Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης (Ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής».
Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Επίσημη ονομασίαΠαναθλητικός Όμιλος Τρίγλιας «ο Ηρακλής» Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία
Σύντομο όνομαΗρακλής
ΠροσωνύμιοΓηραιός και Ημίθεος
Ίδρυση29 Νοεμβρίουιουλ. / 12  Δεκεμβρίου 1908γρηγ.
ΈδραΘεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΣτάδιοΚαυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, Δήμος Θεσσαλονίκης
Χρώματαμπλε και λευκό
Μητρικός σύλλογοςΓυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής»
ΙδιοκτήτηςΣτράτος Ευγενίου
ΠρόεδροςΜόσχος Σαρλής
ΠροπονητήςΣάκης Τσιώλης
ΠρωτάθλημαSuper League 2
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Τμήματα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης
Ποδόσφαιρο
(Ανδρών)
Καλαθοσφαίριση
(Ανδρών)
Καλαθοσφαίριση
(Γυναικών)
Πετοσφαίριση
(Ανδρών)
Πετοσφαίριση
(Γυναικών)
Υδατοσφαίριση
(Ανδρών)
Υδατοσφαίριση
(Γυναικών)
Rugby
(Ανδρών)
Rugby
(Γυναικών)
Κλασικός Αθλητισμός Κολύμβηση Καλλιτεχνική Κολύμβηση
Καταδύσεις Ξιφασκία Judo
Karate Jiu Jitsu Παγκράτιο
Κολύμβηση Ανοιχτής Θάλασσας Μαραθώνια Κολύμβηση Κολύμβηση Μεγάλων Αποστάσεων

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής»[1][2] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1908 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα.

Αντλεί το όνομα του από τον ημίθεο Ηρακλή, ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Στο έμβλημα του απεικονίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ήτα (Η) του ελληνικού αλφαβήτου.[3] Τα χρώματα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης είναι το μπλε και το λευκό, εμπνευσμένα από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, ως ένδειξη της εθνικότητας και του πάθους των μελών του για την απελευθέρωση της υποδουλωμένης τότε Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, και θεωρείται ως η ομάδα των συντηρητικών παλαιών Θεσσαλονικέων.[4] Τα προσωνύμια που τον ακολουθούν είναι «Γηραιός» και «Ημίθεος».

Το ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1908 και αποτελεί παράλληλα τον παλαιότερο εν ενεργεία ποδοσφαιρικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.[5][6][7] Καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά ποδοσφαιριστών.

Το ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου αγωνίζεται στο δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 2, διαθέτοντας τη νομική μορφή της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, υπό την επίσημη επωνυμία «Παναθλητικός Όμιλος Τρίγλιας “ο Ηρακλής” Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Π.Ο.Τ. Ηρακλής Π.Α.Ε.».[8] Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα 27.560 θέσεων.[9]

Όμιλος Φιλομούσων (1899–1908)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Όμιλος Φιλομούσων

Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει με τον «Όμιλο Φιλομούσων», ο οποίος ιδρύθηκε το 1899,[10] αθλητική συνέχεια του οποίου είναι ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης.[11] Αρχικά ο «Όμιλος Φιλομούσων» ασχολήθηκε με τη φιλολογία, το θέατρο και τη μουσική. Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο σκοπός του Ομίλου Φιλομούσων ήταν η ηθική μόρφωση και η πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μελών του.[10] Ο πρώτος πρόεδρος του Ομίλου Φιλομούσων, ο καθηγητής Βασίλειος Μάνος Πράκτορας Γ΄ τάξης στον Μακεδονικό Αγώνα,[12][13] όπως και πολλά απ' τα μέλη του Ομίλου Φιλομούσων συμμετείχαν σε δράσεις που είχαν σκοπό την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα.[10]

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, η «Επιτροπή προς ενίσχυση της Ελληνικής Εκκλησίας και Παιδείας» στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής οργάνωσης του αλύτρωτου ελληνισμού προχώρησε στη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε περιοχές της Μακεδονίας.[14] Σύμφωνα με τον πίνακα χορηγημάτων το Γενικό Προξενείο του ελεύθερου ελληνικού κράτους στη Θεσσαλονίκη έδωσε κατά τη δεύτερη τετραμηνία του σχολικού έτους 1904–1905 στον 1ο πρόεδρο του Ομίλου Φιλομούσων καθηγητή Βασίλειο Μάνο 7 οθωμανικές λίρες και στον 2ο πρόεδρο του Ομίλου Φιλομούσων, ιατρό Αλέξανδρο Ν. Παπάζογλου 5 οθωμανικές λίρες για να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.[14]

Το 1902 τα μέλη του Ομίλου Φιλομούσων αποφάσισαν τη συνένωση με την ομάδα «Ολυμπία» και τη δημιουργία αθλητικών τμημάτων. Η Ολυμπία χρησιμοποιούσε ιδιωτικό γυμναστήριο πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης στην περιοχή Συντριβανίου. Οπότε, σε συνεννόηση με την ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν υπό οθωμανικό ζυγό, παραχωρήθηκε στον Όμιλο Φιλομούσων το γυμναστήριο της Ολυμπίας για την άθληση των μελών του.[11] Πέρα απ' τον στίβο, ο Όμιλος Φιλομούσων ασχολήθηκε με ποδόσφαιρο, κολύμβηση, κωπηλασία (απέκτησε και δική του λέμβο που την ονόμασε «Αργώ» και που βάφτηκε γαλάζια) και ποδηλασία.[11]

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ομίλου Φιλομούσων (23/4/1905)

Ανάμεσα στα άλλα αθλητικά τμήματα που δημιούργησε ο Όμιλος Φιλομούσων, το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε και συνάρπασε πολλούς αθλητές και θεατές. Το νέο αυτό άθλημα εισήγαγαν στη Θεσσαλονίκη οι αλλοδαποί κάτοικοι, που είχαν ήδη ιδρύσει τη δική τους ομάδα, την «Ουνιόν Σπορτίβ». Ο Όμιλος Φιλομούσων προσπάθησε να συγκροτήσει μια αμιγώς ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, με στόχο περιβλημένο από εθνικό γόητρο, να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη των ξένων. Ο πρώτος επίσημος αγώνας ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 1905, μεταξύ του Ομίλου Φιλομούσων και της Ουνιόν Σπορτίβ. Οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης αναρίγησαν όταν η ελληνική ομάδα κέρδισε με σκορ 3-0.

Ο Όμιλος Φιλομούσων συμμετείχε στους Θερινούς Μεσοολυμπιακούς Αγώνες 1906 της Αθήνας κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο ποδόσφαιρο, ενώ στον στίβο συμμετείχε με τον Παπαδάκη στα 100 μέτρα, τον Σταμούλη στον μαραθώνιο, τον Κύρου στην ξιφασκία, τον Βαπόρη στον δίσκο και τον Κοεμτζόπουλο στην αναρρίχηση επί κάλω. Ο Όμιλος Φιλομούσων βρέθηκε σε κάμψη μετά το 1906, με αποτέλεσμα από το 1907 να σταματήσουν οι εκδρομές, να περιοριστεί η δραστηριότητα στο ποδόσφαιρο και να διαλυθεί η ναυτική ομάδα. Παρατηρήθηκε διάσταση και διάσπαση μεταξύ κυρίως των παλαιών και νέων μελών. Στη συνεχεία, επακολούθησε η διάλυση της φιλαρμονικής, της χορωδίας και επήλθε οικονομικός μαρασμός. Σύντομα, ο Όμιλος Φιλομούσων έπαψε να υφίσταται παραδίδοντας τη σκυτάλη στο αθλητικό τμήμα του συλλόγου.

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη απ’ το 1907 στην αίθουσα του Ομίλου Φιλομούσων δόθηκε μια διάλεξη με ομιλητή τον Δ. Χατζόπουλο και οι πρωτοστατούντες στην ίδρυση αθλητικού συλλόγου και γυμναστηρίου, κατόρθωσαν να πετύχουν την εκχώρηση από την ελληνική κοινότητα μέρους ενός κοινοτικού γηπέδου για την ανέγερση ενός γυμναστηρίου. Το γήπεδο αυτό βρισκόταν κοντά στα «Ξυλάδικα», ανατολικά του σημερινού κτιρίου της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.) και κοντά σ’ αυτό, την περιοχή δηλαδή που βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη η αναμνηστική στήλη.

Με την εύρεση του γηπέδου για γυμναστήριο, κάθε δισταγμός εξέλιπε και στις 29 Νοεμβρίου 1908 συγκλήθηκε γενική συνέλευση, στην οποία ψηφίστηκε καταστατικό για την ίδρυση ενός νέου αθλητικού συλλόγου με την επωνυμία «Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος». Πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ανέλαβε ο γιατρός Α. Μάλτος, γραμματέας ο Ι. Αντωνιάδης και μέλη οι Π. Κοντογιάννης, Αιμ. Κόπανος, Δ. Χατζόπουλος, Δ. Κοντορέπας και Ι. Κύρου. Οι άνθρωποι του αθλητικού συλλόγου, μετά την πρώτη αυτή γενική συνέλευση, ενημέρωσαν τις αρχές του οθωμανικού καθεστώτος, και όπως αναφέρουν μερικά χρόνια αργότερα το 1914 σε επιστολή τους στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η αστυνομία επέτρεψε τη λειτουργία του αθλητικού συλλόγου με μια απλή άδεια.

Το έμβλημα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης απεικονίζει τον Ηρακλή του Λυσίππου

Την περίοδο αυτή στη Θεσσαλονίκη ανελίχθηκε το κίνημα των Νεότουρκων και οι πολιτικές συνθήκες ήταν ρευστές. Οι κάτοικοι των μη τουρκικών παροικιών της Θεσσαλονίκης δέχονταν έντονες πιέσεις για να αποβάλουν σταδιακά τα εθνικά χαρακτηριστικά και σύμβολα από τις δραστηριότητές τους. Κάθε σύλλογος της Θεσσαλονίκης όφειλε να επανιδρυθεί υπό λιγότερο εμφανή εθνικά χαρακτηριστικά. Η αναφορά περί Μακεδονίας στον τίτλο του αθλητικού συλλόγου ενοχλούσε τις οθωμανικές αρχές, καθώς παρέπεμπε στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, αλλά και την ελληνικότητα της περιοχής. Οι Μάλτος, Κοντορέπας, Κύρου και Κόπανος ανέλαβαν την ευθύνη επανίδρυσης του αθλητικού συλλόγου, και σε συνεννόηση με τις αρχές του καθεστώτος των Νεότουρκων, διαφοροποίησαν τον κανονισμό λειτουργίας το 1910, μετονομάζοντας τον παράλληλα σε «Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “ο Ηρακλής”».[15][16]

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης (1930–1931)

Στις 13 Μαρτίου 1911 εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό του αθλητικού συλλόγου. Όμως, η επίσημη αναγνώρισή του από τις ελληνικές αρχές (μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους) καθυστέρησε. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 281 περί Σωματείων, ο αθλητικός σύλλογος έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ίδρυσης και πίνακα ονομάτων ιδρυτών. Τα έγγραφα αυτά όμως δεν ήταν διαθέσιμα, καθώς ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης είχε ιδρυθεί επί οθωμανικού καθεστώτος, και εκτός από το καταστατικό υπήρχε μόνο η απλή άδεια που εκδόθηκε από την αστυνομία.

Τελικά, μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αναγνωρίστηκε ως «Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “ο Ηρακλής”»[2] και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Το 2020 ιδρύθηκε ο «Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “ο Ηρακλής” 1908»[1] στα πρότυπα του παλαιού Γυμναστικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής», αλλά χωρίς να κληρονομήσει τα χρέη του παλαιού αθλητικού σωματείου.[17] Στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία (άρθρο 41) του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτήν, η ακίνητη περιουσία (στη Μίκρα και τους Χορτατζήδες) πέρασε άνευ ανταλλάγματος στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “ο Ηρακλής” 1908».[18]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, η έδρα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης

Το τμήμα ποδοσφαίρου ιδρύθηκε το 1908. To 1927 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας 1926–1927. Το 1934 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1933–1934, όταν ηττήθηκε στον διπλό τελικό από τον πρωταθλητή Νότου Ολυμπιακό Πειραιώς. To 1939 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας 1938–1939. Την ίδια χρονιά ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1938–1939, όταν ηττήθηκε στον διπλό τελικό από την πρωταθλήτρια Νότου Α.Ε.Κ..

Το 1947 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1946–1947, χάνοντας τον τίτλο με ένα βαθμό διαφορά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό Πειραιώς. Με αρχηγό τον Σωτήρη Ζακαπίδα, η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία πέραν των προσδοκιών και δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πανελληνίου πρωταθλήματος βρισκόταν στην πρώτη θέση. Χρειαζόταν μόλις μία νίκη στα τελευταία παιχνίδια (η βαθμολόγηση για νίκη-ισοπαλία-ήττα ήταν 3-2-1 βαθμοί), αλλά στο προτελευταίο παιχνίδι με την Α.Ε.Κ. ο διαιτητής Διαμαντόπουλος διέκοψε τον αγώνα, με την πρόφαση ότι ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Παράσχος Πασχαλίδης αρνούνταν να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, αν και είχε αποβληθεί.

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης νίκησε μεν τον Ολυμπιακό Πειραιώς, έχοντας και πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την πειραιώτικη ομάδα, όμως το αρμόδιο δικαστήριο μηδένισε τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης για τον αγώνα με την Α.Ε.Κ., αφαιρώντας δηλαδή και τον βαθμό της ήττας, που θα του χάριζε τον τίτλο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1946–1947. Την ίδια χρονιά ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης ήταν finalist στο Κύπελλο Ελλάδας 1946–1947, όπου ηττήθηκε στον τελικό από τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Το 1957 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1956–1957 και ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Το 1961 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (Inter-Cities Fairs Cup), με αντίπαλο τη γιουγκοσλαβική F.K. Vojvodina.

Βασίλης Χατζηπαναγής

Το 1975 αποκτήθηκε από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Χατζηπαναγής, που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές προσωπικότητες του αθλητικού συλλόγου. Το 1976 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας 1975–1976 επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού Πειραιώς με σκορ 4-4 και 6-5 στα πέναλτι.

Ivan Jovanović

Το 1980 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1979–1980 και γνωρίζει την ήττα από τον Α.Γ.Σ. Καστοριάς. Το 1984 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 1983–1984. Το 1985 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων 1984–1985 επικρατώντας στον διπλό τελικό της ρουμανικής Argeș Pitești, με σκορ 1-3 εκτός έδρας και 4-1 εντός έδρας. Το 1987 ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1986–1987, όπου ηττήθηκε από τον Ο.Φ.Η..

Το 2003 με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 ετών από την ίδρυση της U.E.F.A., ο Βασίλης Χατζηπαναγής ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 ετών (1954–2003) από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.[19][20]

Συνοπτικά, το τμήμα ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης έχει σημειώσει την εξής αγωνιστική πορεία:

Το τμήμα ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης έχει ως έδρα το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο της Θεσσαλονίκης από το 1961.[9] Από το 2002 έως το 2004 αγωνίστηκε στο γήπεδο του Α.Σ. Μακεδονικού Νεάπολης, λόγω ανακαίνισης του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου εν όψει των επερχόμενων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα. Το παλιό γήπεδο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης βρισκόταν σε χώρο πλησίον της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αξιομνημόνευτες Αγωνιστικές Περίοδοι (1908–2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόθεση υποβιβασμού της «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» το 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αποφάσεις των αρμόδιων αθλητικών οργάνων, ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης γνώρισε τρεις διαδοχικούς υποβιβασμούς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καταλήγοντας από τη Super League 2010–2011 στη Δ΄ Εθνική Κατηγορία 2011–2012, παρόλο που αγωνιστικά είχε εξασφαλίσει την παραμονή του, τερματίζοντας στην 11η θέση της βαθμολογίας. Λίγο μετά το τέλος της Super League 2010–2011, το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. δεν χορήγησε άδεια συμμετοχής στην «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» για τη Super League 2011–2012, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική Κατηγορία 2011–2012.[22] Η «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» άσκησε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την επιτροπή εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Στις 12 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Σοφοκλής Πιλάβιος γνωστοποίησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων πως η «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου 2011. Για το γεγονός της πλαστής ενημερότητας, ο Α.Γ.Σ. Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος είχε τερματίσει 14ος στη Super League 2010–2011 και υποβιβαζόταν, προχώρησε σε καταγγελία προς την Πειθαρχική Επιτροπή του Super League Ελλάδα Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, σε βάρος της «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.», ζητώντας να αφαιρεθούν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης 7 βαθμοί από το πρωτάθλημα της Super League 2010–2011. Η πειθαρχική επιτροπή του Super League Ελλάδα Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης αποφάσισε τον υποβιβασμό της «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» διά της κατάληψης της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της Super League 2010–2011. Με την απόφαση αυτή, ο «Α.Γ.Σ. Αστέρας Τρίπολης» κατέλαβε τη 13η θέση και παρέμεινε στη Super League 2011–2012.[23]

Η «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» στη συνέχεια κατέφυγε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (C.A.S.) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Ε.Π.Ο. και τη μη επικύρωση της βαθμολογίας της Super League 2010–2011. Το C.A.S. απέρριψε το αίτημα της «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» για τη μη επικύρωση της βαθμολογίας της Super League 2010–2011, αλλά αποφάσισε να επανεξεταστεί ο φάκελος της από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της Ε.Π.Ο.[24] Η «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» προχώρησε σε νέα προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο., το οποίο την έκανε δεκτή και επέστρεψε την υπόθεση του υποβιβασμού της για την πλαστή ενημερότητα στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο..[25][26] Η Επιτροπή Εφέσεων, στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα της «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.», οδηγώντας την ομάδα οριστικά στη Β΄ Εθνική Κατηγορία 2011–2012.[27]

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» αποφάσισε να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για να δικαιωθεί. Όμως, αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ομάδα στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία 2011–2012, καθώς σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της Ε.Π.Ο. απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Η “χαριστική βολή” για την «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε τον σύλλογο στην πρώτη ερασιτεχνική εθνική κατηγορία, στη Δ΄ Εθνική Κατηγορία 2011–2012, επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στις επαγγελματικές εθνικές κατηγορίες.[28]

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης συμμετείχε ως «Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης», μέχρι τη 10η αγωνιστική του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος στον 2ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011–2012.[29] Η συμμετοχή του συλλόγου στο πρωτάθλημα ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς στις δύο πρώτες αγωνιστικές που έδωσε η ομάδα, οι οπαδοί του Ηρακλή Θεσσαλονίκης έδωσαν δυναμικό παρόν χωρίς όμως να αποφευχθούν τα επεισόδια.[30][31]

Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 (2012–2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αποχώρησε από το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011–2012[32]. Στις 20 Ιανουαρίου 2012, το ποδοσφαιρικό τμήμα της Μ.Α.Ε. Ποντίων Κατερίνης συγχωνεύθηκε με το αντίστοιχο τμήμα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης,[33] με την ομάδα της Κατερίνης να χρησιμοποιεί την επωνυμία «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908», το έμβλημα και τα χρώματα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης και να έχει ως έδρα το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

Συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία (2011–2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την 7η αγωνιστική του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος στον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011–2012, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αγωνιζόταν, με την επωνυμία «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Τ.Α.Π.»,[34] αφότου στις 20 Ιανουαρίου 2012 συγχωνεύτηκε με την Μ.Α.Ε. Ποντίων Κατερίνης.[35] Ο Λεωνίδας Μπίλης βρέθηκε αρχικά στο τιμόνι του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ως προπονητής,[36] ενώ από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 30 Απριλίου 2012[37] η ομάδα πορεύθηκε υπό τις οδηγίες του Σούλη Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια, επιλέχτηκε ο Γιώργος Στράντζαλης[38] για να ολοκληρωθεί μια κρίσιμη μεταβατική περίοδος στην 5η θέση.

Συμμετοχή στη Β΄ Εθνική Κατηγορία (2012–2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Football League 2012–2013, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, το συμβούλιο της Ε.Ε.Π. Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας δέχτηκε το αίτημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να διοργανωθεί το πρωτάθλημα με 3 ομάδες επιπλέον, τον Α.Σ. Ολυμπιακό Βόλου 1937, τον Α.Ο. Καβάλας και τον Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης,[39][40] στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, με αποτέλεσμα ο «Γηραιός» να αγωνιστεί στη Football League 2012–2013 με την επωνυμία «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Π.Α.Ε.»,[41][42] κατηγορία στην οποία συμμετείχε ξανά την αγωνιστική περίοδο 1980–1981.

Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας 2012–2013 αποκλείστηκε νωρίς από τον Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία Κορυδαλλού και αφοσιώθηκε στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας 2012–2013, όμως στις 15 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Γιώργο Στράντζαλη (ο οποίος είχε ενεργητικό 5 νίκες, 9 ισοπαλίες και 1 ήττα).[43] Στη θέση του ανέλαβε ο Γιώργος Χατζάρας,[44] όμως μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα υπέβαλε την παραίτησή του,[45] η οποία έγινε δεκτή[46] και προσλήφθηκε στη θέση του ο Γιάννης Χατζηνικολάου για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου.[47]

Παρά το σερί θετικών αποτελεσμάτων στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της Football League 2012–2013, οι ήττες στους 2 τελευταίους αγώνες (από Α.Σ. Ολυμπιακό Βόλου και Γ.Φ.Σ. Παναιτωλικό Αγρινίου) στέρησαν από την ομάδα την απευθείας άνοδο, οδηγώντας στη λύση της συνεργασίας με τον Γιάννη Χατζηνικολάου,[48] ο οποίος αντικαταστάθηκε για τα play-off από τον Siniša Gogić,[49] τελικά όμως ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος της Football League 2012–2013, χωρίς να εξασφαλίσει την άνοδό του στη Super League.

Την αγωνιστική περίοδο που ακολούθησε (Football League 2013–2014) ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέλαβε την 4η θέση του Βορείου Ομίλου, εξασφαλίζοντας ξανά τη συμμετοχή του στα play-off, δεν κατάφερε όμως να πάρει την άνοδο για τη Super League, τερματίζοντας τελικά στην 7η θέση.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (Football League 2014–2015), έχοντας ως προπονητή τον Νίκο Παπαδόπουλο, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία τερματίζοντας στην 1η θέση του Βορείου Ομίλου της Football League 2014–2015 και στα play-off που ακολούθησαν στη 2η θέση, εξασφαλίζοντας την άνοδό του στη Super League 2015–2016, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας.[50]

Συμμετοχή στη Super League (2015–2017)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την επιστροφή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ως «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Π.Α.Ε.»[42] στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Super League 2015–2016, ο Νίκος Παπαδόπουλος διατηρήθηκε στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, όπως και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που την προηγούμενη χρονιά είχαν οδηγήσει την ομάδα στην άνοδο, τερματίζοντας τελικά στη 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα και εξασφαλίζοντας σχετικά άνετα την παραμονή στην Super League 2015–2016. Στο πρωτάθλημα της Super League 2016–2017 τερμάτισε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη 12η θέση, όμως ο σύλλογος δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Ο., με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία 2017–2018.

Συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία (2017–2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, η «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Π.Α.Ε.»[42] δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Football League 2017–2018,[51] λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο σύλλογος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία.[52][53][54]. Τελικά το ιδρυτικό ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο της «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908» δήλωσε συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία 2017–2018[55] και τότε κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο αλλά και την άνοδο στη Football League 2018–2019.

Συμμετοχή στη Β΄ Εθνική Κατηγορία (2018–2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη Football League 2018–2019 ως νέα Π.Α.Ε. με την επωνυμία «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Νέα Π.Α.Ε.»[56], με ιδιοκτήτη τον επιχειρηματία Τομ Παπαδόπουλο[57] και τερμάτισε στην 11η θέση. Η θέση αυτή, μετά και την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων του 2019 έδινε το δικαίωμα συμμετοχής εκ νέου στη Football League 2019–2020 (πλέον ως τρίτη τη τάξει κατηγορία).

Καθώς όμως η «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Νέα Π.Α.Ε.»[56] είχε «κληρονομήσει» τα χρέη της προηγούμενης Π.Α.Ε. «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Π.Α.Ε.»[42], σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Αθλητικού Νόμου που έγιναν το 2016 και το 2017, το μέλλον της «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Νέας Π.Α.Ε.» ήταν αβέβαιο,[58] δεν δήλωσε συμμετοχή στη Football League 2019–2020,[59] ούτε και σε κάποια άλλη εθνική κατηγορία. Μετά από μια οκταετία ύπαρξης (2012–2019), η «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908» διαλύθηκε.

Α.Σ. Ηρακλής 2015 (2019–2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2019 ο ιδιοκτήτης της νέας Π.Α.Ε. «Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Νέα Π.Α.Ε.»,[56] Τομ Παπαδόπουλος αλλά και παράγοντες από το περιβάλλον του Ηρακλή Θεσσαλονίκης έκαναν επαφές για την απόκτηση Α.Φ.Μ. (αλλαγή ονομασίας και μεταφορά έδρας στη Θεσσαλονίκη δηλαδή), ομάδων που θα συμμετείχαν στις επαγγελματικές κατηγορίες, όπως του Ν.Π.Σ. Βόλου[60], του Α.Π.Σ. Κρόνου Αργυράδων και του Π.Ο. Τρίγλιας,[61] ενώ ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης έκανε αίτηση αναψηλάφησης του υποβιβασμού της «Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.» το 2011,[62] ζητώντας την αναβίωσή της ή να του δοθεί η δυνατότητα σύστασης νέας Π.Α.Ε. που θα τοποθετούνταν στη Super League 2. Η αίτηση απορρίφθηκε από την επιτροπή εφέσεων της Ε.Π.Ο..[63] Η τελευταία προσπάθεια να αγωνιστεί ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία έγινε μέσω συμφωνίας με τον Α.Σ. Άρη Παλαιοχωρίου, αλλά απορρίφθηκε μετά από γενική συνέλευση και απόφαση του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης.[64][65]

Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου «Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015», ο οποίος είχε απορροφήσει το τμήμα πετοσφαίρισης του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης το 2015, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί και τμήμα πoδοσφαίρου ώστε να αγωνιστεί στη Γ΄ Κατηγορία 2019–2020 της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας,[66][67] μετονομαζόμενος σε «Α.Σ. Ηρακλής 2015».[68] Η συμμετοχή στη Γ΄ Κατηγορία 2019–2020 της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας ως «Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης» απορρίφθηκε ως ανέφικτη λόγω των χρεών του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης,[69] ενώ και η λύση του «Α.Σ. Ηρακλή 2015» χαρακτηρίστηκε «προσωρινή» έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με κάποιον σύλλογο ανώτερης κατηγορίας. Ο «Α.Σ. Ηρακλής 2015» συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας 2019–2020 της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία 2020–2021 της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας τερματίζοντας στην 1η θέση με 42 βαθμούς.

Α.Σ. Ηρακλής Αμπελοκήπων (2020–2021)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές καλοκαιριού του 2020 οι άνθρωποι του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης είχαν επαφές με ανθρώπους του Π.Ο. Τρίγλιας, ομάδας της Football League, και όλα φαίνονταν ότι η συμφωνία είχε σχεδόν τελειώσει. Όμως, στη γενική συνέλευση της ομάδας της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής, η πρόταση για συγχώνευση με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε.

Μετά από το «ναυάγιο» οι ιθύνοντες του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης είχαν δύο εναλλακτικές για επανεκκίνηση από την Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Τον Α.Φ.Μ. της Δόξας Κάτω Καμήλας ή τον Α.Φ.Μ. του Α.Σ. Ηρακλή Αμπελοκήπων. Τελικά, μετά από αρκετές συζητήσεις με ανθρώπους του Α.Σ. Ηρακλή Αμπελοκήπων κατέληξαν σε συμφωνία.[70] Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία 2020–2021, ως «Α.Σ. Ηρακλής Αμπελοκήπων». Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης τερμάτισε στη 2η θέση με 33 βαθμούς έναντι του Α.Ο. Ορφέα Ξάνθης με 35 βαθμούς και δεν κέρδισε την άνοδο στη Super League 2 2021–2022, αφού δεν κατάφερε να συμμετάσχει στα play off ανόδου.

Π.Ο.Τ. Ηρακλής (2021–Σήμερα): Ο δρόμος για τη λύτρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Απριλίου 2021, με γραπτή ανακοίνωση ο Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908 αποκήρυξε τη συμφωνία με την ομάδα του Α.Σ. Ηρακλή Αμπελοκήπων[71] και άρχισε άμεσα την αναζήτηση νέου Α.Φ.Μ. επαγγελματικής ομάδας. Τελικά μετά από πολλές διαβουλεύσεις κατέληξε στον Α.Φ.Μ. του Π.Ο. Τρίγλιας. Στις 2 Αυγούστου του 2021 ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ν.Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης 1908 και Π.Ο. Τρίγλιας.[72] Η ομάδα της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής χρησιμοποιεί την επωνυμία «Π.Ο.Τ. Ηρακλής»,[73] το έμβλημα και τα χρώματα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης και έχει ως έδρα το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

2021–2022: Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης αγωνίζεται με την επωνυμία «Π.Ο.Τ. Ηρακλής Π.Α.Ε.»[8] στη Super League 2 από την αγωνιστική περίοδο 2021–2022.[74] Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Ηρακλή στην 7η θέση του πρωταθλήματος με ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα χωρίς να καταφέρνει κάτι ιδιαίτερο στο τέλος του πρωταθλήματος.

2022–2023: Την αγωνιστική περίοδο 2022–2023 στήθηκαν οι βάσεις για μία καλύτερη σεζόν με στήριξη στον προπονητή Κώστα Γεωργιάδη και πίστη στην άνοδο. Η πορεία είναι δυσανάλογη των απαιτήσεων και ο προπονητής παραιτείται στα μέσα τη χρονιάς και να αναλαμβάνει ως πρώτος προπονητής ο Σάκης Τσιώλης. Η ομάδα αλλάζει αγωνιστικό πρόσωπο έρχονται νίκες και καταφέρνει να τερματίσει στην 5η θέση. Μία χρόνια κλείνει ξανά με σκαμπανεβάσματα και ενώ έχει κερδίσει όλους τους δυνατούς αντιπάλους της κατηγορίας δεν καταφέρνει τίποτα παραπάνω.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς νέα οικονομικά προβλήματα εμφανίζονται καθώς ο Ioan Bogdan Mara (πρώην ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης) κερδίζει την πρώτη δικαστική μάχη[75] εναντίον της Π.Ο.Τ. Ηρακλής Π.Α.Ε. για οφειλές 12 ετών (2010–2011) οι οποίες σχετίζονται με τη διοίκηση και τον Α.Φ.Μ. της Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε.. Με τα δικαστικά προβλήματα να ταλανίζουν την ομάδα εντός του καλοκαιριού χάνει 4-6 παίκτες του βασικού κορμού και ο προγραμματισμός για τη νέα αγωνιστική περίοδο μοιάζει γολγοθάς.

2023–2024:

Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επωνυμία της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.), απαραίτητης για τη συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας σε επαγγελματική εθνική κατηγορία, έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων ως ακολούθως:[76][77][2][78][79][42][56][73][8]

Ιδρυτικό Αθλητικό Σωματείο Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Περίοδος
Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρακλής Θεσσαλονίκης Π.Α.Ε. 1979–1980 & 1981–2011
Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Π.Α.Ε. 2012–2017
Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908 Νέα Π.Α.Ε. 2018–2019
Π.Ο.Τ. Ηρακλής Π.Ο.Τ. Ηρακλής Π.Α.Ε. 2021–Σήμερα

Διοικητικό συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί το διοικητικό συμβούλιο της «Π.Ο.Τ. Ηρακλής Π.Α.Ε.»:[8]

Ιδιότητα Υπεύθυνος
Ιδιοκτήτης Ευστράτιος Ευγενίου
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Μόσχος Σαρλής
Α΄ Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Ηλιάδης
Β΄ Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης
Μέλη Γρηγόριος Φανάρας
Γρηγόριος Δανιηλίδης

Τρέχουσα Σύνθεση Ομάδας (2023–2024)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2023
Βασική ενδεκάδα 2023–2024

Gbegnon
Chruściel
Χειρίτραντας
Βιτλής
Stojicevic
Gajic
Capilla
Κουντουριώτης
Silva

Ποδοσφαιριστές (2023–2024)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί η σύνθεση της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης στη Super League 2 2023–2024:[5][7]

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης – Σύνθεση Ομάδας (2023–2024)
Αριθμός Φανέλας Εθνικότητα Ονοματεπώνυμο Θέση Ημερομηνία Γέννησης
1 Μάρκος Βελλίδης (c) Τερματοφύλακας 4/4/1987
2 Θεόδωρος Χειρίτραντας Αμυντικός 11/10/2000
3 Δημήτριος Χρυσοβαλάντης Σγουρής Αμυντικός 28/7/2000
5 Sebastian Chruściel Αμυντικός 24/6/1997
6 Βασίλειος Βιτλής Αμυντικός 28/10/1993
7 Mateo Germán Torres Álvarez Μέσος 27/2/2002
8 Ιωάννης Παναγιώτης Δοϊρανλής Μέσος 27/9/2002
9 Kristian Kushta Επιθετικός 16/12/1997
10 Eduardo Nicolás Silva de León Μέσος 20/2/1997
11 Χρήστος Κουντουριώτης Επιθετικός 1/2/1998
14 Eneko Capilla González Μέσος 13/6/1995
16 Στέφανος Παλαβράκης Τερματοφύλακας 28/12/1995
17 Οδυσσέας Σπυρίδης Επιθετικός 17/1/2001
18 Ευθύμιος Ζησόπουλος Επιθετικός 8/5/2002
19 Παναγιώτης Λύγκας Μέσος 12/9/2003
20 Μιχαήλ Μπαλικτσής Επιθετικός 30/3/2000
21 Αντώνιος Μπαλικτσής Μέσος 6/4/2001
22 Dejan Gajic Μέσος 19/11/2001
23 David Stojicevic Μέσος 20/6/2001
26 Μιχαήλ Τσουμάνης Επιθετικός 10/9/2002
28 Simon Credo Gbegnon Amoussou Αμυντικός 27/10/1992
30 Ευστάθιος Ελευθεριάδης Αμυντικός 16/1/2002
40 Χρήστος Σιούτας Αμυντικός 10/3/2002
41 Timipere Johnson Eboh Μέσος 19/6/2002
50 Απόστολος Μπαρμπόπουλος Τερματοφύλακας 17/8/2001
91 Μάριος Γεωργόπουλος Επιθετικός 2/9/1999
97 Χριστόφορος Δασκαλάκης Μέσος 14/2/2003
99 Δημοσθένης Μακρής Τερματοφύλακας 14/1/2002
Προπονητής: Αθανάσιος Τσιώλης
Ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2023

Έμβλημα – Χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έμβλημα του απεικονίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ήτα (Η) του ελληνικού αλφαβήτου. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως έμβλημα και το άγαλμα του Ηρακλή του Λυσίππου.[3] Τα χρώματα του είναι το μπλε και το λευκό, εμπνευσμένα από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, ως ένδειξη της εθνικότητας και του πάθους των μελών του για την απελευθέρωση της υποδουλωμένης τότε Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Εξέλιξη του εμβλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμφίεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1908
1930
1983–1984
1984–1985
1999–2000
2012–2013
2014–2015
2021–2022

Οι αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξασφάλισε για πρώτη φορά την έξοδό του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων της αγωνιστικής περιόδου 1961–1962, όπου στην παρθενική του εμφάνιση κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη απέναντι στη γιουγκοσλάβικη F.K. Vojvodina (2-1).

Στο Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων (1984–1985) νίκησε τη ρουμανική F.C. Argeș Pitești (4-1 και 1-3). Επίσης, πριν τον τελικό απέκλεισε την τουρκική Galatasaray S.K..

Κορυφαία στιγμή για τον σύλλογο υπήρξε στο Κύπελλο U.E.F.A. την αγωνιστική περίοδο 2000–2001 όταν πήρε την πρόκριση απέναντι στη γαλλική F.C. Gueugnon, ενώ στην επόμενη φάση επικράτησε εκτός έδρας (3-2) της γερμανικής F.C. Kaiserslautern, δεν μπόρεσε όμως να ανατρέψει το σε βάρος του 3-1 του πρώτου αγώνα και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις διοργανώσεις της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (U.E.F.A.) είναι ο Κύπριος Μιχάλης Κωνσταντίνου με 4 τέρματα.

Περίοδος Διοργάνωση Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Πρόκριση
1961–1962 Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων 2ος γύρος F.K. Vojvodina 2-1 1-9
1963–1964 Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων 1ος γύρος Real Zaragoza 0-3 1-6
1976–1977 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1ος γύρος Α.Π.Ο.Ε.Λ. 0-0 0-2
1989–1990 Κύπελλο U.E.F.A. 1ος γύρος F.C. Sion 1-0 0-2
1990–1991 Κύπελλο U.E.F.A. 1ος γύρος Valencia C.F. 0-0 0-2 (παρ.)
1993–1994 Κύπελλο Intertoto Φάση Ομίλων (8ος Όμιλος) S.G. Dynamo Dresden 1-1
Wiener S.C. 2-4
F.C. Aarau 0-1
Beitar Jerusalem 2-1
1995–1996 Κύπελλο U.E.F.A. Intertoto Φάση Ομίλων (12ος Όμιλος) S.K. Vorwärts Steyr 0-3
Spartak Plovdiv 0-0
Eintracht Frankfurt 1-5
F.K. Panerys Vilnius 3-1
1996–1997 Κύπελλο U.E.F.A. 2ος γύρος Α.Π.Ο.Ε.Λ. 0-1 1-2
1997–1998 Κύπελλο U.E.F.A. Intertoto Φάση Ομίλων (12ος όμιλος) S.V. Ried 1-3
Merani Tbilisi 2-0
F.K. Torpedo Moscow 1-4
Floriana F.C. 1-0
1998–1999 Κύπελλο U.E.F.A. Intertoto 2ος γύρος F.C. Național București 3-1 0-3
2000–2001 Κύπελλο U.E.F.A. 1ος γύρος F.C. Gueugnon 1-0 0-0
2ος γύρος F.C. Kaiserslautern 1-3 3-2
2002–2003 Κύπελλο U.E.F.A. 1ος γύρος Ανόρθωση Αμμοχώστου 4-2 1-3
2006–2007 Κύπελλο U.E.F.A. 1ος γύρος T.S. Wisła Kraków 0-2 (παρ.) 1-0

Σύνολο ευρωπαϊκών συμμετοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργάνωση Συμμετοχές Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα
Κύπελλο U.E.F.A. 6 14 5 2 7 13-19
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1 2 0 1 1 0-2
Κύπελλο U.E.F.A. Intertoto 4 12 4 2 6 14-23
Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων 2 4 1 0 3 4-19
Σύνολο 13 32 10 5 17 31-63

Τίτλοι – Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιοι Τίτλοι[80][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς Τίτλοι[80][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικοί Τίτλοι[80][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλληνες – Ξένοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι Φίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενεργοί Σύνδεσμοι Φίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός Θεσσαλονίκης έχουν ανοίξει σύνδεσμοι οπαδών στο Ασβεστοχώρι, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης (Βαλμάδα), στην Κοζάνη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Αθήνα, στο Κιλκίς, στη Δράμα, στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ανενεργοί Σύνδεσμοι Φίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2023. 
 2. 2,0 2,1 2,2 «Αιτήσεις 2020 | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023. 
 3. 3,0 3,1 «Σήματα | Iraklakias.com». web.archive.org. 14 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
 4. «Ο Ηρακλής, η ομάδα των «μπαγιάτηδων», γιορτάζει 114 χρόνια ιστορίας». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2023. 
 5. 5,0 5,1 «Super League 2 - Π.Ο.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ». www.sl2.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
 6. UEFA.com. «Iraklis FC | National Associations». UEFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2023. 
 7. 7,0 7,1 «Iraklis Thessaloniki - Club profile». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2023. 
 9. 9,0 9,1 «Αρχική - Εθνικό Στάδιο Καυτανζόγλειο». kaftanzoglio.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2023. 
 10. 10,0 10,1 10,2 Κωνσταντινίδη, Αρχείο. «Ο εν Θεσσαλονίκη Όμιλος Φιλομούσων (1899-1909)» (στα αγγλικά). Αρχειακά ανάλεκτα. https://www.academia.edu/34900930/%CE%9F_%CE%B5%CE%BD_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7_%CE%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%89%CE%BD_1899-1909_. 
 11. 11,0 11,1 11,2 «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Ο ΗΡΑΚΛΗΣ" 1927». Issuu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 12. greekteachers. «Η συμβολή των Ελλήνων δασκάλων στο Μακεδονικό Αγώνα». Έλληνες Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 13. «Πράκτορας Γ' τάξεως - Μακεδονομάχοι». macedonian-fighters.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2023. 
 14. 14,0 14,1 Βαχάρογλου (2004). «Η οργάνωση και λειτουργία του υποδιδασκαλείου και οικοτροφείου αρρένων στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία έτη της Οθωμανικής κυριαρχίας» (PDF). περιοδικό Μακεδονικά. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2020. 
 15. «Ντοκουμέντο : Η επίσημη αναγνώριση του Ηρακλή – Iraklis1908.gr». www.iraklis1908.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 16. «ΠΑΕ Ηρακλής 1908 - Official Site | Ιστορια». web.archive.org. 23 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 17. «Ο ΝΕΟΣ Γ.Σ.Θ. ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 και η απόφαση της "κυανόλευκης" οικογένειας…». 
 18. «Λύτρωση για τον Ηρακλή - Δόθηκε λύση στο πρόβλημα του Ερασιτέχνη». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2023. 
 19. «Ο Χατζηπαναγής ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 ετών». in.gr. 15 Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. 
 20. Πέππας, Ιωάννης Περ (25 Οκτωβρίου 2016). «Ευλογημένο Ποδόσφαιρο : Βασίλης Χατζηπαναγής: Ο Νουρέγιεφ του ποδοσφαίρου». Ευλογημένο Ποδόσφαιρο. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. 
 21. «Πόσους βαθμούς έφερε στην Ελλάδα κάθε σύλλογος από το 1960». www.contra.gr. 7 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 22. «'Όχι' σε Ηρακλή, Πανιώνιο και Πανσερραϊκό». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 23. «Σούπερ Λίγκα: Απευθείας υποβιβασμός του Ηρακλή». ΤΟ ΒΗΜΑ. 19 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 24. Newsbomb (11 Ιουλίου 2011). «Δικαιώθηκε ο Ηρακλής, επανεξετάζεται ο φάκελός του!». Newsbomb. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 25. «Δικαιώθηκε ο Ηρακλής!». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 26. «Σούπερ Λίγκα: Νέα εμπόδια από τη δικαίωση του Ηρακλή». ΤΟ ΒΗΜΑ. 26 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 27. «Ο Ηρακλής «ξανάπεσε» στη Β' Εθνική, ο Αστέρας Τρίπ. επανήλθε». ΤΟ ΒΗΜΑ. 5 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 28. «ΕΕΑ: Ο Ηρακλής και άλλες 8 ομάδες στην Δ' Εθνική». ΤΟ ΒΗΜΑ. 26 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 29. «Τα αποτελέσματα του Περιφερειακού». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2023. 
 30. «Ο... λαός μίλησε! (vid) | Gazzetta». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2023. 
 31. «Ξύλο στο Καυτανζόγλειο! (vids & pics) | Gazzetta». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2023. 
 32. «Αποβλήθηκε, επιτέλους, ο Ηρακλής από τη Δ' Εθνική». Onsports.gr. 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
 33. newsroom, sport-fm. «Και εγένετο… ΑΕΠ Ηρακλής!». sport-fm.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 34. Team, Onsports (23 Ιανουαρίου 2012). «Χάλασε τη γιορτή της ΑΕΠ Ηρακλής ο Τηλυκράτης». Onsports.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2023. 
 35. «Στην Football League 2 ο Ηρακλής». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 36. «O Νίκος Θεοδοσιάδης βοηθός προπονητή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
 37. «Ανακοίνωση ΤΑΠ ΗΡΑΚΛΗ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
 38. «Ανακοίνωση ΤΑΠ ΗΡΑΚΛΗ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
 39. «EPO - Hellenic Football Federation». web.archive.org. 4 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
 40. «Άνοιξε πόρτα στους «3» η Football League! | Gazzetta». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 41. «Παροχή άδειας σύστασης και έγκρισης του καταστατικού της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας µε την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»». 
 42. 42,0 42,1 42,2 42,3 42,4 «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2023. 
 43. «ΠΑΕ Ηρακλης - Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908». web.archive.org. 16 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 44. «ΠΑΕ Ηρακλης - Ανακοίνωση ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908». web.archive.org. 20 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 45. «ΠΑΕ Ηρακλης - Παραίτηση κ.Χατζάρα». web.archive.org. 21 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 46. «Ανακοίνωση ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
 47. «ΠΑΕ Ηρακλης - Ανακοίνωση ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908». web.archive.org. 27 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 48. «ΠΑΕ Ηρακλης - Ανακοίνωση ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908». web.archive.org. 9 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 49. «ΠΑΕ Ηρακλης - Ανακοίνωση ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908». web.archive.org. 18 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 50. «Επέστρεψε στη Super League o Ηρακλής». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 51. «Διαλύεται ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
 52. «Διαλύθηκε ο Ηρακλής!». 
 53. «Οριστική διάλυση για Ηρακλή». 
 54. «Ενωμένοι, προχωράμε! | Bluearena». bluearena.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. 
 55. «Γ' Εθνική: Το πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα περιόδου 2017-2018». epo.gr. 18 September 2017. http://www.epo.gr/News.aspx?a_id=47473&NewsType=21. Ανακτήθηκε στις 18 September 2017. 
 56. 56,0 56,1 56,2 56,3 «Στοιχεια Δημοσιοτητας:Αθλητική Ένωση Ποντίων - Ηρακλής 1908 Νέα Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία». ΓΕΜΗ. 
 57. «Νέα εποχή στον Ηρακλή: Αναλαμβάνει ο Τομ Παπαδόπουλος!». sport-fm.gr. 13 Σεπτεμβρίου 2018. 
 58. «Ηρακλής: Αποχωρεί από την ΠΑΕ ο Τομ Παπαδόπουλος». sportime.gr. 15 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
 59. «Ηρακλής και Κρόνος Αργυράδων δεν δήλωσαν συμμετοχή στη Football League». www.makthes.gr. 7 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2019. 
 60. «Νέα άρνηση από Βόλο σε Ηρακλή για το ΑΦΜ». sport-fm.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2019. 
 61. «ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗ - ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΦΜ: Δεν υπάρχει περίπτωση». www.metrosport.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 62. «Αυτό είναι το επίσημο αίτημα του Ηρακλή στην ΕΠΟ για την δικαίωση!». www.metrosport.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. 
 63. «Ηρακλής: Το σκεπτικό της Επιτροπής Εφέσεων για την απορριπτική απόφαση». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2019. 
 64. «ΓΣ Ηρακλής: «Σταματάμε κάθε προσπάθεια ανεύρεσης λύσης μέσω του ΑΦΜ με το Παλαιοχώρι»». www.sdna.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 65. «ΓΣ Ηρακλής: "Τέλος με το ΑΦΜ του Παλαιοχωρίου"». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 66. «Οριστικά στην Γ' ΕΠΣ Μακεδονίας ο Ηρακλής». www.sportsup.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. 
 67. «Σκέψεις για συμμετοχή του Ηρακλή στη Γ' κατηγορία της ΕΠΣΜ». 
 68. «Ο.Κ. απο το Ειρηνοδικείο – Iraklis1908.gr». web.archive.org. 26 Σεπτεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
 69. «Θέος: «Προσωρινή λύση, μέχρι να βρεθεί επενδυτής» | Bluearena». 19 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. 
 70. «Ηρακλής για τη δημιουργία της νέας ομάδας: «Αυτά περιλαμβάνει η συνεργασία μας με τους Αμπελόκηπους»». 
 71. «Ο Ηρακλής δεν παίζει πια στη Γ' εθνική». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. 
 72. ««Προχωράμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα» – Iraklis1908.gr». www.iraklis1908.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. 
 73. 73,0 73,1 «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2023. 
 74. «Super League 2 | Ανακοίνωση για Π.Ο.Τ. Ηρακλής ΠΑΕ». www.sl2.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2023. 
 75. «EPO - Hellenic Football Federation». www.epo.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
 76. «Νόμος 879/1979, Φ.Ε.Κ. 56 Α΄». 
 77. «ΝΟΜΟΣ 2725/1999 (Κωδικοποιημένος) - ΦΕΚ Α 121/17.06.1999». www.kodiko.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2023. 
 78. «Φ.Ε.Κ. 592, 15/2/1994, Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης». 
 79. Τελέογλου, Ευτυχία; Συμεωνίδου, Μαρίνα (2008-05-30). Iraklis FC : Analysis of financial statements 2002-2007. http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/6346. 
 80. 80,0 80,1 80,2 «Τίτλοι - Γ.Σ. Ηρακλής». Γ.Σ. Ηρακλής - Επίσημο site του ερασιτέχνη Ηρακλή (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2023. 
 81. «ΙΣΤΟΡΙΚΟ». apache club 1999. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημοι ιστότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Social Media – Επίσημες σελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]