Αλβέρτος Ναμίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος Ναμίας
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης1905
Τόπος γέννησηςΘεσσαλονίκη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ημερ. θανάτου1984
ΘέσηΕπιθετικός
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1924-1936Ηρακλής
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1929Ελλάδα2(1)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Αλβέρτος Ναμίας ή Αλμπέρτο Ναχμία (γένν. 1905, Θεσσαλονίκη — 1984), ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής της προπολεμικής περιόδου, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του έξω δεξιά για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συλλογικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ναμίας αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 1920 και ιστορικό στέλεχος του ΓΣ Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αναπόσπαστο μέλος της βασικής ενδεκάδας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή και από τους καλύτερους έξω δεξιά κυνηγούς της Ελλάδας, καθώς και κορυφαίος δρομέας των 100 μέτρων, 400 μέτρων με εμπόδια και σκυταλοδρομίας 4Χ100. Με τη φανέλα του Ηρακλή αγωνίστηκε την περίοδο 1924-1936.

Στην Εθνική Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε μέρος στον πρώτο ιστορικά αγώνα της Ελλάδας επί της Β' Ιταλίας στις 7 Απριλίου 1929, στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σημειώνοντας το μοναδικό τέρμα της ελληνικής ομάδας. Μερικούς μήνες αργότερα συμμετείχε και στην εκτός έδρας φιλική αναμέτρηση εναντίον της Βουλγαρίας (1-1).

Στα χρόνια του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο, όπου τραυματίστηκε και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το 1942 συνελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Μετά τον πόλεμο έφυγε στη Γαλλία.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η εφημερίδα "Μακεδονία" στο τεύχος της 1ης Ιανουαρίου 1969 (σελίδα 5) έχει δημοσίευμα όπου βρίσκεται στο Παρίσι και στέλνει τις ευχές του