Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΡΤ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Εμπορική επ. Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμος Εταιρεία
Κλάδος Μέσα ενημέρωσης
Προκάτοχος ΕΙΡΤ (1970–1975)
ΝΕΡΙΤ (2013–2015)
Διάδοχος ΝΕΡΙΤ (2013–2015)
Ίδρυση 3 Δεκεμβρίου 1975
28 Απριλίου 2015 (επανίδρυση)[1]
Διάλυση 11 Ιουνίου 2013
Αιτία διάλυσης Εξυγίανση
Έδρα Ραδιομέγαρο, Λεωφόρος Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Flag of Greece.svg Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπα Χρήστος Λεοντής
(Πρόεδρος Δ.Σ.)
Γιάννης Δρόσος
(Διευθύνων Σύμβουλος)
Υπηρεσίες Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
Έσοδα 190.821 εκ. € (2017)
Καθαρά έσοδα 877 χιλ € (2017)
Ιδιοκτήτης Ελληνικό δημόσιο
Υπάλληλοι 2.410[2]
Τμήματα ΕΡΤ3
ΕΡΑ
Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Αρχείο ΕΡΤ
Σλόγκαν ΕΡΤ Παντού!
Ιστότοπος ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας. Είναι Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό δημόσιο.

Η ΕΡΤ κατέχει 5 τηλεοπτικά κανάλια, 2 διαδικτυακά κανάλια, 28 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έναν ιστότοπο, 2 πολυπλέκτες, ένα περιοδικό, ένα οπτικοακουστικό αρχείο, μία υβριδική υπηρεσία, μία χορωδία, 2 ορχήστρες, 13 συμβούλια κοινωνικού ελέγχου (ένα σε κάθε περιφέρεια), 149 κτίρια, 63 οικόπεδα και αγροτεμάχια. Για κάθε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό της σταθμό, υπάρχει και WEB TV (ζωντανή διαδικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο). Μαζί με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, έχει υπό την επίβλεψή της, το Κανάλι της Βουλής.

Συστάθηκε σαν ανώνυμη εταιρεία το 1975 η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο. Η ΕΡΤ έκλεισε στις 11 Ιουνίου 2013 για να αντικατασταθεί λίγο αργότερα από τη ΝΕΡΙΤ, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.[3] Άνοιξε ξανά την Πέμπτη 11 Ιουνίου του 2015 με τη μετονομασία και την αλλαγή καταστατικού του τότε νεοϊδρυθέντος δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.[4]

Ιστορία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1975-1987[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ιδρύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1975 με το νόμο 230/1975 ως ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, αντικαθιστώντας το ΕΙΡΤ. Προκάτοχος της ήταν το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1938 και διαχειριζόταν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό από το 1966 έως το 1970.

Η έκθεση που συνέταξε το 1975 ο επί πολλά χρόνια διοικητής του BBC, Χιου Γκριν (Hugh Greene), έκανε προτάσεις αναδιοργάνωσης, όπως μετατροπή του φορέα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και συγχώνευσή της με την ΕΡΤ, ενώ ζητούσε αλλαγή νοοτροπίας και καλύτερη χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές για διάφορους λόγους δεν ελήφθησαν όλες υπόψη κατά τη σύνταξη του νόμου.[5]

Παράλληλα, το Σύνταγμα του 1975 καθιέρωνε την κρατική εποπτεία της λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρεται ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και έχουν σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης».

Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, και ενώ είχε ήδη εμφανιστεί έντονο το φαινόμενο των ραδιοπειρατών, στη μεταπολίτευση έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση του ραδιοφωνικού προγράμματος. Μια ιδιαίτερη προσπάθεια για ένα διαφορετικό μοντέλο ραδιοφώνου έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον Μάνο Χατζιδάκι όταν του ανατέθηκε η διεύθυνση της ραδιοφωνίας και αργότερα του Τρίτου Προγράμματος, το οποίο απέκτησε ευρύτερη πολιτιστική διάσταση παράγοντας ποιοτικό πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ωστόσο οι συγκρούσεις του Χατζηδάκη με την γραφειοκρατία του ΕΙΡΤ οδήγησαν το εγχείρημα σε σύντομο τέλος το 1980.[6] Στις 6 Ιανουαρίου 1979 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες έγχρωμες μεταδόσεις με το γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών.[7]

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό καθεστώς και τη λειτουργία της ΕΡΤ έγιναν την επόμενη δεκαετία, η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται, όμως, από έντονη παρεμβατικότητα στη λειτουργία και συχνές αλλαγές διευθυντών στην τηλεόραση.[8] Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 1982, η ΕΡΤ πήρε υπό τον έλεγχό της την ΥΕΝΕΔ, την οποία μέχρι τότε διαχειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

1987-2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Αυγούστου 1987, με το νόμο 1730 η ΕΡΤ-1 και η ΕΡΤ-2 συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα με πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δύο τηλεοπτικά κανάλια. Με τον ίδιο νόμο ιδρύεται η Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης, η Ελληνική Ραδιοφωνία και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ενώ τρεις μήνες αργότερα (στις 30 Νοεμβρίου), ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα στεγάσει την επερχόμενη ΕΤ3 (η οποία ξεκινάει τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές δύο μήνες πριν) και τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε η πίεση στην κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Το 1987, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και άλλων φορέων, επιτράπηκε η ίδρυση ραδιοφωνικών σταθμών από ιδιώτες και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι σταδιακά περιόρισαν την ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ. Στις 24 Οκτωβρίου 1988 η ΕΡΤ για πρώτη φορά ξεκίνησε την αναμετάδοση έξι δορυφορικών καναλιών: CNN International των ΗΠΑ, Horizon της (πρώην) ΕΣΣΔ, Super Channel του ΗΒ, Rai 2 της Ιταλίας, Sat1 της Γερμανίας και TV5 Monde της Γαλλίας.[9]

Κάτω από την πίεση του αιτήματος για την ιδιωτική τηλεόραση, και αφού η ΕΡΤ είχε αρχίσει τη αναμετάδοση ραδιοφωνικών δικτύων, στα τέλη του 1988 ξεκίνησε να εκπέμπει με τρίωρο καθημερινό δοκιμαστικό πρόγραμμα η ΕΤ3 από τη Θεσσαλονίκη.[10] Ο σταθμός ως επί το πλείστον παρείχε πρόγραμμα επικεντρωμένο στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο η ΕΤ3 ήταν για χρόνια άμεσα εξαρτημένη από την ΕΡΤ για το πρόγραμμα και τον εξοπλισμό της.

Το 1990 δημιουργείται δίαυλος μεταξύ του ΡΙΚ και της ΕΡΤ και ξεκινάει εκπομπές το Cyprus Sat, ενώ την ίδια χρονιά γίνεται αλλαγή της έγχρωμης μετάδοσης για τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, με το χρωματικό σύστημα PAL. Δύο χρόνια αργότερα (1992) μεταδίδονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Σημαντικότερες επιπτώσεις είχε για την ΕΡΤ, η είσοδος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που ξεκίνησε το 1989. Το μερίδιο τηλεθέασης των τριών σταθμών της ΕΡΤ συρρικνώθηκε αμέσως μετά την λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών δικτύων, τα διαφημιστικά της έσοδα μειώθηκαν και έμπειρο τεχνικό προσωπικό μετακινήθηκε στους νέους σταθμούς.[11] Στις 15 Οκτωβρίου του 1994, άρχισε να εκπέμπει το πρώτο συνδρομητικό δίκτυο (Filmnet) σε συχνότητες που ενοικίασε από την ΕΡΤ, με πρόγραμμα που επικεντρώνονταν στις ταινίες πρώτης προβολής και τα αθλητικά.

Το 1996, η ΕΡΤ εγκαινίασε το δορυφορικό της πρόγραμμα και στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε η ζωντανή μετάδοση από το στούντιο της ΕΡΤ της πρώτης για την ελληνική τηλεόραση δημόσιας συζήτησης (debate) μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, του Κωνσταντίνου Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ και του Μιλτιάδη Έβερτ από τη Νέα Δημοκρατία, σε συντονισμό του δημοσιογράφου Πέτρου Ευθυμίου και σχολιασμό από τους Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Παύλο Τσίμα και Γιώργο Παπουτσάνη, στο πλαίσιο των τότε βουλευτικών εκλογών.

Το επόμενο έτος (1997) έγινε μια αναδιάρθρωση του τηλεοπτικού προγράμματος. Η ΕΤ1 έγινε ένα κυρίως ψυχαγωγικό κανάλι, η ΝΕΤ ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και η ΕΤ3, παρόλο που μεταδιδόταν πανελλαδικά, εξακολουθούσε να επικεντρώνεται σε θέματα της Βορείου Ελλάδος.

Στις αρχές του 2000 η ΕΡΤ αγόρασε τα πρώτα επαγγελματικά ψηφιακά βίντεο Digital Betacam και DVCpro. Ήταν ο εθνικός χορηγός και ο επίσημος φορέας που μετέδωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα, με 1000 συνολικά ώρες προγράμματος και ανανεωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Είχε μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 του Μεξικού, ενώ μετέδιδε αγώνες από την (τότε) Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου από το 1970. Στις 16 Ιανουαρίου του 2006, η ΕΡΤ ξεκίνησε τη μετάδοση σήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, εγκαινιάζοντας την εκπομπή των καναλιών πρίσμα+ στις 20 Μαρτίου προσφέροντας υπηρεσίες πρόσβασης για κωφούς και τυφλούς, σινέ+ στις 25 Απριλίου με κινηματογραφικές ταινίες, και σπορ+ στις 29 Μαΐου με αθλητικά. Το 2008 άλλαξε ολοκληρωτικά την εμφάνισή της σε όλους τους τομείς με την αιγίδα της Red Bee Media. Την ίδια μέρα με την αλλαγή ξεκίνησε να μεταδίδει το Euro 2008 μιας και ήταν χορηγός.

Στις 27 Απριλίου 2011 η ΕΡΤ εγκαινιάζει το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα το ΕΡΤ HD. Ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσιάστηκε τέσσερις μήνες αργότερα (τον Αύγουστο).[12] Σύμφωνα με αυτό, τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ θα γίνονταν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ η ΕΤ1 θα έκλεινε για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας, και τα προγράμματά της θα ενσωματώνονταν στους άλλους δύο σταθμούς. Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ θα διέκοπταν τη λειτουργία τους και θα ενσωματώνονταν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3, κάτι που τελικά έγινε. Η ERT World επίσης θα επικεντρώνονταν στον Απόδημο Ελληνισμό. Το 2012 η ΕΡΤ Ψηφιακή διαλύεται και σταματούν τη λειτουργία τους τα κανάλια της. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 οργίαζαν φήμες για το κλείσιμο της ΕΡΤ κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδηλώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο
Κύριο λήμμα: Κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου του 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν.[13] Γύρω στα μεσάνυχτα διακόπηκε η εκπομπή σήματος σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, με την επέμβαση των ΜΑΤ στους πομπούς που διέθετε η ΕΡΤ.[14]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα,[15] ενώ κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.[16]

Στις 17 Ιουνίου 2013 (έξι μέρες μετά το ξαφνικό κλείσιμο του φορέα), μετά από έφεση των υπαλλήλων της ΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Συμβούλιο ανέστειλε την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις εκπομπές και να κλείσει τις συχνότητες της ΕΡΤ και διέταξε τον υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο για τα μέσα ενημέρωσης υπουργό να υπογράψει την απόφαση να λάβουν «όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και τη λειτουργία των διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Ύστερα από την απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ νομοθέτησε και έναν μόνιμο διάδοχο της ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ. Η επιλογή αυτή δεν ικανοποίησε τη Δημοκρατική Αριστερά, τον τότε τρίτο κυβερνητικό εταίρο, η οποία στις 21 Ιουνίου 2013 αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση.[17]

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3 και τα ραδιοφωνικά της ΕΡΑ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Τρίτου Προγράμματος. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της EBU. Στις 24 Οκτωβρίου 2013, μετά από άσκηση πίεσης από την ελληνική κυβέρνηση η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω δορυφόρου, τερματίζοντας τις περισσότερες συμβατικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά χωρίς να επηρεάσει τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ που παρήγαγαν το πρόγραμμά τους σε τοπικό επίπεδο, το οποίο εξυπηρετούνταν από πομπό DVB-T που βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Η ροή στο Διαδίκτυο δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και το εκκένωσαν. Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, ενώ συνέχισε να λειτουργεί και η ΕΡΤ3.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο,[18] σύμφωνα με το οποίο η ΝΕΡΙΤ μετονομαζόταν σε ΕΡΤ, και το οποίο περιελάμβανε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και προέβλεπε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.[19] Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015.

Επανήλθαν στον αέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα, η ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, ο Kosmos 93.6, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας της ΕΡΤ3 (που τον συγκροτούν οι 102 FM και 95.8 FM) και οι 19 περιφερειακοί σταθμοί. Στις 29 του ίδιου μήνα, επαναλειτούργησε και ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, μέσω πλέον της ΕΡΤ, ενώ προηγουμένως λειτουργούσε ανεπίσημα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.[20][21] Στις 3 Μαΐου του επόμενου χρόνου, έγινε και η επαναλειτουργία της ERT World.[22]

2016-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουνίου 2016, και εντεύθεν, ξεκίνησε ο ετήσιος θεσμός του SummERTime το οποίο είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Ραδιομέγαρο. Στις 30 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 1 ενός διαδικτυακού καναλιού της ΕΡΤ. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε τη λειτουργία του και η EΡT Play 2. Στις 4 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΡΤ Hybrid, που είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης, που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις, παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής, ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε η πρώτη εκπομπή στην μπάντα του ψηφιακού ραδιοφώνου από την Ελληνική Ραδιοφωνία στο κανάλι 12C (συχνότητα 227.36) της ψηφιακής ραδιοφωνικής μπάντας DAB+.

Η ΕΡΤ προέβη στην ενεργοποίηση δικού της ψηφιακού πολυπλέκτη αποτελώντας τον πρώτο φορέα που επισήμως δραστηριοποιείται στο χώρο του ψηφιακού ραδιοφώνου. Την ίδια μέρα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με την επωνυμία ΕΡΑ7 που μεταδίδει ήχο από το κανάλι της Βουλής. Στις 12 Ιουνίου 2018 εγκαινίασε τις υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας και 360 μοιρών.

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνος Γεγονός
1975
 • Δεκέμβριος: Στις 3 Δεκεμβρίου, με το νόμο 230[23] ιδρύεται η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμος Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.) ως διάδοχος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) και η οποία προμηθεύεται τα πρώτα φορητά βίντεο U-matic κατασκευής της Sony.
1979
 • Ιανουάριος: Στις 6 Ιανουαρίου, η ΕΡΤ περνάει σταδιακά από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη μετάδοση με το γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών.
 • Μάιος: Στις 28 Μαΐου μεταδίδεται απευθείας από το Ζάππειο, η τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
1982
1984
 • Η ΕΡΤ2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
1987
 • Αύγουστος: Την Τρίτη 11 Αυγούστου, με το νόμο 1730[25] η ΕΡΤ Α.Ε. αναδιαρθρώνεται. Η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο φορέα με την ήδη υπάρχουσα ονομασία, κατέχοντας πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ 1, ΕΡΑ 2, ΕΡΑ 3, ΕΡΑ 4, ΕΡΑ 5) και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2.
 • Σεπτέμβριος: Στις 1 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει να εκπέμπει η ΕΤ3, το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ από τη Θεσσαλονίκη, αρχικά με δοκιμαστικό πρόγραμμα 90 λεπτών κάθε Τετάρτη.
 • Νοέμβριος: Στις 30 Νοεμβρίου, ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία της ΕΤ3.
1988
 • Αύγουστος: Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος, αποκτά δικό της οργανόγραμμα.
 • Οκτώβριος: Εγκαθίσταται κεραίες για εκπομπή καναλιών στα UHF που πλεονεκτούσαν λόγω μικρότερου μεγέθους από τις κεραίες VHF από τις οποίες εξέπεμπαν τα κανάλια μέχρι τη χρονιά εκείνη ενώ στις 24 Οκτωβρίου, ξεκινά ανεπίσημα στην Αθήνα, η αναμετάδοση των πρώτων έξι δορυφορικών δικτύων.
 • Δεκέμβριος: Στις 14 Δεκεμβρίου, η ΕΤ3 αρχίζει το τρίωρο δοκιμαστικό πρόγραμμά της.
1989
 • Ιανουάριος: Η ΕΤ3 αρχίζει τις δικές της καθημερινές εκπομπές.
 • Φεβρουάριος: Στις 25 Φεβρουαρίου, η ΕΤ3 αρχίζει την κανονική εκπομπή προγράμματος.
 • Οκτώβριος: Στις 6 Οκτωβρίου, με την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (βάσει του νόμου 1866[26]) η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και την ίδρυση ιδιωτικών σταθμών.
1990
 • Δημιουργείται ο δορυφορικός δίαυλος προγραμμάτων μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ με την έναρξη του Cyprus Sat μετά την διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου, ενώ ξεκινάει το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
 • Αλλαγή της έγχρωμης μετάδοσης για τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, με το χρωματικό σύστημα PAL, ενώ η ΕΤ3 εκπέμπει με πρόγραμμα 42.5 ωρών ανά εβδομάδα και η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
 • Η ΕΡΤ προμηθεύεται τα πρώτα επαγγελματικά βίντεο BetaSP (Betacam) κατασκευής της παγκόσμιας εταιρείας Sony.
1992
 • Φεβρουάριος: Η ΕΡΤ μεταδίδει για πρώτη φορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
 • Ιούλιος: Στις 31 Ιουλίου, με το νόμο 2075[27] ιδρύεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ) η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία για τις τηλεπικοινωνιακές αγορές.
1994
 • Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΡΤ3 (βάσει του νόμου 2173/93[28]).
1996
1997
 • Οκτώβριος: Στις 20 Οκτωβρίου ξεκινάει η αναμόρφωση του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ. Η ΕΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση, η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα, ενώ η ERT Sat επεκτείνεται στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.
 • Νοέμβριος: Στις 3 Νοεμβρίου, ξεκινάει η σειρά Η αγάπη άργησε μια μέρα, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Λιλής Ζωγράφου.
2002
 • Μέσα στη χρονιά η ΕΤ3 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα το ίδιο και η ΝΕΤ.
2003
 • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και η ΝΕΤ (παράλληλα με την ΕΤ1) αλλάζει τηλεοπτικά σήματα.
2004
 • Αύγουστος: Στις 13 Αυγούστου η ΕΡΤ γίνεται ο μεγάλος χορηγός των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και πραγματοποιεί την μεγαλύτερη τηλεοπτική μετάδοση της διοργάνωσης, με χίλιες συνολικά ώρες προγράμματος και ανανεωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Σεπτέμβριος: Η Φωνή της Ελλάδας και η ΕΡΑ Σπορ εκπέμπουν δορυφορικά μέσω Dish Network, στις θέσεις 722 και 723.
2006
2008
 • Ιούνιος: Η ΕΡΤ ανανεώνει το εταιρικό λογότυπο καθώς και αυτά των τηλεοπτικών υπηρεσιών της και αλλάζει ριζικά την εμφάνισή της.[29]
2011
 • Απρίλιος: Στις 27 Απριλίου πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή μετάδοση ελεύθερου σήματος υψηλής ευκρίνειας από το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ HD μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Το κανάλι ξεκινάει την λειτουργία του με τον ποδοσφαιρικό αγώνα για τα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ (Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα).
 • Μέσα στη χρονιά, τα δύο από τα τρία κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή (σινέ+ και σπορ+) συγχωνεύονται σε ένα κανάλι το οποίο μετατρέπεται σε σινέ/σπορ+.
2012
2013
 • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποφάσισε αιφνιδιαστικά την κατάργηση της ΕΡΤ.[30] Η απόφαση προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και μέσα στην κυβέρνηση, καθώς έγινε αφορμή για την αποχώρηση (από το κυβερνητικό σχήμα) της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, μέσω της ΕΡΤ Open.
 • Ιούλιος: Στις 26 Ιουλίου, με το νόμο 4173[31] ιδρύεται η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση που είναι το υποκατάστατο της (υπό εκκαθάριση) ΕΡΤ Α.Ε.
 • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου με αστυνομική επιχείρηση εκκενώνεται το κεντρικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, από τους απολυμένους εργαζομένους. Μετά την εκκένωση, μεταδόθηκε το πρώτο ιστορικό και υπαίθριο δελτίο ειδήσεων.
2014
 • Απρίλιος: Στις 13 Απριλίου, ξηλώθηκε η επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" και έσβησαν τα ηλεκτρονικά ρολόγια που βρίσκονται έξω από το Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής.[32]
 • Μάιος: Στις 4 Μαΐου, ξεκινά η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, του φορέα που συστάθηκε, ύστερα από το κλείσιμο της ΕΡΤ.[33]
2015
 • Απρίλιος: Στις 29 Απριλίου, με το νόμο 4324[34] η νεοσυσταθείσα ΝΕΡΙΤ Α.Ε. μετατρέπεται στην καινούργια ΕΡΤ Α.Ε.
 • Iούνιος: Στις 7 Ιουνίου ξηλώνονται τα γράμματα "Ν.Ι." και παραμένουν τα "ΕΡΤ" στην οροφή του Ραδιομεγάρου, ενώ το λογότυπο της ΕΡΤ στο ψηφιακό ρολόι επανέρχεται, και τα νέα λογότυπα των υπηρεσιών της ΕΡΤ δημοσιεύονται. 4 μέρες αργότερα (στις 11 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την επανεμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες των καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD, καθώς και την επανεκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ, Φωνή της Ελλάδας, Kosmos 93.6, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 και των 19 περιφερειακών σταθμών της. Δεκαοχτώ μέρες μετά (στις 29 του ίδιου μήνα) έγινε και η επίσημη επαναλειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ3.
 • Αύγουστος: Στις 31 του μηνός καταργείται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας και διασπάται στους 102 FM και 95.8 FM.
 • Δεκέμβριος: Στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευση της Ολομέλειάς του το πρώτο από τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (ΣΚΕ), αυτό της περιφέρειας Αττικής[35].
2016
 • Μάιος: Στις 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ERT World με μετάδοση αρχικά στην Ευρώπη ενώ 14 μέρες μετά (17 Μαΐου) πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευση της Ολομέλειάς του το δεύτερο από τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (ΣΚΕ), αυτό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας[36].
 • Ιούνιος: Στις 27 Ιουνίου, και εντεύθεν, ξεκίνησε ο ετήσιος θεσμός του SummERTime το οποίο είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Ραδιομέγαρο.
2017
 • Ιανουάριος: Στις 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 1 ενός διαδικτυακού καναλιού της ΕΡΤ. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε τη λειτουργία του και η EΡT Play 2.
 • Νοέμβριος: Στις 4 Νοεμβρίου επαναφέρθηκε η πλήρη επωνυμία στο Ραδιομέγαρο.[37]
 • Δεκέμβριος: Στις 4 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΡΤ Hybrid.[38]
2018
 • Ιανουάριος: Στις 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών, στην Αττική, στη συχνότητα 12C (227.36 MHz) ενώ ξεκίνησε και η ΕΡΑ 7 που μεταδίδει πρόγραμμα από το κανάλι της Βουλής.[39]
 • Μάρτιος: Στις 5 Μαρτίου επαναλειτούργησε το στούντιο του φορέα στη "Μουρούζη" ενώ δημιουργήθηκαν το "Κέντρο Ανάδειξης Ιστορίας της ΕΡΤ" και το "Διαδραστικό Κέντρο Ραδιοτηλεοπτικού Πολιτισμού".[40][41]
 • Ιούνιος: Στις 12 Ιουνίου εγκαινίασε τις υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας και 360 μοιρών.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργεί μια σειρά από τηλεοπτικούς σταθμούς:

Κανάλια Περιγραφή Επίσημη έναρξη λειτουργίας
EPT1 logo (2015).svg Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Μεταδίδει κυρίως ενημερωτικές, εκπαιδευτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. 23.02.1966
EPT2 logo (2015).svg Το πρόγραμμά της αποτελείται από ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, παιδικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και διάφορες άλλες εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. 27.02.1966
EPT3 logo (2015).svg Η έδρα της είναι στην Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκπομπές, ξένες σειρές και ντοκιμαντέρ.[20][42][43] 01.09.1987
EPT HD.png Το 2011, η ΕΡΤ ξεκίνησε να λειτουργεί την ΕΡΤ HD, το πρώτο ελληνικό κανάλι επίγειας ελεύθερης λήψης που εξέπεμψε με σήμα υψηλής ευκρίνειας 1080i. Το κανάλι προβάλλει κυρίως τα προγράμματα των τριών παραπάνω καναλιών, και από τις 3 Νοεμβρίου αθλητικά γεγονότα με την ονομασία ΕΡΤ Sports. 27.04.2011
ERT World.svg.png Το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ, με αποδέκτη κυρίως τον απόδημο ελληνισμό. Το κανάλι επαναλειτούργησε στις 3 Μαΐου του 2016.[44][45][46][47][48] 1996
Ερτplay1.png Το πρώτο διαδικτυακό κανάλι της ΕΡΤ. Μεταδίδει κυρίως εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. 30.01.2017
Ερτplay2.png Το δεύτερο διαδικτυακό κανάλι της ΕΡΤ. Μεταδίδει κυρίως αθλητικά γεγονότα. 02.2017

Όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ είναι διαθέσιμα σε απευθείας μετάδοση και διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας ΕΡΤ Web TV, η οποία διαθέτει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης των εκπομπών του τελευταίου 24ώρου. Πολλές παλαιότερες τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές της ΕΡΤ είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό αρχείο της με βίντεο κατ' απαίτηση.

Ξένα δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ μεταδίδει και ξένα δίκτυα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι τα εξής:

Κανάλια Περιγραφή Πρώτη εκπομπή
BBC World News red.svg Το BBC World News είναι το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι του BBC και έχει το περισσότερο κοινό από κάθε άλλο κανάλι του BBC σε όλο τον κόσμο. 16.01.1995
Deutsche Welle symbol 2012.svg Η Deutsche Welle είναι γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός που εκπέμπει διεθνώς μέσω βραχέων κυμάτων, ίντερνετ και δορυφόρων σε 30 γλώσσες στο ραδιόφωνο (DW Radio) και σε 4 γλώσσες στην τηλεόραση (DW-TV), ενώ οι ειδήσεις που μεταδίδει είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας της. 01.04.1992
TV5MONDE logo.png Το TV5 Monde (γνωστό με την ονομασία TV5 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006) είναι διεθνής γαλλόφωνος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός με έδρα τη Γαλλία, στο Παρίσι. 02.01.1984
RIKSAT bg.png Το ΡΙΚ Sat ή CyBC Sat και γνωστό παλαιότερα ως Cyprus Sat είναι το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Μεταδίδεται ελεύθερα δορυφορικά και από την NOVA και από την NOVA Κύπρου. 1990
Παλαιότερες συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 1988, ξεκινά ανεπίσημα στην Αθήνα, η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών που ολοκληρώνεται δύο μέρες μετά, όταν πλέον στον αέρα βρίσκονται 6 συνολικά προγράμματα. Μεταδιδόταν μέσω κεραιών UHF και δορυφορικών πιάτων. Ήταν τα πρώτα κανάλια στην Ελλάδα, μέσω δορυφορικής λήψεως. Επίσης γίνεται αναφορά και στο Euronews την διετία 2016-2017. Τα κανάλια ήταν:

Κανάλια Περιγραφή Σλόγκαν Πρώτη εκπομπή
NBC 2014 Ident.svg Το Super Channel μεταγενέστερα NBC Europe ήταν ένα αγγλόφωνο κανάλι. Το πρόγραμμά του ήταν ποικίλης ύλης, με μουσική και παιδικά προγράμματα τα πρωινά, τηλεπαιχνίδια, πανευρωπαϊκά δελτία καιρού και διάφορα σήριαλ τα μεσημέρια, ενώ τα βράδια μεταδίδονταν ταινίες, σόου κλπ. Θεωρείται πρόγονος του γερμανικού Disney Channel και του ολλανδικού National Geographic. Come Home To The Best..... Only On NBC 30.01.1987
Neues Sat. 1 Logo transparent.png Το SAT1 είναι γερμανόφωνο κανάλι με πρωινά μαγκαζίνο και παιδικά τα Σαββατοκύριακα, ταινίες, σόου, μουσική και σήριαλ. Freut euch drauf 01.01.1985
Rai 2 - Logo 2016.svg Το RAIDUE (Rai 2) είναι το δεύτερο ιταλικό δημόσιο κανάλι. Μετέδιδε το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και φαντασμαγορικά σόου. Fedeli al cambiamento 03.10.1983
Cnn logo red background.png Το CNN International είναι αμερικανικό (αγγλόφωνο αποκλειστικά) ειδησεογραφικό κανάλι. Go There 01.09.1985
1канал-5.svg Το Horizon (Gorizont) ήταν ένα vintage ρωσόφωνο ψυχαγωγικό κανάλι στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρείται πρόγονος του ημικρατικού σταθμού Channel One (Perviy Kanal). 1988
Euronews 2016 logo.svg Το Euronews είναι ένα ευρωπαϊκό και πολυγλωσσικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι με έδρα τη Γαλλία. Δημιουργήθηκε το 1993, ισχυρίζεται ότι καλύπτει τα διεθνή νέα από μία πανευρωπαϊκή οπτική γωνία. Στις 18 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 11 Ιουνίου 2013 το Euronews συνεργαζόταν με την ΕΡΤ. Στις 25 Οκτωβρίου 2016 ΕΡΤ και Euronews, ήρθαν σε συνεργασία για την τηλεοπτική σεζόν 2016-2017. Η ΕΡΤ1 παρουσίαζε κάθε ώρα πεντάλεπτες, non-commented, δηλαδή χωρίς εκφωνητή, ειδήσεις. Το πρωί και το βράδυ, αντίθετα, μεταδιδόταν ένα μισάωρο αναλυτικό ειδησεογραφικό δελτίο εφ' όλης της ύλης, από τις 7:30 έως τις 8:00 και από τις 20:00 έως τις 20:30, αντίστοιχα.[49] Euronews, το κανάλι με την υψηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη. 01.01.1993

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργεί ένα μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών προγραμμάτων υπό τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (κατά κόσμον: ΕΡΑ) η οποία ιδρύθηκε το 1988 και η έδρα της είναι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Το σήμα για όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ είναι βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα» και βρίσκεται σε χρήση από την πρώτη μέρα εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών.

Εθνικής εμβέλειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ εκπέμπει σε όλη την Ελληνική επικράτεια 4 ραδιοφωνικά προγράμματα:

Κανάλια Περιγραφή Περιοχή Κάλυψης Πρώτη εκπομπή
Proto-programma.png Αποτελεί το κεντρικό ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, καλύπτοντας τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού, με θεματολογία για την κοινωνία και την επικράτεια. Μεταδίδει 24ωρες εκπομπές με ποικίλα θέματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πανελλαδικά 30.09.1938
Δεύτερο Πρόγραμμα.png Είναι κυρίως μουσικός σταθμός. Μεταδίδει Ελληνική μουσική και εκπομπές λόγου για τους τομείς της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Πανελλαδικά 11.05.1952
Τρίτο Πρόγραμμα.jpg Ο σταθμός επικεντρώνεται σε θέματα της τέχνης και του πολιτισμού. Μεταδίδει λόγια και κλασική μουσική και προγράμματα λόγου και τέχνης, προγράμματα για τα πολιτιστικά ρεύματα, προγράμματα από το Αρχείο της ΕΡΤ και μεταδόσεις κλασικών και σύγχρονων θεατρικών έργων. Πανελλαδικά 19.09.1954
ΕΡΑ Σπορ transparent.png Είναι καθαρά αθλητικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις κάθε ώρα και αθλητική επικαιρότητα κάθε μισή ώρα, για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πανελλαδικά 03.05.1993

Περιφερειακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανάλια Περιγραφή Περιοχή Κάλυψης Πρώτη εκπομπή
Kosmos.png Το νεότερο εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, που μεταδίδει ξένη μουσική από όλα τα είδη του ρεπερτορίου και πολιτιστικές εκπομπές. Αττική
Πελοπόννησος
Ανατολική Μακεδονία
Δυτική Ελλάδα (μέσω ραδιοφωνικών δεκτών)
Πανελλαδικά (μέσω τηλεοπτικών δεκτών)
05.2001
102fm.png Το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη στους 102 FM παρέχει ενημερωτικό χαρακτήρα, με θεματικές εκπομπές για την περιφέρεια. Κεντρική Μακεδονία 09.09.1988
958fm.png Το Δεύτερο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη στους 95,8 FM παρέχει πολιτιστικό χαρακτήρα, με θεματικές εκπομπές λόγου και μουσικής. Κεντρική Μακεδονία 02.1994
ΕΡΑ 7 Το Έβδομο Πρόγραμμα είναι ένας νεοσύστατος ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ. Μεταδίδει ήχο από συνεδριάσεις της Βουλής. Είναι ραδιόφωνο που μεταδίδεται στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ. Λεκανοπέδιο Αττικής 05.01.2018

Τοπικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ έχει ακόμη 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Επίσης, η ΕΡΑ λειτουργούσε το Ράδιο Φιλία, ο οποίος ήταν ο ξενόγλωσσος και πολύγλωσσος ενημερωτικός σταθμός που απευθυνόταν στους αλλοδαπούς που ζούσαν και ζουν στην Ελλάδα. Μετά από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το πρόγραμμά του συγχωνεύτηκε με την Φωνή της Ελλάδας.[50]

Κανάλια Περιοχή Κάλυψης Πρώτη εκπομπή
ΕΡΤ Αιγαίου Βορειοανατολικό Αιγαίο (Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Χίος) 02.1989
ΕΡΤ Βόλου Θεσσαλία, Χαλκιδική & Βορειοανατολική Εύβοια 12.09.1948
ΕΡΤ Ζακύνθου Επτάνησα (Ζάκυνθος, Λευκάδα & Κεφαλονιά) 10.1969
ΕΡΤ Ηρακλείου Κρήτη (Ηράκλειο & Λασίθι) 1972
ΕΡΤ Ιωαννίνων Ήπειρος (Ιωάννινα) 1949
ΕΡΤ Καβάλας Ανατολική Μακεδονία (Δράμα & Καβάλα) 01.1949
ΕΡΤ Καλαμάτας Πελοπόννησος (Μεσσηνία) 09.1986
ΕΡΤ Κέρκυρας Επτάνησα (Κέρκυρα) 28.03.1957
ΕΡΤ Κοζάνης Μακεδονία (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα) 1950
ΕΡΤ Κομοτηνής Θράκη 06.1954
ΕΡΤ Λάρισας Θεσσαλία (Καρδίτσα, Λάρισα & Τρίκαλα) 1948
ΕΡΤ Ορεστιάδας Νομός Έβρου 07.1965
ΕΡΤ Πάτρας Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Αιτωλία & Φωκίδα) 1950
ΕΡΤ Πύργου Πελοπόννησος (Ηλεία) 1954
ΕΡΤ Ρόδου Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες & Δωδεκάνησα) 07.11.1954
ΕΡΤ Σερρών Μακεδονία (Σέρρες) 03.05.1959
ΕΡΤ Τρίπολης Πελοπόννησος (Αρκαδία) 10.07.1949
ΕΡΤ Φλώρινας Μακεδονία (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα) 23.02.1956
ΕΡΤ Χανίων Κρήτη (Ρέθυμνο & Χανιά) 1947

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανάλια Περιγραφή Περιοχή Κάλυψης Πρώτη εκπομπή
Oie transparent (1).png Η Φωνή της Ελλάδας είναι ο παγκόσμιας εμβέλειας ομογενειακός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού, με ειδήσεις, εκπομπές και αφιερώματα, εντός και εκτός Ελλάδας. Παγκοσμίως 1947
Φιλία.jpg Το Ράδιο Φιλία ήταν ξενόγλωσσος κρατικός ενημερωτικός σταθμός, ο οποίος καλλιεργούσε αμοιβαία αισθήματα αποδοχής και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών του εξωτερικού. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999 και έκλεισε το 2013 μαζί με την υπόλοιπη ΕΡΤ. Πανελλαδικά 1999-2013
Τρίτο Πρόγραμμα Βραχέα.jpg Το Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα ήταν το τρίτο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. Ιδρύθηκε το 1994 και εξέπεμπε από την Θεσσαλονίκη, όπως και τα υπόλοιπα 2 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3. Έκλεισε το 2013. Παγκοσμίως 1994-2013

Δορυφορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φωνή της Ελλάδας, η ΕΡΑ Σπορ, το Πρώτο και το Τρίτο πρόγραμμα έχουν προστεθεί στην πλατφόρμα της εταιρείας Eutelsat Hotbird δίνοντας στην Ευρώπη την πρόσβαση σε τέσσερεις από τους δημοφιλέστερους δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα[51].

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περιγραφή Είδος Δημιουργία
Ertgrsitelogo.png Ο κύριος ιστότοπος της ΕΡΤ είναι το www.ert.gr, ένα ειδησεογραφικό portal, το οποίο λειτουργεί από τις 23 Μαρτίου του 1998. Στο ert.gr περιλαμβάνεται και η διαδικτυακή υπηρεσία ΕΡΤ Web TV, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων του φορέα ζωντανά, καθώς και τα προγράμματα των τελευταίων 24 ωρών. Στη διαδικτυακή παρουσία της ΕΡΤ περιλαμβάνεται και το ψηφιακό αρχείο της με εκπομπές κατ' απαίτηση (on demand). Ιστοσελίδα 23.03.1998
Ertgrapp.png Η ομότιτλη ert.gr είναι η εφαρμογή της ΕΡΤ που διαθέτει άμεσα το ραδιοτηλεοπτικό της υλικό μέσω Android. Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται: Video on Demand, live (ζωντανή) προβολή όλων των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών καναλιών της, ειδήσεις και ανταποκρίσεις από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Εφαρμογή για κινητές συσκευές 26.12.2016

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είδος τύπου Περιγραφή Περιοχή Κάλυψης Πρώτο φύλλο
RTV LOGO 2255.png Η ΕΡΤ εκδίδει ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά περιοδικά, την Ραδιοτηλεόραση. Τον Αύγουστο του 2015, η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της για την επανακυκλοφορία του περιοδικού, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε, πέρα από την διαδικτυακή έκδοσή του. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε ότι θα επανακυκλοφορήσει δωρεάν με χορηγία των ΕΛΠΕ. Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου επανακυκλοφόρησε με το επετειακό τεύχος που εκτυπώθηκε σε ορισμένα αντίτυπα. Στις 29 Δεκεμβρίου επανακυκλοφόρησε η Ραδιοτηλεόραση με δωρεάν διάθεση για όλο το κοινό. Το Περιοδικό εκδίδεται κάθε Παρασκευή σε Σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και σε καταστήματα των ΕΛΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.[52][50] Πανελλαδικά 30.07.1939

Διασυνδεδεμένες εταιρείες και υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εταιρείες Περιγραφή Ίδρυση
ΕΡΤ3.png Η ΕΡΤ3 είναι ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ, η οποία περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό κανάλι και 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς.[53] 30.11.1987
ΕΡΑ.png Η ΕΡΑ αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ και διαχειρίζεται ολόκληρη την ραδιοφωνία της. 12.08.1987
ΕΡΤnet Α.Ε. Η ΕΡΤnet Α.Ε. (με την πλήρη επωνυμία: "ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ανώνυμη Εταιρεία") επρόκειτο να είναι φορέας διασυνδεδεμένος με την ΕΡΤ, υπεύθυνος για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, καθώς και για όποιον πανελλαδικό ή περιφερειακό τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό επιθυμεί να ενταχθεί στο δίκτυό της. Ψηφίστηκε το 2015,[54] αλλά προσέφυγαν εναντίον της εταιρείας τα τηλεοπτικά δίκτυα με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει.[55] 08.10.2015
ΕΡΤΑρχείο-2015.png Το αρχείο ΕΡΤ αποτελεί περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδας.[56] Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ, ανακοινώθηκε πως το Αρχείο ΕΡΤ θα φυλαχτεί.[57] 07.09.1990
Moysika-synola-ert.png Η ΕΡΤ έχει τα δικά της μουσικά σύνολα: Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής καθώς και μια Χορωδία.[58] Μέχρι και το 2008 διοργάνωνε το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. 14.05.1938
Erthybridlg.jpg Η ΕΡΤ Hybrid είναι μία υπηρεσία της ΕΡΤ η οποία βασίζεται στην Υβριδική Ευρυζωνική Τηλεόραση (HbbTV, απλά: Hybrid Broadcast Broadband Television) που είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης, που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις, παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής. Μοναδική προϋπόθεση για να αποκτήσει κάποιος τις υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ είναι να έχει Smart TV, μοντέλο απο το 2016 κι έπειτα, συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. 04.12.2017

Περιουσία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αττική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ αποτελείται από 149 κτίρια και 63 οικόπεδα και αγροτεμάχια[59]. Κάποια από τα κτίρια της ΕΡΤ είναι τα εξής:

Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι το κεντρικό κτίριο από το 1969 όπου στεγάζεται η ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ). Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 για λίγο χρονικό διάστημα στέγασε την ΔΤ και από τις 4 Μαΐου 2014 μέχρι τις 11 Ιουνίου 2015 στέγασε την τότε ΝΕΡΙΤ και τα κανάλια της.

Στούντιο Κατεχάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη είναι τέσσερα μαζί με ένα αμφιθέατρο, ένα μουσείο κι άλλα.[60] Το Στούντιο Α είναι το μεγαλύτερο στούντιο στο οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παραγωγή. Το Στούντιο Β εξυπηρετεί στις έκτακτες και μικρές παραγωγές.[61] Το Στούντιο Γ είναι διπλό και εκπροσωπεί όλες τις ψυχαγωγικές και μουσικές εκπομπές, καθώς ελέγχει τις εκπομπές που γίνονται στο αμφιθέατρο. Το Στούντιο Δ είναι ένα από τα μεγαλύτερα studios των Βαλκανίων. Στέγασε την τότε ΥΕΝΕΔ και την μετέπειτα ΕΡΤ2 και ΕΤ2 μέχρι το 1997, και αργότερα την ΕΤ1 μέχρι το 2011. Όταν έκλεισε η ΕΡΤ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε το μισό ακίνητο μαζί με τα Στούντιο Α και Β. Το στούντιο Δ χρησιμοποιήθηκε από τη ΔΤ και την μετέπειτα ΝΕΡΙΤ για την παραγωγή εκπομπών. Ακόμα και σήμερα, με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2015, χρησιμοποιείται μόνο το Στούντιο Δ και σπανίως το Στούντιο Γ καθώς το υπόλοιπο ακίνητο με τα δύο πρώτα χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία ως Γραφείο Ασύλου.

Στούντιο Μουρούζη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στην οδό Μουρούζη 16 και Ριγίλλης 12 γωνία. Ήταν η έδρα της ΕΡΤ από το 1968 έως το 1974 όπου και μεταφέρθηκε στο Ραδιομέγαρο. Το κτίριο στεγάζει ένα control room, δύο studios (ένα μικρό και ένα μεγάλο) και ένα κυλικείο. Από τις 5 Μαρτίου 2018 επαναλειτούργησε ένα από τα στούντιο ενώ στα σχέδια της ΕΡΤ είναι η δημιουργία "Κέντρου Ανάδειξης Ιστορίας της ΕΡΤ", "Διαδραστικού Κέντρου Ραδιοτηλεοπτικού Πολιτισμού" και βιβλιοθήκης μέσα στο κτίριο.[40][41]

Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τηλεοπτικά στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ3 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στην Λεωφόρο Στρατού και Καυταντζόγλου γωνία. Το κτίριο έχει δύο ορόφους όπου εκεί γίνονται οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές.

Οδός Αγγελάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ψηφιακά στούντιο των δύο ραδιοφωνικών σταθμών σήμερα στεγάζονται σε ένα κτίριο στην Αγγελάκη 12. Στούντιο ραδιοφωνίας υπάρχει επίσης και στην Αγγελάκη 6 το οποίο στέγαζε μέχρι το 2017 το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ3 και μέχρι το 2013 το Τρίτο Πρόγραμμα των Βραχέων. Έπειτα παροπλίσθηκε καθώς ήταν αναλογικό και οι χώροι χρησιμοποιούνταν ως γραφεία δημοσιογράφων και εργαστήρια τεχνικών. Σήμερα διατείθεται για ενοικίαση. Τα κτήρια αυτά κατασκευάστηκαν το 1997 για την μεταστέγαση των υπηρεσιών της ΕΡΤ3.

Κτίριο διοίκησης ΕΡΤ3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κτίριο στην Αγγελάκη 2, στεγάζεται η διοίκηση της ΕΡΤ3, εκεί βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία.

Υπόλοιπη Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές ΕΡΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ έχει γραφεία στη Μυτιλήνη της Λέσβου για την ΕΡΤ Αιγαίου, στο Βόλο της Μαγνησίας για την ΕΡΤ Βόλου, στο Ηράκλειο Κρήτης για την ΕΡΤ Ηρακλείου, στη Ζάκυνθο για την ΕΡΤ Ζακύνθου, στα Ιωάννινα για την ΕΡΤ Ιωαννίνων, στη Καβάλα για την ΕΡΤ Καβάλας, στη Καλαμάτα της Μεσσηνίας για την ΕΡΤ Καλαμάτας, στη Κέρκυρα για την ΕΡΤ Κέρκυρας, στη Κοζάνη για την ΕΡΤ Κοζάνης, στη Λάρισα για την ΕΡΤ Λάρισας, στη Κομοτηνή Ροδόπης για την ΕΡΤ Κομοτηνής, στην Ορεστιάδα του Έβρου για την ΕΡΤ Ορεστιάδας, στον Πύργο Ηλείας για την ΕΡΤ Πύργου, στη Πάτρα Αχαΐας για την ΕΡΤ Πάτρας, στη Ρόδο των Δωδεκανήσων για την ΕΡΤ Ρόδου, στις Σέρρες για την ΕΡΤ Σερρών, στη Τρίπολη Αρκαδίας για την ΕΡΤ Τρίπολης, στη Φλώρινα για την ΕΡΤ Φλώρινας και στα Χανιά της Κρήτης για την ΕΡΤ Χανίων.

Περιφερειακά στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ έχει περιφερειακά στούντιο στη Σάμο, στην Πάρο, στην Έδεσσα, στη Μυτιλήνη, στην Κομοτηνή και στη Φλώρινα.

Πολυπλέκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΡΤ Α[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΡΤ Α είναι ο πρώτος πολυπλέκτης της ΕΡΤ και ξεκίνησε το 2010. Μεταδίδονται τα κανάλια της αποκλειστικά σε MPEG-2. Στην αρχή περιελάμβανε τα κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή και το ΡΙΚ, μετά τη διάλυσή της το 2012, περιλαμβάνει μόνο τα εξής 4 δημόσια δορυφορικά κανάλια και 3 πανελλαδικούς δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι είναι οι ίδιοι με το ΕΡΤ Β:

 1. TV5 Monde Europe (αρχικά μεταδιδόταν το Σινέ+ μέχρι το 2011, μετέπειτα το κανάλι της Βουλής)
 2. BBC World News (αρχικά μεταδιδόταν το Σπορ+ μέχρι το 2011, μετέπειτα το συγχωνευμένο κανάλι Σινέ/Σπόρ+)
 3. Deutsche Welle (αρχικά μεταδιδόταν το Πρίσμα+)
 4. ΡΙΚ Sat
 5. Πρώτο Πρόγραμμα
 6. Kosmos 93.6
 7. Τρίτο Πρόγραμμα

ΕΡΤ Β[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΡΤ Β είναι ο δεύτερος πολυπλέκτης της ΕΡΤ και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011. Μεταδίδονται τα κανάλια της αποκλειστικά σε MPEG-4, εκτός από το ειδικό ΕΡΤ HD, το οποίο μεταδίδεται σε ανάλυση High Definition 1080i. Περιλαμβάνει μόνο τα εξής πέντε δημόσια κανάλια και τους 6 πανελλαδικούς δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς:

 1. Βουλή - Τηλεόραση
 2. ΕΡΤ1
 3. ΕΡΤ2
 4. ΕΡΤ3
 5. ΕΡΤ HD
 6. Πρώτο Πρόγραμμα
 7. Δεύτερο Πρόγραμμα
 8. Τρίτο Πρόγραμμα
 9. ΕΡΑ Σπορ
 10. Kosmos 93.6
 11. Η Φωνή της Ελλάδας

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΡΤ ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό ενώ δύο μέλη εκλέγονται απευθείας από τους εργαζόμενους. Το τωρινό ΔΣ αποτελείται από τους εξής:[62]

Διοικητικό Συμβούλιο*
Πρόεδρος Χρήστος Λεοντής[63]
Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Δρόσος
Γραμματέας Ελισάβετ Βιδάλη Κελαγιάννη
Υποψήφια Μέλη Γιώργος Θαλασσινός[64]

Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ προβλέπονται στο άρθρο 11 του Ν. 4324/2015[34] επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Δημιουργήθηκαν με σκοπό οι πολίτες να αξιολογούν την λειτουργία της ΕΡΤ και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τη λειτουργία του οργανισμού[65]. Η κάθε περιφέρεια έχει το δικό της συμβούλιο και οι προτάσεις που προκύπτουν από κάθε συνάντηση μεταφέρονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ[66].

Αριθμός υπαλλήλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Μόνιμο προσωπικό[67][68][69][70]
2000 4257
2001 4164
2002 4276
2003 4223
2004 4409
2005 4602
2006 4420
2007 4750
2008 4757
2009 4553
2010 3226
2011 3384
2012 3075
2013 2907
2015 2345
2016 2273
2017 2274
2018 2410

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται μέσω ανταποδοτικού τέλους, το οποίο αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εσόδων, και πώληση διαφημιστικού χρόνου. Το ανταποδοτικό τέλος ενσωματώνεται στον λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης. Οι κυριότερες ενστάσεις εναντίον του είναι ότι το τέλος ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς που αφορούν κοινόχρηστους χώρους και πως αυτοί που το πληρώνουν μπορεί να μη θέλουν ή να μη μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα της ΕΡΤ.

Σλόγκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Η ΕΡΤ είναι εσείς (2002-2005)
 • Το αγαπημένο μου της ΕΡΤ (2005-2006)
 • Εμείς εσείς (2006-2008)
 • ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ! (2008-σήμερα)
 • Από την αρχή μαζί! (2016)

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ERT color logo.png Ert1987.png Ertlogopalio.png EPT logo.svg
03.12.1975-24.10.1987 24.10.1987-1994 1994-2002 2002-07.06.2008 07.06.2008-σήμερα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Βαλούκος, Στάθης (2008). Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 978-960-322-347-4. 
 • Katsoudas, Dimitrios (1985). «Greece: A politically controlled state monopoly broadcasting system». West European Politics 8 (2): 137-151. doi:10.1080/01402388508424530. 
 • Papathanassopoulos, Stylianos (1990). «Broadcasting, Politics and the State of Socialist Greece». Media, Culture & Society 12 (3): 387-397. doi:10.1177/016344390012003007. 
 • Παπαθανασόπουλος, Στέλιος (1993). Απελευθερώνοντας την τηλεόραση (2η έκδοση). Αθήνα: Καστανιώτης. ISBN 960-03-0982-5. 
 • Πασχαλίδης, Γρηγόρης (2005). «Η ελληνική τηλεόραση». Στο: Βερνίκος, Νικόλας. Δασκαλοπούλου, Σοφία; Μπαντιμαρούδης, Φιλήμων και άλλοι, επιμ. Πολιτιστικές βιομηχανίες: διαδικασίες, υπηρεσίες και αγαθά. Αθήνα: Κριτική, σελ. 173-200. ISBN 960-218-398-5. 
 • Ρήγου, Μαρίνα (2010). «Η πορεία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα». Ζητήματα Επικοινωνίας (10): 41-61. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Την περίοδο από τις 11 Ιουνίου 2013 έως τις 28 Απριλίου 2015 ήταν κλειστή.
 2. «Προσλήψεις στην ΕΡΤ προανήγγειλε ο Παππάς - 206 εργαζόμενοι για να καλυφθούν τα κενά». iefimerida. 1 Δεκεμβρίου 2017. 
 3. «Έκλεισε την ΕΡΤ η κυβέρνηση. Κόπηκε το σήμα σε όλη την Ελλάδα». news247.gr. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
 4. «Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΕΡΤ». in.gr. 11 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2015. 
 5. Βαλούκος 2008, σελ. 84 • Katsoudas 1985, σελ. 143-144 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 177-8
 6. Ρήγου 2010, σελ. 44
 7. Βαλούκος 2008, σελ. 97
 8. Βαλούκος 2008, σελ. 101 • Papathanassopoulos 1990, σελ. 390 • Παπαθανασόπουλος 1993, σελ. 242-3
 9. Θοδωρής Καστρινός, Τίνα Κωνσταντάτου, Το Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ, Εκδόσεις Διόπτρα, 2008
 10. H Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη είχε ιδρυθεί το 1987. Το 1994 η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την ΕΡΤ3.
 11. Βαλούκος 2008, σελ. 164 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 195.
 12. Γαλάνης, Δημήτρης (21 Αυγούστου 2011). «Υποσχέσεις και λουκέτα για την ΕΡΤ». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2015. 
 13. «Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση». in.gr. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
 14. «Ολονυχτία έξω από την ΕΡΤ». Πρώτο Θέμα. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2013. 
 15. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13 Ιουνίου 2013. https://www.in.gr/2013/06/13/greece/plithos-kosmoy-diadilwse-gia-mia-akomi-imera-eksw-apo-tin-ert/. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 16. «EBU urges Greek government to reverse decision on ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 17. «Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2015. 
 18. Πουλακίδας, Κώστας (1 Μαΐου 2015). «ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή». avgi.gr. Η Αυγή. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015. 
 19. «Βουλή: Επικριτική μόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ στο ν/σ για την ΕΡΤ». naftemporiki.gr. naftemporiki.gr. 15 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015. 
 20. 20,0 20,1 «Με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές ξεκινάει η ΕΡΤ3». Τυπολογίες / Το Παρόν. 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2015. 
 21. «Στον «αέρα» και η ΕΡΤ 3». ΣΠΟΡ FM 94.6. 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
 22. «Εκπέμπει ξανά η ERT World». newsbeast.gr. 4 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 23. «Νόμος υπ' αριθ. 230 (ΦΕΚ A 272/1975)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 3 Δεκεμβρίου 1975. 
 24. «Νόμος υπ' αριθ. 1288 (ΦΕΚ A 120/1982)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 1 Οκτωβρίου 1982. 
 25. «Νόμος υπ' αριθ. 1730 (ΦΕΚ A 145/1987)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 18 Αυγούστου 1987. 
 26. «Νόμος υπ' αριθ. 1866 (ΦΕΚ A 222/1989)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 6 Οκτωβρίου 1989. 
 27. «Νόμος υπ' αριθ. 2075 (ΦΕΚ A 129/1992)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 31 Ιουλίου 1992. 
 28. «Νόμος υπ' αριθ. 2173 (ΦΕΚ A 208/1993)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 16 Δεκεμβρίου 1993. 
 29. «Αλλάζει λογότυπα η ΕΡΤ». EspressoNews.gr. 4 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2008. 
 30. «Απόφαση 2/11.6.2013 (ΦΕΚ B 1414/2013)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 11 Ιουνίου 2013. 
 31. «Νόμος υπ' αριθ. 4173 (ΦΕΚ A 169/2013)». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 26 Ιουλίου 2013. 
 32. «Κυριακή των Βαΐων ξήλωσαν την ιστορική επιγραφή της ΕΡΤ - ERT Open». www.ertopen.com. Ανακτήθηκε στις 2018-03-21. 
 33. «ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΞΙΑΣ». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. 
 34. 34,0 34,1 «ΦΕΚ A 44/2015, NOMOΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4324, Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις». www.et.gr. Εφημερίς της Κυβερνήσεως/Εθνικό Τυπογραφείο. 29 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017. 
 35. «Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Αττικής της ΕΡΤ». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017. 
 36. «Ξεκίνησε «δουλειά» το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Κ. Μακεδονίας της ΕΡΤ». stokokkino.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017. 
 37. «Ξανά η επωνυμία, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, στο Ραδιομεγάρο της Αγίας Παρασκευής» (στα αγγλικά). Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media. 2017-11-04. http://www.typologies.gr/xana-i-eponymia-elliniki-radiofonia-tileorasi-sto-radiomegaro-tis-agias-paraskevis/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-21. 
 38. Η ΕΡΤ εγκαινιάζει την εποχή της υβριδικής τηλεόρασης (video)
 39. «Ξεκίνησε να εκπέμπει το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Αθήνα». radiofono.gr. 5 Ιανουαρίου 2018. http://www.radiofono.gr/node/45066. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2018. 
 40. 40,0 40,1 «Το ιστορικό κτήριο της ΕΡΤ στη Μουρούζη ανοίγει ξανά». Ραδιοτηλεόραση / ert.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2018. 
 41. 41,0 41,1 «Άνοιξε και πάλι το ιστορικό στούντιο της ΕΡΤ στη Μουρούζη (video)». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. 
 42. «Στην πλατφόρμα της Nova η ΕΡΤ3». Τυπολογίες / Το Παρόν. 16 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2015. 
 43. «Και επίγεια και δορυφορικά η ΕΡΤ3». Τυπολογίες / Το Παρόν. 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2015. 
 44. Παπαϊωάννου, Σοφία (11 Ιουνίου 2015). «Την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης μιλά αποκλειστικά στην HuffPost Greece». huffingtonpost.gr. Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2015. 
 45. «Πανηγυρικό ραντεβού επαναλειτουργίας της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου (προσωρινά χωρίς την ΕΡΤ3)». Greek Digital TV. 10 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. 
 46. «Οδεύοντας προς το διαγωνισμό για τα δορυφορικά σήματα της ΕΡΤ». Τυπολογίες / Το Παρόν. 11 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2015. 
 47. «Με το νέο έτος το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ». Parapolitika.gr. 8 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-12-11. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2015. 
 48. «Εκπέμπει ξανά η ERT World». Τυπολογίες / Το Παρόν. 3 Μαΐου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-05. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2016. 
 49. «Το euronews στην ΕΡΤ». Euronews GR. 25 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2018. 
 50. 50,0 50,1 «Τελικά δεν επαναλειτούργησε ολόκληρη η ΕΡΤ. Ποια ραδιόφωνα δεν άνοιξαν ποτέ». ραδιόφωνο.gr. 23 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. 
 51. «Η ERT WORLD επιστρέφει το 2016». Anasta Idents HD. 20 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2016. 
 52. «Επανακυκλοφορεί η «Ραδιοτηλεόραση»». newsbomb.gr. 12 Αυγούστου 2015. https://www.newsbomb.gr/media-agb/typos/story/614717/epanakykloforei-kai-i-radiotileorasi. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2015. 
 53. Παναγιωτοπούλου, Ρόη (2004). Η τηλεόραση εκτός των τειχών. Αθήνα: Καστανιώτης, σελ. 112-113. ISBN 960-03-3726-8. 
 54. Μανδραβέλης, Βαγγέλης (2015-07-23). «Το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες». kathimerini.gr. http://www.kathimerini.gr/824623/article/epikairothta/ellada/to-sxedio-nomoy-gia-tis-thleoptikes-adeies. Ανακτήθηκε στις 2018-02-13. 
 55. «Τέλος στα σχέδια για την ΕΡΤ ΝΕΤ». typologies.gr. 2017-05-25. http://www.typologies.gr/telos-sta-schedia-gia-tin-ert-net/. Ανακτήθηκε στις 2018-02-13. 
 56. Περιγραφή του Αρχείου
 57. O Κεδίκογλου ανακοινώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ
 58. «Μουσικά Σύνολα». Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. ert.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2015. 
 59. «Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ: 149 κτίρια και 63 οικόπεδα - Ραδιομέγαρα, αγροτεμάχια, γκαράζ, αποθήκες». iefimerida.gr. 17 Ιουνίου 2013. https://www.iefimerida.gr/news/110807/149-%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-63-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B6-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AE. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2015. 
 60. «Το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη». e-tetRadio.gr. e-tetRadio.gr. 18 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015. 
 61. «ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ 18-10-2012». www.pasimite.gr. Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 2015-08-17. 
 62. «Οργανόγραμμα ΕΡΤ». company.ert.gr. https://company.ert.gr/wp-content/uploads/2015/10/%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91-%CE%95%CE%A1%CE%A4.pdf. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. 
 63. «Νέος πρόεδρος της ΕΡΤ ο Χρήστος Λεοντής». digitaltvinfo.gr. 16 Ιανουαρίου 2018. https://digitaltvinfo.gr/news/media-news/item/21386-neos-proedros-tis-ert-o-xristos-leontis. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
 64. «Συμπληρώθηκε το ΔΣ της ΕΡΤ». Εφημερίδα των Συντακτών. 2 Αυγούστου 2017. http://www.efsyn.gr/arthro/symplirothike-ds-tis-ert. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017. 
 65. «Τι είναι τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου». polites.ert.gr. https://polites.ert.gr/ti-einai-ta-symvoulia/. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015. 
 66. «Τα «κλειδιά» της ΕΡΤ στους πολίτες». e-tetradio.gr. 21 Αυγούστου 2015. https://www.e-tetradio.gr/article/12629/ta-kleidia-ths-ert-stoys-polites. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015. 
 67. Πόσοι ήταν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ την περίοδο 2000-2013
 68. Πόσους εργαζόμενους έχει η ΕΡΤ
 69. Σε 2.273 εργαζόμενους το προσωπικό της ΕΡΤ
 70. Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]