Τουρκική Χωροφυλακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής
Jandarma Genel Komutanlığı
Έμβλημα της Τουρκικής Χωροφυλακής
Ίδρυση1846 (Επίσημος ισχυρισμός)
1930 (Οργάνωση Χωροφυλακής)
1956 (Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής)
Χώρα Τουρκία
ΤύποςΧωροφυλακή
ΡόλοςΗμιστρατιωτική υπηρεσία επιβολής του νόμου, καταστολή εξεγέρσεων, ένοπλη απάντηση σε ταραχές πολιτών, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικές αποστολές.
Δύναμη276.320 προσωπικό[1]
1.475 Τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα
59 Ελικόπτερα
ΥπαγωγήΥπουργείο Εσωτερικών
ΑρχηγείοΆγκυρα, Τουρκία
Ιστοσελίδαjandarma.tsk.tr
Διοίκηση
ΔιοικητήςΣτγος Μπεκίρ Καλιοντζού
Διακριτικά
Σημαία της Διοίκησης

Η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής (τουρκικά: Jandarma Genel Komutanlığı) ή Τουρκική Χωροφυλακή (Türk Jandarması) αποτελεί κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών δυνάμεων (γενικά στις αγροτικές περιοχές),[2] καθώς και της εξασφάλισης της εσωτερικής ασφάλειας και γενικά τον έλεγχο των συνόρων, μαζί με την εκτέλεση άλλων ειδικών καθηκόντων που της ανατίθενται με ορισμένους νόμους και κανονισμούς. Η Χωροφυλακή είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική ένοπλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, στρατιωτικής φύσης. Στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται η Στρατονομία (Askeri İnzibat), υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ενόπλων δυνάμεων και δύο ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Χωροφυλακής (Jandarma Özel Harekat) και η Διοίκηση Δημόσιας Ασφάλειας Χωροφυλακής (Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı).

Ως μέρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση,[3] καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Ο Διοικητής της Χωροφυλακής υπάγεται στον Υπουργό Εσωτερικών.[4]

Η Χωροφυλακή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την οργάνωση στρατιωτικής επιβολής του νόμου «Subaşı» (αργότερα γνωστό ως «Zaptiye»), η οποία διεξάγεται υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας. Στο παρελθόν, μια παρόμοια δύναμη ονομαζόταν «Şurta», κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας των Σελτζούκων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «2803 Sy. JTGYK Md 10». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  3. «2803 Sy. JTGYK Md 4». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. «JTGY Yönetmeliği Md 139». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]