Α.Ο. Πλατανιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Πλατανιά Χανίων
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Πλατανιά Χανίων
Σύντομο όνομαΠλατανιάς
ΠροσωνύμιοΚόκκινο Τριφύλλι
Ίδρυση1931
ΈδραΠλατανιάς Χανίων, Ελλάδα
ΣτάδιοΓήπεδο Μάλεμε, Μάλεμε Χανίων
ΠροπονητήςΜάκης Σωφρόνογλου
ΠρωτάθλημαΓ' Ε.Π.Σ. Χανίων
Πρώτη εμφάνιση

Ο Αθλητικός Όμιλος Πλατανιά Χανίων είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος του νομού Χανίων και συγκεκριμένα του δήμου Πλατανιά. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1931, χρώματα του συλλόγου το κόκκινο και το λευκό και έμβλημά του το τριφύλλι. Αγωνίζεται στην Γ' κατηγορία ΕΠΣ Χανίων, από το Σεπτέμβριο του 2023, έπειτα από επαναλειτουργία του ανδρικού τμήματος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Όμιλος Πλατανιάς Χανίων ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη και αποτέλεσε την εξέλιξη του σωματείου «Ιάρδανος» (όπως το ομώνυμο ποτάμι της περιοχής), που εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα διατηρούσε σκοπευτική ομάδα, τμήμα άρσης βαρών και άλλων αθλημάτων. Ως επίσημο μέλος της Ε.Π.Ο. αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα με αντιπάλους μεταξύ άλλων τους Τάλω Χανίων, Ιωνία Χανίων, Ατλαντίδα Χανίων, Μινώταυρο Μουρνιών, Αστέρα κ.α. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου της Ελλάδας και λόγω της μετανάστευσης ο σύλλογος ατόνησε. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 και πιο συγκεκριμένα περίπου το 1958 ο σύλλογος επανιδρύθηκε κυρίως έπειτα από πρωτοβουλία του Μανώλη Μαθιουλάκη, με πρώτο πρόεδρο τον γιατρό Μανώλη Καλλιτσάκη. Τότε εντάχθηκε και στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Χανίων, ξεκινώντας την αγωνιστική του πορεία από το πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας.

Το 1970 ο Α.Ο. Πλατανιάς προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Α' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων. Σε έναν σημαντικό βαθμολογικά αγώνα με την Αναγέννηση Χανίων (σημερινή Ιωνία Χανίων 2000) το 1971 και έπειτα των πολιτικών καταστάσεων της εποχής αδικήθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει γενική σύρραξη στο γήπεδο και να τιμωρηθεί ως υπαίτιος και ακολούθως, καθ' όλο το υπόλοιπο της επταετίας της δικτατορίας παρέμεινε αδρανής. Ο Α.Ο. Πλατανιάς επανιδρύθηκε το 1975 με τη μεταπολίτευση και επανεντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Χανίων, ξεκινώντας εκ νέου από το τοπικό πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας. Σύντομα ανήλθε στην κορυφαία κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων και άρχισε η ανοδική του πορεία.

Την αγωνιστική περίοδο 1981-82 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εθνικό πρωτάθλημα, αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας, σημερινή Γ' Εθνική. Το 1985 ανέβηκε στο Εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, μετέπειτα Δ' Εθνική, όπου και αγωνίστηκε προσωρινά τη σεζόν 1985-86. Το 1989 επανήλθε στην επίσημη πλέον Δ' Εθνική κατηγορία, όπου αγωνίστηκε για 2 χρονιές και πιο συγκεκριμένα τις αγωνιστικές περιόδους 1989-90 και 1990-91. Επανήλθε στην Δ' Εθνική το 1993 και αγωνίστηκε προσωρινά την αγωνιστική περίοδο 1993-94. Κατόπιν αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Χανίων μέχρι και το 2002, όποτε και επανήλθε στην Δ' Εθνική και ξεκίνησε η ανοδική του πορεία στις εθνικές κατηγορίες.

Από την αγωνιστική περίοδο 2002-03 αγωνίστηκε συνεχώς στην Δ' Εθνική, όποτε και τη σεζόν 2008-09 αναδείχθηκε πρωταθλητής του 10ου ομίλου και κέρδισε την ιστορική άνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία. Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, τερματίζοντας στην 12η θέση της βαθμολογίας. Την αγωνιστική περίοδο 2010-11 τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας και κέρδισε την άνοδο στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας, πλέον Φούτμπολ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 ο ΑΟ Πλατανιάς ΠΑΕ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ και τερμάτισε στην 5η θέση για να κατακτήσει τελικά μέσω των Πλέι Οφ την ιστορική άνοδο στην Α' Εθνική κατηγορία, πλέον Σούπερ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και για πρώτη φορά στην ιστορία του Χανιώτικου ποδοσφαίρου, αποτελώντας το μοναδικό εκπρόσωπο των Χανίων που ανήλθε ποτέ στην ανώτερη κατηγορία και τον τρίτο συνολικά εκπρόσωπο της Κρήτης, μετά τους ΟΦΗ και Εργοτέλη (αμφότεροι από το Ηράκλειο).

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ αγωνίστηκε για 6 συνεχείς χρονιές. Την πρώτη του χρονιά (2012–13) τερμάτισε στην 9η θέση και την επόμενη (2013–14) στη 14η θέση, αποφεύγοντας σε τριπλή ισοβαθμία τον αγώνα διαβάθμισης. Τις ακόλουθες χρονιές (2014–15 και 2015–16) τερμάτισε ξανά στην 9η θέση και την περίοδο 2016–17 τερμάτισε στην 7η θέση, η οποία αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταταγεί ποτέ ο σύλλογος στη μεγάλη κατηγορία. Την περίοδο 2017–18 τερμάτισε τελευταίος στην 16η θέση και υποβιβάστηκε.

Την αγωνιστική περίοδο περίοδο 2018-2019 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ. Εκείνη την σεζόν, κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση, έπειτα από αφαίρεση 3 βαθμών στον Απόλλωνα Λάρισας και να διεκδικήσει την επάνοδο του στην πρώτη κατηγορία μέσω αγώνων μπαράζ. Ο Πλατανιάς τότε ήρθε ισόπαλος 0-0 στο πρώτο παιχνίδι στο Δημοτικό Στάδιο Περιβολλίων, απέναντι στον ΟΦΗ, ωστόσο στο 2ο παιχνίδι έχασε την πρόκριση στην Σούπερ Λίγκ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης στο Στάδιο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, αφού ο μέσος του ΟΦΗ, Ναμπί έγραψε το 3-2 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Την επόμενη σεζόν, ξαναπήρε μέρος στην Σούπερ Λίγκ 2 (νέα Φούτμπολ Λίγκ), έχοντας τον ίδιο στόχο, όμως τα προβλήματα της ομάδας φάνηκαν, καθώς η ομάδα των Χανίων τερμάτισε στην 9η θέση, 3 μόλις θέσεις μακριά απ τον υποβιβασμό. Οι οικονομικές αδυναμίες της ομάδας μετά την πανδημία όμως, ανάγκασαν την ομάδα να μην υποβάλει την συμμετοχή της στην Σούπερ Λίγκ 2 της σεζόν 2020-21 και να υποβιβαστεί στην Γ' εθνική (νέα Δ' εθνική). Στις 06/08/2021, μετά από τη λήξη προθεσμίας για να δηλώσει συμμετοχή στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Χανίων, αποφασίστηκε η αδρανοποίηση της ανδρικής ομάδας. Δύο χρόνια αργότερα η ομάδα επαναδραστηριοποιείται ξεκινώντας από την Γ' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]