Ντεπώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντεπώ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ντεπώ
40°36′48″N 22°57′13″E
ΧώραΕλλάδα

Το Ντεπώ (Dépôt) αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή βρίσκεται ο οικισμός Ουζιέλ, η Βίλλα Αλλατίνι που αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκεί έμεινε για ένα διαστημα ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄. Συνορεύει με τη συνοικία Καραμπουρνάκι του δήμου Καλαμαριάς, το Βυζάντιο, το Βότση, τη Χαριλάου και την Ανάληψη. Εντός των ορίων του βρίσκονται επίσης οι Μύλοι Αλλατίνη, το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το παλιό τραμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή του Ντεπώ υπάρχει η παλιά αποθήκη (δηλ. το αμαξοστάσιο) των τραμ της Θεσσαλονίκης και από εκεί πήρε το όνομά της η περιοχή (Ντεπώ είναι γαλλική λέξη (dépôt) και μεταφράζεται ως αποθήκη). Τα τραμ της πόλης ήταν κάποτε ιππήλατα οπότε στην αποθήκη αυτή υπάρχουν και οι στάβλοι των αλόγων. Η εταιρεία του τραμ ήταν βελγική και εξυπηρετούσε την πόλη μέχρι το 1956.

Στη συνέχεια ένα μέρος της έκτασης παραχωρήθηκε για την οικοδόμηση διδακτηρίου (το 1968 μεταφέρθηκε το 2ο Γυμνάσιο Θηλέων και σήμερα λειτουργεί το 14ο Γυμνάσιο/Λύκειο), ενώ το υπόλοιπο αποτελούσε, μέχρι το 2015, γραφεία και σταθμό οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Το 1994 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε διατηρητέο ένα σημαντικό μέρος του συγκροτήματος. Στις 17/10/2013 αποδόθηκαν τυπικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 10000 τ.μ.[1] και οι παλιές εγκαταστάσεις των τραμ σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες αλατιού σε περίπτωση χιονιά. Υπάρχουν σχέδια ανάπλασης της περιοχής, ωστόσο προχωρούν με βραδείς ρυθμούς.[εκκρεμεί παραπομπή]

Οι Εβραίοι της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή τα παλιά χρόνια κατοικούσαν πολλοί Εβραίοι οι οποίοι περιορίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά την απόβαση των Ναζί στην πόλη. Επίσης στην περιοχή του Ντεπώ βρίσκεται το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο που δημιουργήθηκε από το ζεύγος Βαφόπουλου και η Βίλα Μπιάνκα που πλέον λειτουργεί ως πινακοθήκη. Παλαιότερα μάλιστα πολλοί κάτοικοι της πόλης επιβιβάζονταν στο τραμ και πήγαιναν στο Ντεπώ για αναψυχή καθώς η περιοχή φημιζόταν για τους μεγάλους κήπους της και την ιδιαίτερη παρουσία του πράσινου. Επίσης πολύς κόσμος κατευθυνόταν στην περιοχή και για μπάνιο στη θάλασσα.[2][3]

Γενική άποψη του oικισμoύ Ουζιέλ. (Ιούλιος 2019)


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Voria.gr. «Θεσσαλονίκη: Αποδόθηκαν στον δήμο οι εγκαταστάσεις του παλιού Ντεπώ». Θεσσαλονίκη: Αποδόθηκαν στον δήμο οι εγκαταστάσεις του παλιού Ντεπώ. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
  2. xristoszafiris. «Γραφικές όψεις πριν από την επιχωμάτωση της νέας παραλίας | Η Θεσσαλονίκη του Χρίστου Ζαφείρη». Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
  3. «Ντεπώ: Η περιοχή με τη γαλλική ονομασία και τα ιστορικά διατηρητέα». www.thessnews.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019.