Πισίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πισίνα ιδιωτικής χρήσης στο Μεξικό
Πισίνα σε κτήριο του Μανχάταν
Το τζακούζι είναι ένας τύπος πισίνας

Πισίνα (λατινικά: Piscina) ονομάζεται μία τεχνητή κοιλότητα στο έδαφος ή σε κτήριο η οποία γεμίζεται με νερό και χρησιμοποιείται για κολύμβηση και άλλες υδάτινες δραστηριότητες. Ο ορος πισίνα μπορεί να αποδοθεί και σε φυσικές κοιλότητες.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πισίνες διαφέρουν ανάλογα με τον σκοπό τους. Μια πισίνα με σκοπό την κολύμβηση ως μέσο αναψυχής κατασκευάζεται με τυχαίο σχήμα, το οποίο καθορίζεται με μοναδικό παράγοντα την αισθητική. Αντίθετα, μια πισίνα με αποκλειστικό σκοπό τον αθλητισμό έχει σχήμα αυστηρά ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, για πρακτικούς λόγους. Τέλος, ένα τζακούζι είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τους άλλους δύο τύπους και διαθέτει καθίσματα και συσκευές που δημιουργούν φυσαλίδες.

Τα τοιχώματα μια πισίνας είναι υδατοστεγή, έτσι ώστε να αποφευχτούν απώλειες νερού αλλά και η είσοδος ακαθαρσιών σε αυτή.

Οι περισσότερες σύγχρονες πισίνες διαθέτουν σύστημα φιλτραρίσματος, το οποίο απομακρύνει τα στερεά λύματα, καθώς και σύστημα θέρμανσης του νερού. Επίσης για τον καθαρισμό μιας πισίνας χρησιμοποιούνται και ειδικές ηλεκτρικές σκούπες, καθώς και απόχες και βούρτσες.

Το νερό μιας πισίνας είναι γλυκό ή θαλασσινό, στο οποίο προστίθενται διάφορες μικροβιοκτόνες ουσίες με βάση συνήθως το χλώριο και βρώμιο. Επειδή όμως αυτές οι ουσίες είναι σε ένα βαθμό βλαβερές, σε ορισμένες πισίνες χρησιμοποιούνται και άλλες συνδυαστικές μέθοδοι αποστείρωσης (π.χ. με χρήση λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας UV). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ελεύθερο χλώριο ώστε το νερό να είναι ασφαλές για τους κολυμβητές.

Συντήρηση Πισίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τακτική και σωστή συντήρηση της πισίνας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της και για την ασφάλεια των χρηστών. Περιλαμβάνει τακτικό έλεγχο (καθημερινό) στα επίπεδα του pH και του χλωρίου, που γίνεται με ειδικά test kit από χάρτινες ταινίες και αντιδραστήρες σε μορφή υγρού η χαπιών.

Επίσης χρειάζεται τακτική προσθήκη χλωρίου, είτε χειροκίνητα σε μορφή σκόνης, κοκκίων, ταμπλέτας, υγρού είτε αυτόματα με δοσομετρική αντλία σε μορφή υγρού. Μια άλλη λύση είναι η ηλεκτρόλυση άλατος όπου μετατρέπει το κοινό αλάτι σε χλώριο μέσω της διασικασίας της ηλεκτόλυσης. Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί αγορά χλωρίου αλλά αλατιού, που είναι αρκετά φθηνότερο.

Εκτός από το χλώριο, χρειάζονται και ειδικά χημικά όπως το αλγοκτόνο που σκοτώνει την άλγη, το κροκκιδωτικό και το pH plus ή pH minus που ρυθμίζει την οξύτητα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και χλώριο shock 55% για να καθαρίσει πλήρως το νερό. Η προσθήκη των χημικών θα πρέπει να γίνεται κατά τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται η πισίνα από κολυμβητές.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα