Γαλάζιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το γνωστό κλασικό γαλάζιο στα ρηχά νερά σε αμμώδεις παραλίες.
Τα γαλάζια αυγά που γεννάει ο Αμερικανικός Κοκκινολαίμης.

Το γαλάζιο είναι ένας χρωματικός όρος που αναφέρεται στις ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε. Το χρώμα του ουρανού χωρίς σύννεφα κατά τη διάρκεια της ημέρας αναφέρεται ως γαλάζιο, όπως συχνά και το χρώμα της ήρεμης θάλασσας (ιδίως στα ρηχά νερά σε αμμώδεις παραλίες). Ο όρος εμφανίζεται και στην επωνομασία της ελληνικής σημαίας ως γαλανόλευκη.

Το γαλάζιο αντιστοιχεί σε μήκος κύματος ανάμεσα σε 490 έως 520 νανόμετρα, δηλαδή μεταξύ του μήκους κύματος του πράσινου και του μπλε.[1]

Διεθνείς ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίστοιχος όρος δεν προκύπτει στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, και ενίοτε το χρώμα δεν θεωρείται διακριτό του μπλε σε αυτές, παρά μόνο μια απόχρωση του μπλε. Κοντινός όρος είναι ο ιταλικός azzurro, ενώ στην αγγλική γλώσσα μεταφράζεται ως light blue, ή αντιστοιχίζεται με κάποιο από τα τυποποιημένα χρώματα, όπως azure (αζούρ), celestial blue, light sky blue και sky blue.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη γαλάζιος προέρχεται από την ελληνιστική λέξη κάλαϊς (πολύτιμος λίθος χρώματος τυρκουάζ) [ρήμα: καλαΐζω > μετοχή: ο καλαΐζων > γαλαΐζων > γαλάζιος].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jones, Andrew Zimmerman. «Visible Light Spectrum - Overview and Chart». About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]