Ηρακλής Θεσσαλονίκης (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ηρακλής (ποδόσφαιρο))
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ηρακλής 1908
Πλήρες όνομα Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 ΠΑΕ
Ψευδώνυμο(α) Γηραιός
Γήπεδο Καυτανζόγλειο Στάδιο,
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα,
(χωρητικότητα: 27.770 θέσεις)
Πρόεδρος Flag of Canada.svg Flag of Greece.svg Σπύρος Παπαθανασάκης
Προπονητής Flag of Greece.svg Νίκος Παπαδόπουλος
Πρωτάθλημα Σούπερ Λιγκ
2014–15 Φούτμπολ Λιγκ, 2ος Όμιλος, 2η (προβιβασμός)
Ιστοσελίδα fciraklis.gr
Πρώτη εμφάνιση

Η Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 ΠΑΕ[1] [2] [3] αποτελεί ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Τα χρώματα της ομάδας (μπλε και άσπρο) τα δανείστηκε από την ελληνική σημαία για να δηλώσει την εθνικότητα και το πάθος των μελών του για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το προσωνύμιο της ομάδας είναι «Γηραιός».

Ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικός σύλλογος το 1908 στη Θεσσαλονίκη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εν συνεχεία αποτέλεσε τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλή, ενός από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση του Ηρακλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όμιλος Φιλομούσων Θεσσαλονίκης (1906)
Η ομάδα το 1930-31

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής κατάγεται από τον Όμιλο «Φιλομούσων», μουσικού και φιλολογικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1899.[4] Το 1902 μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν αθλητικά τμήματα στον όμιλό τους, και σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (σημ.: η Θεσσαλονίκη βρισκόταν υπό Οθωμανικό ζυγό), παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. Ανάμεσα στα άλλα αθλητικά τμήματα που δημιούργησε ο Όμιλος, το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο τμήμα του συλλόγου που δημιουργήθηκε και συνάρπασε πολλούς αθλητές και θεατές.

Το νέο αυτό άθλημα εισήγαγαν στη Θεσσαλονίκη οι αλλοδαποί κάτοικοι, που είχαν ήδη ιδρύσει τη δική τους ομάδα, την Ουνιόν Σπορτίφ. Ο Όμιλος Φιλομούσων προσπάθησε να συγκροτήσει μια αμιγώς ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, με στόχο περιβλημένο από εθνικό γόητρο, να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη των ξένων. Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 1905, μεταξύ του Ομίλου Φιλομούσων και της Ουνιόν Σπορτίφ. Οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης αναρρίγησαν όταν η ελληνική ομάδα κέρδισε με σκορ 3-0. Από την αρχή όμως ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με την συνένωση του ομίλου με την ομάδα Ολυμπία και σχημάτισαν το 1908 έναν νέο σύλλογο. Έτσι, τις 29 Νοεμβρίου του έτους συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση, στην οποία ψηφίστηκε καταστατικό για τον καινούριο σύλλογο με το όνομα Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος. Πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ανέλαβε ο γιατρός Α.Μάλτος, γραμματέας ο Ι.Αντωνιάδης και μέλη οι Π.Κοντογιάννης, Αιμ.Κόπανος, Δ.Χατζόπουλος, Δ.Κοντορέπας και Ι.Κύρου. Οι άνθρωποι του συλλόγου, μετά την πρώτη αυτή γενική συνέλευση, ενημέρωσαν τις Οθωμανικές αρχές και, όπως αναφέρουν μερικά χρόνια αργότερα το 1914 σε επιστολή τους στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η αστυνομία επέτρεψε τη λειτουργία του συλλόγου με μια απλή άδεια.

Την περίοδο αυτή στην πόλη ανελίχθηκε το κίνημα των Νεότουρκων και οι πολιτικές συνθήκες ήταν ρευστές. Οι κάτοικοι των μη τουρκικών παροικιών της Θεσσαλονίκης δέχονταν έντονες πιέσεις για να αποβάλουν σταδιακά τα εθνικά χαρακτηριστικά και σύμβολα από τις δραστηριότητές τους. Κάθε σύλλογος της πόλης όφειλε να επανιδρυθεί υπό λιγότερο εμφανή εθνικά χαρακτηριστικά. Η λέξη Μακεδονικός στον τίτλο του συλλόγου ενοχλούσε τις οθωμανικές αρχές, καθώς παρέπεμπε στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας αλλά και στην ελληνικότητα της περιοχής. Τέσσερα μέλη του συλλόγου, οι Μάλτος, Κοντορέπας, Κύρου και Κόπανος ανέλαβαν την ευθύνη για την επανίδρυση του συλλόγου και σε συνεννόηση με τις αρχές διαφοροποίησαν τον κανονισμό λειτουργίας του, μετατρέποντας παράλληλα το όνομά του σε Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής.

Στις 13 Μαρτίου 1911 εξελέγη νέο Δ.Σ. και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό του συλλόγου. Όμως, η επίσημη αναγνώρισή του από τις ελληνικές αρχές (μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους) καθυστέρησε. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 281 περί Σωματείων, ο σύλλογος έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ιδρύσεως και πίνακα ονομάτων ιδρυτών. Τα έγγραφα αυτά όμως δεν ήταν διαθέσιμα, καθώς ο Ηρακλής είχε ιδρυθεί επί οθωμανικού καθεστώτος, και εκτός από το καταστατικό υπήρχε μόνο η απλή άδεια που εκδόθηκε από την αστυνομία. Τελικά, μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής αναγνωρίστηκε ως αθλητικός σύλλογος και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Αξιομνημόνευτες χρονολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες από τις σημαντικές στιγμές υπήρξαν οι εξής:

Συνοπτικά, το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ηρακλή έχει την εξής παρουσία:

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ηρακλή έχει ως έδρα το Καυτανζόγλειο Στάδιο από το 1961. Την περίοδο 2002 έως 2004 αγωνίστηκε στο Γήπεδο του Μακεδονικού, λόγω ανακαίνισης του Καυτανζογλείου εν όψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Το παλιό γήπεδο του Ηρακλή βρισκόταν σε χώρο πλησίον της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Υπόθεση υποβιβασμού του Ηρακλή το 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αποφάσεις των αρμόδιων αθλητικών οργάνων, ο Ηρακλής γνώρισε τρεις διαδοχικούς υποβιβασμούς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καταλήγοντας από την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος στην τέταρτη, παρόλο που αγωνιστικά είχε εξασφαλίσει την παραμονή του, τερματίζοντας στην 11η θέση της βαθμολογίας.[5] Λίγο μετά το τέλος του πρωταθλήματος 2010-2011 το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. δεν χορήγησε άδεια συμμετοχής στον Ηρακλή για το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄Εθνική. [6] Ο Ηρακλής άσκησε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης της Ε.Π.Ο..[7][8]

Στις 12 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Σοφοκλής Πιλάβιος γνωστοποίησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής πως ο Ηρακλής είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. [9] Για το γεγονός της πλαστής ενημερότητας, ο Αστέρας Τρίπολης, που είχε τερματίσει 14ος στο πρωτάθλημα και υποβιβαζόταν, προχώρησε σε καταγγελία προς την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ, σε βάρος του Ηρακλή, ζητώντας να αφαιρεθούν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης επτά βαθμοί από το πρωτάθλημα. [10] Η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ αποφάσισε υποβιβασμό του Ηρακλή δια της κατάληψης της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος. Με την απόφαση αυτή ο Αστέρας Τρίπολης κατέλαβε την 13η θέση και παρέμεινε στην Α΄ Εθνική.[11][12]

Ο Ηρακλής στη συνέχεια κατέφυγε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Ε.Π.Ο. και τη μη επικύρωση της βαθμολογίας.[13] Το C.A.S. απέρριψε το αίτημα του Ηρακλή για μη επικύρωση της βαθμολογίας, αλλά αποφάσισε να επανεξεταστεί ο φάκελος του από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της Ε.Π.Ο..[14][15] Ο Ηρακλής προχώρησε σε νέα προσφυγή στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο., το οποίο την έκανε δεκτή και επέστρεψε την υπόθεση του υποβιβασμού του για την πλαστή ενημερότητα στην Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας.[16][17][18] Η Επιτροπή Εφέσεων, στις 5 Σεπτεμβρίου, απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα του Ηρακλή, οδηγώντας την ομάδα οριστικά στην Β' Εθνική.[19][20]

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ηρακλής αποφάσισε να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για να δικαιωθεί.[21] Αυτή η κίνηση όμως είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ομάδα στην Γ' Εθνική, καθώς σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της Ε.Π.Ο. απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. [22] Η "χαριστική βολή" για την ομάδα του Ηρακλή δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε τον Ηρακλή στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, την Δ΄ Εθνική, επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.[23]

Συγχώνευση και άνοδος στη Γ΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Ιανουάριο του 2012 ο Ηρακλής αγωνιζόταν υπό το όνομα Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 στην τρίτη κατηγορία του ποδοσφαίρου ανδρών (Football League 2, 2ος όμιλος), αφότου συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Ποντίων Κατερίνης.[24] Ο Λεωνίδας Μπίλης βρέθηκε αρχικά στο τιμόνι του Ηρακλή ως προπονητής[25], ενώ από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου[26] η ομάδα πορεύθηκε υπό τις οδηγίες του Σούλη Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια επιλέχτηκε ο Γιώργος Στράντζαλης[27] για να ολοκληρωθεί μια κρίσιμη μεταβατική περίοδος στην 5η θέση.

Προβιβασμός στη Β΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Football League, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, το συμβούλιο της Football League - Football League 2 δέχτηκε το αίτημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να διοργανωθεί το πρωτάθλημα με τρεις ομάδες επιπλέον, τον Ολυμπιακό Βόλου, την Καβάλα και τον Ηρακλή[28], στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, με αποτέλεσμα ο "Γηραιός" να αγωνιστεί στη Football League, κατηγορία στην οποία συμμετείχε ξανά την περίοδο 1980-81.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ομάδας προσανατολίστηκε στην άμεση κάλυψη των κενών της σύνθεσης, το οποίο αποτελούνταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά από Έλληνες, με στόχο πορεία πρωταθλητισμού στην Γ΄ Εθνική. Μέσα σε λίγες ημέρες αποκτήθηκαν επτά ξένοι ποδοσφαιριστές, οπότε η συνοχή της ομάδας διαταράχτηκε. Χρειάστηκαν μερικοί επίσημοι και φιλικοί αγώνες, έως η ομάδα του Γ. Στράντζαλη να αποκτήσει «χημεία». Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, αποκλείστηκε νωρίς από την Προοδευτική και αφοσιώθηκε στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας. Στις 15 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Γιώργο Στράντζαλη[29], ο οποίος ολοκλήρωσε την παρουσία του στο ποδοσφαιρικό τμήμα με ενεργητικό 5 νίκες, 9 ισοπαλίες και 1 ήττα. Στη θέση του ανέλαβε ο Γιώργος Χατζάρας[30], όμως μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα υπέβαλε την παραίτησή[31] του, αντιλαμβανόμενος την αναταραχή που σημειώθηκε στις τάξεις των οπαδών της ομάδας η οποία έγινε δεκτή[32] και προσλήφθηκε στη θέση του ο Γιάννης Χατζηνικολάου για το υπόλοιπο της περιόδου.[33] Κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου επήλθαν σημαντικές ανακατατάξεις στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, καθώς αποχώρησαν δέκα ποδοσφαιριστές και αντικαταστάθηκαν από ισάριθμους. Παρά το σερί θετικών αποτελεσμάτων στον β΄ γύρο, οι ήττες στους δύο τελευταίους αγώνες (με Ολυμπιακό Βόλου και Παναιτωλικό) στέρησαν από την ομάδα την απευθείας άνοδο, και μάλιστα οδήγησαν στη λύση της συνεργασίας με τον Χατζηνικολάου.[34] Αντικαταστάτης του στο «τιμόνι» του Ηρακλή για τα play-offs της Football League τέθηκε ο Σίνισα Γκόγκιτς,[35] τελικά όμως ο Ηρακλής τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος, χωρίς να εξασφαλίσει την άνοδό του στην Α΄ κατηγορία.

Χρώματα, έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ομάδας απεικονίζει τον Ηρακλή του Λύσιππου. Τα χρώματα του Ηρακλή είναι το λευκό και το κυανό.

1905
1930
1983–84
1984–85
1999–00
2012-13
2014-15

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Θέση Παίκτης
1 Flag of Brazil.svg Τερματοφύλακας Χουάντερσον
2 Flag of Greece.svg Αμυντικός Μιχάλης Μπουκουβάλας
3 Flag of Greece.svg Αμυντικός Γιώργος Σαραμαντάς
5 Flag of Greece.svg Αμυντικός Δημήτρης Στάμου
6 Flag of Côte d'Ivoire.svg Μέσος Χασόμα Μπάμπα
7 Flag of Greece.svg Επιθετικός Κοσμάς Τσιλιανίδης
8 Flag of Greece.svg Μέσος Λευτέρης Ιντζόγλου
9 Flag of Argentina.svg Επιθετικός Εμάνουελ Περόνε
10 Flag of Argentina.svg Μέσος Ντιέγκο Ρομάνο
11 Flag of Greece.svg Μέσος Νίκος Πουρτουλίδης
12 Flag of Greece.svg Επιθετικός Σάββας Σιατραβάνης
13 Flag of Greece.svg Τερματοφύλακας Παναγιώτης Λαδάς
14 Flag of Greece.svg Επιθετικός Γιάννης Πασάς
15 Flag of Canada.svg Μέσος Μανώλης Ζαμπάζης
Αρ. Θέση Παίκτης
17 Flag of Greece.svg Μέσος Μίλτος Στεφανίδης
18 Flag of Greece.svg Μέσος Ηλίας Καλφούντζος
19 Flag of Greece.svg Μέσος Παύλος Κυριακίδης
20 Flag of Greece.svg Αμυντικός Γιώργος Σμίλτος
21 Flag of Greece.svg Αμυντικός Γιώργος Βαλεριάνος
22 Flag of Argentina.svg Αμυντικός Σεμπαστιάν Μπαρτολίνι
23 Flag of Greece.svg Μέσος Πασχάλης Κάσσος
25 Flag of Greece.svg Επιθετικός Γιάννης Λουκίνας
26 Flag of Greece.svg Αμυντικός Αστέριος Μούχαλης
32 Flag of Greece.svg Τερματοφύλακας Σπύρος Παπαθανασίου
33 Flag of Greece.svg Αμυντικός Νίκος Ζιάμπαρης
77 Flag of Greece.svg Αμυντικός Στέλιος Μπίκας
88 Flag of Greece.svg Μέσος Ηλίας Κωτσιαρίδης
91 Flag of Greece.svg Επιθετικός Νίκος Αγγελούδης
Flag of Romania.svg Μέσος Κοστίν Λαζάρ

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ευρωπαϊκοί αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Διοργάνωση Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Πρ.
1961–62 Εκθέσεων 2ος Γύρος Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Νόβι Σαντ 2–1 1–9 Symbol delete vote.svg
1963–64 Εκθέσεων 1ος Γύρος Flag of Spain (1945 - 1977).svg Ρεάλ Σαραγόσα 0–3 1–6 Symbol delete vote.svg
1976–77 Κυπελλούχων 1ος Γύρος Flag of Cyprus.svg Α.Π.Ο.Ε.Λ. 0–0 0–2 Symbol delete vote.svg
1989–90 UEFA 1ος Γύρος Civil Ensign of Switzerland.svg Σιόν 1–0 0–2 Symbol delete vote.svg
1990–91 UEFA 1ος Γύρος Flag of Spain.svg Βαλένθια ΚΦ 0–0 0–2 (παρ.) Symbol delete vote.svg
1995–96 Ιντερτότο Φάση Ομίλων
(12ος Όμιλος)
Flag of Austria.svg Φόρβερτς 0–3 Symbol delete vote.svg
Flag of Bulgaria.svg Σπάρτακ Πλόβντιβ 0–0
Flag of Germany.svg Άιντραχτ Φρανκφούρτης 1–5
Flag of Lithuania.svg Πανέρις Βίλνιους 3–1
1996–97 UEFA 2ος Πρ. Γύρος Flag of Cyprus.svg Α.Π.Ο.Ε.Λ. 0–1 1–2 Symbol delete vote.svg
1997–98 Ιντερτότο Φάση Ομίλων
(12ος όμιλος)
Flag of Austria.svg Ριντ 1–3 Symbol delete vote.svg
Flag of Georgia (1990-2004).svg Φ.Κ. Τιφλίδας 2–0
Flag of Russia.svg Τορπέντο Μόσχας 1–4
Flag of Malta.svg Φλοριάνα 1–0
1998–99 Ιντερτότο 2ος Γύρος Flag of Romania.svg Νασιονάλ Βουκουρ. 3–1 0–3 Symbol delete vote.svg
2000–01 UEFA 1ος Γύρος Flag of France.svg Γκενιόν 1–0 0–0 Symbol keep vote.svg
2ος Γύρος Flag of Germany.svg Καϊζερσλάουτερν 1–3 3–2 Symbol delete vote.svg
2002–03 UEFA 1ος Γύρος Flag of Cyprus.svg Ανόρθωση 4–2 1–3 Symbol delete vote.svg
2006–07 UEFA 1ος Γύρος Flag of Poland.svg Βίσλα Κρακοβίας 0–2 (παρ.) 1–0 Symbol delete vote.svg

Προκρίσεις: 1 (σε νοκ άουτ αγώνες) – Αποκλεισμοί: 12 (10 νοκ άουτ, 2 σε όμιλο).

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορυφαίοι σκόρερ της ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίκτης Τέρματα
Flag of Greece.svg Δημήτρης Γκέσιος
74
Flag of Greece.svg Δανιήλ Παπαδόπουλος
64
Flag of Cyprus.svg Μιχάλης Κωνσταντίνου
63
Flag of Greece.svg Βασίλης Χατζηπαναγής
62
Flag of Greece.svg Φάνης Τουτζιάρης
62
Flag of Serbia.svg Ιβάν Γιοβάνοβιτς
52

Πρώτοι σε συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίκτης Αγώνες
Flag of Greece.svg Δανιήλ Παπαδόπουλος 419
Flag of Greece.svg Θωμάς Σεντελίδης 312
Flag of Greece.svg Μπάμπης Ξανθόπουλος 283
Flag of Greece.svg Βασίλης Χατζηπαναγής 281
Flag of Greece.svg Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας 280

Αξιόλογοι πρώην ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή Συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοίκηση

Θέση Όνομα
Ιδιοκτήτης Flag of Canada.svg Flag of Greece.svg Σπύρος Παπαθανασάκης
Πρόεδρος Flag of Canada.svg Flag of Greece.svg Σπύρος Παπαθανασάκης
Μέλος Flag of Greece.svg Ιωάννης Κακαγιάννης
Μέλος Flag of Greece.svg Χρήστος Αντωνέλης
Μέλος Flag of Canada.svg Flag of Greece.svg Εμμανουήλ Παπαθανασάκης
Σύμβουλος Flag of Greece.svg Γιώργος Κατακαλίδης

Προπονητικό Επιτελείο

Θέση Όνομα
Προπονητής Flag of Greece.svg Νίκος Παπαδόπουλος
Βοηθός Προπονητή Flag of Greece.svg Νίκος Αμανατίδης
Γυμναστής Flag of Greece.svg Νίκος Αμανατίδης
Προπονητής Τερματοφυλάκων Flag of Greece.svg Φώτης Γκιζέλης
Ιατρός Flag of Greece.svg Μανόλης Παπακώστας
Ιατρός Flag of Greece.svg Μάκης Παπασούλης
Φυσιοθεραπευτής Flag of Greece.svg Κώστας Τσιολακίδης
Φυσιοθεραπευτής Flag of Greece.svg Γιώργος Ροδίτης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Και εγένετο… ΑΕΠ Ηρακλής! sport-fm.gr
 2. Α.Ε.Π. ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 ΠΑΕ epae.org
 3. epo.gr
 4. «Η Γέννηση του Συλλόγου». Γ.Σ. Ηρακλής. http://www.iraklis.org/syllogos/istoria/509. 
 5. Ελευθεροτυπία Η ελεύθερη πτώση του Ηρακλή: Από τα «σαλόνια» στο Περιφερειακό (26-09-2011)
 6. sport24 "Όχι" σε Ηρακλή, Πανιώνιο και Πανσερραϊκό (20-04-2011)
 7. Ελευθεροτυπία Στη Β' Εθνική ο Ηρακλής, γλίτωσε ο Πανιώνιος (04-05-2011)
 8. novasports Μένει ο Πανιώνιος, υποβιβάστηκε ο Ηρακλής (04-05-2011)
 9. Ελευθεροτυπία Η πλαστή ενημερότητα του Ηρακλή κρατάει τον Αστέρα Τρίπολης στη Σούπερ Λίγκα! (12-05-2011)
 10. Ελευθεροτυπία Καταγγελία σε βάρος του Ηρακλή από τον Αστέρα Τρίπολης (13-05-2011)
 11. Το Βήμα Σούπερ Λίγκα: Απευθείας υποβιβασμός του Ηρακλή (19-05-2011)
 12. Ελευθεροτυπία Υποβιβάζεται ο Ηρακλής, παραμένει στη Σούπερ Λίγκα ο Αστέρας Τρίπολης (19-05-2011)
 13. Ελευθεροτυπία Νέα προσφυγή Ηρακλή (17-06-2011)
 14. newsbomb Δικαιώθηκε ο Ηρακλής (11-07-2011)
 15. Ελευθεροτυπία Απέρριψε το CAS το αίτημα του Ηρακλή για μη επικύρωση της βαθμολογίας (14-07-2011)
 16. Ελευθεροτυπία Δεκτή και η προσφυγή του Ηρακλή (26-08-2011)
 17. sport24 Δικαιώθηκε ο Ηρακλής! (26-08-2011)
 18. Το Βήμα Σούπερ Λίγκα: Νέα εμπόδια από τη δικαίωση του Ηρακλή (26-08-2011)
 19. Το Βήμα Ο Ηρακλής «ξανάπεσε» στη Β' Εθνική, ο Αστέρας Τρίπ. Επανήλθε (05-09-2011)
 20. Τα Νέα Απορρίφθηκε η αίτηση του Ηρακλή (05-09-2011)
 21. Ελευθεροτυπία Προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια ο Ηρακλής (08-09-2011)
 22. Ελευθεροτυπία Δεν έκανε πίσω ο Ηρακλής, στην Γ΄ Εθνική τον έστειλε η ΕΠΟ (09-09-2011)
 23. Το Βήμα ΕΕΑ: Ο Ηρακλής και άλλες 8 ομάδες στην Δ΄ Εθνική (27-09-2011)
 24. sport24.gr Στην Football League 2 ο Ηρακλής
 25. aepiraklis.gr Το προπονητικό τιμ (01-02-2012)
 26. aepiraklis.gr Λύση συνεργασίας με Σ.Παπαδόπουλο (30-04-2012)
 27. aepiraklis.gr Πρόσληψη Στράντζαλη (30-04-2012)
 28. Αναλυτικά η απόφαση της ΕΠΟ, αναφορά σε gazzetta.gr metrosportgr.com, 12/9/12
 29. επίσημη ανακοίνωση, 15-01-2013
 30. επίσημη ανακοίνωση πρόσληψης Χατζάρα, 16-01-2013
 31. «Παραίτηση Γιώργου Χατζάρα». ΠΑΕ Ηρακλής. http://www.fciraklis.gr/nea/press/item/314-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B1. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013. 
 32. «Αποδοχή της παραίτησης Χατζάρα». ΠΑΕ Ηρακλής. http://www.fciraklis.gr/nea/press/item/315-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B5-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83-1908. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013. 
 33. «Επίσημη ανακοίνωση πρόσληψης Γ.Χατζηνικολάου». http://www.fciraklis.gr/nea/press/item/321-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B5-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83-1908. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013. 
 34. «Ανακοίνωση λύσης συνεργασίας με Χατζηνικολάου». ΠΑΕ Ηρακλής. http://www.fciraklis.gr/nea/press/item/515-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B5-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83-1908. Ανακτήθηκε στις 29 Mαΐου 2013. 
 35. «Ανακοίνωση πρόσληψης Γκόγκιτς». ΠΑΕ Ηρακλής. http://www.fciraklis.gr/nea/press/item/521-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B5-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83-1908. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]