Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πειραϊκός Σύνδεσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πειραϊκός Σύνδεσμος
ΌνομαΠειραϊκός Σύνδεσμος
Ίδρυση22 Οκτωβρίου 1894, πριν 130 έτη (1894-10-22)
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
Ιστοσελίδαpeiraikos.gr

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος είναι από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1894. Έχει τμήματα: μπάσκετ, βόλεϊ και στίβου, που υπάγονται στην Εφορεία Σωματικής Αγωγής. Παλιότερα διατηρούσε περισσότερα αθλητικά τμήματα, όπως: ορειβασίας, ξιφασκίας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, χειροσφαίρισης,ποδηλασίας και ποδοσφαίρου. Ο Πειραϊκός υπήρξε πρωτοπόρος σύλλογος στην Ελλάδα σε όλα σχεδόν τα αθλήματα.

Τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του είχε και τμήμα ποδοσφαίρου έως το 1924, όταν συγχωνεύτηκε με την Πειραϊκή Ένωση για τη δημιουργία του Α.Π.Σ. Πειραιά. Επίσης, είχε τμήματα μουσικής και φιλολογικό.[1] Το 1885 ίδρυσε μηχανουργική σχολή και νυκτερινό σχολείο όπου έκλεισε το 1907. Στη σχολή σε όλα τα χρόνια της λειτουργία της φοίτησαν 7.987 μαθητές.[2] Από το 1909 έως το 1915 διατηρούσε τμήμα ξιφασκίας. Το 1935 ίδρυσε τμήμα οπλομαχίας ενώ διατηρούσε και τμήμα τροχοπεδίλων. Στο γυναικείο βόλεϊ συμμετείχε στα πρώτα πρωταθλήματα γυναικών που διοργάνωσε ο Πανιώνιος το 1926 και 1927.

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, πρωταθλητής Ελλάδος το 1923

Στο ποδόσφαιρο, ήταν ο πρώτος σύλλογος του Πειραιά που δημιούργησε ανάλογο τμήμα το 1906. Το δημιούργησαν μαθητές του Γυμνασίου Πειραιά και στον πρώτο γνωστό αγώνα του έδωσαν υποδέχτηκαν στο "Γήπεδο Ποδηλατοδρομίου" τον Π.Σ. Γουδί, από τον οποίο ηττήθηκαν με 0-9. Στην ομάδα του Πειραϊκού αγωνίστηκαν μεταξύ άλλων οι: Παπαφιλιππόπουλος, Σκλιάς, Κωστάλας, Τερεζάκης, Βακαλόπουλος, Κοϊνάρος, Παπαναργύρου. Το 1920 απορρόφησε τους ποδοσφαιριστές της ανεπίσημης ακόμα ομάδας του Άρη Πειραιά. Το 1924 οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου αποχώρησαν και μαζί με άλλους που έφυγαν από την Πειραϊκή Ένωση δημιούργησαν τον Α.Π.Σ. Πειραιά.[3] Μέχρι τότε ο Πειραϊκός Σ. είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ελλάδας το 1923[4], ένα πρωτάθλημα ΣΕΓΑΣ [5] αλλά και ένα πανελλήνιο κύπελλο υπό τον ΣΕΓΑΣ το 1910.[εκκρεμεί παραπομπή]

Τίτλοι Ποδοσφαίρου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης του Πειραϊκού Συνδέσμου ιδρύθηκε το 1935 και το 1938 κατέκτησε άτυπα το πρωτάθλημα Ελλάδος. Το 1939 λόγω του πολέμου αναστέλλει τη δραστηριότητά του και επαναλειτουργεί το 1945, συνεχίζοντας τη δράση του ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Στην Καλαθοσφαίριση λειτουργούν δύο τμήματα: Ανδρών και Γυναικών.

  • Ανδρική ομάδα

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1935. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αγωνίστηκε στις Εθνικές κατηγορίες Β΄ Εθνική, Α2΄, ενώ είχε δύο συμμετοχές στην Α1 (1991-92, 1996-97). Σήμερα αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ (τοπικό Νότιας Αττικής).

Το 1935 το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης στεγάζεται στο Γυμναστήριο του Συνδέσμου, στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Το 1966 η Πολιτεία ιδιοποιείται το Γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου και το Τμήμα συρρικνώνεται. Επαναδραστηριοποιείται με τη μεταστέγασή του στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Κατά την πορεία της αναβάθμισής του, κατακτά το 1989 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην πόλη Montbrisonτης Γαλλίας. Επιτυγχάνει επίσης δύο φορές την άνοδό του στην Α1 κατηγορία, το 1991 και το 1996. Τις επιτυχίες του συμπληρώνει η κατάκτηση δύο Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων στο Γυναικείο Μπάσκετ, το 1969 και το 1970, στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικοί αθλητές: Τάκης Σακελλαρίου, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Πέτρος Καπαγέρωφ, Σταύρος Ελληνιάδης, Πρόδρομος Ποτόσογλου, Κώστας Κωστόπουλος, Κώστας Δήμου, Βασίλης Μουζακιώτης, Βασίλης Τσιγγούνης.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν και οι προπονητές που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του Τμήματος: Τ. Σακελλαρίου, Γιάννης Γαβανάς, Πρόδρομος Ποτόσογλου, Βαγγέλης Σεβδίνογλου, Κώστας Αναστασάτος, Κώστας Σορώτος, Κώστας Κωστόπουλος και Μιχάλης Κυρίτσης.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 η αντρική ομάδα μπάσκετ του Πειραϊκού θα αγωνίζεται στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, έχοντας ως προπονητή τον Γιώργο Παντελάκη, ο οποιός κατέχει τη θέση του βοηθού προπονητή στην γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς δίπλα στην Ελένη Καπογιάννη.

  • Γυναικεία ομάδα

Ιδρύθηκε το 1934. Σήμερα αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ. Έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, με σημαντικότερες την κατάκτηση δύο φορές του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, το 1969 και το 1970. Έχει συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες Α1 και Α2 από το 2002 έως και το 2005.

Σημαντικές αθλήτριες: Μαριάννα Σωίτου, Λουκία Σκρίβανου, Τούλα Ρούσσου, Παναγιώτα Καβούρη (δίσκος, ακόντιο).

Η νέα μπασκετική μέρα στο Πειραϊκό Σύνδεσμο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2/8/2012 στα γραφεία του Πειραϊκού Συνδέσμου υπογράφτηκε σύμβαση της συνεργασίας μεταξύ της Προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου Μαίρης Σορώτου-Τσανάκη και του Νίκου Μπουντούρη. Αναλυτικά η ανακοίνωση της συνεργασίας: "Με χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη της συνεργασίας του Πειραϊκού Συνδέσμου με τον παλαίμαχο αθλητή και νυν προπονητή Νίκο Μπουντούρη. Θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε το ένδοξο παρελθόν του τμήματος μπάσκετ του Πειραϊκού Συνδέσμου μέσα από την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής, με ήθος και χαρακτήρα που αρμόζει στην ιστορία μας.

Ο Νίκος Μπουντούρης και οι συνεργάτες του με ποιότητα και γνώση θα δουλέψουν για να δώσουν στα παιδιά μας αθλητική και κοινωνική προοπτική για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι".

Τη σεζόν όμως 2013-2014 η διοίκηση του σωματείου ήρθε σε λύση της σύμβασης με τον παλαίμαχο αθλητή.

Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων που εξέδωσε το Νοέμβριο του 2010 ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο Πειραϊκός Σύνδεσμος βρίσκεται στην 73η θέση (σε σύνολο 321 συλλόγων).[6]

Από το 2011 το τμήμα του στίβου στεγάζεται στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή.Ο πρώην αθλητής Νίκος Ποντικέας προσπαθεί με κάθε μέσο να κάνει τον Πειραϊκό σύνδεσμο δοξασμένο σύλλογο ξανά.

Αθλητές από 7 έως 23 χρόνων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των προπονητών.

Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που μετά από σχεδόν μια 20αετία ο σύλλογος κατεβάζει αθλητή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με την συμμετοχή του Νεκτάριου Χαζλαρίδη στο 30ό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στα 60 μέτρα, με χρόνο 7.62 .

Η λειτουργία του Τμήματος ξεκίνησε το 1929. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος εισήγαγε το άθλημα της πετοσφαίρισης στην πόλη του Πειραιά. Για το σκοπό αυτό το 1934 και 1935 ο ΣΕΓΑΣ τίμησε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο με χρυσά μετάλλια και αντίστοιχα διπλώματα.

Σήμερα, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος διατηρεί μόνο κλάδο γυναικείας πετοσφαίρισης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες:

  • Ακαδημίες (φυτωρίο)
  • Παγκορασίδων
  • Κορασίδων
  • Νεανίδων
  • Γυναικών.

Οι ομάδες Παγκορασίδων και Κορασίδων συμμετέχουν στα οικεία Πρωταθλήματα, τα οποία διοργανώνει η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής. Η Γυναικεία ομάδα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική Κατηγορία από το 2003.

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα του 2ου Ομίλου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Γυναικών (Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.), ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στη 12η θέση της βαθμολογικής κατάταξης.

Μη αθλητικά τμήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από αθλητικά τμήματα στον Π. Σύνδεσμο λειτουργούν επίσης τα ακόλουθα φιλολογικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά τμήματα:

  • Εφορεία Νυχτερινών Σχολών Εργαζομένων Νέων (ΝΣΕΝ), με τρία εργαστήρια:
    • Φωτογραφίας
    • Αγιογραφίας
    • Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • Εφορεία Τεχνικής Εκπαίδευσης
  • Εφορεία Καλλιτεχνικού με τρία τμήματα:
  • Εφορεία Φιλολογικού, που εκδίδει το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό "ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ", προκηρύσσει ανά διετία Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και λειτουργεί τη Βιβλιοθήκη του Συνδέσμου.
  • Εφορεία Κοσμητείας και Κοινωνικών Εκδηλώσεων.
  • Εφορεία Πειραϊκών Σπουδών.
  • Εφορεία Περιουσίας
  1. πηγή:ΣΚΡΙΠ φύλλο 8/11/1895, άρθρο αφιέρωμα λόγω της πρόσκλησης του σωματείου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896
  2. «Σιβιτάνειος σχολή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2008. 
  3. Αθλητική Ηχώ, 22/3/1951.
  4. Το βήμα
  5. 5,0 5,1 https://www.rsssf.org/tablesg/grkprehist.html#09
  6. «Αξιολόγηση Σωματείων Στίβου 2010» Αρχειοθετήθηκε 2011-08-24 στο Wayback Machine., επίσημος ιστότοπος Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (pdf)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]