Χαρακτηρισμός καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο χαρακτηρισμός καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεί κατηγοριοποίηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, για την προστασία των τηλεθεατών και κυρίως των ανηλίκων.

Σε κάθε χαρακτηρισμό αντιστοιχεί ένα σύμβολο (με διαφορετικό σχήμα και χρώμα). Αναλυτικά:

Σύμβολο Χαρακτηρισμός Πληροφορίες Προγράμματος
Greek TV rating system - Suitable for all ages.svg Κατάλληλο για όλους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα να τα παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες. Συνήθως αυτά τα προγράμματα είναι προγράμματα για μικρά παιδιά (δηλαδή παιδικά προγράμματα), ενημερωτικές εκπομπές, εκπομπές μαγειρικής και τηλεπαιχνίδια γνώσεων.
White circle in blue background.svg Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο είναι κατάλληλα για παιδιά, άλλα με γονική συναίνεση για παιδιά κάτω των 10 ετών. Συνήθως αυτά τα προγράμματα είναι σειρές και τηλεπαιχνίδια κυρίως reality shows και Talk Shows που προβάλλονται τις βραδινές ώρες.
White triangle in orange background.svg Κατάλληλο, απαραίτητη η γονική συναίνεση Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο απαιτείται πάντα γονική συναίνεση (προβάλλονται πάντα μετά τις 19:00 το απόγευμα και μέχρι τις 6:00 το πρωί), συνήθως αυτά τα προγράμματα είναι κυρίως ταινίες και σειρές που περιέχουν σκληρές εικόνες για τα παιδιά και θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μπροστά οι γονείς τους.
White square in purple background.svg Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο απαιτείται να το παρακολουθούν άτομα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και μεγαλύτερα (προβάλλονται πάντα μετά τις 21:00 το βράδυ και μέχρι τις 6:00 το πρωί), συνήθως αυτά τα προγράμματα είναι ταινίες με θρίλερ η νεανικού περιεχομένου για τις συγκεκριμένες ηλικίες.
White X in red background.svg Κατάλληλο μόνο για ενηλίκους Τα συγκεκριμένα προγράμματα που προβάλλονται με αυτό το σύμβολο μπορούν να τα παρακολουθήσουν αποκλειστικά και μόνον οι ενήλικες (προβάλλονται πάντα μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 6:00 το πρωί), η προβολή τους πριν από τα μεσάνυχτα τιμωρείται με πρόστιμο, εκτός εάν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Μπορεί να περιέχει ερωτικές σκηνές και άλλα.

Οι κατηγορίες έχουν καθοριστεί από το άρθρο 3 παράγραφος ε της υπ' αριθμόν 6138/Ε/17.3.2000 αποφάσεως του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε., κατά το οποίο καθ' όλη τη διάρκεια των τρέιλερ επιβάλλεται η εμφάνιση του συμβόλου καταλληλότητας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηρισμός καταλληλότητας ταινιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]