Πισίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πισίνα ιδιωτικής χρήσης στο Μεξικό
Πισίνα σε κτήριο του Μανχάταν
Το τζακούζι είναι ένας τύπος πισίνας

Πισίνα (λατινικά: Piscina) ονομάζεται μία τεχνητή κοιλότητα στο έδαφος ή σε κτήριο η οποία γεμίζεται με νερό και χρησιμοποιείται για κολύμβηση και άλλες υδάτινες δραστηριότητες. Ο ορος πισίνα μπορεί να αποδοθεί και σε φυσικές κοιλότητες.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πισίνες διαφέρουν ανάλογα με τον σκοπό τους. Μια πισίνα με σκοπό την κολύμβηση ως μέσο αναψυχής κατασκευάζεται με τυχαίο σχήμα, το οποίο καθορίζεται με μοναδικό παράγοντα την αισθητική. Αντίθετα, μια πισίνα με αποκλειστικό σκοπό τον αθλητισμό έχει σχήμα αυστηρά ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, για πρακτικούς λόγους. Τέλος, ένα τζακούζι είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τους άλλους δύο τύπους και διαθέτει καθίσματα και συσκευές που δημιουργούν φυσαλίδες.

Τα τοιχώματα μια πισίνας είναι υδατοστεγή, έτσι ώστε να αποφευχτούν απώλειες νερού αλλά και η είσοδος ακαθαρσιών σε αυτή.

Οι περισσότερες σύγχρονες πισίνες διαθέτουν σύστημα φιλτραρίσματος, το οποίο απομακρύνει τα στερεά λύματα, καθώς και σύστημα θέρμανσης του νερού. Επίσης για τον καθαρισμό μιας πισίνας χρησιμοποιούνται και ειδικές ηλεκρικές σκούπες, καθώς και απόχες.

Το νερό μιας πισίνας είναι γλυκό ή θαλασσινό, στο οποίο προστίθενται διάφορες μικροβιοκτόνες ουσίες με βάση συνήθως το χλώριο και βρώμιο. Επειδή όμως αυτές οι ουσίες είναι σε ένα βαθμό βλαβερές, σε ορισμένες πισίνες, κυρίως αναψυχής (λόγω του αυξημένου κόστους) χρησιμοποιούνται άλλοι μέθοδοι αποστείρωσης (π.χ. με χρήση λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα