνισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε η πίεση στην κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Το 1987, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και άλλων φορέων, επιτράπηκε η ίδρυση ραδιοφωνικών σταθμών από ιδιώτες και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι σταδιακά περιόρισαν το μερίδιο των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ.

Κάτω από την πίεση του αιτήματος για την ιδιωτική τηλεόραση, και αφού η ΕΡΤ είχε αρχίσει τη αναμετάδοση ραδιοφωνικών δικτύων, στα τέλη του 1988 ξεκίνησε να εκπέμπει ένας τρίτος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός, η ΕΤ3, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.[10] Ο σταθμός ως επί το πλείστον παρείχε πρόγραμμα επικεντρωμένο στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, η ΕΤ3 ήταν για χρόνια άμεσα εξαρτημένη από την ΕΡΤ για το πρόγραμμα και για τον εξοπλισμό.

Σημαντικότερες επιπτώσεις είχε για την ΕΡΤ η είσοδος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που ξεκίνησε το 1989. Το μερίδιο τηλεθέασης των τριών σταθμών της ΕΡΤ συρρικνώθηκε αμέσως μετά την ίδρυση ιδιωτικών δικτύων, τα έσοδα μειώθηκαν και έμπειρο τεχνικό προσωπικό μετακινήθηκε στα ιδιωτικά δίκτυα.[11] Το 1996 η ΕΡΤ εγκαινίασε το δορυφορικό της πρόγραμμα και το επόμενο έτος (1997) έγινε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τηλεοπτικού προγράμματος. Η ΕΤ1 έγινε ένα κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι, η ΝΕΤ ήταν ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και η ΕΤ3, παρόλο που μεταδίδονταν πανελλαδικά, εξακολουθούσε να επικεντρώνεται σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η ΕΡΤ ήταν ο μεγάλος εθνικός χορηγός και ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1968 στο Μεξικό. Παράλληλα, μετέδιδε αγώνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (μετέπειτα Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για πρώτη φορά από το 1970.

2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον κρατικό φορέα, παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2011.[12] Σύμφωνα με αυτό τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ θα γίνονταν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ τα προγράμματα της ΕΤ1, που θα έκλεινε για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας, θα ενσωματώνονταν στους άλλους δύο σταθμούς, κάτι που τελικά δεν έγινε. Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ θα διέκοπταν τη λειτουργία τους και θα ενσωματώνονταν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3, κάτι που τελικά έγινε. Η ERT World επίσης θα επικεντρωνόταν στον Απόδημο Ελληνισμό.

Κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδηλώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο
Κύριο λήμμα: Κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν.[13] Γύρω στα μεσάνυχτα διακόπηκε η εκπομπή σήματος σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των ΜΑΤ στους πομπούς που διέθετε η ΕΡΤ.[14]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα,[15] ενώ κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.[16] Ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ύπαρξη δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ νομοθέτησε και έναν μόνιμο διάδοχο της ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ. Η επιλογή αυτή δεν ικανοποίησε τη Δημοκρατική Αριστερά, τον τότε τρίτο κυβερνητικό εταίρο, η οποία στις 21 Ιουνίου 2013 αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση.[17]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν προγράμματα. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοσή της σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και το εκκένωσαν. Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο,[18] σύμφωνα με το οποίο η ΝΕΡΙΤ μετονομαζόταν σε ΕΡΤ, και το οποίο περιελάμβανε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και προέβλεπε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.[19] Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε στις 11 Ιουνίου 2015.[20] Βγήκαν στον αέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα, η ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, ο Kosmos 93.6, η ΕΡΤ3 Μακεδονίας (που την συγκροτούν οι σταθμοί 102 FM και 95.8 FM) και οι 19 περιφερειακοί σταθμοί. Στις 29 του ίδιου μήνα, επαναλειτούργησε και ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, μέσω πλέον της ΕΡΤ, ενώ προηγουμένως λειτουργούσε ανεπίσημα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.[21][22] Στις 3 Μαΐου του επόμενου χρόνου, έγινε και η επαναλειτουργία της ERT World[23].

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνος Γεγονός
1975
1978
 • Η ΕΡΤ πραγματοποιεί έγχρωμη μετάδοση γίνεται με τη χρήση του Γαλλικού συστήματος SECAM.
1982
1983
 • Η ΕΡΤ2 αλλάζει για δεύτερη φορά το λογότυπό του, έτσι ώστε η νέα επωνυμία του καναλιού, να εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες.
1987
 • Οκτώβριος: Στις 18 Οκτωβρίου, η ΕΡΤ και η ΕΡΤ2 ενοποιούνται σε έναν ενιαίο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία ΕΡΤ[24] (σύμφωνα με το νόμο 1730) με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2.
1988
 • Ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
 • Η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
1989
 • Η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΕΡΤ και την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
 • Ξεκινά εκπομπές η ΕΤ3 από τη Θεσσαλονίκη.
1990
 • Αλλαγή μετάδοσης και για τους 3 τηλεοπτικούς σταθμούς, με το χρωματικό σύστημα PAL. Επίσης, αρχίζει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
1994
 • Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΡΤ3.
1996
 • Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat και η οποία ξεκινά τη μετάδοση των προγραμμάτων των 3 κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφορικών συστημάτων.
1997
 • Αποπειράται η διαφοροποίηση του ύφους και της φυσιογνωμίας του προγράμματος της ΕΤ1 και της ET2. Συγχωνεύεται η λειτουργία του προγραμματισμού καθώς και η παραγωγή ειδήσεων των δύο καναλιών, και η ET2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ με περισσότερη έμφαση στην ειδησεογραφία και την ενημέρωση. Η ΕΤ1 αποκτά νέο λογότυπο και σήματα.
2000
 • Η ΝΕΤ γίνεται ένα γενικού περιεχομένου ειδησεογραφικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι. Η ΕΤ1 αλλάζει σήμα και η ΕΤ3 αλλάζει λογότυπο και σήμα.
2003
 • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και δίνει περισσότερο έμφαση στον πολιτισμό και την επιμόρφωση. Η ΝΕΤ αλλάζει σήματα.
2004
2006
 • Μάρτιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει το πρίσμα+ το πρώτο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι ελεύθερης λήψης στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κανάλι στην Ελλάδα απευθυνόμενο στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ εγκαινιάζει δύο ακόμα επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το σπορ+ και το σινέ+ και τα οποία δίνουν περισσότερη έμφαση στον αθλητισμό και στον κινηματογράφο αντίστοιχα.
 • Μάιος: Ύστερα από την νίκη και από προετοιμασία ενός χρόνου, η ΕΡΤ φιλοξενεί τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision του 2006.
 • Τέλη Νοεμβρίου: Η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World και πλέον δίνει περισσότερη έμφαση με στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον απόδημο ελληνισμό. Έχει μοιραστεί σε 3 ζώνες: ERT World Ευρώπης και Αφρικής, ERT World Βόρειας Αμερικής & ERT World Ασίας και Αυστραλίας, με την καθεμιά να έχει το δικό της πρόγραμμα.
2008
 • Ιούνιος: Η ΕΡΤ ανανεώνει το εταιρικό λογότυπο καθώς και αυτά των τηλεοπτικών υπηρεσιών της και αλλάζει ριζικά την εμφάνισή της.[25]
2011
 • Απρίλιος: Η ΕΡΤ προσθέτει ένα νέο επίγειο ψηφιακό κανάλι, την ΕΡΤ HD το οποίο εκπέμπει σε ανάλυση 1080i και είναι το πρώτο υψηλής ευκρίνειας και ελεύθερης λήψης κανάλι στην Ελλάδα. Το σινέ+ και το σπορ+ συγχωνεύονται σε ένα κανάλι και μετονομάζεται σε σινέ/σπορ+.
 • Αύγουστος: Στις 18 Αυγούστου 2011 ανακοινώθηκε από τον (τότε) κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, ότι το πρώτο κανάλι πρόκειται να κλείσει και το πρόγραμμά της θα μοιραστεί ανάμεσα στη ΝΕΤ και την ΕΤ3, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.
2012
2013
 • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου, η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την έναρξη ενός νέου κρατικού και δημόσιου οργανισμού με την επωνυμία: Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι της συνεχίζουν τη λειτουργία των προγραμμάτων της.
 • Ιούλιος: Στις 10 Ιουλίου μια μεταβατική υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων ξεκινά τη μετάδοσή της στις συχνότητες της ΕΡΤ ως Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΔΤ).
 • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου με αστυνομική επιχείρηση εκκενώνεται το κεντρικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, από τους απολυμένους εργαζομένους.
2014
 • Μάιος: Στις 4 Μαΐου, ξεκινά η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, του ραδιοτηλεοπτικού φορέα που συστάθηκε ύστερα το κλείσιμο της ΕΡΤ.[26]
2015
2016
 • Μάιος: Στις 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ERT World με μετάδοση αρχικά στην Ευρώπη.

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΡΤ στεγάζονται στο Ραδιομέγαρο, που οικοδομήθηκε την περίοδο 1968-1969, κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών, και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργεί μια σειρά από τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας.

ΕΡΤ1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΕΡΤ1

Η ΕΡΤ1 είναι το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει κυρίως ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές, και αθλητικά. Ο προκάτοχός της ήταν το ΕΙΡΤ, η οποία ιδρύθηκε το 1975, και πριν από αυτήν υπήρχε το ΕΙΡ.

ΕΡΤ2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΕΡΤ2

Η ΕΡΤ2 είναι το δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Aποτελεί διάδοχο της ΥΕΝΕΔ, του καναλιού των ενόπλων δυνάμεων το οποίο πέρασε σε πολιτικό έλεγχο το 1982. Από το 1997 μέχρι το 2013 είχε την ονομασία ΝΕΤ.

ΕΡΤ3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ3 είναι το τρίτο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ και παράλληλα το πρώτο της ομότιτλης θυγατρικής, και το οποίο ξεκίνησε να εκπέμπει στις 14 Δεκεμβρίου του 1988 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρχικά ως ΕΤ3. Μετά το κλείσιμο του φορέα της ΕΡΤ Α.Ε. συνέχιζε τις εκπομπές της, υπό το εγχείρημα της ΕΡΤ Open. Μετά από την επαναλειτουργία της ίδιας της ΕΡΤ3 ο σταθμός εκπέμπει πλέον, μέσω της ΕΡΤ και παράλληλα συνεχίζει να αναμεταδίδεται από την ΕΡΤopen. Ύστερα από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015, το κανάλι επαναλειτούργησε, αλλά λίγο αργότερα εντός του μήνα, στις 29 Ιουνίου του 2015. Σήμερα η ΕΡΤ3 ασχολείται κυρίως με περιφερειακά και πολιτιστικά θέματα.

ΕΡΤ HD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΕΡΤ HD

Η ΕΡΤ HD είναι το πρώτο ελληνικό αλλά και κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ, που εκπέμπει με σήμα υψηλής ευκρίνειας (high definition), τα υπόλοιπα σε standard επάνω στην πλατφόρμα των 1080i. Με το νέο της άνοιγμα το 2015 μεταδίδει πλέον 24 ώρες το 24ωρο μία μίξη από τα προγράμματα της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2 και για τους αγώνες που προβάλλει η ΕΡΤ3.

ΕΡΤ World[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ERT World

Η ERT World είναι το διεθνές δημόσιο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ για τους Έλληνες ομογενείς. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μια μίξη από τα προγράμματα των τριών τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ, την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3 με δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές, ταινίες και δράματα, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικές εκπομπές, καθώς και αθλητική κάλυψη συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών παιχνιδιών του Ελληνικού πρωταθλήματος Super league.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργεί ένα μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών προγραμμάτων υπό τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (κατά κόσμον: ΕΡΑ) η οποία ιδρύθηκε το 1988 και η έδρα της είναι στις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Το σήμα για όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ είναι βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα» και βρίσκεται σε χρήση από την πρώτη μέρα εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών.

Εθνικής εμβέλειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ εκπέμπει σε όλη την Ελληνική επικράτεια τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα.

Πρώτο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Πρώτο Πρόγραμμα

Το Πρώτο Πρόγραμμα είναι ο πρώτος σταθμός που λειτούργησε η δημόσια ραδιοφωνία, το οποίο εξέπεμψε αρχικά υπό το ΕΙΡ και αργότερα υπό την τωρινή ΕΡΤ. Είναι ο σταθμός που έφερε και επίσημα το ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Είναι κατά κύριο λόγο ένας ενημερωτικός σταθμός, ο οποίος μεταδίδει την τρέχουσα επικαιρότητα με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με γεμάτες και διάφορες ομιλίες και συζητήσεις.

Δεύτερο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Δεύτερο Πρόγραμμα

Το Δεύτερο Πρόγραμμα είναι το δεύτερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το πρόγραμμά του εστιάζεται στην ελληνική μουσική.

Τρίτο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Τρίτο Πρόγραμμα

Το Τρίτο Πρόγραμμα είναι το τρίτο ραδιόφωνο της ΕΡΤ επικεντρωμένο σε θέματα της τέχνης και του πολιτισμού. Η μουσική που μεταδίδει είναι κλασική και όπερες, ενώ γνώρισε σημαντική άνθηση την περίοδο που επικεφαλής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

ΕΡΑ Σπορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: ΕΡΑ Σπορ

Η ΕΡΑ Σπορ είναι καθαρά θεματικός αθλητικός σταθμός και το τέταρτο ραδιόφωνο της ΕΡΤ με τακτικές ειδήσεις κάθε ώρα και αθλητική επικαιρότητα κάθε μισή ώρα. Ο σταθμός μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο πρόγραμμα αθλητικού περιεχομένου και μεταδόσεις αγώνων από όλα τα αθλήματα, ενώ στο πρόγραμμά του περιελάμβανε και πολιτικό δελτίο ειδήσεων.

102 FM[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: 102 FM

Ο 102 FM είναι ο πρώτος σταθμός της ΕΡΤ3 και εκπέμπει από την Θεσσαλονίκη με ενημερωτικό περιεχόμενο. Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 1988, αλλά αποτελεί διάδοχος του ραδιοφωνικού σταθμού της τότε ΕΡΤ2 (πρώην ΥΕΝΕΔ) στην περιοχή και ο οποίος μέχρι το 1988 εξέπεμπε μόνο στα μεσαία κύματα, και έτσι από τότε μετεξελίχθηκε στο σημερινό 102 FM.

95.8 FM[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: 95.8 FM

Το Δεύτερο Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ3 εκπέμπει από την Θεσσαλονίκη με ψυχαγωγικό και πολιτισμικό περιεχόμενο. Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Φεβρουάριο του 1994, με προτροπή της τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, αλλά αποτελεί διάδοχος του ραδιοφωνικού σταθμού της τότε ΕΡΤ1 (πρώην ΕΙΡΤ) στην περιοχή και ο οποίος μέχρι το 1988 εξέπεμπε μόνο στα μεσαία κύματα, και έτσι από τότε μετεξελίχθηκε στο σημερινό 95.8 FM με πολιτισμικό και ψυχαγωγικό προσανατολισμό.

Kosmos 93.6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Kosmos 93.6

Το νεότερο εθνικής εμβέλειας πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι ο Kosmos, ο οποίος μεταδίδει ξένη τζαζ και έθνικ μουσική.

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φωνή της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Η Φωνή της Ελλάδας

Η Φωνή της Ελλάδας ή αλλιώς ΕΡΑ 5 είναι ραδιοφωνικός σταθμός διεθνούς (παγκόσμιας) εμβέλειας. Το πρόγραμμα του σταθμού απευθύνεται στον Απόδημο Ελληνισμό, με δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές & ψυχαγωγικές εκπομπές και οτιδήποτε που αφορά την Ελλάδα.

Κλειστοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ράδιο Φιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Φιλία 106.7

Το Ράδιο Φιλία ήταν το ξενόγλωσσο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999, όταν βγήκε στον αέρα από τους 107 MHz FM (εκεί όπου εξέπεμψε αργότερα ο Kosmos 93.6) και τους 666 μεγάκυκλους στα μεσαία, αντικαθιστώντας το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

www.ert.gr[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος ιστότοπος της ΕΡΤ είναι το www.ert.gr το οποίο λειτουργεί από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου του 1998. Στο ert.gr περιλαμβάνεται και η διαδικτυακή υπηρεσία ΕΡΤ Web TV η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων του φορέα ζωντανά, καθώς και τα προγράμματα του τελευταίου 24ώρου. Στη διαδικτυακή παρουσία της ΕΡΤ περιλαμβάνεται και το ψηφιακό αρχείο της με εκπομπές κατ' απαίτηση (video on demand).

Αρχείο ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Αρχείο ΕΡΤ

Το αρχείο της ΕΡΤ αποτελεί περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδας. Το αρχείο της ΕΡΤ έγινε ξανά διαθέσιμο στο Διαδίκτυο μετά από 7 μήνες από την ΔΤ (ως ΔΤ Αρχείο) και ύστερα ανήκε στη ΝΕΡΙΤ. Στις 11 Ιουνίου 2015, το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επανήλθε υπό τη διεύθυνση της ΕΡΤ.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ραδιοτηλεόραση

Η Ραδιοτηλεόραση ήταν το ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό της ΕΡΤ που αναφέρεται στα προγράμματα τηλεόρασης και ραδιοφώνου, όμως καλύπτει κι ένα ευρύτερο φάσμα καλλιτεχνικών θεμάτων. Εκδιδόταν από τη διεύθυνση εκδόσεων της ΕΡΤ. Το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση αποτελούσε τη φυσική συνέχεια του περιοδικού Ραδιοπρόγραμμα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1939.

ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - ΕΡΤnet Α.Ε.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤnet Α.Ε. θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΕΡΤ εταιρεία και θα είναι υπεύθυνη για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ, καθώς και για όποιον ιδιωτικό πανελλαδικό ή περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό επιθυμεί[27][28].

Περιουσία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ αποτελείται από 149 κτίρια και 63 οικόπεδα και αγροτεμάχια[29]. Κάποια από τα κτίρια της ΕΡΤ είναι τα εξής:

Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι το κεντρικό κτίριο από το 1969 όπου στεγάζεται η ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ). Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 για λίγο καιρό στέγασε την ΔΤ και από τις 4 Μαΐου 2014 μέχρι τις 11 Ιουνίου 2015 στέγασε την ΝΕΡΙΤ και τα κανάλια της.[30]

Στούντιο Κατεχάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη είναι τέσσερα μαζί με ένα αμφιθέατρο, ένα μουσείο κι άλλα.[31] Το Στούντιο Α είναι το μεγαλύτερο στούντιο στο οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παραγωγή. Το Στούντιο Β εξυπηρετεί στις έκτακτες και μικρές παραγωγές.[32] Το Στούντιο Γ είναι διπλό και εκπροσωπεί όλες τις ψυχαγωγικές και μουσικές εκπομπές, καθώς ελέγχει τις εκπομπές που γίνονται στο αμφιθέατρο. Το Στούντιο Δ είναι ένα από τα μεγαλύτερα studios των Βαλκανίων. Στέγασε την τότε ΥΕΝΕΔ και την μετέπειτα ΕΡΤ2 και ΕΤ2 μέχρι το 1993, και αργότερα την ΕΤ1 μέχρι το 2011.

Στούντιο Μουρούζη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στέγαζε την ΕΡΤ πριν μεταφερθεί στο Ραδιομέγαρο. Σήμερα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, ενώ επίσης στεγάζει και ένα control room, δύο studios (ένα μικρό και ένα μεγάλο) και ένα κυλικείο.

Στούντιο ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τηλεοπτικά στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ3 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στην Λεωφόρο Στρατού και Καυταντζόγλου γωνία. Το κτίριο έχει δύο ορόφους όπου εκεί γίνονται οι περισσότερες εκπομπές αλλά όχι των ραδιοφωνικών σταθμών της.[33]

Τα ψηφιακά στούντιο των ραδιοφωνικών σταθμών σήμερα στεγάζονται σε ένα κτίριο στην Αγγελάκη 12, το οποίο παλαιότερα ανήκε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ3 Μακεδονίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Στούντιο ραδιοφωνίας υπάρχει επίσης και στην Αγγελάκη 6 το οποίο σήμερα έχει παροπλισθεί καθώς είναι αναλογικό και οι χώροι χρησιμοποιούνται ως γραφεία δημοσιογράφων και εργαστήρια τεχνικών.

Κτίριο διοίκησης ΕΡΤ3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κτίριο στην Αγγελάκη 2, στεγάζεται η διοίκηση της ΕΡΤ3, εκεί βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία, αλλά όπως και τα υπόλοιπα κτίρια των ραδιοφωνικών σταθμών της έτσι και αυτό βρίσκεται στην οδό Αγγελάκη.[34]

Οργάνωση και δομή[35][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΡΤ ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό ενώ δύο μέλη εκλέγονται απευθείας από τους εργαζόμενους. Το τωρινό ΔΣ αποτελείται από τους εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο*
Πρόεδρος Διονύσης Τσακνής
Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης
Μέλη Νίκος Τρανός
Έλλη Παπακωνσταντίνου[36]
Μιχάλης Γρηγορίου[37]

Οι Γενικοί Διευθυντές της ΕΡΤ ανά διεύθυνση:

Γενική Διεύθυνση
Τεχνολογίας Γενικός Διευθυντής Μιχαλίτσης Νικόλαος
Διεύθυνση Δομικών και Η/Μ Έργων Αθανασόπουλος Παναγιώτης
Διεύθυνση Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύων Γαζιδέλης Δημήτριος
Διεύθυνση Τεχνικής Λειτουργίας Ραδιοφωνίας Κανάβας Κρέων
Διεύθυνση Πληροφορικής Μανιατάκος Δαμιανός
Διεύθυνση Τεχνικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Νούτζεντ Μιχαήλ – Δημήτριος
Διεύθυνση Τεχνικής Λειτουργίας Τηλεόρασης Παπαγεωργόπουλος Χαράλαμπος
Νέων Μέσων Γενικός Διευθυντής Βουγιουκλάκης Ιωάννης
Διεύθυνση Περιεχομένου Βασιλόπουλος Βασίλειος
Ενημέρωσης Γενικός Διευθυντής Καπάκος Σταύρος
Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης Ραδιοφωνίας Τσιμπίδας Νικόλαος
Υποδιεύθυνση Υποστήριξης Παραγωγής Καλοφωλιάς Γεώργιος
Διεύθυνση Ειδήσεων Τηλεόρασης Ταλαμάγκας Βασίλειος
Υποδιεύθυνση Ενημερωτικών Εκπομπών Κογιάννης Γεώργιος
Προγράμματος Διεύθυνση Προγράμματος Ραδιοφωνίας Γιουκάκης Γεώργιος
Διεύθυνση Προγράμματος Τηλεόρασης Σιούλας Γεώργιος
Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ) Γενικός Διευθυντής Λουριδάς Ευάγγελος
Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας Γόντικας Κωνσταντίνος
Διεύθυνση Προμηθειών και Διαχείρισης Μαγγέρας Λάμπρος
Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Παύλου Σταύρος
Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Φακλή – Σπανούδη Δέσποινα
Υπηρεσίες Διευθύνοντος Συμβούλου Διεύθυνση Αρχείου Αλεξόπουλος Βασίλειος[38]

Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου δημιουργήθηκαν με σκοπό οι πολίτες να αξιολογούν την λειτουργία της ΕΡΤ και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τη λειτουργία του οργανισμού[39]. Η κάθε περιφέρεια έχει το δικό της συμβούλιο και οι προτάσεις που προκύπτουν από κάθε συνάντηση μεταφέρονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ[40].

Η κεντρική ομάδα που θα χειριστεί τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου από την πλευρά της ΕΡΤ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αποτελείται από τους Αναστασία Κοτρώνη, Γιώργος Καραμπέτσος, Αντωνία Κυριαζάκου, Άννα Γκρουέζα και Περικλής Βασιλόπουλος.[41]

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο μέσω ανταποδοτικού τέλους, το οποίο ενσωματώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης. Τα κυριότερα επιχειρήματα γι αυτό είναι ότι το τέλος ενσωματωνόταν και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που αφορούσαν κοινόχρηστους χώρους ή επειδή μπορεί να μη θέλουν ή να μη μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα της ΕΡΤ. Ένα -αρκετά μικρότερο μετά το κλείσιμο- τμήμα των εσόδων της ΕΡΤ προέρχεται από διαφημίσεις.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΡΤ 1996-2008.png EPT logo.svg LogoERT-white.png
12.1975-24.10.1987 24.10.1987-1994 1994-2002 2002-7.6.2008 7.6.2008-σήμερα 11.06.2015-σήμερα

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Βαλούκος, Στάθης (2008). Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 978-960-322-347-4. 
 • Katsoudas, Dimitrios (1985). «Greece: A politically controlled state monopoly broadcasting system». West European Politics 8 (2): 137-151. doi:10.1080/01402388508424530. 
 • Papathanassopoulos, Stylianos (1990). «Broadcasting, Politics and the State of Socialist Greece». Media, Culture & Society 12 (3): 387-397. doi:10.1177/016344390012003007. 
 • Παπαθανασόπουλος, Στέλιος (1993). Απελευθερώνοντας την τηλεόραση (2η έκδοση). Αθήνα: Καστανιώτης. ISBN 960-03-0982-5. 
 • Πασχαλίδης, Γρηγόρης (2005). «Η ελληνική τηλεόραση». Στο: Βερνίκος, Νικόλας. Δασκαλοπούλου, Σοφία; Μπαντιμαρούδης, Φιλήμων και άλλοι. Πολιτιστικές βιομηχανίες: διαδικασίες, υπηρεσίες και αγαθά. Αθήνα: Κριτική, σελ. 173-200. ISBN 960-218-398-5. 
 • Ρήγου, Μαρίνα (2010). «Η πορεία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα». Ζητήματα Επικοινωνίας (10): 41-61. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ανασύσταση, επαναλειτουργία και επέκταση της ΕΡΤ». Η Αυγή. 9 Ιουνίου 2016. http://www.avgi.gr/article/6604829/anasustasi-epanaleitourgia-kai-epektasi-tis-ert. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2016. 
 2. «50 Χρόνια Ελληνική Τηλεόραση». Η ΕΡΤ στο YouTube. 22 Φεβρουαρίου 2016. https://www.youtube.com/watch?v=v2Qr-Vafjgs. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2016. 
 3. «Έκλεισε την ΕΡΤ η κυβέρνηση. Κόπηκε το σήμα σε όλη την Ελλάδα». news247.gr. 11 Ιουνίου 2013. http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/media/kleinei-h-ert-me-epishmh-anakoinwsh-ths-kyvernhshs.2291071.html. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
 4. «Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΕΡΤ». in.gr. 11 Ιουνίου 2015. http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500003967. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
 5. Βαλούκος 2008, σελ. 84 • Katsoudas 1985, σελ. 143-144 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 177-8
 6. Ρήγου 2010, σελ. 44
 7. Πασχαλίδης 2005, σελίδες 191-193
 8. Βαλούκος 2008, σελ. 97
 9. Βαλούκος 2008, σελ. 101 • Papathanassopoulos 1990, σελ. 390 • Παπαθανασόπουλος 1993, σελ. 242-3
 10. H Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη είχε ιδρυθεί το 1988. Το 1994 η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την ΕΡΤ3.
 11. Βαλούκος 2008, σελ. 164 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 195.
 12. Γαλάνης, Δημήτρης (21 Αυγούστου 2011). «Υποσχέσεις και λουκέτα για την ΕΡΤ». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=415779. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2015. 
 13. «Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση». in.gr. 11 Ιουνίου 2013. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231252896. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
 14. «Ολονυχτία έξω από την ΕΡΤ». Πρώτο Θέμα. 12 Ιουνίου 2013. http://www.protothema.gr/greece/article/285683/olonyxtia-ekso-apo-thn-ert/. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2013. 
 15. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13 Ιουνίου 2013. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231253098. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 16. «EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-urges-greek-government-to-re.html. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 17. «Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ». kathimerini.gr. http://www.kathimerini.gr/43591/article/epikairothta/politikh/h-apoxwrhsh-ths-dhmar. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2015. 
 18. Πουλακίδας, Κώστας (1 Μαΐου 2015). «ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή». avgi.gr. Η Αυγή. http://www.avgi.gr/article/5492936/ert-apo-tin-triti-ta-idiotika-kanalia-tha-exoun-antagonisti. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015. 
 19. «Βουλή: Επικριτική μόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ στο ν/σ για την ΕΡΤ». naftemporiki.gr. naftemporiki.gr. 15 Απριλίου 2015. http://www.naftemporiki.gr/story/938735/bouli-epikritiki-mono-i-pospert-sto-ns-gia-tin-ert. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015. 
 20. H Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη είχε ιδρυθεί το 1988. Το 1994 η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την ΕΡΤ3.
 21. «Με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές ξεκινάει η ΕΡΤ3». Τυπολογίες / Το Παρόν. 28 Ιουνίου 2015. http://www.typologies.gr/2015/06/28/%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%82-%CE%BE%CE%B5/. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2015. 
 22. «Στον «αέρα» και η ΕΡΤ 3». ΣΠΟΡ FM 94.6. 28 Ιουνίου 2015. http://www.sport-fm.gr/article/Stiles/Media/ston-aera-kai-i-ert-3/3094778. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
 23. «Εκπέμπει ξανά η ERT World». newsbeast.gr. 4 Μαΐου 2016. http://www.newsbeast.gr/media/arthro/2226649/ekpempi-xana-i-ert-world. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 24. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ greekafm.com
 25. «Αλλάζει λογότυπα η ΕΡΤ». EspressoNews.gr. 4 Ιουνίου 2008. http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/12655/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%84. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2008. 
 26. «Κάτι νέο ξεκινά: η ΝΕΡΙΤ!». SportDog.gr. 4 Μαΐου 2014. http://www.sportdog.gr/ta-mesa-stin-pressa/article/229726/kati-neo-ksekina-i-nerit. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2014. 
 27. «ΕΡΤnet Α.Ε. - ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής». greekdigitaltv.blogspot.gr. 23 Ιουλίου 2015. http://greekdigitaltv.blogspot.gr/2015/07/net-ae.html. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2015. 
 28. «Χρήστος Σπίρτζης: Η ΕΡΤ θα μπορεί να ανεβάζει και πανελλαδικά κανάλια!». digitaltvinfo.gr. 4 Αυγούστου 2015. http://www.digitaltvinfo.gr/news/media-news/item/15283. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2015. 
 29. «Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ: 149 κτίρια και 63 οικόπεδα - Ραδιομέγαρα, αγροτεμάχια, γκαράζ, αποθήκες». iefimerida.gr. 17 Ιουνίου 2013. http://www.iefimerida.gr/news/110807/149-κτίρια-και-63-οικόπεδα-η-ακίνητη-περιουσία-της-ερτ-ραδιομέγαρα-οικόπεδα-γκαράζ-αποθή. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2015. 
 30. «Χάρτες Google». Χάρτες Google. https://www.google.gr/maps/@38.0137155,23.8246501,3a,75y,148.1h,92.05t/data=!3m6!1e1!3m4!1sjTgTEpwNBt37dw7nXRXytQ!2e0!7i13312!8i6656. Ανακτήθηκε στις 2015-08-17. 
 31. «Το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη». e-tetRadio.gr. e-tetRadio.gr. 18 Μαΐου 2015. http://e-tetradio.gr/article/12285/To-egkataleleimmeno-ktirio-tis-ERT-stin-Katexaki. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015. 
 32. «ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ 18-10-2012». www.pasimite.gr. Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ. http://www.pasimite.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=166:-18-10-2012-1&catid=42:anakoinoseis&Itemid=226. Ανακτήθηκε στις 2015-08-17. 
 33. «Το κτήριο της ΕΡΤ3». Χάρτες Google. https://www.google.gr/maps/@40.6221053,22.9567914,3a,75y,57.83h,89.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9U6CdImIubmtVQ7seIJ8xQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1. Ανακτήθηκε στις 2015-08-17. 
 34. «Το κτίριο της διοίκησης της ΕΡΤ3». Χάρτες Google. https://www.google.gr/maps/@40.6274229,22.9530557,3a,75y,85.55h,89.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1s17l32lM1FRjBqm3zeY8vmQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1. Ανακτήθηκε στις 2015-08-17. 
 35. «Οργανόγραμμα ΕΡΤ». company.ert.gr. http://company.ert.gr/wp-content/uploads/2015/10/ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΡΤ.pdf. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. 
 36. «Τσακνής και Ταγματάρχης στην ΕΡΤ». 8 Μαΐου 2015. http://www.typologies.gr/2015/05/08/%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84/. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 37. «Με Ταγματάρχη και Τσακνή η... νέα ΕΡΤ». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 8 Μαΐου 2015. http://www.efsyn.gr/arthro/me-tagmatarhi-kai-tsakni-i-nea-ert. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 38. «Τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων ΕΡΤ Α.Ε.». http://company.ert.gr/anakoinoseis/τοποθετήσεις-προϊσταμένων-διευθύνσε. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015. 
 39. «Τι είναι τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου». polites.ert.gr. http://polites.ert.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE/. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015. 
 40. «Τα «κλειδιά» της ΕΡΤ στους πολίτες». e-tetradio.gr. 21 Αυγούστου 2015. http://e-tetradio.gr/article/12629. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015. 
 41. «Τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ». typologies.gr. 10 Σεπτεμβρίου 2015. http://www.typologies.gr/2015/09/10/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5/. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015.