Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεμβοδρομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λεμβοδρομία είναι ναυτικός αγώνας ταχύτητας μεταξύ λέμβων που ανάλογα του μέσου πρόωσης αυτών χαρακτηρίζεται: κωπήλατος, ιστιοφόρος ή μηχανοκίνητος.

Το αθλητικό αυτό αγώνισμα εισήχθηκε στην Αγγλία και Γαλλία τον 18ο αιώνα, στην αρχή κωπήλατος και στη συνέχεια τον 19ο αιώνα συστηματοποιήθηκε σε μεγέθη, σχήμα και βάρος των λέμβων όπου και βελτιούμενων των τύπων διακρίθηκαν οι λέμβοι σε "εξώσκαλμοι κέλητες" με κώπες (κουπιά) μεγάλου μοχλοβραχίονα ερεσίας (κωπηλασίας) και με ολκωτό (παλινδρομούμενο) σέλμα (κάθισμα κωπηλάτη) όπου παρέχει μεγαλύτερη απόδοση από το σταθερό σέλμα του κωπηλάτη που ασκεί μυϊκή δύναμη. Εκτός των κωπήρων (κωπήλατων) λεμβοδρομικών αγώνων, γίνονται και ιστιοπλοϊκοί αγώνες από μικρά σκάφη μέχρι θαλαμηγούς και κερκούρους, καθώς και αγώνες μηχανοκινήτων, ταχυπλόων σκαφών

Στους αγώνες αυτούς δίδονται διάφορα έπαθλα, αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα. Χαρακτηριστικοί είναι οι αγώνες αυτοί ναυταθλητικών ομίλων στη διάρκεια εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας. Μεγάλο αριθμό θεατών προσελκύουν κατ΄ έτος, τον μήνα Απρίλιο, οι μεγάλες λεμβοδρομίες (κωπηλατικοί αγώνες) που διενεργούνται στην Αγγλία μεταξύ των φοιτητών των Πανεπιστημίων Καίμπριτζ και Οξφόρδης (Boat Race).