Ντεπώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ντεπώ (Dépôt) αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή βρίσκεται ο οικισμός Ουζιέλ, η Βίλλα Αλλατίνι που αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκεί έμεινε κλεισμένος ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄. Συνορεύει με τη συνοικία Καραμπουρνάκι του δήμου Καλαμαριάς, το Βυζάντιο, το Βότση, τη Χαριλάου και την Ανάληψη και παραλιακά με το ποσειδώνιο και τους Μύλους Αλλατίνι.

Στην περιοχή του Ντεπώ υπάρχει η παλιά αποθήκη (δηλ. το αμαξοστάσιο) των τραμ της Θεσσαλονίκης και από εκεί πήρε το όνομά της η περιοχή (Ντεπώ είναι γαλλική λέξη και μεταφράζεται ως αποθήκη). Τα τραμ της πόλης ήταν κάποτε ιππήλατα οπότε στην αποθήκη αυτή υπάρχουν και οι στάβλοι των αλόγων. Οι εγκαταστάσεις των τραμ σήμερα χρησιμοποιούνται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως αποθήκες αλατιού σε περίπτωση χιονιά και ως πάρκιγκ της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εταιρεία του τραμ ήταν βελγική και εξυπηρετούσε την πόλη μέχρι το 1956. Δίπλα από την αποθήκη βρίσκεται το 14ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή τα παλιά χρόνια κατοικούσαν πολλοί Εβραίοι οι οποίοι περιορίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά την απόβαση των Ναζί στην πόλη. Θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Επίσης στην περιοχή του Ντεπώ βρίσκεται το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο που δημιουργήθηκε από το ζεύγος Βαφόπουλου και η Βίλα Μπιάνκα που πλέον λειτουργεί ως πινακοθήκη. Παλαιότερα μάλιστα πολλοί κάτοικοι της πόλης επιβιβάζονταν στο τραμ και πήγαιναν στο Ντεπώ για αναψυχή καθώς η περιοχή φημιζόταν για τους μεγάλους κήπους της και την ιδιαίτερη παρουσία του πράσινου. Επίσης πολλής κόσμος κατευθυνόταν στην περιοχή και για μπάνιο στη θάλασσα.

Το Ντεπώ έχει υμνηθεί όσο λίγες περιοχές της Ελλάδας. Για την περιοχή υπάρχει αναφορά σε 11 τραγούδια, μεταξύ των οποίων: «Απ’ το Ντεπώ ξεκίνησα», Ρένα Κουμιώτη, «Είναι πιο κίτρινα τα φώτα στο Ντεπώ», Χρήστος Πάζης, «Ποιον δρόμο να διαλέξω», Γιώργος Νταλάρας κ.ά.[1]