Οδός Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οδός Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκη)
20160519 436 thessaloniki.jpg
Άποψη της Αγίου Δημητρίου το βράδυ (το τμήμα πριν την διασταύρωση του Πανεπιστημίου)
ΚατασκευαστήςΔήμος Θεσσαλονίκης
ΣυντήρησηΔήμος Θεσσαλονίκης
Μήκος3,7 χιλ.
Πλάτος20 - 30 μ.
ΠεριοχήΚέντρο, Τριανδρία
ΕκκίνησηΛεωφόρος Μίκη Θεοδωράκη
ΤέλοςΟδός Γρ. Λαμπράκη


Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου επί της όμωνυμης οδού.

Η οδός Αγίου Δημητρίου, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί λεωφόρο, είναι κεντρικός οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ένας από τους σημαντικότερους σε όλη την πόλη. Αποτελεί την μεγαλύτερη σε μήκος λεωφόρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων. Ξεκινάει από την Λεωφόρο Λαγκαδά και διασχίζοντας όλο το βόρειο τμήμα του κέντρου της πόλης καταλήγει στην Πλατεία Διογένους στην Άνω Τούμπα. Διασταυρώνεται -από τα δυτικά προς τα ανατολικά- με σημαντικούς άξονες όπως οι οδοί Ηφαιστίωνος, Καραολή & Δημητρίου, Ελευθέριου Βενιζέλου, Λεωνίδα Ιασωνίδου, Εθνικής Αμύνης, 3ης Σεπτεμβρίου και Κατσιμίδη. Επί της οδού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, από τον οποίο αντλεί το όνομά της.

Από την Λεωφόρο Λαγκαδά μέχρι την Εθνικής Αμύνης διαθέτει τέσσερις λωρίδες με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Από την Εθνικής Αμύνης μέχρι την Κατσιμίδη διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Επίσης διαθέτει και μία λωρίδα ποδηλατόδρομου ανά κατεύθυνση στο ίδιο τμήμα.

Τα τελευταία χρόνια, η οδός έχει επεκταθεί προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Συγκεκριμένα, από το ύψος της Ελευθέριου Βενιζέλου (Τριανδρίας) έως την οδό Γ. Λαμπράκη και από την Γ. Λαμπράκη έως την Διογένους με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Τα παραπάνω κομμάτια δεν ενώνονται με το υπόλοιπο μέρος της οδού ολοκληρωτικά λόγω παράνομων κτισμάτων επηρεάζοντας την συνοχή της οδού. Βέβαια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην κατεδάφισή τους μα τα έργα για την υλοποίηση του οδικού τμήματος δε φαίνονται να ξεκινούν σύντομα.