Πρόξενος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πρόξενος ονομάζεται ο άμισθος ή έμμισθος υπάλληλος του κράτους, ο οποίος με δική του συναίνεση μένει μόνιμα σε κράτος του εξωτερικού και έχει ως στόχο να εξυπηρετεί και να λύνει τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του κράτους που εκπροσωπεί, ή πολίτες άλλων χωρών που εμπλέκονται με αυτό.

Αρχαία Ελλάδα και νεότερος θεσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αρχαία Ελλάδα η λέξη προξενεία δεν είχε την ίδια σημασία με σήμερα. Ο πιο πρόσφατος θεσμός ορίζεται χρονικά στις κοινότητες των εμπόρων που έμεναν μόνιμα στο εξωτερικό, οι οποίοι ψήφιζαν ανάμεσα τους έναν πρόξενο δικαστή ο οποίος είχε την αρμοδιότητα να λύνει τις διαφορές με βάση το εθνικό ή εμπορικό δίκαιο. Έχοντας αυτή τη μορφή, ο θεσμός του πρόξενου διασώθηκε, όμως ο δικαστικός του ρόλος περιορίστηκε στο μέγιστο.

Με βάση τους ελληνικούς νόμους, η προξενική αρχή είναι μία από τις 3 υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών (οι άλλες 2 είναι η κεντρική και πρεσβευτική). Βάσει του νόμου 4952/1931 που οργανώνει τις παρακάτω υπηρεσίες πχ. βοηθητικά της Δικαιοσύνης εξετάζουν μάρτυρες, συλλέγουν και δημοσιεύουν διαθήκες κλπ. Οι αρμοδιότητες τους ως προς τα διοικητικά είναι ακόμη πιο λίγες. (έκδοση και επιβεβαίωση διαβατηρίων, έκδοση ιθαγένειας και άλλων διοικητικών κινήσεων).

Η προξενική υπηρεσία είναι αποτέλεσμα διεθνούς συμφωνίας (Σύμβαση της Βιέννης 1963), η οποία με βάση αυτό το διεθνές κείμενο, οι πρόξενοι διαχωρίζονται σε δημοσίους υπαλλήλους και εμπόρους (χωρίς μισθό και συνήθως από άλλη χώρα) και εκτελούν πάντα τις αρμοδιότητες τους μετά από συμφωνία. (διαπιστευτήρια γράμματα).

Αρμοδιότητες των πρόξενων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διπλωματική προστασία των υπηκόων του κράτους που εκπροσωπούν
  • Θέματα διοίκησης και δικαστικές αρμοδιότητες (όπως αναφέρονται από την ελληνική νομοθεσία) όπως και επίλυση ναυτικών και εμπορικών διαφορών κατά τη διάρκεια πολέμου δίνουν στους ουδέτερους βεβαιώσεις πλου (navicerts) για να αποφύγουν επισκέψεις πολεμικών σκαφών
  • Παρέχουν πληροφορίες οικονομικής, τεχνικής κλπ. φύσης στις κυβερνήσεις των κρατών τους

Οι πρόξενοι έχουν λιγότερα προνόμια συγκριτικά με τους διπλωμάτες. Για παράδειγμα, η ασυλία τους είναι έγκυρη μόνο για πράξεις που αφορούν την υπηρεσία τους και τα φορολογικά τους προνόμια δέχονται πολλές εξαιρέσεις. Δέχονται ποινικές κυρώσεις στην χώρα που εργάζονται αλλά μόνο σε περίπτωση πολύ σοβαρού εγκλήματος. Το μέγαρο του πρόξενου αποτελεί άσυλο και οι αρχές επιτρέπεται να μπουν μόνο με έγκριση από τον πρόξενο. Το άσυλο δεν αποτελεί οικεία του πρόξενου και της οικογένειας του όπως συμβαίνει με τους διπλωμάτες και τέλος ο προξενικός σάκος δεν επιτρέπεται να ανοιχτεί και να ελεγχθεί αλλά μπορεί να γίνει επιστροφή από τις αρχές κράτους που φιλοξενήθηκε στο κράτος από όπου ήρθε.

Επίτιμοι Πρόξενοι στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη είναι ο Philippe Ray ο οποίος είναι και ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επίτιμοι Πρόξενοι της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι εννέα, και βρίσκονται στο Βόλο, στην Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τη Ρόδο, τη Σάμο και τα Χανιά.

Λευκορωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επίτιμος Πρόξενος της Λευκορωσίας αναγνωρίζεται ο Πρόεδρος του τουριστικού Ομίλου Μουζενίδη κ. Μπόρις Μουζενίδης, με έδρα την Θεσσαλονίκη και δικαιοδοσία στις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λουγκάνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επίτιμος Πρόξενος του Λουγκάνο είναι ο Παπαδάτος Αλέξανδρος ο οποίος είναι διευθυντής στην Τράπεζα ΒSI SA του Λουγκάνο.

Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επίτιμος Προξενος της Νορβηγίας στην Ελλαδα είναι ο Γιάννης Σαραντίτης, ο οποίος είναι Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας και των ακινήτων, καθώς και εταίρος μιας από τις μεγαλύτερες Δικηγορικές Εταιρείες της Ελλάδας.

Σαν Μαρίνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επίτιμος Πρόξενος του Σαν Μαρίνο στην Ελλάδα είναι Βαγγέλης Αντωνίου και το Προξενείο δραστηριοποιήθηκε για να πραγματοποιηθούν επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτιμος πρόξενος της Φινλανδίας ορίστηκε από τη Γενική Πρόξενος της Φινλανδίας κα. Päivi Harju-Heikkilä,  ο δικηγόρος Άκης Δημητριάδης με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ του Προξενείου και της Πρεσβείας στην Αθήνα.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://greek_greek.enacademic.com/145669/πρόξενος

http://www.ambafrance-gr.org/Βιογραφικό-σημείωμα-του-Γενικού-Προξένου-8081

http://www.diplomatic.gr/pd/proxenoi.htm

http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/02/Honorarkonsuln__Griechenland/Deutsche__Honorarkonsuln__in__Griechenland.html

http://www.mfa.gr/switzerland/epitimo-proxeneio-lougkano.html?page=1

https://www.rodiaki.gr/article/353751/epitimos-proxenos-finlandias-o-akhs-dhmhtriadhs

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=816806