Βουλή των Ελλήνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βουλή των Ελλήνων
ΙΣΤ΄ Σύνοδος (διαλύθηκε)
Έμβλημα ή λογότυπο.
Είδος
Τύπος Μονοθάλαμο
Ηγεσία
Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, (ΣΥ.ΡΙΖ.Α)
Αντιπρόεδροι
της Βουλής
Δομή
Μέλη 300
Πολιτικές ομάδες

Συμπολίτευση (137)

Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ελάσσων Αντιπολίτευση

Εκλογή
Εκλογικό σύστημα Ενισχυμένη αναλογική
Τελευταία εκλογή 25 Ιανουαρίου 2015
Τόπος συσκέψεων
Hellenic Parliament-MPs swearing in.png
Αίθουσα Ολομέλειας
Παλαιά Ανάκτορα
Ιστοσελίδα
hellenicparliament.gr
Polling machine Vouli tôn Hellinôn Hellenic parliament Athens.jpg

Η Βουλή των Ελλήνων είναι το νομοθετικό σώμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το τρέχον Σύνταγμα αποτελεί απλό νομοθετικό σώμα, ο αριθμός των μελών του οποίου ορίζεται με νόμο και πρέπει να κυμαίνεται από 200 μέχρι 300. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο συγκροτείται από 300 μέλη τα οποία εκλέγονται από το εκλογικό σώμα για περίοδο τεσσάρων ετών.

Η παρούσα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου 2015.Διαλύθηκε στις 28 Αυγούστου 2015 με προεδρικό διάταγμα που προσυπογράφουν ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Πίνακας περιεχομένων

Εκλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, που ασκούν τη νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα, εκλέγονται από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία για περίοδο τεσσάρων ετών. Η Βουλή μπορεί να διαλυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές πρόωρα για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως για παράδειγμα μετά από πρόταση της Κυβέρνησης για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Από το 1974 μόνο η Βουλή της Δ΄ Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας (1985-1989) τερμάτισε φυσιολογικά την θητεία της με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την προηγούμενη βουλευτική εκλογή.

Για την εκλογή των βουλευτών ισχύει ένα σύνθετο και μη γραμμικά αναλογικό εκλογικό σύστημα εκπροσώπησης των ψήφων, η ενισχυμένη αναλογική, που επιτρέπει ευκολότερα έναντι της απλής αναλογικής τον σχηματισμό κυβερνήσεων από ένα μόνο κόμμα, δίνοντάς του ισχυρή πλειοψηφία σε έδρες στη Βουλή ακόμα και αν υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας στο σύνολο των ψήφων. Για να μπορεί να καταλάβει μία από τις 300 βουλευτικές έδρες ένα κόμμα, πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον το 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων και με τον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις Βουλευτικές εκλογές του 2007 το πρώτο κόμμα είναι δυνατό να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή (151 βουλευτές) με ποσοστό 42,5% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σημειώνεται πως, εκτός των άκυρων, κατά την κατανομή των βουλευτικών εδρών δεν προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια.

Έδρες ανά εκλογική περιφέρεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έδρες ανά εκλογική περιφέρεια βάσει των αντίστοιχων απογραφών.[1][2]

Εκλογική Περιφέρεια Έδρες
(1991)
Έδρες
(2001)
Έδρες
(2011)
Νομός Έβρου 4 4 4
Νομός Ροδόπης 3 3 3
Νομός Ξάνθης 3 3 3
Νομός Δράμας 3 3 3
Νομός Καβάλας 4 4 4
Α' Θεσσαλονίκης 14 16 16
Β' Θεσσαλονίκης 7 7 9
Νομός Σερρών 7 7 6
Νομός Χαλκιδικής 3 3 3
Νομός Κιλκίς 3 3 3
Νομός Πέλλας 5 4 4
Νομός Ημαθίας 4 4 4
Νομός Πιερίας 4 4 4
Νομός Φλώρινας 2 2 2
Νομός Κοζάνης 5 5 5
Νομός Καστοριάς 2 2 2
Νομός Γρεβενών 1 1 1
Νομός Ιωαννίνων 5 5 5
Νομός Άρτας 3 3 3
Νομός Θεσπρωτίας 2 1 2
Νομός Πρέβεζας 2 2 2
Νομός Λάρισας 8 8 8
Νομός Μαγνησίας 6 5 6
Νομός Τρικάλων 5 5 4
Νομός Καρδίτσας 3 3 4
Νομός Κέρκυρας 3 3 3
Νομός Κεφαλληνίας 1 1 1
Νομός Λευκάδας 1 1 1
Νομός Ζακύνθου 1 1 1
Νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας 8 8 7
Νομός Αχαΐας 9 9 8
Νομός Ηλείας 6 6 5
Νομός Φθιώτιδας 6 5 5
Νομός Ευρυτανίας 1 1 1
Νομός Φωκίδας 2 1 1
Νομός Βοιωτίας 4 4 3
Νομός Εύβοιας 6 6 6
Α' Αθηνών 19 17 14
Β' Αθηνών 38 42 44
Α' Πειραιώς 7 6 6
Β' Πειραιώς 8 8 8
Νομός Αττικής 9 12 15
Νομός Κορινθίας 4 4 4
Νομός Αργολίδας 3 3 3
Νομός Αρκαδίας 4 3 3
Νομός Μεσσηνίας 6 5 5
Νομός Λακωνίας 3 3 3
Νομός Λέσβου 3 3 3
Νομός Χίου 2 2 2
Νομός Σάμου 1 1 1
Νομός Κυκλάδων 3 3 4
Νομός Δωδεκανήσου 4 5 5
Νομός Χανίων 4 4 4
Νομός Ρεθύμνης 2 2 2
Νομός Ηρακλείου 8 8 8
Νομός Λασιθίου 2 2 2

Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βουλή των Ελλήνων ασκεί νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται επιτροπές που συγκροτούνται από Bουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων Bουλευτών. Οι επιτροπές επιλαμβάνονται του νομοθετικού έργου ή του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή ειδικών θεμάτων.

Διαρκείς Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Coat of arms of Greece (colour).svg
Αυτό το λήμμα ανήκει στη σειρά:
Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας

Συνίστανται και συγκροτούνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου της Βουλής με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να επεξεργάζονται και να εξετάζουν σχέδια νόμων ή προτάσεις νόμων. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και την αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, μπορούν να ασκούν και νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επίσης μπορούν να συζητούν θέματα συναφή με την αρμοδιότητά τους, καθώς και να διατυπώνουν γνώμη για τους προτεινόμενους προς διορισμό σε ορισμένες θέσεις, εφόσον αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό ή νόμο. Επιπλέον τις διαρκείς επιτροπές ενημερώνουν ο αρμόδιος Υπουργός, ή ο εκπρόσωπος φορέα μαζί με τον εποπτεύοντα Υπουργό, πριν από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων μεγάλης αξίας.

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
H Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.
Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών
Αντικείμενο της υποεπιτροπής είναι η μελέτη του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών, η υποβολή προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του στο στάδιο της πρόληψης, καθώς και της επανένταξης των ατόμων στις κοινωνικές δομές.
Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και του Υπουργού Επικρατείας στον οποίο υπάγονται οι Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Προβολής.
Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικές Διαρκείς Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προβλέπονται τέσσερις ειδικές διαρκείς επιτροπές, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διαρκών επιτροπών.

Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.
Εξετάζει ειδικά τον απολογισμό και το γενικό ισολογισμό του κράτους, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους. Συγκροτείται από δεκατρία (13) μέλη της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.
Επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων
Εξετάζει θεσμικά θέματα της Ε.Ε., θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, πράξεις των οργάνων της Ε.Ε., θέματα συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλων κοινοβουλίων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.ά. Η επιτροπή αποτελείται από έναν Αντιπρόεδρο της Βουλής (ως πρόεδρο) και τριάντα (30) βουλευτές.
Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση της εφαρμογής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού. Συγκροτείται από 15 μέλη της διαρκούς επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων.
Επιτροπή παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας και εξέλιξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ιδίως της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης του συστήματος. Αποτελείται από 15 μέλη.

Ειδικές Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστώνται από τον Πρόεδρο της Βουλής, μετά από πρόταση της Κυβέρνησης, με σκοπό να επεξεργασθούν και να εξετάσουν συγκεκριμένα σχέδια νόμων ή προτάσεις νόμων. Η λειτουργία τους διαρκεί εως ότου πάρουν οριστική απόφαση σχετικά με την επεξεργασία και εξέταση των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμων για τα οποία συστάθηκαν.

Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστώνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου της Βουλής, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, πλην της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συνιστάται στην αρχή κάθε βουλευτικής περιόδου και λειτουργεί καθ'όλη τη διάρκειά της.

Ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας
Αντικείμενο της επιτροπής είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και επί των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), καθώς και η επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής.
Ειδική μόνιμη επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς
Αντικείμενό της επιτροπής είναι η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων του ελληνικού λαού και της Βουλής με τον απανταχού Ελληνισμό, ο συντονισμός της δράσης της Βουλής με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, η μελέτη των προβλημάτων των απόδημων Ελλήνων, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.
Ειδική μόνιμη επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος στη χώρα και των συνεπειών των διαφόρων δράσεων επ' αυτού.
Υποεπιτροπή υδατικών πόρων
Αντικείμενο της υποεπιτροπής είναι η διαρκής παρακολούθηση, αξιολόγηση και αποτύπωση της κατάστασης των υδατικών πόρων της Χώρας, η διερεύνηση και εκτίμηση ζητημάτων που σχετίζονται με την επάρκειά τους και η υποβολή προτάσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.
Ειδική μόνιμη επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία και η αξιολόγησή τους, καθώς και η μελέτη και η παρακολούθηση ζητημάτων βιοηθικής.
Ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου
Υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία
Ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών
Υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών
Ειδική μόνιμη επιτροπή οδικής ασφάλειας
Ειδική μόνιμη επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας
Ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος

Επιτροπές εσωτερικών θεμάτων της Βουλής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eπιτροπή Κανονισμού της Βουλής
Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής

Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστάται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής στην αρχή κάθε βουλευτικής περιόδου και λειτουργεί καθ'όλη τη διάρκεια αυτής, περιλαμβανομένου και του μεταξύ των συνόδων χρόνου. Διατυπώνει γνώμη για την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό ή επαναδιορισμό ή ανανέωση θητείας σε θέσεις προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Μπορεί να καλεί σε ακρόαση οποιοδήποτε από τα προηγούμενα πρόσωπα μετά την πάροδο 6 μηνών από το διορισμό του ή από την προηγούμενη ακρόασή του.

Επιτροπές για εθνικά ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστώνται με απόφαση της Βουλής, μετά από πρόταση της Κυβέρνησης ή του Προέδρου της Βουλής ή των Προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, με σκοπό τη μελέτη εθνικών ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητημάτων. Με την απόφαση της σύστασης της επιτροπής η Βουλή προσδιορίζει το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή και καθορίζει την προθεσμία υποβολής της σχετικής έκθεσης.

Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντικείμενο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό.

Εξεταστικές επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εξεταστικές επιτροπές συνιστώνται για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, μετά από πρόταση του ενός πέμπτου του όλου αριθμού των Βουλευτών (60 Βουλευτές) και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των Βουλευτών (120 ψήφοι). Αν το θέμα αφορά στην εξωτερική πολιτική ή την εθνική άμυνα, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών (151 Βουλευτές). Η απόφαση της Βουλής καθορίζει την προθεσμία υποβολής του πορίσματος της επιτροπής. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστάται από τον Πρόεδρο της Βουλής μετά την υποβολή, από 50 τουλάχιστον Βουλευτές, προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες παραπέμπονται σ' αυτήν για εξέταση. Η Βουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται μετά από πρόταση του Προέδρου της, ορίζει προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της επιτροπής, η οποία μπορεί να παρατείνεται με νεότερες αποφάσεις της Βουλής.

Διάσκεψη των Προέδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το διακομματικό συλλογικό όργανο που συστάθηκε με τον Κανονισμό της Βουλής του 1987 και αναγνωρίσθηκε συνταγματικά με την αναθεώρηση του 2001. Αποστολή του είναι η καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής μέσα από τη συνεργασία του Προεδρείου και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Ναύπλιο.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (1825 - 26 και 1827 - 28) η Βουλή στεγαζόταν σε κτίριο του Ναυπλίου. Κατά τις περιόδους 1844-1863 και 1927-1935 το κοινοβούλιο αποτελείτο από δύο σώματα, την Γερουσία και τη Βουλή. Στεγάζεται στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων επί της λεωφόρου Βασίλισσας Αμαλίας, πάνω από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Στις 18 Μαρτίου του 1844 το Μέγαρο Κοντοσταύλου στην Αθήνα γίνεται έδρα της νεοσύστατης τότε ελληνικής Βουλής και Γερουσίας που προέβλεπε το νέο Σύνταγμα (1844) που καθιέρωνε την Συνταγματική Μοναρχία. Εκεί παρέμεινε για δέκα μόνο χρόνια, μέχρι το 1854, οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τότε με διάταγμα του Βασιλέως Όθωνα η Βουλή στεγάστηκε προσωρινά σε αίθουσα του Οθωνείου Πανεπιστημίου, όπως ονομαζόταν τότε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχε ολοκληρωθεί η ανέγερσή του από το 1841, μέχρι της ανέγερσης νέου κτιρίου, στον ίδιο χώρο του κατεστραμμένου.

Στις 15 Αυγούστου του 1858 η Βασίλισσα Αμαλία θέτει το θεμέλιο λίθο του νέου Βουλευτηρίου, γνωστού σήμερα ως Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ, τα οποία στη συνέχεια τροποποιούνται από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο.

Με την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου, η Βουλή μεταστεγάζεται στη λεγόμενη "παράγκα", που ήταν ένα πλιθόκτιστο οίκημα παράπλευρα του οικοπέδου ανέγερσης του νέου κτιρίου. Τελικά στις 11 Αυγούστου του 1875, παρουσία των Βασιλέων και επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη, εγκαινιάζεται το νέο κτήριο του Βουλευτηρίου. Στο νεοκλασικό κτήριο αυτό στεγάστηκε η Βουλή από το 1875 μέχρι το 1932. Σήμερα αυτό το κτήριο είναι γνωστό ως Παλιά Βουλή.

Τον Μάρτιο του 1929 η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου αποφασίζει τη μεταρρύθμιση του κτιρίου των Παλαιών Ανακτόρων, που είχαν υποστεί τεράστιες φθορές από την εκεί εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων. Έτσι στις 3 Δεκεμβρίου του 1930 ξεκίνησαν οι εργασίες μετατροπής του κτιρίου σε κοινοβούλιο από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή.

Η σημερινή έδρα της Βουλής, τα λεγόμενα Παλαιά Ανάκτορα.

Tρία χρόνια μετά, στις 2 Αυγούστου του 1934 επί πρωθυπουργίας Παναγή Τσαλδάρη εγκαινιάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο η αίθουσα της Γερουσίας και τον επόμενο χρόνο, στις 1 Ιουλίου 1935, επί ιδίου πρωθυπουργού πραγματοποιούνται πανηγυρικά σ΄ αυτό οι εργασίες της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Σήμερα το κτήριο αυτό στεγάζει την αίθουσα της Ολομέλειας και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων, μέρος του αρχείου της Βουλής (το υπόλοιπο βρίσκεται στο Καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν), τα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.

Άλλα κτήρια, που στεγάζουν υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων είναι το πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν (Βιβλιοθήκη και Αρχείο της Βουλής), τα κτήρια της Λεωφόρου Αμαλίας 14 & 21 (διοικητικές υπηρεσίες και τηλεοπτικός σταθμός), τα κτήριο των οδών Βουλής 4, Σέκερη 1 και Μητροπόλεως 2, όπου βρίσκονται τα γραφεία των Βουλευτών επαρχίας και το Εκθετήριο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, τμήμα του Μεγάρου Αρβανίτη (διοικητικές υπηρεσίες) και το κτήριο της οδού Σέκερη 1Α (διοικητικές υπηρεσίες).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αλλαγές στις βουλευτικές έδρες
  2. Αλλαγές στις βουλευτικές έδρες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα