Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2014

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Eurovision 2014» ανακατευθύνει εδώ. Για τον παιδικό διαγωνισμό, δείτε: Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2014.
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2014
#JoinUs
Eurovision Song Contest 2014 logo.svg
Ημερομηνίες
1ος Ημιτελικός6 Μαΐου 2014 (2014-05-06)
2ος Ημιτελικός8 Μαΐου 2014 (2014-05-08)
Τελικός10 Μαΐου 2014 (2014-05-10)
Διοργάνωση
Χώρος διεξαγωγήςB&W Hallerne, Κοπεγχάγη, Δανία
ΠαρουσιαστέςLise Rønne (green room)
Nikolaj Koppel
Pilou Asbæk
ΣκηνοθέτηςPer Zachariassen
Εκτελεστικός επόπτηςJon Ola Sand
Εκτελεστικός παραγωγόςPernille Gaardbo
ΔιοργανωτήςDanmarks Radio (DR)
Έναρξη διαγωνισμού
  • 1ος Ημιτελικός: "Only Teardrops" από τη Χορωδία της Ευρώπης και την Emmelie de Forest
  • 2ος Ημιτελικός': Περφόρμανς βασισμένη στο "Jalousie 'Tango Tzigane'" σε σύνθεση του Jacob Gade
  • Τελικός: Παρέλαση των Χωρών
Ενδιάμεση πράξη
  • 1ος Ημιτελικός: "The Ugly Duckling" (μουσική από τον Bent Fabric, διασκευασμένη από τον Mike Sheridan)
  • 2ος Ημιτελικός: Παρουσίαση της Αυστραλίας με την Jessica Mauboy να ερμηνεύει το "Sea of Flags"
    Eurovision Dance: Μια ομάδα από ταλαντούχους χορευτές από όλη την Ευρώπη με ηλικίες από 8 έως 86 έτη
  • Τελικός: "Ωδή στη Χαρά" από τους Momoland (συμμετέχουν οι Annika Aakjær, Bjørn Fjæstad, Martin Greis, Elen Lura Haakesen, Louise Hart, Claus Hempler, Boi Holm, Christian Hougaard, Jimmy Jørgensen και Mark Linn
    "12 Point Song" από τους παρουσιαστές
    "Only Teardrops" και "Rainmaker" από την Emmelie de Forest και τους 26 φιναλίστ
    Υπήρχε ένα ακυρωμένο interval act: Trip To The Future
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών37
Πρώτη εμφάνισηΚαμία
Επιστρέφουν
Αποχωρούν
Ψηφοφορία
Σύστημα ψηφοφορίαςΚάθε χώρα απονέμει 12, 10, 8-1 βαθμούς στα 10 αγαπημένα της τραγούδια
Μηδέν βαθμοίΚανένας
Νικητής Αυστρία
"Rise Like a Phoenix"
← 2013Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision2015 →

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2014 ήταν ο 59ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision και διεξήχθη στην Κοπεγχάγη στη Δανία ως επακόλουθο της νίκης της στον προηγούμενο διαγωνισμό του 2013, με την Εμελί ντε Φόρεστ και το τραγούδι "Only teardrops". Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Δανία και η Κοπεγχάγη διοργάνωσε τον διαγωνισμό, καθώς η τελευταία ήταν το 2001, ενώ ταυτόχρονα ήταν η τέταρτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια που μία σκανδιναβική χώρα διοργάνωσε το διαγωνισμό.

37 ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στην Κοπεγχάγη.[1] Στις 10 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των διοργανωτών, ο Γιόν Όλα Σαντ, σχολίασε ότι ήλπιζε για την επιστροφή των χωρών που απουσίαζαν από το διαγωνισμό του 2013 και ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ήταν σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή τους.[2] Ο 1ος ημιτελικός έγινε στις 6 Μαΐου 2014 και ο 2ος έγινε στις 8 Μαΐου, ενώ ο τελικός έγινε στις 10 Μαΐου.[3][4]

Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε από το δανέζικο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR, το οποίο είχε ορίσει την Περνίλε Γκάρντμπο ως εκτελεστική παραγωγό για το διαγωνισμό του 2014. Το κόστος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού υπερέβη τις 112 εκατ. κορόνες.[5] Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Σερβία δήλωσαν ότι αποχωρούν από το διαγωνισμό, ενώ η Πορτογαλία επέστρεψε μετά από ένα χρόνο αποχής και η Πολωνία μετά από δύο χρόνια.[6][7]

Μέλη της βασιλικής οικογένειας του Διαδόχου Φρειδερίκου και η σύζυγός του, Πριγκίπισσα Μαίρη, συμμετείχαν στον τελικό ως επισκέπτες.

Το Μαυροβούνιο και ο Άγιος Μαρίνος πέρασαν για πρώτη φορά στον τελικό μετά την πρώτη τους εμφάνιση τους 2007 και το 2008 αντίστοιχα. Τον διαγωνισμό κέρδισε η Αυστρία με την Κοντσίτα Βουρστ ως ερμηνεύτρια με το τραγούδι "Rise Like A Phoenix" με 290 βαθμούς.

Τον διαγωνισμό παρακολούθησαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους 195 εκατ. τηλεθεατές, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ τηλεθέασης για την εκδήλωση.[8] Το επίσημο συλλεκτικό άλμπουμ με τα τραγούδια του διαγωνισμού κυκλοφόρησε από την Universal Music Group στις 14 Απριλίου 2014 και περιέχει εκτός από τα 37 τραγούδια, το μουσικό θέμα που παίχθηκε στο διάλειμμα #JoinUs κατά τον μεγάλο τελικό. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας DR και η EBU κέρδισαν το Διεθνές Τηλεοπτικό Βραβείο στα βραβεία Όντας για την παραγωγή του διαγωνισμού.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

B&W Hallerne, Κοπεγχάγη - χώρος φιλοξενίας του διαγωνισμού.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013, ο δανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός DR ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Κοπεγχάγη ως πόλη φιλοξενίας για τον διαγωνισμό του 2014. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πρώην ναυπηγείο Refshaleøen, στο B&W Hallerne, με το motto "#JoinUs" για την κοινωνική δικτύωση. Η τοποθεσία είχε ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει την εκδήλωση, με τη γύρω περιοχή να μετατραπεί σε "Eurovision Island" - ένα συγκρότημα εμπνευσμένο από το Ολυμπιακό Πάρκο που φιλοξενεί το χώρο της εκδήλωσης, το κέντρο τύπου και άλλες ανέσεις.

Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης, Frank Jensen, δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η πόλη θα συνεισέφερε στον προϋπολογισμό με 40 εκατ. Δολάρια (δρχ.) (5,36 εκατ. Ευρώ). Ανέφερε επίσης ότι ο στόχος ήταν να καταστεί η Eurovision 2014 στον πιο πράσινο διαγωνισμό μέχρι σήμερα, από τότε που η Κοπεγχάγη είχε εκλεγεί ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2014.[9]

Οι αρχικά υποψήφιες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάδιο Πάρκεν, φιλοξένησε τη Eurovision το 2001.
Jyske Bank Boxen, φιλοξένησε τον τελικό του Dansk Melodi Grand Prix 2013.

Αρχικά πέντε πόλεις της Δανίας είχαν βάλει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό σε μια από τις αρένες τους.[10] Η Κοπεγχάγη με το Στάδιο Πάρκεν στο οποίο διοργανώθηκε ο διαγωνισμός το 2001 και το Χέρνιγκ με το Jyske Bank Boxen στο οποίο διοργανώθηκε ο τελικός του Melodi Grand Prix το 2013, ήταν οι πρώτες πόλεις που υπέβαλαν υποψηφιότητα.[11] Ακολούθησαν το Άλμποργκ και η Φρεντερίκια με το Gigantium και το MesseC αντίστοιχα.[12][13] Πέμπτη πόλη που τέθηκε ως υποψήφια ήταν το Χόρσεν με το Fængslet, το οποίο υπήρξε φυλακή για κάποια χρόνια.[14] Αν και δεν είναι πόλη της Δανίας, το Μάλμε που διοργάνωσε τον περσινό διαγωνισμό υπήρξε εικασία των οπαδών, οι οποίοι ήθελαν την πόλη να διοργανώνει το διαγωνισμό ξανά.

Το Άλμποργκ δημοσίευσε στις 17 Ιουνίου 2013 πως αποσύρει τη φιλοξενία του διαγωνισμού. Επίσης και η Φρεντερίκια αποσύρθηκε από υποψήφια για τη διοργάνωση λόγω έλλειψης μεγάλου χώρου. To Parken Stadium όπου σε αυτό έγινε ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision το 2001 απέσυρε την υποψηφιότητά του στις 28 Ιουνίου 2013. To Χόρσενς και το Χέρνινγκ αποσύρθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. Έτσι η Κοπεγχάγη ανακοινώθηκε από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Δανίας DR πως αυτή θα διοργανώσει τον διαγωνισμό το 2014.

Στις 19 Ιουνίου 2013, η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τη διοργάνωση του διαγωνισμού [22] αναφέρθηκε ότι η Wonderful Copenhagen, το επίσημο συνέδριο, εκδήλωση και γραφείο επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής της Κοπεγχάγης, πρότεινε τρεις διαφορετικούς χώρους στην προσφορά της για τη φιλοξενία του διαγωνισμού: Το στάδιο Parken, μια μεγάλη σκηνή στο έδαφος του DR Byen και το B&W Hallerne.[15][16] Στις 25 Ιουνίου 2013, ο Δήμος της Fredericia ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Triangle είχε αποσύρει την προσφορά της για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, λόγω της έλλειψης κατάλληλου χώρου. Το DR απαιτούσε το χώρο φιλοξενίας να μην έχει κολόνες που να εμποδίζουν οποιαδήποτε θέα και εσωτερικό ύψος τουλάχιστον 16 μέτρων. Ωστόσο, κανένας χώρος στην περιοχή δεν πληρούσε αυτές τις απαιτήσεις και, ως εκ τούτου, η Fredericia δεν ήταν πλέον στο τρέξιμο για να γίνει πόλη υποδοχής του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision 2014.[17] Στις 28 Ιουνίου 2013, ο Anders Hørsholt, Διευθύνων Σύμβουλος της Parken Sport & Entertainment, δήλωσε ότι το Στάδιο Parken δεν ήταν πλέον σε λειτουργία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού λόγω του ότι αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες είχαν ήδη προγραμματιστεί να γίνουν στο γήπεδο κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν στον διαγωνισμό.[18]

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις αρχικές υποψήφιες πόλεις για διοργάνωση:

Πόλη Τοποθεσία Χωρητικότητα Σημειώσεις
Άαλμποργκ Gigantium 8.500 Διοργάνωσε το Dansk Melodi Grand Prix το 2006, 2010 και το 2012. Απέσυρε την υποψηφιότητα στις 17 Ιουνίου 2013.
Κοπεγχάγη Μια μεγάλη σκηνή για λόγους DR Byen 10-15,000
B&W Hallerne 10.000 Διοργάνωσε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2014
Parken Stadium 50.000 Διοργάνωσε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2001. Απέσυρε στις 28 Ιουνίου 2013.
Φρεντερίκια Messe C 8,000 Απέσυρε στις 26 Ιουνίου 2013.
Χέρνινγκ Jyske Bank Boxen 15.000 Διοργάνωσε τον τελικό του Dansk Melodi Grand Prix 2013.
Χόρσενς Fængslet 13.000

Στην πρωτεύουσα ο διαγωνισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημόσια Τηλεόραση της Δανίας DR ανακοίνωσε ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision το 2014 θα φιλοξενηθεί στις 6, 8 και 10 Μαΐου στην πρωτεύουσα της χώρας Κοπεγχάγη και συγκεκριμένα στο B&W Hallerne στο Refshaleøen.

Ο χώρος που πραγματοποιήθηκαν οι 3 βραδιές είναι ένα πρώην ναυπηγείο και φυσικά όλες οι απαραίτητες μετατροπές έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Η επιλογή εγκρίθηκε και από την EBU αλλά και από το Reference Group, που είναι υπεύθυνο για το διαγωνισμό.

Κανόνες και μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε δύο ημιτελικούς και έναν τελικό, ένα format που έχει χρησιμοποιηθεί από το 2008. Οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες σε κάθε ημιτελικό προκρίνονται στον τελικό όπου εντάσσονται μαζί με τη χώρα φιλοξενίας, Δανία και τους πέντε κύριους χορηγούς (Μεγάλοι Πέντε): Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα είχε τη δική της εθνική κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από πέντε επαγγελματίες μέλη της μουσικής βιομηχανίας. Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής του αντίστοιχου έθνους έπρεπε να ταξινομήσει κάθε τραγούδι εκτός από εκείνο της χώρας του. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών από κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής ενός συγκεκριμένου έθνους συνδυάστηκαν για να προκύψουν συνολική κατάταξη από την πρώτη έως την τελευταία θέση. Ομοίως, τα αποτελέσματα τηλεοπτικής μετάδοσης ερμηνεύτηκαν επίσης ως πλήρης κατάταξη, λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες αποτέλεσμα τηλεοπτικής μετάδοσης και όχι μόνο την πρώτη δεκάδα. Ο συνδυασμός της πλήρους κατάταξης της κριτικής επιτροπής και της πλήρους κατάταξης της τηλεόρασης δημιούργησε μια συνολική κατάταξη όλων των ανταγωνιστικών συμμετοχών. Το τραγούδι που σημείωσε τη μεγαλύτερη συνολική κατάταξη έλαβε 12 πόντους, ενώ το δέκατο καλύτερα τραγούδι έλαβε 1 πόντο.[19] Σε περίπτωση αποτυχίας τηλεψηφοφορίας (ανεπαρκής αριθμός ψήφων/τεχνικών θεμάτων) ή αποτυχίας της κριτικής επιτροπής (τεχνικό ζήτημα/παραβίαση κανόνων), κάθε χώρα χρησιμοποίησε μόνο κριτική επιτροπή ή τηλεψηφοφορία αντίστοιχα.[20][21]

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, η EBU δημοσίευσε τους επίσημους κανόνες για τον διαγωνισμό του 2014, ο οποίος εισήγαγε αλλαγές στον κανόνα σχετικά με την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής.[22] Οι κανόνες αποσκοπούσαν στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας σε κάθε εθνική κριτική επιτροπή πέντε μελών με την αποδέσμευση των ονομάτων όλων των συμβούλων την 1η Μαΐου 2014 πριν από την έναρξη του διαγωνισμού και την παροχή πλήρους βαθμολογίας σε κάθε κριτή μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Επιπλέον, τα μέλη της κριτικής επιτροπής σε μια κριτική επιτροπή ενός συγκεκριμένου έθνους μπορούν να υπηρετήσουν μόνο ως κριτές, αν δεν έχουν ήδη συμμετάσχει ως τέτοιοι σε μία από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις του διαγωνισμού.[23]

Ημιτελική κλήρωση κατανομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κλήρωση που καθόρισε την ημιτελική κλήρωση κατανομής, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014 στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης.[24] Πριν την κλήρωση της κατανομής είχε ανακοινωθεί πως η Σουηδία με τη Νορβηγία θα ελάμβαναν μέρος σε διαφορετικούς ημιτελικούς, έτσι ώστε να μην υπάρχει έλλειψη εισιτηρίων σε καμία από τις δύο χώρες.[25] Επίσης, η EBU ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα διαγωνιζόταν στο 2ο ημιτελικό, επειδή την ημέρα του πρώτου (6 Μαΐου 2014) συνέπιπτε με μία εορτή που γίνεται στο Ισραήλ.[26] Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, με εξαίρεση αυτές που περνούν αυτόματα στον τελικό και τη διοργανώτρια χώρα, (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Δανία), χωρίστηκαν σε έξι διαφορετικές στήλες.[27]

Οι χώρες που χωρίστηκαν στις έξι στήλες υπολογίστηκαν από τον επίσημο τηλεοπτικό εταίρο Digame έχουν ως εξής:[28]

Στήλη 1 Στήλη 2 Στήλη 3 Στήλη 4 Στήλη 5 Στήλη 6

Σειρά εμφάνισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και το 2013, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός υποδοχής DR και οι παραγωγοί τους καθορίζουν την τρέχουσα τάξη για κάθε παράσταση, με μόνο την αρχική θέση του έθνους υποδοχής να καθορίζεται με κλήρωση.[29] Μια κλήρωση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των ηγετικών συναντήσεων της αντιπροσωπείας στις 17 Μαρτίου 2014 στην Κοπεγχάγη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δανία θα εμφανιστεί 23η στον τελικό.[30] Στις 24 Μαρτίου 2014, κυκλοφόρησε η σειρά εκτέλεσης των δύο ημιτελικών.[31] Πριν από τη δημιουργία της τρέχουσας παραγγελίας για τον τελικό, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ημιτελικών συνεντεύξεων Τύπου νικητών μετά την ολοκλήρωση κάθε ημιτελικού και κατά τη διάρκεια των μεμονωμένων συνεντεύξεων τύπου στις 6 Μαΐου 2014 για το Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Στην κλήρωση προσδιορίστηκε κατά πόσον η χώρα θα διεξάγει το πρώτο ή το δεύτερο μισό του τελικού. Οι παραγωγοί δημοσίευσαν την τελική εντολή εκτέλεσης λίγο πριν από τις 02.00 μ.μ. στις 9 Μαΐου 2014. Η Ουκρανία κλήθηκε να εκτελέσει πρώτη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκε να εκτελέσει τελευταίο.[32]

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρουσιαστές του διαγωνισμού.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 ανακοινώθηκε από τη διοργάνωση της Eurovision 2014 (DR) πως τρεις ήταν οι παρουσιαστές της Eurovision 2014 και είναι: η Λίζε Ρόνε (Lise Rønne), ο Νικολάι Κόπελ και ο Πίλου Άσμπεκ (Pilou Asbæk). Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ένας από τους δύο άντρες θα παρουσίαζε και στο Green Room της Eurovision όταν ήταν απαραίτητο.

Βαθμολογία Κριμαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή ο διαγωνισμός έγινε αμέσως μετά την κρίση του 2014 όταν πραγματοποιήθηκε η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και ξέσπασε η κρίση στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωσία, αποφασίστηκε από την EBU και το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Δανίας, στα τέλη Απριλίου 2014 ότι το αποτέλεσμα τηλεψηφοφορίας στην περιοχή έπρεπε να υπολογιστεί ως ψήφοι της Ουκρανίας, λόγω των φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών στην περιοχή.[33]

Γραφικός σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Δεκεμβρίου 2013 αποκαλύφθηκε το επίσημο λογότυπο που θα χρησιμοποιείτο στον διαγωνισμό του 2014 από το φορέα της Δανίας (DR), και είναι ένα διαμάντι χρώματος μοβ - μπλε μέσα στο οποίο βρίσκεται το γενικό λογόυτπο της Eurovision με τη σημαία της Δανίας και το hashtag και σύνθημα "#JoinUs" στο κέντρο του διαμαντιού.[34] Το "Join us" δηλαδή "Ελάτε μαζί μας" ήταν τέτοιο σλόγκαν, έτσι ώστε να προσεγγίσει τις χώρες για να ευχαριστηθούν τον διαγωνισμό και να έρθουν όσο πιο κοντά του γίνεται.

Οι καρτ ποστάλ που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισαγωγή των χωρών που διαγωνίστηκαν έδειχναν τους καλλιτέχνες να σχηματίζουν με ξεχωριστούς τρόπους τη σημαία της χώρας τους.[35]

Διαγωνιζόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Χώρες που συμμετείχαν στον 1ο ημιτελικό.
  Χώρες που ψήφισαν στον 1ο ημιτελικό.
  Χώρες που συμμετείχαν στον 2ο ημιτελικό.
  Χώρες που ψήφισαν στον 2ο ημιτελικό.

Η EBU στις 17 Ιανουαρίου 2014 ανακοίνωσε πως 37 χώρες θα διαγωνιστούν στην Κοπεγχάγη. Το σύνολο δημιουργήθηκε καθώς η Πορτογαλία επέστρεψε στον διαγωνισμό μετά από ένα χρόνο αποχής και η Πολωνία επανήλθε μετά από δύο χρόνια αποχής από τον διαγωνισμό.[36] Οι χώρες που αποχώρησαν είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Σερβία[37] για οικονομικούς λόγους κυρίως. Η Ελλάδα συμμετείχε κανονικά στον διαγωνισμό με τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ. Η κλήρωση για την ημιτελική κατανομή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014. Έτσι, 16 χώρες συμμετείχαν στο πρώτο ημιτελικό και 15 στο δεύτερο ημιτελικό. Στον τελικό, διαγωνίστηκαν συνολικά 26 χώρες.

Καλλιτέχνες που επανήλθαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλεντίνα Μονέττα εκπροσώπησε το Σαν Μαρίνο για τρίτη διαδοχική χρονιά, αφού εκπροσώπησε προηγουμένως το μικροκράτος στους διαγωνισμούς του 2012 και του 2013.[38] Αυτό καθιστά τη Monetta την τέταρτη κύρια τραγουδίστρια που πήρε μέρος σε τρεις συνεχόμενους αγώνες (και τη μοναδική από αυτές που δεν κέρδισε σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις), μετά από τις Λις Άσια και Κόρι Μπρόκεν, που αγωνίσθηκαν τα έτη 1956, 1957 και 1958, και τον Ούντο Γιούργκενς, ο οποίος αγωνίστηκε το 1964, το 1965 και το 1966.

Οι Πάουλα Σέλινγκ και Ovi επέστρεψαν ως δίδυμο, εκπροσωπώντας παλαιότερα τη Ρουμανία το 2010.[39]

Οι Αδελφές Τολματσέβυ, οι οποίες εκπροσώπησαν τη Ρωσία, συμμετείχαν προηγουμένως και κέρδισαν τον Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2006.

Η σλαβομακεδόνα τραγουδίστρια Ταμάρα Τοντέβσκα που εκπροσώπησε παλαιότερα τη ΠΓΔΜ το 2008, πήρε μέρος ξανά ως υποστηρικτική τραγουδίστρια.[40]

Η Martina Majerle, η οποία εκπροσώπησε τη Σλοβενία ​​το 2009 και παρείχε πολυάριθμες υποστηρικτικές φωνές για την Κροατία (2003), το Μαυροβούνιο (2008) και τη Σλοβενία ​​(2007, 2011, 2012), επέστρεψε ως υποστηρίκτρια τραγουδιού για το Μαυροβούνιο.[41]

Ο Sarunas Kirdeikis εκπροσώπησε τη Λιθουανία το 2010 ως μέλος της InCulto. Επέστρεψε ως χορευτής της λιθουανικής τραγουδίστριας, Βίλγια Ματατσιουναιτέ.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πλήρη αποτελέσματα των δύο ημιτελικών ανακοινώθηκαν μετά τον τελικό.[42]

1ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό τον ημιτελικό ψήφισαν η Γαλλία, η Δανία και η Ισπανία.[43]

Αριθμός Χώρα Γλώσσα Καλλιτέχνης[44] Τραγούδι Θέση Βαθμοί
01 Αρμενία Αρμενία Αγγλικά Aram MP3 "Not Alone" 4 121
02 Λετονία Λετονία Αγγλικά Aerzemnieki "Cake To Bake" 13 33
03 Εσθονία Εσθονία Αγγλικά Tanja "Amazing" 12 36
04 Σουηδία Σουηδία Αγγλικά Σάνα Νίλσεν "Undo" 2 131
05 Ισλανδία Ισλανδία Αγγλικά Pollapönk "No Prejudice" 8 61
06 Αλβανία Αλβανία Αγγλικά Hersi Matmuja "One Night's Anger" 15 22
07 Ρωσία Ρωσία Αγγλικά Αδελφές Τολματσέβυ "Shine" 6 63
08 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Αγγλικά Ντιλάρα Καζίμοβα "Start a Fire" 9 57
09 Ουκρανία Ουκρανία Αγγλικά Μαρία Γιαρεμτσούκ "Tick-Tock" 5 118
10 Βέλγιο Βέλγιο Αγγλικά Αξέλ Ιρσού "Mother" 14 28
11 Μολδαβία Μολδαβία Αγγλικά Κριστίνα Σκαρλάτ "Wild Soul" 16 13
12 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Αγγλικά Βαλεντίνα Μονέττα "Maybe (Forse)" 10 40
13 Πορτογαλία Πορτογαλία Πορτογαλικά Σούζι "Quero Ser Tua" 11 39
14 Ολλανδία Ολλανδία Αγγλικά The Common Linnets "Calm After The Storm" 1 150
15 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Μαυροβουνιακά Σεργκέι Τσέτκοβιτς "Moj Svijet" 7 63
16 Ουγγαρία Ουγγαρία Αγγλικά Άντρας Καλάι-Σόντερς "Running" 3 127

2ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό τον ημιτελικό ψήφισαν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αριθμός Χώρα Γλώσσα Καλλιτέχνης[45] Τραγούδι Θέση Βαθμοί
01 Μάλτα Μάλτα Αγγλικά Firelight "Coming Home" 9 63
02 Ισραήλ Ισραήλ Εβραϊκά, Αγγλικά Μέι Φάινγκολντ "Same Heart" 14 19
03 Νορβηγία Νορβηγία Αγγλικά Κάρλ Έσπεν "Silent Storm" 6 77
04 Γεωργία Γεωργία Αγγλικά The Shin & Mariko "Three Minutes to Earth" 15 15
05 Πολωνία Πολωνία Πολωνικά, Αγγλικά Donatan & Cleo "My Słowianie (We Are Slavic)" 8 70
06 Αυστρία Αυστρία Αγγλικά Κοντσίτα Βουρστ "Rise Like a Phoenix" 1 169
07 Λιθουανία Λιθουανία Αγγλικά Βιλίγια Ματατσουνάιτε "Attention" 11 36
08 Φινλανδία Φινλανδία Αγγλικά Softengine "Something Better"  3 97
09 Δημοκρατία της Ιρλανδίας Ιρλανδία Αγγλικά Can-linn ft. Κέισι Σμιθ "Heartbeat" 12 35
10 Λευκορωσία Λευκορωσία Αγγλικά TEO "Cheesecake" 5 87
11 Βόρεια Μακεδονία ΠΓΔΜ Αγγλικά Τιάνα Ντάπτσεβιτς "To The Sky" 13 33
12 Ελβετία Ελβετία Αγγλικά Sebalter "Hunter of Stars" 4 92
13 Ελλάδα Ελλάδα Αγγλικά Freaky Fortune feat. Riskykidd "Rise Up" 7 74
14 Σλοβενία Σλοβενία Αγγλικά, Σλοβενικά Τινκάρα Κόβατς "Round and Round (Spet)" 10 52
15 Ρουμανία Ρουμανία Αγγλικά Πάουλα Σέλινγκ & Ovi "Miracle" 2 125

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώρες του Big Five και η διοργανώτρια χώρα, είχαν μια θέση απευθείας στον τελικό.

Σειρά[32] Χώρα Γλώσσα Καλλιτέχνης Τραγούδι Θέση Βαθμοί
01 Ουκρανία Ουκρανία Αγγλικά Μαρία Γιάρεμτσουκ "Tick-Tock" 6 113
02 Λευκορωσία Λευκορωσία Αγγλικά TEO "Cheesecake" 16 43
03 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Αγγλικά Ντιλάρα Καζίμοβα "Start a Fire" 22 33
04 Ισλανδία Ισλανδία Αγγλικά Pollapönk "No Prejudice" 15 58
05 Νορβηγία Νορβηγία Αγγλικά Καρλ Έσπεν "Silent Storm" 8 88
06 Ρουμανία Ρουμανία Αγγλικά Πάουλα Σέλινγκ & Ovi "Miracle" 12 72
07 Αρμενία Αρμενία Αγγλικά Aram MP3 "Not Alone" 4 174
08 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Μαυροβουνιακά Σεργκέι Τσέτκοβιτς "Moj Svijet" 19 37
09 Πολωνία Πολωνία Πολωνικά, Αγγλικά Donatan & Cleo "My Słowianie (We Are Slavic)" 14 62
10 Ελλάδα Ελλάδα Αγγλικά Freaky Fortune feat. RiskyKidd "Rise Up"" 20 35
11 Αυστρία Αυστρία Αγγλικά Κοντσίτα Βουρστ "Rise Like a Phoenix" 1 290
12 Γερμανία Γερμανία Αγγλικά Ελάιζα "Is It Right" 18 39
13 Σουηδία Σουηδία Αγγλικά Σάνα Νίλσεν "Undo" 3 218
14 Γαλλία Γαλλία Γαλλικά Twin Twin "Moustache" 26 2
15 Ρωσία Ρωσία Αγγλικά Αδελφές Τολματσέβυ "Shine" 7 89
16 Ιταλία Ιταλία Ιταλικά Έμμα Μαρόνε "La mia città" 21 33
17 Σλοβενία Σλοβενία Αγγλικά, Σλοβενικά Τινκάρα Κόβατς "Round and Round (Spet)" 25 9
18 Φινλανδία Φινλανδία Αγγλικά Softengine "Something Better" 11 72
19 Ισπανία Ισπανία Ισπανικά, Αγγλικά Ρουθ Λορένθο "Dancing in the Rain" 10 74
20 Ελβετία Ελβετία Αγγλικά Sebalter "Hunter of Stars" 13 64
21 Ουγγαρία Ουγγαρία Αγγλικά Άντρας Καλάι-Σόντερς "Running" 5 143
22 Μάλτα Μάλτα Αγγλικά Firelight "Coming Home" 23 32
23 Δανία Δανία Αγγλικά Μπασίμ "Cliché Love Song" 9 74
24 Ολλανδία Ολλανδία Αγγλικά The Common Linnets "Calm After the Storm 2 238
25 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Αγγλικά Βαλεντίνα Μονέττα "Maybe (Forse)" 24 14
26 Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Αγγλικά Μόλι "Children of the Universe" 17 40

Πίνακες βαθμολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφοφορία:
  50% Επιτροπή & τηλεψηφοφορία
  100% Επιτροπή
Αποτελέσματα ψηφοφορίας[46][47][48][49]
ESCΣυνολικά.svg ESCΑρμενία.svg ESCΛετονία.svg ESCΕσθονία.svg ESCΣουηδία.svg ESCΙσλανδία.svg ESCΑλβανία.svg ESCΡωσία.svg ESCΑζερμπαϊτζάν.svg ESCΟυκρανία.svg ESCΒέλγιο.svg ESCΜολδαβία.svg ESCΆγιοςΜαρίνος.svg ESCΠορτογαλία.svg ESCΟλλανδία.svg ESCΜαυροβούνιο.svg ESCΟυγγαρία.svg ESCΔανία.svg ESCΓαλλία.svg ESCΙσπανία.svg
ESCΟιδιαγωνιζόμενοι.svg Αρμενία 121 6 5 8 3 5 12 12 3 10 4 12 10 8 5 12 6
Λετονία 33 6 1 6 7 5 2 3 2 1
Εσθονία 36 5 10 5 5 5 4 2
Σουηδία 131 4 8 7 10 6 6 10 8 10 3 8 8 5 10 10 6 12
Ισλανδία 61 5 2 7 3 4 7 1 7 6 8 8 3
Αλβανία 22 2 5 1 12 2
Ρωσία 63 7 4 1 2 2 10 6 1 12 5 4 5 4
Αζερμπαϊτζάν 57 2 4 1 7 10 5 6 6 2 4 7 1 2
Ουκρανία 118 12 7 10 6 7 3 7 12 7 8 4 7 5 8 3 7 5
Βέλγιο 28 6 4 4 7 1 3 2 1
Μολδαβία 13 4 1 2 6
Άγιος Μαρίνος 40 2 1 3 4 8 3 6 4 1 7 1
Πορτογαλία 39 3 4 1 1 6 3 2 3 3 5 8
Ολλανδία 150 10 12 12 12 12 2 2 3 7 10 2 12 12 1 12 12 10 7
Μαυροβούνιο 63 8 3 12 5 2 1 5 6 6 4 7 4
Ουγγαρία 127 1 3 8 10 8 10 8 8 8 12 4 8 10 10 6 3 10

12 βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Συμμετέχων Χώρα που δίνει 12 βαθμούς
8 Ολλανδία Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Σουηδία
4 Αρμενία Γαλλία, Ολλανδία, Ρωσία, Ουκρανία
2 Ουκρανία Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν
1 Σουηδία Ισπανία
Αλβανία Μαυροβούνιο
Ρωσία Μολδαβία
Μαυροβούνιο Αλβανία
Ουγγαρία Βέλγιο

Οι Αλβανία, Μαυροβούνιο, Άγιος Μαρίνος και Μολδαβία χρησιμοποίησαν κριτικές επιτροπές

2ος Ημιτελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφοφορία:
  50% Επιτροπή & τηλεψηφοφορία
  100% Επιτροπή
Αποτελέσματα ψηφοφορίας[51][52][53]
ESCΣυνολικά.svg ESCΜάλτα.svg ESCΙσραήλ.svg ESCΝορβηγία.svg ESCΓεωργία.svg ESCΠολωνία.svg ESCΑυστρία.svg ESCΛιθουανία.svg ESCΦινλανδία.svg ESCΙρλανδία.svg ESCΛευκορωσία.svg ESCπΓΔΜ.svg ESCΕλβετία.svg ESCΕλλάδα.svg ESCΣλοβενία.svg ESCΡουμανία.svg ESCΓερμανία.svg ESCΙταλία.svg ESCΗνωμένοΒασίλειο.svg
ESCΟιδιαγωνιζόμενοι.svg Μάλτα 63 2 8 4 1 1 5 3 4 12 5 3 3 5 7
Ισραήλ 19 3 2 5 6 1 2
Νορβηγία 77 7 5 6 5 8 10 8 4 2 7 4 4 7
Γεωργία 15 2 6 5 1 1
Πολωνία 70 1 4 7 2 4 2 10 3 3 3 5 12 10 4
Αυστρία 169 10 10 8 10 10 10 12 12 7 6 12 12 10 12 4 12 12
Λιθουανία 36 5 7 2 5 6 1 10
Φινλανδία 97 3 12 1 8 8 5 10 10 8 4 2 5 5 8 8
Ιρλανδία 35 4 1 3 5 4 7 1 2 1 2 5
Λευκορωσία 87 6 7 1 12 7 10 12 7 1 2 8 6 8
ΠΓΔΜ 33 3 2 2 1 1 10 12 2
Ελβετία 92 5 5 12 6 7 8 6 3 1 5 8 10 10 3 3
Ελλάδα 74 8 6 6 3 1 3 4 4 12 4 3 7 6 6 1
Σλοβενία 52 8 4 4 3 7 3 2 6 6 7 2
Ρουμανία 125 12 12 10 6 12 2 6 7 8 8 7 10 7 8 4 6

12 βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Συμμετέχων Χώρα που δίνει 12 βαθμούς
7 Αυστρία Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο
3 Ρουμανία Αυστρία, Ισραήλ, Μάλτα
2 Λευκορωσία Γεωργία, Λιθουανία
1 Μάλτα ΠΓΔΜ
Πολωνία Γερμανία
Φινλανδία Νορβηγία
ΠΓΔΜ Σλοβενία
Ελβετία Πολωνία
Ελλάδα Λευκορωσία

Η Γεωργία και η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν τις επιτροπές λόγω τεχνικών προβλημάτων με την τηλεψηφοφορία.[54][55]

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφοφορία:
  50% Επιτροπή & τηλεψηφοφορία
  100% Επιτροπή
  100% Τηλεψηφοφορία
Voting Results[57][58][59][60]
ESCΣυνολικά.svg ESCΑζερμπαϊτζάν.svg ESCΕλλάδα.svg ESCΠολωνία.svg ESCΑλβανία.svg ESCΆγιοςΜαρίνος.svg ESCΔανία.svg ESCΜαυροβούνιο.svg ESCΡουμανία.svg ESCΡωσία.svg ESCΟλλανδία.svg ESCΜάλτα.svg ESCΓαλλία.svg ESCΗνωμένοΒασίλειο.svg ESCΛετονία.svg ESCΑρμενία.svg ESCΙσλανδία.svg ESCπΓΔΜ.svg ESCΣουηδία.svg ESCΛευκορωσία.svg ESCΓερμανία.svg ESCΙσραήλ.svg ESCΠορτογαλία.svg ESCΝορβηγία.svg ESCΕσθονία.svg ESCΟυγγαρία.svg ESCΜολδαβία.svg ESCΙρλανδία.svg ESCΦινλανδία.svg ESCΛιθουανία.svg ESCΑυστρία.svg ESCΙσπανία.svg ESCΒέλγιο.svg ESCΙταλία.svg ESCΟυκρανία.svg ESCΕλβετία.svg ESCΓεωργία.svg ESCΣλοβενία.svg
ESCΟιδιαγωνιζόμενοι.svg Ουκρανία 113 10 5 5 1 7 7 7 8 5 8 2 10 2 5 5 6 4 10 6
Λευκορωσία 43 7 1 12 8 1 5 3 6
Αζερμπαϊτζάν 33 12 10 3 1 7
Ισλανδία 58 8 5 1 6 7 4 4 2 6 5 2 1 7
Νορβηγία 88 3 7 6 1 10 2 2 5 1 3 4 5 3 3 7 7 8 1 5 5
Ρουμανία 72 6 8 4 1 8 1 4 12 2 8 8 5 5
Αρμενία 174 7 1 6 2 10 7 8 7 6 12 10 2 8 5 10 6 6 4 5 7 3 4 12 4 10 12
Μαυροβούνιο 37 6 12 12 7
Πολωνία 62 2 1 4 5 3 5 2 7 10 2 3 2 8 7 1
Ελλάδα 35 4 2 4 1 2 7 6 2 3 4
Αυστρία 290 1 12 5 8 2 8 5 12 10 10 12 6 10 3 12 7 12 12 10 4 10 7 12 12 10 12 12 12 8 12 10 12
Γερμανία 39 8 4 2 6 5 7 5 2
Σουηδία 218 2 4 7 10 12 3 12 2 8 7 4 7 8 7 10 8 8 10 8 6 4 10 7 6 10 10 12 6 2 8
Γαλλία 2 1 1
Ρωσία 89 12 10 5 2 10 6 12 3 2 1 8 6 4 8
Ιταλία 33 10 6 12 1 2 2
Σλοβενία 9 8 1
Φινλανδία 72 3 3 4 2 6 3 5 6 4 7 6 6 4 3 6 4
Ισπανία 74 2 12 5 6 5 4 2 1 4 5 2 6 4 2 2 8 4
Ελβετία 64 4 10 5 6 3 3 1 5 3 7 1 5 2 3 2 1 3
Ουγγαρία 143 8 6 8 7 3 12 10 6 4 1 6 10 7 5 7 6 7 4 1 5 7 2 7 3 1
Μάλτα 32 5 1 4 5 10 3 3 1
Δανία 74 6 1 4 1 3 3 1 8 8 8 5 1 6 1 3 6 3 6
Ολλανδία 238 8 12 2 10 3 3 8 8 12 4 12 7 10 2 12 10 12 12 12 10 8 12 10 7 8 4 10 10
Άγιος Μαρίνος 14 3 3 3 4 1
Ηνωμένο Βασίλειο 40 5 7 4 4 3 8 5 1 3
Κάθετα, ο πίνακας είναι ταξινομημένος ανά σειρά εμφάνισης. Οριζόντια, ο πίνακας είναι ταξινομημένος ανά σειρά ψηφοφορίας.

12 βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N. Συμμετέχων Χώρα που δίνει 12 βαθμούς
13 Αυστρία Βέλγιο, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο
8 Ολλανδία Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία
3 Αρμενία Αυστρία, Γαλλία, Γεωργία
Σουηδία Δανία, Ρουμανία, Ουκρανία
2 Μαυροβούνιο Αρμενία, ΠΓΔΜ
Ρωσία Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία
1 Ιταλία Μάλτα
Αζερμπαϊτζάν Άγιος Μαρίνος
Λευκορωσία Ρωσία
Ρουμανία Μολδαβία
Ισπανία Αλβανία
Ουγγαρία Μαυροβούνιο

Παρακάτω είναι οι δώδεκα βαθμοί ξεχωριστά από κριτικές επιτροπές και τηλεψηφοφορίες των χωρών:

Άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Σημείωση Τελευταία Συμμετοχή
Ανδόρρα Ανδόρα Στις 6 Σεπτεμβρίου η Ανδόρα ανακοίνωσε πως δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη. Αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους και έναν σφιχτό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η Ανδόρα δεν έλαβε μέρος εκείνη τη χρονιά.[62] 2009
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Παρόλο που αρχικά ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (BHRT) είχε επιβεβαιώσει την επιστροφή της στην Κοπεγχάγη, στις 18 Δεκεμβρίου 2013 ανακοινώθηκε επίσημα πως τελικά δεν θα επιστρέψει αφού δεν βρήκε την κατάλληλη χορηγία για τη συμμετοχή της και αφού τελικά επέλεξε να συμμετάσχει στην Turkvision. Δεν επέστρεψε ούτε το 2015.[63] 2012
Βουλγαρία Βουλγαρία Αν και η Βουλγαρία αρχικά είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στο ερχόμενο διαγωνισμό, τελικά στις 22 Νοεμβρίου 2013, το δημόσιο κανάλι ΒΝΤ δήλωσε ότι η Βουλγαρία αποχωρεί από τον διαγωνισμό για οικονομικούς λόγους και λόγω των περικοπών.[64] 2013
Κροατία Κροατία Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Κροατίας HRT αποφάσισε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό, λόγω των οικονομικών δυσκολιών και λόγω ότι η τελευταία φορά που πέρασε στον τελικό ήταν το 2009.[65] 2013
Κύπρος Κύπρος Λόγω των οικονομικών περιορισμών, των περικοπών του προϋπολογισμού που υλοποιούνταν από το κανάλι και λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Κύπρου ΡΙΚ είχε αποφασίσει πως η χώρα δεν θα ελάμβανε μέρος στην Κοπεγχάγη το 2014.[66] Προτάθηκε ένας άλλος τηλεοπτικός φορέας της Κύπρου, το Sigma TV, να ενισχύσει οικονομικά το ΡΙΚ, και έτσι απέμενε η τελική απόφαση του ΡΙΚ[67]. Τελικά στις 9 Ιανουαρίου εκδόθηκε η λίστα με τις συμμετέχουσες χώρες, όπου η Κύπρος δεν ήταν μέσα. Μετέδωσε όμως όλο τον διαγωνισμό του 2014.[1] 2013
Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν Το Λίχτενσταϊν επιβεβαίωσε στο esctoday.com στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 πως δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει μέλος της EBU και να συμμετάσχει στον προσεχή διαγωνισμό στην Κοπεγχάγη αυτή τη στιγμή. Δεν έχει αποκλειστεί όμως ένα ντεμπούτο το 2015.[68] -
Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο Το Λουξεμβούργο είχε ανακοινώσει από την αρχή πως δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό μετά από πολλά χρόνια αποχής, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που θα αντιμετώπιζε σε περίπτωση που τερμάτιζε πρώτο και λόγω της κακής τηλεθέασης. Στις 24 Ιουλίου 2013 επιβεβαίωσε επίσημα πως δεν θα επιστρέψει στον προσεχή διαγωνισμό στη Δανία.[69] 1993
Μαρόκο Μαρόκο Το SNRT επιβεβαίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 πως το Μαρόκο δεν βλέπει αδύνατη μια συμμετοχή στον διαγωνισμό στο μέλλον αλλά προς το παρόν για το 2014 επιβεβαίωσε πως δεν θα συμμετάσχει.[70] 1980
Μονακό Μονακό Ο Εθνικός Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας TMC επιβεβαίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 πως το Μονακό δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2014. Ως εκ τούτου, το Μονακό δεν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.[71] 2006
Σερβία Σερβία Στις 22 Νοεμβρίου 2013 το δημόσιο κανάλι της Σερβίας RTS δήλωσε την αποχώρηση της χώρας από τον διαγωνισμό λόγω οικονομικών δυσχερειών και της έλλειψης διαθέσιμης χορηγίας για μια πιθανή συμμετοχή της Σερβίας.[72] 2013
Σλοβακία Σλοβακία Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 ανακοινώθηκε επίσημα από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (RTVs) της Σλοβακίας πως δεν θα επιστρέψει στον προσεχή διαγωνισμό στην Κοπεγχάγη. Οι λόγοι που δεν επέστρεψε είναι τόσο οικονομικοί αλλά και τόσο από τη χαμηλή κατάταξη τα τελευταία χρόνια.[73] 2012
Τουρκία Τουρκία Στις 14 Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως αν δεν αλλάξουν οι κανόνες δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό. Στις 7 Νοεμβρίου 2013 που ήδη είχαν αλλάξει τους κανόνες στον διαγωνισμό, ο ίδιος ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας TRT ανακοίνωσε πως δεν θα επιστρέψει τελικά στον διαγωνισμό του 2014 επειδή δεν άλλαξαν τους κανόνες όπως ήθελαν αυτοί δηλαδή: η εισαγωγή ενός μικτού συστήματος ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής / τηλεψηφοφορίας 50/50 και την τρέχουσα κατάσταση του " Big Five " δηλαδή πέντε χώρες να περνάνε αυτόματα στον τελικό. Αυτό που γίνεται τους φαίνεται άδικο και γι ' αυτόν ακριβώς τον λόγο όπως πέρυσι δεν επιστρέφουν στον διαγωνισμό. Δήλωσαν όμως με μεγάλη προθυμία να επιστρέψουν στον διαγωνισμό στο εγγύς μέλλον.[74] 2012
Τσεχία Τσεχία Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Τσεχίας CT, επιβεβαίωσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 πως δεν θα συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη αφού δεν υπάρχουν καν σχέδια και δεν έχουν καμία πρόθεση για την επιστροφή της λόγω χαμηλής τηλεθέασης, οικονομικών προβλημάτων και λόγω των χαμηλών θέσεων τα χρόνια που συμμετείχε.[75] 2009

Περιστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δηλώσεις του αρμένιου διαγωνιζόμενου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εβδομάδα του διαγωνισμού, ο αρμένιος διαγωνιζόμενος Aram Mp3 σχολίασε την εικόνα της Conchita Wurst λέγοντας ότι ο τρόπος ζωής της ήταν "μη φυσικός"[76] και ότι έπρεπε να αποφασίσει να είναι γυναίκα ή άνδρας. Η δήλωση προκάλεσε διαμάχη, μετά από την οποία ο Aram Mp3 εξέφρασε συγγνώμη και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ότι σήμαινε ότι ήταν ένα αστείο.[77] Ο Wurst δέχτηκε τη συγνώμη λέγοντας: "Πρέπει να πω ότι αν είναι αστείο δεν είναι αστείο ... αλλά μου ζήτησε συγγνώμη και αυτό είναι καλό για μένα."[78][79]

Η κριτική επιτροπή της Γεωργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής της Γεωργίας στο Μεγάλο Τελικό κηρύχθηκαν άκυρες, καθώς όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής ψήφισαν ακριβώς τα ίδια από 3 βαθμούς μέχρι και 12 βαθμούς. Σύμφωνα με την EBU, αυτό συνιστά μια στατιστική αδυναμία. Επομένως, μόνο το αποτέλεσμα της τηλεόρασης της Γεωργίας χρησιμοποιήθηκε για τη διανομή των γεωργιανών πόντων στον Μεγάλο Τελικό.[80]

Σχόλια του εκπρόσωπου βαθμολογίας στης Λιθουανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκπρόσωπος βαθμολογίας της Λιθουανίας, Ignas Krupavičius, λίγο πριν ανακοινώσει ότι δέκα πόντοι της εκλογής της χώρας του είχαν ανατεθεί στον Conchita Wurst, δήλωσε σχετικά με τη γενειάδα του Wurst: «Τώρα είναι καιρός να ξυριστεί», έπειτα έβγαλε ένα ξυράφι και προσποιήθηκε ότι ξύπνησε το πρόσωπό του, πριν γελώντας στο αστείο. Ο οικοδεσπότης Νικολάι Κόπελ απάντησε σε αυτό λέγοντας: "Χρόνος ξυρίσματος; νομίζω όχι", επειδή η επόμενη χώρα που ανακοίνωσε τις ψήφους ήταν η Αυστρία. Ο σχολιαστής του BBC Graham Norton εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το αστείο και υποστήριξε την απάντηση του Koppel.[81]

Αντίδραση στη συμμετοχή της Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αδελφές Tolmachevy της Ρωσίας αποτέλεσαν το αντικείμενο της έκφρασης από το ακροατήριο, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού και όταν κατέκτησαν τον τελικό.[82] Οι πράξεις της Ρωσίας έγιναν επίσης εν κινήσει κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού και όταν ο ρώσος εκπρόσωπος βαθμολογίας εξέδωσε τις τρεις πρώτες ψήφους. Τα βουητά ακούστηκαν επίσης όταν οι χώρες απονεμούσαν ψήφους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων γειτονικών χωρών όπως η Αρμενία και η Λευκορωσία.[83]

Διαταραχή ασφάλειας του διαδικτυακού ακτιβιστή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ο Conchita Wurst κέρδισε και εκτέλεσε ξανά το τραγούδι, και λίγο πριν το τέλος της τηλεοπτικής εκπομπής, πατήστε φωτογράφοι γεμάτοι γύρω από το Wurst για φωτογραφίες. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, ο Εσθονός ακτιβιστής "Free Anakata" Meelis Kaldalu κατάφερε να παραβιάσει την ασφάλεια και να προσεγγίσει την Wurst δίνοντας τα λουλούδια της και τη σημαία της Δανίας. Αποδέχτηκε τα λουλούδια και ο Καλδάλου γονάτισε μπροστά της. αυτό που είπε δεν μπορούσε να ακουστεί. Καθώς το προσωπικό ασφαλείας διαπίστωσε ότι η Kaldalu δεν έπρεπε να είναι εκεί, άρχισαν να τον απομακρύνουν, και ο Kaldalu παρήγαγε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο είχε κρυώσει κάτω από το πουκάμισό του, διαβάζοντας "#free anakata".[84][85]

Άλλα βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Μαρσέλ Μπεζανσόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βραβεία Marcel Bezençon για πρώτη φορά δόθηκαν κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2002 στο Τάλιν της Εσθονίας, τιμώντας τα καλύτερα τραγούδια που πήραν μέρος τότε.Ιδρύθηκαν από τον Christer Björkman (εκπρόσωπος της Σουηδίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1992,ενώ ήταν και επικεφαλής της σουηδικής αποστολής το 2013 και το 2015)και τον Richard Herrey (μέλος των Herreys που νίκησαν τον διαγωνισμό του 1984).Τα βραβεία αυτά έχουν το όνομα του πρώην διευθυντή της EBU, Μαρσέλ Μπεζανσόν και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Κατηγορία Βραβείου Χώρα Τραγούδι Καλλιτέχνης Συνθέτης/ες
Βραβείο Καλλιτέχνη Ολλανδία "Calm After the Storm" The Common Linnets Ίλσε ΝτεΛάνγκε, Τζέι Μπί Μέιτζερς, Ρόμπ Κρόσμπι, Μάθιου Κρόσμπι, Τζέικ Εθερίτζε
Βραβείο Συνθέτη
Βραβείο Δημοσιογράφων Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Κοντσίτα Βουρστ Τσάρλεϊ Μάσον, Τζόι Πατούλκα, Αλί Ζουκόφσκι, Τζούλιαν Μάας

OGAE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το OGAE είναι μία ετήσια παράδοση, που δημιουργήθηκε το 1984, η οποία επιτρέπει στα μέλη-κλαμπ (γύρω στα 30) να ψηφίζουν κάθε χρόνο για το αγαπημένο τους τραγούδι. Όσο αναφορά για τον διαγωνισμό του 2014, με δημοσκόπηση ψήφου, είναι τα κορυφαία πέντε συνολικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής:[86]

Χώρα Τραγούδι Τραγουδιστής Συνθέτης Αποτελέσματα του OGAE
Σουηδία "Undo" Σάνα Νίλσεν Φρέντρικ Κέμπε, Ντέιβιντ Κρόιγκερ, Hamed "K-One" Pirouzpanah 354
Ουγγαρία Ουγγαρία "Running" Άντρας Καλάι-Σόντερς Άντρας Καλάι-Σόντερς, Ιστβάν Ταμπάρ 262
Ισραήλ Ισραήλ "Same Heart" Μέι Φάινγκολντ Ράμι Τάλμιντ 233
Αυστρία "Rise Like a Phoenix" Κοντσίτα Βουρστ Τσάρλι Μέισον, Τζόι Πατούλκα, Άλι Ζουκόφσκι, Τζούλιαν Μαάς 221
Ηνωμένο Βασίλειο "Children of the Universe" Molly Μόλι Σμίτεν-Ντάουνς, Άντερς Χάνσον 162

Βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω πληροφορίες: Barbara Dex Award

Το χιουμοριστικό βραβείο για το χειρότερο ντύσιμο κέρδισε η συμμετοχή της Λιθουανίας με τη Βιλίγια.[87][88]

Place Country Performer(s) Votes
1 Λιθουανία Βίλγια 311
2 Ιταλία Έμμα 90
3 Μολδαβία Κριστίνα Σκάρλατ 90
4 Γεωργία The Shin και Mariko 76
5 Αλβανία Χέρσι 64

Διεθνείς αναμεταδόσεις και ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά ψηφοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αζερμπαϊτζάν – Σαμπίνα Μπαμπάεβα
    (εκπροσώπησε το Αζερμπαϊτζάν στον διαγωνισμό του 2012)
  2. Ελλάδα – Ανδριάνα Μαγκανιά
  3. Πολωνία – Παουλίνα Τσίλεφσκα (Paulina Chylewska)
  4. Αλβανία – Άντρι Τζάχου
  5. Άγιος Μαρίνος – Μικέλε Περνιόλα
    (εκπροσώπησε τον Άγιο Μαρίνο στον junior διαγωνισμό του 2013 και ήταν συμμετοχή του Αγίου Μαρίνου το 2015)
  6. Δανία – Σόφι Λάρσεν-Κάλκε
  7. Μαυροβούνιο – Τιάνα Μίσκοβιτς
  8. Ρουμανία – Σόνια Άργκιντ Ιονέσκου
  9. Ρωσία – Άλσου
    (εκπροσώπησε τη Ρωσία στον διαγωνισμό του 2000)
  10. Ολλανδία – Τιμ Ντάουσμα
  11. Μάλτα – Βαλεντίνα Ρόσι
  12. Γαλλία – Ελοντί Σιγκό
  13. Ηνωμένο Βασίλειο – Σκοτ Μιλς
  14. Λετονία – Ραλφς Άιλαντς
    (εκπροσώπησε τη Λετονία στον διαγωνισμό του 2013 ως μέλος του συγκροτήματος PeR)
  15. Αρμενία – Άννα Αβανεσιάν
  16. Ισλανδία – Μπένεντικτ Φάλσον
  17. Βόρεια Μακεδονία – Μάρκο Μαρκ
  18. Σουηδία – Alcazar
  19. Λευκορωσία – Αλιόνα Λάνσκαγια
    (εκπροσώπησε τη Λευκορωσία στον διαγωνισμό του 2013)
  20. Γερμανία – Ελένε Φίσερ
  21. Ισραήλ – Όφερ Ναχσόν
  22. Πορτογαλία – Ζοάνα Τέλες
  23. Νορβηγία – Μαργκρέτε Ρεντ (Margrethe Røed)
  24. Εσθονία – Λάουρι Πίλαπ (Lauri Pihlap)
    (νικητής του διαγωνισμού το 2001 ως μέλος του ντουέτου 2XL)
  25. Ουγγαρία – Εύα Νοβοντόμσκι
  26. Μολδαβία – Ολίβια Φουρτούνα
  27. Δημοκρατία της Ιρλανδίας – Νίκι Μπερν
  28. Φινλανδία – Ρεντράμα
  29. Λιθουανία – Ιγκνάς Κρουπαβίτσιους
  30. Αυστρία – Κάτι Μπέλοβιτς
  31. Ισπανία – Καρολίνα Κασάδο
  32. Βέλγιο – Ανζελίκ Βλιέγκ (Angelique Vlieghe)
  33. Ιταλία – Λίνους
  34. ΟυκρανίαΖλάτα Όγκνιεβιτς
    (εκπροσώπησε την Ουκρανία στον διαγωνισμό του 2013)
  35. Ελβετία – Κουρτ Εσμπάχερ (Kurt Aeschbacher)
  36. Γεωργία – Σόφι Τζελοβάνι & Νόντι Τατισβίλι
    (εκπροσώπησαν τη Γεωργία στον διαγωνισμό του 2013)
  37. Σλοβενία – Ούλα Φουρλάν

Διεθνής αναμετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος  – Ιταλικά: Λία Φιόριο και Τζίτζι Ρεστίβο (SMtv San Marino και Radio San Marino, όλο το διαγωνισμό);[89] Αγγλικά: Τζον Κένεντι O'Κόνορ και Τζαμαρίε Μίκοβιτς (SMtv Web TV (σε απευθείας σύνδεση), όλο το διαγωνισμό)[90]
  • Αζερμπαϊτζάν – Κονούλ Αριφγκιζί (İTV και İTV Radio, όλο το διαγωνισμό)[91]
  • Αλβανία – Άντρι Τζάχου (TVSH, RTSH Muzikë και Radio Tirana, όλο τον διαγωνισμό)[92]
  • Αρμενία – – Έρικ Ανταρανιάν και Άννα Αβανεσιάν (Armenia 1, ημιτελικοί);[93] Τιγκράν Ντανιελιάν και Αρεβίκ Ουντουμιάν (Armenia 1, όλο τον διαγωνισμό)
  • Αυστρία – Άντι Κνολ (ORF eins, όλο το διαγωνισμό)[94]
  • Βέλγιο – Ολλανδικά: Πέτερ βαν ντε Βέιρε και Εύα Ντέλεμαν (één και Radio 2, όλο το διαγωνισμό)[95] Γαλλικά: Ζαν Λουί Λαχαγιέ και Maureen Louys (La Une, όλο το διαγωνισμό)[96]
  • Γαλλία Γαλλία  – Οντρί Σοβό και Μπρουνό Μπερμπερές (France Ô, πρώτος ημιτελικός) Σιρίλ Φερό και Νατάσα Σεν-Πιερ (France 3, τελικός)[97]
  •  Γερμανία – Πέτερ Ούρμπαν (EinsPlus, όλο το διαγωνισμό; Phoenix, ημιτελικοί; Das Erste, τελικός)[98]
  • Γεωργία Γεωργία – Λάντο Τατισβίλι και Ταμούνα Μουσερίτζε (GBP First Channel, όλο το διαγωνισμό)[99][100]
  • Δανία Δανία – Άντερς Μπίσγκαρντ (DR1, ημιτελικοί; DR P4, τελικό);[101][102] Όλε Τόπχολμ (DR1, τελικός);[103] Πέτερ Φάλκτοφτ και Έσμπεν Μπιέρε Χάνσεν (DR3, τελικός);[104] Εκτελεστές νοηματικής γλώσσας (DR Ramasjang, τελικός);[105]
  • Ελβετία – Γερμανικά: Σβεν Επινέ (SRF zwei, ημιτελικούς; SRF 1, τελικός), Ιταλικά: Σάντι Άλτερματ και Αλεσάντρο Μπερτόλιο (RSI La 2, δεύτερος ημιτελικός; RSI La 1, τελικός), Γαλλικά: Ζαν-Μαρκ Ρισάρ και Βαλερί Οζιέ (RTS Deux, δεύτερος ημιτελικός; RTS Un, τελικός) [106]
  • Ελλάδα Ελλάδα – Μαρία Κοζάκου (Ν1 και Ν HD, ημιτελικοί), Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Καπουτζίδης (N1 και Ν HD, τελικός)[107]
  • Εσθονία Εσθονία  – Μάρκο Ράικοπ (ETV, όλο τον διαγωνισμό)[108] Μαρτ Γιουρ και Άντρους Κίβιρακ (Andrus Kivirähk) (Raadio 2, 1ος ημιτελικός και τελικός)[109]
  • Ηνωμένο Βασίλειο – Σκοτ Μιλς και Λόρα Γουάιτμορ (BBC Three, ημιτελικοί);[110] Γκράχαμ Νόρτον (BBC One, τελικός); Άνα Μάτρονιτς (Radio 2 Eurovision, δεύτερος ημιτελικός);[111] Κεν Μπρους (BBC Radio 2, τελικός)[112]
  • Ιρλανδία Ιρλανδία – Μάρτι Γουέλαν (RTÉ Two, ημιτελικοί; RTÉ One, τελικός)[113]
  • Ισραήλ Ισλανδία  – Φέλιξ Μπέργκσον (RÚV και Rás 2, όλο το διαγωνισμό)[114][115]
  •  Ισπανία – Χοσέ Μαρία Ινίγο (La 2 (TVE), 1ος ημιτελικός; La 1 (TVE) και La 1 HD, τελικός)[116]
  • Ισραήλ ΙσραήλΕβραϊκά/Αραβικά με υπότιτλους (Channel 1 και Channel 33, όλο το διαγωνισμό);[117] Κόμπι Μενόρα και Γιουβάλ Κάσπιν(88 FM, όλο τον διαγωνισμό)[118]
  • Ιταλία Ιταλία - Μάρκο Αρντεμάνι και Φιλίπο Σολιμπέλο (Rai 4, ημιτελικούς), Linus και Nicola Savino (Rai 2, τελικός)[119]
  • Λετονία Λετονία – Βάλτερς Φρίντενμπεργκς και Κάρλις Μπουμάιστερς (LTV1, όλο το διαγωνισμό)[120]
  • Λευκορωσία – Εβγένι Περλίν (Belarus-1 και Belarus-24, όλο το διαγωνισμό)[121]
  • Λιθουανία Λιθουανία – Νταρίους Ουζκουράιτις (LRT και LRT Radijas, όλο το διαγωνισμό)[122]
  • Μάλτα Μάλτα – Κάρλο Μποργκ Μπονάτσι (TVM, όλος ο διαγωνισμός)[123]
  • Μαυροβούνιο – Ντράζεν Μπάουκοβιτς & Ταμάρα Ιβάνκοβιτς (TVCG 1, όλο το διαγωνισμό); Σόνια Σάβοβιτς και Σάνια Πέγιοβιτς (Radio Crne Gore και Radio 98, όλο το διαγωνισμό)[124]
  • Μολδαβία – Ντανιέλα Μπαμπίτσι (Moldova 1 και Radio Moldova, όλος ο διαγωνισμός)[125][126]
  • Νορβηγία Νορβηγία  – Όλαφ Φίκσμο Σλέταν (NRK1, όλο το διαγωνισμό); Ρόνι Μπρέντε Άασε, Σίλιε Ράιτεν Νόρντνες και Λίνε Ελφσοσχάγκεν ' (Line Elvsåshagen) (NRK3, τελικός)[127][128]
  • Ολλανδία – Κόρναλντ Μάας και Γιαν Σμιτ (Nederland 1 και BVN, όλο το διαγωνισμό)[129][130]
  • Ουγγαρία Ουγγαρία  – Γκαμπόρ Γκούντελ Τάκατς (M1, όλο το διαγωνισμό)[131]
  • Ουκρανία Ουκρανία – Τιμούρ Μιροσνιτσένκο και Τετιάνα Τερέχοβα (First National, όλος ο διαγωνισμός);[132][133][134] Ολένα Ζελιτσένκο (NRCU, all shows)[135]
  • Βόρεια Μακεδονία – Καρολίνα Πετκόφσκα (MRT 1, όλο τον διαγωνισμό)[136][137]
  • Πολωνία – Αρτούρ Ορζέχ (TVP1, TVP1 HD και TVP Πολωνίας ζωντανά, TVP Rozrywka μία μέρα μετά, όλο το διαγωνισμό)[138]
  • Πορτογαλία – Σίλβια Αλμπέρτου 1ο ημιτελικό και τελικό (ζωντανά), 2ο ημιτελικό (με καθυστέρηση)[139][140]
  • Flag of Romania.svg Ρουμανία – Μπογκντάν Στανέσκου (TVR1, TVRi και TVR HD, όλο το διαγωνισμό)[141])
  • Ρωσία Ρωσία – Όλγα Σελέστ και Ντμίτρι Γκουμπέρνιεφ (Russia-1, όλο τον διαγωνισμό).[142][143]
  • Σλοβενία Σλοβενία – Αντρέι Χόφερ (RTV SLO2, ημιτελικοί; RTV SLO1 και Televizija Maribor, τελικός; Radio Val 202 και Radio Maribor, δεύτερος ημιτελικός και τελικός; RTV 4D, όλο το διαγωνισμό)[144]
  • Σουηδία – Μαλίν Όλσον και Έντουαρτ αφ Σιλέν (SVT1, όλο το διαγωνισμό)[145]
  • Φινλανδία Φινλανδία – Φινλανδικά: Γιόρμα Χιτεμάκι και Σάνα Πιρκαλάινεν (Yle TV2 και Yle Radio Suomi, όλο το διαγωνισμό); Σουηδικά: Εύα Φραντς και Γιόχαν Λίντρος (Yle TV2 και Yle Radio Vega, όλο το διαγωνισμό)[146]

Μη συμμετέχουσες χώρες

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «37 χώρες θα συμμετέχουν στην Κοπεγχάγη». Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2014. 
  2. Roxburgh, Gordon (10 Μαΐου 2013). «The 2013 organisers press conference». Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  3. Siim, Jarmo (18 Μαρτίου 2013). «Malmö: Updates about the contest». Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  4. Gripper, Ann (19 Μαΐου 2013). «When is Eurovision 2014? The early song contest information». Daily Mirror. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2013. 
  5. «Eurovision became three times more expensive than planned» (στα Danish). Denmark's Radio. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. Jiandani, Sanjay (7 Νοεμβρίου 2013). «Πορτογαλία: RTP επιβεβαιώνει τη συμμετοχή στην Eurovision 2014». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013. 
  7. Jiandani, Sanjay (5 Δεκεμβρίου 2013). «TVP θα συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. 
  8. Bakker, Sietse (4 Ιουνίου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 reaches 195 million worldwide». eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2014. 
  9. London, Stephane (4 Σεπτεμβρίου 2013). «Denmark 2014: From a shipyard to a Eurovision temple». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. 
  10. «These cities want to host Eurovision 2014». Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2013. 
  11. Jiandani, Sanjay. «Denmark: Copenhagen and Herning bid to host Eurovision 2014». esctoday. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013. 
  12. Jiandani, Sanjay. «Denmark: Aalborg to enter host city race?». esctoday. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  13. Jiandani, Sanjay. «Denmark: Fredericia joins the bidding race». esctoday. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  14. Jiandani, Sanjay. «Denmark: Horsens bids to host Eurovision in a prison». esctoday. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 
  15. Kolby, Maiken (19 Ιουνίου 2013). «Her skal Det Internationale Melodi Grand Prix 2014 holdes» [Here the Eurovision Song Contest 2014 held]. Ekstra Bladet (στα Danish). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  16. Kolby, Maiken (19 Ιουνίου 2013). «Sådan ser det ud, hvis DR holder Melodi Grand Prix i egen baghave» [What it looks like if DR keeps Eurovision Song Contest in own backyard]. Ekstra Bladet (στα Danish). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  17. «Trekantområdet trækker sit kandidatur som vært for ESC 2014» [Triangle Region withdraws its candidacy as host of ESC 2014]. Fredericia Kommune (στα Danish). 25 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  18. «Fodbold sparker Melodi Grand Prix ud af Parken» [Football kicks Eurovision out of park]. Danmarks Radio (στα Danish). 28 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2013. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  19. «About Voting». European Broadcasting Union. eurovision.tv. Μάιος 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015. 
  20. «Full Splitt Results». European Broadcasting Union. eurovision.tv. Μάιος 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015. 
  21. «Full Splitt Results». European Broadcasting Union. eurovision.tv. Μάιος 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015. 
  22. «Rules of the 59th Eurovision Song Contest» (PDF). European Broadcasting Union. eurovision.tv. 20 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. 
  23. Siim, Jarmo (20 Σεπτεμβρίου 2013). «Jury rules tightened for 2014 Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union. eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. 
  24. Jiandani, Sanjay (13 Ιανουαρίου 2014). «Eurovision 2014: Semi-finals allocation draw on 20 January». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2014. 
  25. Siim, Jarmo (24 Νοεμβρίου 2013). «Sweden and Norway drawn into Semi-Finals». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2013. 
  26. Hidalgo, Rodrigo Romero (13 Ιανουαρίου 2014). «General: Semifinal allocation draw». escXtra.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2014. 
  27. name=Countries>Siim, Jarmo (17 Ιανουαρίου 2014). «Η Σλοβενία συμμετέχει στη Eurovision 2014, Ημιτελική κλήρωση κατανομής τη Δευτέρα». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014. 
  28. Siim, Jarmo (17 Ιανουαρίου 2014). «Slovenia joins Eurovision 2014, Semi-Final Allocation Draw on Monday». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014. 
  29. Theilen, David (30 Οκτωβρίου 2013). «Jury rules tightened for 2014 Eurovision Song Contest». wiwibloggs.com. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013. 
  30. Waddell, Nathan (17 Μαρτίου 2014). «General: Denmark drawn 23rd in Grand Final». escXtra.com. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. 
  31. Siim, Jarmo (24 Μαρτίου 2014). «Running order for Eurovision Semi-Finals decided». Eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2014. 
  32. 32,0 32,1 Eurovision.tv (9 Μαΐου 2014). «Running order for the Grand Final revealed!». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2014. 
  33. Dolgov, Anna (7 Μαΐου 2014). «Eurovision Turns Political as Russia and Ukraine Prepare for Finals». The Moscow Times. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2014. 
  34. Storvik-Green, Simon (2 Σεπτεμβρίου 2013). «Eurovision 2014 slogan revealed: 'Join Us'!». Eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. 
  35. Siim, Jarmo (14 Μαΐου 2014). «Which postcard is your favourite?». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. 
  36. Jiandani, Sanjay (5 Δεκεμβρίου 2013). «TVP will participate in Copenhagen». ESCToday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. 
  37. Juhász, Ervin (22 Νοεμβρίου 2013). «Serbia: RTS not going to Copenhagen». escXtra.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2013. 
  38. Storvik-Green, Simon (19 Ιουνίου 2013). «Valentina Monetta to represent San Marino in 2014». European Broadcasting Union. eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2013. 
  39. Weaver, Jessica (1 Μαρτίου 2014). «Romania: Paula & Ovi to Copenhagen!». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2014. 
  40. Ranta, Riku (5 Οκτωβρίου 2013). «FYR Macedonia: Eurovision entry presented in January». escwebs.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2013. 
  41. Granger, Anthony (23 Μαρτίου 2014). «Montenegro: Martina To Sing Backing Vocals For Sergej». eurovoix.com. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2014. 
  42. Eurovision.tv (21 Μαρτίου 2014). «Voting at the Eurovision Song Contest». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  43. Escuerdo, Victor M. (20 Ιανουαρίου 2014). «Allocation Draw results: Who's in which Semi-Final?». Eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014. 
  44. Eurovision.tv (5 Φεβρουαρίου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 First Semi-Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2014. 
  45. Eurovision.tv (5 Φεβρουαρίου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 Second Semi-Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2014. 
  46. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 1 Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  47. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 1 Moldova Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  48. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 1 Montenegro Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  49. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 1 San Marino Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  50. 50,0 50,1 eurovision.tv (11 Μαΐου 2014). «Scoreboards in 2014: Detailed voting result - Eurovision Song Contest 2014 First Semi Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2014. 
  51. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 2 Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  52. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 2 F.Y.R. Macedonia Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  53. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 - Semi-final 2 Georgia Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  54. «Georgia in the Eurovision Song Contest 2014 First Semi-Final». Eurovision.tv. 11 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2014. 
  55. «F.Y.R Macedonia in the Eurovision Song Contest 2014 Second Semi-Final». Eurovision.tv. 11 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2014. 
  56. 56,0 56,1 eurovision.tv (11 Μαΐου 2014). «Scoreboards in 2014: Detailed voting result - Eurovision Song Contest 2014 Second Semi Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2014. 
  57. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 Grand Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  58. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 Grand Final Albania Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  59. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 Grand Final Georgia Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  60. eurovision.tv (10 Μαΐου 2014). «Eurovision Song Contest 2014 Grand Final San Marino Scoreboard». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  61. 61,0 61,1 eurovision.tv (11 Μαΐου 2014). «Scoreboards in 2014: Detailed voting result - Eurovision Song Contest 2014 Grand Final». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2014. 
  62. «Ανδόρα: RTVA δεν θα επιστρέψει στη Eurovision το 2014». Esctoday. 6 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. 
  63. «Βοσνία & Ερζεγοβίνη: BHRT δεν θα ανταγωνιστούν στην Κοπεγχάγη». ESCToday. 18 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2013. 
  64. «Βουλγαρία: BNT δεν θα συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη». ESCToday. 22 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  65. Jiandani, Sanjay (2013-09-19): "Κροατία: HRT δεν θα συμμετάσχει στην Eurovision 2014". Esctoday.com. Hentet 2013-09-19.
  66. Jiandani, Sanjay (3 Οκτωβρίου 2013). «Eurovision 2014: Η Κύπρος δεν θα συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη». ESCtoday. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013. 
  67. «CyBC gets sponsorship offer for 2014». Oikotimes. 7 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. 
  68. Jiandani, Sanjay (10 Σεπτεμβρίου 2013). «Λίχτενσταϊν: Όχι ντεμπούτο στη Eurovision 2014!». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. 
  69. «Λουξεμβούργο: RTL δεν θα επιστρέψει στη Eurovision το 2014». esctoday. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2013. 
  70. Jiandani, Sanjay (11 Σεπτεμβρίου 2013). «Μαρόκο: SNRT δεν θα επιστρέψει στη Eurovision το 2014». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. 
  71. Jiandani, Sanjay (17 Σεπτεμβρίου 2013). «Μονακό: TMC δεν θα επιστρέψει στην Eurovision το 2014». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. 
  72. Juhász, Ervin (22 Νοεμβρίου 2013). «Serbia: RTS not going to Copenhagen». escXtra.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2013. 
  73. Granger, Anthony (1 Σεπτεμβρίου 2013). «Slovakia: No To 2014». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2013. 
  74. Jiandani, Sanjay (7 Σεπτεμβρίου 2013). «Τουρκία:TRT δεν θα συμμετάσχει στη Eurovision 2014». esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013. 
  75. Jiandani, Sanjay (30 Σεπτεμβρίου 2013). «Τσέχικη Δημοκρατία:CT δεν θα συμμετέχει στη Κοπεγχάγη». esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. 
  76. Brooks, Derek (26 Απριλίου 2014). «Conchita Wurst, Austrian Drag Queen, Will Take On Eurovision». Reuters. The Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014. 
  77. Eleftheriou-Smith, Loulla-Mae (11 Μαΐου 2014). «Conchita Wurst: How Eurovision 2014's bearded drag 'pervert' reviled by Russia became the toast of Europe». independent.co.uk. The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2014. 
  78. News Corp Australia Network (10 Μαΐου 2014). «Bearded drag queen Conchita Wurst favourite to win Eurovision». News.com.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  79. Billing, Soren (8 Μαΐου 2014). «Conchita Wurst, Eurovision's Bearded Drag Queen, Sparks Controversy As Finals Near». The Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. 
  80. Larsson, Markus (11 Μαΐου 2014). «Georgiens röster diskvalificerades i Eurovision-finalen» [Georgia's votes were disqualified in the Eurovision finals] (στα Swedish). Aftonbladet.se. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  81. Clickmusic Newsdesk (10 Μαΐου 2014). «Lithuania draws criticism over shaving joke to Eurovision winner Conchita Wurst». Click Music. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2014. 
  82. «BBC News - Russia booed at Eurovision semi-final». bbc.co.uk/news. BBC News. 7 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2014. 
  83. Wyatt, Daisy (10 Μαΐου 2014). «Eurovision 2014: Russian act, the identical Tolmachevy Twins, jeered by crowd during final». independent.co.uk. The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2014. 
  84. Kolby, Maiken (12 Μαΐου 2014). «Ups, hvor kom han fra: Ukendt mand på Eurovision-scenen» [Oops, where did he come from: Unknown man on the Eurovision stage] (στα Danish). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  85. Rahva Häälde, Kirjuta (11 Μαΐου 2014). «FOTOD ja VIDEO: Poliitaktivist Meelis Kaldalu smugeldas end Eurovisioni-lavale ja korraldas võiduhetkel stseeni!» [PHOTOS and VIDEO: Meelis Kaldalu political activist smuggled himself onto the stage and hosted Eurovision-winning scene at the moment!] (στα Estonian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  86. «Marcel Bezençon Award – an introduction». Poplight.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2012. 
  87. Roxburgh, Gordon (18 Μαΐου 2014). «Vilija Matačiūnaitė wins the Barbara Dex Award». eurovision.tv. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. 
  88. Thillo, Edwin. «Barbara Dex Award». Eurovision House. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2014. 
  89. «San Marino, confermati Lia Fiorio e Gigi Restivo al commento dell’ESC: è record» (στα Ιταλικά). Eurofestival News. 3 Απριλίου 2014. http://eurofestivalnews.com/2014/04/03/san-marino-lia-fiorio-gigi-restivo-commento-dellesc/. Ανακτήθηκε στις 3-4-2014. 
  90. «San Marino RTV: doppio commento in inglese e speciali sull’ESC 2014» (στα Ιταλικά). Eurofestival News. 11 Απριλίου 2014. http://eurofestivalnews.com/2014/04/11/san-marino-rtv-commento-in-inglese-speciali-sullesc-2014/. Ανακτήθηκε στις 2014-04-18. 
  91. «"Eurovision 2014": Azərbaycan təmsilçisi finalda yarışmaq hüququnu qazanıb» ["Eurovision 2014": The representative of Azerbaijan won the right to compete in the finals]. İctimai Television (στα αζερικά). 7 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  92. «Eurovision Song Contest 2014 Live në RTSH me Andri Xhahun». Info Media Albania (στα Αλβανικά). 1 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) [νεκρός σύνδεσμος]
  93. News.am (6 Μαΐου 2014). «"Եվրատեսիլ 2014". Արամ MP3-ի մասին ֆիլմը, talk show-ն եւ մեկնաբանները» ["Eurovision 2014". Aram MP3-about film, talk show-and commentators]. news.am (στα Armenian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  94. «Österreich im zweiten Song-Contest-Semifinale am 8. Mai». ORF (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  95. Saerens, Zico (8 Απριλίου 2014). «Peter Van de Veire en Eva Daeleman verslaan Songfestival». deredactie.be. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2014. 
  96. Bertinchamps, Pierre (18 Μαρτίου 2014). «L'#Eurovision bouscule " The Voice Belgique " !». tuner.be. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2014. 
  97. Jiandani, Sanjay (12 Νοεμβρίου 2013). «France: National final on January 26; winner announced on March 2». Esctoday.com. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2013. 
  98. «Der TV-Fahrplan für den ESC 2014 und weiteren Specials» (στα Γερμανικά). ESCfans.de. 4 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  99. «Videos 06.05.2014». GPB. 6 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2014. 
  100. «The Shin & მარიკო 8 მაისს, ევროფესტივალის მეორე ნახევარფინალურ საღამოზე გამოვლენ» [The Shin & Mariko to Participate at the 2014 ESC, on May 8] (στα Georgian και English). GPB. 23 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  101. Bygbjerg, Søren (5 Μαΐου 2014). «Kommentator har mistet stemmen: Her er DRs nødplan» [Commentator speechless: Here is DR emergency plan] (στα δανέζικα). DR. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  102. Bygbjerg, Søren (7 Μαΐου 2014). «Surt show: Grand prix-kommentator stadig syg» [Shit! Grand Prix commentator still sick] (στα Danish). Fyens Stiftstidende. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  103. Bygbjerg, Søren (8 Μαρτίου 2014). «Bare rolig: Tøpholm fortsat kommentator på Eurovision» [Do not worry: Tøpholm fortsat commentator for Eurovision] (στα δανέζικα). DR. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  104. Bygbjerg, Søren (27 Απριλίου 2014). «Monte Carlo kommenterer Eurovision på DR3: Det handler ikke om musik!» [Monte Carlo comment on Eurovision DR3: It's not about music!] (στα δανέζικα). DR. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  105. «Eurovision Song Contest i DR» [Eurovision Song Contest on DR] (στα δανέζικα). DR. 30 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  106. «ESC 2014 – Entscheidungsshow - Sebalter vertritt die Schweiz» (στα Γερμανικά). SRF. 1 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  107. Bagiokis, Alexis (27 Απριλίου 2014). «Ο Γ.Καπουτζίδης και στο φετινό τελικό της Eurovision. Η ελληνική αποστολή πετάει την Τρίτη για Κοπεγχάγη» (στα Ελληνικά). mikrofwno.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  108. «Eurovisiooni lauluvõistlus 2014: 1. poolfinaal» [Eurovision Song Contest 2014: 1st semi-final] (στα Estonian). kava.ee. 28 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  109. «Eesti punktid teeb Eurovisioonil teatavaks Lauri Pihlap» [Points of the Eurovision Song Contest in Estonia makes Lauri Pihlap]. ERR (στα Εσθονικά). 5 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. 
  110. «Laura adds more Irish sparkle to BBC's eurovision song show». Herald.ie. 5 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2014. 
  111. «Radio 2 Eurovision Schedule: Thursday 8 May». Radio 2 Eurovision. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2014. 
  112. «BBC unveils new talent Molly as UK representative at Eurovision 2014». BBC Media Centre. 3 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2014. 
  113. «Eurosong 2014». Raidió Teilifís Éireann. 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
  114. «Dagskrá Rásar 2 þriðjudaginn 06. maí» (στα Ισλανδικά). RÚV. 23 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  115. «Dagskrá RÚV þriðjudaginn 06. maí» (στα Ισλανδικά). RÚV. 23 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  116. «José María Íñigo será el comentarista de Eurovisión 2014 por cuarto año consecutivo» (στα Ισπανικά). FormulaTV. 25 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  117. «כל שירי אירוויזיון 2014 בערוץ הראשון». Israel Broadcasting Authority (στα Εβραϊκά). 29 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  118. «המופע של פרנק נֵף לקראת אירוויזיון 2014». Israel Broadcasting Authority (στα Εβραϊκά). 17 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  119. (Ιταλικά)Novità Eurovision Song Contest 2014: la semifinale su Rai 4 e la finale su Rai 2!, Eurofestival NEWS
  120. «"Aarzemnieki" Eirovīzijas dziesmu konkursā uzstāsies otrie» (στα Λεττονικά). LTV. 24 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  121. Более 1,5 тыс. журналистов будут освещать "Евровидение-2014" [More than 1.5 thousand journalists will cover the "Eurovision 2014"]. belta.by (στα Ρωσικά). 25 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2014. 
  122. «LRT žiūrovus visą savaitę džiugins "Eurovizijos" reginiai» [LRT will entertain the crowd throughout the week Eurovision spectaculars]. Lithuanian National Radio and Television (στα Λιθουανικά). 6 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. 
  123. Calleja Bayliss, Marc (6 Μαΐου 2014). «ESC 2014: Few Hours Away from Semi-Final One». escflashmalta. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2014. 
  124. Vučinić, Nada (14 Μαΐου 2013). «Večernji program» [Evening program] (στα Μαυροβουνιακά). RTCG. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2013. 
  125. «Fii alături de Cristina Scarlat la Eurovision, cu Moldova 1» [Stand by Cristina Scarlat Eurovision with Moldova 1]. TeleRadio-Moldova (στα Ρουμανικά). 5 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. 
  126. «Eurovision 2014. Semifinala 1. Partea I» [Eurovision 2014. Semifinal one. Part I]. TeleRadio-Moldova (στα Ρουμανικά). 6 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2014. 
  127. «Eurovision Song Contest 2014: 1.semifinale» (στα νορβηγικά). NRK. 2014-04-10. http://tv.nrk.no/serie/eurovision-song-contest/muhu11006114/06-05-2014. Ανακτήθηκε στις 2014-04-10. 
  128. Velle Dypbukt, Sigrid (2014-05-04). «Eurovision-fest med P3morgen på NRK3» (στα Norwegian). NRK P3. http://p3.no/eurovision-fest-med-p3morgen-pa-nrk3/. Ανακτήθηκε στις 2014-05-04. 
  129. «The Common Linnets naar Eurovisie Songfestival» [The Common Linnets to Eurovision Song Contest] (στα Ολλανδικά). Netherlands Public Broadcasting. 28 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2017. 
  130. «BVN Highlights mei 2014» [BVN Highlights May 2014]. Holland Focus (στα Ολλανδικά). 6 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. 
  131. Jiandani, Sanjay (11 Οκτωβρίου 2013). «Hungary: A Dal 2014 Rules released». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2014. 
  132. Тимур Мирошниченко о новых порядках в НТКУ, цензуре на "112" и "Евровидении" без Украины [Timur Miroshnichenko at new orders in NTU, censorship of "112" and "Eurovision" of Ukraine] (στα Ουκρανικά). Medianyanya. 4 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. 
  133. "Евровидение-2014": Мария Яремчук раскрыла секреты своего шоу и "личного фронта" [фото, видео] ["Eurovision 2014" Maria Yaremchuk revealed the secrets of her show and "personal front" [photos, video]] (στα Russian). Komsomolskaya pravda v Ukraine. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  134. Знайомимося з усіма учасниками Євробачення–2014! [Meet the all participants of Eurovision 2014!] (στα Ουκρανικά). NTU. 1 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2014. 
  135. НРКУ готується вп'яте транслювати Міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" [NRCU preparing to broadcast the fifty-ninth international Eurovision Song Contest] (στα Ουκρανικά). NRCU. 2 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2014. 
  136. «Eвровизија: Тијана ќе настапува единаесетта». Macedonian Radio Television (στα Σλαβομακεδονικά). 2 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  137. «Избор за песна на Евровизија 2014 год». Macedonian Radio Television (στα Σλαβομακεδονικά). 2 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  138. «Słowianie wyruszą na podbój Europy» [Slavs venturing out to conquer Europe] (στα Πολωνικά). Telewizja Polska. 17 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2014. 
  139. Costa, Nelson (15 Απριλίου 2014). «Portugal: Sílvia Alberto comentadora do ESC2014» [Portugal: Sílvia Alberto commentator of ESC2014]. ESC Portugal (στα Portuguese). Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  140. Fernandes, Edmar (2014-04-05). «Fuga ao IMI no Porto Santo» (στα Πορτογαλικά). Dnoticias.pt. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-04-07. https://web.archive.org/web/20140407094453/http://www.dnoticias.pt/actualidade/madeira/440277-fuga-ao-imi-no-porto-santo. Ανακτήθηκε στις 2014-04-05. 
  141. «Copenhaga, 5 mai, 2014 Paula Seling & OVI au strălucit la petrecerea de deschidere Eurovision» [Copenhagen, May 5, 2014 Paula Seling & Ovi brilliant opening party at Eurovision]. AGERPRES (στα Ρουμανικά). 5 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. 
  142. "ЕВРОВИДЕНИЕ-2014" НА ТЕЛЕКАНАЛЕ "РОССИЯ" ["Eurovision-2014" on TV channel "RUSSIA"]. Russia-1 (στα Ρωσικά). 5 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2014. 
  143. Egorov, Dmitriy (7 Απριλίου 2014). Дмитрий Губерниев: Киркоров интересуется спортом [Dmitry Guberniev: Kirkorov interested in sports] (στα Russian). Sovetskiy Sport. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  144. «Tinkara Kovač prihodnji teden odhaja na Pesem Evrovizije 2014» (στα Σλοβένικα). Radiotelevizija Slovenija. 23 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  145. Albinsson, Mathilde (2 Απριλίου 2014). «Malin Olsson och Edward af Sillén kommenterar Eurovision Song Contest» (στα Σουηδικά). SVT. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  146. «Euroviisut lähestyvät - Suomen edustajalla näytön paikka / Nedräkning till Eurovision Song Contest - alla tiders chans för Finlands Softengine» (στα Φινλανδικά). NRK. 10 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  147. SBS (23 Μαρτίου 2014). «About the Hosts». SBS. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2014. 
  148. «Eurovision Returns To Canadian Television». Eurovision Canada. 5 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  149. «Prvi program HTV, subota, 10.05.2014» [The first program HTV, Saturday, 05/10/2014] (στα Κροατικά). HRT. 20 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2014. 
  150. «Drugi program HR 2, subota, 10.05» [The second program of HR 2, Saturday, 10:05.] (στα Κροατικά). HRT. 10 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  151. «Eurovision 2014: Το ΡΙΚ θα μεταδώσει τους ημιτελικούς και τον τελικό» [Eurovision 2014: The CyBC will televise the semifinals and the final]. LiveCity. 23 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2014. 
  152. «Twitter / Melina_Kara: It's official, once again I'll ...». Twitter. 25 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2014. 
  153. «Faroe Islands: Eurovision 2014 Will Be Broadcast». Eurovoix. 5 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. 
  154. Телеканал "Хабар" покажет Международный конкурс песни "Евровидение" в прямом эфире [Channel "Khabar" show International Song Contest "Eurovision" live]. Zakon.kz (στα Ρωσικά). 4 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2014. 
  155. «EUROVISION 2014». UKTV. BBC UKTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2014. 
  156. РТС преноси "Евросонг" 2014. [RTS transmissions "Eurovision Song Contest" in 2014.] (στα Serbian). RTS. 7 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  157. Песма Евровизије 2014. - Полуфинале 1 [Eurovision Song Contest in 2014. - Semifinal 1] (στα Σερβικά). RTS. 29 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]