Χαρακτηρισμός καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο χαρακτηρισμός καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεί κατηγοριοποίηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, για την προστασία των τηλεθεατών και κυρίως των ανηλίκων. Θεσπίστηκε στις 17 Μαρτίου 2000.

Σε κάθε χαρακτηρισμό αντιστοιχεί ένα σύμβολο (με διαφορετικό σχήμα και χρώμα). Αναλυτικά:

Σύμβολο Χαρακτηρισμός Πληροφορίες Προγράμματος
Greek TV rating system - Suitable for all ages.svg Κατάλληλο για όλους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες.
White circle in blue background.svg Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα και για παιδιά αλλά με γονική συναίνεση για παιδιά κάτω των 10 ετών. Εκπομπές με τέτοια αξιολόγηση μπορούν να προβληθούν οποιαδήποτε ώρα αλλά κατά προτίμηση μετά τις 10:00 το πρωί.
White triangle in orange background.svg Κατάλληλο, απαραίτητη η γονική συναίνεση Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο απαιτείται πάντα γονική συναίνεση, ιδίως για παιδιά κάτω των 12 ετών, προβάλλονται πάντα μετά τις 19:00 το απόγευμα και μέχρι τις 6:00 το πρωί.
White square in purple background.svg Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο απαιτείται να το παρακολουθούν άτομα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και μεγαλύτερα (προβάλλονται πάντα μετά τις 21:00 το βράδυ και μέχρι τις 6:00 το πρωί).
White X in red background.svg Κατάλληλο μόνο για ενηλίκους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο μπορούν να τα παρακολουθήσουν αποκλειστικά και μόνον οι ενήλικες (προβάλλονται πάντα μετά τις 23:30 και μέχρι τις 6:00 το πρωί).

Οι κατηγορίες έχουν καθοριστεί από το άρθρο 3 παράγραφος Ε' της υπ' αριθμόν 6138/Ε/17.3.2000 αποφάσεως του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., κατά το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια των τρέιλερ επιβάλλεται η εμφάνιση του συμβόλου καταλληλότητας.

Πρόταση του ΕΣΡ 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Απριλίου 2018 το ΕΣΡ πρότεινε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την αναθεώρηση των συμβόλων καταλληλοτήτως των τηλεοπτικών προγραμμάτων, κάτι που δεν έχει εφραμοστεί ακόμα. Συγκεκριμένα πρότεινε με το σύμβολο «Κ», το οποίο θα αντικαταστήσει τον πράσινο ρόμβο, τον αριθμό «8», το οποίο θα αντικαταστήσει τον μπλε κύκλο με τη μόνη διαφορά ότι μειώνεται κατά δύο έτη η απαγόρευση παρακολούθησης, τον αριθμό «12», το οποίο θα αντικαταστήσει το πορτοκαλί τρίγωνο, τον αριθμό «16», το οποίο θα αντικαταστήσει το μωβ τετράγωνο με τη μόνη διαφορά ότι αυξάνεται κατά ένα έτος η απαγόρευση παρακολούθησης και τον αριθμό «18» το οποίο θα αντικαταστήσει το κόκκινο "Χ".

Επιπλέον πρότεινε την εισαγωγή τεσσάρων ακόμα συμβόλων τα οποία θα αναλύουν το, άμα υπάρχει, πρόγραμμα "απαράδεκτου" περιεχομένου. Αναλυτικά. Η σήμανση με «Γροθιά» σημαίνει ότι η εκπομπή περιλαμβάνει σκηνές βίας, τα δύο "«Q» ότι περιλαμβάνει σεξουαλικό περιεχόμενο παντώς είδους, η «σύριγγα» ότι περιέχει σκηνές με ναρκωτικά και το «σύννεφο» βωμολοχίες. Αυτά θα πρέπει να προβάλλονται τριάντα δευτερόλεπτα πριν από την προβολή, ακόμα και στις διαφημίσεις.[1]

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακριβώς η ίδια με το Κυπριακό και το Γαλλικό τηλεοπτικό σύστημα.

Αναλυτικά τα νέα σύμβολα (αν εφαρμοστεί ποτέ):

  • «Κ», κατάλληλο για γενική παρακολούθηση
  • «8», κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
  • «12», κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών
  • «16», κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών
  • «18», κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]