Στίβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στίβος
Athletics competitions.jpg
Ύψιστη διοικητική αρχήWorld Athletics(πρώην IAAF)
Χαρακτηριστικά
Μικτών φύλωνΝαι
ΚατηγοριοποίησηΑνοιχτός ή κλειστός
Παρουσία
Ολυμπιακό άθλημααπό το 1896
Παραολυμπιακό άθλημααπό το 1960

Ο στίβος είναι άθλημα που αποτελείται από αγωνίσματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλμα, ρίψεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά ο στίβος δεν μπορεί να έχει συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 440 γυάρδων ή 402,34 μέτρων. Η διαμόρφωσή του περιλαμβάνει, κατ΄ έναντι μεταξύ τους, δύο ευθύγραμμα τμήματα και δύο καμπύλα καλούμενα «πέταλα» ή βιράζ. Αυτός χωρίζεται σε 6-8 διαδρόμους (κουλουάρ), που σημαίνονται με λευκές διαγραμμίσεις, πλάτους έκαστος 1,22 μ. - 1,25μ. Στη σύγχρονη εποχή, ο στίβος φέρει επίστρωση από ειδικό βιομηχανικό ελαστομερές κεραμόχρωμο υλικό (τάπητα).

Αγωνίσματα στίβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης με τον όρο στίβος χαρακτηρίζεται και το σύνολο των αγωνισμάτων, ειδικότερα του κλασικού αθλητισμού, που διεξάγονται στο χώρο αυτό και στον οποίο περιλαμβάνονται:

Τα αγωνίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και σαν κλασικός αθλητισμός, μιας και τα περισσότερα έχουν ρίζες σε ανάλογα αθλήματα που διοργανώνονταν στην κλασική αρχαιότητα. Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στην αρχαία εποχή και ιδιαίτερα στους πανελλήνιους αγώνες. Χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στους δρόμους, τα άλματα και τις ρίψεις. Υπεύθυνος φορέας παγκοσμίως για θέματα στίβου είναι η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (World Athletics, πρώην IAAF), ενώ στην Ελλάδα τα ανάλογα θέματα διαχειρίζεται ο ΣΕΓΑΣ.

Δρόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άλματα βαθμολογούνται με 6 προσπάθειες στα οριζόντια και νικάει ο αθλητής που έχει την υψηλότερη επίδοση. Αν συμβεί δύο αθλητές να πετύχουν την ίδια μέγιστη επίδοση, τότε κερδίζει αυτός που έκανε την μεγαλύτερη δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Αντιθέτως, στα κάθετα οι αθλητές πραγματοποιούν συνεχώς άλματα, μέχρι κάποιος να κάνει τρία άκυρα (ανεπιτυχείς προσπάθειες), οπότε ολοκληρώνει τις προσπάθειές του. Αν συμβεί δύο αθλητές να πετύχουν την ίδια μέγιστη επίδοση, τότε κερδίζει αυτός που την πέτυχε με τις λιγότερες προσπάθειες, ενώ αν και οι δύο την πέτυχαν με τις ίδιες αριθμητικώς προσπάθειες, τότε μετράει ο αριθμός των προσπαθειών της δεύτερης καλύτερης επίδοσης.

Ρίψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]