Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλτρουισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ελεημοσύνη, μια μορφή αλτρουισμού

Ο αλτρουισμός είναι η αρχή και η ηθική ευαισθησία για την ευτυχία άλλων ανθρώπων ή ζώων, με αποτέλεσμα μια ποιότητα ζωής, τόσο υλική όσο και πνευματική. Είναι μια παραδοσιακή αρετή σε πολλούς πολιτισμούς και μια βασική πτυχή διαφόρων θρησκευτικών παραδόσεων και κοσμοθεωριών, αν και η έννοια των «άλλων» προς τους οποίους θα πρέπει να απευθύνονται μπορεί να ποικίλει μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών. Σε μια περίπτωση, ο αλτρουισμός μπορεί να γίνει συνώνυμο της ανιδιοτέλειας που είναι το αντίθετο του εγωισμού.

Η λέξη «αλτρουισμός» επινοήθηκε από τον γαλλικό φιλόσοφο Ογκίστ Κοντ στα γαλλικά. Προέρχεται από το ιταλικό altrui, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το λατινικό alteri, που σημαίνει "άλλος".

Ο όρος αλτρουισμός μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα ηθικό δόγμα που ισχυρίζεται ότι τα άτομα είναι ηθικά υποχρεωμένα να ωφελούν τους άλλους. Χρησιμοποιείται με αυτήν την έννοια, όταν αντιπαρατίθεται του εγωισμού, όπου το άτομο επιδιώκει προσωπικό συμφέρον, συχνά ίσως και εις βάρος άλλων ατόμων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Altruism στο Wikimedia Commons