Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πύλη:Αθλητισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
π • ε Η Πύλη του Αθλητισμού


Συλλογή σφαιρών χρησιμοποιούμενων σε ποικίλα αθλήματα

Ο Αθλητισμός είναι όλες οι μορφές ανταγωνιστικής φυσικής δραστηριότητας η οποία, μεσω πρόχειρης ή οργανωμένης συμμετοχής, σκοπεύει στην χρήση, την διατήρηση ή την βελτίωση της φυσικής ικανότητας και παρέχει ψυχαγωγία στους συμμετέχοντες. Υπάρχουν εκατοντάδες αθλήματα, από αυτά που απαιτούν μόνο δύο συμμετέχοντες, μέχρι αυτά των εκατοντάδων ταυτόχρονων συμμετεχόντων, είτε σε ομάδες είτε αγωνιζόμενοι ατομικώς .

Ο αθλητισμός αναγνωρίζεται γενικώς ως δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στην φυσική αθλητικότητα ή στην φυσική επιδεξιότητα, με τους μεγαλύτερους μείζονες διαγωνισμούς όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες να παραδέχονται μόνο αθλήματα που συμφωνούν με αυτόν τον ορισμό και άλλους οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης να χρησιμοποιούν ορισμούς αποκλείουν δραστηριότητες χωρίς φυσικά στοιχεία από την κατάταξη στα αθλήματα. Πάντως, ένας αριθμός ανταγωνιστικών, αλλά μη φυσικών, δραστηριοτήτων διεκδικεί αναγνώριση ως πνευματικά αθλήματα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (μέσω της ARISF) αναγνωρίζει και το σκάκι και το μπριτζ ως καλής πίστεως αθλήματα και η SportAccord, ο διεθνής οργανισμός των αθλητικών ομοσπονδιών, αναγνωρίζει πέντε μη φυσικά αθλήματα, μολονότι περιορίζει τον αριθμό των πνευματικών παιχνιδιών τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αθλήματα.

Τα αθλήματα κυβερνώνται συνήθως από ένα σύνολο κανόνων ή εθίμων, που εξυπηρετούν στην εξασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού και επιτρέπουν σταθερή ανακήρυξη του νικητή. Η νίκη μπορεί να καθοριστεί από φυσικά γεγονότα όπως το σκοράρισμα τερμάτων ή η διάβαση μίας γραμμής, ή από απόφαση κριτών οι οποίοι σημειώνουν στοιχεία της αθλητικής προσπάθειας, περιλαμβάνοντας αντικειμενικές ή υποκειμενικές μετρήσεις όπως η τεχνική εκτέλεση ή η καλλιτεχνική εντύπωση.

Στον οργανωμένο αθλητισμό, κρατούνται καταγραφές των προσπαθειών και για δημοφιλή αθλήματα, αυτή η πληροφορία μπορεί να ανακοινωθεί ευρέως ή να αναφερθεί στα αθλητικά νέα. Επιπλέον, ο αθλητισμός είναι μία σημαντική πηγή ψυχαγωγίας για τους μη συμμετέχοντες, με τα θεατά αθλήματα να τραβούν μεγάλα πλήθη στα γήπεδα και να φτάνουν ακόμα περισσότερους θεατές μέσω της κάλυψης από τα μέσα.

Τρέχοντα γεγονότα στον αθλητισμό · Περισσότερα για τον αθλητισμό
π • ε Επιλεγμένο λήμμα


Η ορεινή ποδηλασία είναι το άθλημα στο οποίο ο αθλητής - αναβάτης οδηγεί ένα ποδήλατο σε εκτός δρόμου διαδρομές, συχνά πάνω σε ανώμαλο έδαφος, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα βουνού (Mountain Bike). Τα ποδήλατα βουνού έχουν αρκετές ομοιότητες με άλλα ποδήλατα αλλά ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που προορίζονται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την απόδοση του σε ανώμαλο έδαφος.

Η ορεινή ποδηλασία μπορεί γενικά να χωριστεί σε πολλαπλές κατηγορίες με κυριότερες τις Διαδρομές αντοχής (Cross country), Κατάβαση (Downhill), Μαραθώνιο και Τετραπλό 4Χ.

Αυτό το ατομικό άθλημα απαιτεί αντοχή, σωματική δύναμη και ισορροπία, δεξιότητες χειρισμού του ποδηλάτου και ικανότητα του αναβάτη να είναι αυτοδύναμος.

Η ορεινή ποδηλασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν οπουδήποτε, από μια πίσω αυλή σε ένα χωματόδρομο, αλλά η πλειοψηφία των ποδηλατών βουνού επιλέγουν εκτός δρόμου διαδρομές, επαρχιακούς δρόμους, ή στενά μονοπάτια που περνάν μέσα από δάση, βουνά, ερήμους ή χωράφια. Υπάρχουν πτυχές της ορεινής ποδηλασίας που είναι πιο παρόμοιες με αυτές του ορεινού τρεξίματος παρά με την κοινή ποδηλασία. Επειδή οι αναβάτες απομακρύνονται συχνά από τον πολιτισμό, κυριαρχεί μια ισχυρή ηθική αυτοδυναμίας στο άθλημα. Οι αναβάτες μαθαίνουν να επισκευάζουν μόνοι τους τα ποδήλατα σε περίπτωση βλάβης καθώς βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από βοήθεια. Πολλοί αναβάτες φέρουν σακίδια πλάτης, τα οποία περιλαμβάνουν μπουκάλια με νερό, και όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εξοπλισμό για τις επισκευές στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της ανάβασης. Πολλοί αναβάτες φέρουν, επίσης, προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση τραυματισμού μακριά από οποιαδήποτε βοήθεια. Βόλτες σε ομάδες και άλλες μορφές ομαδικών αναβάσεων είναι κοινές, ειδικά σε μεγαλύτερες διαδρομές. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)


π • ε Κατηγορίες


π • ε Επιλεγμένη εικόνα


Επιλεγμένη εικόνα


π • ε Αυτό τον μήνα


π • ε Σχετικά περιεχόμενα