Εγκληματικότητα στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα καταπολεμάται από την Ελληνική Αστυνομία. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οι δυνάμεις ασφαλείας επικρίθηκαν επειδή ξόδεψαν το χρόνο τους κυνηγώντας κομμουνιστές, αντί να επικεντρωθούν στο έγκλημα. Το ποσοστό εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι ιστορικά μεταξύ των χαμηλότερων στη Δυτική Ευρώπη και εξακολουθεί να είναι.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Νίκων Αρκουδέας εξαπέλυσε εκστρατεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία σημείωσε σημαντική επιτυχία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά, πολλοί λαθρομετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η ξαφνική άφιξή τους, συνέβαλε στην αύξηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων σε όλη τη δεκαετία του 1990 και του 2000.

Η Ελληνική Αστυνομία είχε επίσης πολλές επιτυχίες, εξαρθρώνοντας τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές οργανώσεις, αλλά και συμμορίες. Το 2016 η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στη χώρα, υπεύθυνη για περισσότερες από 2.000 ληστείες εξαρθρώθηκε.

Γενικότερα, το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα αυξάνεται. Από τις ξένες εγκληματικές ομάδες, η αλβανική μαφία είναι η πιο διαδεδομένη. Οι δραστηριότητες των αλβανικών εγκληματικών ομάδων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τη διακίνηση ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, τον εκβιασμό και τη ληστεία μεταξύ άλλων. Οι ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων, τον εκβιασμό, τη διακίνηση ναρκωτικών. Έχουν επωφεληθεί από την αυξανόμενη διαφθορά. Αυτό είναι εμφανές στο γεγονός ότι οι ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν διεισδύσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία χρησιμοποιείται για τη διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Crime in Greece της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).