Αναδιάρθρωση ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου είναι μια διαδικασία αναβάθμισης που κατά καιρούς εφαρμόζεται από την εκάστοτε αθλητική ηγεσία της χώρας, σε συνεργασία και υπό την απόλυτη έγκριση της Ε.Π.Ο. ή τις κατά τόπου ποδοσφαιρικές Ενώσεις, με στόχο βελτίωση της λειτουργίας των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Μπορεί να αφορά είτε σε αύξηση/μείωση των ανά κατηγορία συμμετεχόντων συλλόγων, είτε σε προσθήκη/κατάργηση κατηγοριών.

Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αποτέλεσαν η δημιουργία της Α΄Εθνικής, τον Οκτώβριο του 1959, η αντίστοιχη καθιέρωση μόνιμης Β΄Εθνικής το φθινόπωρο του 1962, η προσθήκη της Γ΄Εθνικής, δυο φορές, πρώτα το Δεκέμβριο του 1965 και (οριστικά από) το 1982, η θέσπιση του Εθνικού Ερασιτεχνικού στα 1977, αλλά και η μετονομασία του (με παράλληλα δραματική μείωση των ομίλων του σε μόλις τέσσερις) σε Δ΄Εθνική (αργότερα "Περιφερειακό Πρωτάθλημα"), μια δεκαετία μετά (1987).

Αναδιάρθρωση του 1967[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1967 επιβλήθηκε μια απότομη αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου από το τότε καθεστώς. Η Γ΄Εθνική (η οποία μετρούσε μόλις δυο περιόδους ύπαρξης) καταργήθηκε και στη θέση της ιδρύθηκε (σωστότερα επανήλθε) το Ειδικό Πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β΄Εθνική, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν (1960-1962) για την άνοδο στην Α΄Εθνική. Παράλληλα, οι όμιλοι της Β΄Εθνικής μειώθηκαν από τρεις σε δυο, σύντομα όμως (1969) ξαναέγιναν τρεις και παρέμειναν έτσι για όλη την επόμενη εξαετία.

Ο τραγέλαφος της διετίας 1975-1976[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά στην αυξομείωση του αριθμού των συλλόγων στην Α΄Εθνική, αξιοσημείωτη είναι η αφαίρεση (-2 ομάδες) του 1975 η οποία συνδυάσθηκε με παράλληλη μείωση των ομίλων της Β΄Εθνικής από τρεις σε δυο, σχήμα που διατηρήθηκε στην κατηγορία έως και το 1982-83. Μάλιστα, η αναδιάρθρωση εκείνη είχε αποφασισθεί μόλις στα τέλη της αγωνιστικής περιόδου 1974-75, κάτι που γέννησε μεγάλα παράπονα από τους συλλόγους της Α΄Εθνικής οι οποίοι βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις. Τα σωματεία του Ολυμπιακού Βόλου και του Αιγάλεω (τα οποία συμπλήρωσαν τον αριθμό των πέντε, αντί τριών υποβιβασθέντων, ο μεγαλύτερος στα χρονικά της Α΄Εθνικής) διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αφού εάν η αναδιάρθρωση δεν εφαρμοζόταν με τέτοιο πρόχειρο τρόπο, θα διατηρούνταν στην κατηγορία. Ωστόσο, μόλις ένα χρόνο αργότερα (1976) οι αρμόδιοι παράγοντες της Ομοσπονδίας κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε υφυπουργού -αρμόδιου επί θεμάτων αθλητισμού- κ. Αχιλλέα Καραμανλή (τυπικά ήταν απόφαση της Ε.Π.Ο. ύστερα από εισήγηση της Γ. Γραμματείας Αθλητισμού), επανέφεραν σε 18 τον αριθμό των ομάδων της Α΄Εθνικής, γεγονός που προκάλεσε ποικίλλες αντιδράσεις[1], αφού με την προσθήκη των δυο επιπλέον ομάδων απέφευγε τον υποβιβασμό ο Πανσερραϊκός, διαθέτων στενούς δεσμούς με την κρατούσα πολιτική ηγεσία, ως ποδοσφαιρικός εκπρόσωπος της γενέτειρας του τότε πρωθυπουργού.

Αναδιαρθρώσεις κατά τη δεκαετία του '80[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983, το 1988 και το 1989 υπήρξαν τρεις νέες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, με τη μείωση των Π.Α.Ε. της Α΄Εθνικής σε 16, την ενοποίηση των δυο ομίλων της Β΄Εθνικής σε πανελλήνιο όμιλο και την εισαγωγή 2 ομίλων στη Γ΄Εθνική (στην πρώτη περίπτωση), την "πειραματική" ενοποίηση της Γ΄Εθνικής (στη δεύτερη περίπτωση) και την επάνοδο του αριθμού των συλλόγων Α΄Εθνικής σε 18, με ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων κατάταξης ("μπαράζ") μεταξύ ομάδων Α΄-Β΄Εθνικής και Β΄-Γ΄Εθνικής, για διεκδίκηση επιπλέον "εισιτηρίων" ανόδου (τρίτη περίπτωση).

Η αναδιάρθρωση του 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια (πολυδιαφημισμένη) αναδιάρθρωση που περιελάμβανε σταδιακή (σε βάθος τριετίας) μείωση ομάδων στα ελληνικά πρωταθλήματα αναγγέλθηκε στα τέλη του 1999 από τον τότε πρόεδρο της ποδοσφαιρικής λίγκας Βίκτωρα Μητρόπουλο και ήταν βασισμένη σε σχέδιο που επεξεργάσθηκε (επ΄αμοιβή) για λογαριασμό της Ε.Π.Α.Ε. η διεθνής εταιρία "Deloitte & Touche". Όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε και για μια μόνο σεζόν (2000-01) ίσχυσε μια απλή μετονομασία των πρωταθλημάτων, που τον επόμενο χρόνο καταργήθηκε. Είχε προταθεί ο όρος "Διακεκριμμένη κατηγορία" για την Α΄Εθνική, ενώ η Β΄ και η Γ΄ Εθνικές κατηγορίες αποκλήθηκαν "Α΄Κατηγορία" και "Β΄Κατηγορία" αντίστοιχα.

Αναδιάρθρωση 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναδιάρθρωση του 2013 , αν και είχε ανακοινωθεί από τον πρώην πρόεδρο της Ε.Π.Ο. Σοφοκλή Πιλάβιο το 2010 καθυστέρησε αρκετά στην υλοποίησή της, λόγω (κυρίως) των επικείμενων αρχαιρεσιών στην Ομοσπονδία. Οριστικοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 και προέβλεπε αύξηση των ΠΑΕ της "Σούπερ Λιγκ" από 16 σε 18 (τουλάχιστον για την περίοδο 2013-14), επάνοδο του θεσμού των 2 ομίλων στη Β΄Εθνική (τουλάχιστον για την περίοδο 2013-14) και συγχώνευση της Γ΄ Εθνικής που τότε ήταν ημιεπαγγελματική με την ονομασία Φουτμπολ Λιγκ 2 με τη Δ΄ Εθνική, σε μια νέα, καθαρά ερασιτεχνική κατηγορία , την Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική[2][3].

Αναδιάρθρωση 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την αναδιάρθρωση που έγινε νόμος του κράτους το Μάιο του 2019[4] επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.[5] Η αναδιάρθρωση περιελάμβανε τη δημιουργία μιας νέας Α2 Εθνικής Επαγγελματικής Κατηγορίας με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Β΄ Εθνικής (Football League) και Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας σε τρίτο και τέταρτο επίπεδο αντίστοιχα.

Η αναδιάρθρωση έγινε έπειτα από πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]