Παναθηναϊκός (επιτραπέζια αντισφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.


Παναθηναϊκός Α.Ο.
Τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1924
Πρόεδρος Παναγιώτης Μαλακατές
Έφορος Τάσος Συμεωνίδης
Έδρα Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης
Θύρα 3
Προπονητές Λευτέρης Μάκρας (άνδρες)
Νίκος Ζέρβας (γυναίκες)
Ενεργά τμήματα του Π.Α.Ο.
Ποδόσφαιρο ανδρών Μπάσκετ ανδρών Βόλεϊ
ανδρών
Ποδόσφαιρο γυναικών Μπάσκετ γυναικών Βόλεϊ γυναικών
Πόλο ανδρών Ποδόσφαιρο σάλας Ράγκμπι Γιούνιον
Στίβος Κολύμβηση Καταδύσεις
Άρση βαρών Πάλη Πυγμαχία
Ξιφασκία Τοξοβολία Σκοποβολή
Επιτραπέζια αντισφαίριση Ποδηλασία Σκάκι
Μοντέρνο πένταθλο Τρίαθλο Θαλάσσιο σκι
Π.Α.Ο. ΑμεΑ eSports Ποδόσφαιρο Β
Ανενεργά τμήματα
Χάντμπολ Χόκεϊ επί χόρτου Μπέιζμπολ

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1924-1955[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Παναθηναϊκού ιδρύθηκε το 1924. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αντίστοιχη ομοσπονδία, ούτε εθνική ομάδα, και το άθλημα υπαγόταν στο ΣΕΓΑΣ.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο το τμήμα επανιδρύεται το 1947. Η Λένα Ράλλη κατακτά το ατομικό πρωτάθλημα το 1948, το 1949 και το 1950. Το 1951 η ομάδα του Παναθηναϊκού κατακτά το πρώτο της ομαδικό πρωτάθλημα επικρατώντας στη γενική κατάταξη. Επανέλαβε την επιτυχία αυτή το 1952, ενώ ο Γιάννης Καλογιάννης τερμάτισε πρώτος στο μονό Ανδρών και στο διπλό. Το 1953 η Λένα Ράλλη κατακτά τον τίτλο στις γυναικείο πρωτάθλημα. Το 1954 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τίτλο μόνο στο διπλό ανδρών. Το 1955 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρώτος στη γενική βαθμολογία και κατακτά το πρωτάθλημα. Στις γυναίκες η Ελένη Βλαχάκη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο μονό και στο διπλό με παρτενέρ τη Λένα Ράλλη, στους άνδρες οι Ι. Φατσιώρης και Σπήλιος Γιαννακόπουλος αναδεικνύονται πρωταθλητές στην κατηγορία τους, ενώ στο ατομικό ανδρών ο Σπήλιος Γιαννακόπουλος αναδεικνύεται τρίτος.

1956-1963[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1956 ιδρύεται η ανεξάρτητη ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ΕΦΟΕΠΑ) με τον Παναθηναϊκό να είναι από τα ιδρυτικά σωματεία και να κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1959 ο Παναθηναϊκός κατακτά για 6η φορά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα με τον Σπήλιο Γιαννακόπουλο να τερματίζει πρώτο στο ατομικό ανδρών και το Γιάννη Καλογιάννη δεύτερο. Στο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε για τη μνήμη του Νίκου Μαντζάρογλου ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος κατακτώντας την πρώτη θέση στο διπλό ανδρών και στο μικτό. Στο γυναικείο τμήμα η Αμερικανίδα Μπέτι Τζέινς Κλόσκι τερμάτισε πρώτη και στο Εαρινό πρωτάθλημα και στο στο πρωτάθλημα "Νίκος Μαντζάρογλου". Το 1960 ο Παναθηναϊκός τερματίζει πρώτος στη γενική κατάταξη έχοντας όμως μόνο μια πρωτιά σε κατηγορία, στο μικτό.

Το 1961 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πανελλήνιο και το Διασυλλογικό πρωτάθλημα. Τερματίζει πρώτος στη γενική κατάταξη, με πρώτο στο ατομικό ανδρών το Σπήλιο Γιαννακόπουλο, πρώτους στο διπλό τους Σπήλιο Γιαννακόπουλο και Γιάννη Καλογιάννη και πρώτο στο μικτό το Σπήλιο Γιαννακόπουλο. Ο Σπήλιος Γιαννακόπουλος έγινε ο πρώτος αθλητής που κατακτά την πρωτιά και στις τρεις κατηγορίες. Το 1962 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλητής, με κορυφαίο το Σπήλιο Γιαννακόπουλο που κατέκτησε την πρώτη θέση στο διπλό και στο ομαδικό.

1963-1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964 ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρώτος στους διασυλλογικούς αγώνες ανδρών και Κυπελλούχος Ελλάδας. Το 1965 αναδείχθηκε πρώτος στους διασυλλογικούς αγώνες ανδρών με κορυφαίους το Μελισσόβα, το Γιαννακόπουλο και το Χαρόπουλο, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και τερμάτισε δεύτερος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 1968 ο Σαββόπουλος και ο Σπήλιος Γιαννακόπουλος αναδείχθηκαν πρώτοι στο διασυλλογικό πρωτάθλημα. Το 1969 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στους άνδρες με πρωταγωνιστές τους Μαντόπουλο, Κολυμπαδη και Σαββόπουλο.

Το 1971 ξεκινά την κυριαρχία της η Μαρία Λουκά η οποία κατακτούσε το τρεμπλ στους τίτλους σε όλες τις κατηγορίες (απλό, διπλό, μικτό) χωρίς διακοπή έως το 1977.[1] Το 1972 διακρίνονται στους άνδρες οι Κολυμπάδης, Κωστόπουλος, Κώστας Πρίφτης. Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας. Στις γυναίκες ο Παναθηναϊκός κατακτά το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα με τς Μαρία Λουκά και Σταματίνα Λουκά να διακρίνονται στο μονό και στο απλό γυναικών. Οι αδερφές Λουκά και ο Κώστας Πρίφτης ήταν οι κορυφαίοι αθλητές του συλλόγου και το 1973. Το 1974 ήταν η χρονιά που κατακτήθηκε το τελευταίο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα γυναικών. Ο Κώστας Πρίφτης ανδείχθηκε πρώτος στο στο απλό και το διπλό, η Μαρία Λουκά κατέκτησε το τρεμπλ, καθώς αναδείχθηκε πρώτη και στις τρεις κατηγορίες που αγωνίστηκε.

1975-1987[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επόμενη πενταετία βρήκε το Παναθηναϊκό να τερματίζει στη δεύτερη και τρίτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Οι αθλητές Κώστας Πρίφτης, Νίκος Κωστόπουλος, Μακρής και Μαρία Λουκά κατέκτησαν ατομικούς τίτλους. Μετά τη μεταγραφή του Κώστα Πρίφτη στην Ιταλία, ο Νίκος Κωστόπουλος και η Μαρία Λουκά είναι οι αθλητές που κρατούν τον Παναθηναϊκό σε υψηλό επίπεδο. Το 1982 επιστρέφει ο Κώστας Πρίφτης από την Ιταλία και κατακτά την πρώτη θέση στο απλό ανδρών έως το 1988.

1988-2001[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την αποχώρηση των μεγάλων αθλητών του συλλόγου Κώστα Πρίφτη και Μαρίας Λουκά, παράλληλα με την έλλειψη ταλέντων, το τμήμα οδηγείται σε παρακμή. Το 2001 ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στη Β' κατηγορία Αττικής και επιχειρήθηκε διαδικασία ανανέωσης.

2002-2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 η γυναικεία ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη Β' Εθνική κερδίζοντας όλους τους αγώνες που αγωνίστηκε. Οι αθλήτριες Δημακοπούλου, Ζορμά, Μουμτζή Γεωργίου δημιούργησαν μια αξιόμαχη ομάδα. Το 2004 και η ανδρική ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και προβιβάζεται στην Α2 κατηγορία. Έως και το 2008 και τα δυο τμήματα αγωνίστηκαν στην Α2. Την περίοδο 2008-09 η ανδρική ομάδα αγωνίστηκε στην Α1, ενώ στο τέλος της περιόδου και η αντρική και η γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού κέρδισαν σε μπαράζ τη συμμετοχή τους στην Α1 κατηγορία της περιόδου 2009-10, όμως και οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν χωρίς νίκη στην Α2.

2011-2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανδρική ομάδα παρέμεινε στην Α2 μέχρι την περίοδο 2012-13. Την περίοδο 2013-14 οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν στη Β' Εθνική, με την ανδρική ομάδα να κατακτά το πρωτάθλημα και να κερδίζει την άνοδο στην Α2.

Την περίοδο 2014-15 οι άνδρες κατέκτησαν αήττητοι το πρωτάθλημα της Α2 κι επέστρεψαν στην Α1.[2] Οι γυναίκες κατέλαβαν την 5η θέση στη Β' Εθνική Αττικής.

Την περίοδο 2015-16 οι υπεύθυνοι του συλλόγου δεν δήλωσαν εμπρόθεσμα συμμετοχή στα πρωταθλήματα λόγω τεχνικού προβλήματος, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να υποβιβαστούν στην αμέσως επόμενη κατηγορία άνευ αγώνων (Α2 οι άνδρες, Α' Αττικής οι γυναίκες).[3]

Κατά την περίοδο 2016-17 οι δύο ομάδες κέρδισαν την άνοδο τους σε Α1 και Β' εθνική.

Την περίοδο 2017-18 οι άνδρες του Παναθηναϊκού κατέκτησαν το τοπικό κύπελλο Αττικής κερδίζοντας στον τελικό τον Ολυμπιακό 4-1[4], ενώ στο πρωτάθλημα κατέλαβε την τρίτη θέση, κάτι που επανέλαβε και τις επόμενες δύο περιόδους.

Οι γυναικες την περίοδο 2017-18 κέρδισαν την άνοδο στην Α2, όπου συμμετείχαν τις δύο επόμενες περιόδους. Το 2020 εξασφάλισαν την επιστροφή τους στην Α1.

Σε ατομικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητές με τα χρώματα του συλλόγου εμφάνισαν επιτυχίες στο ατομικό πρωτάθλημα ύστερα από πολλά χρόνια. Το 2016 το δίδυμο Μαλινάκη-Μάκρα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό[5]. Το 2018 ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, κατακτώντας το χρυσό και στο διπλό μαζί με τον αδερφό του Γιώργο, ενώ ο Λαγογιάννης πήρε το χάλκινο στο απλό[6]. Το 2019 ο Κ. Κωνσταντινόπουλος επανέλαβε την επιτυχία του στο απλό όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής, με τον αδερφό του Γιώργο να παίρνει το χάλκινο, ενώ μαζί κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο διπλό[7]. Το 2020 σε έναν "πράσινο" τελικό στο απλό ανδρών, ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης αναδείχθηκε πρωταθλητής, αφήνοντας τον Κ. Κωνσταντινόπουλο στη δεύτερη θέση, ενώ τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Γιώργος επέστρεψαν στην κορυφή του διπλού. Η Γερασιμάτου πήρε το αργυρό στο διπλό γυναικών με συμπαίκτρια τη Ζαβιτσάνου της ΑΕΚ[8]

2021-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2020-21 και οι δυο ομάδες του ΠΑΟ βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια ταυτόχρονα στην Α1, με τα πρωταθλήματα όμως να διακόπτονται νωρίς λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Την περίοδο 2021-22 συμμετείχαν ξανα στην Α1. Οι άνδρες κατέκτησαν το τοπικό κύπελλο, αλλά έχασαν στις λεπτομέρειες τους τελικούς κυπέλλου Ελλάδος (2-3) και πρωταθλήματος (1-3)[9] από τον Ολυμπιακό. Οι γυναίκες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε πρωτάθλημα[10] και κύπελλο Αττικής[11] πίσω από τον Ολυμπιακό, τον οποίο όμως κατέβαλαν στον τελικο του κυπέλλου Ελλάδος με 3-1[12], κατακτώντας τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του τμήματος μετά από 47 έτη. Συμμετείχαν επίσης στη νεοσύστατη ευρωπαϊκή διοργάνωση του Europe Trophy, σηματοδοτώντας την επιστροφή του τμήματος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πολλές δεκαετίες[13].

Την περίοδο 2022-23 ο Παναθηναϊκός έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που συμμετείχε στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, με την ομάδα των γυναικών να λαμβάνει μέρος στο στάδιο 1 με απολογισμό 1 νίκη και 2 ήττες[14][15][16]

Σε ατομικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2021 ο Γ. Κωνσταντινόπουλος κατέκτησε το αργυρό και ο Κωνσταντίνος το χάλκινο στο απλό, ενώ στο διπλό πήραν το αργυρό μετάλλιο. Η Κατερίνα Τόλιου πήρε δύο χρυσά σε απλό και διπλό, η Τέρπου το αργυρό στο απλό και μαζί με τη Γερασιμάτου το χάλκινο στο διπλό[17].

Το 2022 ο Κ. Κωνσταντινόπουλος πήρε το χάλκινο στο απλό ανδρών και το χρυσό στο διπλό μαζί με τον αδερφό του Γιώργο. Δύο αργυρά μετάλλια κατέκτησε η Τόλιου σε απλό και διπλό, ενώ χάλκινη ήταν η Τέρπου στο απλό[18].

Ευρωπαϊκές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων ανδρών 1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος για το προπονητήριο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη θύρα 2 της Λεωφόρου

Το 1974 ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (μετονομάστηκε αργότερα Κύπελλο Ευρώπης Νάνσι Έβανς). Η ομάδα του Παναθηναϊκού αποτελούνταν από τους Κώστα Πρίφτη, Κωστόπουλο, Μανώλη Κολυμπάδη, Ηλία Μακρή και Αγγελό Μακρή. Απέκλεισε διαδοχικά την Τούρνεσαφτ Ίνσμπρουκ με σκορ 5–1, την Σέντρο Σπορτίβο Μιλάνο 651 με σκορ 5–0 και τη Ροτ Βάις Αμβούργου με 5–4.

Στις 28 Μαρτίου 1974, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ, αντιμετώπισε τη Ροτ Βάις σε έναν αγώνα που διήρκησε πεντέμισι ώρες και σημειώθηκε ρεκόρ θεατών σε αγώνα πινγκ πονγκ. Με τη νίκη του με 5–4 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου επιτραπέζιας αντισφαίρισης.[19] Στα ημιτελικά της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός ήρθε αντιμέτωπος με τη Χέρτα Βερολίνου από την οποία αποκλείστηκε με σκορ 5–3.[1]

Κατάκτηση Ευρωπαϊκού Τροπαίου γυναικών 2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιουνίου 2022 η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟ προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Τροπαίου (Europe Trophy), νικώντας στον ημιτελικό 3–0 την Αντβέρπ. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικός σύλλογος, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες, προκρίνεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.[20][21] Στις 19 Ιουνίου ο ΠΑΟ κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας με 3–1 την Κρουμλώφ.[22]

Αναλυτικά οι αγώνες του τελικού[23]:

Σάντρα Πέργκελ - Μπαλίντ Μπερναντεντ 3–1  (11–7, 5–11, 11–8, 11–6 )

Κατερίνα Τόλιου - Γιοσίντα Μιτσούκι  3–2 (11–9, 11–3, 13–15, 7–11, 6–3)

Άννα Τοφάντ - Κατερίνα Τσερναβσκάγια  2–3   (11–9, 11–13, 13–15, 11–8, 4–6)

Σάντρα Πέργκελ - Γιοσίντα Μιτσούκι 3–0 ( 11–5, 11–7, 11–8)

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα την περίοδο 2023-24:

Άνδρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Name Nat.
Κωνσταντίνος Αγγελάκης
Νίκος Αντωνιάδης
Παναγιώτης Γκιώνης
Ιάσων Κορδούτης
Γιώργος Κωνσταντινόπουλος
Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος
Εμμανουέλ Λεμπεσόν
Βίκτορ Μπροντ

Γυναίκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Name Nat.
Μαρία Αρτσέτου
Κωνσταντίνα Παρίδη
Ελισάβετ Τέρπου
Βασιλική Τζίμου
Άνα Τοφάντ
Κατερίνα Τόλιου
Ματίλντα Χάνσον

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 11 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1951, 1952, 1955, 1956, 1959, 1960, 1961, 1962, 1966, 1968, 1975
  • 3 Κύπελλα Ελλάδας: 1965, 1966, 1969
  • 3 Κύπελλα Αττικής: 2018[24], 2022, 2023
  • 2 Πρωταθλήματα Αττικής: 1970, 1975
  • 8 Πρωταθλήματα Αθήνας: 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1968
  • 9 Κύπελλα Αθήνας: 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1982, 1983
  • Ειδικό διασυλλογικό πρωτάθλημα: 1970
  • Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολης: 1952

Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρές ηλικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2 Πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων: 1959, 1973
  • 1 Πρωτάθλημα Αθήνας Εφήβων : 1964
  • 1 Πρωτάθλημα Αθήνας Παίδων: 1964

Άλλοι τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωτάθλημα Ελλάδας Γενικής Βαθμολογίας Ατομικών Αγωνισμάτων Ανδρών και Γυναικών: 1966, 1968
  • Πρωτάθλημα Ελλάδας Γενικής Βαθμολογίας Ανδρών: 1968
  • Πρωτάθλημα Ελλάδας Γενικής Βαθμολογίας Γυναικών: 1972

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνδρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυναίκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 100 Χρόνια Παναθηναϊκός - Η Ιστορία 1908-2008, Εκδόσεις Λιβάνη, 2008
  • 100 Χρόνια, Επετειακή έκδοση του GOAL NEWS, 2008.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 100 Χρόνια, Επετειακή έκδοση του GOAL NEWS, 2008, σελ. 188
  2. Επίσημος ιστότοπος Ελληνικής ομοσπονδίας.
  3. "Μένει έξω από την Α1 ανδρών ο Παναθηναϊκός" Ιστότοπος sport24.gr
  4. «Οι ομάδες που κατέκτησαν το Τοπικοί Κύπελλο για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018». 
  5. "Έβδομος σερί τίτλος για τον Παπαγεωργίου, δύο χρυσά μετάλλια η Ζαβιτσάνου"
  6. "Κωνσταντινόπουλος και Τόλιου πρωταθλητές Ελλάδας 2018"
  7. "Πρωταθλητές Ελλάδος οι Κωνσταντινόπουλος-Τόλιου"
  8. "Πινγκ πονγκ: Πρωταθλητές ο Αγγελάκης και η Ζαβιτσάνου"
  9. "Ο Ολυμπιακός ΣΦΠ πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών 2021-2022"
  10. "Πινγκ Πονγκ: Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής Ελλάδας στις γυναίκες"
  11. "Κύπελλο Αττικής: Ο Παναθηναϊκός τον τίτλο τους άνδρες, ο Ολυμπιακός στις γυναίκες"
  12. "Ο Ολυμπιακός στους άνδρες και ο Παναθηναϊκός στις γυναίκες Κυπελλούχοι Ελλάδας 2022"
  13. "Παναθηναϊκός: Στην Ευρώπη και το «πράσινο» γυναικείο πινγκ πονγκ"
  14. "Σε ρυθμούς Τσάμπιονς Λιγκ οι γυναίκες του Παναθηναϊκού"
  15. "Φυσιολογική ήττα 3-0 του Παναθηναϊκού στον ιστορικό πρώτο αγώνα ελληνικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ"
  16. "Ολοκλήρωσαν με νίκη την σπουδαία εμπειρία του Champions League, συνεχίζουν στο Europe Cup οι γυναίκες του Παναθηναϊκού"
  17. "Νέος πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό ανδρών ο Σταματούρος, 4ος τίτλος για την Τόλιου στο απλό γυναικών"
  18. "Σγουρόπουλος και Παρίδη πρωταθλητές Ελλάδας 2022 στο απλό"
  19. «Φωτογραφία της Ημέρας: Ευρωπαίος και στο πινγκ-πονγκ ο Παναθηναϊκός!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  20. «Πρώτη φορά σε τελικό!». Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. 18 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2022. 
  21. «Έγραψαν ιστορία οι γυναίκες του Παναθηναϊκού: Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό στο πινγκ πονγκ!». SDNA. 18 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2022. 
  22. «Ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος για τον Ερασιτέχνη!». Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. 19 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2022. 
  23. «ETTU.org - SKST Tesla Batteries Havirov and Panathinaikos A.C. crowned champions at first ever Europe Trophy». www.ettu.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2022. 
  24. «Οι ομάδες που κατέκτησαν το Τοπικό Κύπελλο για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018». 
  25. Αθλητική Ηχώ, 16 Μαΐου 1972, σελίδα 8 δεξιά. Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής 1972 στις γυναίκες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]