Ξιφασκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα

Η ξιφασκία είναι μια ομάδα τριών σχετικών πολεμικών αθλημάτων. Οι τρεις κλάδοι στη σύγχρονη ξιφασκία είναι το φοίλ ή flére , το επέ ή epée και το σαμπρέ ή sabré. Πόντοι νίκης επιτυγχάνονται μέσω της επαφής του όπλου με τον αντίπαλο. Ένα τέταρτο άθλημα, το μονόξυλο, εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 αλλά αποσύρθηκε μετά από αυτό και δεν αποτελεί μέρος της σύγχρονης ξιφασκίας. Η ξιφασκία ήταν ένα από τα πρώτα αθλήματα που παίχτηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βασισμένο στις παραδοσιακές δεξιότητες της ξιφομαχίας, το σύγχρονο άθλημα εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ιταλική σχολή να έχει τροποποιήσει την ιστορική ευρωπαϊκή πολεμική τέχνη της κλασικής ξιφασκίας και τη γαλλική σχολή αργότερα να τελειοποιεί το ιταλικό σύστημα. Υπάρχουν τρεις μορφές σύγχρονης περίφραξης, καθεμία από τις οποίες χρησιμοποιεί διαφορετικό είδος όπλου και έχει διαφορετικούς κανόνες. Έτσι το ίδιο το άθλημα χωρίζεται σε τρεις αγωνιστικές σκηνές: φοίλ, επέ και σαμπρέ. Οι περισσότεροι ανταγωνιστικοί ξιφομάχοι επιλέγουν να ειδικεύονται σε ένα μόνο όπλο.

Η αγωνιστική ξιφασκία είναι μία από τις πέντε δραστηριότητες που έχουν παρουσιαστεί σε όλους τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι άλλες τέσσερις είναι ο στίβος, η ποδηλασία, η κολύμβηση και η ενόργανη.

Αγωνιστική ξιφασκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνητικό σώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ξιφασκία διέπεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Εσκρίμου (FIE). Σήμερα, η έδρα της βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η FIE αποτελείται από 145 εθνικές ομοσπονδίες, καθεμία από τις οποίες αναγνωρίζεται από την κρατική Ολυμπιακή Επιτροπή της ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της ξιφασκίας ολυμπιακού τύπου στη χώρα αυτή.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η FIE διατηρεί τους ισχύοντες κανόνες που χρησιμοποιούνται από διεθνείς διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από τη FIE, συμπεριλαμβανομένων των παγκοσμίων κυπέλλων, των παγκοσμίων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων. Η FIE χειρίζεται προτάσεις για αλλαγή των κανόνων τον πρώτο χρόνο μετά από μια Ολυμπιακή χρονιά στο ετήσιο συνέδριο. Η Ένωση Ξιφασκίας των ΗΠΑ έχει ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες, αλλά συνήθως τηρεί τα πρότυπα FIE.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ξιφασκία έχει τις ρίζες της στην ανάπτυξη της ξιφομαχίας για μονομαχίες και αυτοάμυνα. Η περίφραξη πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ισπανία. Μερικά από τα πιο σημαντικά βιβλία για την ξιφασκία γράφτηκαν από Ισπανούς ξιφομάχους. Η Πραγματεία στα Όπλα γράφτηκε από τον Ντιέγκο ντε Βαλέρα μεταξύ 1458 και 1471 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα εγχειρίδια για τη δυτική ξιφασκία (παρά τον τίτλο, το βιβλίο του Ντιέγκο Βαλέρα αφορούσε την εραλδική και όχι την ξιφασκία) λίγο πριν η μονομαχία γίνει επίσημη απαγόρευση από τους Καθολικούς Μονάρχες. Κατά την κατάκτηση, οι ισπανικές δυνάμεις διέδωσαν την ξιφομαχία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη νότια Ιταλία, μια από τις κύριες περιοχές διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών. Η περίφραξη αναφέρθηκε στο έργο Οι Εύθυμες Σύζυγοι του Ουίνδσορ που γράφτηκε λίγο πριν από το 1602.

Η μηχανική της σύγχρονης ξιφασκίας ξεκίνησε τον 18ο αιώνα σε μια ιταλική σχολή ξιφασκίας της Αναγέννησης και υπό την επιρροή τους βελτιώθηκε από τη γαλλική σχολή ξιφασκίας. Η ισπανική σχολή ξιφασκίας έμεινε στάσιμη και αντικαταστάθηκε από τις ιταλικές και γαλλικές σχολές.

Εξέλιξη σε άθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στροφή προς την ξιφασκία ως άθλημα και όχι ως στρατιωτική εκπαίδευση συνέβη από τα μέσα του 18ου αιώνα και καθοδηγήθηκε από τον Ντομένικο Άντζελο, ο οποίος ίδρυσε μια ακαδημία ξιφασκίας, Σχολή Ξιφασκίας του Άντζελο, στο Καρλάιλ Χάουζ στο Λονδίνο το 1763. Δίδαξε στην αριστοκρατία τη μοντέρνα τέχνη της ξιφομαχίας. Το σχολείο του διοικούνταν από τρεις γενιές της οικογένειάς του και κυριάρχησε στην τέχνη της ευρωπαϊκής ξιφασκίας για σχεδόν έναν αιώνα.

Εκτύπωση περίφραξης του 1763 από το βιβλίο οδηγιών του Ντομένικο Άντζελο. Ο Άντζελο συνέβαλε καθοριστικά στη μετατροπή της ξιφασκίας σε άθλημα.

Καθιέρωσε τους βασικούς κανόνες της στάσης και του ποδιού που εξακολουθούν να διέπουν τη σύγχρονη αθλητική ξιφασκία, αν και οι μέθοδοι επίθεσης και αντιπαράθεσής του ήταν ακόμα πολύ διαφορετικές από την τρέχουσα πρακτική. Αν και σκόπευε να προετοιμάσει τους μαθητές του για πραγματική μάχη, ήταν ο πρώτος δάσκαλος της ξιφασκίας που τόνισε τα οφέλη για την υγεία και τον αθλητισμό της ξιφασκίας περισσότερο από τη χρήση της ως φονική τέχνη, ιδιαίτερα στο σημαντικό βιβλίο του "L'École des armes" (Η σχολή της ξιφασκίας), που δημοσιεύτηκε το 1763.

Οι βασικές συμβάσεις συγκεντρώθηκαν και καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880 από τον Γάλλο δάσκαλο της ξιφασκίας Καμίλ Πρεβόστ. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που πολλές επίσημα αναγνωρισμένες ενώσεις ξιφασκίας άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως το Ένωση Ερασιτεχνών Ξιφομάχων της Αμερικής ιδρύθηκε το 1891, η Ερασιτεχνική Ένωση ξιφασκίας της Μεγάλης Βρετανίας το 1902 και η Εθνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας το 1906.

Ο πρώτος κανονικός διαγωνισμός ξιφασκίας πραγματοποιήθηκε στο εναρκτήριο Μεγάλο Στρατιωτικό Τουρνουά και Επίθεσης στα Όπλα το 1880, που πραγματοποιήθηκε στο Ρόγιαλ Αγκρικούλτσουραλ Χολ, στο Ίσλινγκτον τον Ιούνιο. Το Τουρνουά περιλάμβανε μια σειρά από αγώνες μεταξύ αξιωματικών και στρατιωτών. Κάθε αγώνας γινόταν για πέντε χτυπήματα και τα φύλλα ήταν στραμμένα με μαύρο χρώμα για να βοηθήσουν τους κριτές. Ο Ερασιτεχνικός Σύλλογος Γυμναστικής & Ξιφασκίας συνέταξε ένα από επίσημο σύνολο κανονισμών περίφραξης το 1896.

Η ξιφασκία αποτελούσε μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 1896. Σε κάθε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιούνταν αγώνες σαμπρ. Διοργανώθηκαν σε κάθε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός από το 1908. Οι εκδηλώσεις επέ πραγματοποιήθηκαν σε κάθε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός από το καλοκαίρι του 1896 για άγνωστους λόγους.

Ξεκινώντας με το επέ το 1933, οι πλευρικοί κριτές αντικαταστάθηκαν από την ηλεκτρική συσκευή βαθμολόγησης Λωράν-Παγκάν, με έναν ηχητικό τόνο και ένα κόκκινο ή πράσινο φως που υποδεικνύει πότε προσγειώθηκε ένα άγγιγμα. Το ξίφος αυτοματοποιήθηκε το 1956, και το σπαθί το 1988. Το κιβώτιο βαθμολογίας μείωσε την προκατάληψη στην κρίση και επέτρεψε πιο ακριβή βαθμολογία ταχύτερων ενεργειών, ελαφρύτερων πινελιών και περισσότερων αγγιγμάτων στην πλάτη και στα πλευρά από πριν.

Όπλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρία όπλα στη σύγχρονη ξιφασκία: ξίφος, επέ και σπαθί. Κάθε όπλο έχει τους δικούς του κανόνες και στρατηγικές. Ο απαραίτητος εξοπλισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 σπαθιά, ένα λαμέ (όχι για το επέ), ένα λευκό σακάκι, προστατευτικό μασχάλης, δύο κορδόνια σώματος και μάσκας, κάλτσες ψηλές μέχρι το γόνατο, γάντι και μαχαίρια.

Ξίφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγκυροι στόχοι του ξίφους

Το φύλλο είναι ένα ελαφρύ ωστικό όπλο με μέγιστο βάρος 500 γραμμάρια. Το φύλλο στοχεύει τον κορμό, αλλά όχι τα χέρια ή τα πόδια. Το φύλλο έχει ένα μικρό κυκλικό προστατευτικό χεριών που χρησιμεύει για να προστατεύει το χέρι από απευθείας μαχαιρώματα. Καθώς το χέρι δεν είναι έγκυρος στόχος στο φύλλο του ξίφους, αυτό γίνεται κυρίως για λόγους ασφάλειας. Τα αγγίγματα βαθμολογούνται μόνο με την άκρη. χτυπήματα με το πλάι της λεπίδας μην εγγράφονται στην ηλεκτρονική συσκευή βαθμολόγησης. Τα αγγίγματα που είναι έξω από την περιοχή στόχου σταματούν τη δράση, αλλά δεν βαθμολογούνται. Μόνο ένα άγγιγμα μπορεί να δοθεί σε κάθε ξιφομάχο στο τέλος μιας φράσης. Εάν και οι δύο αθλητές προσγειωθούν σε ένα αρκετά κοντινό διάστημα χιλιοστών του δευτερολέπτου για να καταγράψουν δύο φώτα στο μηχάνημα, ο διαιτητής χρησιμοποιεί τους κανόνες του "δικαιώματος διέλευσης" για να προσδιορίσει σε ποιον αθλητή θα δοθεί το άγγιγμα ή εάν ένα χτύπημα εκτός στόχου έχει προτεραιότητα έναντι του ένα έγκυρο χτύπημα, οπότε δεν δίνεται κανένα άγγιγμα. Εάν ο διαιτητής δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος ξιφομάχος έχει δικαίωμα διέλευσης, δεν δίνεται κανένα άγγιγμα.

Επέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επέ είναι ένα ωστικό όπλο όπως το ξίφος, αλλά πιο βαρύ, με μέγιστο συνολικό βάρος 775 γραμμάρια. Στο επέ, ολόκληρο το σώμα είναι έγκυρος στόχος. Ο προφυλακτήρας χεριών στο επέ είναι ένας μεγάλος κύκλος που εκτείνεται προς το πόμολο, καλύπτοντας αποτελεσματικά το χέρι, το οποίο είναι ένας έγκυρος στόχος στο επέ. Όπως το ξίφος, όλα τα χτυπήματα πρέπει να γίνονται με την άκρη και όχι με τα πλαϊνά της λεπίδας. Τα χτυπήματα με το πλάι της λεπίδας δεν καταγράφονται στην ηλεκτρονική συσκευή βαθμολόγησης (και δεν σταματούν τη δράση). Δεδομένου ότι ολόκληρο το σώμα είναι νόμιμος στόχος, δεν υπάρχει έννοια άγγιγμα εκτός στόχου, εκτός εάν ο ξιφομάχος χτυπήσει κατά λάθος στο πάτωμα, σβήνοντας το φως και τον τόνο στη συσκευή βαθμολόγησης. Σε αντίθεση με το ξίφος και το σπαθί, το επέ δεν χρησιμοποιεί το «δικαίωμα του δρόμου» (right of way) και απονέμει ταυτόχρονες πινελιές και στους δύο ξιφομάχους. Ωστόσο, εάν το σκορ είναι ισόπαλο σε έναν αγώνα στον τελευταίο πόντο και σημειωθεί διπλό άγγιγμα, ο βαθμός είναι άκυρος.

Σπάθη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπαθί είναι ένα ελαφρύ όπλο κοπής και ώθησης που στοχεύει ολόκληρο το σώμα πάνω από τη μέση, εκτός από το χέρι του όπλου. Το σαμπρ είναι το νεότερο όπλο που χρησιμοποιείται. Όπως το ξίφος, το μέγιστο νόμιμο βάρος ενός σπαθιού είναι 500 γραμμάρια. Ο προφυλακτήρας χεριών στο σπαθί εκτείνεται από τη λαβή μέχρι το σημείο στο οποίο η λεπίδα συνδέεται με το πόμολο. Αυτός ο προφυλακτήρας γενικά στρέφεται προς τα έξω κατά τη διάρκεια του αθλητισμού για να προστατεύει το βραχίονα του ξίφους από αγγίγματα. Τα χτυπήματα με ολόκληρη τη λεπίδα ή το σημείο είναι έγκυρα. Όπως και στο ξίφος , οι πινελιές που προσγειώνονται εκτός της περιοχής στόχου δεν βαθμολογούνται. Ωστόσο, σε αντίθεση με το αλουμινόχαρτο, αυτές οι πινελιές εκτός στόχου δεν σταματούν τη δράση και η περίφραξη συνεχίζεται. Σε περίπτωση που και οι δύο ξιφομάχοι προσγειώσουν ένα άγγιγμα σκορ, ο διαιτητής καθορίζει ποιος ξιφομάχος θα λάβει τον βαθμό για τη δράση, και πάλι με τη χρήση του "δικαίωμα διέλευσης".

Εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προστατευτικά Ρούχα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο περισσότερος εξοπλισμός ατομικής προστασίας για περίφραξη είναι κατασκευασμένος από σκληρό βαμβάκι ή νάιλον. Το Κέβλαρ προστέθηκε σε κομμάτια κορυφαίας φόρμας (τζάκετ, παντελόνι, προστατευτικό μασχάλης, λαμέ και σαλιάρα της μάσκας) μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Σμιρνόφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1982 στη Ρώμη. Ωστόσο, το Κέβλαρ υποβαθμίζεται τόσο από το υπεριώδες φως όσο και από το χλώριο, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τον καθαρισμό.

Άλλα βαλλιστικά υφάσματα, όπως το νταϊνίμα (Dyneema), έχουν αναπτυχθεί που αντιστέκονται στο τρύπημα και δεν αλλοιώνουν τον τρόπο που το Κέβλαρ. Οι κανόνες της διεθνούς ομοσπονδίας ορίζουν ότι η φθορά του τουρνουά πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ύφασμα που αντέχει σε δύναμη 800 Νιούτον και ότι η σαλιάρα της μάσκας πρέπει να αντέχει διπλάσια.

Το πλήρες κιτ περίφραξης περιλαμβάνει:

Σακάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σακάκι είναι σε φόρμα και έχει λουράκι (κρουασάρ) που περνά ανάμεσα στα πόδια. Στην περίφραξη με σπαθί, τα σακάκια κόβονται κατά μήκος της μέσης. Γύρω από το γιακά είναι ραμμένο ένα μικρό φαράγγι διπλωμένου υφάσματος για να εμποδίσει τη λεπίδα του αντιπάλου να γλιστρήσει κάτω από τη μάσκα και κατά μήκος του σακακιού προς τα πάνω προς το λαιμό. Τα παιδιά μπορούν να φορούν ένα βαρύτερο σακάκι, όπως ένα ενισχυμένο με πλαστικό αφρό, για να αποτρέψουν τα συχνά χτυπήματα που υφίσταται ένας εκπαιδευτής.

Πλάστρον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλάστρον είναι ένα προστατευτικό μασχάλης που φοριέται κάτω από το σακάκι. Παρέχει διπλή προστασία στο πλάι του σπαθιού και του άνω βραχίονα. Δεν υπάρχει ραφή κάτω από το μπράτσο, η οποία θα ευθυγραμμιστεί με τη ραφή του σακακιού και θα παρείχε ένα αδύναμο σημείο.

Γάντι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χέρι του σπαθιού προστατεύεται από ένα γάντι με ένα γάντι που εμποδίζει τις λεπίδες να ανέβουν στο μανίκι και να προκαλέσουν τραυματισμό. Το γάντι βελτιώνει επίσης το κράτημα.

Βράκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βράκες ή τα κοντά παντελόνια που καταλήγουν ακριβώς κάτω από το γόνατο. Η βράκα πρέπει να έχει επικάλυψη 10 εκατοστών με το σακάκι. Τα περισσότερα είναι εξοπλισμένα με τιράντες (τιράντες).

Κάλτσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάλτσες περίφραξης είναι αρκετά μακριές για να καλύπτουν το γόνατο. μερικά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του μηρού.

Παπούτσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παπούτσια περίφραξης έχουν επίπεδες σόλες, και είναι ενισχυμένα στο εσωτερικό για το πίσω πόδι και στη φτέρνα για το μπροστινό πόδι. Η ενίσχυση αποτρέπει τη φθορά από πνεύμονες.

Μάσκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάσκα περίφραξης έχει σαλιάρα που προστατεύει το λαιμό. Η μάσκα πρέπει να υποστηρίζει 12 κιλά στο μεταλλικό πλέγμα και 350 Νιούτον αντίστασης διείσδυσης στη σαλιάρα. Οι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας υπαγορεύουν ότι οι μάσκες πρέπει να αντέχουν 25 κιλά στο πλέγμα και 1.600 Νιούτον στη σαλιάρα. Ορισμένες σύγχρονες μάσκες έχουν ένα διαφανές γείσο στο μπροστινό μέρος της μάσκας. Αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε αγώνες υψηλού επιπέδου (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κ.λπ.), ωστόσο, επί του παρόντος απαγορεύονται σε αλουμινόχαρτο και επέ από την διεθνή ομοσπονδία, μετά από ένα περιστατικό το 2009 κατά το οποίο τρυπήθηκε μια προσωπίδα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων. Υπάρχουν μάσκες αλουμινόχαρτου, σπαθιάς και τριών όπλων.

Προστατευτικό στήθους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα προστατευτικό στήθους, κατασκευασμένο από πλαστικό, φοριέται από γυναίκες ξιφομάχους και, μερικές φορές, από άνδρες. Τα φορούν και οι εκπαιδευτές ξιφασκίας, καθώς χτυπιούνται πολύ πιο συχνά κατά τη διάρκεια της προπόνησης από τους μαθητές τους. Στην περίφραξη με φύλλο αλουμινίου, η σκληρή επιφάνεια ενός προστατευτικού στήθους μειώνει την πιθανότητα να εγγραφεί ένα χτύπημα.

Κουτσός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα λαμέ είναι ένα στρώμα από ηλεκτρικά αγώγιμο υλικό που φοριέται πάνω από το τζάκετ περίφραξης σε αλουμινόχαρτο και περίφραξη με σπαθί. Το λαμέ καλύπτει ολόκληρη την περιοχή στόχο και διευκολύνει τον προσδιορισμό του εάν ένα χτύπημα έπεσε εντός της περιοχής στόχου. (Στη περίφραξη επέ το λαμέ είναι περιττό, καθώς η περιοχή στόχος εκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα του αγωνιζόμενου.) Στην περίφραξη με σπαθί, τα μανίκια του λαμέ καταλήγουν σε ευθεία γραμμή κατά μήκος του καρπού. στην περίφραξη με φύλλο αλουμινίου, το λαμέ είναι αμάνικο. Ένα κορδόνι σώματος είναι απαραίτητο για την καταγραφή της βαθμολογίας. Προσαρμόζεται στο όπλο και τρέχει μέσα στο μανίκι του σακακιού, στη συνέχεια κάτω από την πλάτη και έξω στο κουτί του σκορ. Στην περίφραξη με σπαθί και αλουμινόχαρτο, το κορδόνι του αμαξώματος συνδέεται με το λαμέ για να δημιουργήσει ένα κύκλωμα στο πλαίσιο βαθμολογίας.

Μανίκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας εκπαιδευτής ή ένας δάσκαλος μπορεί να φορέσει ένα προστατευτικό μανίκι ή ένα δέρμα ποδιών για να προστατεύσει το χέρι ή το πόδι περίφραξης, αντίστοιχα.

Στοιχεία προστατευτικού ρουχισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προστατευτικό στήθους για γυναίκες

Παραδοσιακά, η στολή του ξιφομάχου είναι λευκή και η στολή του εκπαιδευτή είναι μαύρη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην περιστασιακή προηλεκτρική πρακτική της κάλυψης της αιχμής του όπλου με βαφή, αιθάλη ή έγχρωμη κιμωλία προκειμένου να διευκολυνθεί ο διαιτητής να προσδιορίσει την τοποθέτηση των πινεμάτων. Καθώς αυτό δεν αποτελεί πλέον παράγοντα στην εποχή του ηλεκτρισμού, οι κανόνες της διεθνούς ομοσπονδίας έχουν χαλαρώσει για να επιτρέψουν τις έγχρωμες στολές (εκτός από τις μαύρες). Οι οδηγίες περιορίζουν επίσης το επιτρεπόμενο μέγεθος και τη θέση των λογότυπων χορηγιών.

Ηλεκτρικός εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαιτείται ένα σύνολο εξοπλισμού ηλεκτρικής περίφραξης για τη συμμετοχή στην ηλεκτρική περίφραξη. Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός στην περίφραξη ποικίλλει ανάλογα με το όπλο με το οποίο χρησιμοποιείται σύμφωνα με. Το κύριο συστατικό ενός σετ ηλεκτρικού εξοπλισμού είναι το καλώδιο του αμαξώματος. Το κορδόνι του σώματος χρησιμεύει ως σύνδεση μεταξύ ενός ξιφομάχου και ενός καρουλιού από σύρμα που αποτελεί μέρος ενός συστήματος για την ηλεκτρική ανίχνευση ότι το όπλο έχει αγγίξει τον αντίπαλο. Υπάρχουν δύο τύποι: ένας για επέ, και ένας για αλουμινόχαρτο και σπαθί.

Τα κορδόνια του σώματος επέ αποτελούνται από δύο σετ τριών οδόντων το καθένα συνδεδεμένο με ένα καλώδιο. Το ένα σετ συνδέεται στο όπλο του ξιφομάχου, με το άλλο να συνδέεται με τον κύλινδρο. Τα κορδόνια από αλουμινόχαρτο και σπαθί έχουν μόνο δύο δόντια (ή έναν συνδετήρα ξιφολόγχης) στην πλευρά του όπλου, με το τρίτο σύρμα να συνδέεται με το λαμέ του ξιφομάχου. Η ανάγκη σε αλουμινόχαρτο και σπαθί για διάκριση μεταξύ αγγίγματος εντός και εκτός στόχου απαιτεί μια ενσύρματη σύνδεση με την έγκυρη περιοχή στόχο.

Τεχνικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τεχνικές ή οι κινήσεις στην ξιφασκία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: επιθετικές και αμυντικές. Ορισμένες τεχνικές μπορούν να εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες (π.χ. το μπιτ). Ορισμένες τεχνικές χρησιμοποιούνται επιθετικά, με σκοπό να προσγειώσετε ένα χτύπημα στον αντίπαλό σας ενώ κρατάτε το δικαίωμα διέλευσης (αλουμινόχαρτο και σπαθί). Άλλα χρησιμοποιούνται αμυντικά, για προστασία από χτύπημα ή για να αποκτήσουν το δικαίωμα διέλευσης.

Οι επιθέσεις και οι άμυνες μπορούν να εκτελεστούν σε αμέτρητους συνδυασμούς ενεργειών ποδιών και χεριών. Για παράδειγμα, ο ξιφομάχος Α επιτίθεται στον βραχίονα του ξιφομάχου Β, τραβώντας ένα ψηλό εξωτερικό παρτέρι. Στη συνέχεια, ο ξιφομάχος Β ακολουθεί τον αγώνα με ένα ριπόστ υψηλής γραμμής. Ο ξιφομάχος Α, περιμένοντας αυτό, κάνει το δικό του τέρμα περιστρέφοντας τη λεπίδα του κάτω από το όπλο του ξιφομάχου Β (από ευθεία προς τα έξω προς τα κάτω), βάζοντας την άκρη του ξιφομάχου Β εκτός στόχου και ο ξιφομάχος Α σκοράρει τώρα στη χαμηλή γραμμή στρέφοντας το χέρι προς τα πάνω.

Κάθε φορά που σημειώνεται ένας βαθμός, οι ξιφομάχοι θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση. Ο αγώνας θα ξεκινήσει ξανά αφού ο διαιτητής δώσει τις ακόλουθες εντολές (στα γαλλικά σε διεθνείς ρυθμίσεις): "En garde" (Σε φρουρά), "Êtes-vous prêts ?" (Είσαι έτοιμος;), "Allez" (Φράχτη!). ή στο σήμερα λένε απλά en garde (στις θέσεις σας)pre (έτοιμοι)alle (εμπρός)

Επιθετικές κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίθεση: Μια βασική τεχνική ξιφασκίας, που ονομάζεται επίσης ώθηση, που αποτελείται από την αρχική επιθετική ενέργεια που γίνεται με επέκταση του βραχίονα και συνεχή απειλή του αντιπάλου στόχου. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές επιθέσεις (ευθεία ώθηση, επίθεση απεμπλοκής, επίθεση αντίθετης απεμπλοκής και αποκοπή). Στο σπαθί γίνονται και επιθέσεις με κοπτική δράση.

Αντίδραση: Επίθεση από τον αμυντικό μετά από επιτυχημένο πάρτι. Αφού ο επιτιθέμενος ολοκληρώσει την επίθεσή του και έχει αποσταλεί, ο αμυνόμενος έχει στη συνέχεια την ευκαιρία να κάνει επίθεση και (σε ​​αλουμινόχαρτο και σπαθί) να πάρει το δικαίωμα του αγώνα.

Φέιντ: Ψεύτικη επίθεση με σκοπό να προκαλέσει αντίδραση του αντίπαλου ξιφομάχου.

Λαντζ: Μια ώθηση κατά την επέκταση του μπροστινού ποδιού χρησιμοποιώντας μια ελαφριά κίνηση κλωτσιών και ώθηση του σώματος προς τα εμπρός με το πίσω πόδι.

Επίθεση μπιτ: Σε αλουμινόχαρτο και σπαθί, ο επιτιθέμενος κτυπά τη λεπίδα του αντιπάλου για να κερδίσει προτεραιότητα (δικαίωμα διαδρομής) και συνεχίζει την επίθεση ενάντια στην περιοχή στόχο. Στο επέ γίνεται ένα παρόμοιο μπιτ αλλά με σκοπό να διαταραχθεί ο στόχος του αντιπάλου και έτσι να σκοράρει με ένα μόνο φως.

Αποσύνδεση: Μια ενέργεια λεπίδας κατά την οποία η λεπίδα μετακινείται γύρω από τη λεπίδα του αντιπάλου για να απειλήσει ένα διαφορετικό μέρος του στόχου ή να εξαπατήσει έναν παρέα.

Σύνθετη επίθεση: Μια επίθεση της οποίας προηγείται ένας ή περισσότεροι προσποιήσεις που υποχρεώνουν τον αντίπαλο να αντισταθεί, επιτρέποντας στον επιτιθέμενο να εξαπατήσει τον παρί.

Συνέχιση/ανανέωση Επίθεσης: Μια τυπική ενέργεια επέ για την πραγματοποίηση μιας 2ης επίθεσης μετά την ακύρωση της πρώτης επίθεσης. Αυτό μπορεί να γίνει με μια αλλαγή στη γραμμή. για παράδειγμα, μια επίθεση σε ψηλή γραμμή (πάνω από το καμπαναριό του αντιπάλου, όπως ο ώμος) ακολουθείται στη συνέχεια με μια επίθεση στη χαμηλή γραμμή (κάτω από τον κουδούνι του αντιπάλου, όπως ο μηρός ή το πόδι). ή από την εξωτερική γραμμή έως την εσωτερική γραμμή. Μια δεύτερη συνέχεια είναι να περάσετε ελαφρά τη λάμα και να γωνιάσετε τη λεπίδα για να επαναφέρετε την άκρη της λεπίδας στον στόχο. Μια ανανέωση μπορεί επίσης να είναι άμεση (χωρίς αλλαγή γραμμής ή οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια), οπότε ονομάζεται ριμάιζ. Σε αλουμινόχαρτο ή σαμπρέ, μια ανανέωση θεωρείται ότι έχει χάσει το δικαίωμα διαφοράς και η άμεση ανταπόκριση του αμυντικού, εάν προσγειωθεί, θα σκοράρει αντί για την ανανέωση.

Φλικ: μια τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως σε αλουμινόχαρτο και επέ. Εκμεταλλεύεται την εξαιρετική ευελιξία της λεπίδας για να τη χρησιμοποιεί σαν μαστίγιο, λυγίζοντας τη λεπίδα έτσι ώστε να λυγίσει και να χτυπήσει τον αντίπαλο με το σημείο. Αυτό επιτρέπει στον ξιφομάχο να χτυπήσει ένα σκοτεινό μέρος του στόχου (π.χ. το πίσω μέρος του ώμου ή, στο επέ, τον καρπό, ακόμη και όταν καλύπτεται από τον φρουρό). Αυτή η τεχνική έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη λόγω των αλλαγών χρονισμού που απαιτούν το σημείο να παραμείνει πιεσμένο για περισσότερο χρόνο για να σβήσει το φως.

Αμυντικές Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάρρυ: Βασική τεχνική άμυνας, μπλοκάρετε το όπλο του αντιπάλου ενώ προετοιμάζεται ή εκτελεί επίθεση για να εκτρέψει τη λεπίδα από την έγκυρη περιοχή του ξιφομάχου και (σε ​​αλουμινόχαρτο και σπαθί) για να δώσει στον ξιφομάχο το δικαίωμα διέλευσης. Συνήθως ακολουθείται από ανταπόκριση, ανταπόκριση από τον αμυντικό.

Σερκλ πάρρυ: Ένα πάρτι όπου το όπλο μετακινείται σε κύκλο για να πιάσει την άκρη του αντιπάλου και να το εκτρέψει μακριά.

Αντεπίθεση: Μια βασική τεχνική ξιφασκίας για να επιτεθείς στον αντίπαλό σου ενώ γενικά απομακρύνεσαι από το δρόμο της επίθεσης του αντιπάλου. Χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στο επέ για να σκοράρει στο χέρι/βραχίονα του επιθετικού. Πιο δύσκολο να επιτευχθεί σε αλουμινόχαρτο και σπαθί, εκτός εάν κάποιος είναι αρκετά γρήγορος για να κάνει την αντεπίθεση και να υποχωρήσει μπροστά από τον αντίπαλο που προχωρά χωρίς να σκοράρει ή να αποφύγει την επιθετική λεπίδα μέσω κινήσεων όπως το ιν κουαρτάτα (γυρίζοντας στο πλάι) ή το πασσάτα -σόττο (πάπια). Οι αντεπιθέσεις μπορούν επίσης να εκτελεστούν σε αντίθεση, βόσκοντας κατά μήκος της λεπίδας του αντιπάλου και εκτρέποντάς το για να αστοχήσει η επίθεση.

Πόιντ-ιν-λάιν: Μια συγκεκριμένη θέση όπου το χέρι είναι ίσιο και το σημείο απειλεί την περιοχή στόχο του αντιπάλου. Σε αλουμινόχαρτο και σπαθί, αυτό δίνει μία προτεραιότητα εάν η επέκταση ολοκληρωθεί πριν ο αντίπαλος ξεκινήσει την τελική ενέργεια της επίθεσής του. Όταν εκτελείται ως αμυντική ενέργεια, ο εισβολέας πρέπει στη συνέχεια να ενοχλήσει το εκτεταμένο όπλο για να λάβει ξανά προτεραιότητα. Διαφορετικά ο αμυντικός έχει προτεραιότητα και το πόιντ-ιν-λάιν θα κερδίσει το άγγιγμα εάν ο επιθετικός δεν καταφέρει ούτε ένα φως. Στο επέ, δεν υπάρχει προτεραιότητα. η κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο από κάθε ξιφομάχο για να πετύχει διπλό άγγιγμα και να προωθήσει το σκορ κατά 1 για κάθε ξιφομάχο. Σε όλα τα όπλα, η θέση πόιντ-ιν-λάιν χρησιμοποιείται συνήθως για να επιβραδύνει την προέλαση του αντιπάλου και να τον αναγκάσει να καθυστερήσει την εκτέλεση της επίθεσής του.

Πανεπιστήμια και σχολεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου διαγωνίζονται διεθνώς στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διοργανώνουν δύο πανεπιστημιακά τουρνουά εθνικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλήματος NCAA και των Εθνικών Πρωταθλημάτων USACFC στις ΗΠΑ και των πρωταθλημάτων ξιφασκίας BUCS στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εθνικές οργανώσεις ξιφασκίας έχουν δημιουργήσει προγράμματα για να ενθαρρύνουν περισσότερους μαθητές να περιφράξουν. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Περιφερειακός Κύκλος Νεολαίας στις ΗΠΑ και τη σειρά Ανάπτυξη Νεολαίας Λέον Πωλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να εισαχθεί η περίφραξη σε ένα ευρύτερο και νεότερο κοινό, με τη χρήση αφρωδών και πλαστικών ξίφων, που απαιτούν πολύ λιγότερο προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτό καθιστά πολύ λιγότερο δαπανηρή την παροχή μαθημάτων και, επομένως, πιο εύκολη την μεταφορά της περίφραξης σε ένα ευρύτερο φάσμα σχολείων από ό,τι παραδοσιακά. Υπάρχει ακόμη και μια σειρά διαγωνισμών στη Σκωτία – η ΦανΛιγκ Ξιφασκίας πλαστικού και αφρού – ειδικά για παιδιά δημοτικού και πρώιμου γυμνασίου που χρησιμοποιούν αυτόν τον εξοπλισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί δύο εθνικούς διαγωνισμούς στους οποίους τα σχολεία ανταγωνίζονται απευθείας μεταξύ τους: το Πρωτάθλημα Ξιφασκίας Δημόσιων Σχολείων, έναν διαγωνισμό που είναι ανοιχτός μόνο σε Ανεξάρτητα Σχολεία και το Πρωτάθλημα Δευτεροβάθμιας Σχολής της Σκωτίας, ανοιχτό σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σκωτία. Περιλαμβάνει τόσο ομαδικά όσο και μεμονωμένα γεγονότα και είναι ιδιαίτερα αναμενόμενο. Τα σχολεία διοργανώνουν αγώνες απευθείας μεταξύ τους και οι μαθητές σχολικής ηλικίας μπορούν να αγωνιστούν μεμονωμένα στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Νέων.

Πολλά πανεπιστήμια στο Οντάριο του Καναδά έχουν ομάδες ξιφασκίας που συμμετέχουν σε έναν ετήσιο διαπανεπιστημιακό διαγωνισμό που ονομάζεται Τελικοί ΟΟΥΑ.

Άλλες παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν ξιφασκία με αναπηρικό αμαξίδιο για άτομα με αναπηρία, ξιφασκία με καρέκλα, επέ με ένα χτύπημα (ένα από τα πέντε αγωνίσματα που αποτελούν το σύγχρονο πένταθλο) και τους διάφορους τύπους μη ολυμπιακών αγώνων ξιφασκίας. Είναι παρόμοια με την περίφραξη με αμαξίδιο, αλλά για τους ικανούς. Οι αντίπαλοι στήνουν αντίθετες καρέκλες και φράχτη ενώ κάθονται. εφαρμόζονται όλοι οι συνήθεις κανόνες περίφραξης. Ένα παράδειγμα της τελευταίας είναι η Αμερικανική Λίγκα Ξιφασκίας (διαφορετική από την Ένωση Ξιφασκίας των Ηνωμένων Πολιτειών): η μορφή των αγώνων είναι διαφορετική και οι κανόνες του δικαιώματος διεξαγωγής ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο. Σε ορισμένες χώρες, οι αγώνες σχολείων και πανεπιστημίων αποκλίνουν ελαφρώς από τη μορφή διεθνούς ομοσπονδίας. Μια παραλλαγή του αθλήματος που χρησιμοποιεί φωτόσπαθα παιχνιδιών κέρδισε την εθνική προσοχή όταν το ESPN2 απέκτησε τα δικαιώματα για μια επιλογή αγώνων και το συμπεριέλαβε ως μέρος του μπλοκ προγραμματισμού "ESPN8: The Ocho" τον Αύγουστο του 2018.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πιο αξιόλογες ταινίες που σχετίζονται με την ξιφασκία είναι η Φινλανδο-Εσθονική ταινία του 2015 Ο ξιφομάχος, σε σκηνοθεσία Κλάους Χέρε, η οποία βασίζεται χαλαρά στη ζωή του Έντελ Νέλις, ενός καταξιωμένου Εσθονού ξιφομάχου και προπονητή. Η ταινία ήταν υποψήφια για την 73η Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Ξενόγλωσσων Ταινιών.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσωπα της Ξιφασκίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]