Σοφοκλής Πιλάβιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοφοκλής Πιλάβιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Ιανουαρίου 1966
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρόεδρος (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία)

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος (γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1966) ήταν ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. από το 2009 έως το 2012.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει φοιτήσει στη Σχολή Μωραΐτη και έχει αποφοιτήσει με σπουδές στη Νομική (στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (στο αγγλικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον). Αφού τελείωσε με τις σπουδές του, απασχολήθηκε με τη δικηγορία, ιδρύοντας ένα δικό του Δικηγορικό Γραφείο, με ειδίκευση στο Εμπορικό, στο Αστικό και στο Αθλητικό Δίκαιο.

Σταδιοδρομία και δικαστικές υποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένα από τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για 12 χρόνια, από το 1997 έως το 2009. Έχει διατελέσει μέλος της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός, εφόσον ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο και παράλληλα, Νομικός Σύμβουλος, από το 2000 έως το 2004. Επίσης, ήταν και στην Ομάδα Νομικών Εμπειρογνώμων της UEFA από το 2002 μέχρι το 2004 και στο Dispute Resolution Chamber της FIFA. Ήταν επικεφαλής των δικηγόρων pro bono του CAS για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Από το 2007 είναι εκπρόσωπος της UEFA και από το 2012 ως σήμερα είναι ένα από τα μέλη της Ποδοσφαιρικής Επιτροπής της FIFA. Επίσης, το διάστημα μεταξύ του 2006 και του 2009 διετέλεσε Πειθαρχικός Επιθεωρητής της UEFA, από το 2009 ως σήμερα διατελεί 3ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων Συλλόγων της UEFA και από το έτος 2009 έως το 2012 Πρόεδρος της ΕΠΟ.

Τον Μάρτιο του 2019 του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια, η οποία αφορά το αδίκημα της απιστίας επειδή ζημίωσε μαζί με άλλους πρώην προέδρους την περιουσία της ΕΠΟ με 13 εκατομμύρια ευρώ.[1]

Είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη και ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο ίδρυμα Κάνε μια Ευχή Ελλάδος. Έχει γνώσεις στην αγγλική και στην γερμανική γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]