Γ.Σ. Φίλιπποι Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιπποι Καβάλας
ΌνομαΓυμναστικός Σύλλογος Φίλιπποι Καβάλας
Ίδρυση1906
Διάλυση1965

Ο Γυμναστικος Σύλλογος «οι Φίλιπποι» Καβάλας[1][2] αποτελούσε αθλητικό σωματείο με έδρα την πόλη της Καβάλας. Με έτος ίδρυσης το 1906, ήταν ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος στην πόλη,[3][4] η οποία τότε βρισκόταν στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο σύλλογος της αστικής τάξης,[5] αλλά και των ανθρώπων που ασχολούνταν με το εμπόριο προϊόντων όπως αυτό του καπνού, την εποχή εκείνη.[6] Έμβλημα του συλλόγου αποτελούσε η προτομή του βασιλιά της Μακεδονίας, πλαισιομένη από την αναγραφή «Ο εν Καβάλλα Γυμναστικός Σύλλογος οι Φίλιπποι» και το έτος ίδρυσης.[3] Τα διακριτικά του χρώματα ήταν το κυανό και το λευκό.[5] Διέθετε τμήματα ποδοσφαίρου, στίβου και κολύμβησης.

Ο σύλλογος είχε επιτυχίες σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Σημαντική επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος, ήταν αυτή της κατάκτησης της πρώτης θέσης στον 3ο Όμιλο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, την περίοδο 1963–64,[7] όταν και έφτασε κοντά στο να προβιβαστεί στην Α΄ Εθνική. Το τμήμα στίβου είχε συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών ενώ το τμήμα κολύμβησης, αν και δήλωσε συμμετοχή στους πανελλήνιους κολυμβητικούς αγώνες του 1934, τελικά αποσύρθηκε.

Το 1965, πάρθηκε μία ιστορική απόφαση για το σύλλογο, καθώς δέχτηκε τη συγχώνευση με τα αθλητικά σωματεία Α.Ε.Κ. Καβάλας και Ηρακλή Καβάλας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρότερου συλλόγου, του Αθλητικού Ομίλου Καβάλα. Από 'κει και έπειτα ο σύλλογος έπαυσε να υφίσταται, με το νέο σύλλογο να χρησιμοποιεί την επωνυμία «Φίλιπποι», στην πρώτη αγωνιστική περίοδο της ομάδας στη Β΄ Εθνική.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]