Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλέι οφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα πλέι-οφ (γνωστά και ως play-offs), είναι αγώνες που διεξάγονται μετά την κανονική σεζόν για να καθορίσουν τον πρωταθλητή μιας διοργάνωσης. Ανάλογα με το πρωτάθλημα, τα πλέι-οφ μπορούν να είναι είτε ένα παιχνίδι, μια σειρά παιχνιδιών, είτε τουρνουά ή σύστημα αποκλεισμόού.

Τη σεζόν 2007-08, η Superleague δημιούργησε ένα σύστημα playoff για για την πρόκριση των ομάδων στο Europaleague, εκτός από εκείνες του πρωταθλητή και του κυπελλούχου. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αυτό το σύστημα. Στην τελευταία τους μορφή, οι ομάδες δικαιούνταν δύο θέσεις στο Champions League και τρεις στο Europa League, με μία από το Europa League να προορίζεται για τον νικητή του κυπέλλου. Το σύστημα αναλυτικά:

  • Η πέμπτη ομάδα ξεκινά τα πλέι-οφ με 0 πόντους.

Οι υπόλοιπες ομάδες αρχίζουν με έναν αριθμό "μπόνους" που καθορίζονται ως εξής:

  • Ο αριθμός των πόντων που κερδίζει η πέμπτη ομάδα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου του πρωταθλήματος αφαιρείται από τα σύνολα κάθε άλλου συλλόγου που συμμετέχει στις πλέι-οφ. Ο αριθμός που προκύπτει στη συνέχεια διαιρείται με 5 και στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.

Στο τέλος των πλέι-οφ, ο νικητής λαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Champions League, των ομάδων που συμμετείχαν. Οι επόμενες δύο ομάδες εισέρχονται στο Europa League σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με το θέση που ανήλθαν. Η τελευταία ομάδα βρίσκεται εκτός διοργανώσεων. Ωστόσο, εάν ο κυπελλούχος κέρδισε στα playoffs (όπως συνέβη το 2010-11), ή ο πρωταθλητής κέρδισε επίσης το κύπελλο (double) και ο φιναλίστ που έχασε, κέρδισε στα playoffs (όπως συνέβη το 2012-13) τρεις ομάδες στα playoffs λαμβάνουν όλες τις θέσεις του Europa League.