Το Βήμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Βήμα
To Vima logo.png
To Vima front page.jpg
Τύπος Καθημερινή εφημερίδα
Ιδιοκτήτης Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
Αρχισυντάκτης Σταύρος Ψυχάρης
Ίδρυση 6 Φεβρουαρίου 1922, πριν 93 χρόνια (1922-02-06)
Πολιτική ευθυγράμμιση Κέντρο προς κεντροαριστερά
Γλώσσα Ελληνικά
Έδρα Μιχαλακοπούλου 80, 115 28, Αθήνα, Ελλάδα
Επίσημη ιστοσελίδα http://www.tovima.gr/

Το Βήμα (παλαιότερα: Ελεύθερον Βήμα) είναι εφημερίδα που εκδίδεται στην Αθήνα και κυκλοφορεί πανελλαδικά. Πρωτοεκδόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1922 υπό το όνομα Ελεύθερον Βήμα. Ιδρυτές του ήταν ο πολιτικός και διπλωμάτης Αλέξανδρος Καραπάνος, ο Γεώργιος Ρούσος, ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Γεώργιος Εξηντάρης, ο Κωνσταντίνος Ρέντης και ο Δημήτριος Λαμπράκης, ο οποίος ανέλαβε και την διεύθυνση, με αρχισυντάκτη τον Γεράσιμο Λύχνο.[1] Αργότερα επανεκδόθηκε, μετά από διακοπή κάποιων ετών, το 1945, υπό το όνομα Το Βήμα που διατηρεί έκτοτε. Διέκοψε την καθημερινή της έκδοση το 1984, ενώ εκδίδεται εκ νέου ως ημερήσια πρωινή εφημερίδα από τον Μάρτιο του 1999.

Ιδιοκτήτης της εφημερίδας είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. Μετά το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, εκδότης ανέλαβε ο Σταύρος Ψυχάρης[2], και τη θέση του ως Διευθυντή πήρε ο Παντελής Καψής.[3] Κάθε Κυριακή εκδίδεται ως Το Βήμα της Κυριακής (από τις 22 Ιανουαρίου 1984 με τη σημερινή του μορφή).

Στο Βήμα αρθρογραφούν πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, πολιτικοί και πανεπιστημιακοί.

Στις 25 Νοεμβρίου 2010 ανακοινώθηκε ότι η εφημερίδα αναστέλει, για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1945, την καθημερινή της έκδοση, ενώ αντίθετα θα συνεχίσει κανονικά την εβδομαδιαία Κυριακάτικη έκδοση καθώς και την έκδοση online.[4][5][6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]