Κλίμα της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλιματικός χάρτης της Ελλάδα, σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση Κέππεν.

Το κλίμα στην Ελλάδα είναι κυρίως Μεσογειακό. Ωστόσο, λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της χώρας, η Ελλάδα έχει ένα αξιοσημείωτο εύρος μικροκλιμάτων και τοπικών παραλλαγών. Στα δυτικά της οροσειράς της Πίνδου, το κλίμα είναι γενικά πιο ψυχρό και έχει ορισμένα θαλάσσια χαρακτηριστικά. Το ανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου είναι γενικά ψυχρότερο και πιο κρύο το καλοκαίρι. Η υψηλότερη κορυφή είναι ο Όλυμπος, 2.918 μέτρα.[1] Οι βόρειες περιοχές της Ελλάδας έχουν ένα μεταβατικό κλίμα μεταξύ του ηπειρωτικού και του Βορείου κλίματος της Ευρώπης. Υπάρχουν και ορεινές περιοχές με αλπικό κλίμα.

Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Ελλάδας μπορεί να χωριστεί στις ακόλουθες μεσογειακές κλιματολογικές υποτυπίες:

Μεσογειακό (ξηρό και υγρό)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το κλίμα προκύπτει στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, στα νότια και στην Εύβοια, περιοχές χαμηλού υψόμετρου της Αττικής, στις δυτικές, ανατολικές και νότιες πεδιάδες χαμηλού υψομέτρου της Πελοποννήσου και τις περιοχές χαμηλού υψόμετρου της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο καιρός είναι πιο ηλιόλουστος και ξηρός, και κάθε βροχόπτωση πέφτει υπό μορφή ψιχάλας ή καταιγίδας από σωρειτομελανίες. Ο αέρας είναι συνήθως ζεστός κατά τη διάρκεια της ημέρας και ευχάριστα ζεστός το βράδυ, αλλά υπάρχουν μερικές πολύ συννεφιασμένες ημέρες, ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων και γύρω τους. Μπορεί να προκύψουν κύματα καύσωνα, αλλά συνήθως είναι ήπια στις παράκτιες περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες συγκρατούνται από τη σχετικά πιο δροσερή θάλασσα και την αύρα της θάλασσας. Οι χειμώνες είναι υγροί και κάθε χιόνι που πέφτει δεν διαρκεί πολύ, ειδικά στις πλαγιές οι οποίες κοιτάνε προς το νότο. Η βροχή σε αυτή την κλιματική ζώνη λαμβάνει σχετικά υψηλότερη ποσότητα βροχοπτώσεων.

Αλπικό Μεσογειακό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτό το κλίμα, ο χειμώνας είναι βαρύς με άφθονες χιονοπτώσεις, ενώ τα καλοκαίρια είναι δροσερά με συχνές καταιγίδες. Αυτό το κλίμα βρίσκεται στα ψηλά βουνά, όπως στη Πίνδο και τη Ροδόπη.

Μεταβατικό ηπειρωτικό - Μεσογειακό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα αυτό έχει χαρακτηριστικά τόσο από ηπειρωτικό όσο και από μεσογειακό κλίμα.

Ημι-άνυδρο κλίμα (ζεστό και κρύο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα αυτό βρίσκεται σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας (ψυχρό ημι-άνυδρο) ενώ περιοχές της Αττικής όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα και ορισμένα νησιά κυρίως στις Κυκλάδες έχουν ένα ζεστό ημι-άνυδρο κλίμα.

Θερμοκρασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θερμοκρασία των 48°C που καταγράφηκε από θερμόμετρα στο Τατόι και την Ελευσίνα στις 10 Ιουλίου 1977, είναι ως σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία του Π.Μ.Ο. για την Ελλάδα και την Ευρώπη.[2] Κάποιες περιοχές στη χώρα έχουν καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 46°C και κάτω των -21°C. Γενικά, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στην Ελλάδα κυμαίνονται από +4,0 στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν έως περίπου +22,0°C στη Λίνδο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι γενικά μια ορεινή χώρα, οι πραγματικές μέσες θερμοκρασίες ποικίλλουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή.

Υετός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο χαμηλότερος μέσος ετήσιος υετός στη χώρα καταγράφεται στη Σχοινούσα με 222 χιλιοστά (2013-2022) ενώ ο υψηλότερος μέσος ετήσιος υετός στην Ελλάδα παρουσιάζεται στα Θεοδώριανα με 2461 χιλιοστά (2009-2022). [3]

Τοπικοί άνεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελτέμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανώς οι πιο γνωστοί τοπικοί άνεμοι στην Ελλάδα είναι τα μελτέμια, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως Ἐτησίαι ή Ετήσια. Με το όνομα τους που συμβολίζει την ετήσια διακύμανση τους, αυτοί οι άνεμοι μπορεί να χτυπήσουν από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, με την υψηλότερη συχνότητα να καταγράφεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Διατηρούν τις θερμοκρασίες και τις ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας στο Αιγαίο χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στο Ιόνιο ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ηλιοφάνεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Κλιματικό Άτλαντα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η Ελλάδα σημειώνει από 1.700 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου μέχρι πάνω από 3.250 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας στη Νότια Κρήτη. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Olympus the First National Park». Management Agency of Olympus National Park. Management Agency of Olympus National Park. 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. [1]. Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
  3. https://www.meteo.gr/Monthly_Bulletins.cfm%7Ctitle=Monthly Bulletins
  4. «Climatic Atlas of Greece». Hellenic National Meteorological Service. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]