Πρωτάθλημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στον αθλητισμό, πρωτάθλημα είναι σειρά αγώνων μεταξύ ατόμων ή ομάδων ο νικητής των οποίων ανακηρύσσεται πρωταθλητής.

Συστήματα πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες μορφές διαγωνισμού μπορούν να αναφέρονται με τον όρο πρωτάθλημα.

Σύστημα αγώνα τίτλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό το σύστημα, ένας αγωνιζόμενος πρέπει να προκαλέσει τον τωρινό πρωταθλητή για να κερδίσει το πρωτάθλημα. Ένας αγωνιζόμενος (που ονομάζεται διεκδικητής νούμερο 1) μπορεί να προκαλέσει τον τωρινό πρωταθλητή, αφού νικήσει άλλους διεκδικητές. Αυτή η μορφή πρωταθλήματος χρησιμοποιείται στην πάλη, την πυγμαχία, τις μεικτές πολεμικές τέχνες και άλλα μαχητικά αθλήματα.

Σύστημα τουρνουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος «πρωταθλήματα» χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε τουρνουά, είτε χρησιμοποιώντας μία μορφή νοκ άουτ, όπως στο Γουίμπλεντον και σε άλλα πρωταθλήματα της αντισφαίρισης, είτε σε μικτή μορφή με ομίλους, ακολουθούμενους από γύρους νοκ άουτ, όπως στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Μια παραλλαγή της μορφής νοκ άουτ είναι η μορφή "best-of-X" ή σειράς, όπου δύο ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη για συγκεκριμένο αριθμό αγώνων, μέχρις ότου μία ομάδα κερδίσει την πλειοψηφία των συγκεκριμένων αγώνων, - τα περισσότερα από τα εναπομείναντα παιχνίδια δεν παίζονται πια - και μόνο τότε η ηττημένη ομάδα αποκλείεται από το τουρνουά και η νικήτρια ομάδα προχωράει στον επόμενο γύρο. Αυτή η μορφή κυριαρχεί στα αμερικανικά αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ, το χόκεϊ επί πάγου και η καλαθοσφαίριση.

Σύστημα πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρωταθλήματα σε διάφορα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ράγκμπι γιούνιον και του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιούν ένα σύστημα πρωταθλήματος στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες του πρωταθλήματος παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου, είτε μία φορά είτε πολλές φορές.

Συστημα πλέι οφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πολλά πρωταθλήματα αθλητισμού, χρησιμοποιείται ένα σύστημα πλέι οφ για να καθοριστεί ο νικητής του πρωταθλήματος. Οι ομάδες ανταγωνίζονται σε μια κανονική περίοδο διαφόρων μορφών και ένας περιορισμένος αριθμός ομάδων προκρίνεται στα πλέι οφ. Αν και αυτό το σύστημα ταυτίζεται ως επί το πλείστον με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, βρίσκεται συχνά σε άλλες χώρες της Βόρειας Αμερικής και είναι επίσης πρότυπο σε αθλήματα που επηρεάζονται από τη Βόρεια Αμερική (π.χ. καλαθοσφαίριση, μπέιζμπολ, χόκεϊ επί πάγου), καθώς και σε παραλλαγές του ποδοσφαίρου. Τα πλέι οφ (γνωστά σε ορισμένες χώρες, κυρίως στην Αυστραλία , ως "σειρά τελικών") είναι ένα τουρνουά όπου οι ομάδες παίζουν αγώνα ή αγώνες νοκ άουτ. Το πρωτάθλημα θεωρείται συχνά ο τελικός των πλέι οφ (π.χ. Σούπερ Μπόουλ, Stanley Cup, τελικοί του NBA, World Series, κ.λπ.). Το σύστημα πλέι οφ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα υβρίδιο μεταξύ του συστήματος πρωταθλήματος και του συστήματος τουρνουά, όπου ένα πρωτάθλημα χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των προκριθέντων ομάδων για το τουρνουά.

Στο NFL, ο όρος "παιχνίδι πρωταθλήματος" χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στους αγώνες που αποφασίζουν τους πρωταθλητές καθεμίας από τις δύο περιφέρειες, τη NFC και την AFC. Αυτά τα παιχνίδια είναι στην ουσία ημιτελικοί, καθώς καθορίζουν τους δύο αντιπάλους στο Super Bowl.