Κύπελλο Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κύπελλο Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ
Coupe Intertoto.svg
ΔιοργανωτήςUEFA
Ίδρυση1957
Αριθμός ομάδων8
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Το Κύπελλο Ιντερτότο (αγγλικά: UEFA Intertoto Cup) είναι από το 2013 η τριτη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. Διεξαγόταν κάθε καλοκαίρι με τη συμμετοχή ομάδων που δεν κατάφεραν να προκριθούν σε μια από τις δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) μέσω του εθνικού τους πρωταθλήματος. Από το 2008 καταργήθηκε.

Οποιοσδήποτε σύλλογος επιθυμούσε να συμμετάσχει έπρεπε να υποβάλλει αίτηση για την είσοδο του στο θεσμό, με το σύλλογο που είχε την υψηλότερη θέση στο εθνικό του πρωτάθλημα να κερδίζει τη συμμετοχή στην διοργάνωση. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε ότι η ομάδα πρέπει να είχε καταταγεί ακριβώς πίσω από εκείνες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εάν η ομάδα η οποία βρισκόταν σε αυτή τη θέση δεν εκδήλωνε το ενδιαφέρον της, δεν είχε δικαίωμα να πάρει μέρος στο Κύπελλο Ιντερτότο, σε αντίθεση με μια κάποια άλλη ομάδα του ίδιου πρωταθλήματος, η οποία είχε υποβάλλει το αίτημα αυτό.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κύπελλο Ιντερτότο διεξαγόταν υπό την αιγίδα της UEFA από το 1995 και αντικατέστησε το Κύπελλο Ράπαν που διεξαγόταν από το 1961. Ως το 1967 η επίσημη ονομασία του ήταν Διεθνές Ποδοσφαιρικό Κύπελλο (International Football Cup) αλλά έμεινε γνωστό ως Κύπελλο Ράπαν από το όνομα του εμπνευστή του, του Αυστριακού προπονητή Καρλ Ράπαν. Ιδρύθηκε ως μια θερινή διοργάνωση με τη χορηγία διαφόρων ευρωπαϊκών οργανισμών ποδοσφαιρικού στοιχήματος ώστε να υπάρχουν παιχνίδια για τα δελτία κατά τη θερινή περίοδο. Διεξαγόταν σε ομίλους, οι νικητές των οποίων διεκδικούσαν το τρόπαιο σε αγώνες νοκ-άουτ κατά τη χειμερινή σεζόν.

Από το 1967 καταργήθηκαν οι αγώνες νοκ-άουτ της β΄ φάσης ως ασύμφοροι οικονομικά. Το κύπελλο μετονομάστηκε σε Κύπελλο Ιντερτότο-Σίγκερ και μετατράπηκε σε ένα θερινό τουρνουά που γινόταν μόνο για το ποδοσφαιρικό στοίχημα. Οι ομάδες συμμετείχαν προαιρετικά με στόχο να δίνουν αγώνες προετοιμασίας και να έχουν κάποια οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή. Διεξαγόταν σε ομίλους των τεσσάρων ομάδων, ο αριθμός των οποίων ήταν διαφορετικός κάθε καλοκαίρι ανάλογα με τον αριθμό των συλλόγων που δήλωναν συμμετοχή στον θεσμό.

Στην ΟΥΕΦΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδοχή του λογότυπο όταν ανέλαβε τη διοργάνωση η UEFA.

Το 1995 ανέλαβε τη διοργάνωσή του η UEFA, η οποία το ονόμασε Κύπελλο Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ, έβαλε κανόνες στη συμμετοχή των ομάδων και το μετέτρεψε σε προκριματική διοργάνωση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με την ενεργή ανάμειξή της η ΟΥΕΦΑ προσπάθησε να δώσει ένα κύρος στο θεσμό. Θέλησε αφενός να διατηρήσει τη διοργάνωση για τα θερινά δελτία ποδοσφαιρικού στοιχήματος, αφετέρου να δώσει την ευκαιρία μιας ευρωπαϊκής εμπειρίας σε ομάδες που δεν κατάφερναν να προκριθούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μάλιστα την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού, η Ζιροντέν Μπορντό κατάφερε ξεκινώντας από το Ιντερτότο να φτάσει ως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ορίστηκε να μετέχουν υποχρεωτικά μια ή δύο ομάδες από κάθε πρωτάθλημα, οι αμέσως επόμενες στη βαθμολογία από τις συμμετέχουσες στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως, επειδή υπήρξε μια επιφυλακτικότητα από αρκετούς συλλόγους και ομοσπονδίες, η ΟΥΕΦΑ δεν εφάρμοσε τις κυρώσεις που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη και δέχτηκε την αντικατάσταση των ομάδων που αρνούνταν να πάρουν μέρος με άλλες είτε από το ίδιο πρωτάθλημα είτε από άλλη ομοσπονδία. Για παράδειγμα τα έτη: 1996, 1999, 2001 και 2004 δεν θέλησε να μετάσχει καμιά ελληνική ομάδα και οι δύο θέσεις δόθηκαν σε άλλες χώρες. Παρομοίως, το 1998 δήλωσε συμμετοχή μόνο μία ομάδα από την Ελλάδα αντί για δύο που είχε δικαίωμα.

Το 2009 η UEFA έκανε αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το Κύπελλο Ιντερτότο καταργήθηκε. Οι ομάδες που λόγω της θέσης τους στο εθνικό τους πρωτάθλημα θα κέρδιζαν τη συμμετοχή τους στο Ιντερτότο, συμμετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η αιτία της κατάργησής του ήταν, σύμφωνα με την UEFA, το περιορισμένο ενδιαφέρον του κόσμου για τη διοργάνωση. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες που υποστηρίζουν, πως μία άλλη σοβαρή αιτία ήταν οι υποψίες της UEFA για πολλά στημένα παιχνίδια στη διοργάνωση.

Από το Ιντερτότο στο ΟΥΕΦΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το Κύπελλο Ιντερτότο προκρινόταν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο εξής αριθμός ομάδων:

  • 1995: 2 ομάδες.
  • 1996 ως 2005: 3 ομάδες.
  • 2006 ως 2008: 11 ομάδες.

Τρόπος διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις τρεις πρώτες σεζόν (1995 ως 1997) η διοργάνωση είχε δύο φάσεις. Στην α΄ φάση μετείχαν 60 σύλλογοι χωρισμένοι σε 12 ομίλους των 5 ομάδων, οι οποίοι έδιναν μονούς αγώνες μεταξύ τους (δύο εντός και δύο εκτός έδρας). Η μορφή αυτή διεξαγωγής αποτέλεσε πρόκριμα και αργότερα εφαρμόστηκε στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στη β΄ φάση οι νικητές των ομίλων έδιναν αγώνες νοκ-άουτ μέχρι να απομείνουν δύο (το 1995) και τρεις (1996 και 1997) που προκρίνονταν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Από το 1998 καταργήθηκε η φάση των ομίλων. Οι σύλλογοι μετείχαν σε γύρους νοκ-άουτ έτσι ρυθμισμένους ώστε να απομείνουν τρεις ομάδες που περνούσαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με αυτή τη μορφή συνεχίστηκε ως το 2005. Από το 2006 συμμετέχει μόνο μία ομάδα από κάθε πρωτάθλημα. Οι γύροι μειώθηκαν σε τρεις και οι ομάδες που περνούν στο ΟΥΕΦΑ αυξήθηκαν σε έντεκα. Το 2008 το Κύπελλο Ιντερτότο διεξήχθη για τελευταία φορά.

Μέχρι το 2005 ως νικήτριες του Κυπέλλου Ιντερτότο θεωρούνταν οι 2-3 ομάδες που προκρίνονταν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Από το 2006 και μετά, που ο αριθμός τους αυξήθηκε σε έντεκα, η ΟΥΕΦΑ καθιέρωσε να αναδεικνύεται νικητής της διοργάνωσης όποια ομάδα από τις έντεκα κατάφερνε να προχωρήσει πιο πολύ στους γύρους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Όμως, σε κάποιες λίστες αναφέρονται ως νικήτριες και οι 11 ομάδες που προκρίνονταν από το Ιντερτότο στο ΟΥΕΦΑ.

Έτσι έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια (το 1967 είχε απονεμηθεί τίτλος για τελευταία φορά, όταν λεγόταν Κύπελλο Ράπαν) το Ιντερτότο έπαψε να είναι η μοναδική στα χρονικά διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση χωρίς νικητή, το «κύπελλο χωρίς κυπελλούχο» (cup of the cupless), όπως χαρακτηριζόταν από πολλούς. Το 2006 τροπαιούχος ήταν η Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, το 2007 το Αμβούργο και το 2008 η Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Μπράγκα.

Νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νικήτριες ομάδες ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2006–2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι νικήτριες ("συμπρωταθλήτριες") ομάδες που κέρδισαν το Κύπελλο Ιντερότο ΟΥΕΦΑ και προκρίθηκαν στον Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο τελικός νικητής (που καθοριζόταν από την επίδοση των ομάδων στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) αναγράφονται με έντονη γραφή.

Έτος Νικήτριες
2008 Flag of Portugal.svg Μπράγκα Flag of England.svg Άστον Βίλα Flag of Spain.svg Ντεπορτίβο Λα Κορούνια Flag of Germany.svg Στουτγκάρδη Flag of Norway.svg Ρόζενμποργκ Flag of Italy.svg Νάπολι
Flag of France.svg Ρενς Flag of Romania.svg Βασλούι Flag of Sweden.svgΈλφσμπουργκ Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Austria.svg Στουρμ Γκρατς
2007 Flag of Germany.svg Αμβούργο ΣΦ Flag of Spain.svg Ατλέτικο Μαδρίτης Flag of Denmark.svg Άαλμποργκ ΜΚ Flag of Italy.svg Σαμπντόρια Flag of England.svg Μπλάκμπερν Ρόβερς Flag of France.svg Λανς
Flag of Portugal.svg Λεϊρία Flag of Austria.svg Ραπίντ Βιέννης Flag of Sweden.svg Χάμαρμπυ Flag of Romania.svg Οτέλουλ Γκαλάτσι Flag of Kazakhstan.svg Τομπόλ
2006 Flag of England.svg Νιούκασλ Γιουνάιτεντ Flag of France.svg Οσέρ Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Denmark.svg Όντενσε Μπόλντκλουμπ Flag of France.svg Ολιμπίκ Μαρσέιγ Flag of Germany.svg Χέρτα Βερολίνου
Flag of Turkey.svg Καϊσερίσπορ Flag of Cyprus.svg Εθνικός Άχνας Flag of the Netherlands.svg Τβέντε Flag of Austria.svg Ριντ Flag of Slovenia.svg Μάριμπορ

1995–2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται είναι τα συνολικό σκορ των αγώνων των μεταξύ των ομάδων. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι ομάδες που κέρδισαν τους τελικούς και προκρίθηκαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Έτος Νικήτριες Φιναλίστ Αποτέλεσμα
2005 Flag of Germany.svg Αμβούργο Flag of Spain.svg Βαλένθια 1 – 0
Flag of France.svg Λανς Flag of Romania.svg ΤΦΡ Κλουζ 4 – 2
Flag of France.svg Ολιμπίκ Μαρσέιγ Flag of Spain.svg Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 5 – 3
2004 Flag of France.svg Λιλ Flag of Portugal.svg Λεϊρία 2 – 0 (παρ.)
Flag of Germany.svg ΦΚ Σάλκε 04 Flag of the Czech Republic.svg Σλόβαν Λίμπερετς 3 – 1
Flag of Spain.svg Βιγιαρρεάλ Flag of Spain.svg Ατλέτικο Μαδρίτης 2 – 2 (3 – 1 στα πέναλτι)
2003 Flag of Germany.svg ΦΚ Σάλκε 04 Flag of Austria.svg Πάσινγκ 2 – 0
Flag of Spain.svg Βιγιαρρεάλ Flag of the Netherlands.svg Χέρενφεν 2 – 1
Flag of Italy.svg Περούτζια Κάλτσιο Flag of Germany.svg Βόλφσμπουργκ 3 – 0
2002 Flag of Spain.svg Μάλαγα Flag of Spain.svg Βιγιαρρεάλ 2 – 1
Flag of England.svg Φούλαμ Flag of Italy.svg Μπολόνια 5 – 3
Flag of Germany.svg Στουτγκάρδη Flag of France.svg Λιλ 2 – 1
2001 Flag of England.svg Άστον Βίλα Flag of Switzerland.svg Βασιλεία 5 – 2
Flag of France.svg Παρί Σεν Ζερμέν Flag of Italy.svg Μπρέσια Κάλτσιο 1 – 1 (ε)
Flag of France.svg Τρουά Flag of England.svg Νιούκασλ Γιουνάιτεντ 4 – 4 (ε)
2000 Flag of Italy.svg Ουντινέζε Flag of the Czech Republic.svg Σίγκμα Όλομουτς 6 – 4
Flag of Spain.svg Θέλτα Βίγο Flag of Russian Federation.svg Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης 4 – 3
Flag of Germany.svg Στουτγκάρδη Flag of France.svg Οσέρ 3 – 1
1999 Flag of France.svg Μονπελιέ Flag of Germany.svg Αμβούργο 2 – 2 (3 – 0 στα πέναλτι)
Flag of Italy.svg Γιουβέντους Flag of France.svg Σταντ Ρενναί 4 – 2
Flag of England.svg Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ Flag of France.svg Μετς 3 – 2
1998 Flag of Spain.svg Βαλένθια Flag of Austria.svg ΦΚ Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ 4 – 1
Flag of Germany.svg Βέρντερ Βρέμης Flag of FR Yugoslavia.svg Βοϊβοντίνα 2 – 1
Flag of Italy.svg Μπολόνια Flag of Poland.svg Ρουχ Χόρζοβ 3 – 0
1997 Flag of France.svg Μπαστιά Flag of Sweden.svg Χάλμσταντ 2 – 1
Flag of France.svg Ολιμπίκ Λυών Flag of France.svg Μονπελιέ 4 – 2
Flag of France.svg Οσέρ Flag of Germany.svg Ντούισμπουργκ 2 – 0
1996 Flag of Germany.svg Καρλσρούη Flag of Belgium.svg Σταντάρ Λιέγης 3 – 2
Flag of France.svg Γκανγκάμπ Flag of Russian Federation.svg Ρότορ Βόλγκογκραντ 2 – 2 (ε)
Flag of Denmark.svg Σίλκεμποργκ Flag of Croatia.svg Σέγκεστα 2 – 2 (ε)
1995 Flag of France.svg Στρασμπούρ Flag of Austria.svg Τιρόλ Ίνσμπρουκ 7 – 2
Flag of France.svg Ζιροντέν Μπορντό Flag of Germany.svg Καρλσρούη 4 – 2

1967–94[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1967-94 δεν υπήρχαν νικητές της διοργάνωσης, αφού διεξάγονταν μόνο αγώνες σε ομίλους. Οι τελικοί νικητές (που καθορίζονταν από την τελική βαθμολογία σε όλους τους ομίλους) αναγράφονται με έντονη γραφή.

Μη-περιφερειακό σύστημα (1969, 1971-94)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έτος Όμιλος 1 Όμιλος 2 Όμιλος 3 Όμιλος 4 Όμιλος 5 Όμιλος 6 Όμιλος 7 Όμιλος 8 Όμιλος 9 Όμιλος 10 Όμιλος 11 Όμιλος 12
1994 Flag of Sweden.svg Xάλμσταντ Flag of Switzerland.svg Γιανγκ Μρόις Flag of Sweden.svg AIK Flag of Germany.svg Αμβούργο Σ Flag of Hungary.svg Μπεκέστσαμπα Flag of Slovakia.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Austria.svg Αούστρια Βιέννης
1993 Flag of Austria.svg Ραπίντ Βιέννης Flag of Sweden.svg Τρέλεμποργκς Flag of Sweden.svg Νόρσεπιγκ Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of Switzerland.svg Ζυρίχη Flag of Switzerland.svg Γιανγκ Μπόις Flag of Germany.svg Ντιναμό Δρέσδης
1992 Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Hungary.svg Σιόφοκ Flag of Germany.svg Ίρντιγκεν Flag of Germany.svg Καρλσρούη ΣΚ Flag of Austria.svg Ραπίντ Βιέννης Flag of Denmark.svg Λύνγκμπυ Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Denmark.svg Άαλμποργκ Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of Bulgaria.svg Λοκομοτίβ Γκόρνα Οριαχόβιτσα
1991 Flag of Switzerland.svg Νεσατέλ Ξαμάξ Flag of Switzerland.svg Λοζάν-Σπορ Flag of Austria.svg Αούστρια Σάλτσμπουργκ Flag of CSK.svg Ντούκλα Μπάνσκα Μπίστριτσα Flag of Denmark.svg Μπολντκλούμπεν 1903 Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Germany.svg Ίρντιγκεν Flag of CSK.svg Ντούναϊσκα Στρέντα Flag of Austria.svg Τιρόλ Ίνσμπρουκ Flag of Sweden.svg Έρεμπρο
1990 Flag of Switzerland.svg Νεσατέλ Ξαμάξ Flag of Austria.svg Τιρόλ Ίνσμπρουκ Flag of Poland.svg Λεχ Πόζναν Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Sweden.svg ΓΑΙΣ Flag of Switzerland.svg Λουκέρνη Flag of Austria.svg Φιρστ Βιέννα Flag of German Democratic Republic.svg Κέμνιτσερ Flag of Germany.svg Ίρντιγκεν Flag of Denmark.svg Όντενσε
1989 Flag of Switzerland.svg ΦΚ Λουκέρνη Flag of Denmark.svg Μπολντκλούμπεν 1903 Flag of Austria.svg Τιρόλ Ίνσμπρουκ Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Hungary.svg Ταταμπάνια Flag of Denmark.svg Νέστβεντ Flag of Sweden.svg Έρεμπρο Flag of CSK.svg Σπάρτα Πράγας Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα Flag of Sweden.svg Έργκριτε Flag of Germany.svg Καϊζερσλάουτερν
1988 Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα Flag of Austria.svg Αούστρια Βιέννης Flag of Switzerland.svg Γιανγκ Μπόις Flag of Germany.svgΚαϊζερσλάουτερν Flag of Denmark.svg Ίκαστ ΦΣ Flag of German Democratic Republic.svg Καρλ Τσάις Ιένα Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Germany.svg Καρλσρούη Flag of Germany.svg Ίρντιγκεν
1987 Flag of German Democratic Republic.svg Καρλ Τσάις Ιένα Flag of Poland.svg Πόγκον Στσέτσιν Flag of German Democratic Republic.svg Βίσμουτ Άουε Flag of Hungary.svg Ταταμπάνια Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Sweden.svg ΑΪΚ Flag of Bulgaria.svg Έταρ Βελίκο Τάρνοβο Flag of Denmark.svg Μπρόντμπυ
1986 Flag of Germany.svg Φορτούνα Ντίσελντορφ Flag of German Democratic Republic.svg Ουνιόν Βερολίνου Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of German Democratic Republic.svg Ροτ Βάις Έρφουρτ Flag of CSK.svg Σίγκμα Όλομουτς Flag of Hungary.svg Ουίπεστ Flag of Denmark.svg Μπρόντμπυ Flag of Denmark.svg Λύνγκμπυ Flag of Poland.svg Λεχ Πόζναν Flag of Sweden.svg ΙΦΚ Γκέτεμποργκ Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of German Democratic Republic.svg Καρλ Τσάις Ιένα
1985 Flag of Germany.svg Βέρντερ Βρέμης Flag of German Democratic Republic.svg Ροτ Βάις Έρφουρτ Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of Sweden.svg ΑΪΚ Flag of German Democratic Republic.svg Βίσμουτ Άουε Flag of CSK.svg Σπάρτα Πράγας Flag of Poland.svg Γκόρνικ Ζάμπρζε Flag of Israel.svg Μακάμπι Χάιφα Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα Flag of Hungary.svg Ουίπεστ ΦΚ Flag of Hungary.svg ΜΤΚ Βουδαπέστης
1984 Flag of CSK.svg Μποέμιανς Πράγας Flag of Denmark.svg ΑΓΦ Flag of Germany.svg Φορτούνα Ντίσελντορφ Flag of Belgium.svg Σταντάρ Λιέγης Flag of Sweden.svg ΑΪΚ Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Hungary.svg Βίντεοτον Flag of Israel.svg Μακάμπι Νετάνια Flag of Switzerland.svg Ζυρίχη Flag of Poland.svg ΓΚΣ Κατοβίτσε
1983 Flag of the Netherlands.svg Τβέντε Flag of Switzerland.svg Γιανγκ Μπόις Flag of Poland.svg Πόγκον Στσέτσιν Flag of Israel.svg Μακάμπι Νετάνια Flag of SFR Yugoslavia.svg Σλομπόντα Τούζλα Flag of CSK.svg Μποέμιανς Πράγας Flag of Sweden.svg ΙΦΚ Γκέτεμποργκ Flag of Sweden.svg Χάμαρμπυ Flag of Hungary.svg Βίντεοτον Flag of CSK.svg Βιτκόβιτσε
1982 Flag of Belgium.svg Σταντάρ Λιέγης Flag of Poland.svg Βίτζεβ Λοτζ Flag of Denmark.svg ΑΓΦ Flag of Denmark.svg Λύνγκμπυ Flag of Austria.svg Αντμίρα Βάκερ Μέντλινγκ Flag of CSK.svg Μποέμιανς Πράγας Flag of Sweden.svg Μπράγκε Flag of Sweden.svg Έστερς Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ
1981 Flag of Austria.svg Βίνερ Σπορτ-Κλουμπ Flag of Belgium.svg Σταντάρ Λιέγης Flag of Germany.svg Βέρντερ Βρέμης Flag of SFR Yugoslavia.svg Μπούντουτσνοστ Ποντγκόριτσα Flag of Denmark.svg ΑΓΦ Flag of Belgium.svg Μόλενμπεκ Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of Germany.svg Κίκερς Στουτγκάρδης Flag of CSK.svg Χβέζντα Χεμπ
1980 Flag of Belgium.svg Σταντάρ Λιέγης Flag of CSK.svg Μποέμιανς Πράγας Flag of Israel.svg Μακάμπι Νετάνια ΦΚ Flag of CSK.svg Σπάρτα Πράγας Flag of CSK.svg ΦΚ Νίτρα Flag of Sweden.svg Χάλμσταντ ΜΚ Flag of Sweden.svg Μάλμε ΦΦ Flag of Sweden.svg ΙΦΚ Γκέτεμποργκ Flag of Sweden.svg ΙΦ Έλφσμποργκ
1979 Flag of Germany.svg Βέρντερ Βρέμης Flag of Switzerland.svg Γκρασχόπερς Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of CSK.svg Μποέμιανς Πράγας Flag of CSK.svg Σπαρτάκ Τρνάβα Flag of CSK.svg Ζμπρόγιοβκα Μπρνο Flag of Bulgaria.svg Πιρίν Μπλαγκόεβγκραντ Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα
1978 Flag of Germany.svg Ντούισμπουργκ Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of Germany.svg Χέρτα Βερολίνου Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of Sweden.svg Μάλμε ΦΦ Flag of CSK.svg Lokomotiva Košice Flag of CSK.svg Τάτραν Πρέσοβ Flag of Israel.svg Μακάμπι Νετάνια Flag of Austria.svg Γκράτσερ
1977 Flag of Sweden.svg Xάλμσταντ ΜΚ Flag of Germany.svg Ντούισμπουργκ Flag of CSK.svg Ίντερ Μπρατισλάβα Flag of Bulgaria.svg Σλάβια Σόφιας Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of Denmark.svg Φρεμ Flag of CSK.svg Γιέντνοτα Τρέντσιν Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Sweden.svg Έστερς Flag of Poland.svg Πόγκον Στσέτσιν
1976 Flag of Switzerland.svg Γιανγκ Μπόις Flag of Germany.svg Χέρτα Βερολίνου Flag of CSK.svg Τέπλιτσε Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα Flag of CSK.svg Ζμπρόγιοβκα Μπρνο Flag of CSK.svg Σπαρτάκ Τρνάβα Flag of CSK.svg Ίντερ Μπρατισλάβα Flag of Sweden.svg Έστερς Flag of Sweden.svg Γιουργκόρντεν Flag of SFR Yugoslavia.svg Βοϊβοντίνα Flag of Poland.svg Βίτζεβ Λοτζ
1975 Flag of Austria.svg Τιρόλ Ίνσμπρουκ Flag of Austria.svg ΛΑΣΚ Λιντς Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of Poland.svg Ζαγκλέμπιε Σοσνόβιετς Flag of CSK.svg Ζμπρόγιοβκα Μπρνο Flag of Poland.svg Ρίμπνικ Flag of Sweden.svg Οτβίνταμπεργκς ΦΦ Flag of Germany.svg Καϊζερσλάουτερν Flag of Portugal.svg Μπελενένσες Flag of SFR Yugoslavia.svg Τσέλικ Ζένιτσα
1974 Flag of Switzerland.svg Ζυρίχη Flag of Germany.svg Αμβούργο Flag of Sweden.svg Μάλμε ΦΦ Flag of Belgium.svg Σταντάρ Λιέγης Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of CSK.svg Σπαρτάκ Τρνάβα Flag of Germany.svg Ντούισμπουργκ Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα Flag of CSK.svg Κόσιτσε Flag of Portugal.svg ΚΟΦ
1973 Flag of Germany.svg Αννόβερο 96 Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Germany.svg Χέρτα Βερολίνου Flag of Switzerland.svg Ζυρίχη Flag of Poland.svg Ρίμπνικ Flag of CSK.svg Τέπλιτσε Flag of the Netherlands.svg Φέγενορντ Flag of Poland.svg Βίσλα Κρακοβίας Flag of CSK.svg Νίτρα Flag of Sweden.svg Έστερς
1972 Flag of CSK.svg Νίτρα Flag of Sweden.svg Νόρσεπιγκ Flag of France.svg Σαιντ-Ετιέν Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of Germany.svg Αννόβερο 96 Flag of Austria.svg ΛΑΣΚ Λιντς
1971 Flag of Germany.svg Χέρτα Βερολίνου Flag of Poland.svg Σταλ Μιέλετς Flag of Switzerland.svg Σερβέτ Flag of CSK.svg Φότμπαλ Τρίνετς Flag of Sweden.svg Οτβίνταμπεργκς Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of Austria.svg Αούστρια Σάλτσμπουργκ
1969 Flag of Sweden.svg Μάλμε ΦΦ Flag of Poland.svg Σομπιέρκι Μπίτομ Flag of Germany.svg Γκρόιτερ Φιρτ Flag of CSK.svg Ζίλινα Flag of Sweden.svg Νόρσεπιγκ Flag of CSK.svg Γιέντνοτα Τρέντσιν Flag of Denmark.svg Φρεμ Flag of Poland.svg Βίσλα Κρακοβίας Flag of Poland.svg Όντρα Οπόλε
Περιφερειακό σύστημα (1967-68, 1970)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Year Όμιλος Α1 Όμιλος Α2 Όμιλος Α3 Όμιλος Α4 Όμιλος Α5 Όμιλος Α6 Όμιλος Β1 Όμιλος Β2 Όμιλος Β3 Όμιλος Β4 Όμιλος Β5 Όμιλος Β6 Όμιλος Β7 Όμιλος Β8
1970 Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of Germany.svg Αμβούργο Flag of CSK.svgΤέπλιτσε Flag of the Netherlands.svg ΜΦΦ Flag of CSK.svg Κόσιτσε Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of CSK.svg Σλάβια Πράγας Flag of France.svg Ολιμπίκ Μαρσέιγ Flag of Sweden.svg Έστερ Flag of Poland.svg Βίσλα Κρακοβίας Flag of Austria.svg Αούστρια Σάλτσμπουργκ Flag of CSK.svg Μπάνικ Όστραβα Flag of Poland.svg Πολόνια Μπίτομ
1968 Flag of Germany.svgΝυρεμβέργη Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ Flag of Portugal.svgΣπόρτινγκ Flag of the Netherlands.svg Φέγενορντ Flag of Spain.svg Εσπανιόλ Flag of the Netherlands.svg ΑΝΤΟ Ντεν Χάαγκ Flag of German Democratic Republic.svg Κέμνιτσερ Flag of German Democratic Republic.svg Χάνσα Ρόστοκ Flag of CSK.svg Σλόβαν Μπρατισλάβας Flag of CSK.svg Κόσιτσε Flag of CSK.svg Λοκομοτίβα Κόσιτσε Flag of Poland.svg Όντρα Οπόλε Flag of Germany.svg Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ Flag of Poland.svg Λέγκια Βαρσοβίας
1967 Flag of Switzerland.svg Λουγκάνο Flag of the Netherlands.svg Φέγενορντ Flag of France.svg Λιλ ΟΣΚ Flag of Belgium.svg Λιρς ΣΚ Flag of Germany.svg Αννόβερο 96 Flag of Poland.svg Ζαγκλιέμπιε Σοσνόβιετς Flag of Poland.svg Πολόνια Μπίτομ Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of Poland.svg Ρουχ Χόρζοβ Flag of CSK.svg Κόσιτσε Flag of Denmark.svg ΚΜ Flag of Germany.svg Φορτούνα Ντίσελντορφ

1961–67[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν το τελικό σκορ των δύο αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων, εκτός και αν υπάρχει σημείωση.

Σεζόν Νικήτρια Φιναλίστ Αποτέλεσμα
1966–67 Flag of Germany.svg Άιντραχτ Φρανκφούρτης Flag of CSK.svg Ίντερ Μπρατισλάβα 4 – 3
1965–66 Flag of German Democratic Republic.svg ΦΚ Λοκομοτίβ Λειψίας Flag of Sweden.svg ΙΦΚ Νόρσεπιγκ 4 – 1
1964–65 Flag of Poland.svg Πολόνια Μπίτομ Flag of German Democratic Republic.svg ΦΚ Λοκομοτίβ Λειψίας 5 – 4
1963–64 Flag of CSK.svg Ίντερ Μπρατισλάβα Flag of Poland.svg Πολόνια Μπίτομ 1 – 0*
1962–63 Flag of CSK.svg Ίντερ Μπρατισλάβα Flag of Italy.svg Κάλτσιο Πάντοβα 1 – 0*
1961–62 Flag of the Netherlands.svg Άγιαξ Flag of the Netherlands.svg Φέγενορντ 4 – 2*
* - Μονός τελικός (αν και η σεζόν 1962–63 ανεπίσημα αναφέρεται με διπλό τελικό (http://www.rsssf.com/tablesi/intertoto.html))

Νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995 ως 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο αυτή ως νικήτριες χαρακτηρίζονταν οι ομάδες που προκρίθηκαν από το Κύπελλο Ιντερτότο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν. Την μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του Ιντερτότο πέτυχε η Μπορντό, που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1995-96. Σε παρένθεση σημειώνεται ο γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, στον οποίο προχώρησε η καλύτερη ομάδα κάθε σεζόν κερδίζοντας τον άτυπο τίτλο της νικήτριας του Ιντερτότο, αν και αυτό το κριτήριο κατάταξης καθιερώθηκε το 2006.


Έτος Σύλλογος Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
(επόμενης σεζόν)
1995 Flag of France.svg Ζιροντέν Μπορντό
Flag of France.svg ΡΚ Στρασμπούρ
Τελικός
2ος γύρος
1996 Flag of Germany.svg Καρλσρούη
Flag of France.svg Αν Αβάν ντε Γκανγκάμπ
Flag of Denmark.svg Σίλκεμποργκ ΙΦ
Γύρος των 16
1ος γύρος
1ος γύρος
1997 Flag of France.svg Οσέρ
Flag of France.svg Μπαστιά
Flag of France.svg Ολιμπίκ Λυών
Προημιτελικά
2ος γύρος
2ος γύρος
1998 Flag of Italy.svg Μπολόνια
Flag of Spain.svg Βαλένθια
Flag of Germany.svg Βέρντερ Βρέμης
Ημιτελικά
2ος γύρος
2ος γύρος
1999 Flag of Italy.svg Γιουβέντους
Flag of England.svg Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ
Flag of France.svg Μονπελιέ
Γύρος των 16
2ος γύρος
2ος γύρος
2000 Flag of Spain.svg Θέλτα Βίγο
Flag of Italy.svg Ουντινέζε
Flag of Germany.svg Στουτγκάρδη
Προημιτελικά
2ος γύρος
Γύρος των 16
2001 Flag of France.svg Παρί Σεν Ζερμέν
Flag of England.svg Άστον Βίλα
Flag of France.svg Τρουά
3ος γύρος (των 32)
1ος γύρος
2ος γύρος
2002 Flag of Spain.svg Μάλαγα
Flag of Germany.svg Στουτγκάρδη
Flag of England.svg Φούλαμ ΦΚ
Προημιτελικά
Γύρος των 16
3ος γύρος (των 32)
2003 Flag of Spain.svg Βιγιαρρεάλ
Flag of Italy.svg Περούτζια
Flag of Germany.svg ΦΚ Σάλκε 04
Ημιτελικά
3ος γύρος (των 32)
2ος γύρος
2004 Flag of Spain.svg Βιγιαρρεάλ
Flag of France.svg Ολιμπίκ Λιλ
Flag of Germany.svg ΦΚ Σάλκε 04
Προημιτελικά
Γύρος των 16
Γύρος των 32
2005 Flag of Germany.svg Αμβούργο
Flag of France.svg Ολιμπίκ Μαρσέιγ
Flag of France.svg Ρασίνγκ Λανς
Γύρος των 16
Γύρος των 16
Γύρος των 32

2006 ως 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νικήτρια ομάδα, στην οποία απονέμεται σχετικό τρόπαιο από την UEFA, αναδεικνύεται όποια προχωρήσει περισσότερο στους γύρους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Έτος Σύλλογος Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
2006 Flag of England.svg Νιούκασλ Γιουνάιτεντ γύρος των 16
2007 Flag of Germany.svg Αμβούργο γύρος των 16
2008 Flag of Portugal.svg Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Μπράγκα γύρος των 16

Νικητές ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2006 έως το 2008, ο τελικό γύρος δεν ονομαζόταν «τελικό», αλλά απλά «τρίτος γύρος». Επιπρόσθετα, υπήρχαν 11 νικητές, σε σχέση με τους 3 με το παλιό σύστημα. Οι ομάδες που προχωρούσαν όσο πιο μακριά στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, λάμβαναν ένα τρόπαιο.

Υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Νίκες Φιναλίστ Νικήτριες ομάδες Φιναλίστ
Flag of France.svg Γαλλία 16 5 ΑΖ Οσέρ (2), ΡΚ Λανς (2), Ολιμπίκ Μαρσέιγ (2), ΣΚ Μπαστιά, Ζιροντέν Μπορντό, Αν Αβάν ντε Γκανγκάμπ, Λιλ ΟΣΚ, Ολιμπίκ Λυών, Μονπελιέ ΣΚ, Παρί Σεν Ζερμέν, Σταντ Ρενναί ΦΚ, ΡΚ Στρασμπούρ, ΕΣ Τρουά ΑΚ ΑΖ Οσέρ, Λιλ ΟΣΚ, ΦΚ Μετς, Μονπελιέ ΣΚ, Σταντ Ρενναί ΦΚ
Flag of Germany.svg Γερμανία 10 4 ΦφΜ Στουτγκάρδη (3), Αμβούργο ΣΦ (2), ΦΚ Σάλκε 04 (2), Χέρτα Βερολίνου, Καρλσρούη ΣΚ, Βέρντερ Βρέμης ΜΣΒ Ντούισμπουργκ, Αμβούργο ΣΦ, Καρλσρούη ΣΚ, ΦφΛ Βόλφσμπουργκ
Flag of Spain.svg Ισπανία 7 5 Βιγιαρρεάλ ΚΦ (2), Ατλέτικο Μαδρίτης, Θέλτα Βίγο, Μάλαγα ΚΦ, Βαλένθια ΚΦ Βιγιαρρεάλ ΚΦ (2), Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Βαλένθια ΚΦ
Flag of Italy.svg Ιταλία 6 2 Μπολόνια ΦΚ 1909, Γιουβέντους, ΣΣΚ Νάπολι, Περούτζια Κάλτσιο, ΟΚ Σαμπντόρια, Ουντινέζε Μπολόνια ΦΚ 1909, Μπρέσια Κάλτσιο
Flag of England.svg Αγγλία 6 1 Άστον Βίλα (2), Μπλάκμπερν Ρόβερς, Φούλαμ ΦΚ, Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ Νιούκασλ Γιουνάιτεντ
Flag of Austria.svg Αυστρία 3 3 Ραπίντ Βιέννης, ΣΒ Ριντ, Στουρμ Γκρατς ΣΦ Πάσινγκ, ΦΚ Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, ΦΚ Τιρόλ Ίνσμπρουκ
Flag of Denmark.svg Δανία 3 1 Άαλμποργκ ΜΚ, Όντενσε Μπόλντκλουμπ, Σίλκεμποργκ ΙΦ Όντενσε Μπόλντκλουμπ
Flag of Romania.svg Ρουμανία 2 3 Oţelul Galaţi, ΦΚ Βασλούι ΤΦΡ Κλουζ, ΦΚ Φάρουλ Κονστάντσα, ΑΚΦ Γκλόρια 1922 Μπίστριτσα
Flag of Sweden.svg Σουηδία 2 2 ΙΦ Έλφσμποργκ, Χάμαρμπυ ΙΦ Χάλμσταντ ΜΚ, Κάλμαρ ΦΦ
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 2 1 Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Μπράγκα, ΟΝ Λεϊρία ΟΝ Λεϊρία
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 2 1 Γκρασχόπερς Ζυρίχης (2) ΦΚ Βασιλεία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 1 3 ΦΚ Τβέντε ΣΚ Χέρενφεν, ΝΑΚ Μπρέντα, ΦΚ Ουτρέχτη
Flag of Turkey.svg Τουρκία 1 2 Καϊσερίσπορ Σίβασπορ, Τραμπζονσπόρ
Flag of Norway.svg Νορβηγία 1 1 Ρόσενμποργκ ΜΚ Λίλεστρεμ ΣΚ
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 1 Εθνικός Άχνας
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 1 Tobol Kostanay
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1 ΝΚ Μάριμπορ
Flag of Russia.svg Ρωσία 5 ΦΚ Μόσχας, ΦΚ Ρότορ Βόλγκογκραντ, Ρουμπίν Καζάν, ΦΚ Σατούρν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 3 ΚΑΑ Γάνδη (2), Σταντάρ Λιέγης
Flag of Greece.svg Ελλάδα 3 ΑΕ Λάρισας, ΟΦΗ, Πανιώνιος ΓΣΣ
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 3 ΦΚ Τσερνομόρετς Οδησσού, ΦΚ Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ, ΣΚ Ταβρίγια Συμφερόπολης
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2 ΠΦΚ Τσέρνο Μόρε Βάρνα, Τσερνομόρετς Μπουργκάς
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 2 ΣΚ Σίγκμα Όλομουτς, Σλόβαν Λίμπερετς
Flag of Israel.svg Ισραήλ 2 Μπέι Σαχνίν ΦΚ, Μακάμπι Πετάχ Τίκβα
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 2 Dacia Chişinău, ΦΚ Τιράσπολ
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 1 Νεφτσί Μπακού ΠΦΚ
Flag of Croatia.svg Κροατία 1 ΧΝΚ Σέγκεστα
Flag of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο 1 Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 1 Χόνβεντ Βουδαπέστης
Flag of Latvia.svg Λετονία 1 ΦΚ Ρίγα
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 1 ΦΚ Βέτρα
Flag of Poland.svg Πολωνία 1 Ρουχ Χόρζοβ
Flag of Scotland.svg Σκωτία 1 Χιμπέρνιαν ΦΚ
Flag of Serbia.svg Σερβία 1 ΦΚ Χάιντουκ Κούλα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]