Σαράντα Εκκλησιές (Θεσσαλονίκη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Το άγαλμα του Γεωργίου Βιζυηνού στις Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκης

Οι Σαράντα Εκκλησίες αποτελούν συνοικία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει στην 1η Δημοτική Κοινότητα. Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε μετά την ανταλλαγή πληθυσμών τη δεκαετία του 1920 από πρόσφυγες των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, εξ ου και η oνομασία της.

Τα οδωνύμια της περιοχής ειναι αφιερωμένα σε πόλεις της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) όπως: Σκοπού, Ραιδεστού, Κεσσάνης, Αγαθουπόλεως, Βασιλικού, Αγίου Στεφάνου. Άλλα οδωνύμια είναι αφιερωμένα σε προσωπικότητες της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) όπως: Γεωργίου Βιζυηνού (πεζογράφος, ποιητής και λόγιος) και Στίλπωνος Κυριακίδου (καθηγητή λαογραφίας του Α.Π.Θ.).

Στην περιοχή βρίσκονται τρεις από τις πέντε Φοιτητικές Εστίες, το τμήμα Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Εθνικό Κολυμβητήριο, η Περιφερειακή Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών, ο παλαιός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίσθηκε από τους πρόσφυγες και ο νεότερος μεγάλος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Θέατρο Γης.

Γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. που περνούν από την περιοχή είναι οι 15 και 16 οι οποίοι ενώνουν τις Σαράντα Εκκλησιές και την Ευαγγελίστρια με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών είναι πανέμορφη καθώς βρίσκεται κοντά στο δάσος Σέιχ Σου που της προσδίδει πράσινο. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν αυτήν την περιοχή και ως τόπο κατοικίας τους κατά τις σπουδές τους γιατί βρίσκεται κοντά στα πανεπιστήμια.