Σαράντα Εκκλησιές (Θεσσαλονίκη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την πόλη στην Τουρκία, δείτε: Σαράντα Εκκλησιές (Τουρκία).
Το άγαλμα του Γεωργίου Βιζυηνού στις Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκης

Οι Σαράντα Εκκλησίες είναι συνοικία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει στην 1η Δημοτική Κοινότητα. Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών τη δεκαετία του 1920 από πρόσφυγες των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, εξ ου και η oνομασία της. Οι 40 Εκκλησιές ανήκουν στην Α’ δημοτική κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πανεπιστήμια.

Τα οδωνύμια της περιοχής ειναι αφιερωμένα σε πόλεις της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) όπως: Σκοπού, Ραιδεστού, Κεσσάνης, Αγαθουπόλεως, Βασιλικού, Αγίου Στεφάνου. Άλλα οδωνύμια είναι αφιερωμένα σε προσωπικότητες της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) όπως: Γεωργίου Βιζυηνού (πεζογράφος, ποιητής και λόγιος, άγαλμα που υπάρχει στην συμβολή της ομώνυμης οδού και της Αγίου Δημητρίου) και Στίλπωνος Κυριακίδου (καθηγητή λαογραφίας του Α.Π.Θ.).

Στην περιοχή βρίσκονται τρεις από τις πέντε Φοιτητικές Εστίες, το τμήμα Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Θέατρο Γης αλλά και το θέατρο δάσους, το οποίο είναι ένα πασίγνωστο venue για events με μεγάλα ονόματα και ο Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης ο οποίος φιλοξενεί 100 διαφορετικά είδη ζώων ,[1] το Εθνικό Κολυμβητήριο, η ταβέρνα "Ο Βάγγος και η ιστορία του", το Καυταντζόγλειο , το Ιβανώφειο Στάδιο που δίπλα σε αυτό βρίσκεται το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών, το 31ο δημοτικό σχολείο καθώς και 11ο γυμνάσιο και λύκειο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το θέατρο γης, ο παλαιός και ο νέος ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίσθηκαν από τους Θρακιώτες πρόσφυγες το 1929. Στον μεγάλο ναό φυλάσσεται και η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Παναγίας Σαραντακλησιώτισσας κειμήλιο των Θρακών προσφύγων.[2]Στην περιοχή κοντά βρίσκεται και το δάσος Σέιχ Σου. Τελος, στην περιοχη υπάρχουν και οι φοιτητικες εστίες που αποτελουν οικία για εκαντονταδες φοιτητές.[νεκρός σύνδεσμος]

Γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. που περνούν από την περιοχή είναι οι 15 και 16 οι οποίοι ενώνουν τις Σαράντα Εκκλησιές και την Ευαγγελίστρια με το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]